Home » Archief » Viva España!


[12.07.2010]

Viva España!

Peter Breedveld

Ik ben toch zó blij dat Nederland het WK Voetbal heeft verloren! Dat werd nog spannend, gisteravond, toen het Spanje maar niet lukte even een paar doelpunten te scoren en het Nederlands elftal een lesje nederigheid te leren. En ik had al zo’n katerig gevoel overgehouden aan de overwinning op Brazilië. Wat mankeerde die Brazilianen – die wedstrijd had toch een eitje voor ze moeten zijn?

Nee, ik vind het zielig voor mijn twaalfjarige zoon, die er echt kapot van is, maar ik zit niet te wachten op een Nederlands kampioenschap. Ik herinner me 1988 nog veel te goed, toen Nederland Europees kampioen werd. De dag van de finale kwam ik thuis van mijn werk, zo moe dat ik op de bank meteen in slaap viel (ik zou toch niet hebben gekeken, voetbal interesseert me volstrekt niet). Toen ik wakker werd, was Nederland kampioen en zag de wereld er totaal anders uit.

Op het nieuws zag ik dat er in Amsterdam dansende feestvierders een aantal woonboten tot zinken hadden weten te brengen. Als Nederlanders feestvieren, moeten er altijd andere mensen worden geslachtofferd. Zelf werd ik nog jaren na die dag door iedere willekeurige burgerlul ter verantwoording geroepen omdat ik tijdens de finale had geslapen – een anekdote die ik uiteraard maar moeilijk voor me kan houden; alles om me in positieve zin te kunnen onderscheiden van de schapen om me heen – Maar ik werd dus serieus gezien als landverrader, homo of allebei.

Het ergste was nog dat niet alleen mannen me hun stupide nationalisme opdrongen – sinds 1988 doen vrouwen ook massaal mee aan de de oranje massahysterie. Vroeger had je de vrouwen voor jezelf als er werd gevoetbald, nu valt er ook met hen geen fatsoenlijk gesprek meer aan te knopen. Lopen ze ook schreeuwerig interessant te doen over ‘onze jongens’ en ‘de scheids’ en ‘dat was duidelijk buitenspel!’ en ‘waarom stuurt Van Marwijk Huntelaar niet het veld op!’ en ‘we gaan zo helemaal de mist in jongens!’ Vrouwen beginnen vroeg of laat altijd hun mannen na te papegaaien – ik vind dat zó erg!

Het zal wel fout zijn, maar mij doet dat gedrag denken aan de Eerste Wereldoorlog, toen vrouwen hun mannen naar het front stuurden om ‘het vaderland’ te verdedigen. Ik heb altijd een mengeling van medelijden en minachting gevoeld voor mensen die zich verenigd weten door een symbool, een abstract idee, een slogan, in dit geval zelfs een spuuglelijke kleur, de kleur van de onsympathiekste familie van hebberige parasieten van het oostelijk halfrond.

Na 1988 werd, behalve het voetbal, élke sport overgenomen door de oranje bodysnatchers. Er kon geen volleybalteam of badmintonner meer een wedstrijd in het buitenland spelen of er stond een massa oranjebeschilderde idioten op de tribune te brallen, en alles werd van de eerste tot de laatste seconde vastgelegd door Nederlandse camerateams.

Zonder dat Europees Kampioenschap van 1988 was de onwaarschijnlijk antipathieke, driedubbelgeconcentreerde Hollander Raymond van Barneveld gewoon een eeuwig geborneerde postbezorger gebleven in plaats van de hysterisch bejubelde mythische held die hij werd omdat-ie in Engeland had gewonnen met pijltjesgooien. Pijltjesgooien! Een kroegspelletje voor morsige bierbuiken werd gepromoveerd tot een soort Nederlands Oostfront omdat er een zelfingenomen zak reuzel ‘onze eer’ stond te verdedigen.

Die waanzin, dat delirium waarin Nederland nog vele jaren heeft verkeerd, alsof het een Westerse grootmacht was geworden – ik was dus even bang dat we dat weer opnieuw zouden krijgen. Gelukkig heeft Spanje ons daarvan gered. Viva España! Hier in Frankrijk stonden mensen te juichen en te dansen. Op zich een beetje vreemd, maar ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat de Fransen zo blij waren omdat ze Hollanders gewoon niet zo aardig vinden. En daar kan ik me – als Hollander – van alles bij voorstellen.

Peter Breedveld voelt zich beter dan de rest

Peter Breedveld, 12.07.2010 @ 17:02

[Home]
 

90 Reacties

op 12 07 2010 at 17:08 schreef Dr. Oetker:

Leuk stuk! En met veel realiteitszin.

op 12 07 2010 at 17:12 schreef Sander Gorissen:

Als het voetbal je niet boeit, houd je er dan ook niet mee bezig en laat mensen die er wel plezier in hebben in hun waarde.

op 12 07 2010 at 17:20 schreef Peter:

Zoals die mensen mij in mijn waarde laten, zeker.

Het probleem is nou juist dat het onmogelijk is je er niet mee bezig te houden. Voetbal is alomtegenwoordiger dan Kerstmis en Ramadan.

op 12 07 2010 at 17:21 schreef matxil:

Hmmm, ik keek de wedstrijd gisteren in een kroeg op een plein in Barcelona, en de kijkers waren Denen, Engelsen, Italianen, Fransen en – natuurlijk – Spanjaarden/Catalanen. En één Nederlander dus. En inderdaad, iedereen, iedereen, was voor Spanje. Vooral van de Engelsen en Denen verbaasde me dat. Hoewel, naarmate de wedstrijd vorderde, steeds minder natuurlijk.
Toch denk ik dat in het algemeen “Nederlanders” best populair zijn in het buitenland, dus helemaal snappen doe ik het nog niet.

op 12 07 2010 at 17:26 schreef Barlapwned:

Die laatste (cursieve) zin geeft mijn visie op dit artikel weer. Op anderen schelden vanwege hun liefde voor een sport vind ik zielig. Een beetje dwars gaan liggen om aandacht te trekken, jammer! Ik kan normaal namelijk wél van je stukken genieten.

op 12 07 2010 at 17:35 schreef Arnoud:

Maar wie is dat lekkere wijf op de achtergrond?

op 12 07 2010 at 17:38 schreef yurp:

Sjonge Peter, wat een zuur stukje zeg. Een vriend van mij was ook in geel/groen de wedstrijd gaan kijken omdat hij niet van Nederlands nationalisme houdt. Zó ongelofelijk Nederlands is dat. Als je zoiets in Frankrijk verteld kijken ze je volgens mij schaapachtig en ongelovig aan. Reken maar dat al die Fransen als Frankrijk had gespeeld voor het nationale team hadden staan juichen. Je kunt het toch ook gewoon heel erg spannend vinden en voor het Nederlandse team zijn? Dan ben je toch niet meteen een brullende oranje monchool? Ook al heb je een oranje sjaaltje om je nek?

op 12 07 2010 at 17:38 schreef Peter:

Dat is mijn moeder. Ietsje meer respect, graag.

op 12 07 2010 at 17:38 schreef yurp:

eh.. de geel/groen tijdens Nederland-Brazilie that is..

op 12 07 2010 at 17:44 schreef yurp:

Ik hoorde overigens dat in Praag iedereen in het oranje in hun favoriete pivnice zat.

@matxil

als ik géén Nederlander was geweest en ik was in Spanje op vakantie was ik ook voor Spanje geweest, ook al kwam ik uit Lapland of Australie. Vorige week was een Amerikaan bij ons op bezoek, die was ook plots voor oranje ook al wist hij weinig van het WK verder.

op 12 07 2010 at 17:44 schreef Peter:

Ik snap het niet. Waarom trekt je vriend een ADO-shirt aan als Nederland tegen Brazilië moet?

op 12 07 2010 at 17:47 schreef Yezkilim:

Ook ik ben blij met het verlies, omdat dit alle debiele massahysterie eindelijk heeft getemperd.

Aan sport doen is tot op zekere hoogte gezond, maar aan wedstrijdjes doen, of erger, daar alleen maar naar kijken is natuurlijk nergens goed voor.

Of… bijna vergeten… het is wel ergens goed voor, als er geen WK ofzo is tenminste, namelijk om de bevolking koest te houden, in het kader van brood en spelen, zoals de Romeinen al wisten.

op 12 07 2010 at 17:47 schreef yurp:

Tsja, het is nou eenmaal z’n cluppie ;P

op 12 07 2010 at 17:51 schreef herman van der helm:

Hier moet ik peter toch even bijvallen. Ik heb ook niets met voetbal en het bijbehorende nationalisme.
In 1988 was ik tijdens het EK op een naturistecamping in Kroatie. Nederland had toen blijkbaar gewonnen want er liepen de hele dag (na een zeer onrustige avond en nacht) hollanders over het strand met 2-0 op hun kont geschilderd.

Zelfs daar was de idioterie onontkoombaar.

op 12 07 2010 at 17:55 schreef Sasuga:

Goed stuk, helemaal mee eens.

Als de voetballiefhebbers hun passie wat minder uitbundig zouden uitleven dan zo zo’n klap mischien ook wat minder hard aankomen. Hang die oranje vlaggetjes lekker -in- je huis voortaan in plaats van het straatbeeld ermee te verneuken. Als je perse het voetbal aan iedereen op wilt dringen, sta dan ook niet raar te kijken als er mensen die heel hard lachen wanneer “we” verliezen.

op 12 07 2010 at 17:57 schreef yurp:

Teveel nationalisme vind ik verkeerd, te weinig vind ik ook jammer want het geeft toch een soort van binding binnen een volk en kan positieve energie opleveren. Nederlanders uiten nationalisme meestal alleen maar tijdens voetbalkampioenschappen en tijdens koninginnedag. Ik heb meer tegen de commercialisering van nationalisme dan tegen het nationalisme rondom voetbal an sich. Iedereen is blij en aardig voor elkaar als Nederland wint. Dat is de rest van het jaar wel eens anders.

op 12 07 2010 at 18:03 schreef Rik:

Van Barneveld zou helemaal niet een ‘eeuwig geborneerde postbezorger’ zijn gebleven; hij zou inmiddels samen met duizenden collega’s op straat gesodemieterd zijn. Maar da’s weer een ander verhaal.
On topic: ik snap je punt, niet je frustratie. Er lopen een hoop idioten rond bij Nederlandse sporten maar als je duidelijk maakt dat je niet een van hen bent accepteren ze dat wel, is mijn ervaring. Overigens stond ik gisteren in een oranje T-shirt in een kroeg, en het was gezellig.

op 12 07 2010 at 18:19 schreef liberaalNico:

lees vaker stukjes van je. Over die foto’s? Ieder zijn handelsmerk. Ik knuffel graag net mijn kids, Echter liever niet geheel bloot.

Dit stuk? Tjah, Ik ben Oranje fan als ‘we’ het goed doen Waarom? Ik ben trots Nederland, (en ja had ook bijna TON gestemd vanwege die Vlaktax,) en als ons kleine NL zich ergens mee kan meten dan ben ik trots. Moet de sporters en publiek zich gedragen als 50ste na grootste land, en zich opstellen alsof we niets voorstellen in de wereld? Natuurlijk wel, Net als jij en ik IETS voorstellen in deze wereld. Hoe klein dan ook, het IETS waar we trots op zijn en/of met trots bij ons dragen.

IK BEN TROTS NEDERLANDER en alles wat daarmee samenhangt. Let me be, I’ll let you be. Deal?

op 12 07 2010 at 18:46 schreef EH:

Amen peter,

Ik ben niet in slaap gevallen, maar heb opgepast op mijn nichtje. Zodat mn zus tussen de oranje idioten kon staan.

Inderdaad, dat vrouwen tegenwoordig ook al zo vatbaar zijn voor deze zieke massapsychose viel mij ook al met verbijstering op.

Blij dat ze verloren hadden, want ik moest via museumplein weer terug.

op 12 07 2010 at 18:51 schreef pimmetje:

Waarom wordt dat onelegante gerommel trouwens voetbal genoemd?
Voetbal doet me altijd herinneren aan Pelee, de enige voetballer waarvan ik de naam heb weten te onthouden. Gratieus en uit de diepte van zijn ziel gaf hij de indruk dat het hem helemaal niet kon schelen of er werd gewonnen of verloren, zodat hij de medespelers niet respectloos hoefde te behandelen. Natuurlijk kun je zoiets niet leren in het stadion. Liefde voor mensen en voor de dingen die je doet, heeft met opvoeding te maken, niet met een of ander aangeleerd vaardigheidje.
Uit Nederland verbannen en mijn paspoort afgenomen, hoopte ik te ontkomen aan deze wereldkampioenschappen nationalisme. Maar helaas, bij iedere nieuwe “overwinning” door iedereen gefeliciteerd alsof ik persoonlijk verantwoordelijk zou zijn. Nu meewarig bekeken, wordt medelijden uitgesproken en het liefst helemaal gemeden. Nederlander is van ongemakkelijke bewondering zonder excuus omgeslagen naar een besmettelijke ziekte. Gelukkig zijn de spelen voorbij en zullen ze hopelijk snel weer aan brood gaan denken.

op 12 07 2010 at 18:51 schreef José:

Peter, Peter, Peter. Ach gossie toch.

op 12 07 2010 at 19:01 schreef smeets:

Was ik even blij dat mijn vrouw dit weekend moest bevallen. Althans dat dacht ik. Op het moment supreme riep de verloskundige: ‘Het is een Wesley’.
Zucht!!!

op 12 07 2010 at 19:14 schreef Kretenzer:

Het was heet en ik had niets omhanden. Dus ik keek. Zij het met onderbrekingen. Spleetogen heb ik er niet van gekregen en een kater ook niet. Wel had ik liever gehad dat Nederland had gewonnen als ze maar wat beter hadden gespeeld. Minder intimiderend. Ze hebben het verlies over zichzelf afgeroepen met hun gele kaarten (Heitinga).
Nationalisme? Ik houd van de streek waar ik ben opgegegroeid en die waar ik woon (is niet dezelfde). Ik houd van hun horizonten, gebouwen en mensen. Lijkt me normaal. Is dit nationalisme? Oké, dan ben ik een bekrompen mongool.
Gelukkig is het wat koeler nu. Morgen een bergetappe in de Tour.
de France voor de globulaire internationalisten :-).

op 12 07 2010 at 19:22 schreef Jan van Dijk:

Eenieder vindt zijn eigen vooroordelen meer terecht dan andermans vooroordelen.

op 12 07 2010 at 20:03 schreef Rob:

Er is niets Hollandser dan je te gaan zitten schamen voor andere Hollanders, en dan dwars gaan liggen zodat je jezelf buiten de massa plaatst. Wij houden niet van de massa, we kloppen ons op de borst en roepen eendrachtig dat we allemaal individuelen zijn – The Life of Brian inderdaad, want Monty Python citeren is ook al zo’n dingetje om je mee te onderscheiden op de Nederlandse vlakte.

Een Italiaan dost zich niet extreem raar uit want men is hier nu eenmaal slaaf van de mode en heeft niet die prettige vrijheid en het gebrek aan schaamte die sommige Nederlanders wel kennen. Maar behoudens de aanhangers van de hoogst onfrisse afscheidingsbeweging Lega Nord loopt hier niemand te juichen voor de tegenpartij. Niet omdat dat ‘landverraad’ zou zijn, maar gewoon omdat je als Italiaan hoopt dat Italië wint.
En daar is niks mis mee.

op 12 07 2010 at 20:39 schreef Josje:

Sport verzustert en verbroedert, Peter. Zo veel hysterie hoeft ook van mij niet, maar toch raak ik ontroerd als ik die fans (uit elke laag en cultuur) gezamenlijk zie genieten en treuren. Met de armen over elkaar heen. Viva Le Sport (of hoe je dat ook noemt).

op 12 07 2010 at 20:57 schreef Peter:

Een vriend van mij was ook in geel/groen de wedstrijd gaan kijken omdat hij niet van Nederlands nationalisme houdt. Zó ongelofelijk Nederlands is dat.

en

Er is niets Hollandser dan je te gaan zitten schamen voor andere Hollanders, en dan dwars gaan liggen zodat je jezelf buiten de massa plaatst.

Heren, massa’s Hollanders vertellen me altijd dat er niks Hollandser is dan wat ik doe. Er is dus niks Hollandser dan Hollanders met afwijkend gedrag te zeggen dat er niks Hollandser is dan hun afwijkende gedrag.

Als het werkelijk zo was dat er niks Hollandser is dan een groen-geel shirt aan te trekken en dwars te liggen, waarom heeft dan de overgrote meerderheid van de Hollanders zich de afgelopen maand in een oranje shirt overgegeven aan de Oranje massahysterie?

op 12 07 2010 at 21:04 schreef Arnoud:

Haha, ze moedah! Zorg dan maar dat juh d’r geen klèn broertje bij maak!

op 12 07 2010 at 21:09 schreef franssmeets:

Rob,

Italianen mogen misschien erg van mode houden maar ik kan uit ervaring zeggen de mogelijkheid tot diversiteit in inrichting en mode in Italie vele malen groter is dan in Nederland.
De Italianen dossen zich niet als debielen uit omdat dit tegen hun mannelijkheid ingaat. En daar hebben ze gelijk in. Ik krijg vooral een plaatsvervangende schaamte dat de pletterpet en plopmuts symbool staat voor de Nederlandse mannelijkheid. Ik begin echter steeds meer te geloven dat de Nederlandse man een pletterpet en plopmuts is.
Aandacht trekken door jezelf te ridiculiseren. Minder zelfrespekt kun je echt niet hebben.

Josje,

Er is nog nooit gebleken dat sport verbroedert. Al vanaf de opkomst van de natie-staat wordt sport misbruikt om de massa achter een systeem of leider te krijgen. En dat is nu niet anders. Sport is een substituut voor oorlog. Op dat punt heb ik meer respekt voor de geweldadige hooligan dan voor de plopmuts. Die is tenminste eerlijk.

Nu moet ik wel bekennen dat ik een grote fan ben van het damesstennis. Vooral als achtergrondmuziek..

op 12 07 2010 at 21:14 schreef yurp:

@Peter

Wellicht is er niks Nederlandser dan wat te zeuren te hebben over andere Nederlanders ;)

op 12 07 2010 at 21:14 schreef Rob:

Ik heb nooit zelfs maar nageacht over mijn ‘mannelijkheid’. Of een ‘pletterpet’ als zodanig gezien.
Wat een flauwekul, dit land (Italië) gaat juist ten onder aan al die zogenaamde, opgeklopte en ten onrechte bejubelde ‘mannelijkheid’.
En er is hier geen vrijheid van handelen, want alles is gekoppeld aan la bella figura, onbeholpen te vertalen als een goed figuur slaan. Van de inrichting van onze slaapkamer die niemand anders ooit ziet tot het feit dat je je eerst omkleedt voordat je – I kid you not – naar de fokking supermarkt gaat.
Maar nu dwalen we af.

op 12 07 2010 at 21:19 schreef Peter:

Ik heb toch liever die Italiaanse bella figura dan die Hollandse schreeuwerige lelijkheid. Zal de estheet in mij zijn.

op 12 07 2010 at 21:25 schreef yurp:

Maar zonder gekheid. De twee dingen die hier naar voren komen zijn volgens mij wél twee typische Nederlandse trekjes. Ten eerste een sterk wantrouwen van nationalisme, autoriteit en militarisme naar mijn idee nog steeds als gevolg van WOII. Ten tweede een doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg instelling die tot uitdrukking komt in opmerkingen als: “massa oranjebeschilderde idioten” en “dossen zich niet als debielen uit.”

op 12 07 2010 at 21:26 schreef Josje:

Frans Smeets,

Wellicht zie ik het verkeerd, maar ik proef veel verbittering bij jou. Ik weiger te denken dat sport oorlog is (behalve soms bij het voetballen op het veld) of gebruikt wordt als machtsmiddel voor een systeem of leider (de commercie daar ook gelaten). Dat mensen bij grote evenementen zich te buiten gaan met pletter en plop, alla, maar dat is juist eerlijker en sportiever dan wat gewelddadige hooligans doen. De pletters en plops genieten van de banaliteiten en doen geen vlieg kwaad. Laat ze lekker even in hun gezusterlijke en gebroederlijke waan van de dag. De werkelijkheid is soms moeilijk genoeg.

op 12 07 2010 at 21:30 schreef yurp:

@Peter

ik weet niet of je wel eens in een gemiddeld Italiaans huis geweest bent maar fraai is het niet. Het belangrijkste meubel is de TV die recht naast de tafel staat zodat men ook tijdens het eten kan kijken, de vloer is onveranderlijk gemaakt van afschuwelijke plavuizen en de rest is ook niet alles. Ik persoonlijk ben dan zelfs een grotere fan van de Nederlandse vinex eenheidsworst.

op 12 07 2010 at 21:33 schreef Peter:

Yurp, ik heb de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt en ‘normaal’ is hier met een oranjebeschilderde kop ‘onze jongens’ staan toeschreeuwen.

Ik heb in mijn stuk vrij precies uitgelegd waarom ik niks van die gekte moet hebben maar toch menen jij en anderen het beter te weten en je zal en moet op mij het etiketje ‘niks Hollandser’ plakken.

Maar met dat voorbeeld van dat shirt sloeg je de plank al mis, en nu ook weer. Als het zo’n typisch Nederlands trekje is om je tegen die massagekte te verzetten en tegen nationalisme, waarom ben ik dan één van de zeer, zeer, zeer weinigen die dat deed?

Het ganse Hollandse volk heeft zich in oranje gehuld en aan nationalisme overgegeven. Er is dus niks Hollandser dan dát, en mijn gedrag is zeer on-Hollands.

op 12 07 2010 at 21:33 schreef Peter:

En ik ben in ontzettend veel Italiaanse huizen geweest.

op 12 07 2010 at 21:47 schreef Tjerk:

“Als het zo’n typisch Nederlands trekje is om je tegen die massagekte te verzetten en tegen nationalisme, waarom ben ik dan één van de zeer, zeer, zeer weinigen die dat deed?”

Omdat er ook niks Hollandser is dan je kop in je schild te trekken, te zwijgen en te wachten tot het allemaal voorbij is, om daarna om het hardst te schreeuwen dat je altijd al vond wat Peter Breedveld zei, natuurlijk. Dat is toch volkomen logisch?

# verzetshelden na de oorlog.
## moffenhoeren kaalscheren.

op 12 07 2010 at 21:47 schreef Rob:

Als het zo’n typisch Nederlands trekje is om je tegen die massagekte te verzetten en tegen nationalisme, waarom ben ik dan één van de zeer, zeer, zeer weinigen die dat deed?

Dat is dus niet waar. Je bent één van de velen die ervoor kiezen om zich af te zetten tegen “iedereen” die zich “als een idioot uitdost”. En daarmee mét al die andere zogenaamd zéér on-Hollandse figuren de fout begaat om te denken dat alle voetbalfans zich zo uitdossen en hun huis zo toetakelen. Je kunt ook gewoon voetbal kijken en hopen dat Nederland wint zonder pletterpet of al die onzin meer.

Wel lollig dat je het je enorm aantrekt, het ‘verwijt’ dat je je als een Hollander gedraagt. Want dat is iets vreselijks, kennelijk.

En la bella figura, da’s dus geen heupwiegende mooie vrouw maar een bespottelijke vorm van sociale dwang die overal de kop opsteekt. Ik dacht te weten dat je daar niet van houdt.

op 12 07 2010 at 21:50 schreef franssmeets:

Josje,

Die pletterpetten en plopmutsen hebben het anders voor elkaar gekregen dat ik zelfs op de verloskamer tijdens de geboorte van mijn zoon met een zekere Wesley geconfronteerd moet worden.

In de Eerste Wereldoorlog hadden de Engelsen een machine ontwikkeld die een voetbal de vijandige linies kon intrappen. Wie de bal als eerst terugbracht mocht naar huis. Helaas is de bal ook nooit teruggekomen.
Nu vraag ik me af of plopmutsen ook achter zo,n bal aan zouden gaan.

Rob,

Ik denk ook nooit na over mijn mannelijkheid.
Maar als ik een plopmuts of pletterpet zie, gaat het wel ineens spelen.

op 12 07 2010 at 21:54 schreef Peter:

Ik trek het me niet ‘enorm aan’, het irriteert me, want het is ontzettend dom en het is ook een standaardreactie van Hollanders die zich ergeren aan Hollanders die zich weigeren te conformeren. Echt, ik heb al tien miljoen keer in mijn leven gehoord, van Hollanders, dat ik typisch Hollands ben. Van de meeste buitenlanders hoor ik echter meestal dat ik totaal anders ben dan de meeste Hollanders die ze kennen.

Het is volstrekt onzinnig te blijven volhouden dat het typisch Hollands is om je af te zetten tegen wat alle andere Hollanders doen. Nu blijk ik zelfs met ‘zeer velen’ te zijn. Als ik morgen weer inlog, blijkt Yurp als enige met een oranje shirt tussen allemaal Hllanders met een groengeel shirt te hebben gestaan.

Gewoon de werkelijkheid een beetje veranderen, om toch maar gelijk te krijgen.

Weet je wat typisch Hollands is? Je opwinden over mensen die zich wèl stijlvol weten te kleden, omdat je zeker weet dat daar ‘dwang’ achter steekt, en omdat de Nederlander nou eenmaal een aangeboren weerzin heeft tegen een verzorgd uiterlijk.

op 12 07 2010 at 21:56 schreef franssmeets:

Rob,

Ik vind het wel een beetje hypocriet. Vier weken lang hebben de voetbal”haters” zich de publieke ruimte moeten laten afnemen. Tv kijken was er niet meer bij. Een sociale gelegenheid bezoeken al helemaal niet. En inkopen doen een nachtmerrie.
En dan is het vervolgens typisch Nederlands om je er tegen af te zetten.

Wie zijn die velen dan? Ik ken er maar drie. Maarten van Rossem, Breedveld en ikzelf..

op 12 07 2010 at 21:57 schreef yurp:

Peter,

In jóuw geval zet je jezelf af tegen oranje voetbalgekte, iets wat inderdaad de meeste Nederlanders niet doen. Daarin ben je wat extremer dan de meesten. Maar niet on-Hollands. Je moet toegeven dat anti-nationalisme nog steeds de norm is in Nederland. Tanende, dat geef ik toe maar tegen bijvoorbeeld de vlag hijsen op scholen of het volkslied zingen wordt wantrouwig aangekeken. Te hoog opgeven van Nederland doe je niet, er moet altijd wat relativerends aan worden toegevoegd. Vaak zijn mensen wel enigszins trots op hun land, te duidelijke uitingen daarvan worden echter met een portie wantrouwen bekeken. Hoeveel vlaggen zie je in Nederland hangen op bevrijdingsdag?

op 12 07 2010 at 22:01 schreef Peter:

Smeets, en Arnon Grunberg: http://twitpic.com/24qk50

Je moet toegeven dat anti-nationalisme nog steeds de norm is in Nederland.

Geef het toch eens op, Yurp. De afgelopen maand heb je kunnen zien dat die stelling volslagen onhoudbaar is.

op 12 07 2010 at 22:08 schreef yurp:

Voetbalgekte is inderdaad een ontlading van sluimerende gevoelens waar men zich de rest van het jaar voor schaamt. Dat uit je namelijk niet, want dat is verkeerd. Je mag in Nederland slechts eens in de twee jaar een paar weken tijdens de kampioenschappen je ‘liefde voor je land’ of hoe je het ook wilt noemen uiten. De rest van het jaar is het not done. En voor jou is het blijkbaar zélfs tijdens die perioden not done.

op 12 07 2010 at 22:16 schreef Tjerk:

“Ik ken er maar drie. Maarten van Rossem, Breedveld en ikzelf..”

“en Arnon Grunberg”

en Chris Rutenfrans (eindredacteur Opiniepagina Volkskrant):

“Ach, dat is zo gekunsteld. Samen hossen en juichen en bier drinken. Na de rondvaart gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. Dan is het weer over met de saamhorigheid. Aan een nationaal gevoel heb je trouwens niets. Dat leidt alleen maar tot oorlog.”

op 12 07 2010 at 22:23 schreef Max J. Molovich:

Die ‘zelfingenomen zak reuzel’ deed ’t ‘m. Bijzonder leuk stukkie. Zeker voor een homofiele landverrader.

op 12 07 2010 at 22:25 schreef Rob:

Je opwinden over mensen die zich wèl stijlvol weten te kleden, omdat je zeker weet dat daar ‘dwang’ achter steekt

Jammer. Ik speelde met de gedachte iets te schrijven over la bella figura maar als je denkt dat ik zomaar iets roep over dit land waar ik nu drie jaar samenwoon met een Italiaanse, en als je nog niet begrepen hebt dat dit fenomeen veel verder gaat dan ‘je goed kleden’, dan doen we dat toch maar niet.

op 12 07 2010 at 22:30 schreef Max J. Molovich:

Mooi voetnootje ook van Grunberg. Grappig dat hij ook de vergelijking met de Eerste Wereldoorlog trekt.

Nu moet ik toegeven dat ik me zelf wel graag laat meeslepen in oranje-euforie. Het verbaast me wel van mezelf. Vooral als ik erover nadenk. Je moet zoiets ook in gezelschap kijken, samen met mensen die bereid zijn te juichen als er een doelpunt valt. In je eentje juichen kan wel, maar het werkt een stuk minder. Het voelt nog belachelijker dan het al is. Als je met z’n allen juicht, heb je voor heel even het idee dat het er toe doet.

Waar ik me wel altijd zeer over verbaast, is de kater die mensen aan zo’n nederlaag over houden. Daar heb ik zelf namelijk nooit zo’n last van. Na een minuut of vijf is de teleurstelling al wel weer voorbij. Maar o wee als je dan een relativerende opmerking wenst te maken. Of over gaat op de orde van de dag. Nee, mensen wensen zich nog even in hun misère te wentelen.

op 12 07 2010 at 22:36 schreef franssmeets:

Misschien staan de plopmutsuitdossingen wel voor een soort lafheid. Voor echt nationalisme moet je ook af en toe ten strijde trekken. Wel de lusten maar niet de lasten.
Ik zie ineens visioenen van Karremans (Sebrenica) met een plopmuts.

op 12 07 2010 at 23:31 schreef Max J. Molovich:

Haha. Ja, daar zit ie dan, met z’n plopmuts, vrolijk te spelen achter z’n piano. Maar zodra de temperatuur in die gezellige tent vol met penose een beetje begint te stijgen, duikt meneer eronder en trekt hij zijn plopmuts tot over zijn oren. En achteraf de scheidsrechter de schuld geven.

op 12 07 2010 at 23:35 schreef Rob:

Het is ook meeslepend, Max. Ik hou niet van voetbal en ik weet er weinig van, en ik woon ook nog eens ver weg van de onzin. Toch sleept het me ook mee, dat gevoel dat ‘we’ iets kunnen bereiken, hoewel ik de res tvan het jaar de eerste ben om dat van me af te werpen, omdat ik pas in ‘we’ geloof als ik er zelf daadwerkelijk deel van uitmaak. En dat doe je op het veld en niet op de tribune of de bank thuis. Ik snap het ook niet helemaal maar het is er, althans bij mij, en ik heb me daar vroeger wel tegen afgezet maar dan keek ik stiekem toch.
Hier, in Italië, kijkt iedereen. Met een half oog, en alleen naar de ‘eigen’ wedstrijden, maar het blijft de nationale sport.
het enige wat me nu tegenstaat van de nederlaag is dat ik er nog één keer met al mijn Italiaanse kennissen over moet praten. In de gemeenplaatsen die overal ter wereld als voetbalwijsheden gelden (je kunt heel makkelijk doen alsof je er verstand van hebt, merk ik). Verder, ach… jammer. Meer niet.

op 12 07 2010 at 23:41 schreef hj:

Ha, ik opende FrontaalNaakt met de verwachting een stuk van deze strekking aan te treffen en werd niet teleurgesteld.

Je blijft gewoon een zure lul, Peter. ;p

op 12 07 2010 at 23:49 schreef oliver stone:

Ik schaam me een beetje want ik had zondag ook mijn oranje string aan. Fijn dat Peter mij met de neus op de feiten drukt.

op 13 07 2010 at 00:06 schreef Max J. Molovich:

Overigens, Tjerk, is het volgens niet Chris Rutenfrans die je daar citeert, maar Ben de Graaf, de vroegere chef Sport van de volkskrant. Doet thans nog wel eens commentaar bij het driebanden. Wanneer het de NOS tenminste behaagt om daar, tussen al het voetbal door, een halve minuut aandacht aan te besteden. Ik heb het al lang niet meer zien langskomen, dat driebanden. Ik kijk dan ook bijna niet meer naar Studio Sport.

op 13 07 2010 at 00:15 schreef matxil:

@yurp (12 07 2010 at 17:44)
Natuurlijk! Je hebt helemaal gelijk, dat is de verklaring. Ook weer opgelost.

@iedereen
Ik had trouwens een oranje sarong om mijn nek geslagen. Ik ben alleen een beetje de draad kwijt: ben ik dan juist wél of juist niét typisch hollands?

op 13 07 2010 at 00:39 schreef Prediker / Tjerk:

Max Molovich; verdorie zeg, je hebt gelijk.

op 13 07 2010 at 03:21 schreef MNb:

“Het zal wel fout zijn, maar mij doet dat gedrag denken aan de Eerste Wereldoorlog, toen vrouwen hun mannen naar het front stuurden om ‘het vaderland’ te verdedigen.”
Dit is helemaal goed. Maar als ik moet kiezen heb ik toch liever de slag om Soccer City dan de slagen bij Ieper en Verdun.
Ik ben zo’n beetje als Max Molo. Het liefst kijk ik met een paar supporters van de tegenpartij; dat is veel lolliger. Heb ik weer een aanleiding om wat stomme grappen te maken. En de teleurstelling duurt niet langer dan 5 minuten.
Mijn klas (plusminus 15-jarige Surinamers) had vandaag vrij wegens examen; morgen verwacht ik uitgebreid commentaar waarom Oranje volkomen terecht verloren heeft en totaal niet deugde. Van mijn collega’s en een paar ll die ik op straat tegenkwam heb ik al wat voorproefjes gehad.

Dat is dus mijn houding – altijd geweest. Voetbal is een leuke aanleiding elkaar eens flink te jennen met iets onschuldigs. En morgen zal ik het slachtoffer zijn. Ook dit spel dient meegespeeld te worden: ik zal iedereen dreigen met strafwerk en puntenaftrek en doen alsof ik boos ben. Hebben ze nog meer lol.

op 13 07 2010 at 06:29 schreef franssmeets:

Maar is er ook gewoon niet iets teveel voetbal. Als je dat dan 1 maal in de tien jaar doet. Elke fucking 2 jaar begint het oplichtingscircus weer. En dan natuurlijk ook nog de nationale competitie, de Beker, Eufacup, Championsleague. En waarschijnlijk ben ik ook nog iets vergeten.
Zijn we niet helemaal doorgeslagen met dat voetbal.

Eigenlijk zou er op voetbalartikelen en op stadions, net als bij een pakje sigaretten, een waarschuwing moeten staan. “Voetbal kan u en de maatschappij ernstige schade toebrengen”

op 13 07 2010 at 06:30 schreef franssmeets:

Oh ja, en niet onder de 18

op 13 07 2010 at 06:35 schreef Peter Dijkema:

Deel de opluchting! Als ‘we’ hadden gewonnen, had het gezeur de hele rest van de eeuw geduurd. En we hebben al een naam als arrogante lompe botteriken hoog te houden, die Hollanders in het buitenland.

Overigens ben ik blij met de dames, die in beeld komen. Van mij mag, wat dat betreft, het altijd zomer zijn ;)P

op 13 07 2010 at 07:38 schreef pimmetje:

Hoe is het mogelijk dat iemand enig verschil heeft weten te ontdekken tussen mensen die ergens in Italie en die die ergens in Nederland geboren zijn. Uitgezonderd dan dat een gebrekkige kennis van de Nederlandse taal in Italie een meer voorkomend verschijnsel is. Allemaal zijn ze we het toch eens om maandag bij het weekeinde te voegen en dat ook daadwerkelijk te doen als er op dinsdag een heilige gevierd moet worden. Was dat niet de grote Europese gedachte om in heel Europa al die nationale en religieuze feestdagen samen te gaan vieren zodat we nooit meer hoeven te gaan werken? Nee hoor, pletterpetten en plopmutsen zijn een luxe die gewoon nog niet tot Italie is doorgedrongen.

op 13 07 2010 at 08:15 schreef bigpete:

Dat je niet van voetbal houdt dat kan natuurlijk. maar dat je dan bijna klaarkomt als Nederland verliest is onlogisch, als het je niet boeit dan maakt het je niets uit. Wat jij hier ten toon spreidt is een “weg met ons” mentaliteit. Wat kan jou het schelen als de rest van het land wel enthousiast is? Jij zit toch op je naturistenkampong of ben je nu al weer terug?

op 13 07 2010 at 08:20 schreef Max J. Molovich:

Er is een verschil tussen enthousiasme en hysterie.

op 13 07 2010 at 08:24 schreef franssmeets:

Big Pete,

Als je elke twee jaar voor vier weken GEDWONGEN wordt aan een feestje van debielen mee te doen, dan hoop je dat de muziekinstallatie het begeeft.

op 13 07 2010 at 09:00 schreef Dolf:

Genoten heb ik van die wedstrijden van Oranje! Zelden was de binnenstad zo vrij van proleten. Hele supermarkten voor mij alleen. Of heerlijk stoempen op de fiets over een vrijwel lege weg.
Als ik Peter was, had ik mij niet lopen ergeren aan al dat oranje, maar in een Froger vrije PC Hooft straat lekker gaan shoppen voor een paar kekke Prada teesnlippers. En daarna een mooi stukje schrijven over klein geluk. Maar dit is ook lief.

op 13 07 2010 at 09:00 schreef Arnoud:

Nog een korte opmerking, over WO1. Of het een gepaste vergelijking is, laat ik in het midden, maar het tussen aanhalingstekens plaatsen van ‘vaderland’ is een voorbeeld van post-nationalistisch denken en daarmee echt iets van de late 20ste eeuw. De staat, de overheid en het vaderland waren toen even concreet als dwingend aanwezig in het dagelijks leven, als feitelijke macht of als abstracte idee.
Jij mag het een walgelijk idee vinden, maar er werden toen oorlogen gevoerd en mannen – wie anders? – moesten niet zozeer de eer van het land, maar het land zelf verdedigen. Tegen plundering, overheersing en fysiek gevaar.
Tot slot zullen de meeste vrouwen met veel verdriet en ongerustheid afscheid van hun man hebben genomen, en niet met een houding van ‘vooruit, je gaat maar’.
Je parallel getuigt val met al van erg weinig historisch besef en een gebrek aan kennis.

op 13 07 2010 at 09:39 schreef Mas Rob:

“Jij mag het een walgelijk idee vinden, maar er werden toen oorlogen gevoerd en mannen – wie anders? – moesten niet zozeer de eer van het land, maar het land zelf verdedigen. Tegen plundering, overheersing en fysiek gevaar.”

Dit lijkt me een onhoudbare stelling. In het begin van de twintigste eeuw kwamen nationalistische stromingen aan de macht in diverse Europese landen. Haantjesgedrag op nationale schaal bepaalde de buitenlandse politiek.

Het ging niet om “helaas, het kan niet anders” maar om “aanvalluh…!” om maar een voetbalgerelateerde term te gebruiken.

op 13 07 2010 at 09:53 schreef Max J. Molovich:

Het lijkt me ook getuigen van weinig historisch besef, die stelling van Arnoud. De Eerste Wereldoorlog speelde zich niet af in de Middeleeuwen en werd niet gevoerd door de Vikingen tegen het soepie. Zolang als ik mij kan herinneren heb ik gehoord dat toen, in de hete zomer van 1914, gans Europa vrolijk marsliederen zingend tegen elkaar ten strijde trok, waarbij iedereen ervan uitging tegen de kerst weer thuis te zijn. Met de cup in het bezet, om in voetbaltermen te blijven. Toen het allemaal wat langer bleek te duren, en toen de tegenstander wat hardnekkiger bleek dan gedacht, ja, toen sloeg de stemming om en was men minder enthousiast om naar het front gestuurd te worden.

op 13 07 2010 at 10:40 schreef drs. T.:

In juli 2001 overleed Bertie Felstead. Hij was toen 106 jaar oud. Toen hij 20 was, zat hij in een loopgraaf bij het Franse stadje Laventie. Op Eerste Kerstdag 1915 hoorde hij en zijn maten Duitse soldaten ‘Stille Nacht’ zingen. Ze zongen ‘Good Soldier Wenceslas’ terug en vervolgens werd er na wat heen en weer geroep een voetbal tevoorschijn gehaald en begonnen de mannen in het gebied tussen de linies aan een partijtje voetbal. De stand werd niet bijgehouden. Er kwam een eind aan dit treffen toen generaal Sir Anthony Cecil Hogmanay Melchett de mannen beval weer de loopgraven in te gaan. “Het is de bedoeling dat we hier moffen doodschieten en er niet vrienden mee worden”. Kort daarna hervatte de Britse artillerie het vuren. Bertie Felstead vond in 2006 de Duitsers nog steeds “all right”.

Dus moeten jullie hier niet zo stom doen over dat voetballen. Demonstratieve zelfverheffing is een weinig aantrekkelijk schouwspel! Dat zit anders met die foto bovenaan. Wat een vrouw!

op 13 07 2010 at 10:57 schreef dirk.wastora:

Het ergste aan Nederland is niet het voetbal, maar de stuitende stupidteit van vooral de elite(politiek,wetnschappelijk en cultureel) en vooral de schaamteloosheid waarmee dit wordt uitgedragen.
Alsof domheid je kroont. Iedereeen die een zinnig woord bijv. zou willen zeggen over de 1-WO leze eerst”de kanonnen van augustus”van Barbara Tuchmann. Frontaal is helaas een debatforum dat Popstars of Wikipedia niet overstijgt. Shame on you. Ignorance is our worst enemy, gehersenspoelde sofisten.

op 13 07 2010 at 11:10 schreef Max J. Molovich:

Klinkt als een leuk boekie. Leest het een beetje lekker weg? Want dan ken ik het nog meenemen op vakantie. Het klinkt in ieder geval wel als iets voor onder de Zuid-Franse zon, ‘De Kanonnen van Augustus’.

op 13 07 2010 at 11:22 schreef Arnoud:

@Mas Rob
Je hebt gelijk wat betreft dat haantjesgedrag, voor zover je het over Duitsland hebt (de andere landen nadrukkelijk niet), maar onze stellingnames sluiten elkaar toch niet uit?

@Max J Molovich
Dat is allemaal overbekend. Evenmin in tegenspraak met mijn korte stukkie.

op 13 07 2010 at 11:28 schreef Arnoud:

En verder wil ik afsluiten met de simpele constatering: Nederland bestaat uit Oranje-malloten, een grotere groep Oranje-meelopers (zolang het goed gaat), uitbaters van de Oranje-‘gekte’ (voornamelijk middenstand), Oranje-ongeïnteresseerden en een vrij kleine, maar daarom niet minder luidruchtige, groep Oranje-haters. Tot die laatste groep behoort Peter Breedveld.
Zelf ben ik een Oranje-ongeïnteresseerde, met afkeer van massa’s, in dit geval schreeuwerige meelopers en ander carnavalsvolk. Maar hopen op een nederlaag vind ik ook weer zo kinderachtig.

op 13 07 2010 at 12:08 schreef Peter:

Je doet de waarheid nogal geweld aan door te stellen dat ik niet minder luidruchtig ben dan de Oranje-schapen. Van mij heb je de afgelopen vier weken geen last gehad, dit stukje heb je vrijwillig gelezen nadat je uit eigen vrije wil naar mijn site bent gesurfd en het is mijn enige bijdrage aan het verzet tegen de hysterie.

Ik heb daarentegen vier weken lang gezucht onder de dictatuur van Koning Voetbal en zijn hersenloze hordes.

Je kunt het kinderachtig vinden dat ik hoopte op een nederlaag, mij maakt het leven een stuk aangenamer.

op 13 07 2010 at 12:14 schreef Peter:

Zeg dirk.wastora, heb je ook nog een écht argument?

op 13 07 2010 at 14:03 schreef Eef Bouwhout:

Goed stuk, alleen de van Amsbergjes komen er iets te mooi uit naar voren. Terwijl het grauw zich blij maakt met een clubje ballende straatvechters, steelt Beatrix de verkiezingsuitslag en laat ze haar lakei alvast verordonneren welke geluiden zij niet uit de Kamer wensen te horen.

Gubn ze die hut in Mozambique, maar dan de rest hier inleveren en met z’n allen daar gaan wonen. Kijken of het WA lukt om daar wat oranjekoorts los te maken en chief van het dorp te worden…

op 13 07 2010 at 14:24 schreef Alphonse Scaf:

Een aparte mensensoort, de Hollander? Mensen, met een afwijking aan de zintuigen? Geen kleurgevoel, maken pokkenherrie. Geen smaak. Maar er zijn ook andere Hollanders. Kijk mij maar, zegt Peter.
Toch blij dat ik geen Hollander ben.

Opvallend, niemand heeft het over de oorlog die tachtig jaar duurde. Die met de Spanjolen indertijd.

op 13 07 2010 at 14:35 schreef franssmeets:

Drs T,

Geschiedenis kent geen zwart-wit.
Uit VPRO-geschiedenis.

“Kapitein W.P. Nevill, commandant van de 8ste East Surreys, zag oorlog als een spel. Voetbal en cricket waren in de Victoriaanse tijd vormende sporten. Sommige Engelsen zagen oorlog als een soort wedstrijd, die volgens de 19de-eeuwse waarden gespeeld moest worden.

Tijdens een verlof in Londen kocht de kapitein vier ballen. Eenmaal terug in de loopgraven van Frankrijk vertelde hij zijn plan aan zijn soldaten. Zijn vier pelotons kregen alle vier een bal en bij de aanval moest de bal in een vijandelijke Duitse loopgraaf worden geschopt. Het winnende peloton zou een prijs krijgen.

De gebeurtenis speelde zich af bij de slag om de Somme in 1916. De Britten deden mee aan een offensief op de Duitse stellingen. Men was zo overtuigd van de effectiviteit van de bombardementen op de vijandelijke stellingen, dat mensen als kapitein Nevill voetballend dachten te kunnen aanvallen.

De eenheid van kapitein Nevill nam het Franse dorp Montauban in bij het offensief, maar welke van de pelotons de wedstrijd won, is niet bekend. Nevill overleefde zijn ‘wedstrijd’ niet en ligt begraven in het naburige dorp Carnoy.

Ook op een andere manier werd voetbal door de Britten in de oorlog betrokken. Er werd een Voetbal Bataljon gevormd, dat als naam “the Die Hards” kreeg. De sporthelden van dit bataljon werden in november 1915 naar Frankrijk gestuurd om tegen teams van regimenten daar te spelen.

In juni 1916 werden voetballers militair ingezet bij de slag om Vimy Ridge. Er was een gebrek aan manschappen en de strijdende voetbalhelden vormden mooie patriottische propaganda. De verliezen waren bijzonder groot en ook bij ander veldslagen verloren “the Die Hards” veel mensen”

op 13 07 2010 at 17:09 schreef MrOoijer:

Al die kabouterplopmutsen met hun Oranjeboomkegels die het “etnisch geweld” van Giovanni van Bronckhorst, Nigel de Jong, Ibrahim Affelay, Khalid Boulahrouz, Demy de Zeeuw, Gregory van der Wiel, Edson Braafheid, Michel Vorm, Rafael van der Vaart, Eljero Elia, en Ryan Babel dit keer “all in the” game vonden, die lopen allemaal straks lekker verder te kankeren op de softies van de Linkse kerk.

op 13 07 2010 at 17:38 schreef Arnoud:

@peter
Wat betreft het vrijwillig lezen en de luidruchtigheid moet ik je helemaal gelijk geven. En ‘zuchten onder dictatuur’, ‘hordes’? Als jij het zo ervaart, wie ben ik om het tegen te spreken?
En dat ik hier uit vrije wil kom, is omdat ik je dwarse stukjes graag lees.

op 13 07 2010 at 19:39 schreef Anin:

“De hoogmoed neemt precies zoveel plaats in als de domheid voor hem inruimt.”

op 14 07 2010 at 02:57 schreef MNb:

“Jij mag het een walgelijk idee vinden, maar er werden toen oorlogen gevoerd en mannen – wie anders? – moesten niet zozeer de eer van het land, maar het land zelf verdedigen. Tegen plundering, overheersing en fysiek gevaar.”

Als ze zich nou allemaal tot verdedigen hadden beperkt waren er de afgelopen 200 jaar heel wat minder dooien gevallen. Niet zo toevallig héb ik dat boek van Tuchman gelezen. Het enthousiasme in augustus 1914 vertoont grote overeenkomsten met het enthoussiasme van de afgelopen 4 weken. De gevolgen waren alleen wat ingrijpender.

Het hele idee van land, natie en staat met bijbehorende eer en nationalisme is inderdaad nog maar 200 jaar oud; een nare bijwerking van de Franse Revolutie. Het is daarom overtrokken gedoe. In de moderne oorlog zijn de deserteurs, de dienstweigeraars en de lijntrekkers de echte helden.

op 14 07 2010 at 11:03 schreef Eef Bouwhout:

op 13 07 2010 at 17:09 schreef MrOoijer

Het valt te vrezen dat we in mrOoier een nieuwe Frank Lenssen op ons nek hebben…

Leuk feitje: in het etymologische woordenboek van 1931 staat achter ‘ooier’ mede de betekenis: vulgair Texels dialect voor persoon die onheuse vleselijke betrekkingen met schapen heeft’. Mr Ooier heeft deze hobby to meesterchap gebracht, kennelijk.

op 14 07 2010 at 11:48 schreef Arnoud:

Niets heerlijker dan wat van die domme Oranje-proleten onder begeleiding van een hoop herrie in hun boten op elkaar in te zien hakken. Geniet.
http://www.dumpert.nl/mediabase/1039481/d0c4a2ae/lekker_matten_tijdens_de_huldiging.html

op 14 07 2010 at 13:31 schreef k.A:

-de groefheid en onfatsoen van hollanders is bekend over de hele wereld.
-de mindere spelende hollanders willen cout que cout de beker winnen,hiervoor schuwen ze geen enkele criminele gedrag, zelfs op het veld niet.
-voor de elite was een uitgelezen kans om de massa in een verdere processus van delirium te storten

viva Espana

op 15 07 2010 at 01:34 schreef mariska:

Bij mijn kinderen in de klas zitten van de 15 jongens 14 op voetbal. In heel veel landen van de wereld is dit zo. En dan is vaak hun droom goed worden, winnen. Ze oefenen urenlang met die bal en een doeltje. Steeds beter worden, tegen steeds betere ploegen mogen spelen. De allerbeste jongens die samen met jou dit geprobeerd hebben gaan betaald voetbal spelen. Een enkeling mag naar Ajax (of de grote club waar je dan ook woont). Als een paar dan uiteindelijk met de besten van een land tegen de besten van andere landen mag strijden is dat bijzonder. Die minder succesvolle jongens voelen zich verbonden met degenen die het wel gehaald hebben. Een soort pyramide.
Het gevoel wordt vaak nog versterkt door geschiedenis, loyaliteit, mooie verhalen en emoties van je vader of je opa.
Uitgezonderd de commercie en mensen die zo doorslaan dat ze hun kind slaan als nederland verloren heeft zie ik er niets verkeerds in om tijdens zo’n toernooi mee te leven met de jongens die uit hetzelfde land komen, die samen met jou geprobeerd hebben goed te leren voetballen.

op 15 07 2010 at 02:05 schreef ronman007:

Grappig, mijn zoon van 12 vroeg zich af of hij naar voetbal of K1 zat te kijken.
Wanneer het voetbal was, dan moest Spanje maar winnen …

op 17 07 2010 at 11:22 schreef Woestijn Roepertje:

En toch is oranje een mooie kleur.
Het is wachten tot Lafy GaGa zich in het oranje hult. Dan is de circel rond.

op 19 07 2010 at 14:25 schreef babs:

Een maand geleden moest mijn vrouw (Spaanse) nog vragen in welke kleur het Spaanse team speelde. Ik was dan ook een beetje verbaasd haar op de finaledag plotseling in een rood t-shirt te zien en mijn nog wilsonbekwame zoon ook in een rood t-shirt te zien.

Waar ik gegroeid ben sinds 1988, toen ik nog dom meejuichte terwijl ik nu in elk geval besef dat mijn gejuich redelijk dom is, is mijn vrouw binnen een maand veranderd van iemand die niet weet in welke kleur Real Madrid speelt (= als niet weten in wat voor tenue ajax speelt) in een meejuichende voetbalfan die weet met wie de keeper van het nationale team van Spanje het doet. Nou heeft die ook een bijzonder leuke vriendin, dus dat laatste is nog te accepteren.

Dit keer was ik wel echt voor Nederland. Gedeeltelijk natuurlijk uit misplaatst nationalisme, terwijl ik met Kuyt en Sneijder echt helemaal niks gemeen heb, behalve een taal. Terwijl Spanje een speler uit mijn stad heeft en een speler uit een dorp vlakbij, waar ik ook nog eens veel mensen ken waar ik wel eens mee voetbal. Maar dit keer verdiende Nederland ook wel wat toejuichingen. Wat gingen ze tekeer! Heerlijk. Nog nooit heb ik een Nederlands team zo zien bikkelen. Bijna hadden ze op hardheid en slimheid de titel kunnen veroveren tegen betere voetballers. Totdat één Spanjaard nog slimmer werd en begon om te vallen zonder te worden aangeraakt. Eén Spanjaard naaide twee onterechte kaarten aan, waaronder rood, vroeg vier keer openlijk om een kaart, zonder daar een kaart voor te krijgen en scoorde ook nog eens de goal. Respect daarvoor, omdat hij ook nog eens echt kan voetballen.

Ook was ik voor Nederland, omdat de Spaanse overwinning door politici nog harder wordt misbruikt dan in Nederland mogelijk zou zijn. Moeilijke debatten zijn rond wedstrijddagen gepland en het uiteenvallen van Spanje wordt helaas weer wat vertraagd. Nederland is een veel hechter land, dus een overwinning is niet zo makkelijk te misbruiken, bovendien heeft Nederland momenteel geen meeprofiterende regering en zijn er net verkiezingen geweest.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS