Home » Archief » Sensibiliseren


[23.04.2021]

Sensibiliseren

Jasper Mekkes


Scène uit Danger: Diabolik (Mario Bava (1968)

Drie hoogleraren zien de verkiezingsoverwinning van Mark Rutte in gevaar komen nu notulen van de ministerraad openbaar dreigen te worden gemaakt. Volgens hen is het een misdrijf om te lekken uit de ministerraad. Je vraagt je onbewust toch af hoe deze mensen hoogleraar zijn geworden, er vanuitgaande dat je om hoogleraar te worden de waarheid nog respecteert.

Want lekken uit de ministerraad is natuurlijk niet meer dan gebruikelijk in Den Haag. Hier een voorbeeld in verband met de benoeming van een burgemeester. En hier eentje met betrekking tot Prinsjesdag.

Of het nu gaat om leuke prinsjesdagcijfers, corona-versoepelingen of andere informatie die de publieke opinie positief kan beïnvloeden; als je de greep op het volk er mee kan verstevigen is lekken uit de ministerraad helemaal bon ton.

Mooie baantjes

Gelukkig is het volgens journalisten met erfelijk talent voor mooie baantjes zo dat het kabinet nooit zelf actief de pers opzoekt om dingen te lekken. Wat dat betreft past Xander van der Wulp wel goed bij het heersende nihilisme en constructivisme in Den Haag: hij schijnt echt geen idee te hebben wat hij in Nieuwspoort doet. Alles kan immers waar en onwaar tegelijk zijn, als je het maar op de juiste manier framed.

Transparantie gaat dan ook niet zonder slag of stoot. De gevestigde orde in universiteitsland ziet de precedent-werking al voor zich. Voor je het weet moeten ook hoogleraren en universiteitsbestuurders de notulen van hun vergaderingen openbaar maken. Dan is echte invloed van studenten natuurlijk niet meer ver weg.

En ik begrijp het wel; als volksvertegenwoordigers opeens zelf gaan bepalen wanneer ze wat te lezen krijgen over de besluitvorming van het kabinet dan gaat er iets mis. Dan bepaalt niet een ondemocratisch gekozen minister, staatssecretaris of een niet gekozen spindokter, ambtenaar of journalist welke informatie wanneer gelekt wordt, maar dan krijgt de burger via haar vertegenwoordigers altijd transparant de waarheid te horen.

En echte democratie; een regering van, door en voor het volk, ik kan het niet vaak genoeg herhalen, dat gaat de gevestigde orde toch wat ver. Dat bedreigt machtige minderheden; van conservatieve hoogleraren, journalisten, ambtenaren en politici.

Beestje bij de naam

In onze polderversie van democratie is het dan ook een ongehoorde schande om transparantie te eisen. En hoogleraren die zich druk maken over de openbaarheid van bestuur behoren duidelijk tot de gevestigde orde in die polder. Een minderheid die haar machtsbasis in gevaar ziet komen: geheime beraadslagingen waarin een klein clubje boven-ons-gestelden voor ons bepaalt wat goed is. We leven immers in een dictatuur van minderheden, en laten we dat voor de rust in de polder vooral zo houden; desnoods met wat gespeelde rechtschapenheid.

Want als de camera uitstaat en de notulen netjes geheim zijn dan wordt het beestje gewoon bij de naam genoemd. Kritische collega’s worden dan even ‘gesensibiliseerd’, en als dat niet lukt kom je dat deemoedig bij de baas melden.

Sensibiliseren

Sensibiliseren, volgens het eerste bericht op nos.nl moeten we dat lezen als ‘Omtzigt duidelijk maken dat zijn vragen gevoelig liggen’.

De Dikke van Dale denkt daar anders over:

sen·si·bel (bijvoeglijk naamwoord)

uiterst gevoelig (voor indrukken)

bron: vandale.nl

Het woord sensibiliseren is een leuke vondst van Wopke. Als je sensibel als werkwoord gebruikt betekent het volgens mij zoiets als: ‘iemand uiterst gevoelig maken voor indrukken’. En dat lijkt me een hele goede uitleg voor Wopkes retoriek: Omtzigt moest uiterst gevoelig gemaakt worden voor de indruk die zijn kritische vragen op kabinetsleden maakten.

Belangeloze strijd

En dat is goed gelukt. Eerst verloor Omtzigt nipt van Hugo de Jonge tijdens de digitale lijsttrekkersverkiezing bij het CDA, waarvan de logs werden verwijderd zodat niet meer te controleren was of Omtzigt wel echt verloren had. Terwijl daar toch gerede twijfel over bestond; CDA-leden kregen namelijk een bedankje voor hun stem op Hugo de Jonge als ze een stem op Omtzigt hadden uitgebracht. Gelukkig nam Wopke vervolgens plichtbewust het stokje over toen de grond onder Hugo’s in slangenleer gehulde voeten wat te heet begon te worden. Waarna diezelfde Wopke, minister van Financiën en dus verantwoordelijk voor de Belastingdienst, er kundig voor zorgde dat Omtzigt, na een jarenlange moedige want belangeloze strijd voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire, overspannen naar huis ging.

Missie geslaagd: Omtzigt gesensibiliseerd – en de notulen kloppen niet want het woord sensibiliseren is verkeerd gebruikt – en als dat allemaal niet genoeg is om aan de macht te blijven dan is er gewoon geen actieve herinnering meer aan.

Want natuurlijk was het feit dat Omtzigt weigerde te stoppen met zijn kritische vragen om er vervolgens zelf aan onderdoor te gaan niet iets waar Wopke een boodschap aan had. Ik denk dat de anonieme bron (ongetwijfeld Xander zelf) gelijk had over de inhoud van die notulen. Die act van medelijden met Omtzigt speelde Wopke alleen maar omdat de camera draaide.

Jasper Mekkes is ingenieur en vooruitgangsfilosoof en heeft net een boek gepubliceerd: Wil tot Waarheid; een materialistische ontologie van de mens en zijn natuur.

Jasper Mekkes, 23.04.2021 @ 07:39

[Home]
 

1 Reactie

op 23 04 2021 at 07:40 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS