Home » Archief » Keti Koti: bevrijd deze albinowitte nazaat


[01.07.2013]

Keti Koti: bevrijd deze albinowitte nazaat

Esther Gasseling

FKK21
Naakt omdat het moet

Keti Koti, een folkloristisch, beetje hysterisch feest, vond ik dat – áls ik er al iets van vond trouwens, want boeien deed het me niet echt. De zwarte gemeenschap die herdacht dat haar verre voorvaderen van de slavernij bevrijd waren. Ketenen die verbroken werden, lang, lang, heel lang geleden. Een soort carnaval, maar dan bozig, met lawaaiprotest tegen politici die zo aardig waren de uitnodiging aan te nemen voor een toespraak tijdens de jaarlijkse herdenking op 1 juli. Lekker ondankbaar. Terwijl ze er zelf een potje van maakten, neem het gedoe rondom Kwakoe.

Geïnstitutionaliseerd racisme

Laatst woonde ik een radiouitzending bij van Roet in het Eten, met presentator Quinsy Gario, ook bekend als antizwartepietactivist. Uw hoofdredacteur Peter Breedveld was er te gast tijdens een avondvullende uitzending over racisme, overduidelijk een vast thema in het programma waarvan werkelijk geen aspect onderbelicht bleef. ‘Geïnstitutionaliseerd racisme’, ‘white privileged‘, de media als stigmatiserende kolonisatoren. Toen Peter het woord ‘neger’ liet vallen, waarmee hij iemand anders parafraseerde, moest hij zich de blaren op de tong praten om zich te rechtvaardigen.

Soort herstelbetaling

Meer nog dan over de begeestering waarmee de onderlegde twintiger Gario de discussie voerde, alsof de jaren zeventig nooit geweest waren, verbaasde ik me over de ergernis die me als een monster overviel. Ik kon de discussie niet aanhoren en het lukte me niet eens om dat te verbergen. Sterker, ik zat demonstratief te balen. Toen de presentator me tijdens de muziek om een entreebijdrage vroeg, terwijl ik nagenoeg als enige de moeite had genomen om de studio op een afgelegen bedrijventerrein te bezoeken, voelde dat als een soort herstelbetaling.

Waarom mijn onredelijke ergernis, vroeg ik me na afloop af toen ik een Surinaams biertje had gedronken met de sympathieke radiocrew en de studiogasten. Lag het aan het onderwerp? Of vind ik urenlang discussiëren, ook nog van subsidiegeld, een onbetamelijke luxe zolang er mensen in de goot liggen te creperen?

Onwetende nazaat van albinowitte voorvaderen

Vandaag is het honderdvijftig jaar geleden dat de Nederlandse overheid, als een van de laatste, slavernij verbood. Sléchts honderdvijftig jaar geleden, minder dan tien generaties terug. De media stonden de afgelopen weken uitgebreid bij ons slavernijverleden stil – anders dan de scholen waar ik onderwijs genoot. En dat bleek wel nodig, ook bij mij, onwetende nazaat van albinowitte voorvaderen, ongetwijfeld nederige horigen die voor een hongerloon met hun poten in het veen stonden. Zonder enige bling-bling die er blonk, maar met een schuldig verleden, al wisten ze daar waarschijnlijk weinig van. Wij kunnen dat allang niet meer zeggen.

Esther Gasseling schrijft eigenlijk het liefst over onmaatschappelijke onderwerpen zoals seks.

Esther Gasseling, 01.07.2013 @ 11:38

[Home]
 

17 Reacties

op 01 07 2013 at 16:20 schreef Paul:

Als iemand mij een onprettige boodschap komt brengen of nog erger mij iets komt verwijten staat ie doorgaans al op achterstand. Dan moet het al wel een heel tactvolle persoon zijn wil ik niet bij voorbaat al in gedachten met mijn vingers in mijn oren zitten.

Die radio-uitzending is voor mij niet te volgen (kan het zijn dat je naar een verkeerd tijdstip hebt gelinkt?). Ik heb wel even een interview met Quinsy Gario op youtube bekeken waarin hij het een en ander uitlegt. Als hij zo zijn verhaal doet is zijn standpunt helder en komt hij heel minzaam over.

Maar in een debat tegenover iemand zitten die sympathiek overkomt, die je vervolgens op iedere tegenwerping die je maakt afrekent en het ook nog eens persoonlijk maakt, dat geeft enorme ergernis. Zo wordt die persoon nog irritanter dan een verkoper aan de deur die iedere uitvlucht die je bedenkt, om van hem af te komen, aangrijpt om je zijn gelijk nog verder in te peperen.

Hoe goed en hoe waar de boodschap ook moge zijn, als brenger en verpakking van de boodschap niet aansluiten bij de ontvanger, is het verspilde moeite.

op 01 07 2013 at 17:17 schreef dewanand:

namaste Esther, Odi odi,

Als hindoeman geboren in Switi Sranang denk ik nu van, ja ik met mij geweldige 30 procent Afro genen ben verbonden met het lot van negers en al hun nazaten nu, overal ter wereld. Afrika is in mij en Afrika leeft in mij, Afrika drink ik elke ochtend, als ik een kopje zuiver hollandse koffie opzuip dat bestaat uit gemalen Afrikaanse koffiebonen. Ik hou van de neger in mij, die superieure 30 procent zwarte genen, he zwart geverfd door de hindoe goden en godinnen zelf, zo zwart als Krishna of Kali Maata zelf, of Bhisma.

Gisteren keti koti gevierd bij Sranti in Delft, mooie negers gezien, een van geliefde suri negermeisje die ik vaker moet zien en ooit toch wil wikkelen in mijn witte lakens samen met Wieroe, leuke internationale trio he met de Afrikaanse kama sutra erbij en voorgelezen door Wieroe.

Mijn tekst over Keti Koti hoop ik snel af te krijgen, moet hard en pittig worden, radicaal pro neger, extreem en misselijk om te lezen, de inferieure gehandicapte blanke moet ervan kotsen. Dus doorschrijven.

Afrika is onze moederschoot en wij haten nu onze oude zwarte moeder.
Heb Afrika lief, heb je roetzwarte mama lief.
http://www.nudeblackwomenphotos.com/

op 01 07 2013 at 17:48 schreef MNb:

Excellente slotalinea. Die bespaart je een vlammende reactie.

op 01 07 2013 at 18:40 schreef Het vriendinnetje van Paul:

Dit artikel geeft mij de indruk dat 1 juli niet symbool is gaan staan voor het daadwerkelijk herdenken van “de slavernij”, maar voor “het racisme van alledag”. Een gezamenelijk “ja, ja, erg he! Oooo zie je wel het gebeurt eigenlijk nog steeds! Hufters!”.

In die zin helpt het niet dat (basis)scholen en de maatschappij geen aandacht geven aan slavernij in z’n algemeenheid en alle moderne vormen ervan. Maak er maar een echt “feest” van waar ruimte is voor open discussie door iedereen.

De lading die het nu heeft (althans, de indruk die ik krijg uit het artikel en wat ik verder wel eens lees) wordt volgens mij voornamelijk veroorzaakt doordat men ziet wat men wil zien. Ik zie dat in de “waar kom jij vandaan” discussie met collega’s. Praktisch iedereen met een niet-caucasische kop lijkt zich te irriteren aan deze vraag en vat hem racistisch op. Terwijl in mijn omgeving elke zeeuw, fries, tukker en drent dat weten wil van z’n kaaskopbuurman en het de normaalste zaak van de wereld vindt.

Ik zie ons liever energie besteden aan de toekomst en niet het verleden. Sinterklaas is geschiedenis / folkore. En is dat aanpassen niet net zo fout als de slavernij en racisme ontkennen?

op 01 07 2013 at 19:53 schreef Tayfun Balcik:

Ik lees dit stuk nu al voor de derde keer en begrijp nog steeds niet waar die ergernis bij mevrouw Gasseling vandaan komt.

op 01 07 2013 at 20:25 schreef Esther G.:

@NMb Altijd eerst een beetje poken…

op 01 07 2013 at 20:28 schreef Esther G.:

Meneer Balcik, nóg drie keer en u zult lezen dat ik dat zelf ook niet begreep.

op 01 07 2013 at 20:30 schreef Esther G.:

@dewanand Ik eer de neger in jou.

op 01 07 2013 at 20:54 schreef Sasha Berkman:

Ik denk dat ze zich ergerde aan de boodschapper maar ondertussen wel door heeft wat er aan de hand is. Het klopt inderdaad dat ik als kind nauwelijks iets heb geleerd over slavernij. Ik heb mezelf die kennis bij moeten brengen.De laatste zin deed mij wel wat.

op 01 07 2013 at 21:04 schreef dewanand:

namaste fnaakters ea,

Kijk ik en mijn Afrikaanse soortgenoten hier in nederland met onze primitieve bruine en zwarte hersenen willen nu even niet moeilijk doen hoor, heel simpel, no spang mentaliteit, van man zeg het nou gewoon met je vieze lelijke blanke kankerkop he dat je mij haat omdat ik een neger of niet arier ben, ik versta jou blanke apentaal ook hoor blanke kankerlijer. Zeg het vies wit ding en zeg hoe je mij haat als bruintje, zwartje, halfneger, one drop nigger, roetmop, rifnikker.

Ref:

Bittere Apartheid in Nederland

Offeraar Dewanand
Offercode wfor1272
Offerdatum 17 maart 2009

Momenteel is er een heftig debat over de segregatie in Nederland. Maar hierbij moet elke onderzoeker eens goed beseffen wat het begrip segregatie eigenlijk precies betekent en wat het in de praktijk doet met mensen en etnische groepen. Is het een nieuw elitair modewoord voor apartheid? Het is toch alom bekend dat er al 600 jaar apartheid was in het Koninkrijk der Nederlanden, maar dat men dat anders noemt in de officiële stukken. In deze lange tekst met citaten zal dit probleem eens onderzocht worden.

deeplink hele lange tekst online:
http://www.dewanand.com/wfor1272.htm

op 01 07 2013 at 21:46 schreef Tayfun Balçik:

Haha, ik vind het nog steeds een beetje vaag. Maar goed. Ik was ook bij die uitzending aanwezig en ik vind dat als je het woord neger gebruikt, je op z’n minst duidelijk maken dat je parafraseert. Bij Peter was dat niet echt duidelijk. Verder vond ik het een prima discussie, heb veel geleerd.

op 02 07 2013 at 10:04 schreef MNb:

Jij bent helemaal geen neger, Dewanand, niet uit het bos en niet uit de stad. En niemand hier haat jou.

op 02 07 2013 at 17:48 schreef Gert:

Inderdaad MNb, ik hou zelfs een beetje van Dewand.
Ook al zit hij te liegen over zijn pratende kat.

op 04 07 2013 at 06:07 schreef You On A Gin:

Fijn dat we dat allemaal hebben gehad. Misschien volgen er dan ooit ook nog eens excuses van alle andere volkeren die een flink handje in de slavernij hebben geroerd.
En dan, héél misschien hè, kunnen we ons richten op de slavernij die anno nu nog steeds bestaat en voortwoekert. Want ook dat is ‘best belangrijk’. Misschien zelfs ‘iets’ belangrijker.
Maar goed, witmans heeft zich weer eens collectief kunnen gaan schamen, en als dat belangrijk is voor bepaalde mensen – mooi zo.

op 04 07 2013 at 06:53 schreef Peter:

Maar natuurlijk, ‘hun deden het ook’ en we weten allemaal hoe begaan YOAG is met de huidige mensenhandel. Hij heeft het er namelijk altijd over. YOAGs inspanningen, elke dag weer, tegen de klippen op, om een einde te helpen maken aan mensenhandel, zijn bewonderenswaardig.

En dan wordt-ie tegengewerkt door al die types die maar blijven doorzeuren over de zwarte slavenhandel, die alweer zolang geleden is, en die nergens anders voor dient dan het bashen van die lieve witte mensen.

Pyt zei laatst dat YOAG zich altijd onthoudt van een mening. Opmerkelijk, want dat doet YOAG nooit. YOAG gaat ’s nachts op pad en plempt dan als een sluipmoordenaar onder verschillende stukken zijn mening neer, druipend van zijn verknipte gevoel voor rechtvaardigheid en zijn misplaatste morele superioriteitscomplex.

op 04 07 2013 at 18:36 schreef You On A Gin:

Precies, Peter.

op 06 07 2013 at 11:34 schreef Ryan:

Het is goed om die periode te herdenken, vanwege de gruwelijkheden maar ook om te onthouden hoe bepaalde vanzelfsprekendheden ooit helemaal niet vanzelfsprekend waren en dat ooit ook niet meer zullen zijn. Gario is dan wel de verkeerde persoon aangezien hij (zoals de meesten) alleen naar bevestiging van zijn standpunt zoekt en dat ook nog met hele irritante maniertjes.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS