Home » Archief » Onderwijs


[19.11.2009]

Onderwijs

Yezkilim


Foto: Calethia DeConto

Er worden steeds vaker avondjes georganiseerd met voordrachten, debatten en discussies over het onderwijs. Met beleidsmakers, wetenschappers, mensen uit het veld en uit het bedrijfsleven en politici. Heel leerzaam. En soms levert het wat op. Een uitnodiging door een lid van de Tweede Kamer bijvoorbeeld.

Tot nu toe deed ik twee keer mee. Eerst in De Balie, die op 19 oktober als Kenniscafé een avond over het rekenonderwijs organiseerde, met als titel 253 : 15 = ongeveer 16. Tot de sprekers behoorden enkele basisschoolleraren.

Een leraar vertelde, tot mijn verbazing: ‘Zodra het duidelijk is dat een kind toch naar het VMBO gaat, doen we geen moeite meer om verder te komen dan het eindniveau van groep zes’. Dit is normaal, heb ik me laten vertellen.

Iemand anders schokte me met de mededeling dat sommige scholen wachten met rekenen tot de hele groep behoorlijk Nederlands spreekt. Tja, cijfersommen werden ooit vervangen door sommen met verhaaltjes omdat dat makkelijker zou zijn, maar blijkt het omgekeerde, dan ga je toch weer cijfersommen doen? Helaas. Op deze scholen is er nu dus nóg minder aandacht voor rekenen dan de norm: drie kwartier à een uur per dag, mijn derde verrassing die avond. In China is dit twee uur.

De tweede keer was op 5 november, in De Rode Hoed, een avond over de toekomst van het onderwijs. Met wetenschappers, politici en sprekers van onderwijsadviesbureau CPS, de mede-organisator van de avond.

Andreas Kinneging (hoogleraar rechtsfilosofie, Leiden) gaf zijn heldere visie op het ideale onderwijs voor de beste twintig procent van de leerlingen, Huib Schwab (filosoof) deed een wat onduidelijke show en daarna volgden voordrachten van twee heren van het CPS. Hartger Wassink vond dat de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs er in de laatste decennia op vooruit was gegaan. Hij baseerde dit onder andere op onze positie in de internationale ranglijsten, alsof het niveau van het onderwijs overal elders wèl stabiel is. Collega Peter de Vries hield een pleidooi voor het aanmoedigen van ouderbetrokkenheid en legde het verschil uit tussen ouderparticipatie, zoals het voorleesmoederschap, en ouderbetrokkenheid, namelijk je met het onderwijs zèlf bemoeien.

Ook aanwezig op het podium waren de voorzitter van het LAKS en leden van de tweede kamer voor de SP, het PvdA en het CDA. Ook zij mochten iets zeggen. Jack Biskop van het CDA was met een vriendelijke en ongewone missie naar de avond gekomen: hij nodigde alle aanwezigen hartelijk uit om hem van al hun plannen voor onderwijsverandering in kennis te stellen.

Zoiets hoef je mij geen twee keer te zeggen. Eenmaal thuisgekomen, stuurde ik Jack een mailtje met links naar al mijn onderwijsstukjes op deze site, het door u allen en nu ook door Jack Biskop van het CDA aanbeden Frontaal Naakt. Hoe ik dat laatste weet? Hij mailde me terug. Jack was niet alleen zeer te spreken over de site, die nu bij zijn favorieten staat, maar ook over mijn stukjes en mijn plannen. En hij was blijkbaar benieuwd naar méér, want hij nodigde me uit voor een gesprek, over een week of vier. Heerlijk, iemand die misschien iets met mijn ideeën gaat doen! Ik ga er gauw nóg een paar uitwerken. Ik heb er weer zin in.

Wordt vervolgd.

Yezkilim is een full-time allround compulsief obsessief probleemoplosser, met als specialiteit radicale onderwijshervormingen. Daarnaast is ze wiskundeleraar.

Yezkilim, 19.11.2009 @ 07:58

[Home]
 

5 Reacties

op 19 11 2009 at 09:17 schreef Mart - de andere -:

Succes.
Je stukjes getuigen van veel inzicht en ik ben blij dat je wellicht iets met je ideeen kunt gaan doen.

op 19 11 2009 at 12:46 schreef Jur:

God wat een lekker wijf. Ik heb geen zin meer om de tekst te lezen.

op 19 11 2009 at 19:24 schreef Fridjof:

Ben benieuwd naar je plannen, Yezkilim.
Ik denk dat schaalverkleining de enige mogelijkheid is. Ooit schreef iemand al een leuk boekje, ‘Hou het klein’. Een betere weg ben ik nog niet tegen gekomen.

op 20 11 2009 at 02:48 schreef Hannibal:

Volhouden!

op 26 11 2009 at 15:10 schreef Yezkilim:

Mart, Fridjof, Hannibal, bedankt!
Fridjof, in de eeuwige cirkel van fuseren – opsplitsen- fuseren, heeft schaalverkleining de grootste voordelen, daar ben ik het helemaal mee eens! Zo ben ik al jaaaaaren benieuwd naar wanneer Europa eindelijk weer aan schaalverkleining gaat doen en uit elkaar gaat (en we onze eigen munten weer terugkrijgen), omdat de plannen voor Europa werden gemaakt toen fuseren in de mode was, maar de realisatie ervan pas kwam toen het opsplitsen juist weer in zwang was. Volgens mij is dat een van de redenen dat het draagvlak van Europa niet bepaald groot is. Vice versa zal ook dit opsplitsen wel weer traag op gang komen, zodat tegen die tijd fuseren wel weer mode zal zijn…

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS