Home » Archief » Nieuwe armoede


[23.05.2012]

Nieuwe armoede

René Koeman


Illustratie: Hans Sebald Beham

Hij is afgeschreven, zo veel weet hij wel. Met moeite kan hij zich bedruipen in deze tijd van onzekerheid. Reeds vijftig jaar oud is hij en hem rest de keuze tussen bijstand en een baan van negenhonderd lousy euro’s in de maand. Ik ken hem nog van vroeger, toen hij weliswaar niet rijk was, maar zich goed kon bedruipen in zijn vaste baan bij een loyale werkgever.

Wegbezuinigd helaas, hij werd te oud. Voor hem twee jongeren die samen hetzelfde kosten als hij. Voor hem geen gouden handdruk maar de WW, die trouwens dadelijk nog hooguit één jaar mag duren. Nu heeft hij een baan in de onderkant van de arbeidsmarkt. Veertig uur werken in een baan waar hij geen zekerheid heeft, nul-uren contracten zijn het tegenwoordig. Beschaamd dat hij dit werk moet doen, wetend dat hij per week ontslagen kan worden en weer op zoek moet gaan. Alles dat duurder wordt. Niemand neemt het voor hem op.

Stemmen doet hij niet meer. Die gasten in Den Haag maken het alleen maar nog erger voor hem. Ontslagrecht versoepelen. Nog meer versoepelen? Eigen bijdrage in de zorg omhoog? Hij doet het al met alleen het basispakket, meer kan hij niet betalen. En naar de huisarts of tandarts gaat hij helemaal niet meer. Het is nu al te duur. Langer doorwerken tot het pensioen. Hoe dan, hij krijgt nu al geen normale baan meer?

Nee, het is afgelopen voor hem. Het plezier in het werk is weg, het geregelde leven is weg.

Nu wacht hij rustig tot het over is.

René Koeman is één van de vaste reageerders op Frontaal Naakt. Hij heeft een blog en een Twitter-account.

Rene Koeman, 23.05.2012 @ 07:17

[Home]
 

69 Reacties

op 23 05 2012 at 09:54 schreef Sasha Berkman:

Mooie schets van een triest lot.

op 23 05 2012 at 10:54 schreef Ruud van Gerrevink:

Vijftig jaar is hij, een paar jaar geleden bij de aanvang van de crisis ontslagen uit een mooie baan waar hij net een jaar daarvoor aan was begonnen. Actief als vrijwilliger, als bestuurder, trainer en coach bij zijn sportvereniging en als sportbobo bij de betreffende bond. Geen bijstand, geen WW, maar met wat kluswerk af en toe voldoende euro’s bij elkaar sprokkelend voor de boodschappen. En ook nog eens afdelingsvoorzitter voor de VVD en actief in de gemeentepolitiek. Een zoon en dochter om supertrots op te zijn en een liefhebbende vrouw om zijn leven mee te delen. Armoe? Het leven kan iedere dag meer waarde krijgen als je die er aan wilt geven.

op 23 05 2012 at 11:06 schreef Sandro:

En als hij dan leest dat politici (met een meer dan riant salaris) ook nog eens Nederland garant gaan laten staan voor 40 miljard euro om landen (die er zelf een zooitje van maken) rechtop te kunnen houden, weet hij dat hij in de toekomst nog veel minder te besteden heeft en slaat de hand aan zichzelf om dit maar niet mee te hoeven maken………..

op 23 05 2012 at 11:35 schreef Sasha Berkman:

Ruud: je kletst bagger, als een echte neo-liberale leugenaar die iedere dag de leugens van de zegeningen van de vrije markt herhaalt, volkomen irrieel.

Sandro praat zoals gewoonlijk alleen zijn crypto-fascistische populistische leider na.

op 23 05 2012 at 12:02 schreef Grmbl:

Het minimumloon bedraagt voor deze meneer € 1446,60 per maand.

op 23 05 2012 at 12:15 schreef Sandro:

sasha – ik praat in deze eigenlijk de crypto-maoïstische leider Roemer na.
Duidelijk is wel dat alles wat rechts is of op rechts lijkt voor sasha leugenaars zijn.
Misschien heb je het wel eens verteld maar welke politieke partij/beweging geniet eigenlijk jouw voorkeur?

op 23 05 2012 at 12:26 schreef Pyt van der Galiën:

@sasha

Ik denk niet dat Ruud liegt. Als echte VVD’er begrijpt hij gewoon niet dat de leuke management klusjes die hij aangeboden krijgt niet zijn weggelegd voor de WSW’er die er uitgeschopt wordt. VVD’ers zijn vaak prima lui met wie je heel gezellig een biertje kunt drinken, maar ik heb er nog nooit één ontmoet die ook maar de geringste notie had hoe het er aan de onderkant van de arbeidsmarkt aan toegaat.

@Sandro

Beetje zwaar aangezet, maar dat ESM vind ook ik geen bijster goed idee. Mag ik er van uitgaan dat de PVV zich nu ook gaat verzetten tegen de pogingen van de EU het stakingsrecht in te perken? Hoeft hij geen zelfmoord te plegen, maar kan hij gewoon staken om zijn eisen kracht bij te zetten.

op 23 05 2012 at 12:30 schreef Sasha Berkman:

Sandro: lul niet zo dom! Roemer is geen crypto-maoist.

op 23 05 2012 at 13:28 schreef jackknowsbest:

Fantastisch geschreven, staat voor duizenden 45 plussers in de toekomst, en Ruud van Gerrevink snapt er niets van, het zou kunnen om gelukkig met weinig geld te zijn, maar niet als rechts de kale kip zijn velletje ook nog wil hebben. Helaas is dat de toekomst van Nederland, nieuwe armoede, voor grote groepen mensen, echte armoede.

op 23 05 2012 at 13:36 schreef Sasha Berkman:

jack: plus een repressie apparaat waar de DDR trots op zou zijn.

op 23 05 2012 at 13:42 schreef Thomas E:

Triest verhaal. Ik weet dat veel mensen zo moeten zien rond te komen. Toch 2 opmerkingen:
1. Ik vind Ruud’s reactie helemaal niet zo misplaatst. Met een positieve instelling kan je er vaak méér van maken dan je zelf voor ogelijk had gehouden;
2. Den Haag is maar voor een piepklein beetje debet aan de economische toestand in ons land. De wereldeconomie – met de grote graaieres en neoliberalen voorop – heeft voor zeg 95% de malaise hier bepaald.

op 23 05 2012 at 13:46 schreef Sandro:

“Sandro: lul niet zo dom! Roemer is geen crypto-maoist”…..whoehahah
Een keer een biertje pakken sasha?
Misschien blijkt het allemaal, voor beide partijen, wel mee te vallen……………..

Pyt – mijn bescheiden mening is inderdaad dat je daar wel vanuit kunt gaan.

op 23 05 2012 at 13:54 schreef You On A Gin:

Mooi geschreven, maar de inhoud wordt een mens natuurlijk een beetje triest van.
Het blijft opmerkelijk dat in een land als dit voedselbanken noodzakelijk zijn.

op 23 05 2012 at 14:02 schreef jackknowsbest:

Nederland is een mooi land, als je je kop in het zand steekt. Amen

op 23 05 2012 at 14:32 schreef Sasha Berkman:

sandro: over dat biertje, sorry dat is me te link. PVV’ers en zelf verklaarde fascisten zijn levensgevaarlijk en volstrekt onbetrouwbaar en extreem gewelddadig.

op 23 05 2012 at 15:00 schreef babs:

Alleen slaven mogen niet staken, Pyt. Inperken van stakingsrecht is me een gruwel. Door staat opgelegde inperking van het recht van ondernemers wie ze willen en wanneer ze willen aan te nemen en te ontslaan is me net zo’n gruwel.

Dat er mensen geen (fatsoenlijk) werk hebben, kan imo nooit rede zijn om andere mensen te dwingen die eersten aan het werk te helpen of te houden.

op 23 05 2012 at 15:50 schreef yurp:

@Grmbl

Fulltime ja. Hier staat duidelijk dat de man een nul-urencontract heeft en dus waarschijnlijk een beperkt aantal uren per week zal kunnen werken. Overigens is zijn armoede nog steeds relatief aangezien hij bovenop zijn salaris allerlei toeslagen krijgt en kosten kwijtgescholden worden. Zorg duur? Waar krijgt hij dan zorgtoeslag voor? €69 per maand in zijn geval. Dan hoeft hij nog maar drie tientjes de maand te betalen voor een uitstekende zorgverzekering. Een netto inkomen van zo’n beetje 800 euro per maand is niet veel maar best mee rond te komen.

op 23 05 2012 at 16:17 schreef Pyt van der Galiën:

@Sandro

Waarom nodig je mij niet uit voor een biertje?:(

@babs

Sorry, ik begrijp je laatste zin om 15.00 uur niet.

op 23 05 2012 at 16:52 schreef Thomas E:

@Pyt
Ik snap die zin wél. Je mag niet verwachten dat werkgevers mensen geforceerd in dienst nemen cq houden, omdat het anders so sielug is.

op 23 05 2012 at 17:54 schreef J. Meloen:

De huisarts is nog steeds gratis. Ik vraag me altijd af waarom een 50+er twee keer zoveel moet verdienen als een starter. Beide hebben voor- en nadelen.

op 23 05 2012 at 18:09 schreef babs:

dank, Thomas.

toevoeging: dat de overheid via belastingen aan herverdeling doet, is tot daar aan toe, maar dat de overheid via regels specifieke personen dwingt specifieke diensten af te nemen bij andere personen, dat is echt volslagen idioot. Dat iedereen recht heeft op inkomen, is te verdedigen, maar niemand heeft recht op werk/salaris, want dat salaris moet door een specifiek iemand anders opgehoest worden.

Ongelofelijk overigens dat er in Nederland nog steeds ondernemers bereid zijn 900€ per maand te betalen voor totaal uitgeblust personeel. Rijk land. Geniet ervan zo lang het nog duurt.

op 23 05 2012 at 19:32 schreef You On A Gin:

“sandro: over dat biertje, sorry dat is me te link. PVV’ers en zelf verklaarde fascisten zijn levensgevaarlijk en volstrekt onbetrouwbaar en extreem gewelddadig.”

Dat denken sommige mensen ook over moslims…
Onbekend maakt onbemind. Wanneer je je afsluit voor andersdenkenden, zul je je nooit in hen kunnen inleven en blijft hun perspectief op bepaalde zaken obscuur voor jou. Dit is dan ook direct wanneer je fantasie een loopje met je begint te nemen en je bepaalde lui allerlei eigenschappen en denkwijzen toe te dichten die misschien niet conform de realiteit zijn. Tot je dienst.

op 23 05 2012 at 21:03 schreef Thomas E:

Je hebt beslist een punt, YOAG. Maar in de dialoog met/verkenning van andersdenkenden mag je wel heel duidelijk afstand nemen van datgene wat je niet bevalt. Je hebt dan meer recht van spreken, omdat je de moeite hebt genomen om je in hun (denk)wereld te verplaatsen. Van starre vooringenomenheid is de wereld alleen maar slechter geworden. En dat mag iemand als Wilders zich zéker ter harte nemen.

op 23 05 2012 at 21:06 schreef MarcodB:

@Pyt Niet getreurd Pyt: ik nodig je uit voor een biertje.

op 23 05 2012 at 21:22 schreef Sasha Berkman:

“Dat denken sommige mensen ook over moslims…”

Kwartje gevallen?

op 23 05 2012 at 21:39 schreef Grmbl:

@Yurp: “Fulltime ja. Hier staat duidelijk dat de man een nul-urencontract heeft en dus waarschijnlijk een beperkt aantal uren per week zal kunnen werken.”

Integendeel, wat er duidelijk staat is dat hij 40 uur werkt.

En dat impliceert dat hij bruto tenminste € 1.446,60 per maand verdient (waarschijnlijk meer, omdat in veel CAO’s 36 of 38 uur al als fulltime geldt). En inderdaad, mensen met zo’n loon komen meestal ook in aanmerking voor huur- en zorgtoeslag, en netto zitten ze dan al gauw op meer dan 1300 euro per maand.

Waarmee dit een leuk jankverhaal is voor bij de kerstboom, maar met de Nederlandse werkelijkheid heeft het niets van doen. Als je echte armoe wilt zien moet je zoeken tussen kleine zelfstandigen en bij mensen met psychiatrische problemen of niet-erkende ziekten.

Ik vind het wel veelbetekenend dat de andere reageerders dit soort nonsens over een fulltime baan voor 900 euro voor zoete koek slikken. Blijkbaar kan er in Nederland nog 40% van het minimumloon af zonder dat men zich daar al te druk over zal maken.

op 23 05 2012 at 22:08 schreef Bigpete:

De vraag is of bij jou het kwartje gevallen is! Jij neemt de PVV kwalijk dat ze generaliseren, maar zelf zet je 1,5 miljoen mensen weg als fascisten en racisten. Dat maakt jou dus net zo erg. Vertel me even waarom jij van mening bent dat het niet zo is…

op 23 05 2012 at 22:22 schreef Joke:

Kan er nog 40% van het minimumloon af? Ja. In een schuldsaneringsregeling kan een rechter onder andere dat bepalen.

op 23 05 2012 at 22:36 schreef Sasha Berkman:

1.5 miljoen fascisten in Nederland. Jij zegt het.
Gelukkig maar een kleine minderheid. We moeten vanaf nu wel zorgen dat dat zo blijft!

op 24 05 2012 at 08:11 schreef Sandro:

Pyt – ik zou graag een biertje met je drinken!
Overigens ook met YOAG, Bigpete en alle verdere, vaste, meningdelers hier.

op 24 05 2012 at 08:31 schreef Mart:

@BigPete,

Aangezien die 1,5 miljoen op een one-issue partij gestemd hebben, een issue dat neer komt op ‘Buitenlanders slecht! Uitzetten!’, ja, dat zijn 1,5 miljoen racisten.

En uiteraard ga je zeiken dat de PVV wel meer issues in zijn programma heeft en alleen maar iets tegen Islam heeft, maar dat is gewoon onzin. De uitspraken van jullie Grote Leider richten zich voornamelijk op Marokkanen, en soms zelfs specifiek op hun afkomst in plaats van hun religie. Dat onderwerp is hier inmiddels al zoveel maal uitgebreid aan de orde geweest, doe geen moeite om hier op in te gaan, die discussie ga ik gewoonweg niet meer aan. Dat is doen alsof de rondheid van de aarde een discussie waard is.

De mondige PVVers doen steeds minder moeite om te verbergen waar ze voor staan. Wat overblijft zijn de lafaards die niet recht voor hun mening durven uitkomen, maar daar een Grote Leider voor nodig hebben. En wat is daar een beter woord voor dan ‘fascisten’?

Dus, objectief gewoon én racisten, én fascisten. Je hebt jezelf benoemd als volgeling van de Grote Leider, nou ook ophouden met mauwen als je daar op aangesproken wordt.

op 24 05 2012 at 08:45 schreef yurp:

@Grmbl

Verkeerd gelezen idd, excuses. Er zijn momenteel natuurlijk wel scenario’s waar mensen diep in de shit zitten, ontslagen met een koophuis waar je niet vanaf komt en dus met hoge woonlasten zit etc. de meeste mensen van 50+ hebben volgens mij echter een redelijke overwaarde op hun huis zitten.

op 24 05 2012 at 11:26 schreef m.schrijvers.:

Wat velen niet beseffen is dat ook veel allochtonen PVV stemmen. Er is bijv. veel racisme tussen Marokkanen , Turken en Surinamers onderling.

Veel allochtonen hebben een hekel aan moslims bijv omdat ze een moslimland ontvlucht zijn voor de terreur door moslims op niet moslims. Ze zijn terecht bang dat er teveel moslims in Nederland komen en stemmen dus PVV.

op 24 05 2012 at 11:43 schreef ervardes:

Het is absurd zoals de dicussie in Nederland wordt gevoerd over de PVV.
Niemand die CDA en VVD ter verantwoording roept
omtrent hun beleid.
Zij doen niets anders dan met het vingertje naar de PVV wijzen terwijl ze zelf ultra-rechts zijn geweest in CDA/VVD/PVV.
Niet omdat de PVV dat wilde maar omdat ze dat zelf wilden. Voorbeelden zijn er genoeg.

op 24 05 2012 at 12:15 schreef Sasha Berkman:

ervardees: voor de VVD gaat dat zonder meer op inderdaad. het CDA heeft zichzelf hierdoor de das omgedaan en daar ben ik niet rouwig om. Beide partijen hebben een deal met de duivel gemaakt om hun neo-liberale agenda er door heen te jassen. Wilders heeft dat allemaal mogelijk gemaakt, dwars tegen de belangen van zijn achterban in.

op 24 05 2012 at 12:37 schreef ervardes:

@ Sasha. Onderschat het CDA niet. Deze partij is continue bezig om het ware gezicht te verbergen.
Henk Bleker moet weg omdat hij alleen het woord ondernemer kan uitspreken. Hij liet blijken alleen om de belangen van de ondernemers te geven.
Dat valt teveel op, denkt het CDA, dus wegwezen.
De heer Wijffels, tegenstander van Bleker,
was echter even zelf niet slim.
Lette even niet op. Hij sprak zijn voorkeur uit voor een kandidaat die even daarvoor meldde:
Ik ben financieel onafhankelijk.
Uiterst gevaarlijk vind ik de uitspraak van de CDA staatsecretaris die de anticonceptie-pil voorstelde voor bepaalde bevolkingsgroepen.
Doodeng. Enkele dagen later staat in de A.D. krant dat deze staatssecretaris wel vaker domme uitspraken doet. Bovendien schrijft het A.D. dat deze staatssecretaris geen enkele politieke ervaring had toen ze de functie kreeg.
Hoe kreeg ze die functie ?
Ze zou de vriendin zijn van de vrouw
van Maxime Verhagen.
CDA kandidaat Mona Keijzer wil een discussie om bepaalde behandelingen in de gezondheidszorg
niet meer te vergoeden. Ook doodeng.
Dit kan mensenlevens gaan kosten.
CDA en VVD hebben e.e.a. ZELF mogelijk gemaakt.
Ik ben niet voor de PVV maar het klopt gewoon niet

op 24 05 2012 at 13:04 schreef Sasha Berkman:

ervardes: een fatsoenlijk iemand kan volgens mij nu niet meer op de VVD stemmen. We zijn het eens.

op 24 05 2012 at 13:20 schreef sabaroth:

Een fatsoenlijk mens kan feitelijk op geen enkele partij stemmen, er is geen enkele partij die hem/haar niet in de reet naait met valse beloften en politiek gekonkel.
Stem Wijs, Stem Niet.

op 24 05 2012 at 13:30 schreef ervardes:

@Sasha. Heel fijn zo’n reactie.
Hartelijk dank daarvoor.

op 24 05 2012 at 15:01 schreef ervardes:

Fel debat Blok-Wilders
http://nos.nl/artikel/376391-fel-debat-blokwilders.html
Blok benadrukte dat hij in het Vijfpartijenakkoord compromissen heeft moeten sluiten, die hij misschien had kunnen voorkomen als de PVV niet uit het Catshuisberaad was gelopen.
*******************************
M.a.w. we hadden de arbeidersklasse genadeloos een klap in de nek kunnen geven als de PVV
geen NEEN had gezegd.

op 24 05 2012 at 16:48 schreef Pyt van der Galiën:

@ervardes

Ja, leuk, hoor, maar je vergeet dat Wilders eerst anderhalf jaar lang akkoord is gegaan met de meest asociale wetgeving die dit land ooit gekend heeft, waaronder het in de bijstand dumpen van 60.000 WSW’ers. En herinner je je de snelheid nog waarmee het “ononderhandelbare” AOW-standpunt binnen 24 uur na de verkiezingen in de uitverkoop werd gegooid?

Wilders als “redder van de arbeidersklasse” zal sommigen hier waarschijnlijk wel aanspreken, maar ik stel voor daar maar niet in te trappen.

op 24 05 2012 at 17:42 schreef ervardes:

Ik voel me vereerd Pyt dat je op mij reageert.
Ik zie jouw mening ook wel eens op Doorbraak.

Ook jij weet de namen CDA en VVD
niet over je lippen te krijgen.

op 24 05 2012 at 20:55 schreef dewanand:

namaste Fnaakters,

Zo zien wij het wel weer nu. Het zijn echt niet de moslims die het grote probleem zijn in nederland nu, want moslims hebben geen enkele significante politieke en economische macht. Nee, nu is het de armoede van de euro die heel Europa de nek om zal draaien. Als Griekenland uit EU stapt dan devalueert de euro gelijk met 30 procent en dan komt er inflatie en sterke koopkracht vermindering in rest EU zone, prijzen gaan in vijf jaar met 200 procent stijgen en armoede zal sterk toenemen. Dit is de macro economische realiteit en niet mijn fantasie.

Aub niet meer kankeren op moslims, buitenlanders en migranten, want die doen nu het vuile werk met laagbetaalde rotbaantjes en werken zich kapot.

Het zijn de politici die de EU arm hebben gemaakt en niet de moslims.

dewanand

op 24 05 2012 at 22:15 schreef Bigpete:

Je weet in het geheel niet waarom 1,5 miljoen mensen ergens op stemmen mart, of heb je ze allemaal geïnterviewd? Je bent een zelfingenomen betwetertje met een lullig baantje en je enige pleziertje is mensen afzeiken. Ik walg van je.

op 25 05 2012 at 00:14 schreef Benedictus:

De rol van de vakbeweging is zo goed als uitgespeeld in tijden van crisis. Je zal maar een huis hebben gekocht. Ja, dan wil je alles doen wat de werkgever wil, want voor jou honderd anderen. Bovendien, een korte WW periode en daarna kan je je huis gaan opeten. Huren wordt de toekomst, let maar op. Mensen houden er nu toch meer rekening mee dat een vaste baan zo vast niet meer is. Vrijwilligerswerk is prima, maar als je in dezelfde periode je huis aan het opeten bent voel je je toch niet zo lekker.

Ja, dan voel je je ook niet zo prettig over het feit dat er 40 miljard aan een onzeker Europees project wordt afgegeven. Er is geen garantie dat het geld terugkomt, daar is de situatie te onzeker voor. Ik begrijp die onvrede wel.

Bovendien zit het mij nog steeds dwars dat het beloofde 2e referendum over Europa er nooit is gekomen, ondanks allerlei beloften. Dat heeft de PvdA aan Balkenende kado gedaan, zodat die kon solliciteren naar een hoge politieke funktie. Koehandel dus.

Bovendien snapt niemand het nog hoe de economie nu echt het beste opgelost kan worden. Onzekerheid is er ook bij ‘deskundigen’ dus zeker bij de gewone burger.

op 25 05 2012 at 08:51 schreef Thomas E:

Ik denk dat men om globaal 3 redenen op de PVV kan stemmen:
– men heeft een probleem met de toestroom van gekleurde buitenlanders
– men is onrealistisch patriottisch, dus sterk anti-Europa
– men vindt dat ‘alles anders moet’, zonder te weten hoe; en men volgt Wilders omdat die de juiste onverzettelijkheid uitstraalt (het Fortuyn effect).

op 25 05 2012 at 09:14 schreef ervardes:

@Benedictus. Je schrijft: Bovendien snapt niemand het nog hoe de economie nu echt het beste opgelost kan worden.
Oplossing: USA presidentskandidaat Jerry White is bezig met een landelijke campagne, samen met running mate Phyllis Scherrer and the organisatie The Socialist Equality Party.
Niet om gekozen te worden maar om reclame te maken voor het socialisme.
Organisatie: ICFI
International Comité voor de 4e Internationale.
Karl Marx omschreef al dat het kapitalisme zou gaan vastlopen. Ik begrijp je opmerking wel omdat links in Nederland geen donder voorstelt.
Internationaal is er echter wel veel aan de hand.
Meer info: website http://www.WSWS.org
Geen enkele soortgelijke website heeft dagelijks zoveel nieuwe artikelen. De artikelen worden vaak gepubliceerd in het Engels en het Duits.
Ook dat is uniek te noemen.

op 25 05 2012 at 09:33 schreef Thomas E:

@ervardes
Socialisme werkt alleen langdurig als je de hebzucht uit de mens weet te krijgen. Nou, begin daar maar eens aan ;)

op 25 05 2012 at 09:38 schreef Mart:

@BigPete,

Ik geloof dat lezen niet je sterkste punt is, is het niet?

Als de PVV een one-issue partij is, en dat is ze, dan is het wel duidelijk waarom er op gestemd wordt nietwaar?

En ik heb tenminste een baan. Ik hoef me niet groter te voelen door me voor te doen als politieagent op het Internet.

op 25 05 2012 at 09:47 schreef Sasha Berkman:

BigPete: om welke reden ze dan ook op Geert W. gestemt hebben, ze worden voor gelogen door die fascistische schoft.

op 25 05 2012 at 09:49 schreef ervardes:

@ Thomas. Onzin kun je alleen uitschakelen door met keiharde feiten te komen. Dat is de kracht van hunnie en zullie en daar zijn ze al lang aan begonnen. Al is de leugen nog zo snel,
WSWS.org achterhaalt het wel.
Zo kwam ik ook tot nieuwe inzichten.
We zijn via de kerk opgevoed met de kreet:
De mens is zondig. Karl Marx zegt dat dit onzin is.
De mens wordt bepaald door zijn omgeving.
Echte socialisten waarderen de vooruitgang die is geboekt door het kapitalisme. Het zou absurd zijn dat te ontkennen. Anderzijds is de progressieve rol daarvan nu uitgewerkt.
De mensheid is rijp voor de volgende stap.
Dat gaat echter niet automatisch gebeuren.
Dat heeft de geschiedenis wel duidelijk gemaakt.
Barbarij of socialisme. Dat is de keuze.

op 25 05 2012 at 10:09 schreef babs:

Wie PVV gestemd heeft, heeft bewust het risico genomen dat met zijn stem racistisch beleid wordt gevoerd. Dat maakt elke PVV-er via kans-opzet een racist.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Arrest_Aanmerkelijke_kans

Elke SP-stemmer neemt bewust het risico op socialisme (en dat zullen de SP stemmers hier ook niet ontkennen). Elke PVV stemmer neemt bewust het risico op racisme en fascisme. Helaas zitten PVV stemmers nog veelal in de ontkenningsfase.

op 25 05 2012 at 10:41 schreef ervardes:

@ Babs. Elke SP-stemmer neemt bewust het risico op socialisme (en dat zullen de SP stemmers hier ook niet ontkennen).
Tjonge tjonge….er valt nog heel wat te leren in Nederland. Het slaat echt kan noch wal.

Interview De Pers.nl met Jan Marijnissen – SP gelooft niet in democratisch socialisme
Artikel in De Pers niet meer toegankelijk
vanwege opheffing medium in de oude vorm.
Het lied van de teleurgestelde revolutionair.
Zo gaat het ook, zegt Marijnissen.
‘Macht corrumpeert uiteindelijk iedereen.
Het enige wat je kunt doen,
is de macht controleren.’

Bekend is ook zijn uitspraak;
Als we de partij nu opnieuw zouden oprichten,
zouden we het woord socialistisch niet meer gebruiken in de partijnaam.

De SP zit op de lijn van Die Linke in Duitsland.
Syriza in Griekenland. NPA in Frankrijk.
Uiteindelijk gebakken lucht en ze werken mee aan bezuinigingen. Een regionale SP-er riep:
Met ons zal er ook bezuinigd worden.
Hooguit iets minder.
Ze vervullen de rol van “Eisenbahnknotenpunkt hinundher schieber” om op het voor hen
juiste moment de arbeidersklasse
op een dwaalspoor te brengen.

op 25 05 2012 at 10:42 schreef Sandro:

babs – Dat er kenmerken van fascisme inzitten is correct en kan niemand ontkennen. Vooral het sterk nationalisme is hier een goed voorbeeld van, en daar is in mijn mening niks mis mee.
V.w.b. racisme blijft deze jongen absoluut in de ontkenningsfase zitten, daar herken ik niks van.

op 25 05 2012 at 11:09 schreef Thomas E:

“Wie PVV gestemd heeft, heeft bewust het risico genomen dat met zijn stem racistisch beleid wordt gevoerd”
Sterk, babs, en dat zouden grote groepen mensen heel goed moeten beseffen. Alleen, als je fel tegen Europa bent en je bent ook nog conservatief-rechts, op welke andere partij kan je dan stemmen? De beperking van multiple choice. (Ik speel hier de advokaat van de duivel, want voor mij persoonlijk is dit een ver-van-m’n-bed-show.)

op 25 05 2012 at 11:24 schreef ervardes:

Het valt steeds opnieuw op.
De naam PVV wordt met het grootste gemak gebruikt.
De namen CDA en VVD krijgt men echter niet over de lippen. Dat komt bij mij populistisch over.

op 25 05 2012 at 12:18 schreef Pyt van der Galiën:

Met de SP het risico op socialisme lopen? Was het maar waar….Burgerlijke sociaal-democraten zijn het, de PvdA vóór Kok. Dat heeft zonder meer bestaansrecht, maar met socialisme heeft het niks te maken. Rare ideeën hebben mensen over wat socialisme is. Doet me denken aan DDS, waar ze Obama in alle ernst als een communist beschouwen.

De SP heeft de opvattingen over socialisatie van de productiemiddelen al in 1998 uit het partijprogramma geschrapt, hoewel ze lang daarvoor al niet meer dan een dode letter waren. Tegenwoordig streeft de partij naar menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit, wat dat dan ook precies mag betekenen. Allemaal vast heel goed bedoeld, maar ook een CDA’er kan zich daar prima in herkennen.

op 25 05 2012 at 13:35 schreef babs:

Thomas,
Piratenpartij.

op 25 05 2012 at 13:46 schreef babs:

Pyt,
De SP verhoudt zich tot Mao als de PVV tot Hitler, maar een partij waarvan de roerganger nog altijd een toptarief van 100% wil, die noem ik socialistisch.

Voor mij is de VVD al een neo-socialistische club trouwens, want de VVD is voor herverdeling, ook tot voorbij basisinkomen, basisverzekeringen en basiskansen en dus neo-socialistisch. Bij de SP is gelijkschakeling een doel op zich, zelfs als daardoor de allerarmsten armer zouden worden. Een belangrijke stap verder richting Het Kwaad.

op 25 05 2012 at 14:23 schreef ervardes:

@ Pyt. Prima reactie van jou.
Gelukkig heb jij wel realiteitszin.

op 25 05 2012 at 15:47 schreef mevr. Boersma:

We moeten gewoon beginnen al die werkeloze en criminele moslims terug te sturen naar hun eigen land.

Dan zetten we meteen Haatsnee Bouzza en Breedveld ook op dezelfe boot, want dat volk geeft ook alleen maar overlast.

En dan hebben we hier nog een clubje werklozen en haters als Sasha Berkman , Piet van de Gallien die kunnen ook wel weg , wegens volstrekt overbodig.

Als we van al deze kakkarlakken en uitvreters af zijn wordt het weer mooi in Nederland.

op 25 05 2012 at 15:52 schreef Pyt van der Galiën:

@babs

Je kunt natuurlijk de definitie van “socialisme” zo ver op gaan rekken dat ook de VVD er onder valt, maar dan wordt zo’n begrip volstrekt betekenisloos.

De Encyclopedia Brittanica definieert socialisme als een social and economic doctrine that calls for public rather than private ownership or control of property and natural resources.

Centraal staat de stelling dat de produktiemiddelen onder collectief beheer dienen te komen. Vervolgens vechten socialisten elkaar de tent uit hoe dat er precies uit moet zien (centraal vs decentraal bijv.), maar dat is het wezenskenmerk van socialisme.

De SP schrapte dat voornemen al in ’98 en is dus niet langer socialistisch te noemen (even helemaal los van wat je van het voornemen vindt).

op 25 05 2012 at 16:26 schreef ervardes:

@ Pyt. Net als de PvdA waar Wim Kok in de 1990 jaren die regels, zoals gemeenschappelijk bezit van de produktiemiddelen, liet verwijderen uit het PvdA beginselprogramma 1970.

op 25 05 2012 at 17:43 schreef Pyt van der Galiën:

Is dat dezelfde mevr. Boersma die zich eerder deze week zo opwond over het schelden van Peter? Tsk, tsk…Het schelden kunt u beter aan Breedveld overlaten, die is echt een stuk creatiever dan u. Dat ik een anarchistische terroristenvriend en/of een beroepswerkloze krakert ben, weet ik zo langzamerhand wel. Dat “Haatsnee” is inmiddels ook tamelijk sleets. Het wordt tijd wat nieuws te verzinnen, vindt u ook niet?

Ik neem aan dat u onder een ander nom de plume regelmatig te vinden bent in de reactieruimtes van Artikel7 en De Dagelijkse Sufkop? Uw stijl komt me bekend voor.

op 25 05 2012 at 17:59 schreef babs:

produktiemiddelen onder collectief beheer
Ik noem de VVD niet socialistisch, maar neosocialistisch. De tractor blijft in naam privébezit, maar 50% van de opbrengsten, de produktie zelf dus, wordt met geweld door de staat afgepakt en herverdeeld. Dan kan denk ik wel degelijk van neo-socialisme worden gesproken.

SP wil vanaf een punt 100% met geweld afpakken en herverdelen. Nog enger dus, al is het formeel geen socialisme, maar neo-socialisme. De traktoren houden het langer vol als je de beheerder het gevoel geeft echt iets over het ding te zeggen te hebben.

op 25 05 2012 at 18:19 schreef ervardes:

@Pyt. We zijn toch wel diep gezonken in dit land op het gebied van de Moraal. Zie ik in PowNed de nep-journalist, met als hoofddoel anderen het bloed onder de nagels vandaan te halen, de NOS vereren met een bezoek vanwege het nieuwe decor.
Sascha de Boer wordt voor de camera gehaald.
Ze beseft wie er tegenover haar staat.
Vervolgens vernederende opmerkingen naar haar toe maar wel heel subtiel.
In godsnaam NOS wat een kl**tzakken zijn jullie om zo om te gaan met het eigen personeel.
Waar ligt de grens? Continue verhalen over Geert Wilders hier maar dit ontgaat jullie zeker weer.

op 25 05 2012 at 19:13 schreef Pyt van der Galiën:

@ervardes

De afkeer van extreemrechts en met name de PVV is denk ik wat de meeste mensen hier gemeenschappelijk hebben. Voor de rest loopt hier van alles rond onder de stamgasten, van Ron Paul adepten – en zelfs een paar PVV’ers – tot anarchisten. Op een of andere manier gaat dat hier allemaal door één deur. Dat zie je maar zelden en het maakt FN juist zo leuk, wat mij betreft. Wanneer ik met mensen wil discussiëren wiens politieke voorkeur (grotendeels) overeenkomt met de mijne, post ik op Libcom, Krapuul of Doorbraak.

Een beetje raar trouwens “ons” te verwijten dat FN volledig op Wilders gefixeerd zou zijn. Over VVD en CDA – en met name hun collaboratie met de PVV – is hier de afgelopen tijd overigens het nodige gezegd. En GeenStijl en Powned worden hier met enige regelmaat op de korrel genomen:P

op 25 05 2012 at 20:04 schreef ervardes:

Ik dacht al dat hier van alles door elkaar loopt qua meningen. Inderdaad wel geinig.
Discussie op Krapuul en Doorbraak is totaal zinloos.
Zij beperken zich doelbewust tot kleinburgerlijk denken. Daar kom je geen stap verder mee.
De achtergrondinfo op Doorbraak waardeer ik wel ten zeerste maar er is geen enkele politieke conclusie.
Dat willen ze ook niet en volgens hen heeft hun achterban daar ook geen zin in.

Misschien heb ik dat gemist van CDA en VVD.

GeenStijl en PowNed worden wel op de korrel genomen maar concrete voorbeelden zie ik niet.
Het is vaak algemeen en een afgeleide daarvan.
Wat zij elders doen. Dat boeit me niet.

op 31 05 2012 at 12:46 schreef Yvonne:

@Babs

“Bij de SP is gelijkschakeling een doel op zich, zelfs als daardoor de allerarmsten armer zouden worden. Een belangrijke stap verder richting Het Kwaad.”

Ga toch fietsen, wat een ongelofelijke flauwekul. Dit is met recht kwaadsprekerij. De SP doet meer in de praktijk dan de rest der politici die alleen goed lullen doen. Wil niet zeggen dat ik op die partij stem maar als je het hebt over de allerarmsten armer maken, tja… dan hebben we wel betere voorbeelden nu, dacht je niet, als we het toch over een belangrijke stap richting het ‘Kwaad’ hebben?

Bij de SP is gelijkschakeling een doel op zich, zelfs als daardoor de allerarmsten armer zouden worden. Een belangrijke stap verder richting Het Kwaad.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS