Home » Archief » Lief dagboek


[26.04.2006]

Lief dagboek

Peter Breedveld

Regen (60k image)

Ik heb me een uitspatting veroorloofd. Ik heb mezelf de bibliofiele uitgave cadeau gedaan van Het lied van de regen, een bundel Arabische gedichten vertaald door Hafid Bouazza. Genummerd en gesigneerd, met de hand gezet en gedrukt op Zerkal Litho, whatever that means.

Peperduur, maar ik ben gek op Bouazza’s boeken en vertalingen en bovendien staan er drie prachtige tekeningen in van Dick Matena, die voor mij een soort rocksterrenstatus heeft. Ik vrát vroeger zijn western-strip Dandy in het stripblad Eppo, en later de science fiction-strip Virl en weer later Lazarus Stone, Mythen en De Prediker. Naar aanleiding van Lazarus Stone noemde Theo van Gogh hem eens ‘de Marquis de Sade van de Nederlandse strip’. De zwarte humor, de rauwe poëzie, het delirische surrealisme, de manier waarop Matena bijbelteksten gebruikte hebben een onuitwisbare indruk op me gemaakt. Vóór ik zelfs maar van Wolkers, Hermans en Bowie had gehoord leerde ik mijn levenslessen van Matena. Tegenwoordig is hij vooral bekend vanwege zijn verstripping van Gerard Reve’s De Avonden .

Zeer binnenkort komt het eerste deel van zijn versie van Kort Amerikaans uit en gisteren heb ik hem geïnterviewd, in de woonkamer van Bouazza, notabene. Twee van mijn literaire helden had ik helemaal voor me alleen. Hoewel, ze waren meer met elkaar bezig dan met mij (in strikt platonisch-intellectuele zin!), maar ik mocht er bij zijn en veel meer kan een nederige sterveling zich niet wensen. Ook Bouazza’s liefde voor Matena’s werk begon met Dandy en het was wel prikkelend om te constateren dat hem precies dezelfde rare details uit Lazarus Stone zijn bijgebleven.

Vanmiddag werd de dichtbundel gepresenteerd in De Slegte in Amsterdam, waar Bouazza twee gedichten in het Arabisch voorlas. Gerrit Komrij, die daarna de Nederlandse vertalingen voorlas, grapte dat het hem bekend voorkwam. Meteen na de aanslagen op de Twin Towers had hij namelijk de hele dag Al Jazeera aanstaan. “Grappig dat je dat zegt”, reageerde Bouazza. “Ik hoop niet dat de baardapen en de schreeuwlelijkerds óók de mooie Arabische taal wegkapen.” Terwijl hij dat zei, wreef hij driftig in zijn handen.

En niets van wat mensen eten hebben wij
Behalve verlepte sporkelbloemen en jaaroude wolbloedbrij
En nergens dan naar u kunnen wij vluchten
En waarheen vluchten mensen behalve naar profeten?
Als u om vloed en voorspoed bidt dan zal de hemel
Zenden – en alles bij het oude zijn gebleven.

De prenten van Matena zijn in dezelfde stijl getekend als de illustraties op de voorkant van Bouazza’s Arabische Bibliotheek , iets dat het midden houdt tussen Gustave Doré en A. B. Frost . Ik zag gisteren ook de originelen. Om te watertanden. Ze bieden wat lichtvoetig, ironisch tegenwicht aan de lyrische tragiek van de gedichten, meent Bouazza.

Bij dezelfde gelegenheid werd ook een tentoonstelling rond Komrijs boek Kakafonie geopend. Tientallen curieuze antieke boeken over scatologie, afgewisseld met prenten van Kamagurka. Leuk, beslist gaan zien, op de eerste verdieping van De Slegte.

In de trein naar huis las ik Weekendpelgrimage van de deze week overleden Antilliaanse schrijver Tip Marugg. Ik was hem helemaal vergeten, maar rond mijn achttiende werd ik na het lezen van De morgen loeit weer aan een tijdje bevangen door een Antilliaanse schrijvers-koorts. Van de drie grote Antillaanse schrijvers, Marugg, Frank Martinus Arion en Boeli van Leeuwen is Marugg zonder meer de interessantste.

Soms wou ik dat ik een neger was. Nou ja, ik bedoel niet helemaal zwart, maar dan toch dat mijn huidskleur een beetje gekleurd was. Ik stel me voor dat ik me dan wel beter op mijn gemak zou voelen hier. Dit is een negereiland, hoe je het ook bekijkt. De zon, de lucht, de cactussen, de kust en de zee, alles hoort bij het neger-zijn. Een blanke heeft hier niets te maken. De hete zon die hier brandt, is een negerzon. Een blanke, al is het een blanke die hier geboren en getogen is, is er niet tegen bestand en went er nooit helemaal aan. Hij gaat op een zaterdagmiddag naar het strand en begint twee dagen later te vervellen. Een neger vervelt nooit. Ook de lucht en de wind behoren bij het eiland. De altijd waaiende passaatwind is een negerwind en de grauwe wolken’ s morgens en de witte wolken ’s middags zijn negerwolken. De cactus is een negerplant. Groeien er cactusplanten in blanke landen? Ja, in de broeikassen, zoals zij daar ook apen houden in de dierentuinen. Ook de kust is een negerkust en de zee een negerzee. De kust is rotsig, puntig, scherp en verraderlijk, even verraderlijk als de zee die zo makkelijk en zo dikwijls van kleur verandert. Vroeger bezat het eiland mooie, witte stranden, maar al het zand is nu weg, weggehaald in grote trucks om huizen te bouwen in de stad. De weinige stranden die zijn overgebleven zijn mismaakt en in het weinige zand dat je er nog ziet, bevinden zich glasscherven. Dit is een negereiland, hoe je het ook bekijkt.

Thuis vertelde mijn middelste zoon me dat hij een weerwolf is. ’s Nachts gaat hij naar een nabijgelegen park de beest uithangen met andere weerwolfjongetjes. Dan gaan ze in bomen klimmen, spelletjes doen, soms treedt er een beroemde weerwolfster op.

Ach, als ze maar gelukkig zijn.

Peter Breedveld wou dat het al 1 mei was, want dan verschijnt de nieuwe Tool.

Algemeen, 26.04.2006 @ 22:55

[Home]
 

6 Reacties

op 27 04 2006 at 02:35 schreef Rinus Duikersloot:

Wat ben ik jaloers op je! Een mooie bibliofiele uitgave en op audiëntie bij de schrijver. Voordat de islam in mijn leven kwam bezondigde ik me hier ook wel eens aan maar nu gaat al mijn geld op aan zeldzame drukken van de Koran.

Was die presentatie woensdagmiddag? Jammer dat ik dat gemist heb.

Van de Antilliaanse schrijvers geef ik de voorkeur aan Mijn zuster de negerin van Cola Debrot en Dubbelspel van Frank Martinus Arion.

De titel van dit log is zeker een toespeling op La Meulenbelt?

op 27 04 2006 at 07:35 schreef Peter Breedveld:

Eh nee, toen ik klaar was met dit stukje deed het me gewoon denken aan iets dat je in een dagboek zou schrijven.

op 27 04 2006 at 12:21 schreef Rinus Duikersloot:

Ik moet dan altijd denken aan een opmerking van Hermans die niet zo gesteld was op het dagboekgenre: Lief dagboek, ben ik slecht van binnen?

op 27 04 2006 at 14:32 schreef Peter Breedveld:

Ha! Daar kan toch geen Reve tegenop.

op 28 04 2006 at 19:53 schreef Miranda Vink:

Dick Matena is altijd een favoriet geweest. Het begon met mijn kennismaking in Pep met De Argonautjes en Grote Pyr, daarna Virl en illustraties bij verhalen uit de Noorse mythologie in Mickey Maandblad, plus vele verhalen in Eppo en tenslotte zijn surrele SF-verhalen waarin hij 100 jaar populaire cultuur in versnipperde vorm aan zijn lezers serveerde.

De man heeft een prachtstijl en een ongehoorde fantasie. Als hij in Frankrijk was geboren, had hij dezelfde status gehad als Mezieres of Bilal.

Overigens is dit niet de eerste keer dat Matena Arabische motieven gebruikt. Hij heeft ook verhalen uit 1001 nacht geillustreerd (en die waren ook prachtig).

op 29 04 2006 at 14:42 schreef Peter Breedveld:

Dat is heel erg waar, Miranda. Als Matena Frans of Italiaans was geweest, was-ie nu multimiljonair en was Lazarus Stone verfilmd door Luc Besson. Maar hij had te maken met de verstikkende spruitjesmentaliteit van Nederland, van de Nederlandse stripwereld vooral, en dus is-ie niet verfilmd en geen multimiljonair maar wordt er nu over hem geroddeld door collega’s die mochten willen een fractie van zijn talent te hebben.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS