Home » Archief » Papist go home


[16.08.2012]

Papist go home

Arjan van Bijnen

Het begrip contrareformatie staat volgens Wikipedia voor de hervormingsbeweging binnen de katholieke kerk in de 16e eeuw. Een reactie op de protestantse reformatie, maar volgens de katholieken allereerst een verfijning van de katholieke leer en een verbetering van het functioneren van de kerk. De Nederlandse paus Adrianus VI stuurde in het kader van deze contrareformatie in 1522 gezanten naar de Rijksdag te Neurenberg om de misstanden in de kerk te erkennen. Hiermee was de noodzaak om te hervormen uitgesproken. De hervorming ging gepaard met een enorme uitstoot van missionarissen die de hele wereld over zwierven om de katholieke leer te verspreiden.

De contrareformatie die het Vaticaan nu, bij monde van aartsbisschop Salvatore Rino Fisichella, voor ogen heeft, lijkt zich vooral op dat laatste te concentreren. Fisichella riep tijdens een eerdere ‘Herkersteningsconferentie’ op om nieuwe evangelisten te zoeken die de missie van het Vaticaan kunnen realiseren.

Over verandering, laat staan het erkennen van misstanden, wordt in het kader van deze nieuwe contrareformatie met geen woord gerept. Niet verwonderlijk, want onder de huidige paus Benedictus XVI zijn de conservatieve duimschroeven stevig aangedraaid. Progressieve bisschoppen zijn vervangen door oerconservatieven, die op hun beurt moderniserende pastoors de laan uit stuurden. De hoognodige modernisering van het katholieke geloof zal dus waarschijnlijk voor een andere keer zijn.

Misbruikschandalen
Het erkennen van misstanden hoeven we al helemaal niet te verwachten. Op de Wikipedia-pagina over de contrareformatie staat een uitspraak van Sint Ignatius over het vertrouwen in de katholieke zendingsmacht: ‘Geef mij een jongen van zeven jaar oud en hij zal voor eeuwig de mijne zijn’. Een uitspraak die vandaag de dag heel andere associaties oproept. Door eigen toedoen staat Rome inmiddels bekend als verdediger van kindermisbruikers. Echte maatregelen worden niet genomen, excuses blijven uit. Uiteraard wordt van ons wel verwacht dat wij de kerk vergeven.

Fisichella vindt echter dat we ons niet alleen maar op de schandalen moeten richten, maar ook moeten kijken naar ‘de tekenen van heiligheid, van onbaatzuchtige zelfopoffering van talloze zusters, priesters, jonge mensen overal ter wereld’. Fair enough, mits een andere opmerking in datzelfde interview bewaarheid wordt: “We moeten uitzoeken hoe het zo ver heeft kunnen komen, maatregelen treffen en dan verder gaan.”

De ontmaskering van de Rooms-Katholieke kerk als Paapse pedo-bende heeft de organisatie grote klappen opgeleverd. Velen lieten zich de afgelopen jaren uitschrijven bij de kerk, waardoor de ontkerkelijking in de statistieken duidelijk werd. Maar laten we eerlijk zijn; de meeste uitschrijvers hadden zich al langer van Rome afgekeerd. In de postmoderne samenleving heeft het kerkelijke instituut nauwelijks meer een functie. Mensen hanteren hun persoonlijke interpretatie van hun geloof of geloven helemaal nergens meer in.

Dankzij die spirituele individualisering leven we nu in een tijd waarin mensen kunnen leven zoals zij dat willen. Vrouwen- en homo-emancipatie, baas in eigen buik, de vrijheid om af te wijken en zelfstandig te denken, het had hier allemaal niet tot bloei kunnen komen als de macht van Rome niet was afgenomen in onze contreien. Het Vaticaan lijkt niet van plan om zich aan te passen aan moderne opvattingen over individuele vrijheden. Ondertussen wordt het grootste pijnpunt, het op grote schaal seksueel misbruiken van kinderen, onder het tapijt gemoffeld. Een organisatie met zo’n conservatief bord voor de kop heeft in de moderne wereld niets te zoeken. Dus blijf lekker weg Vaticaan-volk. Niemand mist jullie.

Arjan van Bijnen schrijft en onderneemt. Hij gelooft in weinig, maar vertrouwt op veel.

Arjan van Bijnen, 16.08.2012 @ 07:42

[Home]
 

10 Reacties

op 16 08 2012 at 12:23 schreef MNb:

“Over verandering, laat staan het erkennen van misstanden”
Dat is niet helemaal, want Fisichella heeft ook lopen oreren dat crisis een mooie gelegenheid is voor bezinning en meer van dat soort bla bla.

“De ontmaskering van de Rooms-Katholieke kerk als Paapse pedo-bende”
Een tikje overtrokken, want het percentage pedo’s in de RKK is niet hoger dan in vergelijkbare organisaties.

“de meeste uitschrijvers hadden zich al langer van Rome afgekeerd.”
Dat is pas relevant. Daarom zie ik de Roomse missionarissen en hun tweede contrareformatie met belangstelling tegemoet. Het zal me benieuwen hoe weinig poten ze aan de grond zullen krijgen.
Al met al vind ik de hele toestand tamelijk lachwekkend.

op 16 08 2012 at 12:43 schreef babs:

RKK heeft natuurlijk een fors probleem en ik weet niet hoe ze dat gaan oplossen. Kindermisbruik kan nergens op veel begrip rekenen en er zijn teveel kerkelijke functionarissen betrokken en er keken er heel veel te veel de andere kant op (onder hen wellicht de paus zelf).

Toch is timing voor een nieuwe bekeringsgolf goed. Crisis zal veel armen in de armen van de kerk drijven. Het zou me niks verbazen als de moslimbroederschap voor de RKK een voorbeeldfunctie heeft.

Voor Nederland weinig zorgen natuurlijk. RKK speelt geen enkele rol in NL en kan onmogelijk terug een positie van betekenis krijgen.

op 16 08 2012 at 18:40 schreef You On A Gin:

@ MNb

Het is inderdaad misschien wat overtrokken. Pedo’s vind je overal waar kinderen zijn. Wel is het een belangrijk verschil dat de gemiddelde scouting, kinderboerderij of zwembad niet over zo’n strakke, afgetrainde doofpotmachine beschikt zoals een machtig, superrijk instituut als de RKK die tot haar beschikking heeft.

op 16 08 2012 at 22:54 schreef MNb:

Oh ja, Gin, mijn commentaar had beslist geen betrekking op de doofpot van de RKK.
Maar als je de RKK als criminele organisatie wilt afschilderen kun je je beter in een ander onderwerp verdiepen:

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2009/sep/19/catholic-church-sold-child

Er zijn ook gevallen bekend in Spanje en Australië. Mocht de contrareformatie op gang komen dan zal ik deze feiten met plezier oprakelen.

op 16 08 2012 at 23:50 schreef Benedictus:

Overdrijven is ook een vak. De enige reden waarom je het seksueel misbruik van de geestelijken van de RK-Kerk meer kan aanrekenen dan anderen, is dat de Kerk zelf voorstaat een voorbeeld te zijn van deugzaamheid. Misbruik, en het gebruik van de doofpot, komen namelijk onder geestelijken niet vaker voor dan bij andere groepen en organisaties.

Babs
Inderdaad zullen ook de ogen gericht zijn op de manier waarop de moslimbroeders hun invloed hebben verkregen. De uitslagen van de Egyptische verkiezingen stonden voor mij al vooraf vast, net als de overwinning van Hamas in de Gazastrook. Dat er zelfs presidenten in Westerse landen waren die dat niet snapte en gokte op Fatah -dus verrast waren- vond ik juist onvoorstelbaar. En dergelijke mensen beslissen over ons! Het waren volkomen logische verkiezingsuitslagen.

Ja, daar kan de RK-Kerk van leren.
“Wiens brood men eet wiens woord men spreekt”.

Overigens werd en wordt er al veel gedaan door de Kerken voor de armen. Er gebeuren ook goede dingen. Bijvoorbeeld in Nederland: Asielzoekers vind je alleen in kerken, nooit in een moskee. Waarom eigenlijk niet?

op 17 08 2012 at 00:49 schreef You On A Gin:

@ MNb:
Nou, dat is inderdaad een boeiend (en akelig) verhaal. Bedankt voor de verwijzing.
Zo te zien waren ze toen in ieder geval dus wél consequent in het “een kind heeft een vader én moeder nodig” (wat tegenwoordig vaak wordt aangehaald tegen adoptie door homo-stellen).

Ik vraag me daarnaast ook nog steeds af waarom Moeder Theresa (ook door niet-katholieken) nog steeds als heilige wordt aangemerkt terwijl ik er weinig heilig aan vind, en bepaalde mensen die zich in haar verdiept hebben, ook niet.

op 17 08 2012 at 12:08 schreef MNb:

“Er gebeuren ook goede dingen.”
Zoals dit:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4716/Christendom/article/detail/3286735/2012/07/15/Vaticaan-wapent-zich-tegen-Amerikaanse-nonnen.dhtml

op 17 08 2012 at 13:10 schreef babs:

MNb,
In Spanje zijn geen kinderen verkocht voor zover ik weet. In Spanje is een non opgepakt die ervan wordt beschuldigd kinderen te stelen van gezinnen die ze niet geschikt vond en die kinderen onder te brengen bij keurige katholieken die zelf geen kinderen konden maken. Het gaat waarschijnlijk om georganiseerd stelen en om duizenden kinderen met de opgepakte als topje van de ijsberg.

op 17 08 2012 at 16:57 schreef MNb:

“georganiseerd stelen”
En dat was mijn punt – daarom kunnen we de RKK een misdaadorganisatie noemen. Van Wikipedia:

1. samenwerking van twee of meer personen
2. de samenwerking heeft plaats over een langere periode
3. om ernstige misdaden te plegen
4. met als doel macht en geldelijk gewin.

Misschien dat de bewijsvoering van punt 4 nog enkele problemen oplevert. Ik ben geen jurist.

op 18 08 2012 at 23:13 schreef Sasha Berkman:

MnB: een aanklacht bij het Internationale gerechtshof wegens genocide zit er voorlopig nog niet in inderdaad. Echter: In de toekomst wordt hun vaticaan leeg gehaald, daar ben ik van overtuigt. Weten we eindelijk ook wat voor boeken ze daar al eeuwen lang onder de pet houden.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

 

Become a Patron!
 

 

pbgif (88k image)
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN OKTOBER

O Hamas-vriendje

O Nieuws voor Frans Timmermans: de koloniale tijd is voorbij

O Pieter Omtzigt is een ordinaire anti-immigrantenpopulist

O De Correspondent, voor al uw nepnieuws

O Ik haat Hamas en hou van de Joden

O Joden waren in de Arabische wereld veiliger dan bij ons

O We zijn één klein kuthaartje van het fascisme verwijderd

O Overstuur vanwege die dode Palestijnse kinderen? Vuile antisemiet!

O Lenny Kravitz helemaal nakend

O Heulen met de Duivel voor Israël

 

MEEST GELEZEN EVER

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O In Nederland kun je helemaal niet zijn wie je wilt zijn

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O De zoveelste sloopactie door de vrouwenhaters van GeenStijl tegen Sigrid Kaag

O Hoe de Wokies BIJ1 van binnenuit aan het slopen zijn

O De miljoenen van Sywert mogen een paar duizend mensenlevens kosten

O Verplicht naakt douchen op school, jongens en meisjes bij elkaar

O Wierd Duk heeft de verkeerde te pakken #TeamEmine

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS