Home » Archief » Gladstrijken


[23.04.2005]

Gladstrijken

Lagonda

Gezinachter (285k image)

Wat maken Wrongel en Stremsel toch een wonderlijk programma. Het lijkt soms over voetbal te gaan, of over politiek en samenleving, maar eigenlijk is het een programma over wassen en strijken. Wrongel en Stremsel hebben zich bekwaamd in het gladstrijken van kreukels en plooien in bezoedelde reputaties. Mannenbroeders die elders in de media vlekken in hun imago hebben opgelopen, krijgen bij Wrongel en Stremsel alle gelegenheid om aan het volk te laten zien hoe goed ze het eigenlijk bedoelen. Wrongel knikt dan met een betrokken gezicht, Stremsel leest moeizaam op vergoelijkende toon een kritische vraag voor van zijn briefje. En Ouwejan, de tandeloze herdershond die altijd zo hinderlijk met zijn staart de kopjes van de tafel dreigt te vegen, blaft nog een beetje, maar valt uiteindelijk in slaap na goedkeurend aan het kruis van een vrouwelijke gast geroken te hebben. Zo zijn de heren al bijna een jaar druk in de weer met het gladstrijken van Rob Oudkerk, maar deze week hadden ze hun handen vol aan Jack Spijkerman.

Om te beginnen diende natuurlijk de huid van Jack gladgestreken te worden. Bij de VARA zag hij er altijd uit als een slecht onderhouden asfaltweg met platgereden egeltjes, maar de visagisten van Wrongel en Stremsel zijn aan de gang gegaan met dikke plakken cakemake-up, zodat Jack nu op een gemummificeerde winterpeen leek. Een hele verbetering; ik kan niet wachten om te zien wat de studiolampen van Talpa ervan maken. De volgende grote kreukel was de ogenschijnlijke knieval van Jack voor het grote geld. Nee, zei Jack, ik heb gewoon zin om mijn eigen bedrijf op te zetten en mooie dingen te maken; wat naïef van mij dat ik dacht dat iedereen dat wel zou snappen! Wrongel, Stremsel en Ouwejan knikten instemmend; zij hadden ook al van die dure principes, en hadden eveneens aan den lijve ondervonden hoe weinig begrip daar toch soms voor bestaat.

Laat ik duidelijk zijn; ik heb niks tegen geld verdienen. Ik schrijf mijn columns voor Frontaal Naakt gratis, maar zodra iemand anders me dikke knaken gaat bieden, ben ik hoogstwaarschijnlijk weg. Zo simpel is dat. En Jack moet ook aan zijn pensioen denken, dus ik snap het volkomen. Maar kom dan niet met zo’n doorzichtige lulsmoes aankakken. Geef dan toe dat je niet zo’n principiële man bent als je altijd hebt doen voorkomen. Dat je je alleen hebt doen voorstaan op je loyaliteit aan de publieke omroep omdat dat zo nobel klonk. Dat je eigenlijk veel minder bezwaar hebt tegen reclameblokken als je altijd hebt gezegd. Hypocriet gedoe. En dan ook nog proberen te scoren aan de VARA die zich voor geen andere keus gesteld ziet dan Kopspijkers van de buis te halen. Hij moest bijna weer huilen toen hij het erover had; dat je na 23 jaar trouwe dienst zo behandeld wordt! Eh, sorry Jack, maar WIE heeft er nou na 23 jaar trouwe dienst contractbreuk gepleegd?

Ik begrijp de actie van de VARA volkomen. Jack wil toch zakenman worden? Nou Jack, van je oude werkgever krijg je hier je eerste harde les: afbreukrisico. Jack heeft met zijn spijkerjasje, pilsje en shaggie een working-class hero van zichzelf gemaakt; hij is de vleesgeworden socialistische zuil. Dit maakt Jack, meer nog dan Paul de Leeuw, tot het uithangbord van de VARA. Jack heeft altijd loyaliteit aan de VARA voorgewend, en het is dus niet zo gek dat de VARA hier haar vertrouwen in heeft gesteld. Maar nu Jack bekend heeft gemaakt dat hij gezwicht is voor een aanbod van “de pakken”, wil de VARA zich uiteraard niet meer met hem afficheren. Volkomen logisch. Als ik een visitekaartje uitdeel, dan wil ik dat daar mijn logo opstaat, en niet dat van de concurrent. De VARA wil niet dat de presentator van haar sleutelprogramma de dollartekens van de commerciëlen in zijn ogen heeft staan. Dan maar niet. Zo gaat dat in het bedrijfsleven ook: zodra de baas erachter komt dat zijn personeel de oren naar de concurrent laat hangen, dan kun je dezelfde dag nog je bureau opruimen. En zo hoort het, want zodra je niet loyaal meer bent, ben je een gevaar, en dien je uitgeschakeld te worden. Deserteurs worden ook gefusilleerd.

Jammer dat de VARA niet duidelijk is over haar ware beweegredenen, en met hun onhandige persbericht ook de cabaretiers van Kopspijkers tegen zich in het harnas heeft gejaagd. Ik weet dat in Nederland aan de intellectuele vermogens van cabaretiers bovenmenselijke eigenschappen worden toegedicht, maar de realiteit is dat je toch al gewoon met HAVO op de Kleinkunst terecht kunt. Cabaretiers zijn geen denkers, maar mensen die gewoon een paar kunstjes beheersen. Met name Viggo Waas, mooi maar dom, toonde zich erg puberboos over de betutteling van de VARA. Jammer, want wat de cabaretiers ook niet doorzien, is dat hun boosheid koren op de molen is van Jack Spijkerman; als de VARA dat programma niet van het scherm had gehaald, dan hadden die cabaretiers niet bij Wrongel en Stremsel gezeten om Jack steun te betuigen. De actie van de VARA maakt de bereidheid van de cabaretiers om ook over te stappen naar Talpa alleen maar groter. En dat is precies wat Jack graag ziet — de cabaretiers als de dragers van zijn troon.

Daarom werd de aanwezigheid van de cabaretiers met de minuut pijnlijker om naar te kijken. Verdwaald in Niemandsland, waren ze. Kordaat sprak Wrongel ze toe: Kom jongens, jullie hadden voor de volgende Kopspijkers toch allemaal geweldige grappen bedacht over de zakkenvullerij van Jack? Laat maar eens horen dan! Spijkerman knikte volmondig; dat zou inderdaad lachen zijn geweest. Hij wilde zelfs wel een grap uitleggen; dat hij dan bij de bank zou vragen om zijn loon, en dat Peter Heerschop dan zou schreeuwen: Ja, dat zei mijn vrouw ook gisteravond! Nou ja, je zou het moeten zien, maar dat kon dus helaas niet meer vanwege die stomme VARA, maar het zou prachtig geweest zijn. Angstig om zich heen kijkend, deden alle cabaretiers even ongeschminkt hun dingetje. Dat kwam nauwelijks uit de verf, maar Jack greep iedere kwinkslag gretig aan om duidelijk te laten zien hoe hard hij om zichzelf kon lachen. Jaja, hij was me er een; een miljoen op de bank, maar toch zo’n gewone naïeve jongen gebleven, knipogend gesteund door al die geweldige grappenmakers. Maar aan de grote vragende ogen van Sanne Wallis-de Vries was te lezen dat ze zich niet op haar gemak voelde; alsof er ergens iets helemaal niet klopte.

Jack weet dondersgoed dat die cabaretiers nu niet alleen zijn overstap legitimeren, maar ook zijn toekomstige succes moeten garanderen; zonder hun talent is hij namelijk geen cent waard. Ooit zelf op de planken begonnen als een soort Freek de Jonge voor arme mensen, is hij het niveau van schuchtere aangever niet overstegen. Ik heb Spijkerman nog nooit naar behoren een grap horen afmaken; dat moeten anderen voor hem doen. Zonder cabaretiers is Spijkerman een dompteur zonder leeuwen, een lege huls. Jack zelf heeft maar een talent; zijn neus voor de makkelijke feel-good moraliteit van de gewone man, welke hij, verkleed als gewone man, aanwendt om zijn punten te scoren. Staand op schouders van anderen heeft hij zichzelf aangeprezen en duur laten verkopen. John de Mol heeft voor veel geld een Lelijke Eend gekocht, zonder motor, stuur of wielen. Maar het grootste gebrek is het logo en het certificaat van authenticiteit; die is de Lelijke Eend onderweg ergens kwijtgeraakt. Wij wensen John de Mol veel plezier toe met zijn aankoop.

Lagonda schreef al teksten op een weblog, puur voor het eigen plezier, totdat Frontaal Naakt besloot hem aan de vergetelheid te ontrukken. Lagonda is 49% mannelijk, 51% vrouwelijk en 100% esotericus. Haar schrijfstijl wordt door sommigen ervaren als ‘een warm bad’, door anderen weer als ’totaal genadeloos’. Het is maar hoe de pet staat. Meer op de Lagonda blogspot.

Algemeen, 23.04.2005 @ 03:54

[Home]
 

3 Reacties

op 30 04 2005 at 05:07 schreef Duns:

En toch is ‘men’ over enkele maanden alles weer vergeten.

En maakt Jack Spijkerman zijn gebruikelijke grappen … tot vermaak van eenieder.

op 30 04 2005 at 10:39 schreef Anoniempje:

Je kunt deze hele column samenvatten met 1 woord;

hypocrisie.

Niks nieuws onder de zon dus. Vooral niet in omroepland.

op 06 05 2005 at 16:11 schreef Paardestaart:

"Met name Viggo Waas, mooi maar dom "

Hihihiihi..:)

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Harde Por

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O De meest gelezen stukken van 2023

O Willem Kraan zou met Scharwachter en Dibi hebben meegeprotesteerd

O Neem PVV-stemmers serieus!

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS