Home » Archief » Media laten zich rel Nederland-Turkije niet zomaar afpakken


[04.12.2014]

Media laten zich rel Nederland-Turkije niet zomaar afpakken

Fréderike Geerdink

kerst2

Toen NOS Journaal-presentatrice Astrid Kersseboom in het Journaal van zondag 30 november de woorden ‘Laten we nog even kijken naar premier Rutte, die zei het vrijdag zo’ sprak, hield ik het voor gezien en klikte ik de pagina weg. Ja! Ja, laten we nog even kijken wat Rutte twee dagen geleden zei! Deze rel, zo leek op de redactievergadering besloten, zouden ze zich niet zomaar laten afpakken.

Nederlandse media doen deze dagen hun uiterste best om het relletje, dat vorige week ontstond tussen Turkije en Nederland, in stand te houden. Smullen natuurlijk, Turkije dat zich bemoeit met Nederlands integratiebeleid middels een verklaring op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Nederlandse bewindslieden die daar dan fel op reageren. Minister Lodewijk Asscher noemde de verklaring ‘ongeïnformeerd, onjuist en ongepast’.

Racisme in Nederland

Eigenlijk was de kou al snel weer uit de lucht. Meteen de volgende dag al liet de Turkse minister aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Koerders weten dat Turkije géén kritiek leverde op de Nederlandse overheid, maar dat het land zich zorgen maakt om racisme in Nederland. En hoezeer Turkije ook boter op het hoofd heeft als het gaat om de behandeling van groepen die niet tot de meerderheid behoren, je zorgen maken om racisme in Nederland, dat zouden meer mensen moeten doen.

Daar zie ik dan ook wel reportages over voor me, over hoe Turkse Nederlanders racisme in Nederland ervaren, en over de behandeling van, noem eens een dwarsstraat, Koerden, alevieten of christenen in Turkije. Beetje perspectief, beetje context.

Maar nee, de rel is de hoogste prioriteit. De NOS vroeg hun Turkije-correspondent Lucas Waagmeester dus een interview aan te vragen met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu. Die aanvaardde, nogal tegen de gewoonte van Turkse bewindslieden in, de uitnodiging. Wat ik niet zo vreemd vind. Ieder buitenlands medium zou Çavuşoğlu dolgraag aan de tand voelen over urgente Turkse kwesties die van mondiaal belang zijn, zoals de grote problemen met de opvang van vluchtelingen uit Syrië in Turkije en wat Europa kan doen om de nood te lenigen, of de ingewikkelde relaties tussen Turkije, de Iraakse regio Koerdistan en Baghdad, de stroeve samenwerking met de Amerikaanse regering als het om Syrië gaat, de relatie met Armenië nu de honderdste herdenking van de Armeense genocide eraan komt, het Turkse beleid aangaande de Syrische Koerden, om maar eens wat dwarsstraten te noemen, maar gelukkig, daar komt de NOS, met een ongevaarlijk onderwerp.

Debat op scherp zetten

Niets ten nadele overigens van mijn collega Waagmeester, die het NOS-beleid, waarin de link met Nederland net als bij vele andere media vaak leidend is voor het brengen van een buitenlandverhaal of niet, ook niet verzint. Waagmeester stelde de juiste vragen, Çavuşoğlu antwoordde echt duidelijk dat hij Nederland geen racistisch land vindt en voegde toe dat ze zich wel zorgen maken als Nederlanders die óók een Turks paspoort hebben, in de knel komen. Niets onredelijks aan lijkt me, maar de eerste vraag van Astrid Kersseboom aan Waagmeester is of Çavuşoğlu het debat hier nu mee op scherp wil zetten. Eh, NOS-redactie, júllie wilden dat interview terwijl de rel al uitdoofde, dus wíe wil hier nou het debat op scherp zetten?

Natuurlijk maakte het ANP een bericht over het NOS-interview, dat gretig door veel media werd overgenomen. Goed, een interview met een minister is nieuws maken, en dat is prachtig. Maar er is een scheidslijn tussen nieuws maken, en een rel gaande houden – of zelfs opblazen – die al zowat voorbij was. Wie nieuws maakt, stelt iets aan de kaak of onthult iets, maar was dat wat de NOS hier deed? Het lijkt mij van niet.

Ondertussen was het on the ground tussen Nederland en Turkije koek en ei. De landen zijn al eeuwen – letterlijk – handelspartners. Volg bijvoorbeeld eens het Twitter-account van de Nederlandse consul-generaal in Istanbul, Robert Schuddeboom. Hij ging deze week onder andere op bezoek bij de Istanbulse Kamer van Koophandel om de samenwerking te intensiveren, hij was bij de openingsreceptie van de Innovatieweek Istanbul waar Nederland partner-land was, bezocht een concert van André Rieu (‘good Holland promotion!), en liet zich zien bij een Nederlands logistiek bedrijf in Turkije.

Diplomatieke rel

Des te hilarischer om in de Volkskrant een analyse van de rel te lezen waarin staat: ‘Bij elke diplomatieke rel vragen beide landen zich af: wat is het ons waard als de relatie hierop stukloopt?’

De relatie hierop stukloopt? De 402 jaar oude diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland staan op springen, híerom? Er moet wel meer gebeuren om de relatie écht op scherp te zetten, me dunkt. Maar ja, als je dat als uitgangpunt neemt, na de ophef die andere media al dagen gaande houden, dan heb je geen stukje.

Een paar zinnen verder schrijft de Volkskrant: ‘In deze kwestie is duidelijk dat beide partijen geen excuses gaan maken, wel kunnen ze hun standpunt luid en duidelijk verkondigen aan de binnenlandse kiezer. Dat is nu gebeurd.’

Kamerdebat aangevraagd

Lieve lezer, ik kan u melden dat minister Çavuşoğlu zijn standpunt níet luid en duidelijk verkondigt aan de binnenlandse kiezer. De Volkskrant is Turkijecorrespondentloos en ze konden het dus niet even navragen, maar niet alleen verkondigt Çavuşoğlu zijn standpunt niet luid en duidelijk, de Turkse burger weet van het bestaan van een rel niet eens iets af. Of hij moet in één van de kranten vorige week het vrij feitelijke mini-berichtje hebben gezien dat een persbureau de wereld instuurde en hier en daar werd meegenomen. De kwestie leeft in Turkije totaal niet.

Zou de PVV ook een Kamerdebat hebben aangevraagd als deze rel niet zo was uitgesponnen door verschillende Nederlandse media? We weten het niet, maar dezelfde media knijpen vast in hun handjes. Wilders gaat volstrekt idote dingen zeggen, en die halen de krant in Turkije waarschijnlijk wel want dat blonde hoofd doet bij veel Turken wel een lampje branden en is dus fijne click bait. Daar kun je dan ook weer verslag over doen. Ook het CDA doet mee: dat wil, zo zei Kamerlid Knops, de zaak nog niet laten rusten. Op de media kunnen ze vertrouwen.

Fréderike Geerdink is freelance Turkije-correspondent sinds 2006. Sinds 2012 houdt ze kantoor in de Koerdische stad Diyarbakir. Ze maakt radio voor de NTR en schrijft, onder vele andere, voor het Parool, Volkskrant Magazine, the Independent en Al-Monitor, en ze heeft een eigen pagina op de Amerikaanse journalistieke site Beaconreader. Ze schreef een boek over de Koerdische kwestie, ‘De jongens zijn dood’. Volg haar op Twitter.

Fréderike Geerdink, 04.12.2014 @ 07:35

[Home]
 

6 Reacties

op 04 12 2014 at 10:52 schreef MNb:

Mij intrigeert de Nederlandse hypocrisie. De afgelopen 40 jaar heeft ongeveer elke Nederlandse regering zich met Surinaamse binnenlandse zaken bemoeid. Mag van mij, maar dan moet je niet schrikken als bv. de Turkse regering Nederland de maat neemt.

op 04 12 2014 at 12:36 schreef Marcus Lucas:

Sterk betoog, Fréderike. Ook interessant is dat er in 2008 zo’n rel was tussen Duitsland en Erdoğan over integratie van Turken in Duitsland. En nog steeds gaan er geregeld felle woorden over en weer tussen de landen.

Er waren in 2013 echter verkiezingen in Duitsland en afgelopen zomer in Turkije presidentsverkiezingen. We kunnen daardoor concluderen dat die relletjes en ruzies geen grote politieke implicaties hebben gehad.

Zowel Merkel als Erdoğan consolideerde. Economie en politieke stabiliteit zijn veel belangrijkere drijfveren voor kiezers dan diplomatieke relletjes.

Dat ondersteunt dat dit soort relletjes worden opblazen voor ‘binnenlandse consumptie’, uit opportunisme, partijpolitiek belang. Waan van de dag. Het zegt weinig over de relatie met Turkije, maar vooral iets over de verziekte toestand waarin de Nederlandse politiek en media zich bevinden.

op 04 12 2014 at 12:53 schreef Haes:

Ja maar, MNb, Suriname en Turkije moeten het democratische proces nog “leren”, hoezo dan ons de maat nemen…? *ironie kortsluiting in toetsenbord veroorz….

op 04 12 2014 at 13:08 schreef MarcodB:

Mooi stuk. En ik ben het met MNb eens: Het eens zo vermaarde Nederlandse vingertje wees -terecht- op veel internationale misstanden.

Uitdelen kunnen we heel goed, maar incasseren is wat moeilijker…

op 04 12 2014 at 19:19 schreef Natasha Gerson:

Goh, journalistiek, wat een verademing. Ik maak effe de prijs van een dubbeldik kerstnummer aan FN over, want dat lees ik wel ipv er een te kopen.

op 04 12 2014 at 20:25 schreef dewanand:

REF citaat:

‘Waagmeester stelde de juiste vragen, Çavuşoğlu antwoordde echt duidelijk dat hij Nederland geen racistisch land vindt en voegde toe dat ze zich wel zorgen maken als Nederlanders die óók een Turks paspoort hebben, in de knel komen.’

mauw, mauw, namastiaauw Fréderike Geerdink,

Ik moet met intelligente Hindoe meiden, zoals mr. drs. Monique Badloe (die nu op RAdio Amor FM een eigen programma uitzend) hierover brainstormen.

Maar Wieroe bekijkt het ook praktisch, en legt uit dat elke Turkse kat het recht heeft om in nederland te komen eten, poepen, plassen, seksen en uitslapen omdat hier allang een Katten Kalifaat is opgericht sedert 1940 toen het Duitse Katten Leger iov hun Katten Fuhrer dus Nederland inlijfde. De Hindoe Nazi Katten hebben dus volgens Wieroe de macht nu in Nederland en Turkse Katjes en sexy turkse poesjes op vier of twee poten mogen gewoon lekker in Hollandse bordelen bloot komen slapen, lekker in mandjes in de hoek he, terwijl die grootgeschapen blanken hier hen geintegreerde viesbruine Hindoehoertjes afwerken.

Het HOllandse concept van integratie, assimilatie en genocide is ietsje anders he, zgn polder zuiverings aanpak.

miauw,

dewanand en Wieroe

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS