Home » Archief » Weg met Zwarte Piet


[19.11.2011]

Weg met Zwarte Piet

Peter Breedveld

Ik ben net zo dol op Zwarte Piet als the next guy, maar de gewelddadige en vernederende arrestatie van Quinsy Gario, vorige week bij de Sinterklaasintocht in Dordrecht, zit me niet lekker. Ik schaam me dat ik burger ben van een land dat zo ontzettend bruut optreedt tegen iemand die op vreedzame wijze gebruikmaakt van zijn recht op vrije meningsuiting.

Ik kan me de woede van de Curaçaose minister Sheldry Osepa, die de mishandeling van Gario een ‘klap in het ongeschminkte gezicht van onze zwarte kunstenaars’ noemt, goed voorstellen. Ik heb daarentegen niets met de verkrampte, voorspelbare en van elke empathie gespeende reacties van media als GeenStijl, PowNed en van columnisten als Theodor Holman. Je kunt bozig over de argumenten bulldozeren van degenen, die de traditie van Zwarte Piet racistisch vinden, feit blijft dat ontzettend veel mensen – lees: de rest van de wereld – het als een achterlijk gebruik zien. En niet geheel onterecht.

Bekijk dit filmpje eens, waarin een Amerikaanse verslaggeefster zo’n beetje haar onderkaak van de grond moet rapen, zo verbijsterd is ze over een optocht van Zwarte Pieten. “It’s like the Million Men March, but in a bad way”, zegt ze. Het doet haar denken aan ‘black-face’, een oude Amerikaanse, inmiddels taboe verklaarde vorm van entertainment, waarbij blanke acteurs hun gezicht zwart schminkten. “You wanna come do that in America?”

Een andere Amerikaanse vraagt zich op dit internationale natuurkunde-forum af ‘why blackface pickaninny coons still exist in Holland’. Ze kan maar niet bevatten wat er zo leuk is aan een traditie rond een ‘pickaninny muslim devil’ die stoute kindertjes de stuipen op het lijf jaagt.

De reacties van de Nederlanders op het forum zijn exemplarisch voor het provinciaalse autisme van mijn landgenoten, die zich er meteen over verwonderen dat iemand de discussie rond Zwarte Piet in de zomer (*GASP!*) probeert aan te zwengelen. Domme, respectloze Amerikaan! Buiten het seizoen is Sinterklaas taboe!

En natuurlijk wordt ook hier het Ultieme Argument ingebracht, het Argument Dat Alle Andere Argumenten Overbodig Maakt: ‘Zwarte Piet is niet racistisch’. Klaar.

Maar Zwarte Piet is natuurlijk wèl racistisch. Dat hij zo zwart is vanwege het roet in de schoorsteen, is een belediging van ieders intelligentie, want van roet krijg je geen kroeshaar en dikke rode lippen. Op alle Sinterklaasafbeeldingen is Zwarte Piet een typische negerkarikatuur. Zo zijn negers altijd afgebeeld: met dikke lippen, grote witte ogen en dik kroeshaar. Toen ik op de lagere school zat, werd er ook helemaal niet moeilijk over gedaan: Zwarte Pieten waren de Moren, die vroeger een bedreiging vormden voor Spanje, het veronderstelde thuisland van Sinterklaas.

Dat de voorloper van Zwarte Piet een duivel is (in de Alpenregio is de knecht van Sinterklaas nog steeds een samensmelting van de duivel en de kerstbok, Krampus genaamd), helpt de zaak ook niet echt. Daarnaast staan we internationaal steeds meer te boek als een racistisch land, wat niet raar is met een regering die openlijk jacht maakt op niet-westerse allochtonen.

En het is niet alleen onze regering, het racisme zit er bij de gemiddelde Nederlander diep ingebakken. De eerste reactie van de hoofdredacteur van GeenStijl, de dwangmatig racistische Marck Burema, op de arrestatie van Quinsy Gario was een stuk waarin Gario voor Zwarte Piet werd uitgescholden. En lees de reacties onder dit artikel, waarin zangeres Giovanca, die de ongekende moed aan de dag legt begrip te hebben voor de weerzin tegen Zwarte Piet, wordt gesommeerd ‘op te zouten’ uit Nederland.

Zwarten die geen respect hebben voor de Nederlandse variant van de blackface pickaninny coon, moeten maar opzouten en zijn zelf een rare Zwarte Piet, maar verder is Zwarte Piet niet racistisch, hoor!

We waren de laatsten die de slavernij afschaften en we zijn de enigen die nog aan blackface doen, terwijl ook al serieus wordt overwogen om allochtonen de toegang tot bus en overheidsgebouwen te weigeren, alvorens ze te deporteren omdat ze hun eigen cultuur en godsdienst willen behouden. We vinden het vreselijk leuk om naar een programma te kijken waarin de presentator de straat opgaat om negers uit te lachen.

Dit kan gewoon niet meer in deze tijd van globalisering. We staan internationaal vreselijk voor schut als een achterlijk, racistisch land. Hoog tijd dat Nederland zijn kop eens uit zijn eigen aars trekt.

Peter Breedveld staat bovenaan een zwarte lijst van ras- en cultuurverraders en daar is hij heel trots op. Lees ook Rob van Kans commentaar.

Peter Breedveld, 19.11.2011 @ 13:47

[Home]
 

240 Reacties

op 19 11 2011 at 14:05 schreef rianne van hoten:

weg met al die krijsende zeikerds en zich altijd maar slachtoffer voelende en altijd maar verontwaardigde allochtonen!

op 19 11 2011 at 14:16 schreef Arjan:

De vergelijking met blackface gaat niet op omdat de intentie van blackface het belachelijk maken is van het zwarte ras. Zwarte Piet verwijst naar een schoorsteenvegende, acrobatische, gulle gever in een rijkeluisoutfit van de 17e eeuw. Ik heb nog nooit een slaaf met een lobbekraag gezien.

op 19 11 2011 at 14:27 schreef Niels van Lobberegt:

Jeetje, we staan internationaal voor schut..

op 19 11 2011 at 14:35 schreef Rene K:

Opgegroeid met deze traditie, zie je inderdaad er geen kwaad in. Als kind denk je niet eens aan rascisme. Maar ik moet toegeven dat als je als volwassene er met meer afstand er naar kijkt, er toch wel sprake is van op zijn minst stereotype benadering van de gekleurde medemens.

Misschien wordt het toch echt wel tijd de traditionele viering aan te passen aan de algemene normen van tegenwoordig.

op 19 11 2011 at 14:41 schreef Sofia van der Linde:

@Arjan

Heb jij ooit een schoorsteenveger gezien met een lobbekraag? Huisslaven van de rijken gingen netjes gekleed. Slaven met lobbekragen kwamen voor toen dat nog in de mode was.

Piet ziet er in dit plaatje Afrikaans uit.
http://www.freewebs.com/sinterklaasmuseum/sint00_oud_plaatje_piet_geschiedenis.gif

Zwarte Piet kan je niet geheel los zien van slavernij verleden helaas.

op 19 11 2011 at 14:41 schreef Jaap:

Stoort de zwarte-nederlander zich in grote mate aan de zwarte piet? Quinsy Gario liet duidelijk zien het niets eens te zijn met de traditie. Als er meerdere tegenstanders zijn, kunnen we de piet toch aanpassen? Tradities kunnen veranderen. De cadeau’s zijn toch ook van snoepgoed naar playstations gegaan? Doet u mij maar ’n krampus.

op 19 11 2011 at 14:43 schreef JvdK:

Goeie quote ook aan aan het eind van dat Amerikaanse filmpje:

“How would you like it if black people started walking around and impersonate white people with powdered faces, polo shirts and a small dick.”

Verder weer uitstekend stuk.

op 19 11 2011 at 14:55 schreef Beukman:

Amerikanen begrijpen niks van Zwarte Piet, omdat bij hen een zwart geschminkt gezicht een racistische achtergrond heeft, te herleiden tot het slavernijverleden en de ongelijke burgerrechten. Denk aan de Golliwog, denk aan Al Jolson. Sommige van hen zouden de duizenden jaren oude swastika in India nog willen verbieden, omdat dit echt niet meer kan in deze tijden van globalisering.

In Nederland is ZP een mythisch raadsel met vele tegenstrijdige achtergronden. Hij is een kindervriend en een rolmodel, en gedraagt zich in de verste verte niet als een slaaf. Op basisscholen in de Bijlmer, waarvan het grootste deel van de leerlingen bestaat uit Suri’s, is ZP mateloos populair; kinderen verkleden zich zelfs als ZP.

De Suri’s en Antillianen die ik ken, hebben er ook geen moeite mee, of zij weten het op z’n minst te relativeren. Wat Amerikanen in NL betreft: het zijn vnl de witten die ons gebruik afkeuren. Een vriendin van me die racisme in de VS aan den lijve heeft ondervonden, zegt dat blanken niet weten wat racisme is.

Verder ben ik het wel met je eens wat betreft het verbale en fysieke geweld tegen degenen die het wagen om iets negatiefs te zeggen over ZP. Inderdaad beschamend.

op 19 11 2011 at 14:58 schreef Bigpete:

Daar gaan we weer. Het hele stuk is dermate stompzinnig dat elke reactie overbodig is.

op 19 11 2011 at 14:58 schreef Niels:

@JvdK

Een beetje zoals dit http://www.youtube.com/watch?v=gi-_iTTlCAo&feature=youtube_gdata_player

op 19 11 2011 at 15:12 schreef Wazzup:

Makkers staakt u wild geraas !

op 19 11 2011 at 15:17 schreef Rene K:

19 11 2011 at 14:58 schreef Bigpete

Reageer dan helemaal niet. Je kunt anders op zijn minst even erover denken of je tegenstander niet op zijn minst een beetje gelijk zou kunnen hebben.

Of vind je gewoon het neerrammen van vreedzame protestanten te lekker?

op 19 11 2011 at 15:18 schreef Pyt van der Galiën:

Laat ik van de gelegenheid gebruik maken even reclame te maken voor het evenement Zwart van roet dat van 26 november tot 4 december plaats zal vinden in het MC theater in Amsterdam. Historische beschouwingen en debat over Zwarte Piet.

Piet draagt overigens geen 17e-eeuwse rijkeluisoutfit, maar een 16e-eeuws pagekostuum, destijds gedragen door Moorse bedienden.

Racistisch? Reken maar van yes. Het zwarte knechtje van de Grote Blanke Man. Ik kan er niets anders in zien dan een beschamende koloniale verkleedpartij.

@Jaap

Dat is geprobeerd met Zwarte Pieten die in alle kleuren van de regenboog geschminkt waren. Daar is men weer van teruggekomen. De Burema’s van deze wereld laten zich hun racistische speeltje niet afpakken.

Laten we het trouwens eens hebben over de wijze waarop de meest gewelddadige gang van Nederland een man die een t-shirt met de tekst “Zwarte Piet is racisme” droeg, tegen de grond meende te moeten slaan en af te voeren.

.

op 19 11 2011 at 15:26 schreef Rene K:

Nou Pyt, rascistisch vind ik persoonlijk een te groot woord voor zwarte piet. Het is niet zo dat kinderen een per definitie minderwaardig beeld van zwarten door de strot geduwd wordt. Ik houd het op stereotype en achterhaald.

Dat is op zich al reden genoeg het een en ander te veranderen. Het is niet nodig het zo op de spits te drijven.

op 19 11 2011 at 15:29 schreef Bigpete:

Nee rene k, ik ram niet liever in op vreedzame demonstranten, mijn baas vindt me daar trouwens te duur voor. Ik heb 20 jaar (en langer) geleden wel ingeramd op moordzuchtig gewelddadig kraaktuig.

Sinterklaas bestaat niet, zwarte piet bestaat niet, de kerstman bestaat niet en elfjes bestaan niet. Waar gaat het over? En laten de amerikanen thuis gaan protesteren tegen de uitbuiting van dwergen, pardon kleine mensen door de kerstman. Dat is net zo stompzinnig.

op 19 11 2011 at 15:31 schreef matxil:

Ik vond vroeger het verwijt van racisme nogal overdreven, maar ik begin zo langzamerhand wel van mening te veranderen hierover. Mijn (Spaanse) vriendin had als reactie toen ik deze traditie probeerde uit te leggen: Wat zijn jullie toch cynisch. Zo langzamerhand begin ik te denken dat ipv van “cynisch” je gerust kan zeggen “racistisch”. Reacties op GS of het geklier van zo´n Castricum bevestigen me hierin.
Een interessant artikel in de NRC hierover: http://marcialuyten.nl/2011/11/19/de-neger-is-terug-nrc-handelsblad-19-november-2011/
En hoe dan ook is het optreden van die agenten natuurlijk buiten proporties.

op 19 11 2011 at 15:34 schreef Rob:

Ik ben steeds meer ‘om’ in de richting van het afschaffen van de Zwarte Piet zoals we die nu kennen.

op 19 11 2011 at 15:35 schreef Rene K:

19 11 2011 at 15:29 schreef Bigpete

“Sinterklaas bestaat niet, zwarte piet bestaat niet, de kerstman bestaat niet en elfjes bestaan niet. Waar gaat het over?”

Dat is pas een flutargument. God en allah bestaan ook niet, dus waarom zouden we ons druk maken over mensen die zich op hem beroepen, zoals islamisten en radicale christenen.

op 19 11 2011 at 15:43 schreef Doc:

Elke traditie is achterlijk, achterlijkheid is een vereiste om iets een traditie te kunnen noemen. Moderne, vooruitstrevende tradities kunnen niet bestaan. Behalve dan in de wereld van Gummbah.

op 19 11 2011 at 15:49 schreef Debora:

Heeft zwarte piet een racistische achtergrond? Waarschijnlijk wel. Is dat reden er in deze vorm mee te stoppen? Misschien. Wat in deze discussies echter stelselmatig genegeerd wordt is dat we zwarte piet nu niet racistisch gebruiken. We kijken niet neer op zwarte pieten, maar zien ze als de onmisbare medewerkers van Sinterklaas. Is dat niet het belangrijkste?

op 19 11 2011 at 15:50 schreef Sandro:

Logisch vervolg op het feit dat er in menige stad een Sinterklaas rondloopt die geen kruis meer op de mijter heeft maar b.v. de afbeelding van die afschuwelijke “amsterdammertjes”, want ja, de niet christelijke allochtoon zou er eens aanstoot aan kunnen nemen – stel je voor zeg.
Nee het is makkelijk om alle Nederlandse cultuur aan te passen aan de nieuwkomers die daar aanstoot aannemen. Maar oh wee de autochtoon die aanstoot neemt aan hoofddoekjes of minaretten…..
En ja natuurlijk laten we ons vooral nog drukker gaan maken over wat men internationaal van ons vind, sodemieter op zeg!

op 19 11 2011 at 15:58 schreef Jaap:

@Pyt
Die Burema’s moeten niet zo zeuren.
Het is overigens een schande dat Gario zo is aangepakt. Zijn er werkelijk zoveel agenten nodig om iemand vriendelijk te verzoeken elders te demonstreren? De harde aanpak werkt natuurlijk in het voordeel van Gario: hij krijgt meer aandacht voor zijn zaak. Ik vind het echter niet juist tegenover de kinderen, die dit alles voor hun neus zien gebeuren. Ze hebben geen idee.

@Bigpete
Hoi Hero.

op 19 11 2011 at 16:00 schreef Geert:

Degenen die zo moeilijk doen over het fenomeen Zwarte Piet zijn de rascisten. Het feit dat de meeste kinderen de link met negers niet eens zien zegt al genoeg, zij zijn nog open van geest.

En als je dan toch zonodig je mening erover wilt ventileren, schrijf dan een opiniestuk, zoals Peter, en ga niet een nationaal kinderfeestje verstoren. Ik vind het politieoptreden in dit geval terecht.

Laten we de VS in Bohrsnaam niet als moreel kompas nemen.

op 19 11 2011 at 16:05 schreef Beukman:

Sinterklaas was en is voor elk wat wils.
In de jaren 70 klaagden feministen dat Sinterklaas altijd een man was.
In de jaren 80 klonken de eerste protesten over de religieuze indoctrinatie: de tabberd, de mijter, het kruis.

De laatste tijd gaat het vooral om de verhouding meester-knecht en hun rolbevestigende kleuren. Waarom is Sint nooit zwart? Waarom is Piet nooit wit?

Als zoon van een zelfbewuste intellectuele arbeider, afkomstig uit een geslacht van generaties lang uitgebuitenen, zou ik me vooral druk kunnen maken om het klasse-bevestigende vooroordeel dat in deze verhouding besloten zit. De werknemer wordt door zijn leidinggevende zomaar het dak op gestuurd en door schoorstenen heengejaagd. Wat staat daarover in zijn CAO? Hoe zit het met de gevarentoeslag? Waarom is er daar in Madrid eigenlijk geen OR?

Omdat ik net als mijn vader een intellectueel ben, weet ik echter dat Sint en Piet een sprookje zijn, losgezongen van de werkelijkheid. Wie een bevestiging van zijn vooroordelen zoekt, zal ze vinden. Daar is geen kruid tegen gewassen.

op 19 11 2011 at 16:09 schreef Fatima:

Niet kleren uit maar Piet is racisme T-shirt aan! Kijk met dit stuk kan ik meepraten Peter, toppie!
Dit is het begin van het einde van deze bespottelijke traditie. The Pietenboat is sinking ;~p
Schmink heb je in alle freaking kleuren, op naar de regenboogPiet ook al vindt de witte Pliesie van niet! Alsof een kind het wat uitmaakt wat voor een kleur de Piet heeft, die kennen immers geen racisme. Een kadootje van een groene Piet is net zo leuk. Nee het zijn de racistische volwassenen die er een probleem mee hebben.
Zeiktrollen die zeggen blijf van onze traditie af, zelf opzouten, dit is ook mijn land, en het liefst vrij van racisten TYVM!
Deze traditie is racistisch, waar andere tradities dat niet zijn.
& nu nog even mijn evangelie praatje God is een vertaling van Allah en bestaat wel degelijk!
Hasta la victoria siempre!

op 19 11 2011 at 16:13 schreef Gart:

Even een andere kant belichten… wie komt er vandaag met zijn stoomboot de St Annabaai binnenvaren? Juist de Sint vergeet ook dit jaar de huisjes op Curacao niet!

op 19 11 2011 at 16:23 schreef Pyt van der Galiën:

@Bigpete

Pete, wat vind jij nou van het neerknuppelen en met veel machtsvertoon oppakken van Quinsy Gario door de geüniformeerde knokploeg van de staat? Kijk, anarchistisch krakerstuig en terroristenvrienden als ik, ok, ik begrijp best dat het bijdraagt aan jullie arbeidsvreugde dat soort lui eens flink op hun gezicht te timmeren. Maar iemand die een t-shirt met “Zwarte Piets is racisme” draagt, is dat zelfs voor jullie begrippen niet een beetje overdreven?

op 19 11 2011 at 16:38 schreef Rob:

Ik zat eens te brainstormen, maar het probleem is vooral de naam Zwarte Piet die verankerd is in oude traditionele liedjes, en het feit dat je niet wilt dat je kinderen meteen Tante Annie herkennen als ze achter de Sint aan in een raar pak de huiskamer binnen komt.
Ik zou de liedjes niet kwijt willen, en dus de naam Zwarte Piet niet, en schmink heb je gewoon nodig. Zie daar maar eens een oplossing uit te punniken die de traditie getrouw blijft.

op 19 11 2011 at 16:40 schreef Gerry:

Zolang mijn kinderen elk jaar vol trots thuiskomen met hun pietendiploma (want dan mogen zij als ze groot zijn zwarte Piet helpen)vind ik dat er ergere dingen zijn om je druk over te maken.

op 19 11 2011 at 16:41 schreef Sandro:

Zeiktrollen die zeggen dat deze traditie racistisch is zul je bedoelen Fatima.
Waarom aanpassen? Als het de kinderen niets uitmaakt lekker gewoon laten bestaan zoals het is. Ik ken niemand maar dan ook niemand binnen mijn autochtone familie en vrienden/kennissenkring die aanstoot neemt aan de zwarte Piet. De Turkse en Marokkaanse collega’s van mijn werk komen jaarlijks naar de Sinterklaasviering van mijn werk en ook die blijven niet weg of hebben opmerkingen betreffende zwarte Piet. De zeiktrollen die tegen zwarte Piet, elk jaar weer, in opstand komen heten in jet goed Nederlands een tight ass!!

op 19 11 2011 at 16:45 schreef Sasha Berkman:

Pete: hier draagt het schorum anders een blauw uniform:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=q-Wf89f0I0M

politie is schorum!

aanvulling: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6250/Nausicaa-Marbe/article/detail/3040629/2011/11/18/Nausicaa-Marbe-Bent-u-al-opgepakt.dhtml

natuurlijk is het verschijnsel zwarte piet racistisch. Dat ziet iedereen over de hele wereld, net zoals iedereen in hele wereld ziet dat Wildersa een fascist is. Alleen nare hollanders zien het anders.

op 19 11 2011 at 16:47 schreef Rene K:

19 11 2011 at 16:09 schreef Fatima

“& nu nog even mijn evangelie praatje God is een vertaling van Allah …”

Eerst was er het aramese JHWH en Alāhā, daarna komt het griekse Theos in de vertaling van het evangelie en pas daarna duikt Allah op in de koran. dus God is niet een vertaling van Allah.

Maar dat terzijde.

op 19 11 2011 at 16:50 schreef Sandro:

Pyt, niemand is neer geknuppeld en blijkbaar weet je ook niet de exacte achtergrond zoals b.v een geldend demonstratieverbod en meerdere waarschuwingen aan het adres van o.a. “onze” Quinsy.

Geen racisme
“Er gold tijdens de intocht van Sinterklaas een demonstratieverbod. Vijf keer is hen gevraagd te stoppen met hun demonstratie. Ze hebben een bevel genegeerd van de politie. Dan kun je aangehouden worden”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Dordrecht aan Algemeen Dagblad. Volgens de gemeente hadden de aanhoudingen niks met racisme te maken. “Het ging niet om hun uiting tegen zwarte piet. Het ging erom dat de veiligheid in het geding was. De intocht is een kinderfeest. Zorg dat je je daar rustig houdt.”
http://www.versgeperst.com/nieuws/127582/%E2%80%98demonstranten-vijf-keer-gewaarschuwd%E2%80%99.html

op 19 11 2011 at 16:52 schreef Rene K:

19 11 2011 at 16:38 schreef Rob

Ik stel de volgende verandering voor: we sckminken de pieten in alle kleuren en zingen dan

Grote Piet, wiedewiedwiet, je hoort het wel maar begrijpt het niet.

op 19 11 2011 at 16:52 schreef Peter:

‘De veiligheid in het geding’. Ha! “Jongens! Een neger! De veiligheid is in het geding!”

op 19 11 2011 at 16:57 schreef Sandro:

Ik zag gisteravond op TV een niet-blanke die al jaren Sinterklaas speelt – hij schminkt zich daarvoor blank, dat zou toch niet mogen – of dat dan juist weer wel??? Enne…..hij had ook al vele malen zwarte Piet gespeeld.
@Peter, er waren 5 demonstranten en er gold een demonstratieverbod, ingesteld voor ieders veiligheid dus volledig verklaarbaar en terecht dat de politie na 5 waarschuwingen ingrijpt.

op 19 11 2011 at 17:01 schreef Beukman:

Bij nader inzien hangt er aan het sinterklaasfeest wel een verwerpelijk luchtje van positieve jaren 90 discriminatie. Want het is elke keer weer een blanke, een bejaarde blanke nog wel, die bij weer en wind het dak op moet; in een soort jurk nog wel, en zonder wanten. Het leuke werk is echter voorbehouden aan kansenarme donkere jongens – of ze donker zijn van de schoorsteen of door hun etnische achtergrond, laat ik even in het midden. Zij mogen onder werktijd lol trappen, acrobatische toeren uithalen en gedichtjes schrijven, gekleed in blitse glimmende pakkies. Het verbaast me dat de PVV hier nog geen kamervragen over heeft gesteld. Sandro! Hoe zit dat!

Anyway: Sint en Piet gaan regelmatig met hun tijd mee, en dat is gezond. Mochten onze zwarte medelanders massaal gaan protesteren tegen de kleur van ZP, dan is dat een goed moment om hem een ander kleurtje te geven.

Zolang ZP echter nog een kindervriend is op de zwarte basisscholen (zie bijv. hier en hier), vrees ik voor de antiracisten dat Sinterklaas nog eerder afstand zal moeten doen van zijn christelijke attributen en zijn sexe, dan ZP van zijn kleur.

op 19 11 2011 at 17:10 schreef Fatima:

@Sandro Waarom was ie aangepast van duivel naar zwarte Piet? Wil je zeggen dat het nu niet aangepast kan worden, want dit is toch wel een sublieme, niet te evenaren status van de Piet?
Man vroeger was ie dom en praatte hij als een achterlijke.
Blijf vooral vasthouden tot je laatste snik als een oude zeiktrol met plastische chirurgie wanhopend hangend aan de jeugd. maar het einde is nabij whoehahaha. Steeds meer mensen zien het punt namelijk wel. Allochtoon & autochtoon.
Die allochtonen worden ook steeds brutaler en brutaler, ze beginnen haast op autochtonen te lijken ;~p

op 19 11 2011 at 17:16 schreef Gerry:

Nou Peter, als er vijf mensen op een kinderfeest staan relschoppen en ze willen niet weg, dan weet je niet wat ze verder van plan zijn om de boel te verstieren om hun ‘missie’ uit te dragen. Ze mochten niet demonstreren, deden het toch, hebben VIJF keer de kans gehad om normaal te vertrekken en hebben die kans niet aangegrepen. Tja, dan moet je niet zeuren als je verwijderd wordt. Maar ja, discirminatie staat zoveel interessanter…

op 19 11 2011 at 17:17 schreef Fatima:

@Rene K
Kopten in de Arabische wereld zeggen ook Allah. Allah=God=JHWH allemaal 1 & hetzelfde

op 19 11 2011 at 17:20 schreef Pyt van der Galiën:

Lol! Sandro, kom op man. Jij bent te intelligent om die kolder te geloven. Er stond een man met een t-shirt en toen was de veiligheid in het geding? En dat geloof jij omdat een of ander hotemetoot van de gemeentelijke afdeling propaganda…oeps..ik bedoel natuurlijk ‘voorlichting’..dat beweert? Kijk, wanneer hij nou met een Kalashnikov had rondgelopen, ja. Maar leg jij me nou eens uit hoe een t-shirt een bedreiging voor de veiligheid kan zijn?

op 19 11 2011 at 17:30 schreef Thomas E:

Ik vind dat autochtone Nederlanders ook geen dreadlocks of bontkraagjes mogen dragen. Daarmee schofferen we de allochtone medemens.

op 19 11 2011 at 17:51 schreef Fatima:

Ja blijf van de bontkraag af Thomas zometeen word ik niet meer herkend als crimineel!

op 19 11 2011 at 18:00 schreef Sandro:

Beukman – neem lekker effe contact op met de PVV als je wil. Je meent toch niet serieus dat ik hierop antwoord kan geven.

Fatima – bedankt, altijd goed om een bevestiging van mijn (voor)oordelen te mogen lezen.

Pyt – het waren 5 demonstranten en niet één, dat had je ook bij het NOS-journaal kunnen horen/zien.

op 19 11 2011 at 18:03 schreef Peter:

Vijf negers! Met T-shirts! Dat de grondwet nog niet is aangepast!

op 19 11 2011 at 18:05 schreef SinterKlaasActieFront:

Als er maar een slachtoffer rol ingenomen kan worden. Als je maar kan schoppen. Alles voor de aandacht. Hedonisme? Narcisme! En alles voor de aandacht, no matter what.

Breeveld staakt uw wild geraas

op 19 11 2011 at 18:06 schreef Thomas E:

Ach Fatima, je kan altijd nog je haar een blonde Wilders-coupe geven. Dan word je zéker herkend als crimineel ;)

op 19 11 2011 at 18:28 schreef Fatima:

@Sandro & wat zijn die (voor)oordelen dan wel niet? Misschien is het iets eindelijk iets origineels en kan ik vredig sterven.
Nog steeds niet geantwoord waarom Piet door de jaren heen mocht veranderen en nu niet. It’s so hard 2 say goodbye to yesterday ;~p

op 19 11 2011 at 18:29 schreef Plonk de Plank:

Als overtuigde racist zou ik het nooit in mijn hoofd halen om me als een neger te vermommen. Jakkes, bah, een neger.

op 19 11 2011 at 18:31 schreef rob:

Meer zal ik me zorgen maken om de zwarte hip-hopcultuur waar jonge kinderen middels muziek en clips beinvloed worden. Verheerlijking van drugs, easy money en wapens. Vernedering van vrouwen. Maar ja een non-discussie over zwarte piet doet het beter zo tegen december.

op 19 11 2011 at 18:32 schreef Fatima:

@Thomas, dat betwijfel ik, dan word ik vast door tokkies opgehemeld en op t paard gehesen ;~)

op 19 11 2011 at 18:32 schreef Sasha Berkman:

Het doet me erg denken aan de reactie van Rutten laatst op de opmerkingen van zo’n 8 buitenlandse ambasadeurs over Nederland: Nederland zou veranderd zijn, meer in zichzelf gekeerd, harder, intolleranter. Rutten zei “daar herken ik niets van.”

Of het feit dat je Wilders hier ten lande geen racist of een fascist mag noemen terwijl iedere buitenlander ziet dat dat gewoon wel het geval is.

Zo is het ook met het racisme van het zwartepiet gebeuren. Het zijn alleen Nederlanders die dat niet zo zien.

Apartheid is ook een Nederlands woord.

Steeds meer buitenlandse mensen vragen me wat er toch met Nederland aan de hand is en waar het naartoe gaat.

op 19 11 2011 at 18:34 schreef Pjotr2:

Zwarte Piet heeft helemaal niks met racisme te maken. Dat sommige buitenlanders dit zo kunnen oppikken als je hen vertelt dat het racistisch is in plaats van een onschuldig kinderfeest dan ligt dat helemaal aan jezelf. Nee, niet verstandig om bijv. in Atlanta als warte piet verkleed rond te gaan lopen. Net zo min dat het verstandig is om in Saudi Arabie topless te gaan zonnen. Moeten we dat hier ook gaan verbieden voordat een arabier aanstoot neemt? Oh wacht, dat soort stemmen is inderdaad al opgegaan.

Heel die zwartepiet discussie heeft veel weg van een soort dhimmitude. En waar gaat het over. Als volwassene klopt m’n hart nog steeds ietsjes sneller als ik Sint en Piet zie. Warme herinneringen aan cadeautjes, strooigoed en liedjes. Poepoe, racistisch hoor.

Geboren en getogen Nederlanders die zwarte piet oprecht als racisme ervaren moeten nog eens nadenken hoe dat dan komt. Misschien zelf een racistische opvoeding gehad? Zou zomaar kunnen hoor. Maar projecteer dat niet op anderen. Verder veel succes met zwarte piet verbieden. Ga sinterklaasboeken verbranden, prenten vernietigen, liedjes uitbannen, filmbeelden censureren. Hint: geen schijn van kans. Zinloze discussie.

op 19 11 2011 at 18:34 schreef J.J. van der Gulik:

Ik was woensdag bij een groot Sinterklaasfeest met zo’n 450 kinderen waarvan een flink aantal gekleurd. In de lokale pers werd gesproken over een davend feest. Maar ook hier willen de multiculti’s een stokje voor steken.

Ik verbaas me nog dagelijks over het gemak waarmee buitenlanders in dit land een Nederlandse traditie durven aan te vallen. Wat mij betreft kunnen dergelijke critici als persona non grata worden uitgewezen. Nederlanders moeten leren opstaan en niet langer over zich heen laten lopen. Dan zal niemand het hier in zijn hoofd halen om de bevolking en het land te tarten.

op 19 11 2011 at 18:36 schreef Pyt van der Galiën:

Oh ja, hier nog even de beelden van de mishandeling..ehh…de arrestatie van Quincy. Kijk, zo ken ik onze jongens in het blauw weer: volgens oud-hollandse traditie even dat knietje er in bij een op de grond liggende arrestant.

@Gerry & Sandro

Oh, er stonden vijf mannen met een t-shirt. Dan wordt het natuurlijk heel anders:P

Effe serieus: het spandoek hadden ze opgerold, dat stond naast hen. Leuzen schreeuwen deden ze ook al niet. Waarom zijn ze dan opgepakt? Nou, omdat ze een t-shirt droegen. That’s it. Mag niet. Verboten in Dordrecht. Oppakken en afvoeren. En wanneer iemand daarover gaat zeuren verklaren we als gemeente met droge ogen dat die t-shirts een bedreiging voor de veiligheid en de rechtsorde vormden. En dat geloven jullie dan ook nog?

op 19 11 2011 at 18:39 schreef Rene K:

Inderdaad van der Gulik.

Raus met allen die verandering willen, ook al die allachtonen, eruit gewoon! Houzee!

op 19 11 2011 at 18:40 schreef MNb:

Zwarte Piet zou van mij moeten mogen blijven – in Suriname heeft niemand een probleem met hem.
Het is echter de stompzinnigheid van zijn Nederlandse verdedigers die mijn diepe afkeer oproept.
Sandro maakt het er niet beter op – Quinsy Gario heeft gehoor gegeven aan de aanmaning de spandoeken op te bergen. Toen hij werd neergeknuppeld door de collega’s van Grote Piet droeg hij een T-Shirt met een de politie onwelvallige tekst. Dat verzwijgt hij en daarmee typeert hij de leugenachtigheid van het Nederlandse racisme.
Sandro en Grote Piet: jullie hebben van mij een voorstander van Groene Piet gemaakt, juist omdat jullie Zwarte Piet voor jullie discriminerende karretje spannen.

op 19 11 2011 at 18:46 schreef Rene K:

PVV ers willen verandering? Ook Raus!

op 19 11 2011 at 18:48 schreef Fatima:

” Als volwassene klopt m’n hart nog steeds ietsjes sneller als ik Sint en Piet zie”. Cute, lol zolang mijn blijheid maar niet aangetast wordt. Grow up, tis een kinderfeest Sint bestaat niet.
“Nederlanders moeten leren opstaan en niet langer over zich heen laten lopen” Ja want Nederlanders mogen wel protesteren, goh das toch precies wat de anti-ZWARTE-Piet beweging toevallig doen. Mooi heel goed aan het integreren dus ;~p

op 19 11 2011 at 18:52 schreef Beukman:

Sasha Berkman:

Zo is het ook met het racisme van het zwartepiet gebeuren. Het zijn alleen Nederlanders die dat niet zo zien.

Inderdaad, want de meeste Surinamers en Antillianen (allen Nederlanders) wijzen ook naar het voorhoofd. Zij zien niet in dat zwarte pieten figureren als slaven, en dat wij blanken hiermee het beeld herbevestigen van onze eigen superioriteit!
Wat ga je met de donkergekleurde Nederlanders doen, die weigeren in te zien dat ze helpen een racistisch feest in stand te houden, Sasha: naar een heropvoedingskamp sturen? Hersenspoelen? Het land uitzetten?

Zelfs dominee Gremdaat weet beter. Zwarte Piet is gewoon een lekker geil zwart ding.

op 19 11 2011 at 18:53 schreef Fatima:

Nou guess I’ve kinda made my point weer twordt me nu toch wel druk met racisten hiero. & dan zeggen ze dat allochtonen overdrijven & zich moeten aanpassen. Nou nee dank u when hell freezes over word ik een racist. Zelf aanpassen of opzouten freaks!

op 19 11 2011 at 18:58 schreef kevin:

Ik ben het niet vaak met Peter oneens, maar hier slaat hij toch flink de plank mis. Racistisch is iets dat bedoeld is om een rassenonderscheid te maken of in stand te houden. Die bedoeling is hier helemaal niet. Dat die bedoeling er ooit wel geweest is, maakt ook niet uit; de racistische bijbedoelingen worden genegeerd of — als je erover begint — expliciet afgewezen. Daarmee is het toch klaar, of niet? Nee, we hebben hier geen racistische bijbedoelingen mee. Waarom beschuldig je ons dan van racisme?

Overigens is het belachelijk hoe die mannen behandeld zijn, maar dat heeft meer met vrije meningsuiting te maken dan het Sinterklaasfeest.

Het belangrijkste van mijn kritiek op Peter’s artikel is dat hier GEEN INTENTIE VAN RACISME is.

op 19 11 2011 at 19:10 schreef Rene K:

19 11 2011 at 18:58 schreef kevin

Ik ben het met je eens Kevin, er is geen intentie. Maar het is uiteindelijk wel het gevolg.

op 19 11 2011 at 19:13 schreef Thomas E:

@Fatima
hmmmmmm tja dan weet ik het ook niet meer. Weet je wat? Houd je bontkraagje maar en hijs jezelf op een scooter.
Vergeet ook je t-shirt niet met de tekst: IK GA EEN TASJE ROVEN.

Woehahaha

op 19 11 2011 at 19:23 schreef kevin:

@Rene K

Welk gevolg? Is echt racisme het gevolg van een zwarte Piet? Lijkt me niet. Staan we internationaal voor joker? Het kan niemand wat schelen.

op 19 11 2011 at 19:27 schreef Rene K:

19 11 2011 at 19:23 schreef kevin

Lee mijn eerder raecties op dit topic kevin.

op 19 11 2011 at 19:51 schreef herman van der helm:

Heb vandaag met de sinterklaasintocht in Delft meegedaan.
Mijn taak was om aan het eind van de route op de Beestenmarkt Sint de mogelijkheid te geven alle kinderen persoonlijk een handje te geven. Omdat er zo’n duizend kids afkomen op dit jaarlijkse eindfeestje van de intocht draai ik altijd lekker swingende kindermuziek om sint ruim de tijd te geven om zijn ding te doen. Hierbij zijn zo’n vijftig zwarte pieten aanwezig die heerlijk met de kinderen aan het dansen zijn.
Wat me de laatste jaren opvalt is dat er honderden donkergekleurde kinderen met hun ouders op dit spektakel afkomen. Als het verschijnsel zwarte piet discriminerend over zou komen had ik er vast als organisator en begeleider van dit spektakel wel iets over vernomen.Maar wie ben ik.

op 19 11 2011 at 20:01 schreef Bertje:

Zo ik ga eens in een hoekje me schoen zetten.
Doe me Pietjes pak aan, schmink me zwart en ga een heel droevig liedje zingen.
Vaak eens met Peter nu dus absoluut niet.

op 19 11 2011 at 21:32 schreef Sasha Berkman:

Beukman: de buitenlanders zitten er gewoon naast

op 19 11 2011 at 22:01 schreef Sasha Berkman:

Ik was vanavond bij brouwerij het Ij in amsterdam. Ik heb daar een stuk of 10 buitenlanders gevaagd wat ze vonden van het sinterklaas en zwarte piet gebeuren. Allemaal waren ze voorzichtig maar uiteindelijk stemden ze allemaal voor optie B. A is niet racistisch, B is wel racistisch.

Zo’n achterlijke Sandro, zo’n politionele PVV infiltrant als Big Pete, ze zijn in staat om te beweren dat zwaartekracht een “links complot” is.

Ze klagen niet als mensen worden gearresteerd vanwege het dragen van een T-Shirt.

1312 is bv een verboden cijfercombinatie hier ten lande.

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=1312&defid=5554249

op 19 11 2011 at 22:01 schreef Bertje:

O en dan toch noch even inhoudelijk:

Prima hoe de bromsnorren deze zeikheidekabouters hebben behandeld.
Er is voor mij weinig taboe maar een kinderfeestje gaan verzieken is toch wel heel laag.
Zo ga ik nu weer door met liedjes zingen en pepernootjes eten

op 19 11 2011 at 22:40 schreef Knutsel:

Nee inderdaad, alle negers zijn zielig, die mag je niet belachelijk maken. Alle andere mensen mogen op alles worden afgezeken; geloof, gebruik, stemgedrag, etc. Je kunt je serieus afvragen wie er zich nu aan wie superieur acht.
Man man wat een verknipt wereldbeeld houden sommigen er toch op na.

op 19 11 2011 at 23:48 schreef Beukman:

Sasha,

De bezoekers van het IJ zijn allemaal ladderzat, de buitenlanders nog meer dan de Ollanders. De kolossale grootte van de urinoirs aldaar zegt genoeg. Je moet wel een comazuiperd zijn om er naast te pissen.
Bovendien zijn veel buitenlanders (Britten, Americanen met name) geconditioneerd op hun eigen nationale symboliek. En die zegt: zwart geschminkte knul racistisch zijn. Niet mogen.

Buitenlanders die hier al een tijdje wonen, snappen het doorgaans wél. Verstandelijk althans, want gevoelsmatig zit de symboliek er diep ingedramd. Van dit jongetje zouden ze waarschijnlijk denken dat hij bij de Hitlerjugend zit. En ze zouden India oproepen om de swastika te verbieden.

Sommige Amerikanen hebben er een handje van om de wereld te beschouwen als een filiaal van de VS. Die zetten vaak een grote mond op over onze racistische Zwarte Piet. Maar als je ze vervolgens vraagt hoe het komt dat een Zwarte Piet die een zwarte buurt in Boston doorkruist om moeilijkheden vraagt, terwijl dezelfde Zwarte Piet in de Bijlmer schouderklopjes krijgt, staat diezelfde mond vol tanden.
Niet die van jou uiteraard. Want jij kan mij dit wel even uitleggen.

op 20 11 2011 at 00:37 schreef Doc:

Zaterdagmiddag, metrostation Reigersbos, Amsterdam-Zuid. Een dikke tent met hoofddoek schommelt uit de metro. Voor haar huppelt en springt een miniscuul jongetje. Turksachtig zo te zien. Het ventje draagt een pietenmuts en dito pofbroekje. Wat een racisten he, die Turken.

op 20 11 2011 at 00:55 schreef Peter:

Ik vind die tegenwerpingen, dat Turk zus en Marokkaan zo en het Antilliaanse buurjongetje Zwarte Piet leuk vinden en dat Zwarte Piet dús niet racistisch is, behoorlijk dom.

Er zijn een heleboel zwarte mensen, mensen als Quinsy Gario, die Zwarte Piet wèl racistisch vinden, maar Doc zal ze wel even vertellen dat ze niet zo moeten zeuren, want vanmiddag zag hij een Turk in een zwartepietenpakje.

Ik moet zeggen dat de meeste reacties van mensen die Zwarte Piet verdedigen, van Docs niveau zijn. Allemaal hebben ze zwarte kinderen gezien die er geen probleem mee hebben, dus ís er geen probleem.

op 20 11 2011 at 01:10 schreef vlokkenbom:

wij zijn zeker niet de laatsten die slavernij afschaften, zoals iedereen weet vind die nog op grote schaal plaats in met name Afrika en Azie. Misschien niet officieel toegestaan, maar wel op grotere schaal dan ooit tevoren.

op 20 11 2011 at 01:21 schreef Peter:

Eén van de afgeragde stokpaardjes van Domrechts: de slavernij in Afrika en Azië. Die is niet wettelijk geregeld, nincompoop, en als je de uitbuiting van mensen in Afrika en Azië echt over dezelfde kam wil scheren als de handel in zwarte slaven door Amerika en Europa, dan hebben de VS en Europa de slavernij nooit afgeschaft.

Wat in zekere zin natuurlijk ook gewoon zo is.

op 20 11 2011 at 01:39 schreef vlokkenbom:

Die is niet wettelijk geregeld nee. zei ik ook al he. Het geeft alleen wel aan dat er met betrekking tot dit onderwerp veel kwalijkere dingen gebeuren waar je je beter druk om kan maken.

op 20 11 2011 at 02:12 schreef Doc:

Racisme is een ideologie, een wereldbeeld. Alleen zeurpieten zien hun eigen racisme bevestigd in het Sinterklaasgebeuren, normale mensen zien alleen een soort kerstman met knechten. Zwarte Piet is een fantasiefiguur, net als de elven die de Kerstman helpen. Geef Zwarte Piet elvenvleugeltjes en niemand zal het gek vinden. Behalve die ene Peter B. die zal fulmineren dat die arme negers nu ook al voor kippen worden uitgemaakt.

op 20 11 2011 at 09:05 schreef Sandro:

Mocht het ooit zover komen dat na b.v. de negerzoen ook de zwarte Piet verboden wordt. Dan richt ik persoonlijk een ondergrondse op waar alle mensen gewoon naar en Sinterklaasfeest met zwarte Pieten kunnen komen met alles erop en eraan. Net zoals ik nog steeds het woord negerzoen blijf gebruiken want wat is er mis met een lekkere, zoete zoen van een negerin?? Of hadden het dan weer negerinnenzoenen moeten zijn..? Het kruis moet van de mijter! de zwarte Piet moet verboden worden! Verboden: afbeeldingen van naakte vrouwen in de etalage, zelfs die op kunstwerken van honderden jaren oud! Geen afbeeldingen van varkens in het openbaar!Op scholen geen kerstbomen meer want aanstootgevend!
Halal-voer in de kantines, liefs dan ook nog voor iedereen!

op 20 11 2011 at 09:24 schreef Turiddu:

Kan het gezeik asjeblieft afgelopen zijn? Meteen ook voor volgend jaar?

op 20 11 2011 at 10:07 schreef Fatima:

@Thomas E
Eerst moet ik op de fiets stappen nu weer op de scooter, ik heb nog steeds een lekke band mensen. & ik mag geen tasjes roven. Als ik de wet al zou negeren dan mag het toch niet van de Allah, dan krijg ik straf, moet ik kolen gaan rapen in de hel ofzo. Maar omdat er Marokkanen zijn die wel tasjes roven zou dat volgens vele hier, die vinden dat zwarte Piet mag omdat het in de Bijlmer ook kan, wel moeten kunnen I guess.

Nou om weer evangelisch af te sluiten, in de laatste preek van de profeet van de Moslims: de gehele mensheid komt van Adam en Eva, een Arabier is niet superieur aan een niet-Arabier noch is een niet-Arabier superieur aan een Arabier; ook is een blanke niet superieur aan een donkere persoon noch is een donkere persoon superieur aan een blanke, behalve in religieuze toewijding en goede daden.
Waar echte wijze, niet hypocriete mensen hun inspiratie uit halen. Racisme is a big no no. Tiralalali, tiralalala

op 20 11 2011 at 10:44 schreef Fatima:

Plus de kleding die we aanhebben, het eten dat we eten, de sieraden die we dragen, het elektrische en elektronische apparatuur etc zouden best eens door de moderne slaaf kunnen zijn geproduceerd. Nee niet hier natuurlijk, afgezien van sommige zwartwerkers ergens in een bezemkast verstopt of achter de ramen, maar in Verwegistan zodat we daar geen last van hebben en geen pakjes voor hoeven te naaien.

op 20 11 2011 at 11:00 schreef Bertje:

@ Peter

Mensen als Quincy Gario die doel bewust een kinder feestje gaan lopen verzieken verdienen een trap onder hun kont en een cursus “zoiets doe je niet”
Weet je normaal ben ik vol begrip maar kinderen zijn bij mij redelijk heilig en het kan me dan ook geen ruk schelen hoe iemand zijn ziekelijk protest motiveert zoiets doe je dus niet.Tuurlijk bromsnor was behoorlijk gepist en misschien had de situatie anders opgelost kunnen worden maar come on…

Off topic: sinds 1 jaar gebruik ik mail en het internet en heb velen pagina’s bezocht maar frontaal naakt bevalt me erg goed.( geen stijl: begreep het taal gebruik niet en vond het te eenzijdig. Hoeiboei: te rechts en te eenzijdig. Artikl 7 : aaaah, dat zoiets mag zeg. Anerchiel: te links en te eezijdig etc. etc.)
Dus Peter bravo en ga zo door

op 20 11 2011 at 11:04 schreef falcon:

Moet nu echt alles kapot, alleen omdat het (16e eeuws) Hollandsch is? Samenleven in dit te volle landje en rekening houden met andermans wensen/overtuigingen Volmondig JA. Ik ga een bhoedist in trance niet door elkaar schudden om de weg te vragen en die Mohammedaan die op zijn kleedje ligt te bidden stoor ik ook niet om hem een nieuw kleedje te verkopen. Met alles dus maar eens zijn? Nee dat ook niet maar dat kun je ook op een beschaafde manier brengen zonder direkt maar te gaan timmeren.Piet en Klaas zijn een stukje Oud-Hollandsche kultuur en traditie, zoals dode kalkoenen dat in Amerika zijn en ga zo nog maar een uurtje verder.
Bovendien: Behoort Klaas ook niet (al dan niet hardhandig) te worden aangehouden? Klaas, sinterklaas sint Nicolaas… Je voordoen als een bisschop terwijl de persoon in die robe helemaal geen wijding heeft mogen ontvangen? Een Robe overigens die in feite is voorbehuden aan de viering van de katholieke hoogmis en dus niet op straat thuishoort?
St. Nicolaas is een traditioneel, oud-Hollandsch kinderfeest, niets meer en niets minder, zelfs de NoordAmerikaanse Santa met zijn dwergen als knechtjes is daarvan afgeleid. Daar blijf je gewoon van af.

op 20 11 2011 at 11:04 schreef Frank:

Quinsy Gario moet zijn mond houden. Zwarte Piet blijft wie hij is omdat heel veel Nederlanders hem nu eenmaal wél leuk vinden, en gewoonweg willen dat deze traditie gehandhaafd blijft, ongeacht wat de internationale gemeenschap daar verder van denkt. Zwarte Piet is dus een onderdeel van de Hollandse cultuur en als lieden zoals Quincy dat niet bevalt: er zijn meer dan genoeg landen waar Sinterklaas en Zwarte Piet volslagen onbekend zijn.

Het gekrijs van deze man over zijn bejegening door de Dordtse politie is bespottelijk. Als je demonstratief met zo’n t-shirt de intocht gaat probeer je een kinderfeestje te verpesten en ben je bezig met ordeverstoring. Als ik hem daar zelf had gezien had ik hem met plezier een paar stevige beuken voor zijn arrogante muil verkocht en ik denk dat dit voor heel wat Dordtse vaders ook zo geldt. Het bevel tot verwijdering was dus volkomen terecht.

En dat de gevolmachtigde minister hier nog iets van durft te zeggen is een gotspe, gelet op de enorme last die de Nederlandse samenleving van al dit soort kansloze Antillianen heeft. Wat dat betreft is het Slavernijmonument van Gregorius Nekschot nog steeds een uitermate treffende omschrijving.

op 20 11 2011 at 11:10 schreef Bertje:

@ alle

Zie het nu pas:
wat laat de Sint, naast de roe daar aan het kleine jongetje zien? (grote prangende rode kop)
Of ben ik hier de enige met een vrij ranzige geest :-)

op 20 11 2011 at 11:19 schreef Roots:

Ik ben trots op Nederland.
Wetten ansich maken van de mens niet per defenitie betere mensen. Wel kunnen wetten een afspiegeling zijn van de soort van samenleving die een groep mensen beoogt te zijn.
Belangrijker is de intentie van een groep mensen, van een samenleving.
Nederland, in mijn ogen, is een verre van racistische samenleving. Racisme -gericht op gekleurde mensen, zal incidenteel voorkomen, het feit dat donkere kinderen vrolijk meespelen en meeverkleden geeft aan dat er nagenoeg geen racisme – gericht tegen donker gekleurde mensen, is.
Kinderen ‘weten’.
Ik denk juist omdat de algemene sfeer in Nederland er een is van ‘iedereen is gelijk’ kan dit feest gewoon op deze gekleurde manier worden gevierd.
De intentie van deze column zal zijn te strijden voor een samenleving van gelijkwaardigheid zonder racisme. In dat licht gezien had ik liever een vlammend betoog gezien over inderdaad bv. de slavernij in Sudan -Simon Deng, een Sudanese Human rights activist vertelt hierover.(youTube), of bv de wettelijke bepalingen ten aanzien van bloedgeld in een land als Saoedi-Arabië.
Ver van onze bed show?
Ik geloof niet zo in grenzen.
There’s only one people. 1 gemeenschap.

op 20 11 2011 at 11:37 schreef Benedictus:

Mensen het is een kinderfeest! Kinderen en ouders zijn helemaal niet met de slavernij bezig tijdens het sinterklaasfeest. Er moet gewoon geen link meer gelegd worden tussen zwarte Piet en de slavernij. Het zijn 2 verschillende zaken. Het gaat immers om de bedoeling! Racisme is wel het laatste waar, welk kind dan ook, aan denkt. Kinderen vinden zwarte Piet, die allerlei kunstjes doet, gewoon leuker dan sinterklaas. Dat Piet zwart is, daar zijn generaties gewoon aan gewend. Het een en ander is toch wel uit te leggen aan zwarte mensen?

Het moment dat mijn autistische kleindochter haar verhaal deed bij zwarte Piet op schoot, is een van de mooiste momenten die ik, en anderen, met haar hebben beleeft. Het was zwarte Piet die haar vertrouwen gaf. Op zijn schoot vertelde zij precies wie er in de kamer zat en wat voor spullen er allemaal in de kamer stonden of hingen. We hadden haar nog nooit zo goed horen praten en zingen. Nooit hebben wij later meegemaakt dat een vreemde haar zoveel vertrouwen kon schenken. De foto van mijn kleinkind op de schoot van zwarte Piet staat dan ook op een goed zichtbare plaats in de kamer en zal daar altijd blijven staan.

Overigens hadden de twee jongens

op 20 11 2011 at 11:40 schreef Benedictus:

Vervolg:

Overigens hadden de twee jongens die tegen de intocht van sinterklaas protesteerde tegen de zwarte Pieten hier het volste recht toe!

op 20 11 2011 at 11:47 schreef EH:

Het lijkt me een historisch feit dat Zwarte piet een door en door racistische oorsprong heeft. Datzelfde zou je van nootmuskaat kunnen zeggen, want dat zou er ook nooit geweest zijn zonder uitbuiting van indonesie.

De relevante vraag lijkt mij; wat voor emoties roept het vandaag de dag op? Ikzelf heb nooit een link gelegd tussen negers en zwarte piet; ik slikte gewoon de hele mythologie zoals ieder kind, hook, line and sinker. Zwarte piet klom door de schoorsteen, klaar. Die historische link zag ik pas veel later, met dank aan dramnegers zoals meneer Gario.

Bottom line: zolang kinderen er niets racistisch in zien, is het niet racistisch. Natuurlijk, een creatieve geest kan ook racisme zien in de consumptie van nootmuskaat, maar hoever wil je daar in meegaan? Je moet ergens een grens trekken, en jezelf zwarte schminken, of anderzijds mogelijk mensen er aan herinneren dat er ooit zoiets als slavernij is geweest, is in mijn boek geen racisme; racisme is een intentie ten aanzien van daadwerkelijk bestaande personen. Daar heeft sinterklaas en zwarte piet, afgezien van wellicht een verdwaald neo-nazi gezinnetje wat anders ook wel aan hun trekken zou zijn gekomen, niks mee te maken.

op 20 11 2011 at 11:51 schreef Pyt van der Galiën:

Ik weet niet, hoor. Ik vind het eigenlijk wel ontroerend dat al die bezorgde vaders ons komen vertellen dat we de tere zieltjes van hun kinderen onherstelbaar beschadigen door Zwarte Piet op de vuilnisbelt van de geschiedenis te gooien. Hebben ze zelf gehoord van een Turks/ Antilliaans/Marokkaans joch dat ze geheel toevallig gisteren tegen het lijf liepen. Man, Sandro is zelfs bereid ondergronds te gaan ter verdediging van dit culturele erfstuk.

Zeg, Frank, niet dat ik zou willen suggereren dat jij bevooroordeeld bent, maar hoezo is Quinsy Gario een kansloze Antilliaan? De man is eengerespecteerd kunstenaar en dichter. Wat dacht je: hij is zwart en DUS is hij kansloos?

Zeg, Frank, uiteraard zou ik niet willen suggereren dat jij een racist bent,

op 20 11 2011 at 12:21 schreef Frank:

Pyt, als je met een t shirt in Dordt gaat staan protesteren bij een kinderfeestje ben je inderdaad kansloos. Zonder de geijkte subsidiesponzen zou deze ‘dichter’ trouwens geen vreten hebben, zo veel is duidelijk. In ieder ander land heet het huisvlijt, hier noemt men zoiets ‘kunst’.

op 20 11 2011 at 12:25 schreef Peter:

Wedden dat die boze blanke mannen, die er schande van spreken dat er een neger met een T-shirt bij een KINDERFEESTJE! gaat staan, allemaal vinden dat ‘de moslims’ maar eelt moeten kweken en lekker in Saoedi-Arabië moeten gaan wonen als ze er niet tegen kunnen dat hun profeet al kontneukend wordt afgebeeld? Wedden?

op 20 11 2011 at 12:46 schreef Otto:

Geen argumenten meer en uitgeluld, Peter?

op 20 11 2011 at 12:48 schreef Bookie:

“terwijl ook al serieus wordt overwogen om allochtonen de toegang tot bus en overheidsgebouwen te weigeren, alvorens ze te deporteren omdat ze hun eigen cultuur en godsdienst willen behouden.”

Die plannen zijn nieuw voor mij. Ik ken wel pleidooien voor een niqaabverbod, maar dat zijn vaak autochtonen ergo daar zal het niet over gaan.

op 20 11 2011 at 12:49 schreef Bertje:

@ Peter

Huh? Dus je punt is?
Wel goedkoop hoor, het gaat toch niet om de neger of wel soms.

Eelt, profeet, reet! Helemaal al in de Sint stemming.

op 20 11 2011 at 12:49 schreef Peter:

Hoeveel argumenten heb je eigenlijk nodig, Rupsjenooitgenoeg? Nu wil ik van jullie wel eens iets goeds horen, in plaats van ‘KINDERFEESTJE!’ ‘Ik zag een Turk met een zwartepietpakje’, ‘Zwarte Piet is niet racistisch’ en ‘Die kut-allochtonen moeten allemaal oprotten’.

Doe je best.

op 20 11 2011 at 12:50 schreef Peter:

En Bookie moet de krant beter lezen.

op 20 11 2011 at 12:51 schreef yurp:

@Peter

De argumentatie van de tegenstanders van Zwarte Piet komt ook niet veel verder dan: het is een geschminkte blanke DUS het is racistisch. Zwarte Piet is het onderdeel van het Sinterklaasfeest dat de grootste evolutie heeft doorgemaakt. Was er vroeger sprake van slechts een(1) slaafse Piet, waar de kindertjes bang voor waren en die dreigde met de roe, tegenwoordi

op 20 11 2011 at 12:52 schreef Peter:

Als dat jouw samenvatting is van mijn stukje, en van de reacties van bijvoorbeeld Pyt, dan lees je erg slecht, Yurp.

op 20 11 2011 at 12:55 schreef yurp:

…tegenwoordig zijn de Pieten met zeer velen en zijn de ze medewerkers van Sinterklaas zonder wiens hulp hij zijn jaarlijkse missie niet kan klaren. Er is de Wegwijspiet en de Piet die het Grote Boek beheert, er zijn Scheepspieten etc etc. Zo verschillend als de mensheid en zeker niet automatisch dom. Onze maatschappelijke visie op de negroide mens is door de jaren heen veranderd en Zwarte Piet is daarmee mee veranderd. Waar Sinterklaas een redelijk eendimensionale fletse figuur op de achtergrond is geworden zijn het tegenwoordig de Pieten die de show stelen. Naar mijn idee is racisme het aanmeten van negatieve eigenschappen aan een ras. Als we nog steeds Zwarte Piet als een domme slaaf zouden zien, dan was ik het met de tegenstanders eens. De heterogene vrolijke groep Pieten kan ik echter moeilijk als racistisch zien.

op 20 11 2011 at 13:01 schreef G!:

Ben het volledig met EH eens. In mindere mate voor de verandering ook eens met Sandro & Bigpete. Herkomst van Sinterklaas is allicht racistisch, maar persoonlijk moet ik zoveel moeite doen wil ik in Zwarte Piet een neger zien, dat het label racistisch niet echt op z’n plek lijkt.
Iets anders, waar waren Dion en z’n caviacommando’s toen er in Grunn’n een paard tijdens de intoch om kwam? Misschien dat de de blauwe arm in ’t vervolg rokende blanke mannen kunnen neerknuppelen, die zijn veel gevaarlijker dan ‘kansloze’ protesteernegers.

op 20 11 2011 at 13:05 schreef Peter:

Yurp – Dat is gewoon de uitgebreide versie van ‘Zwarte Piet is niet racistisch – klaar’.

Of jij Zwarte Piet racistisch vindt of niet, doet niet ter zake. Een kannibaal zal ook niet snel toegeven dat zijn levenswijze barbaars en onmenselijk is.

Je fietst nogal makkelijk over de door mij gesignaleerde pavlovreacties heen van types als Burema die een neger zien en hem automatisch voor Zwarte Piet uitschelden.

Veel zwarte mensen hebben meegemaakt dat ze door kinderen voor Zwarte Piet worden gezien.

En Piet is dan geen duivel meer, maar een onnozele hals vol ondeugende streken is-ie nog steeds. Als dat geen stereotype is, wat dan eigenlijk wel?

Ik weet het, het is een taboe in Nederland. Misschien wel het Ultieme Taboe. Maar objectief gezien kun je niet anders dan concluderen dat Zwarte Piet e archaïsme is, een overblijfsel uit racistische tijden, en daarom gewoon racistisch.

op 20 11 2011 at 13:10 schreef Bertje:

@ Peter

Wat is er potjandorie mis met het argument kinderfeestje.
Helemaal niks!
De paashaas, elfjes, kabouters, Sint, prachtig mooie kinder zaken. Begin toch echt te geloven dat de tegenstanders van piet en co. iets gemist hebben in hun jeugd.
Laat je nou eens betoveren door de onschuld, spreek weer eens met de lucht, verander de tafel weer eens in een piratenschip en je zult zien dat deze hele grote mensen discussie absurd is. Het kind is het uitgangspunt niet wij grote domme wijze mensen.

op 20 11 2011 at 13:21 schreef Bertje:

@ Peter

O en wat mij dan nog het meest irriteerd is dat deze zogenaamde kunstenaar eigenlijk beter zou moeten weten!

op 20 11 2011 at 13:22 schreef yurp:

@Peter

Als je Zwarte Piet ziet als ‘een onnozele hals vol ondeugende streken’ dan heb je een ‘Pietbeeld’ uit je eigen kindertijd of wellicht nog wel ouder. Ten eerste: welke van de vele Pieten is die onnozele hals dan precies? Als je naar de Sinterklaas intochten kijkt van de afgelopen jaren dan zie je dat bijvoorbeeld de hoofdpiet (Eric van Muiswinkel), zeg maar de general manager van Sint inc., een ontwikkelde slimme figuur is, de adviseur van Sinterklaas. Zwarte Pieten zijn helden voor veel kinderen, veel meer dan ouwe grijze Nicolaas. Niks ‘onnozele hals’. Voor mij is het helemaal geen taboe, ik wil er best over discussieren. Als ik echter meteen het stempel ‘racist’ opgeplakt krijg, dan wordt een discussie echter best lastig.

op 20 11 2011 at 13:24 schreef Niek Holtz@ppel:

Wat veel reacties. Ik heb ze niet allemaal gelezen en van sommigen kan ik al vermoeden wat er in staat… Misschien is wat ik te zeggen heb ook al toegevoegd.

Ik stond zelf altijd dubbel in de jaarlijks terugkerende “Zwarte Piet” discussie. Ik vond het een beetje gezeur van ‘beroepsallochtonen’ als ze ‘onze’ Zwarte Piet ter discussie stelden. De Zwarte Piet waar ik als kind ook zo van heb genoten.

De laatste tijd besef ik, mede door kennis opgedaan tijdens mijn laatste studiejaar, dat het slavernijverleden bij veel Nederlanders diepe wonden heeft nagelaten, en dat er, ondanks het feit dat de slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft, nog steeds psychosociale gevolgen merkbaar zijn bij veel nazaten van slaven.

En laten we wel wezen. De “traditie” van Sinterklaas is helemaal niet zo oeroud. Ja, er was wel een fictieve Sinterklaasfiguur die cadeautjes gaf, maar deze was niet ‘zichtbaar’, het was een gewone Heilige, een dode vrome man dus, zoals er zo veel heiligen waren. En ja, Sinterklaas was, net zoals andere heiligen vermoedelijk een gekerstende versie van een Germaanse godheid.
Maar toch, de ’traditie’ die we kennen is niet zo oud. De huidige Sinterklaas uit Spanje met een (late

op 20 11 2011 at 13:25 schreef Yvonne:

In wezen is het Sinterklaasfeest zo racistisch als de pieten, niet dat het zo wordt ervaren. De doldrieste eeuwige mallotige zwarte en de boven hem staande serieus heilige blanke.
Als uitvinders van het woord apartheid, niet dat dat zo ervaren wordt, is onze Black Pete ook de grenzen overschreden naar landen als Zuid Afrika en Israel waar het toch elke dag Sinterklaasfeest is, zou je zeggen.
Als je het dan toch over traditie hebt.

Ik stel voor een zwarte heilige Sinterklaas en een paar onderdanige vrolijke witte pietjes.

op 20 11 2011 at 13:25 schreef Shelly Zuiderduin:

Voor de luchtigheid:
David Sedaris: Six to eight black men.

http://www.youtube.com/watch?v=UCUHTDrca4s

op 20 11 2011 at 13:28 schreef Peter:

Ik kijk regelmatig het Sinterklaasjournaal, Yurp (ben al sinds mijn kindertijd verliefd op Dieuwertje Blok) en alle Pieten zijn onnozel, klunzig en clownesk. Ze krijgen het ook elk jaar bijna voor elkaar om het Sinterklaasfeest in het honderd te laten lopen.

Het zijn ook een soort werkbijen, of – mieren, met elk een eigen taak. Hoofdpiet is een niet bijster intelligente – gewoon de slimste van allemaal – Uncle Tom.

op 20 11 2011 at 13:32 schreef Anoniem:

“op 20 11 2011 at 12:49 schreef Peter:

Hoeveel argumenten heb je eigenlijk nodig, Rupsjenooitgenoeg? Nu wil ik van jullie wel eens iets goeds horen, in plaats van ‘KINDERFEESTJE!’ ‘Ik zag een Turk met een zwartepietpakje’, ‘Zwarte Piet is niet racistisch’ en ‘Die kut-allochtonen moeten allemaal oprotten’.

Doe je best.”

Het argument is al een aantal keer gegeven, maar omdat je eroverheen hebt gelezen hier nog een keer: Zwarte Piet is niet racistisch omdat het niet zo bedoeld is. Je kunt best rekening houden met anderen, maar dat wil niet zeggen dat iedereen die zegt dat ‘ie zich gekwetst voelt, gelijk heeft.

http://www.youtube.com/watch?v=VNWmzwHCIRE

op 20 11 2011 at 13:33 schreef kevin:

“op 20 11 2011 at 12:49 schreef Peter:

Hoeveel argumenten heb je eigenlijk nodig, Rupsjenooitgenoeg? Nu wil ik van jullie wel eens iets goeds horen, in plaats van ‘KINDERFEESTJE!’ ‘Ik zag een Turk met een zwartepietpakje’, ‘Zwarte Piet is niet racistisch’ en ‘Die kut-allochtonen moeten allemaal oprotten’.

Doe je best.”

Het argument is al een aantal keer gegeven, maar omdat je eroverheen hebt gelezen hier nog een keer: Zwarte Piet is niet racistisch omdat het niet zo bedoeld is. Je kunt best rekening houden met anderen, maar dat wil niet zeggen dat iedereen die zegt dat ‘ie zich gekwetst voelt, gelijk heeft.

http://www.youtube.com/watch?v=VNWmzwHCIRE

op 20 11 2011 at 13:39 schreef Yvonne:

@Bertje

Peter

O en wat mij dan nog het meest irriteerd is dat deze zogenaamde kunstenaar eigenlijk beter zou moeten weten!

Ranzige geest dus. Alsof jij iets over kunst zou weten, haha

op 20 11 2011 at 13:39 schreef Elkerlyc:

Ik kan weinig zinnigs zeggen over het gegeven of zwarte piet nu wel of niet racistisch is.
Op mij komt het niet zo over of in elk geval niet meer.
Het is gewoon overlevering en folklore en de oorsprong kan zeer wel racistisch zijn geweest.

Maar het stoort me dat er wordt gesteld dat Nederland ‘het laatste land was dat slavernij af schafte.’

Klinkklare nonsens. We hebben weliswaar geen fraaie historie in deze maar je moet het niet overdrijven; in 1818 is de slavernij hier afgeschaft. In het Midden Oosten pas in de jaren 60 van de 20e eeuw. (bijvoorbeeld)

op 20 11 2011 at 13:46 schreef yurp:

@Peter

Je kunt het natuurlijk altijd op z’n negatiefst willen zien. Mijn mening hierin is: ja, Zwarte Piet heeft een racistische origine. Nee, Zwarte Piet is op dit moment geen racistisch fenomeen. Ik vind het eigenlijk wel mooi dat je onder de schmink niet meer ziet of iemand blank (Eric van Muiswinkel), gekleurd (John Jones), moslim (Mimoun Ouled Radi) of weet ik veel wat is. Iedereen is gewoon Piet, punt uit. Pieten zijn voor mij helden, ik ben altijd blij om Pieten te zien, van Pieten word ik vrolijk. Als jij en Amerikanen dat racistisch vinden, so be it.

op 20 11 2011 at 13:47 schreef Pyt van der Galiën:

@Bertje

Nee, hoor, ook ik heb sentimentele herinneringen aan Sinterklaasfeesten uit mijn jeugd. Maar dat maakt me nog niet blind voor het feit dat Zwarte Piet een naar, racistisch verschijnsel is. Ik denk dat het juist die sentimentele herinnering aan de eigen jeugdjaren is die veel reageerders hier belet dat te zien, hetgeen jij in je post van 13.10 volgens mij treffend illustreert.

op 20 11 2011 at 14:00 schreef Bookie:

@peter
Zelfs al heb je het over het hoofddoekenverbod van de PVV (oftewel niet serieus, slechts een kleine minderheidspartij) dan nog gaat het voor een groot deel over autochtonen (vanaf 3e generatie).

op 20 11 2011 at 14:01 schreef Thomas E:

@Fatima
Ik plaagde je maar een beetje, door jou als ‘rolmodel’ voor de krantenkoppenmarokkaan neer te zetten. Volgende x maak ik een zwarte piet van je. Dan hebben we naast een Turks pietje ook een Marokkaans pietje. Plagen is serieus nemen, toch?

op 20 11 2011 at 14:02 schreef Bertje:

Ja het klopt Pietjes zijn onnozel en clownesk precies zoals Pietjes horen te zijn.
Netzoals bij de smurfjes: Grote smurf is de wijze en de andere zijn de werk bijtjes, wel allemaal blauw behalve de gnap smurf die was ZWART en heel gemeen maar die was dan ook gestoken door een vlieg. Ligt hier niet een heilige taak voor onze kunstemaker Quincy?

op 20 11 2011 at 14:07 schreef Peter:

Bookie, de PVV een kleine minderheidspartij? Dat is verheugend nieuws! In welke krant staat dat te lezen?

op 20 11 2011 at 14:12 schreef Fatima:

@yurp
Mooi als Piet de gangmaker is kan ie ook meteen hoofd worden en lekker op het paard zitten. Die ouwe is toch rijp voor het graf anyways.
Maar neeeee ook al is Obama president van de VS nog vele blanken vinden dat onterecht. & ow wat was Nederland toch blij & trots met Obama, alsof ze hem persoonlijk tot hoofdPiet hebben gedoopt. Terwijl het land zelf zwaar content is met de blonde racistPiet in hun eigen regering.
@Bertje Het kind is het uitgangspunt niet wij grote domme wijze mensen. Mee eens en het kind zal het een marsepijnworst wezen wat voor een kleur Piet heeft nee het is de racistische grote man met kleine piemol die zijn jeugd niet kan loslaten, of bang is dat een zwarte Piet het paard overneemt, stel je voor dat blanken de pakjes moeten dragen. Grow up racist crybabies! Van duivel, naar Moor, naar Zwarte Piet, naar regenboog Piet. Niet bang zijn dat de allochtonen ook hun zegje willen doen in hun land. Niet zo stout doen, dan is er ook geen sprake van dat je de roe krijgt, bange luitjes. Allochtonen zijn gewoon mensen hoor ook al komen ze aan de macht ze zijn vast te bescheiden om autochtonen tot slaaf te maken. & anders zal ik ook wel voor jullie opkomen hoor.

op 20 11 2011 at 14:17 schreef Bertje:

@ pyt

Heeft niks te maken met sentiment.
Pyt je bent wel heel erg volwassen en groot om Piet en Co. in het kader van racisme te zien. Een waardig lid van de grote mensen cultuur.

@ Yvonne

Nee gelukkig heb ik geen verstand van kunst en dat wou ik graag zo houden. Kunst wordt niet gemaakt door verstand zowel dan is het geen kunst maar weer zo een grote mensen dingetje.

op 20 11 2011 at 14:22 schreef yurp:

@Fatima

Obama is toch net zo blank als dat hij zwart is? Ik was blij met hem omdat hij zo het tegenovergestelde van George W. Bush leek. Niet omdat hij ‘zwart’ is.

op 20 11 2011 at 14:27 schreef Bertje:

@ Fatima

Precies Piet mag van mij elk kleurtje hebben en nu is dat zwart. En nee piet hoort niet op het Paard daar hoort Sint.
Maar als dat organisch veranderd ben ik de laatste die daar een probleem mee heeft.
Dus geen boze negertjes die protesteren, en nee ook geen blanke witte mannen moeten dit geforceerd willen veranderen dan wel behouden.

op 20 11 2011 at 14:37 schreef Fatima:

@Thomas
Its ok boy, nam het ook niet zo zwaar hoor. Ik trap ook regelmatig in het rond namelijk, nieuwe hobby ;~) Peter wordt gek van me lol

bottomline, met die toestanden in Duidsland kun je gerust zeggen dat racisten geen leuke mensen zijn. Zeggen ze allochtonen moeten werken! Werken ze, wordt hun tent in fik gestoken.Racisten zijn bange mensen.
Gevangenen in de VS zijn verdeeld in blanke groep(vaak neo-Naziachtigen) donkere groep en Hispanics. Moslims worden gewoon gedumpt in Guantanamo Bay. De groep die gelovig is is miraculeus wel gemengd.
Daar komt ie weer mijn blijde boodschap: de Islam heeft alle antwoorden mensen, zelfs slaven houden is niet verboden(mits goed behandeld, dus niet laten verPieteren in een bezemkast of achter de ramen bv) Zolang Sint geen Moslim is Raus met de Zwarte Piet! Achtung achtung baby.

op 20 11 2011 at 14:40 schreef Fatima:

Ow ok Bertje vertel, hoe denk je het dan wel veranderd te krijgen zonder een beetje aandacht? Er bestaat geloof ik niet zoiets als slapend rijk worden.

op 20 11 2011 at 14:45 schreef Elbert:

LEES DIT EENS VROLIJK DOOR…..

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas

Sinterklaas is dus overleden op 6 december 342.
De enige slavernij in die tijd was te vinden in EGYPTE.

Overigens is Zwarte Piet een KNECHT, en dus betaald voor zijn verrichtte arbeid.

Alle nieuws is maar zo slecht als de lezer evan het wil zien.

op 20 11 2011 at 14:47 schreef Fatima:

@yurp
een racist ziet geen blank in Obama hoor ook al heeft ie een blanke moeder. Nee dat is gewoon een nigger met een niggervrouw en niggerkinderen. Veel in Nederland waren euforisch om Obama ook omdat het de eerste “zwarte” president van Amerika was. Omdat het hier in Nederland waarschijnlijk een kwart eeuw langer, als het niet langer is, gaat duren eer wij hier een “zwarte” MP krijgen.

op 20 11 2011 at 14:52 schreef Pyt van der Galiën:

@Bertje

Bedankt voor het compliment, al zal dat vast niet zo bedoeld zijn. Ik begrijp dat jij liever de rest van je leven op een roze wolk boven Het Grote Bomen Bos blijft zweven, al communicerend met de lucht?

op 20 11 2011 at 14:57 schreef Beukman:

Piet mag best op een paard hoor. Sterker nog: de eerste getekende Piet reed daar ook op, zoals hier is te zien.
En ze kwamen nog niet aan per boot, maar per luchtballon.

De reden dat naar mijn mening ZP nou juist geen racistische oorsprong heeft, is dat in 1840 slechts zeer weinig Nederlanders ooit een zwarte persoon had gezien. Nederland had weliswaar volop gehandeld in zwarte personen, maar anders dan in met name de VS brachten onze slavenhandelaren hun werk niet naar huis.
In de hele Schenkman uit 1840/50 wordt dan ook met geen woord gerept over de achtergrond van Piets kleur. De ruim 100 jaar daarna beschouwde men het eerder als iets exotisch.

op 20 11 2011 at 14:59 schreef p.wielaard:

Peter, Ik ben het helemaal met je eens. Aan de andere kant vind ik het ook een non-issue, I don’t give a fuck ! En met mij waarschijnlijk nog miljoenen.

op 20 11 2011 at 15:01 schreef Yvonne:

@Bertje

@ Yvonne

“Nee gelukkig heb ik geen verstand van kunst en dat wou ik graag zo houden. Kunst wordt niet gemaakt door verstand zowel dan is het geen kunst maar weer zo een grote mensen dingetje.”

Ik had niet anders verwacht. Gelieve dan ook jouw oordeel over ‘zogenaamde kunst’ achterwege te laten daar jij dit niet kan weten.

op 20 11 2011 at 15:41 schreef EH:

Veel zwarte mensen hebben meegemaakt dat ze door kinderen voor Zwarte Piet worden gezien.

Ookal zou dat zo zijn; kinderen zien allerlei associaties, hoe cartoonesk je die pieten ook neerzet. Zijn het niet de negers, dan maken kinderen wel ongemakkelijke opmerkingen over iets anders. Moet de kinderboederij worden afgeschaft omdat mijn nichtje onlangs vaststelde dat ik een vacht heb? Niet als het aan mij ligt.

En Piet is dan geen duivel meer, maar een onnozele hals vol ondeugende streken is-ie nog steeds. Als dat geen stereotype is, wat dan eigenlijk wel?

De hedendaagse piet is een rolmodel in de Annie. M.G traditie. In mijn beleving hadden die pieten het helemaal gemaakt; een beetje rondklauteren op zon enorme boot en streken uithalen, en dat mocht allemaal maar.

Zelf wordt ik liever daarmee geassocieerd dan met een geit. Maargoed dat heb je niet onder controle; kinderen maken associaties, en zolang hun ouders ze niet bevestigen met een ‘ja jantje Piet is een negerslaaf en daar loopt er inderdaad nog zo eentje, die zal wel van zijn sinaasappelplantage ontsnapt zijn’, zijn ze dat ook weer net zo snel vergeten.

op 20 11 2011 at 16:28 schreef de zak van sinterklaas:

Sint heeft uren lopen denken wat hij Peter nu eens zou gaan schenken.
Hij is vergevingsgezind want hij weet dat jij deze discussie toch niet wint.
Vandaar dit gebaar een enkele reis naar Spanje het is maar dat je het weet wanneer ik weer wegvaar.

op 20 11 2011 at 16:49 schreef Bookie:

@Peter
24 van de 150 zetels is een kleine minderheid. I.t.t. het niqaabverbod is er voor het hoofddoekenverbod geen andere partij die dat standpunt ondersteunt, Kan je gewoon uit de krant halen, oftewel no panic.

op 20 11 2011 at 17:53 schreef Bertje:

@ piet

Ja ja en nogmaals ja, en ik verzeker je dat het erg leuk is.
Probeer het eens zou ik zeggen!
Niet dat het zomaar vanzelf gaat heeft mij tien jaar gekost om me eindelijk los te wrikken van mijn grote mensen zijn.

@ Yvonne

Zal het nooit meer doen, en voor straf zet ik mijn schoentje niet vanavond.

@ Fatima

Tijd is het antwoord culturen veranderen.

op 20 11 2011 at 18:01 schreef Fatima:

Piet mag op een Paard, Piet mag in een luchtballon maar Piet mag geen ander kleurtje! We willen onze slaaf gewoon zwart hebben. Piet mag organisch veranderen, als het even kan net zolang als we het uit kunnen houden om geen Zwarte MPiet in het kabinet te krijgen. Ja ja racist, je hoort m wel, maar je wilt m niet zien. ;~p

op 20 11 2011 at 18:25 schreef Roots:

Piet mág wel een ander kleurtje, Piet hoéft geen ander kleurtje.
Nederland is geen racistisch land.
Het is een prachtige open samenleving met voor een ieder gelijke kansen.

op 20 11 2011 at 18:56 schreef Bookie:

Alleen van racisten mag piet niet meer bruin zijn.

op 20 11 2011 at 19:04 schreef Beukman:

Fatima,

Piet mag best een ander kleurtje, maar Piet moet geen ander kleurtje.
Veelzeggend is dat jij Piet ziet als een slaaf. Omdat ie zwart is zeker? Iemand is zwart, dus is het een slaaf? Over vooroordelen gesproken.
Jij denkt zeker ook dat dit joch lid is van de Hitlerjugend.

op 20 11 2011 at 19:11 schreef Dissonant:

@ Roots

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5273/Werk/article/detail/3009124/2011/11/02/Driekwart-uitzendbureaus-schuldig-aan-discriminatie.dhtml

Ah, die linkse landverraders, vuile dhimmi`s die het imago van onze prachtige, open samenleving willen vernietigen.

op 20 11 2011 at 19:12 schreef Bookie:

@Beukman
Er is kritiek op het handelen van Davids binnen de RvC van Ajax. Volgens Davids is dat racisme.

op 20 11 2011 at 19:30 schreef Bertje:

Fatima

Een zwarte minister president: das gewoon een kwestie van getallen hoor, even uitrekenen hoeveel blanken en zwarten in Nederland wonen. Zie Wikipedia zou ik zeggen.

op 20 11 2011 at 20:31 schreef Pyt van der Galiën:

Roots leeft in hetzelfde sprookjesland als Bertje, bevolkt met Tijgetjes, Knorretjes en honing etende speelgoedberen. Nederland als het Honderd Bunderbos, waar het één en al harmonie is wat de klok slaat en iedereen weigert volwassen te worden.

Kijk, dan laat je je natuurlijk door zoiets triviaals als onderzoek naar racistische incidenten in Nederland er ook niet van overtuigen dat er in Nederland misschien af en toe in de marge toch wel eens een klein beetje racisme voorkomt.

@Bookie

Ach, gut, degenen die protest aantekenen tegen racisme, dát zijn pas de echte racisten? Zou je dat toe kunnen lichten?

op 20 11 2011 at 20:49 schreef edwin:

Ik ben in Paramaribo, er worden hier op het moment overal Sinterklaasfeestjes incl zwarte pieten georganiseerd voor de (zwarte) kinderen. Als iemand zwarte piet zou associeren met slavernij en racisme dan zou het hier wel zijn maar dat is niet het geval, gewoon een gezellig kinderfeest!

op 20 11 2011 at 21:17 schreef Anoniem:

Hoogst haalbare in dit land is een staatssecretaris ook al heeft Albayrak het verstand van Rutte & een paar schepjes bovenop. Nee ze is Turk, Moslim en vrouw, tripple achterlijk dus.
Haar nichtje dat niet helemaal kosjer was werd goed aangepakt, want dat doen wij hier in Nederland he. Behalve als het blanke familie is, die moet gewoon sorry zeggen en kunnen blijven zitten maar de klokkenluider is de lul.
Gewoon lekker geloven wat je geloven wilt, ik geloof in Allah & daarom kan ik geen racist zijn ook, want dat is gewoon disrespectvol tegenover de schepping. ;~p

op 20 11 2011 at 21:23 schreef Beukman:

Pyt, met angst en boven sloeg ik die Monitor Racisme & Extremisme open, waar je de link van postte.
Mijn angst bleek echter onterecht. In die hele pil van 250 pagina’s staat Zwarte Piet niet één keer vermeld.
Dat er racisme bestaat in Nederland, hoeft niemand mij te vertellen. Nu ook wetenschappelijk is vastgesteld dat Zwarte Piet daar niets mee van doen heeft, kunnen we ons wederom vol overgave storten op dit sprookjesfeest, waarvoor deels hetzelfde geldt als voor de muziek van Mozart: te makkelijk voor kinderen, te moeilijk voor volwassenen.

op 20 11 2011 at 21:37 schreef Bertje:

” ik geloof in Allah & daarom kan ik geen racist zijn ook, want dat is gewoon disrespectvol tegenover de schepping.”

Kunnen we Allah, Mo en de veertig rovers aub er buiten houden, dank u wel! ( de stelling alleen al… Pffffttttt.)

@ pyt

Met geen woord heb ik het over harmonie gehad.
Zo ga ik nu met Beertje Matrubeertje in het grote Houtenjassen bos spelen…..o nee sorry ik ga mijn kinderen naar bedje brengen.

op 20 11 2011 at 22:13 schreef Pyt van der Galiën:

@Beukman

De link naar dat rapport was een reactie op de post van Roots van 18.25 waarin hij claimt dat Nederland geen racistisch land is en dat iedereen hier gelijke kansen heeft. Had je kunnen weten wanneer je mijn post wat beter gelezen had.

Je hoefde dus inderdaad niet bang te zijn dat je sprookjeswereld door dat rapport verstoord zou worden.

op 20 11 2011 at 23:29 schreef Beukman:

Pyt, je bericht had ik uitgespeld. Dat boek is heel waardevol. Als zelfs de racisme-deskundige Jaap van Donselaar Zwarte Piet niet noemt in zijn pil, wie ben ik dan om hem te corrigeren?

Nogmaals: ik ben blij dat ze sprookjes met rust laten. In Zwarte Piet krampachtig een negerslaaf zien doet mij denken aan het verhaaltje dat PVV-ers elkaar zo graag vertellen, als dat de hoofddoek een symbool van vrouwenonderdrukking is. Als je het maar hard genoeg als zodanig bekijkt, wordt het dat vanzelf. Maar het is allemaal in the eye of the beholder. Daar hebben kinderen gelukkig minder last van dan grote mensen. Kinderen zien in Zwarte Piet een rolmodel: een goedlachse, speelse figuur die hen – geen onbelangrijk detail – cadeautjes komt brengen. Niks neger, niks slaaf.

We kunnen alles van het Sint-feest strippen waaraan iemand mogelijk aanstoot zou kunnen nemen. Wat je dan overhoudt? Edith Schippers in een grijs mantelpakje, die kinderen een cadeaubon komt brengen die ze naar eigen inzicht aan een goed doel mogen besteden.

op 21 11 2011 at 00:07 schreef Fatima:

Waar heb je het toch over meneer Beukman? Het gaat enkel om de kleur van het gezicht van de Piet. Laat die kruis op Sints Mijter daar zijn de Moslims echt niet op tegen hoor dat is gewoon weer zo’n overdreven domme aanname. Sommige Moslims net als Jehova’s getuigen vieren dat hele feest niet. Nee Piet moet zwart blijven omdat NL niet mag toegeven aan de wens van een Zwarte Piet.
Waar bemoei ik me eigenlijk ook mee lol Laat ik maar weer eens loslaten ;~p

op 21 11 2011 at 00:29 schreef Beukman:

Faat: black is beautiful. En wat moslims van christenlogo’s vinden, interesseert me geen reet. Net zomin als het rolbevestigende karakter van de Sint.

op 21 11 2011 at 02:36 schreef Mirwais:

“Mensenhandel? Schuldig! Ons land wordt momenteel overspoeld door illegalen, je ziet ze in winkelcentra, in scholen, op pleinen, overal. Allemaal uitgebuit door een heilig verklaarde man met een witte baard, die met een stoomboot uit het land van grootinquisiteur Torquemada komt, zonder dat Frontex hem een strobreed in de weg legt, en die deze illegalen als slaaf in dienst heeft ten behoeve van het volksvermaak der Neederlanders.

Leers, doe er wat aan: uitbuiting! Die ouwe vent de cel in, en de slaafjes terug naar land van herkomst. Wel eerst even zes maanden de bak in met die slaven omdat ze een boete niet kunnen betalen, daarna nog achttien maanden omdat ze geen papieren hebben. Controle aan de haven waar ‘de Sint’ zijn intocht houdt. Blackberry’s met vingerafdrukkenherkenning in de aanslag, een mooie oefening met een nieuw controle instrument.”

http://jokekaviaar.nl/Zwarte_Piet.html

“Volgens justitie is deze website strafbaar. Dit bleek nadat de schrijfster van al deze teksten en gedichten op 13 september door de Nationale Recherche werd gearresteerd en drie dagen vastgehouden. Op dit moment hoopt de officier van justitie Joke Kaviaar te kunnen dwingen zichzelf te censureren

op 21 11 2011 at 09:46 schreef Bertje:

Nee he, zoals al eerder vriendelijk gevraagd kunnen we dat Joke Kaviaar er buiten laten!! Gadverdamme!

op 21 11 2011 at 10:43 schreef Fatima:

Jaja Beukman ik reageerde even op: “We kunnen alles van het Sint-feest strippen waaraan iemand mogelijk aanstoot zou kunnen nemen.” & dat er van die blije hippies zijn die denken dat Moslims moeite hebben met een kruis en dat gaan veranderen is omdat ze kennelijk niet echt weten hoe de gemiddelde Moslim erover denkt. Ook eerst een onderzoek doen zoals het hoofddoek onderzoek om tot een andere conclusie te komen.
Niemand heeft toch nix tegen de kaasmarkt, klompendans of koninginnedag, niet eens iets tegen het Sintfeest. Beetje aanpassen aan nieuwe tijden. Dat Geert zoveel backup heeft is alleen omdat men moeite heeft met buitenlanders. Nou ze zijn hier, hebben dit land ook gevormd/opgebouwd, is ook van hun. Mogen ook hun zegje doen. Moeilijk he een zwarte zijn gelijk geven lol Black is beautifull, ja zoals Johan Cruyff zegt, die is er alleen voor de sier, das logisch, elk nadeel heeft z’n voordeel.

op 21 11 2011 at 11:23 schreef Fatima:

@Bertje Als ik mijn godsdienst erbij wil betrekken doe ik dat heb ik uw toestemming niet voor nodig. Peter is hier de baas, als ie wil blocken of cencureren kan dat, dan hoor je mij niet meer. Tot dan Allahuakbar my dear.

op 21 11 2011 at 11:27 schreef kevin:

“Dat Geert zoveel backup heeft is alleen omdat men moeite heeft met buitenlanders.”

Hier kan ik erg boos om worden. Ik ben vóór zwarte piet en tégen Wilders. Ik heb géén hekel aan buitenlanders, en dat is al helemaal niet de reden dat ik er vurig tégen ben om een kinderfeest te gaan veranderen omdat volwassenen er van alles in zien wat er niet is. Zwarte piet is geen uiting van racisme, want de mensen onder de schmink doen dat niet om zwarten belachelijk te maken. Zo simpel is het. Maar ga niet de boel over één kam scheren, zeg. Een typisch gevalletje “guilty by association”: je bent voor zwarte piet, Wilders is dat ook dus ben je voor Wilders. Je bent voor zwarte piet, racisten zijn dat ook dus je bent een racist. Ga een eind heen met je smerige associaties! BAH, BAH, BAH!

op 21 11 2011 at 11:45 schreef Sasha Berkman:

“Nee he, zoals al eerder vriendelijk gevraagd kunnen we dat Joke Kaviaar er buiten laten!! Gadverdamme!” Wat is er met jouw aan de hand? Ik heb heel veel respect voor Joke!

op 21 11 2011 at 11:47 schreef babs:

Natuurlijk is zwarte piet een overblijfsel uit een racistische cultuur. Natuurlijk zijn er in Nederland mensen die er daardoor moeite mee hebben zwarte pieten te zien. Maar dat is nog altijd geen rede tradities aan te passen of af te schaffen, juist niet zou ik zeggen. Het is een ideaal begin om kinderen uit te leggen dat racisme vroeger normaal was en nu niet meer.

Dat Amerikanen een rare Nederlandse traditie niet begrijpen en racistisch vinden, kan nooit rede zijn om haar af te schaffen. Dat er in Nederland mensen zijn die er moeite mee hebben, is een betere rede, maar ik vind het niet sterk genoeg.

Probleem met Sint en zijn slaven is natuurlijk dat er niet aan te ontkomen is. Maar wat ik wel bizar vind: vele generaties protestanten hebben er zich aan het verhaal aangepast en hebben er geen moeite mee dat Sint eruitziet als een bisschop. Waarom hebben nu opeens allerlei mensen wel moeite met facetten uit de traditie, de slavernij en de outfit van sinterklaas?

Overigens vind ik demonstreren tegen zwarte pieten op een kinderfeest ongeveer net zo smaakvol als in de heilige week in de kathedraal van Cordoba (die vroeger een moskee was) te demonstreren voor het recht er in de

op 21 11 2011 at 11:49 schreef Fatima:

ease up Kevin. Ik ben tegen zwarte Piet en tegen Wilders & zo heb je weer mensen die voor Zwarte Piet zijn en Voor Wilders, en zoals jij die voor Zwarte Piet is en tegen Wilders. Die tegen zwarte Piet is en Voor Wilders volgens mij niet, alhoewel ik me best iets kan voorstellen dat het een zodanig racist is dat dan ook alle associaties met zwart gewoon verbannen moet worden lol. We moeten gewoon eens een congres gaan organiseren met voor en tegenstanders.
Maar mooi dat je zo boos bent hoor, weet je ook eens hoe een Zwarte Piet zich voelt die de Zwarte Piet krijgt toebedeelt.
Maar goed ik ben al vriendelijk gevraagd om te gaan fietsen en op mijn scooter te stappen, een eind heen is dus een mogelijkheid. Alhoewel als er nou nog iemand zegt: ga het dak op! lijkt mij een betere associatie met dit stuk. We zien wel wat de toekomst brengt.

op 21 11 2011 at 11:49 schreef Anoniem:

Iedere periode kijkt door zijn eigen morele bril naar Sint, Faat. Een dikke 30 jaar geleden vond men het feit dat Sint een man was sexistisch. Dat is goddank overgewaaid (al zal jij daar anders over denken als je consequent bent); Sint is gewoon een ouwe vent met een baard gebleven. Daarna kreeg je het geëmmer over de religieuze symboliek. De “seculieren” hebben die slag deels gewonnen; in Amsterdam is het kruis van de mijter verdwenen. Zeer betreurenswaardig, al denk jij daar natuurlijk anders over.
Nu dan weer de kleur van Piet. Goed; maken we Piet groen, rood of geel (als de Chinezen geen bezwaar maken). Welke actiegroep krijgt daarna zijn zin? De Partij voor de Dieren? De Nederlandache Bond van Schoorsteenvegers?
Ik ben er helemaal niet tegen dat er wel eens wat verandert aan het Sint-feest. Maar alsjeblieft niet omdat nu eens die, dan weer die groepering aanstoot neemt. Sint is goddomme een kinderfeest.

De zwarte mensen die ik ken en spreek, kunnen niet wakker liggen van ZP. Als dat wel zo was geweest, had ik er misschien anders over gedacht. Maar ik ga me niet opwerpen als de Nobele Blanke Redder. Zwarte mensen kunnen nl prima hun eigen eigen boontjes doppen.

op 21 11 2011 at 12:04 schreef Beukman:

Met excuses voor de anonieme reactie van 11.49. Ik was vergeten m’n naam in te vullen.

op 21 11 2011 at 12:19 schreef Fatima:

Sint is geen kinderfeest het is een feest van ouwe zeikerds die niet tegen veranderingen kunnen. “al denk jij daar natuurlijk anders over.” Nou nee hoor van mij mag Sint een kruis dragen zowel op z’n hoofd als in zijn broek, als hij die onder zijn jurk aan heeft that is. Tis die Zwarte die niet los mag van zijn ketting, die met de jaren heen veranderd is maar nu nog heiliger is dan de goedheiligman zelf. Tuurlijk verander Sint, zet me een pet op ipv een mijter, pak m z’n kruis af, trek m een broek aan maar owweee als je de Piet in een ander kleurtje verft dan breekt de hel los. Wie gaat zitten janken? Niet de kleine kinderen maar de grote.

op 21 11 2011 at 13:13 schreef yurp:

@Fatima

De kleding van de Sint vormt zijn essentie niet. Als je voortaan de Sint baardloos zou willen hebben omdat het een kwalijk en archaisch stereotype is van ouderen die helemaal geen bedeesde tiepjes zijn met een lange grijze baard. Dan zou dit waarschijnlijk wél net zulke heftige reacties oproepen. Van Zwarte Piet kun je zijn pofbroek en roe afnemen, je kunt hem sportschoenen aantrekken maar zonder zwart is Zwarte Piet gewoon geen Zwarte Piet.

op 21 11 2011 at 13:28 schreef Beukman:

Je gaat voorbij aan mijn punt, Fatima. Van jou mag Sint een kruis dragen, van een ander niet. Van die ander mag Piet wel zwart zijn. Weer een ander vindt dat Sint af en toe een vrouw moet zijn, maar het kruis mag blijven en een zwarte Piet ook. En zo heeft iedereen wat.

En passant etaleer je ene paar wereldvreemde ideeën over slavernij. Piet ligt aan de ketting volgens jou. Man, ik wou dat ik zo vrij was als Zwarte Piet! En zulk leuk werk te doen had! En dat er zo veel kinderen met mij wegliepen!

Weet je wat jij doet, Faat? Stap eens naar een basisschool in de Bijlmer, en vertel de kinderen en de ouders dat ze heel racistisch bezig zijn met hun Zwarte Pieten. Ze zullen jouw komst zeker waarderen. Surinamers zijn dol op witte missionarissen. Mits goed gekruid, en lang gestoofd op een laag vuurtje.

op 21 11 2011 at 13:46 schreef Jan:

tjonge, waar mensen zich al druk over kunnen maken!

op 21 11 2011 at 13:47 schreef Fatima:

@yurp nou laat dat nou eens precies de wens van vele ongeschminkte zwarten zijn. Maar nee de Sint is de baas dus de knecht mag het roet van zijn gezicht niet wassen en doorwerken. Ja meester, tuurlijk meester, meteen meester, nog iets anders meester?
Eens zullen jullie die goeie ouwe tijd toch echt los moeten laten mensen, anders elk jaar dit gezeik lol.

op 21 11 2011 at 14:09 schreef yurp:

@Fatima

Hahaha, je bent me er eentje. In trollen ben je in ieder geval zeer bedreven. Chapeau! Maar als je het niet erg vind ga ik niet verder op je kul in.

op 21 11 2011 at 14:23 schreef Sandro:

Ben voor zwarte Piet en voor Wilders en inderdaad heeft Jan gelijk er zijn wel andere dingen om je druk over te maken, zoals dit schrijnende geval:

http://www.dichtbij.nl/haarlemmermeer/regio/artikel/2196725/demente-zwanenburgse-78-voor-45000-euro-opgelicht.aspx

Wat een “low lifes”………

op 21 11 2011 at 14:31 schreef yurp:

Dit artikel vond ik eigenlijk wel tekenend voor deze gehele discussie:

“PARAMARIBO, 5 dec – Afro-Surinamers in Suriname beseffen nog te weinig hoe racistisch getint het sinterklaasfeest is. Dit stelt Glenn Codfried van de Nederlandse stichting Wi Sten. De strijd die in Nederland wordt gevoerd tegen met name het fenomeen van de Zwarte Piet, moet in Suriname nog aanslaan. Het is onbegrijpelijk dat zwarten de sint zo gunstig gezind zijn.

In Suriname wordt door bepaalde delen van de bevolking nog volop gehost op 5 december. Zwarte Piet is er steevast bij en er zijn maar weinigen die er echt om malen. Wie het niet aanstaat, blijft weg. “Pieterbaas is een racistisch element van het sinterklaasfeest, het is dan triest, dat in Suriname zwarte mensen helpen om dit racistisch beeld verder de wereld in te helpen”, zegt Codfried tegenover Radio 10.”

op 21 11 2011 at 14:57 schreef Fatima:

K yurp done deal, ik laat je been weer los ;~p
& zeker mooi artikel, de Pavlov Piet heeft m nog niet door dus sssssst mondje dicht mensen!

op 21 11 2011 at 15:06 schreef Sandro:

Dus er is een Nederlandse stichting die de Surinamers gaat uitleggen wat zij racistisch zouden moeten vinden. De Surinamers lijken me slim genoeg om dat zelf wel uit te kunnen maken!
Overigens is er ook een Sinterklaasfeest in België en Duitsland maar dat terzijde.

op 21 11 2011 at 15:10 schreef Bertje:

@ Fatima

Tuurlijk Fatima, maar als jij zo voor verandering en aanpassen bent zou ik maar eens bij je ideologie / geloof beginnen. Durf er bijna mijn leven om te wedden dat je nog niet eens weet wat ” Allahuakbar ” werkelijk betekend maar dit ter zijde.

@ Sasha Berkman

J.K is kierewiet, de weg kwijt, van God los en ze neemt haar medicamenten niet in.
In ernst: J.K en ik hebben een geschiedenis die niet de schoonheidsprijs verdient.

op 21 11 2011 at 15:24 schreef Fatima:

Ja Beukman zoals ik al stelde, die onderzoek over de hoofddoek heeft ook vastgesteld dat het de eigen keus is van een Moslima om een hoofddoek te dragen. Moslims hebben ook nix tegen die kruis op de mijter, dat zijn van die blije ambtenaartjes die weer eens wat nieuws moeten verzinnen.
Nou blije ambtenaartjes is een regenboog Piet niet iets? Ik verzeker u de kinderen zullen er niet om treuren maar garantie dat volwassen Pamperdragers niet huilend op uw stoep komen te staan of een kogelbrief ontvangt kan ik u niet geven. Mooie gelegenheid om nieuwe koopwaar in te voeren pept de economie ook op. Overall een win-win situatie.

op 21 11 2011 at 15:52 schreef Sasha Berkman:

Sandro: hou toch eens op mensen de maat te nemen. Je bent zelf een verklaard aanhanger van de grootse liegende schoft in het parlement sinds wo-2

op 21 11 2011 at 15:56 schreef Sandro:

Ach, helemaal on-topic in deze is natuurlijk het ter duscussie stellen van de “moorkoppen”.
Een duidelijke verwijzing naar de Moren waar ook, volgens één van de theorieën zwarte Piet vandaan komt. Ik roep op tot opstand tegen de benaming Moorkop….NIET dus!
Oh, en mocht men overwegen de naam Jodenkoek dan ook maar ter discussie te stellen omdat dit beledigend voor de Joden zou zijn dan wijs ik erop dat deze naam afkomstig is van de familienaam ‘de Joode’.

op 21 11 2011 at 16:29 schreef G!:

Hadden ze in de Bijlmer niet van die Pieten in alle kleuren van de regenboog? Omdat een groot deel van de bewoners er zwart is? Dàt is dus racisme. Iemand verkeerd gewassen Piet opzadelen omdat ‘ie neger is. Bah.

op 21 11 2011 at 16:33 schreef Sasha Berkman:

“J.K is kierewiet, de weg kwijt, van God los en ze neemt haar medicamenten niet in.”

Ach ja, je zult je eigen hatelijke onzin wel serieus nemen.
Door mensen zoals haar ben ik nog van overtuigd dat niet alle hollanders smeerlappen zijn.

op 21 11 2011 at 17:28 schreef Sasha Berkman:

Over die dodenlijst die aanhangers van Wilders hanteren: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/ik_sta_op_een_dodenlijst/

op 21 11 2011 at 18:12 schreef Bertje:

@ Sasha

Onzin oké daar kan ik in meegaan maar met hatelijk toch echt niet.
En wat erg voor je dat je Joke daarvoor nodig hebt.
(de smeerlap die de andere smeerlap er op wijst dat het allemaal smeerlappen zijn)

op 21 11 2011 at 19:05 schreef kevin:

@G! Ik moest daar laatste ook aan denken: wat is het alternatief? Wat is er mis met een zwarte zwarte piet? Is een zwarte niet goed genoeg? Ik denk dat de kindertjes er dan veel meer vraagtekens bij gaan zetten.

op 21 11 2011 at 20:21 schreef jetze:

De oorsprong van Sinterklaas en zijn pieten is een slap aftreksel van Wodan en zijn (zwarte) raven Hugin en Munin. Hagios Nikolaos werd door christenen ingezet om die heidenen hun vreet en zuip feest te laten behouden.
De rest is onzin. Een kapoen(tje) bijv. is een gecastreerde haan.

op 21 11 2011 at 20:27 schreef Fatima:

Bertje ik zal maar aannemen dat je gewoon snugger bent ondanks de flater: “Durf er bijna mijn leven om te wedden dat je nog niet eens weet wat ” Allahuakbar ” werkelijk betekend maar dit ter zijde.”
Das toch algemeen bekend dat betekent: kill & attack! Doe maar even googlen. Christenen en Joden zeggen het ook.
Ik ben werkelijk geen 1 Moslim tegengekomen die niet weet wat dat betekent. Zelfs mijn analfabete moeder weet wat het betekent en dat zegt best veel hoor, want zo veel verstand van zaken heeft die ook niet. Gelukkig is ze lief & betrouwbaar.
Lol ik zal je leven sparen dus alsjeblieft je leven er niet voor inzetten.
Mijn geloof is net als die van de Christenen en Joden met hier en daar wat verschillen mais soit God heeft ook te maken met mensen die hardleers zijn. Veranderen en aanpassen hoeft niet, God weet heel goed wat de mens nodig heeft. Helaas weten sommige mensen niet hoe ze moeten handelen in dit leven vandaar die puinhoop op en om de wereld.
Als je die vermeende terrorisme bedoelt. Nou net als regels in De GeneefseConventie, waar ook niet iedereen zich aan houdt, hebben Moslims ook regels: vrouwen, kinderen, oudjes, geestelijken, dieren, bomen met rust laten. Fairpla

op 21 11 2011 at 21:45 schreef Sasha Berkman:

Bertje: waarom is Joke een smeerlap?

op 21 11 2011 at 22:34 schreef Bertje:

Fatima

Allahuakbar: betekend niet God is groot mocht je dit soms denken maar God is groter. (god is dan vrij vertaald)
De meeste shiieten en sunnieten weten dit dus niet.
Ik verwijs je graag door naar dichten en schriften van o.a Kabir, Rumi, of mij favoriete moslimdichter Al-Halladsch.
Maar als je behoort tot een van de boven genoemde stromingen dan vrees ik dat dit werk taboe voor je is en het lezen hiervan je misschien wel verboden wordt.
En regels waaraan een ieder zich heeft te houden noemen we wetten.

op 21 11 2011 at 22:39 schreef jetze:

Fatima is nog nooit iemand tegen gekomen die haar geneuzel onderschrijft.
Ad hominem?
Heb weinig op met lieden die blijven gooien met stenen waar ze zelf in geloven.

op 22 11 2011 at 01:15 schreef Bertje:

Sasha

De uitlatingen van Frau Kaviaar doen niet onder aan die van
een extremist. Ze is de Yang kant van onze Greetje Wildhaar en das ook m.i. een smeerlap.
En om toch on topic te blijven: Greetje als Sint en Kaviaar als Zwarte Piet lijkt mij een dreamteam.

op 22 11 2011 at 09:07 schreef Fatima:

Bertje, ja mijn Arabisch is nog beroerder dan mijn andere talen maar dat de vergrotende trap van kibir, akbar is, net als aktar dat is van kitir, dat wisten we dan nog wel. Net als dat jij 2 maal betekend schreef ipv betekent, maar das ok de taalnazi heeft het toch te druk met mijn teksten.
Dat er soenieten of shiieten zijn met geen of weinig verstand van de Arabische taal & een lousy vertaling van dat woord hebben, kunnen zij weinig aan doen denk.
Hoezo die verwijzing naar die dichters/geschriften? & hoezo de aanname dat ik die niet ken of uberhaupt dat het een taboe of verboden is om het te lezen. Als ik zo vastgeketend zit had je mijn gezeik niet eens op Frontaalnaakt kunnen lezen lol
“En regels waaraan een ieder zich heeft te houden noemen we wetten” tja wat moet ik hier nu op antwoorden? Bend them don’t break them? Marokkanen zijn niet zo bekend met die term? Verklaart meteen een boel ;~p

op 22 11 2011 at 11:17 schreef Bertje:

@ Fatima

Lof voor je zelf spot dat siert de mens.
En ja ik maak veel spel en stel fouten ik beheers het Nederlands niet meer zo goed.
De ervaring leert dat de werken van b.v Al-Halladesch op zijn zachts uit gedrukt niet graag gezien worden binnen de dogmatisch denkwijzen van sunnieten en shiieten.
Algemeen bekend is dat o.a sofies en alevieten hier ten landen compleet genegeerd worden door politiek media en boven genoemde groepen. (in Arabische landen worden ze bestraft, vervolgd, gevangen gezet, vermoord etc.)
In de teksten van de schrijvers wordt verklaard waarom het God is groter is en niet God is groot.
Tot nu toe ben ik nog maar een handvol sunnieten / shiieten tegen gekomen die deze boeken hebben gelezen. ( en na het lezen zagen zij zich niet meer als sunniet / shiiet)

op 22 11 2011 at 11:19 schreef Roots:

Nee, Nederland is geen racistische samenleving.
De doorsnee Hollander is een tolerant en in gelijkheidsbeginselen gelovend persoon. Mijn ‘sprookjeswereld’ bestaat uit allerlei mensen uit alle lagen van de samenleving: ik kom geen racisme tegen.
Dat driekwart van de uitzendbureaus gehoor geven aan speciale wensen heeft mijn inziens niets te maken met een discriminatie van kleur of ‘ras’. Wel is het een triest en opzich niet te toleren gebeuren.

op 22 11 2011 at 11:24 schreef Sasha Berkman:

Bertje: je bent ziek als je Joke de yang kant van Greetje noemt. Jij bent in elk geval net zo’n inhoudsloze demagoog als Wilders.

op 22 11 2011 at 11:58 schreef Yvonne:

@Bertje

En om toch on topic te blijven: Greetje als Sint en Kaviaar als Zwarte Piet lijkt mij een dreamteam.

Dan begrijp je ook wel welke smerigheid mee in de zak gaat?

op 22 11 2011 at 13:02 schreef Fatima:

@Bertje

Misschien omdat Alevieten gewoon net Christenen zijn maar dan anders. Die zijn niet “eng/raar” genoeg. & sofies net boeddhisten lekker zweverig, die kunnen toch geen kwaad ook niet “eng”. Ook nog eens in de minderheid, die vallen niet op.
Tja als je als gelovige niet gelooft dat God de grootste is dan ga je je niet als sunniet of shiiet zien das vrij logisch. Vele mensen vallen af van het geloof hoor & velen komen er weer bij. Niets nieuws onder de zon.

op 22 11 2011 at 15:13 schreef Bertje:

Fatima

Wat je zegt klopt ze zijn niet “eng genoeg” .
Het zijn ondogmatische vrede lievende moslims.
Diegene die ik ken zijn ook nog eens heel vroom.
Juist Soefies en alevieten zien Allah als de grootste, zijn grootheid gaat voorbij aan schrift dus ook aan de Koran, en dat is nou net het punt waarom deze groepen genegeerd en vernederd worden terwijl ze de beste hoop zijn voor Islam.
(en ook niet onbelangrijk is dat bv de aleviten per defenitie vrouwen exact de gelijke rechten en plichten geven als mannen en dat doet natuurlijk extra zeer bij de mannen cultuur en religie van de sunnieten / shiieten.)

op 22 11 2011 at 15:22 schreef Bertje:

Sasha

Ach sasefras alles wat niet in jou straatje past is ziek, zwak of misselijk is het niet.
Volgens mij ben je stiekem heel blij met Wilders want dan klopt je zwart wit wereldbeeld weer.

@Yvonne

Ik denk Sasha ……. :-)

op 22 11 2011 at 15:38 schreef Rene K:

Lol Peter, de reacties op dit topic lopen weer gierend uit de bocht.

Geweldig wat je los hebt weten te maken!

op 22 11 2011 at 16:39 schreef Sasha Berkman:

Bertje: sorry hoor maar je hebt werkelijk geen 1 argument genoemd waarop jij je haat voor de zwaar vervolgde Joke Kaviaar op basseert. Je opmerking dat ik blij met Wilders ben is ook al zo ongefundeerd.

op 22 11 2011 at 17:00 schreef Fatima:

Nou toevallig ben ik opgegroeid met ook Alevieten en die meiden konden lekker hun wijntje drinken & vrijheid van kleding en al geen ramadan ook zo fijn maar hun broers waren de baas en anders klappen hoor, terwijl ze mijn familie zo vrij & vredelievend vond. Denk eerder dat het met cultuur te maken heeft dan met de godsdienst maar goed dat woordje “eng” was ook sarcastisch bedoeld.

op 22 11 2011 at 17:04 schreef Sandro:

….ben het spoor bijster…..er was hier toch iets over zwarte Piet…..

op 22 11 2011 at 17:12 schreef Sasha Berkman:

Ik ken heel veel turkse alevieten. Fijne mensen! Zijn ook decennia lang vervolgt door de toenmalige seculiere turkse overheid. Ze zijn heel wat tolleranter dan bv de doorsnee PVV’er.

op 22 11 2011 at 17:49 schreef Fatima:

Tuurlijk fijne mensen. Ken toevallig ook veel Moslims ook fijne mensen. Atheisten, ook fijne mensen. Mongolen, ook fijne mensen what else is new

op 22 11 2011 at 18:20 schreef Wichard:

Wat hebben we toch een geweldige traditie, dat we iemand een mijter op kunnen zetten zonder een christelijk statement te maken, en iemand zwart kunnen schminken en lolbroek laten spelen zonder racist te zijn.

Niet alles is politiek, soms is het gewoon een feestje.

op 22 11 2011 at 19:42 schreef Fatima:

Tuurlijk Wichard, als je er dan nog een paar blije kaalgeschoren duntjes met een gele ster genaaid op hun lange jas als de begeleidingsband laat spelen helemaal gezellig.
Oh man hopeloos dit

op 22 11 2011 at 19:53 schreef Beukman:

Velen zullen het spoor inmiddels bijster zijn. Daarom vat ik de besluiten even samen.

1. Zwarte Piet blijft zwart, totdat donkerbruine tot pikzwarte Nederlanders massaal te kennen geven graag een andere kleur te willen om verwarring te voorkomen.

2. Bovengenoemde Nederlanders staat het desgewenst vrij om kleinschalige projecten op te starten op hun donkerbruine tot pikzwarte scholen (zoals in de Bijlmer), met witte Pieten. Bij voorkeur geen gele, rode of blauwe pieten gebruiken, omdat experimenten in het verleden (zie eerder vermelde link naar dbnl) hebben uitgewezen dat deze traumatiserend zijn voor kinderen.

3. Fatima gaat de donkerbruine tot pikzwarte wijken en scholen in, om steun te verwerven voor zijn visie dat de huidige Zwarte Piet racistisch is.

op 22 11 2011 at 20:03 schreef Pyt van der Galiën:

@Sandro

Ach, dat is juist zo leuk aan Frontaal Naakt. Op een gegeven moment weet niemand meer waar het oorspronkelijk ook al weer over ging en is het een soort vrije associatie geworden:)

op 22 11 2011 at 21:12 schreef Fatima:

Tuurlijk Beukman om een paar knietjes of een knieschot te gaan ontvangen van de pliesie bedoel je. Ik laat jullie nu lekker met rust met een filmpje van de initiatiefnemer zelf. Maar hij is donker dus geen recht van spreken, geen recht op een nationaal feestdag zonder een wrang gevoel hell voor sommigen niet eens het recht om Nederlands zuurstof in te ademen. Let u ook even op de HEMA die in Engeland het feest viert met blanke Pieten! http://youtu.be/vmqUP9EB45M
Van onze Joden blijven jullie af, de rest van die hier eigenlijk niet horen gewoon negeren, treiteren, of verzin maar wat met knieen.
Hierbij staak ik mijn wild geraas. Met vriendelijke groeten Fatima. Ze is niet zwart, ze is niet wit, maar recht door zee.

op 22 11 2011 at 22:21 schreef Bertje:

Fatima

Tip misschien is maroc.nl wat voor je of de zielige moslim.nl
;-))

op 22 11 2011 at 23:53 schreef Fatima:

Bertje zolang je nog geen Bert bent gewoon niet mengen in grotemensenpraat en verder aan je fopspeen zuigen.

op 23 11 2011 at 00:43 schreef Sasha Berkman:

Fuck You bertje
Ik ben blij dat fatima anoniem is. Ik zou niet weten wat voor een problemen er zouden kunnen ontstaan :)

op 23 11 2011 at 09:50 schreef kevin:

@Fatima Schei toch uit met je achterlijke associaties. Niet iedereen die voor Zwarte Piet is, vindt dat die actievoerders geen recht van spreken hebben “omdat hij donker is”. Je maakt er zelf een racistische karikatuur van en je legt je tegenstanders woorden in de mond. In grotemensenpraat noemen we dat een stroman.

op 23 11 2011 at 11:28 schreef Fatima:

Thanx Sasha, maar ik maak me niet zo druk om problemen ben niet zo chanteerbaar Ik heb alleen vrees voor God ;~)
En Kevin wat dan? Moet ik dan terug naar me eigen land? Dacht toch niet dat ik jouw naam heb genoemd, als je je aangesproken voelt moet je zelf weten.
“Niet iedereen die voor Zwarte Piet is, vindt dat die actievoerders geen recht van spreken hebben” Let op de woorden “niet iedereen”. Nou voor die lui die dat wel vinden & zelfs de meest walgelijke opmerkingen naar zijn hoofd slingeren is mijn toorn bedoeld. Weet gelukkig dat er hele lieve & mooie Nederlanders/autochtonen bestaan.

op 23 11 2011 at 12:48 schreef Sandro:

Fatima, je lijkt Lee Towers wel – steeds afscheid nemen en dan toch maar weer terug komen.

op 23 11 2011 at 13:02 schreef Yvonne:

@Beukman

“1. Zwarte Piet blijft zwart, totdat donkerbruine tot pikzwarte Nederlanders massaal te kennen geven graag een andere kleur te willen om verwarring te voorkomen.”

Haha, 1 trekken we al niet
Zo hebben wij onze zwarten niet opgevoed.

op 23 11 2011 at 13:20 schreef Sandro:

“Zo hebben wij onze zwarten niet opgevoed.”

Ergo – beukman heeft een goed punt (ook 2+3 overigens) maar Yvonne vind dat “de zwarten” hierin geen partij zijn.

op 23 11 2011 at 13:23 schreef Fatima:

Sandro ik kom en ik ga wanneer ik wil, tenzij er een deurbeleid is, al zeg ik 1001 x doei, lekker belangrijk. But y’all can see clearly now, the Zwarte Piet is gone.

op 23 11 2011 at 13:34 schreef kevin:

@Fatima Ik vind het gewoon niet fatsoenlijk discussieren als je telkens je tegenstanders in het racistenhoekje duwt. Er bestaan inderdaad racisten, maar die hebben met het fenomeen Zwarte Piet een marginale rol. Je doet iedere keer net alsof je tegenstanders de hardliners zijn, terwijl de voorstanders van Zwarte Piet hele gewone mensen zijn. Ik voel mij inderdaad aangesproken als je iedere keer begint over de harde kern racisten, want die hebben hier maar bar weinig mee te maken.

op 23 11 2011 at 14:08 schreef Sandro:

Fatima – zwarte Piet is here to stay – daar kun je donder op zeggen.

op 23 11 2011 at 14:23 schreef Fatima:

apart hoor hoe mensen zich negatief aangesproken voelen en dit niet zo fatsoenlijk vinden en zich niet in kunnen leven met hun medelanders die zich negatief aangesproken voelen met een Zwarte Piet en dat niet fatsoenlijk vinden. Moeilijk he inlevingsvermogen. Know thyself.
& ja Sandro racisten zijn ook here to stay kun je ook donder op zeggen & buitenlanders ook, nog meer gedonder. Kijk eens aan: the rain is back.

op 23 11 2011 at 14:50 schreef Yvonne:

@Beukman

“3. Fatima gaat de donkerbruine tot pikzwarte wijken en scholen in, om steun te verwerven voor zijn visie dat de huidige Zwarte Piet racistisch is.”

Haha, Beuk wil het over racisme hebben op zwarte scholen? Ik denk dat die kinderen er van alles af weten in hun voorgeprogrammeerde schoolloopbaan. Zwarte Piet staat ook garant voor een lager schooladvies, don’t you mind.

op 23 11 2011 at 15:26 schreef Jack L.:

Natuurlijk zijn Zwarte Pieten niet racistisch.

Maar het is helaas wel zo dat er in Nederland een paar Zwarte Pieten rondlopen die het voor de rest verpesten.

op 23 11 2011 at 15:27 schreef Bertje:

@ Fatima

Kevin heeft hier natuurlijk wel een punt.
Iedere keer weer dat racisme riedeltje je lijkt Sasha Berkman wel.

op 23 11 2011 at 15:45 schreef kevin:

@Fatima Het is natuurlijk wel iets anders dat jij mensen keer op keer onterecht impliciet uitmaakt voor racisten dan dat mensen een feestje vieren zoals dat al jaren gebeurt en dat andere mensen steigeren omdat ze dat anders interpreteren dan het bedoeld is.

Zwarte Piet is gewoon geen ‘blackface’!

op 23 11 2011 at 15:46 schreef Sasha Berkman:

Bertje: Ik zeg in elk geval meestal wel waarom ik iets vind, daar heb ik jouw nog niet op kunnen betrappen.

op 24 11 2011 at 22:56 schreef Sasha Berkman:

“op 23 11 2011 at 14:08 schreef Sandro:

Fatima – zwarte Piet is here to stay – daar kun je donder op zeggen.”

Weer zo’n PVV “belofte”.

op 26 11 2011 at 11:31 schreef Bigpete:

Ik kan alle zwarte piet haters aanraden om te verhuizen naar Canada, daar wemelt het van de achterlijken…

Zwarte Piet verboden tijdens Sinterklaasfeest Canada

Sinterklaas moet het dit jaar in de Canadese stad Vancouver stellen zonder zijn traditionele helpers. Na een klacht over racisme hebben de organisatoren besloten dat er geen Zwarte Pieten aanwezig zullen zijn bij het volksfeest, waar jaarlijks 400 tot 600 Canadese Nederlanders op afkomen. Dat meldde de krant Vancouver Sun.
Leden van de Afrikaans-Canadese gemeenschap in Vancouver hadden hun beklag gedaan over de aanstaande komst van Zwarte Piet, die volgens hen beledigend en gedateerd is en een racistisch stereotype. Sinterklaas arriveert volgende week zaterdag wel gewoon in de haven van Vancouver.

‘We hebben onderzoek gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat ze een punt hebben’, aldus Sinterklaas-organisator Tako Slump in het dagblad. ‘We kunnen de Afrikaans-Canadese gemeenschap verzekeren dat er geen aanstootgevende zwarte gezichten te zien zullen zijn’.

Het is nog onduidelijk wie de goedheilig man nu gaan helpen bij het uitdelen van pepernoten en cadeautjes. De organisatie van het

op 28 11 2011 at 17:24 schreef jeffrey tone:

Peter Breedveld zal tevreden zijn. De fascistische knokploegen trekken door de straten;

http://www.telegraaf.nl/binnenland/11017692/__Kopstoot_voor_Zwarte_Piet__.html?p=4,1

op 28 11 2011 at 17:31 schreef dagrunge:

ha, laten we als compensatie voor deze VRESELIJKE vorm van racisme maar de negerzoen verbieden.

op 28 11 2011 at 17:32 schreef Blaat:

Wanneer gaan we dan blanke vla, en blanke lak verbieden. De negerzoen mag namelijk ook al niet meer.

op 28 11 2011 at 17:51 schreef Piet:

Gisteren een topfeest gehad in Ahoy als piet. Met oa Surinamers, Antillianen, Marrokanen en ook nog wat blanken. Iedereen was blij (alle 70.000) en niemand vond het erg dat ik zwart geschminckt was! Sterker nog piet is een held voor de kinderen. Het is bijna aan verheerlijking wat er plaats vindt..iedereen wil zwart zijn. Wat nou discriminatie.. Het is echt een non-issue.

op 29 11 2011 at 00:08 schreef Willem:

Ik vind het een beetje onzinnig om ons zo ontzettend veel van Amerikaans commentaar aan te trekken als het over Zwarte Piet gaat.
Op de eerste plaats kunnen zij deze hele traditie niet plaatsen, ze kennen het niet en zijn er niet mee opgegroeid. Zo’n blackface is iets heel anders.

Op de tweede plaats is de VS het land dat onder valse voorwendselen andere landen binnenviel en miljoenen mensen doodde. Daar mag niks over gezegd worden, doe je het wel ben je ook een vijand. Maar een onschuldig kinderfeest gebaseerd op een eeuwenoude traditie zou dan opeens ‘fout’ zijn? Idioot gewoon

op 29 11 2011 at 00:43 schreef Coole Piet:

Als “witte” ben ik in Adam in een snackbar gediscrimineerd. Geen bediening. Genegeerd door de “gekleurde” medemens. Anderen om mij heen (gekleurde medeburgers) werden geholpen.

Wat doen “witte” mensen dan? Die gaan gewoon weg en besteden hun geld ergens anders.

Wat doen “gekleurde” medelanders in zo’n geval? Die gaan schreeuwen.

Discriminatie is niet uitsluitend aan “witte” autochtonen voorbehouden.

Iedereen die gekleurd is, is niet per sé en per definitie een goed mens.

Ik zeur (als nederlander) ook niet meer over de bezetting door Napoleon.

Als er één groep van mensen recht van klagen heeft dan zijn het de indonesiers wegens de politionele acties. Dat is van een recentere datum dan de slavernij door de nederlanders.

op 03 12 2011 at 15:28 schreef Jan van Westland:

Als bruine mensen geen zwarte pieten willen zien wat komen ze dan in Nederland doen? Zwarte piet maakt onderdeel uit van een oud hollandse voor-Christelijke traditie. Zwarte pieten (lees schoorsteenvegers) kregen bij ingaan van de winter betaald voor hun diensten omdat er in de winter werd gestookt en niet kon worden geschoorsteenveegd. Zo kwamen de “zwarte pieten” de winter door. Van oorsprong was Sint Nicolaas eigenlijk de Germaanse oppergod Wodan (waar ook het Nederlandse woord God van is afgeleid), beschermer van weeskinderen en andere zwervende en lieden. Later is deze traditie gekaapt en verbastert door het Christendom. Het christendom heeft bewust vele oude tradities omgekeerd. De heiligman kwam ineens niet meer uit het noorden maar uit het zuiden. En omdat er armenhuizen kwamen konden de arme pieten voortaan ter verbetering van hun imago snoepjes gaan uitdelen in plaats van eten ophalen. Pas veel later is zwarte Piet, onder invloed van hierheen ontvoerde en emigrerende negers, gaan lijken op negers. Maar zwarte piet is geen neger. Zwarte piet is zwart van roet en hoort geen negeraccent te hebben, en negers zijn bruin. Dus ik wil geen onzin meer horen over racisme. Wie dat t

op 04 12 2011 at 18:24 schreef kani:

nou ik ga morgen lekker als blauwe piet mijn zoontje naar school brengen en vervolgens met een stel vrienden door de stad lopen. Ik wil dat Pieten alle kleuren zijn dus begin ik gewoon bij mezelf. Geen: Coole Piet, Willem, Beukman,Sandro of Doc die mij kan stoppen stelletje internetgangsters.

op 22 12 2011 at 22:20 schreef wim van Ingen:

Gewoon een schoorsteenvegertje hoor, met het bijbehorende gereedschap, de roe en de zak.
En al die mensen die het maar altijd hebben over racisme in dit verband zijn eigenlijk flink de weg kwijt en ook wel een beetje zielig

op 25 12 2011 at 16:55 schreef Multidifficulti:

Sinterklaas komt naar het schijnt uit Turkije en zwarte Piet schijnt een vrijgekochte slaaf te zijn die daarna bleef hangen bij Sinterklaas aka de biscschop van Myra. Dus de Sint was op die manier beschouwd geen racist anders had hij die zwarte slaaf niet vrijgekocht. Sterker nog Sinterklaas vieren is ook erkennen dat een Turk of bisschop uit dat land dermate humaan was dat hij slaven de vrijheid weer gaf.
Discriminatie van gekleurde mensen in Marokko is helaas een gegeven zie Morocco outside in. Maar daar zal geen hond het over hebben, het is veel leuker je eigen land in de zeik te drukken nietwaar? Dan zal ik het maar niet hebben over mensonterende praktijken die niet islamitische gastarbeiders uit minder ontwikkelde landen ondergaan in islamitische landen. Mijn schoonfam. uit een land in Azie hebben mij daarover toch duidelijk ingelicht.

op 16 05 2012 at 00:01 schreef sezaar:

In België was het tenminste een Bijbelgeleerde of Farizeeër die oorspronkelijk onder de naam Sint Nicodemus bekend stond:

Nicodemus: De oorspronkelijke handlanger van Sinterklaas, een bijbelgeleerde die vooral ’s nachts actief was. Omdat Nicolaas en Nicodemus tijdens de nachtelijke avonturentochten niet betrapt wilden worden, gaf Sinterklaas aan het manusje-doet-al de opdracht om zijn gezicht zwart te schilderen, dan zouden kinderen de pieterman (dit is: de knecht) niet herkennen en kon hij, als een duvel uit een doosje, tevoorschijn komen en weer verdwijnen.

op 21 10 2013 at 22:06 schreef Zwarte Pieten onder Indo’s:

[…] ik graag naar 2 artikelen. Een recente: http://www.volkskrant.nl/… en een wat langer geleden: http://www.frontaalnaakt.nl/…/weg-met-zwarte-piet.html” – […]

op 25 10 2013 at 07:01 schreef Jesse:

Ik ben geboren in Nederland. Ik heb een bruine huidskleur. Ik ben voor Sinterklaas en Zwarte Piet. Ik wil dat dit feest doorgaat, maar niet zoals het nu wordt gevierd.

5 december was voor mij als kind wachten op een reactie als;’ Jij hebt geen schmink nodig want jij bent al bruine he’. – ‘ Kijk mama, een zwarte piet’. -‘Moet jij ook geen pepernoten gooien?’

Het is een feest voor ‘iedereen’, maar wat stelt iedereen voor als alleen de ‘niet-zwarte’ het feest kan vieren? (wijl de bruine kinderen weten dat zij zullen worden aangesproken door andere kinderen)

De term Zwarte Piet is niet erg. Maar dat het symbool Zwarte Piet veel associaties heeft met een persoon van vroeger, waar mensen NU nog mee worden geconfronteerd door de viering is wel zorgelijk. Vooral voor de kinderen.

Zwarte Piet is een knecht, een hulpje of hoe men het wilt noemen. Dat is feitelijk en niks denigrerend aan. Zwarte Piet zoals het tot nu gevierd wordt is wel denigrerend naar de bruine personen van nu, waar een persoon van vroeger word benadrukt. Een bruin persoon kan en wil niet hebben dat zij van een feest van OUDSHEIDS, NU nog worden aangekeken en aangesproken.

op 30 10 2016 at 13:17 schreef Bert:

Jammer Peter, dat je je niet eerst in een onderwerp verdiept voordat je je behoorlijk stellige mening gaat verkondigen. Zwarte Piet heeft namelijk helemaal niets met blackface te maken.

Op https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/ wordt op dit moment gewerkt aan een artikel over de herkomst van Zwarte Piet. Lees het eens!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS