Home » Archief » Plastic soep begint bij De Groene Afslag al bij de voordeur


[29.02.2020]

Plastic soep begint bij De Groene Afslag al bij de voordeur

Jasper Mekkes

Gisteren wandelde ik ‘de Groene Afslag’ binnen. Een soort niemandsland op een voormalig kazerneterrein in Crailo waar nu allerlei ‘duurzame initiatieven van onderop’ ontstaan. Een ‘creatieve hotspot’ zeg maar.

Geslaagde reclameman Lucas Mol is ‘aanjager’ van de Groene Afslag en heeft het mooiste pand van het terrein op de kop getikt, wellicht de officiersverblijven. Ongetwijfeld voor een zacht prijsje, net als de tijdelijke huurders in de gebouwen eromheen, die er qua behuizing wat slechter vanaf lijken te zijn gekomen.

Rangen en standen leefden misschien nog wel een beetje voort in deze creatieve hutspot van vrijwilligers, betaalde krachten en reclamemensen, met buren die wat minder geld aan wonen willen besteden – maar wel graag ruim willen wonen, in hun eigen groen.

Biologische kerstboom

Door een ouder op de school van mijn kinderen werd ik rond de kerstdagen gewezen op de mogelijkheid bij de Groene Afslag een ‘biologische kerstboom’ te kopen. Een kerstboom zonder gif, fijn als één van de kinderen per ongeluk op een takje gaat sabbelen. Na bewezen diensten zou die weer teruggezet worden in het bos, dus na de kerst had ik de kerstboom netjes met kluit en al weer teruggebracht.

Toen ik gisteren weer binnenstapte bij de Groene Afslag om wat te gaan telewerken, durfde ik nog niet echt te vragen of het al gelukt was de beloofde 10 euro statiegeld terug te storten. Ik was nog bezig de teleurstelling te verwerken dat er, ondanks de duurzame belofte, naast de kluit en de groene kleur achteraf weinig biologisch bleek te zijn aan mijn kerstboom. Misschien paste die teleurstelling wel bij mijn ervaring tijdens de donkere dagen voor kerst, toen ik tegen sluitingstijd iemand zocht om mijn online bestelde kerstboom bij op te halen.

‘Wat een prachtige locatie voor een café restaurant’, had ik nog gezegd toen ik de uitbaatster van de Groene Afslag en tevens kerstboomverkoopster gevonden had in het café.

Ze vertelde me trots dat ‘alles hier groen en duurzaam’ was. Toen ik vroeg of het eten en drinken dan wellicht biologisch was zei ze dat je er wel vegetarisch kon eten.

Willekeurige hockeyclub

De mevrouw bij de receptie vandaag was een mevrouw die leek op de uitbaatster tijdens de kerst: iemand die je bij iedere willekeurige hockeyclub tegen het lijf zou kunnen lopen op de tribune. Ik vroeg of ze een werkplek voor me wist. Die was er; “kijk maar eens, daar zitten al mensen te werken”. Ik zag twee mannen gezellig praten aan een tafeltje. “Maar er zijn boven ook luxere, betaalde plekken, hoor”.

Nadat ik beneden een plekje had gevonden en druk aan het werk was geslagen (het WiFi-wachtwoord ‘ookeenbeetjemetelkaarpraten’ had ik achterhaald door een collega-telewerker aan te spreken: “dat is toepasselijk” zei ik nog. “Ja, dat zijn we aan het doen he?” was het vrolijke antwoord) kwam een serveerster een beetje verontwaardigd melden dat ik nog niet besteld had.

Ik bestelde inderhaast zonder op de kaart te kijken groene thee in de hoop dat hier behalve de groene inmiddels ook de ecologische afslag was genomen. De serveerster bracht een plastic zakje thee van onduidelijke herkomst. De smaak was ‘verrassend’, maar niet echt tot groene thee te herleiden. Gelukkig was het koekje wel lekker. Ik moest weg naar mijn afspraak en liet de andere helft van de grote kop thee staan.

Plastic soep

Er begon zich langzamerhand een beeld te vormen van dit veelbelovende, door maar liefst vijf burgemeesters geopende, duurzame initiatief van de toekomst. Op de plek waar de burgemeesters het lintje hadden doorgeknipt, een zeecontainer die de entree vormt, lag een ‘groene loper’ van plastic gras die toe leidde naar de voordeur. Naast de deur was een tekst geschreven: ‘plastic soep begint al bij je voordeur’.

In de wc was een vergelijkbaar soort humor te vinden. ‘Het doorspoelen stopt als je hem afknijpt. Afschudden hoeft niet.’ Ik begreep opeens waarom Lucas Mol in Nederland een geslaagde reclameman was.

Vroeger was creativiteit van onderop nog een gekraakt pand waar linkse mensen met weinig geld en tweedehands spullen een creatief en idealistisch leven leefden in de hoop op een betere toekomst. Er waren tijden dat je niet tot de Avant-garde behoorde als je niet zelf ooit gekraakt had.

Nu spelen geslaagde reclamemakers de idealist in gebouwen waar krakers juist uit geweerd worden. Deze ecokapitalisten van de ‘circulaire economie’, leven niet zoals krakers op kosten van puissant rijke vastgoedeigenaars, maar op kosten van hele en halve idealistische vrijwilligers – en sappelende freelancers die in de illusie van de duurzaamheid van ecokapitalisten willen geloven.

Vriendelijke moeder

Gelukkig werd de sfeer in de Groene Afslag bepaald door leuke bezoekers en serveersters. De vriendelijke vader van een vriendinnetje van mijn dochter die mij had getipt over deze werkplek bleek vandaag ook hier te werken. En toeval of niet maar toen ik wilde afrekenen, werd ik geholpen door de al even vriendelijke moeder van een ander vriendinnetje.

Wat de Groene Afslag ook was, het was in ieder geval een inspirerende ontmoetingsplek van leuke mensen.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof.

Jasper Mekkes, 29.02.2020 @ 10:47

[Home]
 

1 Reactie

op 29 02 2020 at 10:47 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS