Home » Archief » ‘Ik ben maar een doorgeefluik’


[25.02.2006]

‘Ik ben maar een doorgeefluik’

Peter Breedveld

Rieb008 (91k image)

Twee weken geleden arriveerde de twee miljoenste bezoeker op het Ayaan Hirsi Ali-weblog. In zijn anderhalfjarig bestaan is het weblog uitgegroeid tot de belangrijkste Internetbron van informatie over Hirsi Ali. Daarnaast fungeert het als een soort stamkroeg voor Ayaan-fans en ontheemde islamofo… pardon, islamcritici. Webmaster Sylvia krijgt dagelijks zo’n achthonderd reacties op de verschillende berichten te verwerken. Een vraaggesprek.

Hou je alles bij wat er over Hirsi Ali wordt gezegd en geschreven?

Ja.

Daar ben je vast druk mee.

Zeker. Een full time job.

Hoeveel tijd gaat daar in zitten?

Al het nieuws lezen, selecteren en op de weblog zetten, de reacties bijhouden, de discussies volgen… misschien ben ik er wel acht uur per dag mee bezig.

En daarnaast heb je gewoon je werk, want je bent beeldend kunstenaar.

Ja, ik werk zelfstandig, ik heb een atelier, ik schilder en maak collages. Ik exposeer regelmatig.

Wanneer is Hirsi Ali je voor het eerst opgevallen?

Toen ze de allereerste keer onderdook -ze zat toen nog bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA – was dat bij iemand die ik ken. Toen hoorde ik voor het eerst van haar. Ik ben haar gaan volgen toen ze in het programma Zomergasten zat, waar de film Submission voor het eerst werd vertoond. Wat ze over haar eigen leven vertelde fascineerde me.

Je bent je Hirsi Ali-weblog begonnen toen Theo van Gogh werd vermoord.

Er kwam heel veel woede in me op, zoals bijna iedereen dat wel heeft gehad. Ik ben toen meer over Ayaan gaan lezen. Ik heb op het Internet naar een website gezocht maar die had ze niet. Wat biografische gegevens op de VVD-site, verder niets. Ik ben wat artikelen gaan verzamelen, die heb ik op een weblog gezet, samen met de film Submission, die je toen nog gewoon kon downloaden. Dat was aanvankelijk voor mezelf, als informatiebron, maar ik merkte al gauw dat er in Nederland hard werd gediscussieerd, veel mensen lieten zich ongenuanceerd uit. Er was veel emotie. Toen heb ik besloten om het weblog toegankelijk te maken voor reacties en discussie. Aanvankelijk kwamen er honderd bezoekers per dag, maar dat werden er al gauw meer. Nu plaats ik zo’n tien á vijftien berichten per dag in verschillende talen, want aan de bezoekersstatistieken zag ik dat mensen van over de hele wereld mijn site bezochten.

Dreigt die islamdiscussie zo niet een obsessie voor je te worden?

Nee, daar pas ik voor. Het gaat me erom dat mensen met elkaar in discussie kunnen gaan. Daarom vind ik het jammer dat er relatief weinig moslims reageren. De moslims díe reageren bedienen zich overwegend van dreigementen en gescheld. Er zijn er relatief weinig die serieus meediscussiëren en zich niet snel uit het veld laten slaan. Je ziet wel moslims die een reactie plaatsen en zich dan uit de voeten maken zodra ze een stevig weerwoord krijgen.

Maar er wordt door veel niet-moslims ook wel heftig gereageerd, af en toe.

Dat is zo. Ik krijg gemiddeld achthonderd reacties per dag, teveel om allemaal te lezen. Dat deed ik nog wel toen het er per dag vijfhonderd waren. Ik scan ze om te zien of er kwaadaardige tussen zitten. Die mensen krijgen een waarschuwing en als ze dan nog doorgaan ban ik ze. Maar dat komt niet vaak voor. Straffe taal moet kunnen. Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich kunnen uiten, zowel pro als contra, al is het niet altijd even genuanceerd.

Jij doet zelf niet mee aan de discussies.

Nee, het komt wel eens voor dat ik de behoefte voel om ergens op te reageren, maar het duurt nooit lang voordat iemand anders een reactie plaatst waar ik me wel in kan vinden. Ik plaats alleen berichten die al zijn gepubliceerd in de media. Bij de selectie van die berichten probeer ik zo objectief mogelijk te zijn. Dat kan ook, want ik ben maar een doorgeefluik.

Je houdt ook een weblog over Afshin Ellian bij. Ik heb de indruk dat die minder goed wordt bezocht dan je Hirsi Ali-weblog.

Omdat ik op dat weblog alleen stukken plaats die Ellian zelf heeft geschreven, en geen nieuwsberichten, zoals op het Ayaan-log. Daar komt dus dagenlang niets nieuws bij. Maar sinds ik die Deense cartoons op het Afshin Ellian-log heb geplaatst is het daar nu ook gigantisch druk. Er is een top-50 van weblogs waar van de week het Ayaan-log een paar keer op één stond en het Ellian-weblog op dertien. Er zijn in Nederland bijna een miljoen weblogs, dus dat is niet slecht. Alleen als Idols weer eens in de belangstelling staat, wordt Ayaans plaats in de top-5 bedreigd.

Hoeveel dagelijkse bezoekers heeft het Ayaan-log?

Deze maand gemiddeld vijftienduizend hits per dag, tot nu toe ruim twee miljoen in totaal. Dagelijks zo’n drieduizend unieke bezoekers.

Heb je Hirsi Ali al ontmoet?

Van de zomer werd ik door haar uitgenodigd, omdat ze wel eens wilde weten wie er nou achter die site zit. Maar op het laatste moment kon ze er zelf niet bij zijn, toen heb ik met haar medewerker gesproken. Op 1 november was Ayaan bij een debat in de Rode Hoed en daar heb ik haar ontmoet. Sindsdien krijg ik alle teksten van Ayaan’s artikelen en toespraken uit de eerste hand. Ook als zij ergens in binnen- of buitenland optreedt, of live op tv komt, word ik daarover bijtijds geïnformeerd.

Heeft ze iets over je website gezegd?

Ja, ze is er heel blij mee. Net als Afshin Ellian.

Heb je die ook ontmoet?

Ja.

Word je het soms niet zat, al dat islam-gedoe?

Iedere keer als er weer iets is, zoals nu die cartoonkwestie, heb ik wel eens iets van, ‘Houdt het nou nooit op?’ Als een onderwerp helemaal is uitgeput en iedereen er een beetje klaar mee is, is er altijd wel weer een nieuwe kwestie die de gemoederen bezighoudt. Terreur in Londen, rellen in Frankrijk, het proces rond de Hofstadgroep, de cartoonkwestie. Het lijkt alleen maar erger te worden.

Algemeen, 25.02.2006 @ 05:19

[Home]
 

4 Reacties

op 01 03 2006 at 19:14 schreef Rinus Duikersloot:

Hartelijk dank voor alle moeite en energie die je in het log stopt Sylvia.
Ga zo door!

op 05 03 2006 at 20:45 schreef AVe:

Eens met Rinus D. Maar doodzonde van die reclame die er tegenwoordig tevoorschijn springt als je de site opent. Wat zeg ik, zonde, het is ergerlijk!
Waarom nou Sylvia?

op 07 03 2006 at 06:11 schreef GJ Klaver:

Heel goed werk, Sylvia.
Hartelijk dank.

[ben nu wel benieuwd naar je èchte werk]

op 09 03 2006 at 23:15 schreef Sylvia:

Reclame?

Is dit een grap?

Er is echt geen reaclame op de weblog!

Misschien ligt het aan je eigen virus/spam filter….

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS