Home » Archief » Jamal Khashoggi afgeslacht: ‘good riddance’, klinkt het in Nederland


[25.10.2018]

Jamal Khashoggi afgeslacht: ‘good riddance’, klinkt het in Nederland

Hassnae Bouazza


Illustratie: Toshio Saeki

Volgens columnist Carolien Roelants kan de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi (spreek uit Gashogji) op een koor van goedkeuring rekenen in de Arabische wereld, waarna ze de Arabische despoten opsomt die als kwispelende honden hun steun aan de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman hebben uitgesproken.

Sinds wanneer staan de Arabische burgers gelijk aan hun regimes? En sinds wanneer is de mening van de staat gelijk aan die van het volk? Hetzelfde volk dat elke dag lijdt onder de repressie die zij opgedrongen hebben gekregen van de democratiebrengers uit het Westen. Van alle mensen die ik heb gesproken in de verschillende Arabische landen, is er geen een die niet walgt van de brute moord op Khashoggi en van de megalomane psychopaat Mohammed Bin Salman die sinds zijn aantreden een gruwelijk ontwrichtende en moordzuchtige politiek voert.

Nee, dan Nederland, waar de moord wel degelijk op een koor van goedkeuring kan rekenen. Terwijl details van de gruwelijke moord binnen sijpelden, maakte Afshin Ellian in Elsevier zich vooral zorgen dat we de ‘islamist’ Khashoggi zouden verheerlijken en Bart Schut van het Nieuw Israelietisch Weekblad twitterde schalks “good riddance“. Een naaste medewerker van Bin Salman opperde naar verluidt “breng me het hoofd van die hond” en in Nederland klinkt het “good riddance“.

Grenzeloze brutaliteit

Dat Mohammed bin Salman door de internationale politiek leiders en zelfs door kritische media als hervormer werd onthaald, is onbegrijpelijk en onverteerbaar. De cosmetische veranderingen die hij doorvoerde, zoals het recht om auto te rijden voor vrouwen en de opening van bioscopen, stonden al langer op stapel dankzij activisten die hij voor het gemak in de gevangenis heeft gegooid. Zijn concurrentie heeft hij eerst vernederd door hen op te sluiten en daarna financieel uit te kleden, onder het mom van ‘corruptiebestrijding’.

Bin Salmans grenzeloze brutaliteit werd goed zichtbaar toen hij de Libanese premier Hariri ontvoerde; hij misrekende zich echter en moest hem alsnog vrijlaten. En Jemen natuurlijk. De verwoesting van het land, het uitmoorden van de mensen aldaar gebeurt met expliciete goedkeuring van de Westerse leiders die wapens blijven leveren en niets doen om de genocide te stoppen.

Dus vergeef me als ik wat cynisch ben over de hogere morele normen van politici en mensen hier die democratie en vrijheid prediken en geweld en onderdrukking legitimeren. Bin Salman kon alleen maar tot deze walgelijke daad komen met de politieke steun van het westen en de vele foto-ops met mensen als Richard Branson en Mark Zuckerberg, die al te graag zaken met hem deden, terwijl de gewone mensen in die regio met lede ogen toekeken.

Zo vertelden vrienden in Soedan me hoe gefrustreerd ze zijn over de militaire steun van Soedan aan de oorlog in Jemen: “Jemenieten en Soedanezen waren van oudsher goed bevriend, maar nu hebben de Jemenieten een hekel aan ons, omdat onze klote regering soldaten heeft gestuurd in ruil voor Saoedisch geld.”

Liever aids dan moslim

Dus nee, er is geen koor van steun onder de mensen in de Arabische wereld voor Saoedi-Arabië, en nee, Khashoggi was geen islamist. En al was hij dat wel, dan nog is er geen enkele rechtvaardiging voor welke kanttekening dan ook. Wie zich daar wel aan schuldig maakt, zoals Schut en Ellian, is net zo verachtelijk als de daders. Het is ook wel ironisch hoe het rechter spectrum met al zijn islamhaat (Schut twitterde al eens ‘ik heb liever aids dan moslim‘- je blijft schuddebuiken met die zelfbenoemde verdedigers van het vrije woord) valt voor de Saoedische propaganda om Khashoggi zelfs na zijn dood nog te besmeuren.

Khashoggi was eerst en vooral een voornaam journalist die zijn sporen had verdiend in Saoedi-Arabië en die zich later in zelfverkozen ballingschap bleef inzetten voor vrijheid in de Arabische landen. Hij was een overtuigd democraat die salafisten tegen zich in het harnas joeg en politici niet ontzag.

Maar er was nog iets: Khashoggi maakte consequent onderscheid tussen regeringen en de mensen, tussen het politieke systeem en het individu. Misschien moeten de media hier daar ook eindelijk eens mee beginnen als het over de Arabische landen gaat, er zal een wereld voor iedereen opengaan.

Hassnae Bouazza is schrijver en journalist, was eindredacteur van en regisseerde Femke Halsema’s serie Seks en de Zonde, schreef een boek over Arabieren, Arabieren Kijken. En ze heeft haar eigen hedonistische site, Aicha Qandisha.

Hassnae Bouazza, 25.10.2018 @ 06:42

[Home]
 

1 Reactie

op 25 10 2018 at 06:44 schreef Peter:

Commentaar? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS