Home » Archief » Turks-Koerdische liefde


[25.01.2016]

Turks-Koerdische liefde

Tayfun Balçik

b13
Illustratie: Jess Fink

In onze laatste bijeenkomst – begin januari – hebben we besloten om als Turken en Koerden openbare brieven naar elkaar te schrijven. Van Hasan naar Ayse en van Dewran naar Kamil. De namen zijn gefingeerd. Hoewel veel aanwezige Koerden enthousiast waren, is de Koerd die deze brief wil beantwoorden ongewis. Niks zo zuur als een vraag zonder antwoord, stilte bij een grap of gefronste wenkbrauwen tijdens een socialiseringspoging.

Maar het gaarste gevoel van allemaal is eenzijdige liefde. Praat je over liefde, dan praat je over gevoelige shit. Velen praten er daarom nooit over. En zie daar de verbinding tussen liefde en de Turks-Koerdische kwestie. De laatste is evenzeer moeilijk. Veel Turken en Koerden branden er hun vingers niet aan. Waarom uit de etnische doos denken? Het is toch heerlijk om te praten met mensen die exact hetzelfde vinden als jij?

Nationalistische Koerden

Maar deze Turk doet het toch. Een brief naar Koerd X. Laat ik kort ingaan op de situatie in het zuid-oosten van Turkije. HO HO HO! Nationalistische Koerden ben ik nu al kwijt. Want: “HIJ ZEGT ZUID-OOST TURKIJE, IN PLAATS VAN NOORD-KOERDISTAN”. Oké, geen probleem: KOERDISTAN. KOERDISTAN. KOERDISTAN. Zelfs drie keer z’n moeder. Tevreden? “Hay senin Kürdistan diyen agzini …” hoor ik nu Turkse nationalisten tegen me blaffen. Oké, ook geen probleem. Als historicus zeg ik: HISTORIC ARMENIA. Nou goed?

Kijk, broeder Koerd. Volgens mij zit de vork zo in zijn steel. We hebben als Turken en Koerden de Armeniërs afgeslacht en zitten sindsdien met elkaar overhoop. Dit gezegd hebbende is het voor broeder Turken wel een goede oefening om Koerdistan te zeggen. Gewoon elke dag een beetje oefenen. Eerst “koerd” of “armeen” met een kleine letter, zoals in Turkse boeken uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Daarna experimenteren met “Turks-Koerdistan”. En als je je etnische zelf ‘helemaal’ bent ontgroeid gewoon uitschreeuwen die handel: KOERDISTAAAAAAAAAN!!!

Het zal je goed doen. Eerlijk waar. Hoe eerder hoe beter.

Turks leger

Maar goed. Ik had het over de situatie op dit moment. Talloze gebieden in Zuid-Oost Turkije zijn door het Turkse leger afgesloten van de buitenwereld. Daar woedt een stadsoorlog tussen Turkse strijdkrachten en de PKK of, beter gezegd, de gewapende jongerentak van de PKK: de YPG (Volks Verdedigingseenheden). Zij hebben zich in de smalle steegjes verschanst achter barricades. Veel doden zijn te betreuren, waaronder burgerslachtoffers. Het is moeilijk om met cijfers te komen. Vanuit verschillende hoeken worden diverse aantallen genoemd. Maar naar alle waarschijnlijkheid zijn er minimaal 500 doden gevallen sinds vorig jaar zomer het geweld weer is losgebarsten. Vooral aan Koerdische kant. De strijd is ongelijk. Het is Israel tegen de Palestijnen.

Qua taal kunnen we evenzeer spreken van de slechtste en gevaarlijkste periode van de AKP. Oude nationalistische reflexen worden door de politiek in een ‘Turks-islamitisch’ of ‘Koerdisch-seculier’ jasje gestoken en aan het volk gepresenteerd. Alles wat de eigen kant zegt, is de volle waarheid en alles wat uit de ‘kop’ van de ander komt is een leugen.

George Bush

Om maar met mijn ‘eigen kant’ te beginnen. Elke dag blèrt Erdogan op TV tegen de ‘organisatie’. Twee dagen terug in het presidentieel paleis: “Onderhandelingen met de PKK of hun propagandisten in het parlement zijn op dit moment uitgesloten. We gaan door tot al onze steden zijn schoongemaakt van alle terroristen.” Helemaal vastgebeten in zijn eigen gelijk zet hij gewone Turken en Koerden voor het blok: “je bent met de staat of met de terroristen”. Wat is het verschil nog met George “you are with us or against us” Bush?

Maar goed, genoeg gezeken over Erdogan. Laten we meer over elkaar praten. Ik ben dus een Toerkoe uit Amsterdam-West. Ik lees de Volkskrant elke dag en raak gestresst. Af en toe ben ik zo gefrustreerd dat ik hout wil hakken in een bos. Gewoon keihard slaan met een bijl. Zo hard dat met elke slag de demonen oprotten naar dat vervloekte plek in me. Ja, ik heb het over de plek waar je slechtse ik vandaan komt. Ik haat die plek. Maar hij is er. En die hebben we allemaal.

Gevaarlijke shit

Maar dus een Turk uit Amsterdam. Ik kon net zo goed een Koerd uit Den Haag zijn. De niet-Turk of niet-Koerd zal met moeite het verschil zien of horen. Alleen wij kunnen dat in twee seconden achterhalen. En dat is ook de reden dat wij alleen elkaar echt goed kunnen begrijpen. Want alleen wij weten precies welke stront we over elkaar schijten. Gevaarlijke shit. En daarom, broeder Koerd, moet er meer Turks-Koerdische liefde komen. Wat vind jij?

Tayfun Balçik is historicus, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Turkije en die van Amsterdam-West. Hij heeft een Facebook-pagina.

Tayfun Balçik, 25.01.2016 @ 07:52

[Home]
 

13 Reacties

op 25 01 2016 at 08:58 schreef troebel:

In eethuis aan eind van Kinkerstr links is man Turks en vrouw Koerdisch (of andersom) bleek toen ik hen vroeg wat zij waren.

op 25 01 2016 at 09:18 schreef babs:

Mooi. Ik hoop dat er antwoord komt, dat verdien je.

op 25 01 2016 at 11:19 schreef Han:

Ik als ultra nationalistisch Turk, alhoewel ik kom uit een familie die MHP aanhangt. Begin anders te denken dankzij jou inzet Tayfun. Mensen mogen blij met jouw zijn, je doet ten minste wat. Uiteindelijk is het gewoon dat we niet durven te praten, dus een open brief naar elkaar is helemaal geen verkeerd idee. Heb namelijk ook wel m’n vraagtekens bij bepaalde dingen, ben ook benieuwd wat mijn koerdische broeders die de wapen oppakken insprireerd omdat te doen..

op 25 01 2016 at 18:14 schreef Hans Naaktloper:

Beste Tayfun,
Wat wij nodig hebben is creativiteit en intelligentie. Jij doet hier een oproep om dezen vrolijk te laten stromen.
Tegelijkertijd plaats je jezelf in een nationalistisch of cultureel persectief of identiteit, en het zijn dezen die juist thuis horen op die plek die je beschrijft, een plek die ik ook ken, en waar verstarring, haat en angst de boventoon voeren.
Wat wij nodig hebben is creativiteit en intelligentie omdat ze los staan van alle voorafgestelde waarden. Cultuur, nationaal bewustzijn, en intellect zijn juist de grootste bedreigingen voor een vrij mens. Als we uitnodigend naar anderen willen zijn is zelfdefiniering, al is dat tussen aanhalingstekens (‘eigen kant’), een zwak bod.
Ik wil je uitnodigen om kennis te nemen van de inzichten van David Bohm, On Dialogue. Ik zie uit naar de bijeenkomst in februari te Utrecht.

op 25 01 2016 at 21:53 schreef sum:

Zou heel mooi zijn als er vrede is tussen Turken en Koerden. Helaas voor de PKK en YPG konden ze de chaos in Syrië en Irak niet benutten om ook chaos in Turkije te creëren en zo een burgeroorlog uit te lokken. Deze jongeren groeven zich letterlijk in huizen en wijken in ZuidOost Turkije en waren gewapend en vochten ook in Kobane eerder. Helaas voor deze gewapende jongens: De lokale mensen trokken weg en lieten deze kamikaze strijders achter. Het Turkse leger heeft haar werk gedaan, efficiënter dan ooit tevoren.

op 25 01 2016 at 22:07 schreef Sasha Berkman:

Achtergrond: Shooting of Kurds waving white flag caught on camera

Je zult eerst rechtvaardigheid moeten hebben voordat er sprake kan zijn van vrede. Reconciliatie komt daarna.

De rechtvaardigheid is nog heel ver weg in Turkije. Linkse Koerden en Turken moeten met elkaar samenwerken tegen de enorme krachten van de MPH en de APK om dit te bereiken.

Heel veel sterkte toegewenst.

Een ander uitgangspunt lijkt me dat de Koerden verschrikkelijk verneukt zijn in het verleden en dat ze het recht verdient hebben op een eigen stuk grond.

Nu is het moment om de Koerden zoveel mogelijk tegemoet te komen, nu is het belangrijk om democratische krachten in Turkije te steunen.

Deze strijd is met elkaar verbonden. We willen niet dat de situatie daar over 10 jaar nog zo is.

succes met je campagne voor wederzijds begrip, dat hij moge uitlopen op een omwenteling in Turkije naar democratie en een officieel erkent Koerdistan.

op 27 01 2016 at 15:16 schreef dewanand:

Mooiste eindzin, Tayfun Balçik:

‘Gevaarlijke shit. En daarom, broeder Koerd, moet er meer Turks-Koerdische liefde komen. Wat vind jij?’

——— reactie

Nou Tayfun het begrip LIEFDE is inderdaad erg beladen en ligt gevoelig, ook in de moderne Nederlandse maatschappij.

Denk aan de traditionele liefdesbrief aan een leuk meisje uit een andere etnische stam (vb aan een lange, blanke meid uit dordrecht die mijn eerste vriendin was). Ja dat is echt een hele literaire rotklus.

De Bijbel verhaalt over het (bruine) lammetje en de woeste (blanke) tijger die vredevol naast elkaar liggen in Eden nadat het Koninkrijk Gods is gevestigd op deze verdoemde wereld die in de macht van de Blanke Satan is.

Denk aan dit dewanistisch gebod:

Gij zult uw zwaarden omsmeden tot (anale) dildo’s, om elkaar lief te hebben, tot in de duisterste diepten van de darmen.

Nou Tayfun, nu zal je dus begrijpen waarom je alle jongens vanaf groep 4 al een homo cursus moet geven, theorie en praktijk, want alleen als mannen elkaar diep leren beminnen kan er wereldvrede komen, net als in Eden, na Armageddon.

Kan er niet een liefdeskerk of liefdes moskee uitgevonden worden, compleet met dark rooms?

op 27 01 2016 at 17:48 schreef Taylan Devrim:

““Turks-Koerdische liefde” heet het nieuwste artikel van Tayfun Balçik op de website Frontaal Naakt. De historicus is al sinds het uitbreken van de nieuwe oorlog in Turks Koerdistan bezig met het organiseren van bijeenkomsten met Turkse en Koerdische Nederlanders. Hij schrijft ook regelmatig over de kwestie en roept op tot dialoog. Laat ik voorop stellen dat ik zijn poging om barrières tussen Turkse en Koerdische Nederlanders, waar die bestaan, op te heffen, zeker niet onbelangrijk vind. Aan de oprechtheid van Balçik heb ik geen twijfels. Alleen denk ik dat zijn eenzijdige roep om liefde te creëren tussen de twee bevolkingsgroepen niet gaat helpen om het eeuwenoude probleem van onderdrukking op te lossen.” Aldus Taylan Devrim in een reactie op dit stuk. Lees verder: http://www.doorbraak.eu/een-roep-om-liefde-zal-het-turkse-fascisme-niet-doen-verdwijnen/

op 27 01 2016 at 19:49 schreef dewanand:

miaauw, miaauw, namastiaauw Herr Taylan Devrim-ji,

Ten dele geef ik jou gelijk. Liefde is echter een te zwaar woord om in de mond te nemen mbt de historische vete tussen Koerdische Turken en Originele Turken in Nederland, die nu dus nederlandstalig zijn en aardig geworteld in Nederland.

Mijn buurman is Koerdisch geloof ik en het zijn erg sociale mensen met een cultuur die op de hindoestaanse lijkt. Alleen trouwen zij binnen de familie en dit zijn zielige inteelt huwelijken.

Ik geloof eerder dat je deze twee etnische groepen op een hoger niveau met elkaar moet verbinden, de zgn LOTS verbondenheid leidt vaak tot volledige verzoening bij oude historische vetes, vooral door een bedreiging van buitenaf of een superieure, gezamenlijke vijand.

Liefdes oproepen zijn te primitief en het kan juist averechts werken, want liefde is een beladen begrip.

Kijk uit als je een afro mix vrouw leert kennen en haar direct zegt van ‘ik hou van je mooie, golvende, oranje (schaam)haren’. Doe het indirect, ik gaf zo een meid nog een week geleden zo een liefdesbrief, maar Wieroe had het ondertekend. En gisteren ging zij ermee akkoord dat zij met Wieroe luchtkastelen gaat bouwen, in zijn mandje.

op 27 01 2016 at 22:52 schreef Boe! Ik ben een moslim:

Vrede komt na de overwinning… net als je eigen stukje grond.

Noem het beestje bij zijn naam namelijk jonge mannen die zich laten misleiden en hun leven vergooien.

Sinds de val van de Ottomaanse Rijk hebben velen aanspraak gedaan op delen van Turkije. De Turken hebben deze oorlog in 1923 gewonnen mensen. En ik voorspel dat ze de huidige ook zullen winnen.

Rechtvaardigheid is een subjectief begrip. Sterker nog in het geval van de jonge mannen in het zuidoosten van Turkije is het een hol begrip.

op 28 01 2016 at 11:30 schreef Sasha Berkman:

Boe, het is duidelijk waar jij staat. Ik raad je aan om zelf te leren denken.

op 28 01 2016 at 14:31 schreef babs:

Hadden we in 1830 toch wat beter ons best moeten doen om van die Belgen te winnen, dan hadden die heuvelhollanders voor eeuwig naar ons moeten luisteren, de logica van Boe volgend tenminste.

op 28 01 2016 at 21:50 schreef sum:

Dat een volk ergens heen trekt en zich daar veestigt en vermenigvuldigd, betekent niet automatisch autonomie over de regio.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS