Home » Archief » Babyboombashing


[14.10.2006]

Babyboombashing

Mei Li Vos

julio_2xgroot (33k image)
Illustratie: Mirjam Vissers

De afgelopen maanden ben ik ontdekt als babyboombasher. Wil je een pittige quote over die grote generatie, bel dan Vos. Altijd leuk voor een relletje. Het maakt niet eens uit wat ik zeg, eindelijk eens iemand die het durft op te nemen tegen die generatie. Dat vinden veertigers leuk, want die hebben altijd hun hoofd gestoten tegen het plafond van leidinggevende babyboomers. Wat ik zeg over de babyboomgeneratie is dat we moeten voorkomen dat te veel mensen uit deze generatie, in de kracht van hun leven, vervroegd met pensioen gaan. Dat is namelijk niet goed voor de betaalbaarheid van onze verzorgingsstaat.

Maar dat is al te genuanceerd. Het verschil tussen de AOW, een aanvullend pensioen en een prepensioen is al moeilijk. Laatst had ik een redacteur van een tv-programma aan de lijn die het verschil tussen AOW en aanvullend pensioen niet snapte. En al helemaal niet wist dat er zoiets als vroegpensioen bestond. De arme schat, dat laatste kon hij ook niet begrijpen, want daar zal hij toch nooit recht op hebben, als veertiger. Ik ben er ook een voorstander van dat je alleen van die dingen kennis neemt die je nodig hebt. Maar waarover je niets weet, moet je zwijgen.

Dus krijg ik veel mails van boze babyboomers die vinden dat ik moet zwijgen over hun pensioen, vroegpensioen en arbeidzame leven. Als ik niet weet dat zij vanaf hun vijftiende hebben gewerkt, dan moet ik zwijgen. Ze hebben een punt. Dat weet ik ook niet van elke individuele babyboomer. Wel weet ik dat ongeveer zeventig procent van de mensen geboren in de eerste jaren na 1945 niet heeft kunnen studeren. Ze zijn na de middelbare school, tussen hun vijftiende en twintigste, gaan werken. Ze hebben geen vrijstaand huis, geen tweede huis, geen boot of dubbel modaal aanvullend pensioen. Bovendien zijn ze op. Vanaf je vijftiende of twintigste verpleegster, stratenmaker, verkoopster of fabrieksarbeider zijn, is geen kattenpis. Deze mensen gun ik van harte een vroegere pensionering. Genoeg gedaan en dan nu eindelijk tijd voor de dingen die de fortuinlijker leeftijdgenoten wel in hun jonge jaren hebben kunnen doen. Studeren, lezen, fietsen, het Maagdenhuis bezoeken of desnoods op de Dam slapen. Dat gun ik overigens ook de verpleegster die nú twintig is en sinds haar achttiende in een leer-werktraject zit.

Waar ik wél tegen ben, is als mensen er al na dertig jaar werken ‘uit’ gaan. Een heerlijk lange studententijd gehad met drie keer kinderbijslag, een fijne kantoorbaan in de diensteneconomie, veel ervaring opgedaan, wijzer geworden, en dan op je zevenenvijftigste met een grote zak geld met pensioen gaan. Om plaats te maken voor de jongere garde. Welke jongere garde? Babyboomers kregen immers minder kinderen dan hun ouders, dankzij de pil. En hoezo betekent het zeven-envijftigste levensjaar dat je niets nuttigs meer kunt doen? Zeker de babyboomers zijn jong gebleven, ze surfen in spijkerbroek en cowboylaarzen over het internet en de zee.

Als ik dan nog even door mag bashen, dan stamp ik verder op het kabinet-Balkenende en de sociale partners, die de afgelopen jaren regelingen hebben verzonnen waardoor kwieke vijftigers en zestigers de laan uit werden gestuurd. Het kabinet-Balkenende maakte het al helemaal bont door eerst de vakbonden op de kast te jagen met abrupte afschaffing van de fiscale voordelen voor vroege pensionering, om vervolgens de Remkes-regeling in te voeren, waarmee oudere ambtenaren en docenten, op kosten van de belastingbetaler, ver voor hun vijfenzestigste met pensioen worden gestuurd. En dan pronkt het kabinet parmantig met een daling van het aantal ambtenaren. Onzin.

Oudere werknemers met vroegpensioen sturen, is leeftijdsdiscriminatie. Werknemers er uit gooien met een royale bonus, simpelweg omdat ze niet meer voldoen aan het profiel van de wervende personeelsadvertenties, is een teken van slecht personeelsbeleid. Lang leve de babyboomers. En hopelijk willen ze ook wat langer werken dan het kabinet voor ze had bedacht.

Mei Li Vos is is oprichter van het Alternatief voor Vakbond. Ze is PvdA-kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Onlangs verscheen haar eerste boek Het Arbeidersparadijs. De bovenstaande column komt uit Vrij Nederland.

Algemeen, 14.10.2006 @ 13:19

[Home]
 

8 Reacties

op 14 10 2006 at 14:49 schreef Rinus Duikersloot:

Mei Li Vos verklaarde onlangs op tv dat nu ze PvdA-kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen is, ze geen columns meer mag schrijven.

op 14 10 2006 at 14:52 schreef Michiel Mans:

Yep. Balkenende heeft bij zijn aantreden ‘het volk’ op een gaatje broekriem extra gezet, en zijn oudere ambtenarij een gaatje gegeven. Ook predikte hij loonmatiging (het zuur) terwijl hij zijn eigen ministersploeg een forse salarisverhoging in het vooruitzicht stelde. Maar het geheugen bij velen is erg kort.

op 14 10 2006 at 15:25 schreef elten:

@Rinus,

Dat is een misverstand, Mei Li mag alleen nog colums schrijven die door haar Grote Leider zijn goedgekeurd.

op 14 10 2006 at 17:44 schreef Johan:

Ik zie die opgeklopte generatie kloof niet zo, feitelijk zijn al die zielige studenten erfgenamen van een redelijk rijk aangeharkt land en die grijze duiven hebben een ding gemeen dat de dood dichterbij komt. En wie erft? Precies het rijk met haar grijpgrage klauwtjes via de successie en waarempel daar staat Wie Ha Wei Vos in de rij ook op de begrafenis bij een suiker oompje, prima toch! Gun ze nog een laatse biefstukje en een fijne cruise. Dat jeugdige gepeupel dat zonder iets te presteren gelijk rijk wil zijn is echt teveel gevraagd van het goede. Een kaal aoweetje is het enigste wat ze op moeten brengen voor de ouderen en ook nog afgetopt tot max 18% de rest komt uit algemene middelen en daar betalen die oudjes ook weer aan mee.
Wie Li als je meer wilt voor de laagst betaalden id zorg oid bezuinig dan op ambtenaren en wachtgelders + de onnutte ontwikkelingscircus + buitenlandse missies naar verweggistan dat komt miljarden samen met de vreemdelingen industrie, maar dat mag je niet zeggen van de politiek correcte soufleur Woutertje 2e viool zeker

op 15 10 2006 at 01:08 schreef CoJo:

Mei Li toch, ik denk dat je zelfs bij de PvdA aan het verkeerde adres bent, jij past veel beter bij grote roerganger Marijnissen. Je schrijft:

‘Waar ik wél tegen ben, is als mensen er al na dertig jaar werken ‘uit’ gaan. Een heerlijk lange studententijd gehad met drie keer kinderbijslag, een fijne kantoorbaan in de diensteneconomie, veel ervaring opgedaan, wijzer geworden, en dan op je zevenenvijftigste met een grote zak geld met pensioen gaan.’

Juist deze mensen, lieve naieve en natuurlijk best lekkere Mei Li (Je weet het, vandaar je net iets te diepe décolletées, geeft niks , prima) kosten de samenleving per saldo het minst. Zolang ze zelf, of het commerciële bedrijf waarvoor ze werken, hun vervroegde uittreding betalen, heb jij er helemaal niets van te vinden. Nog niet, tenminste, totdat het politburo voorschrijft dat het niet meer mag.
En dat de jonge generatie niet instroomt, komt door het nivelleringsvirus dat er al vanaf de peuterspeelzaal wordt in geramd.

op 15 10 2006 at 10:34 schreef herrie mulles:

Mei Li had zo’n leuk vakbondje ,echt iets nieuws waar het oude trap-orgel Jongerius van het FNV behoorlijk van is geschrokken. Weg met dat gezeik van vervroegd pensioen als je 49 wordt. Doorgaan, gewoon doorgaan. Ik hoorde mei Li een tijdje geleden zeggen dat ze adviseur van Balkenende is geweest (?). Zou JP nu werkelijk een linksig huppelkutje om raad vragen en niet de Heere ? Hopelijk komt ze te zitten in het stoeltje van Sharon Dijksma die voortaan achter een jutezak wordt verborgen zoals het een backbencher betaamt.
Al met al blijft mokkeltje Mei Li een karjere aapje. God leer ons bidden.

op 15 10 2006 at 12:49 schreef Wolverine:

Ze kan best zoiets leuks schrijven maar als je lid bent van de PvdA blijft het niets. Kijk ze heeft wel gelijk dat de babyboomers te weinig kinderen krijgen. Als die meer kinderen gekregen zouden hebben… dan was alles betaalbaarder geweest, zouden vrouwen en of mannen, meer thuis kunnen blijven om de kids op te voeden, en zag de toekomst vna NL er een stuk beter uit.

op 16 10 2006 at 10:00 schreef Jozef:

Wat was ook alweer het voordeel van een collectieve pensioenregeling?
Laat mij maar voor mezelf sparen en bemoei je met je eigen zaken. Waarom heeft Mei Li geen baan in de private sector? Wil ze graag meer centjes krijgen dan ze waard is?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS