Home » Archief » Verdere avonturen van Joris en de slimme paraplu


[18.09.2020]

Verdere avonturen van Joris en de slimme paraplu

Johan de Vries


Scène uit The Handmaiden (2016) van Park Chan-Wook.

Het was donderdagochtend en Joris zette zijn afval buiten buiten. De slimme paraplu stak uit de deksel van de afvalcontainer. Joris deed dat expres omdat er misschien een liefhebber voor was, bijvoorbeeld voor de gereformeerde dakloze die sinds jaar en dag de vuilniscontainers inspecteerde op voor hem bruikbare spulletjes. Dat de dakloze gereformeerd was deerde Joris niet: “Iedere gek zijn gebrek nietwaar?”

Toen de dakloze zijn wekelijkse ronde langs de afvalcontainers maakte en de slimme paraplu zag, nam hij meteen een kijkje zoals een gereformeerde dat doet: ‘stiekem en achterbaks.’ “Op een of andere manier weten gereformeerden zich onzichtbaar te maken,” bedacht Joris en keek toe hoe de dakloze zo ongemerkt mogelijk de slimme paraplu uit de afvalbak haalde. De gereformeerde dakloze wist om de donder wel dat zodra het afval langs de kant van de weg stond, het eigendom van de gemeente was. Maar het is zoals een oud gereformeerd spreekwoord zegt: “Wat de gemeente niet ziet, God niet verbiedt.” Een spreuk die ook van pas kwam bij: ‘politie, regering, belasting en zo verder.’ De dakloze was bijzonder in zijn nopjes met zijn nieuwe paraplu. “Het rare is, als een gereformeerde zou zien dat iemand iets uit een afvalbak haalde, hij meteen de politie zou bellen,” mompelde Joris, “Rare snuiters die gereformeerden.”

De slimme paraplu was hulpeloos zonder zijn batterijen, lampjes, wifi en sirene en kon geen alarm slaan. Zijn baasje moest het voortaan zonder hem doen.

Gereformeerde agent

Er viel wat regen en de dakloze stak de slimme paraplu op. De druppels kletterden op het canvas van de paraplu. De dakloze bleef droog terwijl hij de rest van de afvalbakken in de buurt inspecteerde. In de gereformeerde buurten zou dat onmogelijk zijn, want dan had ie zo een gewaarschuwde, gereformeerde agent op zijn dak. En die spaart de christenroede niet.

De slimme paraplu baalde natuurlijk maar had nu wel wat te doen. Hij besefte dat hij, nu hij geen herrie meer kon maken en geen contact had met weerman Hiemstra opeens veel nuttiger was. Dat hij in zekere zin onderdak bood aan een dakloze. Een gereformeerde dakloze nog wel, hoe tolerant ben je dan als slimme paraplu die voor grotere en betere dingen in de wieg was gelegd dan dit?

De volgende dag kreeg Joris een telefoontje van zijn buurvrouw: “Of Joris wist dat een dakloze er met zijn paraplu vandoor was gegaan.” Joris verzekerde buurvrouw ervan dat alles goed en wel was en dat de dakloze wat hem betreft de paraplu mocht houden omdat hij de paraplu in de afvalcontainer had gekieperd.

Gereformeerde gevoelens

“Maar wat aan de weg staat, is van de gemeente!”, wierp buurvrouw tegen. “Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen,” antwoordde Joris wijs. “Misschien moet ik weer eens naar de gereformeerde kerk,” mompelde buurvrouw, “ik heb last van spanningen en zo en als ik dan zie hoe een dakloze…” – “Het is weer zondag voor u het weet,” zei Joris, “ik weet zeker dat u zich dan weer een stuk beter voelt. Tot dan raad ik u aan uw gereformeerde gevoelens te beheersen en misschien moet u in de toekomst wat vaker naar de gereformeerde kerk gaan. Want als u de politie gaat bellen om trivialiteiten waar gereformeerden niet mee kunnen omgaan, weet ik niet of het verstandig is om in onze buurt te blijven wonen.”

Buurvrouw huilde een beetje maar Joris wist dat hij streng moest zijn en dat tolerantie van beide kanten moet komen: “Misschien kunt u zich beter inschrijven voor een huurhuisje in een van de gereformeerde straten. Daar wordt sociale controle beter op prijs gesteld.”

Lieve vrede

Buurvrouw huilde iets harder om de harde woorden van Joris: “Kom je me zondag nog zoetjes brengen?”, vroeg ze voorzichtig. “Natuurlijk kom ik zoetjes brengen,” zei Joris, “zolang u zich weet te beheersen is er niets aan de hand.”

En zo werd die dag een mooie dag. De gereformeerde dakloze had een fijne paraplu, buurvrouw had de politie niet gebeld en Joris kwam buurvrouw die zondag zoetjes brengen zoals het een goede buur betaamt. Joris had de lieve vrede in zijn buurt weten te bewaren, maar het is zoals men wel eens zegt:

‘Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.’

Johan de Vries, beter bekend als De Frysk, pensionado op MAVO-niveau, komt uit Friesland, geboren in Rinsumageest, getogen in Wergea. Was ooit werkzaam in de zuivel en wist van melk yoghurt te maken, pap van gort en kent het recept van watergruwel. Woont nu in Barrie, Canada, waar hij geniet van zijn welverdiende rust.

Johan de Vries, 18.09.2020 @ 09:23

[Home]
 

1 Reactie

op 18 09 2020 at 09:30 schreef Peter:

Reageren? Leesfrontaalnaakt@gmail.com.

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Harde Por

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O De meest gelezen stukken van 2023

O Willem Kraan zou met Scharwachter en Dibi hebben meegeprotesteerd

O Neem PVV-stemmers serieus!

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS