Home » Archief » Taugétijd


[04.07.2011]

Taugétijd

Frans Weerts


Illustratie: Henry Scott Tuke

De fenegrieken hebben het gedaan! Ik dacht even dat het onheil – de naam indachtig – opnieuw kwam uit Athene. Maar al gauw bleek het een soort garneringsgroente te zijn en de partij met de EHEC-bacterie kwam uit Egypte. Als complotdenker zou je kunnen vermoeden dat de vegetarische tak van Al Qaida aldaar een paar microbiologen aan het werk heeft gezet om een multi-resistente superbacterie richting Duitsland te verzenden. Een soort veganistische bermbom. Niet ondenkbaar toch?

Alles beter dan opnieuw de komkommer aan te wijzen als boosdoener. Het is wel goed geweest zo. Maar al te vaak zijn Nederlandse kasproducten in een kwaad daglicht gesteld. Enkele jaren geleden was er in Duitsland ook een ware hetze tegen onze nationale tomaten. ‘Wasserbombe’ heetten die toen in de BRD-schandaalpers. Onze tomaten zouden kraak noch smaak hebben en het bezorgde onze tuinders een behoorlijke financiële klap.

Mijn oproep is nu: laat de komkommer met rust en verbind die groene, pronte staaf vanaf heden niet meer met het lauwe zomerseizoen, waarin Nederland massaal met reces gaat en op zoek gaat naar mediterrane landen waar de mogelijkheden voor het snel verkloten van de huid legio zijn.

Ik roep de media dan ook op in het vervolg te spreken over ‘taugétijd’. Het is kort en allitereert mooi (toch veel bondiger dan bijvoorbeeld ‘komkommerkwartaal’. Met ‘fenegriek’ weet ik echt niets te verzinnen, dus die groente valt af. Taugé is bovendien slap spul, dat ik alleen tolereer in gefrituurde loempia’s. Dus perfect voor dit doel.

Overigens hou ik totaal niet van al dat rauwe spul, dat o zo gezond schijnt, maar feitelijk nauwelijks vezels noch vitaminen of calorieën bevat. Ik ben een carnivoor, die bij uitzondering alleen wat op heeft met aardappelen en witte bonen in tomatensaus. Een paar blaadjes sla in een McChicken (gelukkig hebben we die hier in Polen wel) wil ik nog wel gedogen, maar dan alleen bij McDonalds. Voor de rest is het junkfood hier kebab, kebab en döner kebab. Niet te vreten.

In dit land krijg je als kebab een enorme schijf opengesneden brood of wrap, die wordt opgevuld met een halve kilo rauwkost en daar bovenop een paar stukjes kip, drijvend in knoflooksaus. Aan mij niet besteed, ik ben goddomme geen konijn!

De enige hoop was voor mij – als liefhebber van het patatje oorlog – gevestigd op een Belgische frituur, die hier in Poznan een jaar geleden de deuren opende. In het begin, toen de Belgische eigenaar nog aan het vloeibare vet stond, was het ronduit smullen. Maar inmiddels is de bediening aan Poolse studenten overgelaten en die weten niet wanneer de friet goed gaar is. Het resultaat is slap en te vet spul, dat voor de ware patatkenner niet te pruimen is.

Ik heb nu in arren moede maar mijn eigen frietkot ingericht. Gewoon thuis. Iedere keer dat ik Nederland bezoek, gaat mijn weg vlak voor de terugkeer naar Appie. En dan vul ik een ruim bemeten koelbox tot de nok vol met frikandellen, kroketten, loempia’s, bamischijven en shoarmarollen. En uiteraard de nodige potten pindasaus met sambal. De frites maak ik zelf van aardappelen alhier, die zich daar uitstekend voor lenen.

Voor de vorm pak ik, met zelfbereid fastfood, wat schijfjes komkommer erbij. Vooral om de sambal te blussen. En de taugé laat ik me ook smaken in een kip-loempia. Als culinair onbenul zal ik waarschijnlijk nooit aan fenegriek toekomen. Alleen de naam al. Dan toch liever een augurk, geserveerd met een zachtgekookt ei op een bedje van schouderham, besneeuwd met Italiaanse kruiden en besmeurd met een klodder mayonaise!

Frans Weerts is een ramp voor een ieder die culinaire aspiraties heeft. Zijn vriendin heeft het zwaar te verduren als zelfverklaarde keukenprinses.

Frans Weerts, 04.07.2011 @ 16:43

[Home]
 

27 Reacties

op 04 07 2011 at 17:38 schreef You On A Gin:

Wat grappig geschreven. :-)
Je weet het geheim van echt lekkere patat, toch?
Als je ze gesneden hebt, even in lauw water, dan afdrogen, en dan op 140 tot 160 graden frituren tot ze goudgeel zijn.
Dan haal je de patat eruit, laten afkoelen en uitlekken (of droog deppen) en als het afgekoeld is nog even een paar minuten op 190 graden.
Twee keer frituren dus.

op 04 07 2011 at 18:07 schreef Rob:

Elke keer voordat ik naar Nederland kom, zeurt het in mijn hoofd om friet en snacks. En elke keer weer valt het me zo enorm tegen in Nederland. Wat is het eigenlijk een smakeloze rommel. Het enige wat ik echt nog mis, is satesaus. Maar ook daarvoor moet je in Nederland heel goed weten waar je wezen moet. De meeste frietboeren houden het bij die zoete babypoep die kennelijk bij de groothandel het goedkoopste is.

op 04 07 2011 at 18:23 schreef Hans Langbroek:

Frituurvet stinkt, en alles dat er in gefrituurd is smaakt zoals dat vet ruikt.

op 04 07 2011 at 18:26 schreef Frans Weerts:

@YOAG

Inderdaad, maar met een kleine correctie. Ik kook ze eerst een paar minuten in zout water. Dan uit laten lekken op een theedoek en vervolgens kort voorfrituren op 150 graden. Laten afkoelen en dan de vriezer in.

(Vriendin schilt een kilo’tje of vijf in één keer. Dan kunnen we weer een maandje vooruit. Aardappelen schillen is mij helaas niet gegeven)

Kant en klaar voor de tweede frituurbeurt, die wat mij betreft op 170 graden moet. Maakt ze lekker krokant van buiten een smeuïg van binnen. Heerlijk!

Tip voor foodjunks. Niets gaat boven zelfgemaakte patat. En kies niet voor kruimige aardappels, want die vallen tijdens de bereiding al uit elkaar.

Geen dierlijk vet gebruiken, dat moet veel te vaak worden vervangen. Gewoon plantaardige olie, speciaal geschikt voor frituren. Smaakt net zo goed en in gezonder ook.

Succes allen met dit culinair hoogtepunt!

op 04 07 2011 at 19:09 schreef Pandy:

>2011
>nog steeds frituren

Dat konijnen-argument is echt belachelijk. Als je vis voorgeschoteld krijgt, roep je toch niet ‘Ik ben toch geen zeehond!’.

op 04 07 2011 at 19:27 schreef Edwin:

@Pandy
Bij rauwe vis wel ;)

op 04 07 2011 at 19:32 schreef Peter:

Hahaha! Godverdomme, dat is grappig.

op 04 07 2011 at 20:33 schreef Jan L.:

Gekke vraag misschien maar is patat frituren/bakken/eten halal of haram? en mayonaise ?

op 04 07 2011 at 20:44 schreef You On A Gin:

Rob:
Is dat niet het verschil tussen pindasaus en satésaus?

Hans Langbroek:
Daarom frituur ik ook in zonnebloemolie. Veel beter.

Frans Weerts:
170 graden? Dat ga ik proberen. Ik schil de aardappels trouwens meestal niet eens.
Dit is trouwens ook prima voor de frituur.

op 04 07 2011 at 21:53 schreef Frans Weerts:

YOAG, volgens mij worden loempia’s ook met een soortgelijk beslag bereid. De inhoud blijft vrij van vet/olie.

op 04 07 2011 at 21:57 schreef You On A Gin:

Ik dacht filodeeg of zo. Maar ik maak nooit loempia’s, dus niet zeker.

op 04 07 2011 at 22:00 schreef Frans Weerts:

@Jan L. Zolang je alles maar onverdoofd frituurt is het 100% halal.
En mayo bestaat voor een beetje uit eigeel. Voorzover mij bekend worden kippen niet bedwelmd voorafgaand aan het leggen. Haha!

op 04 07 2011 at 22:46 schreef MNb:

In Suriname is de patat eveneens nauwelijks te eten. Veel te slap. Met Rob ben ik het eens dat je in Nederland voor een goede patat goed moet uitkijken naar welke patatboer je gaat.
Andere snacks zijn aan mij niet besteed. Sinds ik aan de Surinaams-Javaanse samb’l p’tjil ben gaat de pindakaas die in Nederland voor satésaus doorgaat er bij mij niet meer in. Taugé – hier ook wel dropesi of tjapar genoemd – is onderdeel van p’tjil, waar voornoemde saus overheen moet. Deze wordt half gaar gekookt. De andere onderdelen zijn kouseband (sperciebonen voldoen ook) en kool, eveneens halfgaar gekookt.

op 04 07 2011 at 23:55 schreef Charles de Gaulle:

Eindelijk iets waar Links én Rechts het over eens zijn; patat is lekkah !

op 05 07 2011 at 00:06 schreef Jan L.:

@Frans op 22:00

Bedankt voor de info. het gebruiken van dierlijk vet is vanwege de afkomst(Varkens)natuurlijk uit den boze (niet halal).

Ga van het weekend je heerlijke papat recept uitproberen.in gedachte smul ik er nu al van,dank.

op 05 07 2011 at 09:33 schreef Mas Rob:

@MNb
“Sinds ik aan de Surinaams-Javaanse samb’l p’tjil ben gaat de pindakaas die in Nederland voor satésaus doorgaat er bij mij niet meer in.”

Hear, hear!

Nederlands snackbar eten kan me gestolen worden, met één uitzondering: de kroket.

op 05 07 2011 at 19:50 schreef G!:

Als falafel halal en haram kan zijn, dan patat ook. Mayo weet ik zo net nog niet. Ik kan me voorstellen dat de Joodse keuken een probleem heeft met het drenken van voedsel in een sausje op basis van olie en rauwe eieren, maar misschien is dat wel helemaal niet zo…

op 05 07 2011 at 22:06 schreef You On A Gin:

Voor zover ik weet beperken zowel ‘halal’ als ‘koosjer’ zich niet louter tot voedsel, laat staan vlees alléén.

op 06 07 2011 at 00:24 schreef Sasha Berkman:

Ik maak mijn eigen pindasaus met pindakaas, melk, knoflook, gember en citroensaus. Niet verder vertellen svp!

ps. en annanassap

op 06 07 2011 at 00:56 schreef rena:

LOL erg grappig stukje.
Nederlandse friet is inderdaad niet meer te vreten, overal maken ze reclame voor Ras patat en Vlaamse friet alsof het iets bijzonders is, maar het is allemaal ‘meuk’ uit de aardappelmeel fabriek.
Voor echt lekkere friet rijden wij helmaal naar Naarden Vesting ;) Gesneden van echte aardappelen.
Lekkere mayo vinden is ook een moeilijk.
Voor lekker pindasaus moet je helaas ook helemaal naar een Indonesische toko.
In erger me de laatste jaren ook aan de Aviko maffia producten. Alles smaakt hetzelfde, melig!
En ranzig.
Vind maar eens lekker röstirondjes Er is een merk, maar dat is bijna nergens meer te krijgen.

op 06 07 2011 at 08:30 schreef Sandro:

In Tegelen staat een frietkraam langs de hoofdweg die door het centrum loopt aan het marktplein bij de kerk.
Legio mensen rijden kilometers om, om de heerlijke friet en snacks daar te gaan eten.

op 06 07 2011 at 11:31 schreef Lord Loerbul:

Ja ja, dat is toch even grofstoffelijk afzien ‘fur den Franz ja’ daar in Polen. Dan heb je eindelijk een van origine autochtone Patatbelg in den Vreemde gevonden, laat die het werk over aan z’n ondergeschikten. De Belg wilde zeker meer tijd hebben om achter de door Frans beschreven mooie Poolse vrouwen aan te gaan. Kliederzooi op alle fronten dus. Het is ook natuurlijk een kliederzooi in dat land waar Frans verblijft en dat je dan uiteindelijk tot de slotsom moet komen dat je je eigen frietjes moet maken, kan je ook beschouwen als de ultiem vereenvoudigde verklaring van het onvermogen van de Polen hun zaakjes te klaren zonder de hulp en leiding van het ‘buitenland’. Ja ja, je zal toch in zo’n land zijn verzeild geraakt. ‘Hals- und Beinbruch Franz’.
Met vriendelijke groet, Lord

op 06 07 2011 at 13:23 schreef You On A Gin:

@ Sasha Berkman
Ja, zo doe ik dat ook. Probeer ook eens wat (mango)chutney en sojasaus (of ketjap) erdoor heen te gooien.

@ rena
Ik heb het liefst Zaanse mayonaise. Lekker zuur. Die mayonaise van het Belgische D&L merk is ook vrij goed, maar wel (met opzet) erg citroenig (en prijzig).

op 07 07 2011 at 13:27 schreef Aloys:

Al 10 jaar in Spanje wonend, kom ik toch graag af en toe eens terug naar Limburg om daar in mijn favoriete frituur lekker te genieten van “de Hollandse lekkernijen”
Maar sateesaus? dat is gemakkelijk zelf te maken hoor: Pindakaas, Ketjap manis, Sambal en wat melk en suiker en klaar is Klara. Dus voor een patatje oorlog hoef ik echt niet terug te vliegen.

op 07 07 2011 at 20:41 schreef Sasha Berkman:

Gin: Thanx for the chutney tip. Ik heb Ketjap en sambal niet genoemd omdat dat vanzelfsprekend is voor mij :)

op 10 07 2011 at 06:33 schreef You On A Gin:

@ Sasha Berkman
Lang niet voor iedereen, hoor. :)
Die ananassap ga ik eens proberen.

op 10 07 2011 at 16:24 schreef Saira:

Ik ben dol op eten uit de snackbar. Favoriet: Vlaamse friet met joppiesaus en kipburger of kapsalon. Mijn snackbarboer gebruikt plantaardige olie bij het frituren, dus het is redelijk verantwoord dat ik daar bijna wekelijks sta.

Satehsaus kan ik pas vanaf mijn 20e waarderen. Wanneer mijn ouders p’tjil of pindasoep maakten was ik als kind niet zo blij. Dan liever telo met bakkeljauw.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS