Home » Archief » Trailer parks


[03.08.2013]

Trailer parks

Frans Smeets

lindsay20
Illustratie: Norman Lindsay

Ik heb een hekel aan hotels en zeker in Nederland. Voor honderd euro slapen in een bezemkast en oersaai. Daarom overnacht ik graag met een campertje op campings en recreatieparken in heel Nederland.

Zo’n tien jaar geleden was het in de winterperiode altijd muisstil en waren er nauwelijks gasten. Dit is veranderd. Veel campings en recreatieparken zijn steeds meer het afvalputje van de samenleving geworden. Er is een samenklontering van mensen die nergens anders naar toe kunnen. Gescheiden vaders, illegalen, Oost-Europese arbeiders, hele gezinnen met kinderen die er bivakkeren.

Op de vlucht voor Jeugdzorg

Ook bij mijn laatste gezinsuitje, in het recreatiepark naast de Beekse Bergen, was het raak. In de stacaravan naast ons sliep een gezin met drie jonge kinderen, vader zonder tanden, moeder net haar jongste gebaard, op de vlucht voor Jeugdzorg. Onze nachtrust werd enkele malen onderbroken door sirenes, gebrul van drankorgels en relationele ruzies, verderop op het park. ‘s Ochtends werden we geconfronteerd met een paar kontkrabbende Oostblokkers met hun ruige zuipcultuur en hun keiharde werken.

Ik heb er nooit problemen mee. Liever de brute Wild West van een trailer park, dan het conformisme van een keurige Vinexwijk. En als je met je kinderen eens wat meer leerzamers wilt doen dan naar het zoveelste pretpark te gaan, dan is dit the place to be. Hier leven de echte libertariërs (die trouwens nog nooit van het libertarisme gehoord hebben)

De Oostblokkers gaan, nadat ze zijn uitgebuit, binnen enkele maanden zwaar teleurgesteld terug naar het thuisland.

Hulpverlening volstrekt zinloos

Het zijn echter vooral Nederlanders die volledig zijn vastgelopen in de schuldenproblematiek en daar, door de koppeling van bestanden, met geen mogelijkheid meer in staat zijn uit te komen. Want regels-zijn-regels-land Nederland vergeet nooit iets en de Nederlandse overheidsinstellingen zijn genadeloos voor iedereen die niet in hun protocollen en geautomatiseerde systemen past.

Het zijn mensen die uit hun huis zijn gezet en achtervolgd worden door bekeuringen, belastingschulden, zorgverzekeringen, telefoonschulden en huurschulden. Hun rekeningen lopen elk jaar op door incassokosten en zullen nooit, maar dan ook nooit, betaald gaan worden. Vooral de rol van de belastingdienst is kwalijk te noemen. Mensen die maandelijks bedragen op hun rekening gestort krijgen en dit dan aan het eind van het jaar ineens volledig terug moeten betalen, dat is vragen om problemen.

De grootste groep bestaat uit de “losers” voor wie hulpverlening of schuldsanering volstrekt zinloos is. Het zijn vaak eigenzinnige types die graag een slokje lusten en op tilt slaan bij huishoudboekjes en hulpverleners. Velen hebben een achtergrond van alcohol- en drugsgebruik of een psychiatrische problematiek. Ze overleven door allerlei vage handeltjes, zwarte baantjes, kleine criminaliteit of de familie schuift ze wat toe.

Niet-calculerende burgers

Het zijn mensen die tot de eeuwwisseling met een uitkering en wat klein gescharrel hun leven op drie hoog achter uitzaten, maar nu, na een vernederend en intimiderend proces van integratiebureaus en uitkeringsinstanties, nog lager aan wal zijn geraakt.

Door de koppeling van bestanden en de toenemende repressie van de overheid zijn ze de steden ontvlucht en klonteren ze samen op recreatieparken. Het zijn de niet-calculerende burgers, vastgelopen in een technocratische samenleving. Mensen van alle leeftijden, die de hoop hebben opgegeven. Er is in een geautomatiseerde samenleving ook geen enkele hoop dat ze ooit uit hun situatie zullen geraken. En dat zien ze verdomd goed.

Tot in je graf vervolgd

Een andere groep bestaat uit mensen voor wie zo’n recreatiepark een time-out is. Gescheiden vaders, failliete zzp-ers, weglopers of heel normale gezinnen die door verlies van baan uit hun huis moesten. Het is echter juist die onmenselijke harde houding van de overheid die deze mensen belemmert om hun leven weer op te pakken.

Zelf vind ik dat schuldeisers gewoon altijd hun geld kwijt moeten zijn. Moet je maar uitkijken aan wie je krediet geeft. En dan zullen we het maar niet hebben over mensen met een belastingschuld. Tot in je graf zul je vervolgd worden.

Ik zou er voor pleiten dat de overheid die Nederlandse trailer parks met rust laat en hen dat minimale bestaan gunt. Jaag ze niet op met je domme bekeuringen en belastingschulden van tien jaar geleden, zit niet te miepen over “langdurige bewoning” en “onhoudbare situaties”. Deze mensen bestaan en zullen zich nooit aanpassen. Dus leef er maar mee.

Controle- en dwangfetish

Zijn in Amerika trailer parks een vast gegeven en een relatief veilige laatste toevluchtshaven voor de onderklasse, hier word je, met de regeltjes in de hand, opgejaagd als wild en moet je steeds weer op zoek naar een nieuwe stek. Het is de averechts werkende controle- en dwangfetish van de overheid die maar niet kan accepteren dat niet ieder mens in zijn aangeharkte tuintje wil -of kan functioneren.

Frans Smeets heeft de vreemde opvatting dat hedendaagse kunst behalve oeverloos gezwets en geld ook nog schoonheid in zich mag herbergen. Smeets zit ook op Twitter.

Frans Smeets, 03.08.2013 @ 10:48

[Home]
 

20 Reacties

op 03 08 2013 at 10:54 schreef Pyt van der Galiën:

Prachtige column, Frans. Echt waar, vet compliment.

op 03 08 2013 at 11:06 schreef Dirk:

Amen! En niets meer aan toe te voegen.

op 03 08 2013 at 11:23 schreef Jona:

Ik heb zelf twee maanden in een caravan gewoond. Ik wist niet dat het inmiddels zo erg is geworden.

op 03 08 2013 at 12:10 schreef Kinge:

Ik heb het idee dat schulden creëren, laten escaleren en blijven najagen een leuk verdienmodel oplevert.

Ga maar na: stel dat 25% van dat geld nooit meer terugontvangen wordt, maar van die overige 75% krijg je in de loop van vijf jaar 200% terug (rentes, boetes, verhogingen) dan neemt je vermogen met 50% toe. Dat is bijna 8,5 rendement per jaar. Mijn risicodragende bedrijfskrediet is maar 5%…
Dat geld verdien je nergens anders zo hard als daar. De in onderhandelingsmacht kreupele middenklasse betaalt in dit land,niet de rijken.

op 03 08 2013 at 12:19 schreef MarcodB:

Ik snap niet wat de technocratie er mee te maken heeft. Waarschijnlijk definitie questie. Verder een werkelijk UITSTEKEND verhaal. Libertaniers tegen wil en dank ; – )

op 03 08 2013 at 12:22 schreef Lorenz:

Wat gaan we doen? Ik ben klaar met de misstanden die ik steeds meer ‘frame’ als Kinge. Er is aan toplaag die zich verrijkt, een middengroep die wordt opgeknipt en een wegzakkende onderlaag.

op 03 08 2013 at 13:40 schreef Thomas E:

Originele visie, Frans! ‘Trailor parks’ was voor mij een nieuw begrip. En dan te bedenken dat de belastingdienst wél deals sluit met grote (ook misdadige) organistaies met een belastingschuld: ‘Nou vooruit, betaal maar 22 miljoen, dan schelden we je de overige 8 miljoen kwijt’. Afgezien van dit alles ben ik het niet met je eens dat schuldeisers altijd hun geld kwijt moeten zijn. Dan zouden er geen zaken meer gedaan kunnen worden, geen leningen afgesloten kunnen worden, zelfs niet om iemand tijdelijk te helpen. En de tandarts zou eisen dat je die brug of sanering vooraf zou betalen. Nee, dat werkt niet.

op 03 08 2013 at 15:28 schreef MNb:

“die graag een slokje lusten en op tilt slaan bij huishoudboekjes en hulpverleners.”
Klinkt een beetje als ikke. Het grote verschil is natuurlijk dat ik wel aardig kan calculeren, al is het meer schatten dan rekenen. Maar vraag me niet hoeveel ik bezit – het kost me een half uur om dat uit te zoeken.
Tja – losers in trailerparken, dat is een bijproduct van de Amerikanisering sinds pakweg 1980. Het is wat Nederland wou. Dus niet mekkeren.

“opgejaagd als wild”
Natuurlijk. Want Nederland doet er nog eens die fijne calvinistische moraal bovenop.

@MdB: “Ik snap niet …”
De overheid plus nog wat meer gebruikt alle beschikbare technische middelen om dergelijke mensen “te controleren”. Waar denk je dat bv. het BSN voor dient?

“een wegzakkende onderlaag”
Volgens een rapport van het SCP uit 1996 werd die groep kleiner, maar kreeg het wel steeds moeilijker. Hoe is dat nu?

op 03 08 2013 at 16:56 schreef You On A Gin:

Ontzettend mooie column, Frans Smeets. Het enige stukje waar ik vraagtekens bij heb is:

Zelf vind ik dat schuldeisers gewoon altijd hun geld kwijt moeten zijn. Moet je maar uitkijken aan wie je krediet geeft.

Want sommige schulden bestaan uit bijvoorbeeld een hoog opgelopen huurachterstand. In zo’n geval was er dus niet echt sprake van krediet, maar een zwart op wit afspraak die niet nagekomen is. Wanneer zo’n woningbouwvereniging dan zou “uitkijken aan wie ze krediet verlenen”, zou dat erop neer komen dat na één maand achterstand de deurwaarder al ingeschakeld zou worden, i.p.v. de gangbare drie.

Ik hoop dat ik mijn vraagtekentje helder genoeg uitleg; Economie was bepaald niet mijn sterkste vak.

op 03 08 2013 at 17:46 schreef T Voerman:

Kinge! Kusjes! Maar dat terzijde.

Goed verhaal, Frans. De wereld gaat aan vlijt ten onder. Prima boek trouwens, ook in het verband van deze column. Niet iedereen wil meedoen – en dat is maar goed ook.

op 03 08 2013 at 17:52 schreef Arjan Verhoeven:

Ik meen toch dat als 2 volwassen mensen een afspraak maken in een libertarische samenleving, bijvoorbeeld: “de huur betalen”, ze deze gewoon na moeten komen. Je hebt een heel vreemd beeld van libertariers.

op 03 08 2013 at 17:55 schreef herman van der helm:

Mooie column. Terug dus naar “boter bij de vis” en als iemand helemaal klem zit de sociale mogelijkheden die je als mens hebt om een handreiking te doen.

op 03 08 2013 at 18:16 schreef Smeets:

Arjan,
Volgens mij hebben zelfbenoemde libertariers een vreemd beeld van de mens.

op 03 08 2013 at 18:25 schreef Mario:

@YoaG/ 16:56,
Na drie maanden je huur niet (kunnen) betalen mag de verhuurder, zoals een woningbouwvereniging, de uitzettingsprocedure opstarten.

Los van enig deurwaarder of wat ook. Die komt toch wel, met alle nadelige (en soms zelfs dodelijke) gevolgen vandien.

Stef Blok (VVD) kwijlt er op een Pavloviaanse wijze bij.

op 03 08 2013 at 19:45 schreef dewanand:

namaste Frans Smeets,

Erg mooie tekst, bijna melancholisch geschreven, ja zeker laat die kapitalisten maar een poepje ruiken, dan leren zij wel af om elke euro zevenmaal uit te lenen, om na tien jaartjes 700 procent kapitaal winst te maken met het geld van gewone arme burgers.

Ik mis wel concrete cijfers in je tekst, aantallen, record schulden, drama’s, enz. Zelf las ik gisteren op teletekst dat er pakweg 64.000 mensen zijn in Nederland die onvindbaar zijn, en die schulden hadden. Of dit ook voor Wieroe geldt weet ik niet, omdat zijn pootafdruk toch onbekend moet zijn in de criminele databases, en hij is niet eens ingezetene, dus een illegale lage kaste koeliekat uit de slums van Rijswijk.

Losers, lage kasten, paria’s, slumdogs, white trash, chamars, dakloze bosnegers, enz zie ik steeds vaker op straat rondlopen en het is zeker jammer dat dit dan het roemloze einde is van het ooit zo glorieuze Holland van Piet Hein, de beste koninklijke terrorist overzee van ons koningshuis. Een standbeeld van Piet Hein op het binnenhof zou nu wel leuk zijn. Opnieuw gaan roven overzee zou de eurocrisis snel oplossen. Evolutionair gezien is dit ook het allerbeste voor Europa.

dewanand

op 03 08 2013 at 21:04 schreef Wandelaar:

Banken helpen, nieuwe gemeentehuizen bouwen, dwangarbeid verplichten voor bijstandsontvangers, woekerhypotheken toestaan Te verkopen, hypotheekrentaftrek voor miljonairs, moet allemaal kunnen.

Maar de zwakkeren moeten op de slachtbank, Worden de straat opgeschopt, sociaal tot Parias bestempeld, en Mogen bij liefdadigheidsinstellingen zoals de voedselbank achteraan de rij aansluiten.

Zie daar de verworvenheden. De incassobureaus en deurwaarderskantoren kopen er dure auto’s en grote huizen van.

En ondertussen schuifelen in iedere dorp of stad duizenden ambetnaren iedere dag weer een beetje papier been en weer: sorry, we kunnen u niet helpen.

op 03 08 2013 at 22:23 schreef Sasha Berkman:

Wat wandelaar zegt. Alle politieke partijen behalve de SP collaboreren.

op 03 08 2013 at 23:34 schreef dewanand:

namaste Wandelaar,

Je zegt het zo poetisch hoor, mooi, heb je veel gezien als dakloze op straat of wandel je hele dag rond op vuilnisbelten, slachthuizen, slums, enz
Zet eens wat foto;s hier neer.

Vergeet deze oude jungle wet niet:

‘De een z’n dood is de ander z’n brood’.

dit zeg je in de derde alinea, de verorvenheden, luxe en weelde van de beulen in stijve vijfdelige maatkostuums, van 4000 euro’s per stuk. Het vlees van de white trash zal zeker duurder zijn dan van koelie trash, moslim trash of neger trash in Nederland, echt duurder dan van mijn Wieroe, gewoon lage kaste hindoe katten trash.

Dewanand

op 07 08 2013 at 19:13 schreef You On A Gin:

@ Mario
Bedankt voor je antwoord. Je hebt gelijk, maar ik bedoelde meer dat een huurachterstand voor zover ik weet geen krediet is.

op 11 08 2013 at 11:05 schreef Rena:

En het kan en zal? nog erger worden. Waar was dat die docu over de onderlaag in Amerika, mensen die wonen in afwateringsbuizen, kinderen zie zonder eten naar school gaan en daar eten krijgen…
In Frankrijk vorige week ook weer de nodige caravan clusters langs de wegen gezien. Of dat allemaal Roma zijn?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS