Home » Archief » Mummies


[09.08.2012]

Mummies

Peter Breedveld

FKK8

Ik heb het beste restaurant van Bordeaux ontdekt! Het bevindt zich in een onooglijk zijsteegje van de Rue Notre-Dame, de Ímpasse du Couvent, ziet er van buiten niet uit en je zou er dus zo langslopen. Maar ik had dat ZING!-gevoel dat ik wel eens heb als ik langs een restaurant loop, dat ik weet dat hier de sterren van de hemel worden gekookt.

Oké, dat elke gezaghebbende gids behalve Michelin het restaurant aanbeveelt, getuige de stickers op het raam van L’Arc en Ciel, hielp ook. Bovendien is de chef een Japanner uit Hiroshima, Koji Yokoama, die, blijkens het menu, de twee beste keukens ter wereld combineert, de Franse en de Japanse. Ik besloot eergistermiddag er ’s avonds te gaan eten.

Je krijgt er geen kaart, er staat op een schoolbord geschreven hoeveel gerechten je krijgt voor hoeveel geld. Een vijfgangenmenu kost 35 euro. Ik zei tegen de serveerster dat we het vijfgangenmenu wilden. “Het vijfgangenmenu, voor alledrie?” vroeg ze, zoals alleen vrouwelijke restaurantbediendes vaak doen. Daardoor ga ik me meteen schamen, want ik dacht zelf al, vijf gangen is best veel, maar ik heb van Hassnae geleerd minder calvinistisch over eten te denken dus ik dacht what the heck, het is vakantie. Maar zo’n serveerster zet dan meteen weer mijn ingebakken schuldgevoel in werking. “Oei, ik ben weer te gulzig”. Dus ik zei oké, doe maar het viergangenmenu. Ze zegt: “Het viergangenmenu? Voor alledrie?” Ik zeg, is dat teveel voor de kinderen? “Weet ik niet”, zegt ze. “Misschien niet, het zijn geen hele grote gerechten.” Dus ik gebruikte al mijn wilskracht en bleef bij het viergangenmenu.

Op dat bord stond een ingewikkeld verhaal over vier gangen en dan geen toetje of tussengerecht of zoiets en ik zei: ik wil en tout cas een toetje en de kinderen ook.

En het eerste gerecht was meteen een klapper! Een stenen blad met daarop een hoopje edo mame, van die bonen die je in Japan vaak bij het aperitief krijgt, een grote raviool (is dat het enkelvoud van ravioli?) met een vulling van kip en een bamboerondje met daarin gerookte zalm op de lekkerst ingemaakte komkommer die ik ooit proefde. Het tweede gerecht was een kipspiesje op een gele gazpacho en op dat kipspiesje zat foie gras en een olijventapenade. Godverdomme wat was dat lekker. Mijn kinderen vraten hun vingers erbij op.

Ik zei tegen de serveerster dat ik spijt had dat ik niet voor dat vijfgangenmenu had gekozen. “Dat kan nog”, zei ze. Nou doe dan maar. Brachten ze alleen mij een bord met vier maki-sushi erop. Ik zei: en de kinderen? “Wilt u ook een vijfgangenmenu voor de kinderen?” Ja, ik ga toch niet alleen zitten eten.

Die maki-sushi waren verrukkelijk. Er zat zalm op en de vulling was van foie gras. Ernaast lag ‘choucroute‘ maar die was blauw of paars of in elk geval de kleur van rode kool. Ik heb alle wasabi van mezelf en de kinderen gegeten want ik krijg daar zo’n heerlijk soort van elektrisch gevoel van in mijn hoofd. Mijn zoon lustte de sushi niet dus die hebben mijn dochter en ik opgegeten.

Toen kwam het hoofdgerecht. Ik had vis gekozen en mijn kinderen rundvlees. De vis was kabeljauw met daarop een olijventapenade en met asperges en paddestoelen (ik vergeet hoe ze heten). De kinderen kregen een canneloni met vleesvulling, een stuk vlees en daarnaast een glaasje met diezelfde paddestoelen met zoute slagroom erop. Mijn zoon vond die zoute slagroom vies, ik vond het heerlijk.

En toen kwam het klapstuk, het dessert, precies zoals dat hoort! Het was enorm! Sorbet van passievrucht met daarop meringue, een stuk ingelegde perzik en een taartje van witte chocolade met een rode vruchtencoulis, een krokantje van sinaasappel en twee door mij niet geïdentificeerde koekjes. Jezus, wat een genot! Per sms heb ik Hassnae gek van jaloezie gemaakt.

Ik heb er glazen witte Bordeaux bij gedronken en we kregen steeds flessen heerlijk koud water (het was een warme dag). Dat kregen we bij de lunch ook al bij La Tupina (zie mijn vorige Bordeaux-verslag) en dat is hoe het hoort: zonder dat ik het vraag, flessen water brengen die je niet op de rekening terugziet. In Nederland krijg je nog geen kraanwater als je de gerant pijpt. Daar sterven ze echt liever een vreselijke marteldood dan dat ze gratis water op tafel zouden zetten. Met chef Niven Kunz van het Rijswijkse sterrenrestaurant Niven heb ik er ruzie over gemaakt. Die durft vijf euro te rekenen voor een karaf kraanwater, waar één of andere onzin-hocus-pocustoestand mee is uitgehaald. Geïoniseerd of weet ik wat. Rot op.

Dat was L’Arc en Ciel en ik heb besloten dat ik volgende zomer weer naar La Jenny ga, al overwoog ik weer eens iets anders te doen, maar vanweg L’Arc en Ciel. Echt waar. Daar ga ik dan een paar keer eten, en dan probeer ik het menu dégustation voor 58 euro.

O, en tot mijn schande moet ik bekennen dat ik volstrekt ben vergeten foto’s te maken van de gerechten. U zult het met uw voorstellingsvermogen moeten doen.

Dat was de perfecte afsluiting van een mooie dag in Bordeaux, waarin ik er eindelijk in geslaagd ben de basilique Saint Michel van binnen te zien (zie vorige Bordeaux-stuk)! Zoals wel vaker in Bordeaux, is de buitenkant echter mooier, al staat er in zo’n kerk of kathedraal altijd wel een beeld dat ik mooi vind. We hebben de Flèche Saint Michel beklommen, met honderdveertien meter de hoogste kerktoren van Frankrijk, dat zegt tenminste mijn Lonely Planet.

In de kelder van die toren, zo beloofde ons een groot bord, waren mummies te zien. Mummies! We zijn gek op mummies, vooral als ze niet helemaal zijn ingezwachteld, zodat je maar moet aannemen dat daar echt een duizenden jaren oud lijk in verstopt ziet. Deze mummies waren, blijkens de foto’s op het bord, van die verdroogde lijken met enge grimassen en holle ogen en twee tanden in hun onderkaken. Griezels. Mijn hart sloeg over en ik zei tegen mijn kinderen: doen we eerst die toren beklimmen en dan pas gaan we die mummies bekijken, om het genot nog even uit te stellen.

Bleek die kelder helemaal leeg te zijn, met een paar verlichte foto’s van mummies DIE DAAR IN 1990 ZIJN WEGGEHAALD! Om ze hun verdiende rust te gunnen, of zoiets dergelijks stond er in het Frans. Flikker toch op. Het zijn mummies! Stoffelijke resten van wat eens leefde, maar nu niet meer. Doden rusten niet, doden zijn dood en heel spannend om naar te kijken. Tot 1990 was het blijkbaar geen probleem je te vergapen aan die mummies!

Hoe dan ook. In Bordeaux is nog een toren te beklimmen, de toren die bij de kathedraal hoort, wat we heel vaak hebben gedaan maar eergisteren niet, want toen waren we te laat.

Verder ben ik op jacht geweest naar een cadeautje voor Hassnae. Twee jaar geleden had ik niks meegenomen en dat moet ik nu nog bijna wekelijks horen. Ik overwoog een lingeriesetje van Aubade – supersexy, met kant en van die kwastjes – maar weet niet zeker of de Franse maten dezelfde zijn als de Nederlandse. Twee winkelbediendes die ik het vroeg, zeiden allebei wat anders.

Hassnae houdt van zoetigheden en dan zit je in Bordeaux wel goed. Er is een chocolaterie (één van de vele, maar dit is volgens mij de beste) in Bordeaux, bij de Place de la Comédie waar ze de prachtigste creaties van chocola hebben. Chocoladepumps gevuld met bonbons, een viool van chocola, enzovoort. Onmogelijk mee te nemen naar Nederland, maar ze hebben verder bonbons, koekjes, caramelbonbons met allerlei soorten fruit erin, meringue, caramel au beurre salé (zalig! Ze hebben hier zelfs marsrepen met deze zoute caramel) en – wat Hassnae zo’n beetje het lekkerst vindt van alles maar die ik, net als cupcakes, hysterisch overschat vind – macarons.

Hassnae gaat blij zijn als ik terugkom, bearing gifts!

culinair, Peter Breedveld, Reizen, 09.08.2012 @ 12:56

[Home]
 

18 Reacties

op 09 08 2012 at 13:15 schreef Bigpete:

Het verhaal over het restaurant klinkt in elk geval goed. en dat voor die prijs. Als ik nog eens in Bordeaux moet zijn…

Franse maten wijken af van de onze, en elke fabrikant heeft denk ik zijn eigen uitleg. Want de ene maat X past perfect en de andere maat X is te groot of te klein. Geen touw aan vast te knopen.

op 09 08 2012 at 13:45 schreef MNb:

Oho, nog een reden om naar Bordeau te gaan. Ik ben ook dol op chocola, vooral pure.
Je bent inderdaad een onverbeterlijke calvinist, PB. Die serveerster vraagt dat helemaal niet omdat het teveel zou zijn, maar om zeker te weten dat niet eentje het vier- en nog een ander het driegangenmenu wil. Ze wil geen misverstanden.
Als het om georganiseerde religie gaat heb ik aan de RKK het meest de pest, maar als het om mentaliteit gaat wint het calvinisme het. Je schuldig voelen bij lekker eten! Absurd.

op 09 08 2012 at 15:13 schreef yurp:

Jezus, Peter. Zo maak je het me wel érg moeilijk om niet volgend jaar meteen naar Bordeaux af te reizen ipv naar Kroatië zoals ik eigenlijk met mijn vriendin net heb afgesproken ;)

op 09 08 2012 at 15:28 schreef MarcodB:

Gaaf stuk, maar … We moeten echt eens praten, Peter, en wel over: “Maar zo’n serveerster zet dan meteen weer mijn ingebakken schuldgevoel in werking…”

Ik help je in een mum van tijd van dit soort complexen af. Leef om te genieten!

op 09 08 2012 at 15:34 schreef Anna:

De cupmaat is hetzelfde, de omvangsmaat moet afhankelijk van het merk ofwel +10 ofwel +15. Kledingmaten doe ik +2 en dat werkt.

op 09 08 2012 at 16:11 schreef Paul:

Smikkelen en smullen in Bordeaux… Misschien toch maar dat vreselijke achterland voor lief nemen volgend jaar.
Hoe zit het op Jenny met de naaktloopgestapo Peter? M’n zus had een jaar of wat geleden een wat mindere ervaring aan de Cèze met 3 puberende dochters… Van die vreselijke bejaarden die puistenkoppen menen vermanend toe te moeten spreken omdat ze gebroekt zijn. En vergeet niet de kledingvoorschriften voor bij koud weer. Geen strak zittende kleding want te sexy… brrrr
Alleen daarom zou je voor le Ran du Chabrier gaan. Niemand die het ook maar wat interessert wat je doet. Maar ja, die is dan weer voor boven de 18…

op 09 08 2012 at 16:35 schreef Peter:

BigPete vrertrouw me in deze, al zijn we het verder nergens over eens maar over vrouwen en eten komen we, denk ik, dicht bij elkaar, ga naar Bordeaux speciaal voor dit restaurant. Je zult geen spijt krijgen en de rest is een heerlijke bonus.

op 09 08 2012 at 16:37 schreef Peter:

MarcodB, we moeten elkaar écht snel ontmoeten.

op 09 08 2012 at 16:40 schreef Peter:

Paul, aan deze kwestie moet ik binnenkort eens een apart stuk wijden. Maar om je vraag kort te beantwoorden: La Jenny heeft een reglement, maar zoals dat bij Fransen gaat, is dat alleen van kracht als zaken op de spits worden gedreven.

Ik ben dol op Fransen.

Anna, dank.

op 10 08 2012 at 02:00 schreef katrien:

Wel een beetje stupide Peet, dat idee om daar een lingerie setje voor Hassie te kopen. Je snapt toch zelf ook wel dat een vette reet als die van Has niet in een Frans setje van dezelde maat past. Mwoehahaha!

op 10 08 2012 at 02:51 schreef sigme:

He, een Ran du Chabrier-bezoeker! Die camping wijkt overigens wel wat erg af van de standaard..
Er zijn toch wel voldoende Franse nudistencampings waar het reglement niet veel om het lijf heeft?

op 10 08 2012 at 10:29 schreef Peter:

Sympathieke reactie, Katrien. Bedoeld om te beledigen, maar dan zul je iets anders moeten verzinnen. Hassnae is trots op haar Marokkaanse billen en dat is volkomen terecht.

op 10 08 2012 at 10:47 schreef Krek.:

Ik vond een jaar of tien geleden dat CHM de Montalivet (vlak bij La Jenny) erg veel aangeklede pubers telde. Nou was ik zelf 13 toen ik daar voor het eerst kwam, en liep ik 3 weken met een lange handdoek over mijn schouder, dus ik herken de worsteling.

op 10 08 2012 at 10:48 schreef rena:

Ik vergaap me hier in Somerset en Wiltshire aan die grappige middeleeuwse beeldjes. Ze zijn zo expressief. We hebben ook een vrijend paartje gezien op een van de kerkjes. haha middeleeuwse porno! ;)
Ik moest echt hardop lachen over het gratis water gedeelte. Je hebt zo gelijk!

op 10 08 2012 at 14:31 schreef Esther:

Aubade. Like.

op 10 08 2012 at 19:57 schreef Kanttekening:

“en dat is hoe het hoort: zonder dat ik het vraag, flessen water brengen die je niet op de rekening terugziet.”

Meteen opgepikt door GroenLinks!:
http://groenlinks.nl/kraanwater

op 10 08 2012 at 23:25 schreef Olav:

Gênant populisme van GroenLinks. Ben ik even blij dat ik daar geen lid meer van ben. Straks willen ze nog regelen dat de bediening altijd vriendelijk moet glimlachen, en dat er altijd een parapluutje in de ijscoupe moet. Dat moet ook allemaal, natuurlijk, maar dat moet per se níet per wet geregeld worden.

op 11 08 2012 at 12:49 schreef Lex:

Ik zou op het gratis water van GL kunnen ingaan, wat helemaal geen slecht idee is overigens, maar dan zou ik, zoals dat heet, ‘offtopic’ gaan. Ik laat het dus maar even hierbij:

https://www.youtube.com/watch?v=Se12y9hSOM0&feature=relmfu

Wat Bordeaux betreft kan ik helaas niet meespreken, ben er nog nooit geweest. Maar alleen al voor de lokale keuken wil ik er nog eens heen.

En gratis water hoort normaal te zijn, en desnoods moet dat per wet geregeld worden. Ga ik toch nog offtopic.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS