Home » Archief » Beeldvorming


[19.11.2005]

Beeldvorming

Peter Breedveld

alh7 (107k image)

Ze blijven me bezighouden, die moslims. Dus was ik laatst (9 november) bij de oprichtingsavond van de Moslim Jongeren Amsterdam (MJA) in Felix Meritis. De MJA wil de ‘beeldvorming’ rond moslims en de islam verbeteren. Door het ‘publieke debat’ is die beeldvorming namelijk negatief, zo leert ons de website van de MJA. En inderdaad, tijdens die oprichtingsavond was het geklaag over discriminatie en vooral ‘de media’ weer niet van de lucht.

Het aardige was, dat al die jammerklachten vooral van de oudere aanwezigen afkomstig waren. Daar waren er wel opvallend veel van, gezien het feit dat het om een avondje voor moslimjongeren ging. Ze lieten zich ook nadrukkelijk horen, de oudjes. Zo was er een panel waar niet één jongere in zat, of het moest redacteur Gülsen Alkan van het multicultiblad Colorful Magazine zijn. De andere leden waren VVD-er Hans Dijkstal, VU-theoloog Henk Vroom, Farid Zaari van de El Tawheed-moskee, een zwaar gesluierde zuurpruim die zich Maimounah noemt en een zekere Abdelkarim.

Niet gehinderd door enige kennis van de feiten (de media gaan zeer omzichtig met moslims om, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek) hakten vooral Maimounah, Abdelkarim, Zaari en Alkan op de media in. Alkan gaf zelfs Nova de schuld van de negatieve beeldvorming. Nova! Hahaha!

Gelukkig (en voor mij eerlijk gezegd ook verrassend) hadden een heleboel jongeren absoluut geen zin om zich in het slachtofferschap te wentelen. Een jongen die zich voorstelde als Ashraf wierp tegen dat moslims alleen van zich laten horen als er iets ergs is gebeurd of als het Ramadan is. “Ik mis actief burgerschap”, zei hij. “Het is heus niet alleen de schuld van de media”, zei een meisje. “Er zijn veel moslims die het slechte voorbeeld geven”. “We moeten niet altijd de schuld bij een ander leggen”, aldus een jongen.

Een vent met een baard en een jurk onderbrak de discussie door met bulderstem te vragen wie in de zaal de koran had gelezen. “Jullie moeten allemaal vooral de koran lezen, want daarin staat de oplossing!” Niemand liet zich echter door hem van de wijs brengen. “Natuurlijk moeten we de koran lezen”, reageerde een jongeman bedaard. “Maar we moeten ook kritisch kijken naar onze broeders en zusters.”

Ze gaven natuurlijk niet zomaar op, de grossiers in verongelijktheid. Ze bleven maar terugkomen op die vermaledijde media. Er werd zelfs een klein jongetje (dat allang in bed had moeten liggen) voor ingezet. Met een zielig kinderstemmetje zei hij dat er op televisie altijd zo slecht over de islam werd gepraat. Nou vent, dan is het maar goed dat Sesamstraat door Medy van der Laan de nek wordt omgedraaid.

De jongens en meisjes bleven daarentegen hameren op het belang van zelfkritiek en eigen initiatief. Iemand opperde dat de MJA moet zorgen dat jonge moslims zich in de media nadrukkelijk distantiëren van extremistische en intolerante geloofsgenoten. “Zet zelf een stap naar buiten!”

Ik was door de weerbaarheid van deze jonge moslims weer helemaal positief gestemd toen Gülsüm Bagseven, een jonge biomedische wetenschapster (met baan!) me na afloop van de discussie weer terug op aarde bracht. “Op zich heel mooi, natuurlijk, die MJA”, zei ze. “Maar de jongeren die je hier ziet hebben dit soort initiatieven helemaal niet nodig. De jonge moslims waar het niet goed mee gaat, die zie je hier niet.”

Maar toch, het doet een cultuurpessimist als ik goed om te zien dat er binnen de moslimgemeenschap een jonge intellectuele elite aan het ontstaan is die zelf nadenkt. Die zelfs de islamitische schoolmeesters en schooljuffrouwen met hun eeuwige gedram durft tegen te spreken. Als ik dan de website Wij blijven hier! bekijk, en ik denk aan de drie kritische jonge moslims die op 1 november in Trouw hun eigen gemeenschap een spiegel voorhielden, dan zie ik het nog niet zo somber in.

Algemeen, 19.11.2005 @ 21:34

[Home]
 

6 Reacties

op 20 11 2005 at 19:46 schreef Paardestaart:

Hmf…een kinderhand is gauw gevuld. Ik lees helemaal niks hoopgevends op Wij Blijven Hier.
En van die moslimjongeren in Trouw was er ook maar éen waarmee het heel miscchien zin heeft de discussie aan te gaan
De onwennigheid van aardige, keurig opgevoede westerlingen om je in te denken dat er gewoon niet genoeg common ground is om tot overeenstemming te komen; met mensen bovendien die afkomstig zijn uit de derde wereld – waar het immers zo slecht gaat omdat wij zulke rotzakken zijn, en zo rijk vooral! – is hartbrekend.
Een westerling denkt dat een vijand gewoon eigenlijk een vriend is; waar je alleen nog ff nog een goed gesprek mee moet voeren
Daarom reageren politici en journalisten altijd zo roerend opgetogen als éen van die vrienden even op houdt met gooien en mokken, en half verstaanbaar een verklaring grauwt voor zijn abominabele gedrag
‘Het praat! Hoera! Ik krijg weer hoop!’

Jij bent een lieve protestante jeugdleider, Peter, helemaal alleen in een jeugdherberg vol met rotjongens die je nummer hebben…net als wij allemaal

op 20 11 2005 at 19:58 schreef Peter Breedveld:

Ik ben inderdaad een hele lieve jongen, blij dat er eens iemand is die het opmerkt. Maar ik ben niet naiëf. De meeste mensen op die MJA-avond kwamen niet uit de Derde Wereldland, het waren goed opgevoede, intelligente en sympathieke jonge mensen. Het was een bemoedigende avond. Ook de mensen op Wij blijven hier zijn geen rotzakken. Sommigen blijven een beetje steken in de verongelijkte slachtoffer-retoriek, maar ze willen in ieder geval een fijn leven in dit land, dat vind ik bemoedigend. Dat betekent dat ze iets te verliezen hebben en dat behoedt mensen vaak voor vijandigheid jegens de buurman.

Ik ga niet bij voorbaat al mensen afschrijven omdat ze moslim zijn. Daar zit ook een stuk eigenbelang bij: die mensen gaan hier niet weg en ik ga waarschijnlijk geen 28 miljoen winnen, dus ik zal hier ook wel niet weggaan. We zullen dus met elkaar verder moeten. Daarom zoek ik toch maar naar een beetje common ground, al laat ik heus de kaas niet van mijn brood eten. Deze site bestaat niet voor niks.

Weet je wel dat ik her en der voor racist, haatzaaier en ‘extreem-rechts’ wordt uitgescholden vanwege deze site? Misschien is het een goed teken dat ik bij zowel de moslimapologeten als de cultuurpessimisten veel kritiek oogst.

op 21 11 2005 at 06:13 schreef Ariël Bruéns:

Best wel bemoedigende tekenen. Als je nu ook even de rest van de inmiddels 999937 moslims weet te overtuigen van de zaligheden van het democratische en liberale gedachtegoed, dan zijn we klaar.

op 21 11 2005 at 22:19 schreef Rinus Duikersloot:

Jammer dat ik deze bijeenkomst heb gemist. Precies een week eerder was ik in Hotel Arena bij de herdenking en het debat na afloop. Er kwam toen een Marokkaanse jongen aan het woord die de woorden van de vader van Theo van Gogh prees. Hij riep ook op dat we vooral altijd met elkaar in dialoog moeten blijven. Hij kwam me bekend voor, een jaar eerder namelijk was hij ook een van degenen die Beatrix gesproken had bij haar bezoek aan een Marokkaans jongerencentrum. Op AT5 is hij ook een graag geziene gast en ik had hem daar wel eens horen vertellen dat moslims niet altijd meteen in de slachtofferrol moeten schieten.

Een paar dagen na 2 november sprak ik iemand die me vertelde dat dezelfde jongen eerder dit jaar samen met anderen naar Westerbork was gegaan. Die reis was georganiseerd om de negatieve beeldvorming omtrent Marokkaanse jongens te veranderen. Dat ging echter niet helemaal zoals gepland want enkele jongeren misdroegen zich en alleen het AD durfde daarover te berichten: http://www.dutchdisease.com/blog/index.php?p=1239

Groot was mijn verbazing dan ook toen ik hoorde dat uitgerekend deze jongen dat groepje heeft lopen opjutten en dat ze ook nog andere mensen hebben bedreigd. Ik dacht dat ik alles al gehoord had in mijn leven en vraag me af hoevelen met een dubbele tong spreken. Van oa. Mohammed Benzakour en Abou JahJah wisten we het al.

op 23 11 2005 at 21:36 schreef Duns:

Ik bewonder het vermogen van Peter Breeveld om positief te blijven…

op 23 11 2005 at 22:31 schreef Peter Breedveld:

Ik zeg zelf ook altijd dat ik lief en positief ben, maar dan denken mensen meestal dat grapjes maak.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS