Home » Archief » Koerdistan is bezet


[20.08.2019]

Koerdistan is bezet

Fréderike Geerdink

Wat praat ‘ie zachtjes, dacht ik toen ik vanmiddag een Whatsapp-bericht kreeg van een vriend uit Amed (de Koerdische naam van Diyarbakır, Noord-Koerdistan). Het kwam omdat zijn burgemeester hem weer eens was afgepakt door de Turkse staat. ‘Het houdt niet op, mijn vriend’, zei hij. ‘Ik ben nu 42 jaar en ik zweer je, er is nog geen mooie dag in mijn leven geweest.’

En ik zweer jou, lieve lezer, dat daar geen spátje overdrijving inzit. Koerdistan is namelijk bezet en dat gaat je als Koerd niet in de koude kleren zitten. Heel Koerdistan is bezet, maar ik heb het nu even specifiek over het noorden, het deel waar Turkije al zowat een eeuw huis houdt als bezettingsmacht. Maandagochtend was er een nieuw dieptepunt in de schier eindeloze onderdrukking van de Koerden: drie gekozen burgemeesters werden afgezet. Eind maart nog met meer dan de helft van de stemmen in het zadel geholpen en nu hop, door de staat weer van hun stoel geschopt.

Een van die burgemeesters was die van Amed, Adnan Selçuk Mızraklı, de opvolger van Gültan Kışanak. Kışanak zit sinds 2016 in de bak. Ook zíj werd vervangen door een zogeheten ‘kayyum’, een ‘beheerder’, een vertegenwoordiger van de staat, in dit geval natuurlijk Erdoğan’s AKP. Die verrijkte zich (zie hier een filmpje van het moment dat Mızraklı na zijn verkiezing eerder dit jaar het gemeentehuis betreedt en daar de overdadige luxe aantreft die de AKP had laten installeren), deed geen bal voor de stad en haar inwoners en drukte de oplevende Koerdische taal en cultuur weer de kop in. Geen wonder dat de stedelingen uitzinnig waren toen het ze gelukt was die ‘beheerder’ weg te stemmen. Vijf maanden mocht het duren.

Gruwelijke details

Dat Koerdistan bezet is, is voor mij een feit, geen mening. Het woord ‘bezetting’ is meestal voorbehouden aan internationale bezettingen, zoals die van de Amerikanen in Irak of van, nog niet eens zo heel lang geleden, Nederland in Indonesië, maar de situatie in Koerdistan verschilt niet wezenlijk. Volgens het internationaal recht is een gebied bezet als het ‘onder de autoriteit van het vijandige leger is geplaatst’. Dat is in Koerdistan het geval, zo klaar als een klontje.

Het Turkse leger bestaat uit bloeddorstige Grijze Wolven die geen enkele legitimiteit hebben in Koerdistan na een eeuw vol massamoorden, executies, verdwijningen en folteringen, na het platbranden van duizenden dorpen en een paar jaar geleden nog het neerhalen van halve steden en het in lichterlaaie zetten van gebouwen met de bewoners en zich schuil houdenden er nog in. Ik ga niet overal een linkje bij zoeken, google zelf maar. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is een aardige plek om te beginnen, en Human Rights Watch en Amnesty natuurlijk, en een hele zwik betrouwbare media. Uitgebreid gedocumenteerd, met alle gruwelijke details. Geen ontkennen aan.

Dus wat er moet gebeuren, is dat Turkije daar opdondert, en wel snel. Net zoals de VS uit Irak moest opdonderen en Nederland uit Indonesië. Wegwezen. Allereerst het leger, overladen met pek en veren. Dan alle mannen en vrouwen die geen militair uniform dragen maar net zo hard alles willen vernietigen dat Koerdisch is: de leraren die kinderen alles wat Turks is door de strot duwen, de rechters en aanklagers die Koerden met het bezettingswetboek in de hand in het cachot smijten, de ‘beheerders’ die gekozen burgemeesters vervangen maar zo laf en bang zijn dat ze met gepantserde wagens naar het gemeentehuis moeten komen en achter een hek verdwijnen (waar ze – ook dit is gedocumenteerd – niet zelden prostitutienetwerken opzetten, ja die zogenaamd braaf-religieuze AKP’ers ja), alle ambtenaren die op Turkse nationale feestdagen het Turkse volkslied laten klinken en de vlag van de bezettende macht hijsen, de politie die vreedzame activisten om vijf uur ‘s ochtends uit hun huizen sleurt, noem ze allemaal maar op.

Tirannie en onderdrukking

Gaat dat ‘via democratische weg’ gebeuren, denkt u? Ik denk het niet. Er is geen énkele aanwijzing voor. En dan? Het internationaal recht zegt er ook iets over, wist u dat? Lees maar, in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens: ‘Overwegende, dat het van het grootste belang is, dat de rechten van de mens beschermd worden door de suprematie van het recht, opdat de mens niet gedwongen worde om in laatste instantie zijn toevlucht te nemen tot opstand tegen tirannie en onderdrukking’. De opstand der Koerden – de gewapende, bedoel ik – vierde vorige week, op 15 augustus, haar vijfendertigste verjaardag.

De opstand is zeven jaar jonger dan mijn vriend uit Amed. Hij koos voor cultuur en literatuur om te redden wat er te redden valt. Wat kiezen Koerdische jongeren, die in maart voor het eerst stemden en die nu hun stem als waardeloos zien afgedankt? Ze ervoeren wat Emma Goldberg (1869-1940) ooit zei: ‘Als verkiezingen werkelijk iets zouden veranderen, waren ze wel verboden’. Wie houdt ze tegen? Wie stopt ze de Turkse staat eruit te vechten?

Fréderike Geerdink is journalist. Als Turkije-kenner en Koerdistan-correspondent leert ze veel over Nederland. Steun haar met een financiële bijdrage op Patron.

Fréderike Geerdink, 20.08.2019 @ 06:48

[Home]
 

1 Reactie

op 20 08 2019 at 06:49 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS