Home » Archief » Turkse vrouwendag


[30.11.2014]

Turkse vrouwendag

Esra Dede

baudet8

Elke maand is er een dag waar alle Turkse vrouwen naartoe leven. Hij wordt letterlijk “de dag” genoemd in het Turks. Een dag van samenkomst, bevordering van cohesie en versterking van de gemeenschap. Dan hebben we het wel over de Turkse gemeenschap. Mijn moeder heeft mij van kinds af aan meegesleurd naar deze bijeenkomsten, een tactiek om mij van de straat af te houden.

De dag begint vaak met het reciteren van een gedeelte uit de Koran. Alhoewel deze dag vooral bedoeld is voor de gezelligheid, zorgt een religieus tintje voor een goed geweten. Mijn moeder neemt vaak deze taak op zich, want zij is de enige onder de Turkse vrouwen in de buurt die goed genoeg Arabisch kan lezen.

Tikken uitgedeeld

De Koranrecitaties zijn altijd prachtig om mee te maken. Er zijn altijd een à twee vrouwen op leeftijd die in slaap vallen, een paar die het maar niet kunnen laten om alvast te roddelen of om hun nieuwste gouden armbanden te laten zien. Mijn moeder ziet dat allemaal vanuit haar ooghoeken en de tikken worden snel uitgedeeld.

Na de recitaties volgt het gedeelte van de dag waar ik voor kom, het eten. Dit is de kans voor de Turkse vrouw om te laten zien dat ze Masterchef Osdorp waardig is. Waar een normale lunch met vrienden resulteert in een driegangenmenu, hebben wij er meestal negen. Verschillende soorten salades, kaasbroodjes, gevulde groente en taart. Er wordt geproefd, beoordeeld en nog een bord gevuld. In mijn gedachten zie ik altijd een puntensysteem, waar deze vrouwen heel oneerlijk mee omgaan door iedereen een zo laag mogelijk aantal punten te geven. Zo meedogenloos zijn we wel.

“Zijn deze broodjes niet te hard, Fatma?”

“Mijn schoondochter maakt deze salade ook, die van haar was wel echt lekker”

“Wil jij niet nog een gevulde paprika, schat? Kom op, niet de gastvrouw beledigen.”

Goede huwelijkspartner

Af en toe komt er een Turkse mevrouw demonstraties geven tijdens het eten. Dit zijn demonstraties voor Simtronic-pannen, de neppe versie van Siemens, of van Tupperware. Elke Turkse dochter in de buurt heeft een set pannen ter waarde van minstens een rug. De ongeboren kinderen hebben die vaak ook, want je kunt niet te vroeg beginnen met een bruidsschat.

Als tiener was ik de enige die nog geen set pannen had. Ik voelde mij vaak bedreigd als ik aanwezig was bij een pannendemonstratie. “Zie je niet dat de omelet niet plakt?!” riep de Simtronic-medewerker terwijl ze mij bijna raakte met de pan. De drogredeneringen vlogen mij om de oren. Er werd zelfs zo ver gegaan en beweerd dat ik geen goede huwelijkspartner zou kunnen vinden zonder deze high tech-pannen.

Ook Tupperware vliegt over de woonkamerbanken. Mijn moeder zou haar eigen Tupperwarewinkel kunnen beginnen en stiekem is ze wel al begonnen met mijn Tupperware-bruidsschat. Op mijn vraag of ik de bakjes mag gebruiken nu ik uit huis ben, krijg ik een volmondig nee. “Ik gooi ze dan liever weg.”

Plezier in de slaapkamer

Zo gaat het dan meestal door. Onder het genot van deze lekkernijen beginnen de roddels. Deze roddels gaan vaak over de dochters van de vrouwen die niet aanwezig zijn. Zoals die ene keer dat tante Ayse de dochter van die vrouw om de hoek zag rondlopen. Met een jongen! En ze liepen wel heel dichtbij elkaar. Nee, tante Nerime had een beter verhaal. Zij zag een dochter knuffelen met een jongen bij de halte van de tram. “Schandalig! Oneervol! Mag ik nog een broodje?”

Na de roddels komen de intiemere gesprekken. Gesprekken waar ik liever niet bij wil zijn. Als je een groep Turkse vrouwen bij elkaar zet, dan komen ze los. Hoofddoekjes gaan uit en de brutaliteit gaat omhoog. “Hebben jullie wel nog plezier in de slaapkamer?”, roept de ene vrouw naar een van de oudste uit de buurt. “Ik heb meer plezier dan jij! Jouw man kan amper lopen, ik zie hem niet wild gaan in bed”, wordt er teruggeroepen.

Ik probeer de mentale beelden te ontwijken, want de lieve oude echtgenotes van deze vrouwen kan ik niet ontwijken op straat. Ik wil ze nog fatsoenlijk kunnen aankijken zonder te denken aan de problemen of prestaties die zij hebben in bed.

Geldelijke transacties

Als afsluiter van de dag beginnen de geldelijke transacties. Deze dagen hebben ook een financiële waarde voor deze vrouwen. Het is een spaarsysteem, waarbij elke zondag de vrouw des huizes een groot bedrag krijgt, die zij vervolgens maandelijks terugbetaalt aan de volgende gastvrouwen. Er wordt geloot wie welke maand aan de beurt is, de zomermaanden zijn natuurlijk het populairst. Dan kan het geld meteen uitgegeven worden aan Turkije of aan een proefbedevaartstocht naar Mekka. Of de vrouw heeft een bruiloft op komst en moet die populaire zaal in Zaandam weten te reserveren.

Mijn moeder probeert mij nog steeds te laten meedoen met het spaarsysteem. Ze heeft zelfs voorgesteld om mijn negengangenmenu voor te bereiden, want mijn appartement is te klein voor twintig vrouwen.

Integratie tegenwerken

Op deze bijeenkomsten is er geen ruimte voor vrouwen die geen Turks spreken. Afgelopen weekend kwam de Nederlandse buurvrouw ook meedoen, maar zij zat meestal in haar eentje en kon niet meedoen met de roddels. Ook wordt op deze bijeenkomsten onjuiste of overdreven informatie gedeeld, waardoor de integriteit van de volgende generatie wordt aangetast.

Conclusie: Turkse vrouwen hebben een niet-transparant netwerk van bijeenkomsten waar Nederlands geld wordt gebruikt om de integratie tegen te werken, het kapitalisme en de segregatie te bevorderen en daarnaast ook nog religie te verspreiden. Na het gekam van Turkse baarden is het tijd voor die kaasbroodjes van de Turkse vrouwen. Kamervragen, iemand?

Esra Dede is geboren en getogen Amsterdammer. Zij studeert geneeskunde en wordt door haar familie gezien als communist, omdat ze ooit lid was van de SP. Volg haar op Twitter.

Esra Dede, 30.11.2014 @ 13:11

[Home]
 

5 Reacties

op 30 11 2014 at 13:59 schreef Thomas E:

Wat schrijf jij toch leuk, Esra! Ik zie zo’n maandelijkse ‘dag’ helemaal voor me. In feite ging het er in de jaren 50 en beginjaren 60 bij de diverse christelijke vrouwenverenigingen op het Nederlandse platteland precies zo aan toe.

op 01 12 2014 at 12:56 schreef Bertje:

Prachtig stuk.
wat Thomas E zeg, de plattelands vrouwen vereniging.
Zoiets moet je toch koesteren.

op 01 12 2014 at 23:12 schreef Hans:

Nee hoor geen kamervragen. Een volstrekt legitiem good old boys netwerk. Het wordt pas nasty als de inhoud van de bijeenkomsten zaken zijn van landsbelang, en dát precies gebeurt nou juist in Den Haag!

op 04 12 2014 at 19:28 schreef Natasha Gerson:

zo gaat het er gewoon ook nog steeds aan toe op het Nederlandse platteland hoor.

op 04 12 2014 at 19:28 schreef Natasha Gerson:

Ja, zonder de negengangenmenu’s helaas.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS