Home » Archief » Sinterklaas is pesten in optima forma


[22.10.2014]

Sinterklaas is pesten in optima forma

Herman van der Helm

hal10

Het begint met een geintje. Moet kunnen denk je. Een geintje wordt gemakkelijk iemand voor de gek houden. Later groeit het uit tot iemand kleineren en nog later… nou ja iedereen kent de gevolgen van pesten. Dat horen en zien we regelmatig in het nieuws als er weer een escalatie heeft plaatsgevonden.

Kleine kinderen zijn een makkelijke ‘prooi’ en geloven van nature elk geintje. Dat is de ingeboren onbevangenheid die nu eenmaal aan het begin van een leven normaal is. Met het groeien wordt deze naïviteit langzaam of plotseling weggenomen en gaan ze ontdekken dat alles niet lijkt wat het is.

Vertrouwen in mensen

Soms worden deze geintjes onbewust uitgehaald met kinderen, maar heel vaak ook met een bedoeling. Soms is de bedoeling heel legitiem, door bijvoorbeeld een kind ‘bang” te maken voor water, zodat hij bij de slootkant vandaan blijft. Soms dient het alleen de geintjesmaker en geniet deze van het ontredderde kind. Niet zelden ontwikkelt een kind dan een wantrouwen jegens dit soort geintjesmakers. Het vertrouwen in mensen kan dan ernstig beschadigd raken, zeker als dit door vele mensen in zijn omgeving worden uitgehaald.

Een goed voorbeeld is het massale voor de gek houden van kinderen in de Sinterklaasperiode. Vanaf dat ze kunnen lopen begint er een ‘feest’ van bedrog. Als je lief bent, krijg je van Sint cadeautjes. De Sint en zijn Pieten worden gepresenteerd als een soort heiligen die een kinderleven mooier maken. De cadeautjes zijn een tastbaar bewijs van het gelijk van de volwassenen.

Zelfmoord gepleegd

Dit geloof kan jaren doorgaan tot het kind tot het besef komt dat er veel niet aan klopt. Plotseling wordt hem dan verteld dat Sinterklaas niet bestaat. Dit is in een kinderleven een soort mokerslag in het vertrouwen naar de volwassene toe, die verstrekkende gevolgen kan hebben.

Onderzoek is hier volgens mij nog nooit naar gedaan, maar ik weet van enkele mensen in mijn directe omgeving die op latere leeftijd mede om deze reden zelfmoord hebben gepleegd. Het is pesten in optima forma, die Sinterklaasmythe.

ZwartePiet-discussie

Sinterklaas kun je ook op een veel sympathiekere manier met de kinderen vieren. Op enkele basisscholen bijvoorbeeld wordt Sint en Piet al vele jaren in de klas aangekleed en geschminkt, waar de kinderen bij zijn. Dan spelen ze gezamenlijk het Sinterklaasspel en nadat iedereen zijn cadeautje heeft gehad worden de spelers weer afgeschminkt. De kinderen vinden het prachtig en hun vertrouwen wordt niet beschaamd.

Ik ben daarom ook blij met de huidige ZwartePiet-discussie. Kinderen, zeker de wat oudere, kunnen nu, door de oeverloze discussie op televisie, internet en op straat, zien dat het gewoon een spel is. Veel kinderzielen worden nu gevrijwaard van het pestgedrag van de ouders en andere volwassenen.

Herman van der Helm is uitvinder, ondernemer en de geestelijke vader van het Burgernetwerk.

Herman van der Helm, 22.10.2014 @ 06:41

[Home]
 

30 Reacties

op 22 10 2014 at 06:49 schreef Sammie Saul:

Eh… Misschien lees ik het niet goed, maar zelfmoord omdat het lijden onder het niet bestaan van Sinterklaas toch te veel is voor sommigen? Ik neem aan dat dit satire is he?

op 22 10 2014 at 06:57 schreef Niels van Lobberegt:

Ja, laten we kinderen beschermen voor alle teleurstellingen in het leven..

op 22 10 2014 at 07:05 schreef Pickelhaube:

Die pietendiscussie begint steeds debieler te worden. Wat een bezopen stukje zeg, mensen die zelfmoord plegen omdat ze erachter komen dat Sinterklaas niet bestaat. Als je zo labiel bent dat je daarin al een aanleiding vindt, is dat gewoon een kwestie van natuurlijke selectie. Zouden Drion pillen voor beschikbaar gesteld moeten worden. Sinterklaas heeft werkelijk niets met pesten te maken.

Ik speld mijn zoontje van alles op de mouw en hij mij trouwens ook. Zo houd ik bij hoog en laag vol dat de Hulk bestaat en dat hij me kwetst in mijn dwingende geloofsovertuiging als hij daaraan twijfelt. Net als de meeste kinderen kreeg hij uit zichzelf geleidelijk door dat Sinterklaas niet bestaat en hij deed nog een paar jaar alsof hij erin geloofde omdat hij het anders zielig vond voor zijn ouders en hij bang was dat het afgelopen zou zijn met de kadootjes.

Volgens mij zijn kinderen die er nog niet achter zijn dat Sinterklaas niet bestaat voor hun ouders dat vertellen te dom om in deze samenleving te passen. Die moet je uitzetten naar Spanje ofzo.

op 22 10 2014 at 07:49 schreef teigertje:

Moeten we hier serieus op ingaan?
Mensen slaan elkaar inmiddels de hersens in opgefokt door de media. Het is nu onderhand wel eens welletjes geweest.
We weten nu de verschillende standpunten en we horen wel hoe het verder verloopt.

op 22 10 2014 at 08:07 schreef Roland:

Dus het is racistisch jegens alle gekleurde mensen en ook psychisch traumatiserend jegens alle kinderen, blank of gekleurd? Van alle pleidooien tegen Sint en Piet vind ik dit een van de zwakste. Als we alle sprookjes en fantasie uit het leven halen houden we weinig van waarde over.

op 22 10 2014 at 08:17 schreef Pickelhaube:

Dames, even iets anders… Wat lees ik nu allemaal over Nizar Mourabit? GeenStijl helemaal over de zeik, want het is allemaal zo zielig voor Nanninga. Mourabit was er wellicht niet bij, maar proberen dubieuze uitspraken te ontlokken aan demonstranten en lekker framen, daar leeft Annabel toch voor en hebben we toch al vele voorbeelden van gezien? Hoef je inderdaad niet voor naar zo’n demonstratie te gaan om blind in te kunnen vullen

op 22 10 2014 at 08:24 schreef Peter:

Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot drie jaar terug nooit moeite had met Zwarte Piet maar wel altijd met het voorliegen van mijn kinderen. Toen ikzelf te horen kreeg dat Sinterklaas niet bestaat, voelde ik me ook vreselijk belazerd.

op 22 10 2014 at 08:49 schreef Haes:

Ik herinner me dat ik moest huilen toen ik hoorde dat sinterklaas niet bestond, maar om nu te zeggen dat ik getraumatiseerd ben daardoor. Dat nu ook weer niet.

op 22 10 2014 at 09:34 schreef Pyt van der Galiën:

Ik vind dit nogal bizar… Mensen die zelfmoord plegen wanneer ze er achter komen dat Sinterklaas niet bestaat? Tja..

Verder eigenlijk wat Pickel hierboven zegt.

op 22 10 2014 at 10:00 schreef D.J.:

Rollenspelen, verkleedpartijen en ‘make-belief’ spelletjes zijn voor een ontwikkelend kind juist erg leerzaam. Het stimuleert creativiteit en speelt mede een rol in het ‘zich kunnen verplaatsen in een ander’.

op 22 10 2014 at 10:31 schreef Kaktus:

De schrijver van dit artikel heeft een punt.

Op het moment dat je ziet dat je wordt voorgelogen, dan openbaart zich een hypocrisie die niet alleen wordt vergoelijkt, maar ook nog eens gevierd wordt.

Daarmee wordt hypocrisie een geaccepteerd onderdeel van het geweten, en dat zou betekenen dat hypocrisie ook op andere vlakken voor kan komen, hetgeen schadelijk is voor het vertrouwen van een kind in volwassenen.

Het heeft bijna religieuze aspecten in zich, wwaaraan kinderen worden gedwongen zich te onderwerpen.

Iedereen die de mond vol heeft van schadelijke indoctrinatie van kinderen met religie, maar tegelijkertijd wel blijft volhouden dat Sinterklaas een traditie is welke alleen maar een positieve uitwerking op kinderen heeft, spreekt zichzelf daarmee tegen.

Kinderen worden hiermee bang gemaakt.

Ik denk dat iedereen zich wel een kind kan herinneren dat niet op schoot wilde, het heeft daar alle reden toe.

Dat kan een traumatische ervaring tot gevolg hebben, en die kunnen doorwerken tot volwassenheid.

Geen rekening houden met andermans gevoelens, zoals met die van kinderen, en leugens als waarheid verkopen, heeft zelden een positieve uitwerking.

op 22 10 2014 at 11:43 schreef Zomaar:

Ik vond het zelf als kind wel prettig om te horen dat Sinterklaas niet bestond. Ben tot groot verdriet van mijn ouders diezelfde dag ook nog gestopt met in God te geloven.

op 22 10 2014 at 12:04 schreef Ruud van Gerrevink:

Mijn ervaring is dat kinderen, zeker daar waar het sinterklaasfeest in breder familieverband wordt gevierd, een veel positievere ontwikkeling doormaken. Met het ouder worden is er eerst de periode dat het geloof afneemt maar weer oplaait half november tot en met pakjesavond. Daarna volgend de jaren van toenemend inzicht en de periode dat de oudere kinderen worden ingewijd en gaan deelnemen in het complot omdat ‘de kleintjes’ nog wel geloven. Kinderen die dit proces op een positieve manier hebben doorlopen, onder begeleiding van liefdevolle en verantwoordelijke ouders, zullen later ook andere dergelijke complotten in de grote mensen wereld herkennen en daarover hun eigen mening kunnen vormen.

En verder (in feite los hiervan): ik was voor het behoud voor de zwarte piet (het spel lukt alleen maar bij een onherkenbare vermomming en niet met een paar roetvegen) maar ik vond (en vind) ook dat de tegenstanders van de ‘zwarte’ piet een veel serieuzere respons verdienden. Inmiddels komt er zoveel bagger uit het ‘pro’ kamp dat ik me bij geen een standpunt nog thuis voel.

op 22 10 2014 at 13:23 schreef Martin:

Over huilen en trauma’s gesproken: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3773621/2014/10/22/Puttershoekse-Piet-stapt-boos-op-Ik-heb-gehuild.dhtml

Kan iemand ze de Kleenex even aangeven?

op 22 10 2014 at 13:27 schreef Benedictus:

“Ik ben daarom ook blij met de huidige ZwartePiet-discussie”

Ik niet, niemand is erbij geholpen en het brengt mensen – zie de discussies op het internet – niet nader tot elkaar. Dit soort verhalen maken het ook nog eens belachelijk. Een trauma van het sinterklaasfeest? Ik had liever gehad dat de pogingen om zwarte Piet te veranderen niet via de rechter was gegaan en er meer tijd voor was genomen.

op 22 10 2014 at 13:42 schreef Kaktus:

Het punt is dat er geen eenduidig oordeel over gevormd kan worden omdat eenieder dit persoonlijk doormaakt.

Dat je er zelf geen last van hebt is irrelevant, want afhankelijk van de persoonlijke ervaring, kan het heel goed zijn dat je hiermee kinderen in een situatie dirigeert die ze vaak helemaal niet willen.

Het moeten meedoen bijvoorbeeld, op straffe van, is een aspect dat je zeer zeker terugziet in de wereld van volwassenen.

De groepsdruk om aan Sinterklaas mee te moeten doen als kind is in ieder geval enorm, je komt er niet omheen.

Het is daarom dus wel degelijk een vorm van indoctrinatie, ook al is dat voor de meesten slechts een milde vorm.

Het KAN als traumatisch worden ervaren, want als kind wordt je gedwongen ergens in te geloven, wordt je opgezadeld met een ‘spel’ van bedrog dat jarenlang aanhoudt en eindigt in een deceptie, een echte teleurstelling.

De kerstman bv. heeft niet dezelfde negatieve aspecten van straf en dreiging die je bij het Sinterklaasfeest wel hebt.

Het ‘grote boek’ is wat dat betreft bijna een synoniem voor big brother. Een complot van ouderen tegenover kwetsbare wezens, die zich niet kunnen verweren.

op 22 10 2014 at 13:47 schreef Leo Schmit:

@ Zomaar. Goed punt. Dat is nou wat je noemt een ‘onbedoeld bij-effect’.

op 22 10 2014 at 16:24 schreef Pyt van der Galiën:

Ik weet niet, hoor. Ik vind Zwarte Piet een overduidelijk racistisch symbool, maar zo langzamerhand begint dit surrealistische vormen aan te nemen. De eerste huilende kindertjes worden tegenwoordig door GS al in augustus gesignaleerd en nu moet ik lezen dat weer andere kindertjes voor het leven getraumatiseerd worden wanneer ze er achter komen dat Sinterklaas niet bestaat. Ik geloof het wel.

op 22 10 2014 at 22:11 schreef Thomas E:

Ach, kinderen kunnen er niet vroeg genoeg achter komen dat volwassenen de boel belazeren. Zie het als een inwijdingsritueel.

op 22 10 2014 at 23:30 schreef Eh:

Zullen we dan religie vooral maar even afschaffen? Volksstammen worden vanaf jonge leeftijd en zonder wake-up call beinvloed met claims, gedachtenpatronen, rituelen en groepsdruk. Sinterklaas is een ultra-lightversie van de schaal waarop dat gebeurt.

Het gaat er bij Sinterklaas om hoe ver je gaat met ‘leugens’. Ikzelf wist heel vroeg dat hij niet bestond en vond dat jammer, wilde dat ik het niet wist. Heb aan veel kinderen gemerkt dat ze het graag geloven en op een gegeven moment doorkrijgen hoe het zit.

Toen de jongste liet merken dat Sint niet echt was, heb ik direct gecheckt of het erg was dat wij het hadden meegespeeld en hen dus voor de gek hadden gehouden. Antwoord: ‘Krijg ik nog wel cadeautjes?’

op 23 10 2014 at 08:41 schreef Jose:

Sinterklaas en Zwarte Piet?
Een prachtig symbool van de nederlandse samenleving:
Jonge energieke allochtoon helpt seniele oude man.
En dit feest zou racisties zijn?
Sinterklaas lijkt me als oude man de underdog, eerder moet ik me als witte oude man gediscrimineerd voelen…maar gelukkig heb ik een goede psychiater.

op 23 10 2014 at 10:09 schreef machiel:

Ik ben al een paar jaren overtuigd dat we de Zwarte Piet traditie moeten veranderen, dat het een overblijfsel is van een racistische mentaliteit. Iedereen die de feiten neutraal bekijkt zou tot dezelfde conclusie moeten komen. Ik heb ook nog nooit een zinnig argument gehoord uit het “pro-Piet” kamp (“schoorsteen”, “kinderfeest”, “traditie”, “hij is juist grappig”, blablabla, …)
Maar dit stuk doet de zaak meer kwaad dan goed. Tenzij het als parodie is bedoeld? Maar een parodie van wat? Als het serieus is bedoeld, vind ik het eerder een voorbeeld van de overdreven over-protectie van de “kinderziel” die heden ten dage zo in zwang is. Kinderen wordt een hoop geleerd wat achteraf niet waar is: God, “de mens is van nature goed”, “stelen/moorden mag niet”, licht zijn golven, “papa en mama kregen jou omdat ze zoveel van elkaar houden”, … Sinterklaas lijkt me een goede voorbereiding voor het leven: niets is wat het lijkt.

op 23 10 2014 at 11:21 schreef cRR Kampen:

machiel, is het je weleens opgevallen wie de roede hanteert?

op 23 10 2014 at 13:58 schreef machiel:

cRR: ik weet niet wat je bedoelt. Zoals ik al aangaf ben ik tegen de huidige vorm van Zwarte Piet.

op 23 10 2014 at 15:40 schreef laarmans:

Wanneer kinderen weten dat Sinterklaas niet bestaat, gaan ze schokloos over in de werkelijkheid.Voortaan is pappa of mamma Sinterklaas, het gaat toch over cadeaus en niet over Zwarte Piet, die staat alleen op de verpakking van de pepernoten en op het cadeaupapier.

op 23 10 2014 at 18:43 schreef Kaktus:

Ik denk dat dit niet zozeer gaan om het beschermen van de tere kinderziel danwel dat het demonstreert dat een hele grote groep mensen een compleet gebrek aan zelfreflectie hebben, laat staan dat ze zich kunnen danwel willen verplaatsen in de gevoelens van een ander.

Als de gevoelens van die ander bovendien nog eens makkelijk aan de kant geschoven worden omdat ze of zichzelf niet kunnen verweren (kinderen), of dat men er geen eens contact mee heeft of wil hebben, dan demonstreert dat in mijn ogen enkel wel een zekere emotionele armoede.

Dat de meeste kinderen er niet al te veel mee kunnen zitten geloof ik wel, maar het zijn toch maar mooi de volwassenen die met dit feest de toon zetten, een statement maaken, en daarmee een geen goed voorbeeld geven of zijn. De vraag is dan wat de pedagogische toegevoegde waarde is van zo’n feest.

Daar kun je maling aan hebben, maar baggetaliseren is te makkelijk, want het speelt nu eenmaal.

op 23 10 2014 at 21:25 schreef teigertje:

@Laarmans
Mee eens, bovendien heb je zelf al 1+1 opgeteld, op het schoolplein en van je vriendjes of je oudere broer die het in een nijdige bui vertelde. Het is een proces en uiteindelijk ga je voor de cadeautjes en een gezellig avondje.

op 24 10 2014 at 00:57 schreef rena:

Och, zieltje… ik zie nog het gezicht van onze jongste voor me, toen hij er achter kwam dat sinterklaas niet bestaat…”Dus de paashaas bestaat ook niet?” Ik geloof dat zijn ideale wereldbeeld een beetje instortte.

op 24 10 2014 at 07:41 schreef herman van der helm:

Wat is er mis mee om Sint en Piet te spelen met alles eromheen en aan de kinderen te laten zien dat het gespeeld is? Verandert dat iets in hun beleving? Nee.
Voor een aantal blijkbaar kwetsbare kids is het dan in ieder geval geen pesten meer. En dat zou eenieder toch een legitiem doel moeten vinden.

op 26 10 2014 at 23:06 schreef Ellen:

Haha, wat een onbeschrijvelijk slecht stuk! Nederlandse kinderen waren tot 2013 de gelukkigsten ter wereld. Valt dus blijkbaar wel mee met die sinterklaastrauma’s… Maar sinds dit jaar zijn ze opeens niet meer de gelukkigsten. Heeft wellicht iets te maken met die kindonvriendelijke pietendiscussie?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS