Home » Archief » Paniekvoetballen met corona


[08.10.2020]

Paniekvoetballen met corona

Jasper Mekkes


Scène uit The Ghost of Yotsuya (Nakagawa Nobuo, 1959)

Aan het begin van de coronapandemie faalden Europese regeringsleiders in hun belangrijkste taak: het beschermen van burgers, in casu door het sluiten van de grenzen. Een grote inschattingsfout, want als een land als China, dat zo weinig geeft om mensenlevens, miljoenensteden hermetisch gaat afsluiten dan is het een serieus virus.

Inmiddels zorgt de labiele relatie tussen media en politiek voor een paniekerige tombola van slordig denken, foute informatie en domme besluiten. Er wordt alleen nog maar geluisterd naar artsen die appeleren aan de mening die op dat moment in de mode is.

Laten we om dit te onderbouwen eens een chronologische analyse maken van het nieuws rond remdesivir.

Op 5 oktober bleek dat Trump het medicijn remdesivir had gekregen tijdens zijn korte corona-pr-stunt.

Remdesivir, een medicijn tegen ebola, ontwikkeld door het beursgenoteerde Amerikaanse medicijn-bedrijf Gilead.

Op 6 oktober verscheen om 5:38 uur het eerste paniekbericht op Nos.nl dat remdesivir ‘op’ was. Om 11:07 uur werd dat bericht aangepast met als nieuwe kop: ‘Virusremmer remdesivir op, behandeling Nederlandse coronapatiënt moeilijker’. In dat bericht werd een arts opgevoerd, tv-idool Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, die zei dat ongeveer de helft van de studies naar het middel remdesvir positief zijn en dat de andere helft geen verschil laat zien met een controlegroep. ‘Maar omdat het middel niet schadelijk is, wordt het wel gegeven’ zei hij.

Meer effect

Annelies Verbon, voorzitter van de vereniging voor internist-infectiologen zegt dat het medicijn ‘in de richtlijnen staat als onderdeel van de behandeling. Zonder is moeilijk, maar er zijn andere medicijnen die we ook geven en waarvan we denken dat die meer effect hebben.’

Oké. Tot zover dus geen reden om in paniek te raken als de remdesivir op is, lijkt me.

Een woordvoerder van het ministerie van VWS noemt het vervolgens in hetzelfde bericht echter ’heel erg vervelend’ dat het middel op is. Nederland is volgens deze woordvoerder ‘al weken in gesprek met de Europese Commissie, die de virusremmer centraal inkoopt en de verdeling over de EU-lidstaten regelt’.

Maar wacht eens even. Heeft deze woordvoerder het bericht waarin hij figureert ook gelezen? Twee gerenommeerde Nederlandse experts in infectieziekten en de behandeling daarvan zeggen dat het ministerie en het RIVM zich geen zorgen hoeven te maken over een tekort aan remdesivir, het is namelijk niet bewezen dat het werkt – en er zijn betere alternatieven.

Wat is hier in vredesnaam aan de hand?

Nauwelijks nut

Volgens Didier Raoult, directeur van het Franse instituut voor infectieziekten IHU, professor in de microbiologie, gespecialiseerd in infectieziekten en volgens de Amerikaanse website Expertscape anno 2020 de beste wetenschapper van de wereld op het gebied van besmettelijke ziekten (al is er ook een leger van critici), zal remdesivir niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar komen en heeft het bovendien nauwelijks praktisch nut.1

Het zogenaamde Discovery-onderzoek, dat volgens de Europese Commissie het enige grote Europese onderzoek is dat anti-virale middelen tegen corona evalueert, en voor die Europese Commissie een onderbouwing is om remdesivir centraal te gaan inkopen, is volgens Raoult ‘één grote fantasie’.

Professor Raoult zegt in een artikel in het blad Front Populaire dat een alternatief voor remdesivir; chloroquine (kosten: enkele euro-centen) wèl effectief is om het virus te remmen.

De oorzaak voor deze vreemde gang van zaken is volgens Raoult dat de wereld niet alleen angstig, maar ronduit ‘gek’ is geworden.

Zou dat iets te maken kunnen hebben met het feit dat een mening zich bij sommige mensen opeens wat steviger vast gaat zetten als er overtuigend bewijs is van het tegendeel?

Daadkrachtig optreden

Ondertussen lijken politici te denken dat wanneer ze een medicijn als remdesivir (geschatte kosten: 4100 euro) centraal in laten kopen, ze alsnog laten zien dat ze daadkrachtig kunnen optreden in een pandemie.

Maar dat hadden ze aan het begin van de pandemie moeten laten zien, dan waren er nu geen honderdduizenden doden te betreuren geweest.

Een ander beter werkend en veel goedkoper medicijn tegen corona, dexamethason, werd in de vlucht naar voren even vergeten door de Europese Commissie, die enkele maanden geleden al voor 63 miljoen euro remdisivir aankocht bij Gilead.

Een (politieke) wereld die niet alleen angstig, maar ook gek is geworden. Laten we niet vergeten een voorbeeld hiervan uit AD.nl van 5 oktober te noemen: hoogleraar klinische psychologie (!) Jan Derksen zegt daarin: ‘We moeten meer angst gaan zaaien, laat maar zien die foto’s van die kapotte longen. We moeten angst zaaien. Corona ís echt eng.’

Juist. Deze medicus kan meespelen in de voorhoede van het labiele politieke spelletje paniekvoetbal.

Miljoenenorder

Op 6 oktober, om 14:02 uur, meldt Nos.nl: ‘De verwachting in Brussel is dat de commissie deze week een nieuwe overeenkomst sluit met het bedrijf [Gilead] voor de levering van remdesivir.’

Bingo. Missie geslaagd. Media en politiek hebben er in krap een dag voor gezorgd dat dit megabedrijf alweer een order voor miljoenen euro’s tegemoet kan zien. Euro’s die worden betaald met belastinggeld van burgers die kampen met de enorme gevolgen van een slecht gemanagede pandemie. Euro’s die worden betaald aan een medicijn dat veel te duur is, en geen bewezen effect heeft.

De aandeelhouders van Gilead kunnen tevreden zijn. Ze zullen binnenkort weer op een liberale partij stemmen, net als een groot deel van de Nederlanders.

Angstcomplex

Het is met remdesivir een beetje als met het mondkapje. Het dragen daarvan is volgens Professor Raoult belangrijk in de zorg; want wanneer je heel dichtbij een zieke komt is er een risico op overdracht. Maar als we niet opletten, besluit de politiek binnenkort dat we op straat een mondkapje op moeten. Als we die straat nog op mogen in verband met de avondklok natuurlijk.

Misschien moeten we zo langzamerhand een beetje normaal gaan doen, onze emoties onder controle gaan krijgen en stoppen elkaar een angstcomplex aan te praten.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof en heeft net een boek gepubliceerd: Wil tot Waarheid; een materialistische ontologie van de mens en zijn natuur.

1. [Interview met professor Didier Raoult in Front Populaire no 2: “Une médecine rongée par le centralisme Parisien”]

Jasper Mekkes, 08.10.2020 @ 11:42

[Home]
 

1 Reactie

op 08 10 2020 at 11:44 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS