Home » Archief » Persvrijheid in Suriname


[30.01.2012]

Persvrijheid in Suriname

MNb


Illustratie: Heinrich Kley

Reporters Sans Frontières (RSF), in Montpellier gevestigd, is in 1985 opgericht om ongebonden en onafhankelijk wereldwijd de persvrijheid in de gaten te houden. Daartoe zoekt de organisatie in elk land contactpersonen, die vragenlijsten beantwoorden. Misschien herinneren sommigen zich het spandoek dat zich bij het vertrek van de Olympische fakkel op 30 maart 2008 ontvouwde achter de Chinese afgevaardigde. Dat werd vastgehouden door RSF-president Robert Ménard.

Het is niet nodig om het in herinnering te brengen: Bouterse, Fort Zeelandia, Moiwana, drugs. Iedereen in Nederland kent de combinatie. Nu is de man inmiddels anderhalf jaar president. Zal wel beroerd gaan met vrijheid van meningsuiting en zo, nietwaar? Inderdaad, niet waar.

Plaats 23 op de Press Freedom Index. Op gelijke hoogte met Japan. Vóór het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten van Amerika.

Let ook op de dubbele pijl achter Suriname. Sinds 2010 is Suriname flink geklommen. Dat betekent dus dat Baas Bouta en zijn regering de persvrijheid meer respecteren dan zijn voorganger Venetiaan. Die blokkeerde dan ook een paar jaar geleden een onwelvallige TV-reportage.

Een voormalige dictator enzovoort als kampioen van de persvrijheid, wie had dat nou gedacht? Daar lees ik nou niets over in de Nederlandse kranten – althans niet in Trouw.

De reacties in Suriname laten zien dat het land een waardige ex-kolonie van Nederland is. Het is niet goed of het deugt niet en te kankeren valt er altijd wel wat. Dus was de voorzitter van de Surinaamse Vereniging voor Journalisten Wilfred Leeuwin “verbaasd”, want volgens hem is “persvrijheid het afgelopen jaar wel degelijk onder druk is komen te staan.” Hij heeft een brief geschreven naar RSF en als beloning mag hij volgend jaar ook een vragenlijst insturen.

Natuurlijk speelt ook een rol dat collega Ivan Cairo, die volgens mij een paar eeuwen geleden voor de Volkskrant schreef, alle aandacht kreeg. Anonieme enquetes zijn in het dorpse Suriname onmogelijk.

Anderen, zoals radiojournalist Steven van Frederikslust, zijn gewoon blij. Baas Bouta reageerde met heuse presidentiële waardigheid: “We hebben geen enkele behoefte om media te muilkorven zoals sommigen proberen te beweren.”

MNb leeft toch liever onder het juk van een voormalige dictator die de persvrijheid respecteert dan in een vrij land waarin draagsters van hoofddoekjes (of van baretten van Viktor & Rolf) met schele ogen worden aangekeken.

Gastschrijver, 30.01.2012 @ 21:21

[Home]
 

19 Reacties

op 30 01 2012 at 22:53 schreef Haes:

Dit bevestigt wel de indruk die ik afgelopen zomer kreeg, toen ik in Suriname was.

Overigens MNb ben je niet in de war met Edgar Cairo? Die heeft als columnist voor de Volkskrant gewerkt. Hij is in 2000 overleden.

op 30 01 2012 at 23:13 schreef Doc:

Een hond zonder tanden hoef je niet te muilkorven.

op 30 01 2012 at 23:41 schreef Thomas E:

Ben benieuwd of de pers ook uitgenodigd wordt als Bouta weer wat politieke tegenstanders op te ruimen heeft.

op 31 01 2012 at 01:12 schreef MNb:

Nee, Haes, ik ben niet in de war. Ivan Cairo is journalist geweest in Nederland, maar ik weet niet meer zeker voor welke krant.

Doc, zou je niet eerst een paar Surinaamse kranten er op na slaan voor je met vergelijkingen komt? Die zouden wel eens misplaatst kunnen zijn, zie je. En dan etaleer je alleen maar je eigen domme onwetende vooringenomenheid.

op 31 01 2012 at 08:02 schreef Niels van Lobberegt:

Een kleine aanpassing:

‘MNb leeft toch liever onder het juk van een voormalige dictator, veroordeeld drugsdealer en moordenaar die de persvrijheid respecteert dan in een vrij land waarin draagsters van hoofddoekjes (of van baretten van Viktor & Rolf) met schele ogen worden aangekeken.’

* iets met zalig, onozel en geest mompeldt*

op 31 01 2012 at 08:59 schreef yurp:

@Niels

Aangezien ik en jij, niet in Suriname wonen of gewoond hebben de afgelopen jaren valt er een weinig zinnige vergelijking te maken. MNb is hier vertrokken en heeft het daar naar zijn zin dus waarom zou zijn voorkeur onnozel zijn? Die komt blijkbaar uit ervaring.

op 31 01 2012 at 09:44 schreef R:

Prima toevoeging van Niels. Voeg ook toe achter veroordeeld drugsdealer en moordenaar “,de man die met harde hand censuur oplegde, ook bij scholieren”. Zo veel blijft onbekend, maar degene die onder zijn bewind toen opgroeiden met enig stel hersens heeft bijvoorbeeld de ranselingen tijdens onze befaamde “geen brood geen school” stakingen nog relatief vers in ’t geheugen. ’t Duurt heel lang als volwassene voordat je dat uit je systeem hebt. Als dat al lukt. Anyways, leuk een hoge score op persvrijheid, maar weeg daarin wel mee: zelfcensuur. Er is geen Surinamer of persoon van Surinaamse afkomst die het klappen van de zweep niet kent als je per abuis vergeet wat zelfcensuur toe te passen, ook de journalisten. Dus MNb, leuk, maar appels en peren.

op 31 01 2012 at 09:57 schreef R:

Ik denk dat het geheel beter in perspectief geplaatst wordt door reacties vanuit de internationale en surinaamse kranten: http://www.mamjo.com/forum/index.php?topic=434135.15

Ivan Cairo – laat me niet lachen. Verlengde van DDB, spreekbuis zou hem te min doen, dat weet toch iedereen.

Excuses dat ik een 2e comment nodig heb hiertoe.

op 31 01 2012 at 10:36 schreef Ivo:

Goed punt dat het frustrerend is dat Nederlandse media dit niet overnemen. Mocht Bouterse zijn pleegzoon vrijlaten uit een gevangenis, dan is het voorpaginanieuws bij Volkskrant.

Deze hoge ranking is wel erg enthousiast. Ivan Cairo heeft terecht kritiek op de vragenlijst van RSF: zelfcensuur en intimidatie komt in Surinaamse media veelvuldig voor, maar niet in de analyse van RSF. Twee kranten kregen een boycot van de overheid opgelegd.

Toch gaat het beter dan onder Vene. Wat een vermoeiende, onbereikbare, onzichtbare man was me dat.

@R, Cairo is geen spreekbuis van de regering maar een van de zeldzaam onafhankelijke journalisten in Suriname.

@mnb, volgens mij is Cairo nooit VK-columnist geweest, dat was Iwan Brave?

op 31 01 2012 at 12:14 schreef MNb:

“censuur oplegde”
Let op de verleden tijd. Daar gaat dit stukje over.

“Ivan Cairo – Verlengde van DDB”
Beter kun je je onwetendheid niet etaleren.

Ivo, je hebt gelijk. Ik verwarde Cairo en Brave. Er zijn meer onafhankelijke journalisten in Suriname. Lees een maandje De Ware Tijd; die is te vinden op internet.

op 31 01 2012 at 12:51 schreef Ivo:

@MNb dWT ken ik, daar werkte ik een jaar ;-)
En echt onafhankelijk zijn grote delen van de redactie niet: een flink aantal verslaggevers verdween naar de overheid nadat Bouterse president werd en zo schijnt dat na veel verkiezingen te gaan. Overigens vind ik wel dat de inhoud vrij objectief is en dat de hoofdredactie in moeilijke omstandigheden goed werk verricht. En naast Cairo heb je mensen als Brave, Van Frederikslust, Zeggen en de Wereldomroep…

Probleem is dat de lijntjes in Suriname te kort zijn en dat iedereen overal familie en vrienden heeft zitten. Dat valt geen journalist te verwijten, maar het gaat wel ten koste van de onafhankelijkheid. Daarnaast is die opleiding journalistiek door en door rot: de aanwas van kritische verslaggevers is dichtbij nihil.

op 31 01 2012 at 13:00 schreef Niels van Lobberegt:

@ Yurp

Er staan in mijn comment woorden als dictator, veroordeeld drugsdealer en moordenaar en dan val jij over het woord onozel?!  Laat ik het dan anders zeggen, ik kan weinig respect opbrengen voor een persoon die zegt ‘kritiek’ op hoofddoekjes erger te vinden dan een dictator, veroordeeld drugsdealer en moordenaar. Ik zou MNb het de familie’s van 15 slachtoffers van de ‘decembermoorden’ graag zien uitleggen. “Natuurlijk is het vervelend dat uw familielid is vermoord. Maar er zijn ergere dingen in het leven, zoals ‘kritiek’ op de hoofddoek, beseft u dat wel? En o ja, er is weinig censuur.” Ik zie het hem nog doen ook. 

En nee, ik hoef niet in Suriname te wonen om zinnige vergelijkingen te maken. Wat een kulargument. Dat zou dus betekenen dat je in Amerika zou moeten wonen om te zeggen dat George W. Bush een idioot is?

op 31 01 2012 at 20:21 schreef MNb:

Alleen heb ik dat niet geschreven, Niels. Ga een andere stropop neuken. Wist je dat de familie van die slachtoffers nog met enige regelmaat uitgebreid hun zegje kunnen doen in diezelfde Ware Tijd? Dat het 8-december proces ongehinderd doorgaat? Nee natuurlijk, want jij hebt moeite om over de Hollandse dijken heen te kijken. Dat in Suriname de paradox bestaat dat een voormalige dictator enzovoort die nabestaanden vrijelijk aan het woord laat past niet in je belevingswereld van Beetsterzwaag-Buiten.
Zonder jouw respect wordt mijn leven er niet minder op, dank je.

Ivo: in die zin heb je natuurlijk volkomen gelijk. Niemand in Suriname is onafhankelijk. Ik ook niet.

op 31 01 2012 at 20:32 schreef dewanand:

namaste FNers,

Suriname is een zielig land vol met hindoestanen, negers, bosnegers, indianen, chinezen enz. Het is multicultureel en typisch surinaams is dat iedereen elkaar alleen tegenwerkt en wantrouwt. Samenwerken kunnen surinamers gewoon niet, wel elkaar tegenwerken, afbreken en grond inpraten. Er is gewoon geen positief ontwikkelingsklimaat en cultuur in Suriname en hierom zal persvrijheid daar niet helpen.

Kijk naar mij, ik heb een heel grote site en nu ben ik gewoon taboe en verstoten door alle surinamers in nederland en suriname. Ok de hollandse media moeten ook niets van mij. Voor mij is vrijheid van meningsuiting iets dat absoluut en letterlijk moet worden opgevat en ik hou niet van politieke correctheid en censuur. Gewoon de beestjes met staarten bij hun naam noemen met een foto van hun bek en tanden is mijn motto. Dus Geert Wilders moet dan maar bloot en zijn witte piemel laten zien.

Suriname is een zielig land geworden met allemaal superaapjes aan de top. Hopeloos verloren en hele intellect zit in Nederland dus veel blijft er dan niet over voor persvrijheid daar in de jungle tussen de apen en kokosnoten.

ooit wil ik suriname tot een paradijs maken.

dewanand

op 31 01 2012 at 21:08 schreef Niels van Lobberegt:

Nee NMb, jij bent de enige stropop die ik op dit moment ga neuken. Dus de familieleden kunnen uitgebreid hun zegje doen en het 8-decemberproces gaat ongehinderd door? Hoe nobel van de voormalig dictator, veroordeeld drugsdealer en moordenaar. U ziet dit nogal als een hele prestatie. Wat wil je nu? Dat ik u en Bouterse vanachter de Hollandse dijken vanuit mijn belevingswereld in Beemsterzwaag-Buiten een koekje geef? Dat de paradox bestaat is voor iedereen helder, maar dat u die paradox verdedigt is redelijk gestoord.

op 31 01 2012 at 22:48 schreef MNb:

Dat blijkt, NvL, dat je een stropop genaamd MNb nodig hebt om klaar te komen. Je bent er de hele dag al mee bezig.
Waar heb ik geschreven dat de voormalig dictator nobel is?
Waar heb ik geschreven dat dat een hele prestatie is?
Waar heb ik geschreven dat je Bouta en mij een koekje moet geven?
Nergens. Ik constateer.
Zonder een oordeel te vellen, op één na. Die staat schuin gedrukt. Stropopneuker als je bent kun je niet begrijpen wat daar staat. Je bent zo blind van geilheid dat je het verschil tussen schele ogen en kritiek niet meer herkent.
Dat is allemaal te moeilijk voor Niels uit Beetsterzwaag-Buiten.

@Dewanand: doe maar niet. Surinamers uit Nl die hun paradijselijke ideeën komen opdringen worden hier niet gewaardeerd. Zonder jou gaat het niet zo slecht. Al staat het land wel weer onderaan in het Caraibisch gebied qua corruptie.

op 01 02 2012 at 02:51 schreef ingrid:

Ik snap werkelijk de strekking niet van dit artikel. Zo vaak blijkt frontaal naakt te hoog gegrepen voor mij. Ik kom voorbij moiwanna op weg naar albina, ook al kapotgeschoten, moest menigmaal noodgedwongen oversteken naar st laurent voor stromend water… dank paspoort, dank visa…
Mijn ex, uit nps familie belandde ooit door onoplettendheid in een paarse mars. Ik luisterde naar de amsterdamse radio mart toen hannah beliot zuid oost bestierde: kan je het goed doen? Niet met afkrakende achterban.
Ik redigeerde teksten voor Trouw (en btw ook volkskrant en nrc) en Trouw met name erg suriname trouw.
Wisselde uit met John jansen van galen, mocht er ergens iemand referenties en inzage hebben…
Wat is het punt van dit schrijven? Dat bouta een charmante open persvriendelijke man is? En hoe fijn is dat als de surinaamse dollar daalt en daalt, mensen hun huis niet kunnen afbouwen omdat het cement domweg te duur werd? Een land dat veel van buiten moet halen terwijl hun zo (oh onafhankelijk van nederland!) gekoesterde dollar minder en minder waard werd? Hee, Chavez heeft kanker of geen kanker, maar Bouta is niet chavez en al helemaal geen Che. laat dat soort van romantiek!

En als je werkelijk denkt dat een principieel debat over hoofddoeken gezeik is waar Bouta boven staat, dan heb je iets niet begrepen: dat wij kunnen wikken wegen tussen vrouwenonderdrukking of uiting van levensopvatting/identiteit, gaat ver voorbij aan het begrip van een machtsbelust heerser: Hij had onwelkome hoofddoekjes gewoon afgeknald in een fort als de feministische lobby hem niet aanstond. wel snapt hij heel goed het spel van zijn glorie: met zijn heldenstatus onder bepaalde klasse kan hij nu gezeteld in macht en gevrijwaard van echt lastige vragen, de held spelen. Je woont misschien al te lang in su. Hitte, stropie, swietie. ik snap, ik snap. De jeugd, overtuigend, zonder historisch besef. Heel verleidelijk. Maar wat zeg je nou NMb? Je stuk geeft hints, maar wat is de zeggingskracht waarover we in discussie kunnen gaan? Vind je Bouterse werkelijk de juiste stuurman van Su?

op 01 02 2012 at 10:58 schreef MNb:

“Wat is het punt van dit schrijven?”
Dat Suriname een paradoxaal land is.

“Dat bouta een charmante open persvriendelijke man is?”
Een dictator kan dat blijkbaar zijn.

“als de surinaamse dollar daalt en daalt”
Doet hij niet sinds Bouta president is. Er is één devaluatie geweest, maar de niet-officiële koers tov de USD en de Euro is al een paar jaar constant. En dát kan ik weten, want ik verdien mijn salaris in SRD.

“Een land dat veel van buiten moet halen”
Deze regering probeert daar iets aan te doen, al wil ik niet beweren met succes.

“Bouta is niet chavez en al helemaal geen Che.”
Precies. Sinds wanneer is feiten benoemen romantisch?

“een principieel debat over hoofddoeken gezeik is waar Bouta boven staat”
Bouta zeikt inderdaad niet over hoofddoekjes. Dat is geen verdienste, want niemand doet dat in Suriname.

“De jeugd, overtuigend, zonder historisch besef.”
Dat klopt. De dictatoriale tijd zegt hen niets. Ze hebben op Bouta gestemd omdat ze wel vertrouwen in Bouta hadden en niet in Vene.

“Maar wat zeg je nou NMb?”
Niets. Ik benoem een paar feiten.

op 01 02 2012 at 11:11 schreef MNb:

“Vind je Bouterse werkelijk de juiste stuurman van Su?”
Ik weet het niet. Ik begrijp waarom de mensen op hem gestemd hebben. Zelden is iemand zo uitgeregeerd geweest als Vene en een andere keus is er niet. Zelfs nu nog slaagt de NPS (de partij van Vene) er niet in zich te vernieuwen. De VHP heeft een nieuwe jonge leider, Santokhi, maar die slaagt er nog niet in zich te profileren als oppositieleider.
Kortom, de mensen zijn redelijk tevreden. Dat is niet uit angst; van 1989 tot 1993 woonde ik in Par’bo, ik herinner me heel goed de angst van toen, ook al was die al aan het wegebben.
Het simpele feit is – en ik schrijf dat met tegenzin – dat Bouta het deze keer behoorlijk goed doet. Hij is veel meer manager dan beleidsbepaler. Beleid laat hij over aan mensen als Ameerali en Hoefdraad.
Het is gemakkelijk een oordeel te vellen over Suriname. Het is veel moeilijker welk oordeel dan ook te onderbouwen met feiten. In mijn Nederlandse ogen barst het land van de tegenstrijdigheden. Meer dan 15 jaar en echt begrijpen doe ik het niet.
Misschien is dat mijn punt.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS