Home » Archief » Op missie in Flores


[05.01.2013]

Op missie in Flores

Ed Caffin


Illustratie: Anders Zorn

Indonesië is een land waar ik maar geen genoeg van krijg. Het eten, de georganiseerde chaos op straat, de overweldigende natuur. Het land zit in mijn bloed, ik kom er vaak en wil er steeds weer naar terug. Deze keer ben ik er in opdracht voor een reismagazine. Doel is om een aantrekkelijk verhaal te schrijven over de lokale cultuur en de opkomst van het toerisme op Flores, een van de kleine Sunda eilanden in het oosten van Indonesië.

Ik ben er een dag of tien en zoals ik van tevoren al wist, is dat veel te kort. Maar lang genoeg om een indruk te krijgen van het unieke karakter. Het smalle en langgerekte eiland is omringd met tropische zeeën vol koraal. En er is ruimte en rust: Flores heeft talloze verlaten stranden en buiten de steden en dorpen kom je niet snel iemand tegen.

Katholieken en wilden

In het binnenland wonen verschillende stammen, elk met hun eigen tradities en ceremonies. In traditionele dorpen op de flanken van een vulkaan staan houten huizen met rieten daken en stenen bouwsels om de voorouders te eren. Ook kom je regelmatig een kerk of klooster tegen. Sommige groots en pontificaal, andere klein en verstopt onder palmbomen. Want het grootste deel van de bevolking van Flores is katholiek. Omdat je geloof in Indonesië grotendeels je identiteit bepaalt, is religie voor de meesten een way of life. Op zondagochtend is er drie keer een dienst en zitten de kerken vol.

Uiteraard komt het katholicisme (zoals alle goede dingen nietwaar?) uit Europa. Begin 16e eeuw namen de Portugezen het mee naar Flores, en voerden ze schepen vol kostbaar sandaalhout en specerijen terug naar Portugal. Het land zat vol wilden, primitieve heidenen die natuurgoden aanbaden. Dus Dominicaanse priesters kregen de door god gegeven taak de bevolking te bekeren, en deden dat dan ook driftig.

De VOC-mentaliteit

In de 17e eeuw raakte de VOC geïnteresseerd in de handel in Flores en vochten de Portugezen en Hollanders er een lange tijd strijd uit. Uiteindelijk kochten de Nederlanders in 1859 de laatste Portugese rechten op Flores af, en werd het eiland een stukje Holland in de tropen. Onderdeel van de deal was dat alleen katholieke missionarissen op het eiland zending mochten bedrijven. Immers, er waren nog zat barbaarse inlanders die bekeerd moesten worden!

Daarop trokken Nederlandse Jezuïeten gretig naar Flores om de rest van de bevolking ‘het enige ware geloof’ te brengen. Iedereen moest op zondag braaf naar de kerk om zijn zonden te belijden, en ondertussen werd het eiland leeggeroofd. Het moet gezegd, de katholiek missie was uiterst succesvol op Flores en nog altijd is zo’n 85 procent van de bevolking katholiek. Maar men hield ook vast aan de animistische tradities. Paasprocessies en oeroude ceremonies waarbij men dierlijke offers maakt om voorouders te eren, gaan er nog steeds hand en hand.

Lang leve het toerisme

Tegenwoordig is Flores een van de armste gebieden van Indonesië. De economie draait voornamelijk op landbouw en visserij, maar sinds enkele jaren neemt het toerisme een grote vlucht. Voor de kust van West-Flores is het oogverblindend mooie Komodo National Park een trekpleister, vooral bekend van de Komodovaraan. Maar de mooiste attracties zijn onderwater, want dit is een van de mooiste duikgebieden van Indonesië. De andere grote trekpleister vind je op Midden-Flores, de Kelimutu. Een vulkaan met drie verschillend gekleurde kratermeren.

Zoals op veel plekken, betekent het groeiende toerisme voor veel mensen, toerist en lokaal, alleen maar iets positiefs. Het levert geld op en dat betekent vooruitgang. Daarom is iedereen trots om iets van Flores’ rijkdommen te laten zien. Ik ben overal welkom, krijg alle informatie die ik nodig heb en ik mag van iedereen een foto maken. Het zal een mooi artikel worden, want een reis naar Flores kan ik iedereen aanraden.

Maar er zijn ook nadelen die je niet meteen ziet: bezienswaardigheden vercommercialiseren in rap tempo en op sommige plaatsen wordt meer in toerisme geïnvesteerd dan in scholing of gezondheidszorg. De parallel met de katholieke missie is duidelijk. Het opkomende toerisme lijkt een louter hoopvolle boodschap te brengen, maar dat het niet zaligmakend is, wordt er door niemand bij gezegd.

Ed Caffin is psycholoog-trainer en verwoed reiziger. Daarnaast schrijft hij verhalen en artikelen in onder andere Indonesia Magazine, Moesson, Archipel, East! en Jakarta Expat.

Ed Caffin, Reizen, 05.01.2013 @ 11:17

[Home]
 

1 Reactie

op 05 01 2013 at 14:18 schreef MNb:

Flores heeft altijd een bijzonder interessante geschiedenis gehad.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Homo_floresiensis

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS