Home » Archief » Noord-Korea: feitelijk zijn we te laat


[31.08.2017]

Noord-Korea: feitelijk zijn we te laat

Remco Breuker

Noord-Korea heeft weer een raket gelanceerd. Deze keer recht over het noordelijk deel van Japan, waar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog burgers wakker werden met de dringende oproep een schuilplaats in stevige, betonnen gebouwen te zoeken.

Twee dagen voor deze laatste lancering had Pyongyang al drie raketten gelanceerd waarvan wordt vermoed dat deze ontworpen zijn om laag genoeg te vliegen om onder de raketafweerschilden van zowel Zuid-Korea als Japan te blijven. Een nieuwe kernproef lijkt ook in aantocht te zijn. Zowel onafhankelijke onderzoeksinstituten als de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst menen de voortekenen en voorbereidingen daartoe te hebben opgepikt.

Met enige variaties heb ik de bovenstaande introducerende alinea al menigmaal geschreven. Het heeft er alle schijn van dat ook deze keer niet de laatste zal zijn. Er verandert niets in of aan Noord-Korea, zo wordt me van alle kanten verzekerd.

Chemische wapens

Dat is niet noodzakelijk waar. Er verandert niets aan de intenties van het regime om onkwetsbaar te blijven voor Amerikaanse aanvallen. Er verandert ook niets aan dat Noord-Koreaanse ideaal dat, hoewel moeilijk te verwezenlijken, altijd aanwezig is op de achtergrond: hereniging van het Koreaanse schiereiland op Noord-Koreaanse voorwaarden. En er verandert niets aan ons (van de EU, van de internationale gemeenschap) beleid ten opzichte van Noord-Korea. En dat is bepaald spijtig, want dat is ongeveer het enige wat binnen onze macht ligt om daadwerkelijk te veranderen.

Want er verandert wel iets in Noord-Korea. De ontwikkeling van rakettechnologie (sneller dan verwacht) en nucleaire technologie, brengt de haalbaarheid van Noord-Korea’s grootse militaire ambities snel dichterbij. En dat is geen goed nieuws. Noord-Korea is immers nog steeds een staat waar mensenrechten op extreme wijze en in extreme mate worden geschonden. Daarnaast zijn het bijvoorbeeld Noord-Korea’s wapenleveranties aan Assad geweest die het regime in Syrië overeind hebben gehouden. De VN hebben net verleden week bekend gemaakt dat er het afgelopen jaar twee scheepsladingen Noord-Koreaanse chemische wapens met bestemming Syrië zijn onderschept.

Dat is iets om goed door te laten dringen. Chemische wapens uit Noord-Korea op weg naar Syrië, waar een paar jaar terug burgers met behulp van diezelfde chemische wapens vermoord zijn door Assad. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de proliferatie van wapens door Noord-Korea beperkt zou blijven tot het versturen van chemische wapens naar Syrië. Dat kan ook naar andere landen en het kan ook met andere wapens, zoals kernwapens. Er is naast de explosieve situatie op het Koreaanse schiereiland dan ook op andere vlakken meer dan genoeg reden tot zorg.

Militaire provocaties

‘Op z’n best kunnen we de boel vertragen, in de hoop dat er in de tussentijd een structurele oplossing voor dit probleem wordt gevonden’
Wat nu? Feitelijk zijn we te laat. We hebben de zaken op hun beloop gelaten, elkaar geruststellend met een ‘zo’n vaart zal het toch niet lopen’ van tijd tot tijd. Zo’n vaart loopt het dus wel. Noord-Korea waant zich nu niet onterecht onaantastbaar, en ontwikkelt met kernkoppen uitgeruste langeafstandsraketten die als een schild voor verdere militaire en andere provocaties kunnen fungeren.

Hier valt nu niet meer veel aan te doen. Lanceringen en kernproeven die aanstonds zijn, kunnen we ook niet tegenhouden. Op z’n best kunnen we de boel vertragen, in de hoop dat er in de tussentijd een structurele oplossing voor dit probleem wordt gevonden. Dat houdt in dat we Noord-Korea’s informele economische netwerken veel beter in kaart moeten brengen en dan gericht moeten sanctioneren. Dat lukt namelijk nog steeds niet goed. Doen we dit niet, dan blijf ik nog wel even opiniestukken schrijven waarin de nieuwste Noord-Koreaanse militaire provocatie wordt besproken.

Tot het moment dat we de testfases voorbij zullen zijn.

Eerder gepubliceerd in De Morgen. Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden en te volgen op Twitter via @koryoinleiden.

Remco Breuker, 31.08.2017 @ 06:52

[Home]
 

18 Reacties

op 31 08 2017 at 07:42 schreef Remco:

Helder, overzichtelijk artikel. Ik mis alleen één extra alinea die ingaat op de vrees die ik alom zie in de media: dat Noord-Korea als een soort ultieme Dr. Evil (maar dan echt) de wereld wil domineren en vooral eerst atoombommen op de VS wil gooien. Ik begrijp uit dit artikel dat het hen vooral te doen is om met rust gelaten te worden en Zuid-Korea in te lijven. Dat klinkt toch anders.

op 31 08 2017 at 08:49 schreef Remco Breuker:

De VS aanvallen is zelfmoord en dat weet de leiding in NK maar al te goed. Langeafstandsraketten met kernkoppen op de VS kunnen richten om zo af te dwingen dat de VS zich niet mengt in een potentieel conflict op het Koreaanse schiereiland is een heel ander verhaal. Ik kan niet in de hoofden van de generaals en KJU kijken, maar ik betwijfel of iemand daar aan werelddominantie denkt. Het gaat in eerste instantie om overleven, daarna om hereniging van Korea op NK voorwaarden.

op 31 08 2017 at 09:45 schreef Lex:

Duidelijk stuk, met de strekking ben ik het eens. Alleen is het volslagen, en inmiddels bewezen, onwaar dat Assad eerder dit jaar chemische wapens heeft gebruikt tegen de Syrische burgerbevolking. Het is evenmin waar dat hij achter de chemische aanval in 2013 zat. Klassiek voorbeeld van oorlogspropaganda. Maar dit staat natuurlijk los van de inhoud van dit stuk, wat over Noord-Korea gaat.

op 31 08 2017 at 14:33 schreef John Massar:

Ik mis ook een stuk geschiedenis over de achtergrond van dit conflict. In de haast heilige oorlog die Amerika in de jaren 50 voerde tegen het communisme voerde, hebben ze geen middel ongebruikt gelaten om Noord Korea te bezetten of te vernietigen. Vele honderdduizenden werden door de US onder de vlag van de VN gedood. Ook Nederlanders hebben daar gevochten. Misschien heeft Noord Korea wel alle redenen om het westen en de VS te wantrouwen en zich te verdedigen. Er is daar, net zoals later in Vietnam, op een verschrikkelijke manier gemoord. Ook de jaarlijkse grootschalige militaire oefeningen zijn puur provocatief en dragen niet bij tot eem oplossing.

op 31 08 2017 at 15:20 schreef Peter:

Waar toch die onbedwingbare behoefte van sommigen vandaan komt om iemand als Assad te verdedigen, terwijl er echt bewijs is dat hij die chemische wapens heeft ingezet…

https://www.theguardian.com/world/2017/apr/06/postmortems-confirm-syria-chemical-attack-turkey-says

op 31 08 2017 at 15:39 schreef sum:

Schurkenstaat US of A is zogenaamd hier een soort slachtoffer. God en de Noord Koreanen weten wat voor gore spelletje de rednecks/yankees uithalen in dat land. De westerse media is nauwelijks betrouwbaar in deze kwesties.

op 31 08 2017 at 18:32 schreef vander f:

@Lex
Volgens Peter’s link lijkt het er weldegelijk op dat het Assad regime daar gifgas heeft gebruikt, niet 100% maar wel overweldigend veel aanwijzingen.
Dat de rebellen wel eens gas hebben gebruikt is ook bewezen dus ik weet niet op welke gas aanval je doelt maar je lijkt hier inderdaad Assad te verdedigen,
gaat ook weer wat ver vind je zelf ook niet?

op 31 08 2017 at 23:35 schreef Murat:

Peter,

Assad is niet zo heel erg moslim en wit genoeg om voor veel mensen toch sympathie op te roepen.

op 01 09 2017 at 04:36 schreef Chris:

Ik heb zelf geen Koreastudies gedaan, maar als objectief nieuwsvergaarder krijg ik juist steeds meer het idee dat Kim fatalistisch ingesteld is. Volgens mij kan het hem geen bom meer schelen als zijn eerste serie aanvallen met raketten zou leiden tot totale annihilatie en vergelding op “zijn” land en volk.
Schade aanrichten in Seoul, Japan en misschien in de VS en dan op bed gaan liggen terwijl “de wereld” reageert. Volgens mij werkt Kims brein de laatste tijd zo.

op 01 09 2017 at 09:34 schreef cRR Kampen:

Geen letter over de de facto Amerikaanse terreur. Of proliferatie van wapens tot en met chemische.
Met de DPRK is het constant blame the victim, die natuurlijk blijft reageren als het getraumatiseerde verkrachtingsslachtoffer dat het is.
Idealiter heeft het landje gauw een serieus te nemen kernwapenmacht. Dan gaat ruim vijfig jaar westerse terreur – nadat het westen (de grote cultuurbarbaar) het landje volkomen met de grond gelijk gemaakt heeft – eindelijk over en heeft het een kans te herstellen.

op 01 09 2017 at 15:10 schreef leo schmit:

Breuker knows it all. Wie in Leiden Korea studies wil volgen krijgt van @Koryoinleiden de Syrie studies en de EU studies er gratis bij. Weliswaar in de vorm van villeine propaganda.

Verder wat cRR K zegt. Goede zaak dat Noord Korea zich verdedigt. Zoals ook Assad heeft gedaan, met hulp van Rusland, Iran en Hezbollah. Dat zouden er meer moeten doen. maar helaas, vassal te zijn dat gaat in de gen zitten. Dat schudt je niet zomaar af. Zeker niet als de media, zelfs hoogleraren en alternatieve media zoals FN onderdanig blijven aan de hegemon.

op 01 09 2017 at 15:50 schreef Peter:

De reacties van Leo Schmit en Kampen laat ik – ik zeg het er maar even bij – toe om te laten zien hoe extreem gestoord sommige mensen zijn. Een land dat zijn onderdanen doodmartelt in concentratiekampen schiet kruisraketten in de richting van Zuid-Korea en Japan en Leo Schmit vindt het goed dat het land zich ‘verdedigt’.

op 01 09 2017 at 20:16 schreef Chakir:

Peter, dat is het “Amerika-is-altijd-fouter-maakt-niet-uit-waar-het-over-gaat-mijn-oren-en-ogen-zijn-dicht-lalalalala-syndroom”. Zeer hardnekkig en praktisch ongeneeslijk als je er na je 21e nog aan lijdt.

op 02 09 2017 at 01:30 schreef vander f:

bijna grappig , die cRR
‘een kans te herstellen’
nadat de Grote Cultuurbarbaar bv Zuid Korea in diepe armoede heeft gestort is Noord Korea dankzij hun heldhaftige verzet dat lot godzijdank bespaard gebleven.
Gelukkig heeft men daar nu kernwapens en kunnen de velden eindelijk 1000 jaren (g)bloeien,
halleluja!

op 02 09 2017 at 17:20 schreef MNb:

Natuurlijk heeft “Noord Korea wel alle redenen om het westen en de VS te wantrouwen en zich te verdedigen”. Een kundige zakkenroller vertrouwt in de regel de eigenaar van de gestolen portemonnee evenmin, net zo min als een verkrachter zijn doelwit. Beiden verdedigen zich als ze gestoord en gehinderd worden tijdens hun wandaden.

op 03 09 2017 at 08:35 schreef Murat:

Chakir,

Het feit dat N-Korea volledig gestoord is, althans het regime en daarnaast buitengewoon inhumaan, neemt niet weg dat de VS een hele dikke vette grote vinger in de pap hebben waar het gaat om het gedrag van het Kim regime, alsmede het hongerlijden van het volk aldaar.

op 03 09 2017 at 11:46 schreef Chakir:

Murat, ik denk dat de VS wel meer dan alleen die vinger in de pap hebben. Niemand is de Bush doctrine en “axes of evil” vergeten. Maar daar gaat het dus niet om… Er wordt gesteld (niet door jou) dat kernwapens een einde zullen maken aan VS-terreur en daardoor zal N-K zich eindelijk ontwikkelen tot “The Seven Kingdoms”. Dan ben je behoorlijk verblind door haat tegen de VS..
En ook nog eens gevaarlijk naïef.

op 07 09 2017 at 12:17 schreef Martijn:

Dennis Rodman to the rescue:

http://nymag.com/daily/intelligencer/2017/09/rodman-offers-to-straighten-things-out-between-trump-kim.html

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS