Home » Archief » Kuala Lumpur (1)


[03.08.2010]

Kuala Lumpur (1)

Peter Breedveld

Ik heb het onderwerp tot nu toe altijd vermeden, maar we moeten het er toch maar eens over hebben: Hassnae’s verhouding met dieren. Hassnae houdt namelijk heel erg veel van dieren – als ze halal zijn geslacht. En anders moeten ze godverdomme uit haar buurt blijven. Op Bali wemelt het van de loslopende honden (maar ik heb niet één hondedrol gezien), de gemoedelijkste die ik ooit heb gezien, en iedere keer als we er een passeerden – of als er eens ons passeerde – klampte ze zich aan me vast. “O nee, Peter! Hij komt naar me toe! Dat wil ik niet! Hou die hond bij me weg! Godverdomme!”

Onze eerste dag in Kuala Lumpur zijn we begonnen met een bezoek aan de Batu Caves, een enorm grottencomplex dat te bereiken is door 272 treden te beklimmen (klinkt zwaarder dan het is) en dat is geannexeerd door de hindoegemeenschap, die er een tempel van heeft gemaakt. Het is een wansmakelijk gedrocht vol kitscherige beelden en het is er vreselijk vies. Bovendien worden de bezoekers geterroriseerd door een kolonie behoorlijk agressieve apen, die het hebben voorzien op alles wat eetbaar is.

Ik had dus nietsvermoedend een ijsje gekocht, en kreeg het onmiddellijk aan de stok met twee apen. Ik zei nog: “Wegwezen! Apen lusten geen ijsjes!”, maar daar hadden die apen geen boodschap aan. Ze wilden per se mijn ijsje en bleven me achtervolgen en naar mijn ijsje grijpen. Hassnae kreeg zowat een hartaanval. Ze werd helemaal gek. “Gooi dat ijsje weg! Gooi godverdomme dat ijsje weg!” schreeuwde ze. Maar hallo, ik vond dat ijsje lekker, en daarbij buig ik niet voor terreur. Apen moeten het verschil tussen ‘mijn’ en ‘dijn’ maar leren. Dus rukte ze zich van me los en rende ze voor me uit. “Blijf dan godverdomme bij mij weg!”

Het is goed te weten dat, áls de zaken eens echt goed uit de klauw lopen, één van ons tweeën tenminste het hoofd koel en zijn waardigheid intact weet te houden.

Kuala Lumpur is trouwens Maleis voor ‘moddergat’, ´shit hole‘, en een passender naam is nog nooit aan een stad gegeven. Kuala Lumpur ís een shit hole. Het is er lelijk, het stinkt er, het is er smerig heet, het is er veel te vol en veel te vies. De staf van het luxe Traders Hotel, waar we een kamer hadden gereserveerd met uitzicht op de Petronas Towers, de Twin Towers van Kuala Lumpur, zette ons in een deprimerende kamer met een bruin-beige interieur uit de jaren zeventig en enorme brandgaten in de vloerbedekking. We wilden meteen weer weg, maar kregen toen een enorme executive suite aangeboden, in hetzelfde bruin-beige en met uitzicht op een bouwput, maar wel enorm groot en luxe. We hebben toegang tot de Traders Club, met gratis cocktails en een buffet tussen zes en zeven en high tea in de middag, maar dat is minder sjiek dan je zou denken. Nouveaux riches uit alle landen staan hun borden vol te laden bij het buffet, alsof ze vier jaar in een Jappenkamp hebben gezeten. Het is beschamend, daar wil je als beschaafd mens echt niet tussen gezien worden.

Dus morgen verkassen we naar het sjiekere Mandarin Oriental, een eindje verderop.

Ik heb nog nooit zoveel wanstaltig dikke mensen gezien als hier in Kuala Lumpur. Vooral de Khaliji, uit de Arabische Golfstaten, weten duidelijk geen maat te houden. Hun kinderen zijn wandelende bergen, I kid you not. Ik zag een jongen van een jaar of tien met een Batman T-shirt, een enorme zultberg. Hij liep te puffen in de hitte, met een van pijn en ellende vertrokken gezicht. Dat noem ik kindermishandeling.

Die Khaliji zijn dus de types met de zwarte nikaabs, dikwijls van zijde en belegd met edelstenen, maar het blijven grimmige spoken, met steevast een chagrijnig kijkende kerel ernaast en een roedel strontverwende kinderen. Daar barst het hiervan. In het hotel is het er helemaal van vergeven en tolerant als ik ben, van mij mag het best minder. Het zijn ook niet de aangenaamste types om mee in een ruimte te vertoeven, aan het ontbijtbuffet, of in de lift. Arrogant en chagrijnig, altijd even misprijzend naar Hassnae kijken. Net iets te lang naar haar borsten, uiteraard.

Op straat vergaapte een baardjurk zich aan Hassnae’s decolleté en daar werd ik een beetje recalcitrant van. Zo’n eikel sluit zijn eigen vrouw op en gaat zich dan lopen verlekkeren aan de mijne. Kuis je gedachten en sla je blik naar de grond, hypocriete caprafutuant, of laat mij anders ook van jouw vrouw genieten! De Indiërs zijn hier het ergst. Die laten echt alles vallen om naar een paar borsten te kunnen kijken. Ze blijven ook gewoon kijken als je terugkijkt.

Indische taxichauffeurs zijn al net zo onbeschaamd. Vraag je ze van tevoren de meter aan te zetten, kletsen ze je tijdens de rit de oren van de kop, heel gezellig allemaal, zitten ze aan het eind toch met die meter te kloten. “O, sorry, ik drukte een verkeerd knopje in, neem me niet kwalijk, ik ben een oude man.” Ja, fuck you. Ik wilde je net een dikke fooi geven, maar nu toch maar niet. Bekijk het maar.

Neem in Kuala Lumpur altijd de rood-witte taxi, en vraag de meter aan te zetten. Mijd de Indiërs, ga voor de Chinese taxichauffeurs. Met Chinezen heb je nooit gelul. Ze praten niet, ze proberen je niet te droppen in de smerige ballentent van hun inteeltneefje, ze proberen je niet af te zetten.

Peter Breedveld, Reizen, 03.08.2010 @ 19:39

[Home]
 

12 Reacties

op 04 08 2010 at 02:59 schreef hassnae:

Lieve mensen, deze stukken geven Peters mening weer, hè.

En wat de dieren betreft: hij overdrijft, hoor. Niet geloven!

op 04 08 2010 at 10:24 schreef Geert:

Wow, dat heiligdom lijkt op een draaiorgel!

Leuke reisverslagen trouwens, ik zeg bundelen en verkopen als realistische reisgids.

op 04 08 2010 at 11:53 schreef Leo schmit:

Probeer anders het Nikko Hotel, van oorsprong Japans. Zeer aan te bevelen.

op 04 08 2010 at 15:23 schreef de Haas:

Wist ik niet. Maar dan verklaart het de naam van dat kleine, witte van kleefrijst gefabiceerde Indonesische lekkernijtje (lumpur), dat inderdaad wel de vorm en (gemiddelde) grootte van een drol heeft, maar beter smaakt (mijn mening).

Gerhard

op 04 08 2010 at 16:47 schreef Leo schmit:

Haas, dat is ‘lemper’, niet ‘lumpur’. ‘Kuala’ is trouwens niet ‘gat’, maar ‘bron’. Maar Peter houdt niet van pedanten dus ik laat het hierbij, behalve te vermelden dat ‘kuala’-bronnen in Malaisia en Indonesia veelal heilige plaatsen zijn, dus misschien kan Peter zijn taal nog een beetje aanpassen en wat respect tonen.

Ik ben het eens met Peter dat Kuala Lumpur weinig te bieden heeft; een bezoek aan Penang zou beter zijn geweest. Daar spelen de Chinezen ’s avonds een damspelletje op de stoep, met veel omstanders. Meestal gaat de strijd tussen Tiger bierdopjes en Heineken dopjes.

In Penang raadt ik aan Cititel hotel, online te boeken voor een redelijke prijs. En natuurlijk ‘Little India’ voor het eten.

op 04 08 2010 at 16:50 schreef Mas Rob:

@ Gerhard,
Die lekkernij heet lemper en wordt uitgesproken met “stomme e”s (ongeveer de u van Puk en Muk). Lemper is van oorsprong geen Maleis, maar een Javaans woord.

In Nederland wordt lemper verpakt in plastic of (dit doen veel Indische families) in aluminium folie. In Indonesië wordt bananenblad gebruikt en ziet er anders uit dan Nederlanders gewend zijn.

op 04 08 2010 at 17:09 schreef Peter:

Ik wist niet beter dan dat ‘kuala’ ‘gat’ betekent. Hoe dan ook, voor mijn verhaal komt het beter uit dat het ‘gat’ betekent. ‘Modderbron’ klinkt nergens naar.

Zitten nu in het Mandarin Oriental. Perfect. Cocktails bij het zwembad op het dak, met uitzicht op de Twin Towers, terwijl de oproep tot het gebed uit de diepte galmt.

Op Bali kreeg ik weer lemper. Was ik helemaal vergeten, bracht me terug naar mijn jeugd, mijn Indische vrienden.

op 04 08 2010 at 17:19 schreef Benech:

Hassnae: mogen moslims tegenwoordig ook al taqiyya legen over hun dierenvrees?!!?11!11!!

op 04 08 2010 at 22:19 schreef Rob:

Hassnae heeft gelijk zoals Peter dat beschrijft. Als hij zonodig de held moet uithangen temidden van een horde kleine kutapies, dan toch zonder haar.
Ik zou voor hem een mooi boekje over Hanuman kopen als ik Hassnae was. Kan-ie in zijn luie stoel thuis de apenheld uithangen…

op 04 08 2010 at 22:26 schreef MNb:

@Hassnae: “wat de dieren betreft: hij overdrijft, hoor. Niet geloven!”
Tuurlijk niet. Je doet alsof je bang bent om PB de gelegenheid geven je grote held te zijn en je te beschermen tegen al dat engs. Het laatste wat je dan doet is wegrennen. Dat snapt hij natuurlijk weer niet.

op 20 08 2010 at 10:14 schreef Wichard:

Het enige dat een verademing is in Kuala Lumpur is de metro. Die is schoon, spotgoedkoop, frequent en snel.

Dagtripje naar Melaka is wel de moeite waard. Wonderlijke verzameling culturen, oude Nederlandse gebouwen, Indische wijk, VOC kanonnen en Chinatown is een stuk authentieker dan KL.

op 08 02 2012 at 18:05 schreef Anoniem:

die titel slaat helemaal nergens op dat is nou eenmaal heel normaal daar

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS