Home » Archief » ¡¡NO PINCHE MAMES!!


[16.10.2012]

¡¡NO PINCHE MAMES!!

Jan-Albert Hootsen


Illustratie: Liebeszauber

PowNed is een Nederlandse omroep. PowNed maakt nieuwsprogramma´s. En PowNed heeft ook een website. Op die website, die er op zich best aardig uitziet, plaatst PowNed kleine nieuwsberichtjes. Bij die kleine nieuwsberichtjes zet PowNed vervolgens grote foto´s. Want een beeld zegt meer dan duizend woorden, nietwaar?

Welaan, gisteren plaatste PowNed een berichtje op de website over Mexico’s aanstaande president Enrique Peña Nieto. Die sprak de afgelopen dagen met de Spaanse premier Rajoy en met afgevaardigden uit het Spaanse bedrijfsleven over eventuele Mexicaanse economische steun aan het noodlijdende Spanje.

Leuk, dacht PowNed. Doen we stukkie over. En dan plaatsen we er een mooie grote foto bij. Want dat doen wij op onze PowNed-website.

Met het stukje zelf is niet zoveel mis. De wat sarcastische kop waar het woord ´president´ ontbreekt is niet iets waar ik een probleem mee heb.

Nee, dan de foto. PowNed slaagt erin om bij een stukje over gesprekken tussen Enrique Peña Nieto en afgevaardigden uit het Spaanse bedrijfsleven een foto te plaatsen van twee mannen die vorig jaar in Noord-Mexico werden vermoord, vermoedelijk door leden van een drugsbende, en vervolgens aan een brug werden gehangen.

witbalk

witbalk

Tja, dat heeft natuurlijk alles met elkaar te maken; de pas gekozen president die over steun voor Spanje komt praten, en dan een foto van verminkte lijken aan een brug.

Kijk, ik begrijp dat, door alle berichten over de drugsoorlog van de laatste jaren, Mexico een bepaalde reputatie heeft opgebouwd. Ik snap dat Mexico een imagoprobleem heeft. Daar heb ik zelf ook deels aan meegewerkt, want bijna de helft van mijn eigen berichtgeving over Mexico tot nu toe ging ook over de drugsoorlog.

Maar een tamelijk gruwelijke foto van een totaal ongerelateerde drugsmoord bij een berichtje over een bezoek van de aanstaande president?

Echt, PowNed? Is dat nu echt het enige waar jullie op kunnen komen bij een bericht over Mexico? Om het even WAT VOOR bericht over Mexico?

Stel dat Mexico in 2014 wereldkampioen voetbal wordt, wat wordt dan de foto die jullie erbij gaan plaatsen? Een stapel onthoofde lijken? De Border Patrol en een peloton federale politieagenten met automatische wapens?

Weet je wat we in Mexico zeggen als we dit soort beschamend amateuristisme op een journalistieke website zien?

¡¡NO PINCHE MAMES!!

Haal dat maar even door Google Translate, PowNed. Kost je ongeveer net zoveel tijd als het zoeken naar een foto die wél bij dit stukje past.

Jan-Albert Hootsen werkt sinds 2009 vanuit Mexico Stad als Latijns-Amerika correspondent voor onder andere Trouw en de Geassocieerde Pers Diensten. Hij heeft een blog. Daar komt bovenstaand stukje vandaan.

Jan-Albert Hootsen, Roze Khmer, 16.10.2012 @ 20:58

[Home]
 

23 Reacties

op 16 10 2012 at 21:24 schreef Grmbl:

Hootsen heeft de clou gemist, terwijl het eerste commentaar die toch al weggaf: “Hebben ze niet genoeg problemen in eigen land?”.

op 16 10 2012 at 22:16 schreef Rob:

Ah zo. Dus in Nederland gaat alles fan-tas-ties dat een zesderangs omroepje constant het boze buitenland de les kan lezen, Grmbl?

op 16 10 2012 at 22:32 schreef Hans:

Stukjes illustreren met niet-zo-relevante plaatjes gewoon omdat de eindredacteur ze mooi vindt komt op de beste websites voor

op 16 10 2012 at 22:50 schreef Grmbl:

Als ik dat had willen zeggen, Rob, zou ik dat niet gelaten hebben.

op 16 10 2012 at 23:35 schreef dewanand:

namaste Powned en Fnaakters,

Mijn hindoe kat, Wieroe vindt het toch raar dat Powned iemand als Dewanand, uit de laagste koeliekaste nog niet heeft gelasterd of genomineerd als etnische doemdenker. Of die Ariers en bekrompen blanke nazi’s van Powned de site van Dewanand kunnen vinden op internet betwijfeld Wieroe, omdat deze technologie in nazi Duitsland niet bestond, dus Wieroe denkt niet dat deze primitieve blanken van Powned zo snel kunnen evolueren na een generatie Hollandse naoorlogse hard porno.

Ja, misschien zal ik Powned maar binnenkort aanvallen met een lastercampagne op hindoe terroristische manier. Waar zijn toch die islamitische, afrikaanse en hindoeistische fundamentalisten gebleven op internet en waarom lasteren zij niet gewoon alle superieure blanke lullen en vagina’s?

Een goed boek over de superieure blanke lul zou mij en Wieroe rijk kunnen maken, zegt Wieroe altijd als hij mij loser noemt.

dewanand

op 17 10 2012 at 00:17 schreef Isho:

De aandeelhouders van KPN waren ook onder de indruk van die foto’s en toen kozen ze maar geld voor hun eieren.En niet alleen KPN maar meerdere NL bedrijven worden door die Marriachi’s opgekocht.

op 17 10 2012 at 07:29 schreef Fridjof:

Het was mij ook opgevallen, maar waarom hier op FN een stuk over schrijven?

op 17 10 2012 at 07:37 schreef Peter:

Wat is dat nou weer voor rare vraag? Jan-Albert heeft dit stuk op zijn blog geschreven. Waarom hij dat doet, lijkt me evident. Hij is correspondent in Mexico en ergert zich uiteraard aan ‘collega’s’ die op zo’n manier met nieuws omspringen. Ik heb het stuk doorgeplaatst op FN. Omdat ik het belangrijk vind dergelijke praktijken aan de kaak te stellen. Is daarmee je vraag beantwoord?

op 17 10 2012 at 08:06 schreef Ralph van der Geest:

Met een beetje pech heeft Europa en ook Nederland straks wel meer bijstand en hulp nodig dan alleen op het economische vlak.
En om ons te beperken tot de polder aan de Noordzee: bijvoorbeeld om ons te ontdoen van de hele en halve nazi’s in de vorm van Geenstijl, AmsterdamPost, Wilders, Kees van der Staaij en zijn polder-taliban alsook PowNed.
Nederlanders vinden het zeer moeilijk zelf schoon schip te maken.
Vandaar dat racisme hier een taboe is, vrijwel geen hond weet wie Saih Bin Sakam was en Frits Bolkestein nog steeds zonder dat hem ook maar iets over zijn verleden (in Centraal Amerika en Indonesië waar ie op foute momenten was) gevraagd wordt zijn verwerpelijke ideeën kan verspreiden.

op 17 10 2012 at 10:33 schreef Fridjof:

Vraag beantwoord. Dank. Ik dacht dat deze column voor FN was geschreven. Zal voortaan beter opletten.
Of het zin heeft dit op FN aan de kaak te stellen betwijfel ik wel. Er zullen weinig plaatsen zijn in de blogsfeer waar de ziel van GS inmiddels zo is blootgelegd als bij FN. Dergelijke framing praktijken zijn een bekend kenmerk van GS, vandaar dat ik het een beetje preken voor eigen kerk vindt. De lezers hier zullen er niet door geschokt zijn, vermoed ik.

op 17 10 2012 at 16:20 schreef Jan-Albert Hootsen:

@Grmbl
Ik denk dat je PowNed hier iets te veel krediet geeft, om twee redenen: 1. Als het zo zou zijn dat ze zulke clou´s zouden hanteren door een samenspel van woord en beeld, dan zouden ze dat bij meer stukjes hebben gedaan dan alléén deze. Het was echt alléén dit stukje waar die bizarre onrelatie tussen beeld en tekst stond. 2. In het stukje zelf staat notabene dat Peña Nieto poogt door middel van economische hulp aan Spanje ook de Mexicaanse economie (waar Spanje met bijna 50 miljard dollar per jaar de grootste buitenlandse investeerder is) poogt te stimuleren – een toename van de welvaart in Mexico wordt door iedereen hier gezien als de belangrijkste langetermijn-oplossing voor de drugsproblematiek. In dat licht is de vraag ´hebben ze niet genoeg problemen in eigen land?´ ineens erg kortzichtig, flauw en betweterig.

Dat laatste is overigens een typisch Europese manier van het kijken naar landen in ontwikkeling: alsof de regeringen van landen als Mexico geen langetermijnvisie zouden kunnen (of mogen) hebben. En mijn hele punt is juist: Mexico is méér dan de drugsoorlog. De mensen hier zijn met méér bezig dan alleen criminaliteit.

op 18 10 2012 at 00:54 schreef Grmbl:

Jan-Albert: Nee, net als Geenstijl gebruikt Powned de kopfoto wel vaker om een cynisch commentaar te leveren of de lezer anderszins te vermaken of voor het hoofd te stoten. Onlangs nog plaatsen ze een foto van een aantal rolstoelgebruikers bij het bericht dat langdurig zitten slecht is voor de mens. Voor objectiviteit of fijngevoeligheid moet je niet bij Powned wezen, maar die pretentie hebben ze dan ook niet. In die zin is de kool het sop van deze discussie niet eens waard.
“Kortzichtig, flauw en betweterig”? Jawel, maar al je nuanceringen ten spijt bevat het beeld toch ook een kern van waarheid, en was die foto voor liefhebbers van hun soort humor / berichtgeving toch een gepaste illustratie bij het bericht.

op 18 10 2012 at 08:15 schreef Jan-Albert Hootsen:

@Grmbl:
Tuurlijk, dát die dingen in Mexico gebeuren is zo. Maar dan nog: het staat zó ver af van een kennismakingsbezoek van de aanstaande president aan een ander land om over economische zaken te praten, dat mijns inziens het ´grappige´ ervan volledig verloren gaat.

Ik verwacht geen objectiviteit van PowNed of GeenStijl, ik weet min of meer wat hun redactionele formule is. Maar dit ging me gewoon echt te ver, dit is wat mij betreft geen stangen of humor of ironie meer. Dit slaat wat mij betreft als de kolf van een kalashnikov op het hoofd van Chapo Guzmán ;-)

op 18 10 2012 at 08:22 schreef Peter:

Ik vind die reacties van GRMBL stuitend dom. Zo kun je iedere keer, dat iemand kritiek heeft op de Roze Khmer, die wel afdoen met de mededeling dat dat nou eenmaal de formule is die ze hanteren.

Maar daar hebben we hier dus moeite mee. Wij vinden hier dat je zo de journalistiek verkankert, en bijdraagt aan een intolerante samenleving, waarin iedereen elkaar haat en over elkaar spreekt in domme stereotypen.

En dat wordt hier dus aangekaart.

op 18 10 2012 at 10:37 schreef Sasha Berkman:

Wat heb je als ouder toch vreselijk gefaalt als je kind bij powned of geen stijl gaat werken of het wel lollig vind wat daar gebeurt.

op 18 10 2012 at 12:45 schreef Yvonne:

Jan-Albert Hootsen

” Maar dit ging me gewoon echt te ver, dit is wat mij betreft geen stangen of humor of ironie meer”.

Ik denk ook niet dat je enig humor of ironie bij deze foute club kan ontdekken. Bloedserieus zijn ze in al hun onnozelheid. Van de “presentator” krijg je nekkramp en van de “intervieuwers” krijg je het idee dat zij de hele dag op een zinnetje hebben zitten te studeren, er komt in ieder geval weinig uit. Wat overblijft zijn een paar scheldwoorden, aanverwante plaatjes en politici met kramp in hun kaken en kramp in hun hart omdat zij weten hoe laf zij zijn.

op 19 10 2012 at 18:40 schreef Grmbl:

@Peter: Je kunt ook van afkeer verblind raken en niet meer inzien dat Powned, of wie dan ook, soms ook gewoon een punt heeft. Het is leuk dat de aanstaande Mexicaanse leider hier goede sier komt maken met dure plannen, maar daar kopen de tienduizenden Mexicanen die in eigen land door medogenloze drugsbendes geknecht, verkracht en onthoofd worden niets voor. Die visuele steek onder water van Powned was dus gewoon terecht.

“Maar daar hebben we hier dus moeite mee. Wij vinden hier dat je zo [..] [..]
En dat wordt hier dus aangekaart.”

Prachtig gesproken. Als een echte ouderling. Maar ook voor jouw belegen praatjes over de toon van de berichtgeving kopen die geterroriseerde Mexicanen niets. Voor zo’n foto van Powned, die ons aan hun lot herinnert, misschien wel.

op 19 10 2012 at 18:48 schreef Peter:

Ja hoor, GRMBL, PowNed gaat de wereld redden met zijn bigotterie. Maar ik spreek als een ouderling.

Je ziet zelf niet dat je, vanachter je virtuele mombakkes, de enige ware erfgenamen van het oud-Hollandsche calvinisme vertegenwoordigt.

Brengen jullie Mexico maar weer even bij de les, hoor! Dat ze het niet hoog in de bol gaan krijgen daar.

op 19 10 2012 at 18:58 schreef Yvonne:

Ach, Jezus, zullen we het nu hebben. Je kan die club van van alles betichten maar niet van empathie. We wachten met smart op overige foto’s van de echte staatsbezoekende daders aan onze staatsboeven.

op 19 10 2012 at 22:35 schreef Sasha Berkman:

Grmbl:

“Je kunt ook van afkeer verblind raken en niet meer inzien dat Powned, of wie dan ook, soms ook gewoon een punt heeft.”

Dat heb ik nog nooit waargenomen.

“Het is leuk dat de aanstaande Mexicaanse leider hier goede sier komt maken met dure plannen, maar daar kopen de tienduizenden Mexicanen die in eigen land door medogenloze drugsbendes geknecht, verkracht en onthoofd worden niets voor. Die visuele steek onder water van Powned was dus gewoon terecht.”

Ze zijn tendensieus, ongefundeerd en en nodeloos kwetsend.

op 21 10 2012 at 11:40 schreef mango:

HEUL erg eens met Peter.

“Ik vind die reacties van GRMBL stuitend dom. Zo kun je iedere keer, dat iemand kritiek heeft op de Roze Khmer, die wel afdoen met de mededeling dat dat nou eenmaal de formule is die ze hanteren.

Maar daar hebben we hier dus moeite mee. Wij vinden hier dat je zo de journalistiek verkankert, en bijdraagt aan een intolerante samenleving, waarin iedereen elkaar haat en over elkaar spreekt in domme stereotypen.

En dat wordt hier dus aangekaart.”

“Ja hoor, GRMBL, PowNed gaat de wereld redden met zijn bigotterie. Maar ik spreek als een ouderling.

Je ziet zelf niet dat je, vanachter je virtuele mombakkes, de enige ware erfgenamen van het oud-Hollandsche calvinisme vertegenwoordigt.

Brengen jullie Mexico maar weer even bij de les, hoor! Dat ze het niet hoog in de bol gaan krijgen daar.”

op 21 10 2012 at 18:34 schreef Grmbl:

Ja Peter, je sprak als een ouderling die zijn schaapjes wel even kwam vertellen hoe “wij” ergens over denken: “daar hebben we hier dus moeite mee”; “Wij vinden hier dat je zo de journalistiek verkankert, en bijdraagt aan een intolerante samenleving”; “En dat wordt hier dus aangekaart”. Afgezien van het feit dat jullie Powned’s actie verkeerd interpreteerden, beriep je je hiermee ook nog eens op het verkeerde (en anno 2102 enigszins pathetische) argument, namelijk dat het collectief de waarheid in pacht zou hebben.

Ik dicht Powned nergens wereldverbeterende ambities toe en hun nihilistische stijl is ook de mijne niet. Maar ze plaatsen wel kritische accenten die de kijker alert houden en dat is goed. Wie het bericht over de Mexicaanse a.s. president elders las, zou geneigd zijn te denken “Goh, wat een mooie geste en een goed plan van die vent”. Powned roept door het plaatsen van die choquerende foto even in herinnering dat Mexico een door criminelen geterroriseerd, in-en-in corrupt land is, problemen waar de Mexicanse overheid al jaren machteloos tegenover staat. Daarmee stelt Powned terecht de vraag of mijnheer de president zijn prioriteiten wel kent, en of zijn ambitie om de Sp

op 21 10 2012 at 18:38 schreef Peter:

Ja, GRMBL, dat hadden we allemaal begrepen, dat dat de boodschap was. Jij bent de enige die nog niet begrijpt waar deze discussie over gaat, zoveel is duidelijk.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS