Home » Archief » Schoenen


[16.10.2010]

Schoenen

Rena Breed

Misschien is het jullie ook opgevallen? Niet alleen ik besteed veel aandacht aan vrouwelijke schoenontwerpers, maar ook elders lijkt het erop dat van de nieuwe generatie schoenontwerpers vooral de getalenteerde vrouwen meer aandacht krijgen.

Vreemd is het eigenlijk niet, want schoenontwerpsters weten hoe het is om op hoge hakken te lopen. Vooral de Britse schoenontwerpsters lijken bezig met een opmars.

Tijdens de London Fashion Week waren oonder andere de schoenen van Charlotte Dellal, de ontwerpster achter het label Charlotte Olympia veelvuldig te zien. Haar ontwerpen worden gekenmerkt door torenhoge hakken, gedurfde kleuren en levendige dierenprints. Dellal raakt vooral geïnspireerd door de glamour van de jaren 1940 en 1950. Volgens Charlotte weet inderdaad alleen een vrouw hoe het voelt om een paar hoge hakken aan te trekken en te dragen, daarom probeert en test zij zelf elke stijl.

Ze opende haar eerste winkel in het Londense Mayfair nadat zij eerst een goede lijst van internationale verkoopadressen had geregeld.

Een andere bekende en in Londen gevestigde ontwerpsters is Beatrix Ong, die in 2002 haar gelijknamige bedrijf lanceerde, met klassieke en vrouwelijke stijlen. Goed betaalbaar met prijzen vanaf tweehonderd euro. In 2008 kreeg haar bedrijf aanzienlijke meer bekendheid nadat Harold Tillman, voorzitter van de British Fashion Council, investeerde in het bedrijf van Ong.

Natalia Barbieri, die samen met Jennifer Portman in 2007 het merk Bionda Castana vestigde, is ook van mening dat zij voor vrouwen schoenen maken die prikkelend geraffineerd zijn zonder dat ze smakeloos of goedkoop overkomen.

Hun schoenen zijn inmiddels te koop via Browns, Harvey Nichols en Harrods, evenals op een nieuwe Britse website: Young British Designers.

In een poging om de overzeese verkoop te stimuleren, gaat Bionda Castana naar Parijs om tijdens de speciale accessoires show, Premier Classe, haar merk te laten zien, want alle topinkopers uit Europa, Rusland, het Verre Oosten en de VS komen naar Parijs.

Georgina Goodman, die al door Manolo Blahnik werd omschreven als de ‘future of footwear‘, staat bekend om haar plateauzolen. Ze heeft een winkel op Bond Street in Londen, haar schoenen zijn te koop vanaf driehonderd euro.

Goodman werd toegelaten als gildelid van de Worshipful Company of Cordwainers, een van de oudste gilden in Londen. Dit kan worden gezien als een voorbeeld van de vooruitgang die vrouwen hebben gemaakt. Vrouwen worden pas toegelaten sinds 2002. Ook een andere bekende schoenontwerpster, Linda Bennett, de oprichter van LK Bennett, is een gildelid. De Worshipful Company of Cordwainers speelt een belangrijke rol als filantropische instelling, het gilde reikt beurzen uit voor gespecialiseerde opleidingen. Het zijn nu overwegend vrouwen die de beurzen winnen.

Veel afgestudeerde vrouwen starten met hun eigen collecties een bedrijf en winkel. Cleo Barbour, in 2008 afgestudeerd aan Cordwainers College (nu onderdeel van de London College of Fashion) opende, toen zij net 25 was, haar Cleo B winkel op Ebury Street in Londen. Een groot deel van haar collectie, met veel sleehakken, is geïnspireerd op Art Deco.

Ontwerpster Chrissie Morris vindt het vooral een uitdaging om een mooie schoen te ontwerpen die ook functioneel is. Zij verkoopt haar Art Deco-achtige schoenen voor meer dan duizend pond in winkels zoals Dover Street Market in Londen en Kirna Zabête in New York. Haar karakteristieke en ingewikkelde ontwerpen kenmerken zich door een mix van kleuren en luxe materialen zoals roggeleer.

Jarenlang hebben mannelijke ontwerpers creaties voor vrouwen bedacht, maar nu gaan vrouwen voor elkaar ontwerpen. Als vrouwen blijven investeren in luxe-accessoires, groeit ook het aantal vrouwen dat een carrière als schoenontwerper ambieert. Manolo Blahnik en Christian Louboutin lijken de meeste aandacht te krijgen, maar ze zijn aanzienlijk langer bezig dan de vrouwen. Schoenontwerpsters zijn duidelijk bezig met een inhaalslag. Ik weet dat ook in Nederland er veel getalenteerde schoenontwerpsters rondlopen.

Nu maar hopen dat het niet zo’n trend is als door Germaine Greer beschreven in haar boek Vrouwenwerk. Waarin zij onder andere stelt dat als een beroep maatschappelijk gezien minder belangrijk wordt steeds meer vrouwen dat beroep gaat uitoefenen en dat helaas dan ook de verdiensten meestal dalen.

Ik denk dat het hoog tijd is dat er in Nederland ook een instantie komt, die garant kan staan voor onze jonge ontwerpsters. Of investeerders, die daarmee de Nederlandse schoenindustrie nieuw leven inblazen. Ook Nederlands design verdient het om gekoesterd te worden!

Rena Breed (1967) pleit op My favourite shoes voor meer levensvreugde door het dragen van mooie schoenen.

Rena Breed, 16.10.2010 @ 21:05

[Home]
 

5 Reacties

op 17 10 2010 at 15:52 schreef hassnae:

Rena’s stukken zijn altijd heel slecht voor mijn portemonnee.

op 17 10 2010 at 16:12 schreef rena:

Maar, de schoenen van deze ontwerpsters zijn over het algemeen minder belachelijk geprijsd dan die van Louboutin bijv.

op 17 10 2010 at 16:18 schreef hassnae:

Dat zag ik, ja. Ben benieuwd naar de collectie van Olympia. Die stond nog niet online. Je bent ook meteen een stuk origineler met een ontwerp van deze dames.

Die Young British Designers site is ook een goeie tip!

op 17 10 2010 at 22:26 schreef rena:

Kleurrijk hoop ik. Origineler zeker! Kom er maar eens om in een nederlandse schoenwinkel. Gelukkig is tegenwoordig veel online te bestellen. ( wat je van ver haalt is lekker?) Ze had al erg leuke vrouwelijke ontwerpen http://bit.ly/aLkMbu Kan me niet voorstellen dat ze opeens minder bruisend zullen zijn.

op 18 10 2010 at 15:50 schreef hassnae:

Ik zie het. Mooi hoor!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS