Home » Archief » Retoriek


[08.06.2012]

Retoriek

Dennis l’Ami


Illustratie: Wilhelm Hempfing

Polen, Roemenen en andere Oost-Europeanen pikken Nederlandse banen in, zorgen voor overlast en integreren niet. Of, zoals de PVV het zegt op de website van het Meldpunt Midden en Oost Europeanen: ‘Meld steevast Oost-Europese overlast.’

“Wij zijn een land die onze internationale verantwoordelijkheid willen nemen. Wij hebben hier vrede, welvaart en voorspoed en dat gunnen we ook aan andere landen op de wereld. Dus als het nodig is moet Nederland mee kunnen doen in het hoogste geweldspectrum.” Aldus toenmalig staatssecretaris van Defensie De Vries over de aanschaf van de Joint Strike Fighter, tegenover een KRO-reporter in 2009.

Bovenstaande voorbeelden laten goed zien hoe politici beslissingen verkopen alsof die onvermijdelijk zijn. Dat dit een kunst is, bewees Aristoteles al met het schrijven van zijn Rhetorica. Politieke retoriek is zo oud als de mensheid en voor mensen die politici kunnen helpen hun beleid zonder kleerscheuren aan de man te brengen, liggen tegenwoordig goedbetaalde banen klaar in het Haagse: iets kunnen verkopen als een natuurverschijnsel is politiek van de hoogste orde. De huidige verkiezingsretoriek is in ieder geval ‘om je vingers bij af te likken,’ om Mark Rutte te citeren.

Potentiële lijsttrekkers gaan ten onder in Shakespeariaanse drama’s, winnaars worden op het schild gehesen, roepen op tot eenheid in de partij en beloven de rug recht te houden. Iedere week verschijnen er nieuwe partijprogramma’s waarvan elk nog wat mooier, scherper, duidelijker en sexier dan bij het vorige feest der democratie dat men de landelijke Tweede Kamer verkiezingen noemt.

De politiek staat, als vanouds tijdens de aanloop naar verkiezingen, weer bijzonder dicht bij, naast of op de burger in deze mediagenieke tijden. Ze schuiven aan bij de bekende talkshows en verder elk televisiespelletje dat meer dan drie kijkers heeft. Er wordt gelachen, op schouders geslagen en malle hoedjes gaan van hoofd naar hoofd. Alles voor de keizers, nietwaar?

Ik heb al eerder gepleit voor een politiek die verder afstaat van het electoraat dan nu het geval is. Een politiek die minder behept is met een drang de kiezer te behagen, zal onafhankelijker beslissingen kunnen nemen.

Om het voorbeeld van het Polen Meldpunt te gebruiken: door het wegzetten van Oost-Europeanen als oproerkraaiers, om tegelijkertijd jezelf op de borst kloppen als authentieke Nederlander (wie gebruikt het woord ‘steevast’ nog?) probeert de PVV te bereiken dat de PVV-kiezer zich achter hun Nederlandse rechte rug komt verschuilen voor het Poolse gevaar, wat electoraal gewin oplevert. Een beetje zoals George Bush deed met zijn ‘You’re either with us or with the terrorists.’ Het werkt en dus wordt het gebruikt.

Of je hiermee dichter bij de waarheid over de positie van Oost-Europeanen in Nederland komt, kun je je afvragen. Onlangs interviewde ik een aantal Polen die vertelden dat ze zes dagen per week werkten voor een distributiecentrum van een landelijke supermarkt en daarmee 600 euro per maand verdienden. Let wel, de werkdagen begonnen om 6.30 uur en duurden meestal tot een uur of 17.30, afhankelijk van de drukte.

Er werd door het uitzendbureau, waarvoor ze werkten (vaste contracten, wat zijn dat?) 600 euro ingehouden voor huisvesting, administratieve zaken en nog wat onduidelijke posten waaronder het huren van een fiets voor veertig euro(!) per maand. De Polen wonen in een bungalow op een vakantiepark op vijftig kilometer van de werkplek. Tegen de tijd dat alle bewoners van het huisje (ze delen de badkamer) klaar zijn met douchen en eten, rolt men doodmoe het bed in. De volgende morgen gaat de wekker immers weer rond 05:15.

Dat er Polen zijn die op zaterdavond wel eens uit de band springen geloof ik. Dat het allemaal oproerkraaiers zijn, om de PVV-taal even aan te houden, is pertinent onwaar. Dat ze economisch meer bijdragen dan menig PVV-er is misschien een feit, maar in ieder geval mijn mening.

Zo kan het standpunt van De Vries over de JSF ook worden bekeken. Het is een politieke keuze te kiezen voor een vliegtuig dat op dit moment voor ruim zes miljard in de boeken staat. Door te appeleren aan een breder Nederlands belang probeert hij meer draagvlak te creëeren, maar de schijn van partijdigheid blijft toch hangen rondom het verkooppraatje. Meedoen met de grote jongens, wie wil dat nou niet? Later werd De Vries een belangrijke lobbyist voor de bedrijven rondom het JSF-project wat zijn verhaal, zeker achteraf, nog minder overtuigend maakt.

Het referendum over de Europese Grondwet in 2005 en de introductie van de Euro zijn misschien nog wel de beste excuses voor retorische trucs gebleken. Of je nu voor of tegen was doet er nu niet toe, maar de argumenten die werden aangedragen door voor- en tegenstanders waren alles behalve gebaseerd op feiten. “Het licht zal uitgaan in Nederland,” liet toenmalig minister en groot voorstander Laurens Jan Brinkhorst zich ontvallen bij de suggestie van een mogelijk Nederlands ‘Nee’ bij het referendum.

“Wat blijft er over van Europa zonder de Euro? Niets.” Een uitspraak van voormalig Frans president Sarkozy. Hij vergeet voor het gemak even dat het in de periode voor de Euro ook best aardig ging. Tegenstanders van Europa als Geert Wilders zeggen herhaaldelijk niet te zullen zwichten voor het dictaat uit Brussel, waarmee hij suggereert dat er een eenrichtingsverkeer aan regelgeving onze kant op komt, terwijl Nederland daar toch echt een woordje over meespreekt en stemrecht heeft.

De introductie van de Euro, het redden van banken, het onder water zetten van de Hedwigepolder, het uitzetten van Mauro, het wel of niet afreizen van politici naar het EK in Oekraïne: het zijn partij-politieke keuzes. Er zit geen machine achter, het zijn mensen die de afwegingen maken en dus ergens voor of tegen stemmen. Een systeem is geen natuurverschijnsel maar een door mensen bedacht vehikel, dat dus ook in andere richtingen kan worden geduwd. Hoewel men in Den Haag graag suggereert in het landsbelang te handelen om moeilijke beslissingen door de Kamer te krijgen, blijkt dat in de praktijk vaak niet hard te maken.

Dennis l’Ami verdient zijn brood als freelance ontwerper en publiceerde vorig jaar de roman De Eeuwige Mens. Lees zijn weblog.

Dennis l'Ami, 08.06.2012 @ 08:46

[Home]
 

7 Reacties

op 08 06 2012 at 14:38 schreef Sasha Berkman:

Wilders: Profeet van de angst.

http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=24614&cHash=920b00bfe7

op 08 06 2012 at 15:45 schreef Thomas E:

Om die reden heb ik al eerder op FN gepleit voor een orgaan, dat mensen monitort die zich tot de massa richten. En dan heb ik het specifiek over het aan de waarheid toetsen van feiten, cijfers, argumenten e.d. waar politici en journalisten mee schermen. Hopelijk gaat er een preventieve werking van uit, gezien het feit dat ze liever later niet in het openbaar willen gaan toegevn dat ze hun publiek misleid hebben.

op 08 06 2012 at 16:53 schreef Bigpete:

Dan hou je geen politicus meer over…

op 08 06 2012 at 17:44 schreef Pyt van der Galiën:

@Thomas & Pete

NRC doet dat dagelijks met hun “nextcheckt”: http://www.nrcnext.nl/blog/category/next-checkt/ Je vertrouwen in politici wordt er inderdaad niet groter op wanneer je daar regelmatig naar kijkt.

op 08 06 2012 at 17:59 schreef Thomas E:

Ja Pyt, zoiets zou geïnstitutioneerd moeten worden.

op 08 06 2012 at 19:21 schreef Joost Hoedemaeckers:

Aardig stuk mr. l’Ami, maar kom op, “steevast” is toch een prachtig woord? Oud-nederlandse woorden kunnen sowiedo heel mooi zijn.

op 09 06 2012 at 17:05 schreef MNb:

“liggen tegenwoordig goedbetaalde banen klaar in het Haagse”
Ook dit is een bekend retorisch trucje. Het uurloon in het Haagse is aanmerkelijk lager dan in de top van het bedrijfsleven.
Maar dit is een voortreffelijke analyse; mijn enige wezenlijke kritiek is dat het oude koek presenteert. Blijkbaar is dat nodig.

PvdG: bedankt voor die link. Wegens mijn vooroordelen jegens de NRC kende ik die nog niet.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS