Home » Archief » Islamistisch vandalisme in Libië


[02.09.2014]

Islamistisch vandalisme in Libië

Jona Lendering

bal10
Illustratie: Willem Hofker

Voor toeristen bestaat Libië uit drie delen: de kust, de woestijn en de halfwoestijn. Langs de zee liggen de bekende opgravingen. In het oosten zijn dat de kerkjes van Apollonia, de fenomenale ruïnes van Kyrene, de bizarre reliëfs bijSlonta, de havenstad Ptolemaïs en het Byzantijnse fort Boreum. In het westen zijn dat vooral de Villa Selene en de drie Fenicisch-Romeinse steden Lepcis MagnaTripoli en Sabratha.

Laten we er geen doekjes om winden: wat hier te zien is, is elders in het Middellandse Zee-gebied eveneens te zien. En beter. Maak een reis naar zuidwest-Turkije en je ziet precies hetzelfde. Wie echt geïnteresseerd is in de oude wereld, kan beter daarheen gaan.

Fascinerende rotskunst

Voor wat Libië uniek maakte (en maakt), moest (en moet) je de woestijn in. In de diepe woestijn liggen de rotsreliëfs en -fresco’s van de Fezzan, in de halfwoestijn staan de ruïnes van de Limes Tripolitanus. Beide zijn fascinerend, beide zijn uniek in de wereld. Wat de laatste betreft, verwijs ik naar deze pagina. Wie wil weten hoe machtig het Romeinse Rijk was, moet het lezen: keizer Septimius Severus veranderde hier een compleet ecosysteem. De ruïnes zijn fascinerend en uniek, maar er was geen hond die er naartoe ging, er was geen reisbureau die het in zijn programma’s opnam – maar dit was dus iets wat nergens anders viel te zien.

De diepe woestijn trok dan weer wel wat mensen. Ik heb wel eens horen vertellen dat ongeveer één op de tien toeristen daarheen ging. De rotskunst was – en is – fascinerend. En daarover wil ik het vandaag eens hebben.

Dromedarissen en paarden

De oudste fase staat bekend als de Periode van de Wilde Fauna: vóór 6000 v.Chr. was het klimaat vochtiger dan nu en was wat nu woestijn is een savanne. De jagers en verzamelaars beeldden op de rotsen allerlei wild af en je raakt diep onder de indruk als je ziet hoe primitief de werktuigen destijds waren – ze zijn vreemd genoeg nergens zo goed uitgelegd als in het Musée des Antiquités nationales bij Parijs. De Wadi Mathendousis het bekendste voorbeeld van deze kunst en is werelderfoed.

wadi
Reliëf uit de Wadi Mathendous

Na een droog zesde millennium, waarin de woestijn echt woestijn was, volgden perioden van schilderingen. De subperioden hebben wonderlijke namen als Wadi Amil en Ti’n Anneuin. De fresco’s die in vijfde en vierde millennium zijn aangebracht op de rotswanden, zijn ook bekend uit Algerije en Egypte. (Misschien herinnert u zich de ‘Cave of the Swimmers‘ uit The English Patient.) Deze kunstwerken zijn moeilijk te dateren, al staan op latere fresco’s dromedarissen en paarden afgebeeld, wat bewijst dat ze zijn vervaardigd na de introductie van deze rijdieren, ergens rond 2000 en 300 v.Chr.

Primitieve nomaden

Alleen het feit dat fresco’s uit de Dromedaristijd en Paardentijd wel eens zijn aangebracht over fresco’s uit de Wadi Amil- en Ti’n Anneuin-perioden, bewijst dat die ouder zijn, wat de kunsthistorici aanvankelijk verbaasde. Men had namelijk gedacht dat de woestijnkunst was vervaardigd door primitieve nomaden die iets namaakten wat ze in de Griekse steden aan de kust hadden gezien. Nu bleek het te gaan om een zelfstandige ontwikkeling van de kunst, vóór deze was uitgevonden in Griekenland, ja zelfs voordat de Egyptische beschaving was ontstaan.

Ik schrijf dit alles naar aanleiding van een berichtje dat onlangs in het nieuws was: islamisten zijn momenteel bezig de reliëfs en fresco’s in de woestijn kapot te maken. Dit is niet zomaar het inmiddels vertrouwde vandalisme: u weet wat er is gebeurd in Bagdad, ik heb hier al eens geschreven over Apamea in Syrië en misschien heeft u uit de Livius-nieuwsbrief (deze) meegekregen dat kunstrovers Egyptische mummiemaskers kapotmaken om papyri te vinden.

Weerzin tegen niet-islamitische kunst

De vertrouwde vandalen maken het zichzelf niet moeilijk. Hun doelwitten zijn makkelijk bereikbaar en hun materiaal is verkoopbaar. Deze vorm van vandalisme valt in principe te bestrijden door helers en handelaren te arresteren, waarna de vraag naar oudheden wegvalt en vandalisme niet langer loont.

Het vandalisme in de Libische woestijn is van een heel andere categorie: de vandalen moeten echt werk verrichten om de reliëfs en fresco’s te bereiken en het resultaat is niet te verkopen. Hier zijn geen opportunisten aan het werk. Dit wordt gedaan vanuit diepe weerzin tegen niet-islamitische kunst. Ik zie zo gauw geen manier om het te bestrijden.

Wat verloren aan het gaan is, ziet u hier.

Eerder gepubliceerd op Lenderings blog Mainzer Beobachter. Jona Lendering is als historicus werkzaam bij Livius Onderwijs, wanhoopt aan de toekomst van de geesteswetenschappen en heeft daarom, of desondanks, een boek over het ontstaan van het christendom en rabbijnse jodendom geschreven. Hij is ook columnist bij Sargasso.

Jona Lendering, 02.09.2014 @ 06:45

[Home]
 

36 Reacties

op 02 09 2014 at 08:39 schreef Rob:

Het afbeelden van mensen wordt door bepaalde fundamentalisten gezien als een poging om Allah’s schepping te imiteren en dus blasfemie. Maar omdat dezelfde fundi-groepen kwistig foto’s van zichzelf rondstrooien (en ja, er zijn fundi’s die ook bezwaar hebben tegen foto’s), kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het vernietigen van pre-islamitische kunst vooral aandachttrekkerij is, koketteren met hun schijt aan het Westen.

op 02 09 2014 at 10:52 schreef dewanand:

tsja, uiteindelijk legt de heilige koran uit zoals verteld is door profeet Mohammed (PBUH) dat islam voor wereldvrede zal zorgen op aarde, dus al dat vandalisme, die oorlogen, genocides, en massa verkrachtingen van de grootgeschapen, besneden, potente moslim mannen heeft op de lange termijn toch positieve gevolgen voor alle zieke mensapen op aarde.

en wieroe vindt het prima dat moslim aapjes nu de grootste natuurlijke vijanden zijn van de andere ziekere, groter geschapen, onbesneden mensapen, dus islam is heel goed.

bye

dewa en Wieroe
hindoe fundamentalisten

zie dit, islamisering nederland is perfect he, lekkere verse halal katten sticks voor Wieroe en andere hardwerkende koelie nazi katten:

WEBpublication BOOK WART0213 / EPAGE 21 of 125
Koran: verbieden of Herschrijven?

De gids voor geweldloze deïslamisering
10. Voordelen islamisering van Nederland

Offeraar Dewanand
Offercode WART0213
Offerdatum 16 juni 2006

http://www.dewanand.com/koran021.htm

op 02 09 2014 at 11:42 schreef cRR Kampen:

Beetje een nieuwe vorm van cynisme. Begon volgens mij met de radicale factie van de Taleban die achterin de jaren negentig aan de macht kwam, en voorjaar 2001 die boeddhabeelden sloopten (waarop ik trouwens vóór interventie geraakte – eigenlijk omdat ze tot een femicide in staat leken. Sta er nog steeds achter al moesten we daar allang weer weg). Mali ook al.

Rob, daar zit iets in. Topobservatie over de foto’s en video’s… Het is geen onredelijke uitruil gekeken naar wat er bijvoorbeeld kort na de invasie van de VS in Irak met museumspullen in Bagdad gebeurde, of de ruim 160 moskeeën in Fallujah die door de Amerikanen in november ’04 werden verwoest. Okee, het is wél extreem onredelijk, natuurlijk.

op 02 09 2014 at 15:38 schreef excellentie zwembad:

Zo brachten wij vrede en democratie in dat land .

op 02 09 2014 at 16:26 schreef cRR Kampen:

Achteraf had het vermoedelijk niet uitgemaakt. Als Ghadaffi was blijven zitten was een situatie ontstaan die lijkt op die van Syrië. De president controleert minder dan een derde van het land, de rest voortdurend een puinhoop.
Ik was voor de westerse ingreep in Libië, eenvoudig omdat het in dit zeldzame geval militair haalbaar was en ik de pest heb aan staatshoofden die de eerste de beste demonstraties aan gore schieten. Omziend vrees ik vooral dat het geen barst uitgemaakt heeft.

op 02 09 2014 at 18:45 schreef Brenda van der Veer:

Omziend vrees ik vooral dat het geen barst uitgemaakt heeft.

Dat geldt naar mijn mening ook voor Syrië. Een militaire interventie kan alleen, heel misschien, werken als je daar voor een lange tijd een militaire VN missie plaatst om de orde te handhaven. Vervolgens heb je realistische alternatieven nodig voor de verdreven dictator. Alternatieven die door een breed deel van de bevolking gedragen worden. Waren die in Syrië of Libië aanwezig?

Dat Sarkozy en de zijnen warm liepen voor een interventie in Libië had toch vooral te maken met de vluchtingenstroom die op gang kwam door de opstand tegen Ghadaffi.

op 02 09 2014 at 19:53 schreef Sasha Berkman:

CCr: Heb jij werkelijk iets positiefs verwacht van inmenging door de amerikaanse imperialisten/babykillers?

op 02 09 2014 at 20:50 schreef Leo Schmit:

@ Jona, je schrijft: ‘Dit wordt gedaan vanuit diepe weerzin tegen niet-islamitische kunst.’

Ik denk eerder dat dit gedaan wordt vanuit een diepe weerzin ’tegen voor-islamitische kunst’.

Wat is het verschil? Tijdens mijn langdurig verblijf in landen waar de Islam een overheersende rol speelt, zoals Indonesie, Afghanistan en Pakistan, ben ik nooit enige uitdrukking van vijandschap tegen niet-islamitische kunst tegengekomen. Kunstenaars zijn sowieso geinteresseerdt in het werk van andere kunstenaars.

De woede onder Islamisten tegen de voor-islamitische kunst is simpel te verklaren: ‘jullie achten dit gekrabbel erfgoed op een paar rotsen in een grot van meer belang dan ons levensbehoud in een vijandige wereld’.

In een vroege fase van de taliban regering in Afghanistan, was hetzelfde probleem aan de orde, re. de vernietiging van de Bhudda beelden bij Banyam. Ze zeiden toen, als jullie ons niet willen helpen met het oplossen van de problemen in ons land kun je die Buddah beelden in je r… stoppen.

Voor de Talib en andere bewegingen is het onbegrijpelijk dat deze rotskrabbels meer waarde hebben dan het leven van hun dierbaarsten. Net als bij ons.

op 02 09 2014 at 22:13 schreef Olav:

Leo Schmit:

Tijdens mijn langdurig verblijf in landen waar de Islam een overheersende rol speelt, zoals Indonesie, Afghanistan en Pakistan, ben ik nooit enige uitdrukking van vijandschap tegen niet-islamitische kunst tegengekomen.

Natuurlijk. De meerderheid zal die vijandschap ook helemaal niet voelen. Maar vergis je niet in het duistere denken van de échte fanatici.

op 02 09 2014 at 23:00 schreef excellentie zwembad:

Het had wel een barst uitgemaakt letterlijk in dit geval onder khadaffi waren die kunstwerken er nog zoals ook een heleboel mensenlevens en levensgeluk .

Dat hebben we dus allemaal te danken aan die idioten die in onze regeringen zitten die jullie wijsmaken dat het allemaal voor de vrede en democratie is. Het ging om de centen en de macht net als altijd en velen van jullie blijven er instinken . Net als dat IS(IS) voortkwam uit het door het westen bewapenen en steunen van jihadisten tegen Assad. En nu doen ze hetzelfde in Oekraïne en ook dat wordt nu geloofd door een aantal van u . Hoe vaak moet het nog gebeuren voordat u doorkrijgt dat we voor de gek gehouden worden?

op 02 09 2014 at 23:38 schreef vander f:

Bij de fanaten gaat het toch echt over ‘beelden’, afbeeldingen.
Staat eenvoudigweg een religieus verbod op,
dus moet het duivelse spul kapot,
wat ze dan ook braaf doen.

op 03 09 2014 at 09:05 schreef cRR Kampen:

Sasha 19:53 – in eerste aanleg is mijn antwoord op je vraag affirmatief.

Kleine correctie: de interventie in Libië werd in eerste instantie bevraagd door de Arabische Liga. De uitvoering lag meer bij Europese landen, vooral Frankrijk en Noorwegen, dan bij de VS.

Dan mbt de toestand van nu een speculatie. Gezien de ontwikkeling van de opstand vlak voor de westerse ingreep, namelijk toenemend militair overwicht van de regeringstroepen en de dreiging van een langdurige slag om Benghazi, houd ik het voor mogelijk dat de toestand zoals die nu is beter is dan die geweest zou zijn als Ghadaffi nog aan de macht was. Het verschil zou eigenlijk alleen maar zijn dat wij van de slachtingen onder Khadaffi veel minder horen zouden.

op 03 09 2014 at 09:16 schreef cRR Kampen:

“Bij de fanaten gaat het toch echt over ‘beelden’, afbeeldingen.” – bewijst in elk geval dat dit vandalistische fanatisme een heel modern verschijnsel is. Met (uiteraard) een heel modern motief.

op 03 09 2014 at 10:34 schreef Huib:

Vgl Beeldenstorm 1566 in de Nederlanden.

op 03 09 2014 at 10:55 schreef excellentie zwembad:

jullie heb dus niet meer meegekregen dat die slachtingen van khadaffi achteraf helemaal niet waar waren ?

op 03 09 2014 at 17:19 schreef Leo Schmit:

De verklaring van het slopen van deze rotstekeningen op grond van religieus fanatisme is kletskoek.

De volgers van Islam hebben sinds 600+ AD de tijd gehad om het niet-islamitische cultuurerfgoed te vernietigen. Maar dat hebben ze niet niet gedaan. Bijvoorbeeld in Pakistan zijn nog talloze buhddistische sites te bewonderen, en natuurlijk de allereerste landbouwvestigingen van Mohendojaro.

Idem dito Indonesia.

Het heeft niets met de leer te maken, dat ze nu aan het slopen gaan. Aandacht vragen, provoceren, en natuurlijk de terechte woede van deze mensen over de frontale aanval tegen hun gebieden, gepleegd door het ‘Westen’.

Daar zou ik mij ook tegen verzetten, met alle middelen ter beschikking, inclusief de pijnlijke sloop van deze rots-carvings.

Bovendien, als we zo doorgaan als we nu doen, zitten er straks nog maar een paar mensen in enkele grotten en dan kunnen ze die rotstekeningen opnieuw aanbrengen.

op 03 09 2014 at 18:25 schreef cRR Kampen:

Daar, excellentie zwembad, lijkt me de waarheid in het midden te liggen.
Libië deed het tijdens Khadaffi in opzichten vrij goed en was in elk geval stabiel.
Waar ik het gestelde om 09:05 op baseer is de situatie die uitgaat van het voldongen feit van de Arabische Lente en de situatie die in Libië was ontstaan na de opstand en voor de interventie. Mijn speculatie is dat het zonder interventie een Syrië-achtige situatie was geworden, met een president die een derde van het land regeert (en niet eens sommige wijken in z’n hoofdstad, vgl Damascus) terwijl de rest een bende van milities en tribes is. Ik zie, en wil nadrukkelijk vermelden dat ik dat aarzelend doe, een dergelijke situatie als bloediger dan wat er nu in Libië gebeurt.

op 03 09 2014 at 22:02 schreef Probeertesnappen:

Moeilijk om de islam als geheel leuk te vinden. Te veel zelfingenomen idioten, die er kennelijk onderbouwing uit kunnen halen voor destructief gedrag. Zelfde probleem met christendom, maar die houden zich tegenwoordig iets rustiger.

op 03 09 2014 at 23:52 schreef Olav:

Leo:

De volgers van Islam hebben sinds 600+ AD de tijd gehad om het niet-islamitische cultuurerfgoed te vernietigen. Maar dat hebben ze niet niet gedaan.

We hebben het hier niet over “de volgers van Islam” in het algemeen en doorheen de geschiedenis maar over moderne reactionaire bewegingen als Taliban, Al Qaida, Boko Haram, ISIS en dergelijke.

Het heeft niets met de leer te maken, dat ze nu aan het slopen gaan.

Zelf zeggen dit soort figuren dat het er wel degelijk mee te maken heeft. Je kan natuurlijk van mening zijn dat je beter weet wat hen beweegt dan zijzelf, maar dan neem je ze misschien toch niet voldoende serieus.

Je lijkt uit te willen sluiten dat deze mensen uit oprechte, pure haat zouden kunnen handelen. Dat is mooi, je gelooft dus in de goedheid van de mens. Hulde. Maar pas op dat dit niet je relatie met de werkelijkheid verstoort.

op 04 09 2014 at 07:05 schreef Probeertesnappen:

Wat in de islam zorgt voor de vatbaarheid voor haat en geweld (bij een deel)?
http://www.telegraaf.nl/binnenland/23041606/__Brandbrief_aan_Opstelten__.html
Ik zeg nadrukkelijk niet dat iedere moslim daarin terecht komt, maar een deel wel, via de religie.

op 04 09 2014 at 08:51 schreef cRR Kampen:

“Wat in de islam zorgt voor de vatbaarheid voor haat en geweld” – drone strikes, bezettingen van islamitische landen met ontmanteling van de staatsstructuur daar, de massamoorden op Gaza, de opkomst van Europees extreemrechts, … Wat is dat toch met het christelijke westen? Dat wij zo ‘geciviliseerd’ zijn dat we de talloze doden die we maken tenminste niet op youtube zetten, zodat we lekker blijven geilen op een paar intieme moorden nl. onthoofdingen (was dr. Guillotine moslim? Is Mexico, waar onthoofdingen van vrouwen met kettingzagen aan de orde van de dag zijn, islamitisch?)?

Lang stuk maar je zou er wat van kunnen leren: http://www.tomdispatch.com/post/175888/tomgram%3A_engelhardt%2C_the_escalation_follies/#more

op 04 09 2014 at 14:40 schreef excellentie zwembad:

Nou meneer Kampen over Syrië is ook de nodige onzin geschreven .

De meerderheid wilde Assad helemaal niet weg en wegens gebrek aan mensen die de wapens op wilden nemen importeerden wij wat jihadi’s oa uit Libië en bewapenden deze en noemend onszelf de ‘vrienden van Syrië’ vervolgens sloegen die Jiahdi’s helemaal door met ranzige onthoofdingen en kannibalisme en uitmoorden van iedereen die niet zo dacht als zij . Tegenwoordig kennen we deze jihadi’s as IS(IS) . En Frans Timmermans maar Hullie Hulie doen over al die extremisten in de wereld die die notabene met zijn vriendjes uit het Heilige Land Amerika in het leven geroepen heeft. Idem de rotzooi in Oekraïne waar heuse neonazi’s hun eigen bevolking aan het uitmoorden zijn .

op 04 09 2014 at 15:25 schreef cRR Kampen:

Nou, excellentie, mooi stukje ‘1984’ van jou: inééns heeft de FSA dus nóóit bestaan. In plaats daarvan bewapenden wij dus Libische extremisten en brachten die daarheen en hoppa daar is ISIS, ja ik denk het ook hoor.

Maar het is een feit dat Bash’r al-Assad ineens, en wel sinds die gifgasaanval(!) vriendje van ons werd… (ga dit eens na, over ‘1984’ gesproken zeg). Want Assad strooit bloemetjes, heeft ie altijd al gedaan en zal ie altijd blijven doen.

“… en uitmoorden van iedereen die niet zo dacht als zij.” – Je zegt hier dat 99.9% van de bevolkingen die onder controle van ISIS staan het roerend met ISIS eens zijn. Anders had ISIS Khmer Rouge-achtige cijfertjes gemaakt, in plaats van een paar miezerige duizend. Toch?

op 04 09 2014 at 15:55 schreef Fridjof:

Tranen in mijn ogen als ik dit lees. Echt.

op 04 09 2014 at 15:57 schreef excellentie zwembad:

Dus IS(IS) valt reuze mee?
Die Roze Kmer komt vanzelf wel hoor . Die begonnen pas echt met massamoord toen ze goed en wel de macht hadden (en wederom gesteund door het westen zeker ook Nederland en Amnesty International notabene!!) En die gifgasaanval is zo’n typisch voorbeeld . Die bleek achteraf door die Jihadi’s gepleegd te zijn (gewoon feit hoor) om Obama te verleiden de boel te bombarderen. Was toen de vre-se-lijk-e Poetin die daar een stokje voor stak .

op 04 09 2014 at 17:27 schreef cRR Kampen:

ISIS moet Fallujah, november 2004 zelfs nog inhalen. 12.000 doden onder de Amerikaanse ‘Hama Rules’. Maar die heeft excellentie niet gezien, dus wat excellentie betreft bestaan ze niet.

op 04 09 2014 at 19:11 schreef excellentie zwembad:

witte fosfor op fallujah enzo …ja hoor die amerikanen gingen als beesten tekeer .

op 04 09 2014 at 20:58 schreef Olav:

Excellentie zit te raaskallen. ’t Zal de goedkope jenever wezen.

op 04 09 2014 at 20:58 schreef dewanand:

hehehe kijk wat Wieroe net vond, ik vertelde hem over het gesprek vandaag in delft bij de hoven met een turkse kleermaker die mij vertelde dat hij een strijder is van het superieure Ottomaanse Rijk.

en Wieroe googelde net en vond dit:

Papo Turkse Ridder (rood):

http://www.yestoys.nl/1610_24_a223/catalogus/merken/papo/ridders/papo-turkse-ridder-rood

Ja he, miauwt Wieroe, leven is strijden, en Wieroe moet elke dag op leven en dood strijden in zijn luie, warme mandje om van mij een heerlijk bakje Nazi Duits kattenvoer uit 1940 te krijgen. Dus Wieroe strijdt eenzaam in zijn mandje voor het hogere doel:

Een Duizendjarig Katten Kalifaat met hem als de Uber katten Fuhrer.

Miauwen jullie dus nu hier luid op Frontaal Naakt:

Heil Katten Fuhrer Wieroe,
die altijd als nudist bloot rondliep in dit vieze, zompige Hollandse veenpoldertje, vol met wilde Hollanders, wilde koelielander, wilde turken, wilde Marokkanen, wilde negers, wilde chinezen, enz enz. en strijdbare Hindoe Nazi katten.

ps
Vergeet deze oude regel op FN niet he van Peter:

je moet bloot je teksten op Frontaal Naakt typen met je stijfgetrokken elfde vinger. Meiden moeten met hen stijve tieten typen.
En wieroe doet het.

op 04 09 2014 at 21:00 schreef Probeertesnappen:

Uit het artikel:

“De afgelopen vrijdag bekendgemaakte maatregelen van het kabinet acht VON onvoldoende. „De jihadisten zijn er niet toevallig, ze vormen een grensoverschrijdende beweging op basis van een gedeelde religieuze ideologie, die de ware voedingsbodem is van deze ellende. Kennelijk rust er in Nederland nog steeds een taboe op het benoemen van religieuze ideologieën. Jihadisme is de meest gewelddadige vorm van een ideologie genaamd de politieke islam,” staat in de brief.”

Ik ontken de situationele factoren niet die je noemt, noch het feit dat er op andere plekken en in andere tijden ook geweld is.

Maar heb het over de islam en geweld. Lees bijvoorbeeld dit: http://www.groene.nl/artikel/khalil-doe-me-een-lol en vraag je af waarom jongeren zo snel kunnen radicaliseren dat ze afreizen naar oorlog. Is dat puur misstanden en het feit dat mensen dat nu eenmaal doen? Of speelt de islam ook een rol? Zitten er componenten in die haakjes vormen voor extreme ideeën en gedrag? Welke precies? Wat kun je dan doen? Zo nee: hoe weet je dat zo zeker? Ik heb overigens liever dat het niet zo is.

op 05 09 2014 at 00:32 schreef excellentie zwembad:

@olaf
ten eerste onfrisse ad hominem tegen mij en ten tweede leg maar even uit waar ik zit te raaskallen

op 05 09 2014 at 00:41 schreef excellentie zwembad:

“waarom jongeren zo snel kunnen radicaliseren dat ze afreizen naar oorlog. Is dat puur misstanden en het feit dat mensen dat nu eenmaal doen”
Jongeren radicaliseren nu eenmaal sneller . Daarbij zijn er veel die hier als stront behandeld worden dáar denken ze een verschil te kunnen maken .
Compleet dom maar die jonge mensen die in Spanje tegen Franco vochten waren die niet net zo dom?
Jongeren die vrijwillig het leger in gaan om te vechten tegen (wat amerika maar ook besloten heeft om tegen te vechten) zijn die niet precies hetzelfde?
Er was ooit een poster met de tekst “stel je voor er komt oorlog en niemand gaat er naar toe” . Zou dat niet in elk klaslokaal moeten hangen. De wens geweld te gebruiken tegen medemensen is altijd radicaal te noemen. Ondertussen zijn we gek op films met mensen die dat doen .

op 05 09 2014 at 08:39 schreef Jimmy:

“Vgl Beeldenstorm 1566 in de Nederlanden.”

Dit soort Gotcha!-momentjes, daar kicken velen op. Het werkelijke onderwerp: radicalen vernietigen oeroude kunst, o.b.v. een kleinzielige uitleg van een iets minder oud sprookjesboek, kun je dan simpel negeren.

@Jona: ik was hier niet bekend mee, dank voor het ter aandacht brengen.

op 05 09 2014 at 09:44 schreef cRR Kampen:

Nav post 19:11 gisteren van excellentie neem ik mijn ad hominem terug… Ik liet die grap met de fosfor maar even liggen ja.

Wat gebeurt er werkelijk bínnen ISIS-gebied, in casu in de hoofdstad van de IS: http://www.thenational.ae/world/middle-east/20140904/raqqa-isils-shining-example-of-life-under-the-islamic-caliphate .

op 06 09 2014 at 09:25 schreef Probeertesnappen:

excellentie
Jij meent kennelijk dat de islam geen rol speelt. Ik denk dat het wel meespeelt.

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/06/30/aantal-sympathisanten-isis-blijft-groeien/ :
‘Zowel de NCTV als de AIVD signaleert een groeiende steun in Nederland voor het jihadisme. Met name ‘dawa-salafisten’, de meest orthodoxe moslims, zouden zijn opgeschoven. Keurden zij in het verleden geweld systematisch af, nu zouden steeds meer aanhangers de gewelddadige jihad steunen. De AIVD schrijft zelfs dat het dawa-salafisme „een kweekvijver” is geworden voor jihadisme.’

op 08 09 2014 at 13:45 schreef Sasha Berkman:

De AIVD heeft ons ook de oorlog in Irak ingelogen. De AIVD is een onderdeel van het probleem.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS