Home » Archief » Wijs ons onze plek!


[17.06.2006]

Wijs ons onze plek!

Bron: Women in Iran
Vertaling: Sharona Asghari

Schonheit3 (84k image)

Op 8 juni 2005 werden Iraanse vrouwen voor de eerste keer sinds de Islamitische Revolutie in 1979 toegelaten tot het Azady-stadion in Teheran, waar de wedstrijd Iran-Bahrein werd gespeeld. Een opmerkelijke overwinning voor alle Iraanse vrouwen, aangezien hun verzoek, om voetbalwedstrijden van dichtbij te mogen zien, voortdurend werd afgewezen. Het volgende verhaal is van een anonieme vrouwelijke voetbalsupporter.

We hadden gezegd dat we kwamen. We hadden het in een open brief aan de autoriteiten geschreven. We schreven dat het bijwonen van een voetbalwedstrijd een burgerrecht is, en dat het hún probleem was als onze veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Dus daar moesten zíj voor zorgen.

We hadden het gezegd, geschreven en gepubliceerd, dus we gingen. We hadden om 16 uur afgesproken bij de westelijke ingang van het stadion, de Vip-ingang, de ingang voor belangrijke mensen. Onder ons waren ook vrouwen met een perskaart, die hadden zo naar binnen gemogen, maar we wilden allemaal, net als de mannen, tegen betaling van 500 toeman (50 eurocent) voor een kaartje het stadion in.

We hadden spandoeken meegenomen met daarop geschreven: ‘Wij zijn vrouwen en eisen onze natuurlijke rechten op. Wijs ons onze plek!’. Iedereen had een rode band om het onderbeen, als symbool voor de rode lijn waarmee ons de weg werd versperd.

azadi4 (53k image)

Een uur lang hebben we gesproken met verschillende stadionmedewerkers, die deden alsof ze van niks afwisten. Allemaal hetzelfde antwoord: “Vrouwen mogen het stadion niet in” of “Wij zijn hier niet verantwoordelijk voor”. Als we verder vroegen wie onze vragen kon beantwoorden of wie er dan wél verantwoordelijk was, keken ze ons aan alsof we een buitengewoon vreemde eis stelden en glimlachten minzaam.

Denk niet dat we de voorbijgangers, die ons uitlachten, niet hebben gehoord, of dat we hun vreemde blikken niet hebben gezien. Ze noemden ons anarchist of politieke activisten. We trokken ons er niks van aan. Wat kan het ons schelen hoe die mensen, die niet naar ons willen luisteren, over onze actie denken?

Toen de wedstrijd begon, wilden de beveiligers de deuren sluiten. We waren echter slimmer. We sprongen tussen de deuren en bezetten de ruimte. Ze konden de deuren niet meer sluiten. Voor ons stonden politiemannen, wier chef zei dat deze zaak hem niet aanging (net als alle anderen!) en dat ze daar waren voor het handhaven van de orde en veiligheid. Mannen die het stadion binnen wilden, moesten omlopen en een andere ingang nemen.

We zaten daar met de kaartjes in onze hand en riepen: “Mijn deel, vrouwendeel, de helft van de vrijheid!”; “Vrijheid, gelijkheid en geslachtsrechtvaardigheid!”: “Vrijheid is mijn recht en Iran is mijn thuis!”; “Mijn rechten zijn mensenrechten!” We liepen naar de bewakers toe en dreigden dat, als ze de deuren niet openen, we door de veiligheidsbuizen zouden binnengaan. Maar ze luisterden niet.

azadi3 (54k image)

Toen de bus van het elftal aankwam, rende er een groep vouwen achteraan. De vrouwen probeerden tegelijk met de bus het stadion binnen te komen, maar die poging mislukte. Nu kwamen echter ook andere vrouwen in beweging en kwam de politie in burger in actie. Door de vastberadenheid van de vrouwen beseften de autoriteiten dat er niks anders op zat dan met de vrouwen te overleggen. Met wonderlijk resultaat: we mochten voorwaardelijk naar binnen (zonder spandoeken, leuzen en rode banden). Een enorme overwinning.

vrouwen-stadium-4 (65k image)

Het was ongelofelijk hoe de meisjes en vrouwen, van wie de meesten helemaal niet in voetbal waren geïnteresseerd, zich met de supportersmenigte, mengden en de leuzen herhaalden. Ik geloof dat onze aanwezigheid de oorzaak was dat het Iraanse elftal Bahrein versloeg. “Een vrouwelijke overwinning op een dom taboe!” noemde Masoemeh, een jong meisje, het. Misschien komt het nog wel eens in de geschiedenisboeken te staan, dat Iraanse vrouwen op 8 juni 2005 een droom hebben waargemaakt door na 26 jaar, zonder gebruik te maken van speciale privileges, het stadion te betreden.

Algemeen, 17.06.2006 @ 03:22

[Home]
 

2 Reacties

op 17 06 2006 at 13:15 schreef marij van Eck:

Ongelooflijk wat die Iraanse vrouwen allemaal moeten doen om als een menselijk wezen gezien te worden. Het ontroert me en verbaast me dat ze er zo levenslustig onder blijven. En blij zijn met kruimels. Waarom zijn de moslimvrouwen hier in Europa niet solidair met hen? Als ze niet gehinderd worden door mannelijke familieleden hebben ze hier de mogelijkheid om dat te doen. Maar Farah Karimi bijv. hoor ik daar nooit over. Maar ja, dan moet ze toegeven dat er een hoop mis is met de Islam. Daar kan ze niet mee aankomen bij Groen Links.

op 23 06 2006 at 12:46 schreef Rinus Duikersloot:

President Ahmadinejad had beloofd dat vrouwen bij voetbalwedstrijden aanwezig mochten zijn maar werd teruggeroepen door Ayatollah Khamenei. Dit is volgens journalist Christopher Hitchens één van de bewijzen dat de werkelijke macht niet bij Ahmadinejad maar bij de Ayatollah’s ligt. Lees meer daarover in Don’t Talk to the Mullahs

Christopher Hitchens is meerdere malen in Iran geweest en stelt een Nixon goes to China scenario voor wat Iran betreft.
Hij heeft ook de kleinzoon van Khomeini geïnterviewd en die stelt een Amerikaans ingrijpen voor: Conversation With Khomeini en Mind over Mullahs

P.S.
De website van Irshad Manji zal Sharona inmiddels wel hebben gevonden.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS