Home » Archief » Eindejaarslijstjes: CD’s


[05.01.2007]

Eindejaarslijstjes: CD’s

Peter Breedveld

joan0 (78k image)

Ik waarschuw maar vast: de nieuwe Tom Waits staat er niet in. Heel mooi album, daar niet van, maar ten opzichte van zijn vorige CD heeft hij muzikaal weer een stapje terug gedaan. Tot grote vreugde van Frits Abrahams, las ik, want die trok Real Gone niet. Kleinzielige, conservatieve sukkel, die Abrahams.

Wat me ook stoort is die vanzelfsprekende verering van Tom Waits in wat ik maar gemakzuchtig VPRO-kringen noem. Eigenlijk mag ik de meeste andere Tom Waits-liefhebbers niet. Net zoals ik, hartstochtelijke viseter, een hekel heb aan andere viseters. Van die zelfvoldane, humorloze snobs zijn dat vaak. Gretverdemme.

1) Tool: 10.000 Days. Ik heb eigenlijk geen ruk verstand van muziek, dus iets intelligents schrijven over Tool kan ik niet. Het is snoeihard, dramatisch, sinister, opzwepend, de sfeer is broeierig geheimzinnig, er zitten waanzinnige ritmes in, er zijn veel verrassende wendingen, de drumpartijen zijn orgastisch, de zanger heeft een charismatische stem. Dit is voor mij met afstand de meest opwindende CD van 2006. Ik ren dagelijks een kilometer of 12 en als ik daarbij naar Tool luister raak ik in een soort trance. Het is gewoon lekker.

2) Juana Molina: Son. Dit is het tegenovergestelde van Tool: lome, zomerse, zinnenprikkelende muziek. Dromerig, nostalgisch, behaagziek. Ruikt naar pas gemaaid gras, honing en seringenzeep. Juana Molina, die uit Argentinië komt, is de beste singer/songwriter van dit moment. Een mix van folk, ambient, kinderliedjes en gewoon pop.

3) Nick Cave and Warren Ellis: The Proposition Soundtrack. De soundtrack van mijn favoriete film van afgelopen jaar. Stemmig, dromerig, onheilspellend, verhalend. “When,” said the moon to the stars in the sky/“Soon,” said the wind that followed the moon/“Who,” said the cloud that started to cry/“Me,” said the rider, dry as a bone.

4) Fishbone: Still stuck on your throat. Nuttasaurusmeg Fossil Fuelin’ Music van één van mijn favoriete bands aller tijden. Fishbone is altijd feest, met een hyperactieve mix van funk, jazz, ska, metal, reggae, showband, vaudeville, you name it, it’s in there. Het ging een tijdje wat minder met de band, nadat de oorspronkelijke leadgitarist zich bij een sekte aansloot, één van de andere bandleden hem met behulp van een stungun daar vandaan probeerde te ontvoeren en werd gearresteerd. Nou ja, niet leuk allemaal (maar ergens wel heel ontroerend, dat die man al die moeite doet om zijn maatje te redden uit de klauwen van een sekte). Slechts twee van de oorspronkelijke bandleden zijn overgebleven, onder hen zanger Angelo Moore en ach, dat is wel de smaakmaker van Fishbone.

Still stuck on your throat is een enorm sterke comeback met instant-klassiekers als Party with Saddam (We will see the end / if we party ‘till our colours blend, party ‘till Saddam’s your friend / never drop a bomb again; een mens moet dromen nietwaar) en Forever Moore, een hartverscheurende ode aan Moores dochtertje Cheyenne Star, dat hij zo mist als hij op reis moet met de band: If on the other side of the world / When I think about you my little girl / In the daytime when I walk, walk these narrow streets / About this time, I know you’re asleep / In the evening, into the night / I just wanna be with sister Cheyenne.


Gouwe ouwe van Fishbone.

5) Joan as policewoman: Real Life. Eén van de aangename muzikale verrassingen van dit jaar, deze Daphne Bunskoek-look-a-like uit New York. Ze is een beschermelinge van Lou Reed, een soort demi-god in mijn ogen, maar ik hoor toch vooral heel veel van haar ex-vriend, de betreurde Jeff Buckley, terug in haar muziek en dat is goed, want Buckleys Grace is één van de mooiste dingen die er op aarde bestaan. Joan zingt zwoele, stemmige liedjes. Ik vind het nummer Christobel één van de mooiste, want dat gaat over onbeantwoorde liefde:

When the moment arrives
You know I will be waiting
Kicking into survival
The seas of life divide
It might seem to appear
That I am dead already
I left it all on the ground
At your feet
Yes
Christobel
Why won’t you just fall in love
With me?

Klik hier voor een mooie Hans Teeuwen-vertolking van Theo van Gogh, van de Recreatie-CD.

Algemeen, 05.01.2007 @ 13:22

[Home]
 

23 Reacties

op 05 01 2007 at 15:09 schreef metatron:

Peter:

Ik mis de Raconteurs in je rijtje. Enfin, ik dacht wees er maar vroeg bij voordat iedereen met zijn lijstje aan komt kakken. Voor de rest deel ik je mening over de visgraten.

op 05 01 2007 at 15:28 schreef Peter Breedveld:

Ik ken de Raconteurs helemaal niet. Vertel eens wat meer?

op 05 01 2007 at 16:05 schreef metatron:

Groepje rondom Jack White (White Stripes). Retrorock rond 70-er jaren muziek. Ongepolijste rockmuziek met goeie riffs. Afgewisseld met CSN&Y-gitaar muziek. Lekker in het gehoor liggende teksten. Goeie ambiance. Je waant je zo in de flower-power tijd.

op 05 01 2007 at 17:11 schreef Appelscha:

Mijn favoriet: het debuutalbum van Garden, het nieuwe folkpopbandje van Simon Lord, ex-zanger van Simian (o.a. bekend van de Peugeot 1007-reclame en van de floorfiller "We Are Your Friends" van Justice Vs. Simian).

Het album is hier in zijn geheel te beluisteren:

http://www.intothegarden.co.uk/sounds.htm

op 05 01 2007 at 17:14 schreef Appelscha:

O en veel heil en zegen voor het nieuwe jaar natuurlijk!

op 05 01 2007 at 17:43 schreef Johnny:

Ok, voel mij bij deze ook getriggerd om een lijstje voor 2006 uit te spuwen. Ben het met overigens met Peter eens dat Tool weer een mooie plaat heeft geproduceerd, al kan ik het oudere werk meer waarderen. (The Proposition was een gave film, de OST had ik echter niet veel mee….)

Veel nieuwe platen gehoord in het afgelopen jaar, de volgende zijn wat mij betreft de betere:

US – Indie-Rock / Post-punk:
She Wants Revenge – She Wants Revenge
http://en.wikipedia.org/wiki/She_Wants_Revenge

Australia – Indie-Rock:
Howling Bells – Howling Bells
http://en.wikipedia.org/wiki/Howling_Bells

UK – Industrial-Metal:
Killing Joke – Hosannas from the Basement of Hell
http://en.wikipedia.org/wiki/Killing_joke

UK – Electro-Rock
IAMX – The Alternative
http://en.wikipedia.org/wiki/Iamx

(Bol.com linkjes op verzoek! maar dan wil ik wel provisie ;-) )

op 05 01 2007 at 17:50 schreef Johnny:

Ohja,

http://www.patrickwolf.com/

In de gaten houden als je van Laptop-Folk houdt!
Nieuwe album komt in februari uit…

op 05 01 2007 at 17:53 schreef William Jongenelen:

Zelf ben ik een grote fan van http://www.rickydesire.nl/
Vooral de nummers Zoonlief en Ik heb er genoeg van zijn toppertjes.

op 05 01 2007 at 17:59 schreef Jongenelen:

Ook een aanrader het nummer Markies De Sade:
http://www.rickydesire.nl/media/Videoclip.rm

op 05 01 2007 at 18:02 schreef Jongenelen:

Sorry, deze link werkt wel:

http://www.rickydesire.nl/08videos.html

op 05 01 2007 at 19:32 schreef Ari:

Allemaal leuk en aardig die moderniteiten hierboven beschreven. Maar ik heb Bacharach/David weer van zolder gehaald, vertolkt door Dionne Warwick, Dusty Springfield, Aretha Franklin, Julie Rogers and Madeleine Bell. Met deze dames heb ik meer dan romantische feestdagen doorgebracht. Maar ik ga zeker de nouveautes dans la musique hierboven beschreven toch ook eens beluisteren.

op 05 01 2007 at 21:33 schreef Peter Breedveld:

Kijk, nu wordt het interessant. De meeste tips zijn nieuw voor me. Leuk! Ik luister nu naar Garden. Zeer aangenaam. Doet een beetje aan de oude XTC denken.

op 05 01 2007 at 22:09 schreef Peter Breedveld:

Lekkere plaat, zeg!

op 05 01 2007 at 23:00 schreef Steven:

Peter,als je zo gek bent op Tool,dan kan je vast ook Nine Inch Nails waarderen…?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nine_Inch_Nails

http://youtube.com/watch?v=CzqRHAl8phc

op 06 01 2007 at 12:00 schreef Basil Fawlty:

Stuck Mojo ontbreekt op het lijstje. Niet zozeer vanwege de muziek, maar vanwege de teksten. Kijk maar eens naar de volgende video-clip: http://www.youtube.com/watch?v=d9oX5Q2ftmA

op 06 01 2007 at 12:11 schreef Peter Breedveld:

Weet je, ondanks dat David Bowie, van wie ik een gigantische fan ben, een paar dingen met NIN heeft gedaan, heb ik er nooit goed naar geluisterd. Maar het heeft best iets. Toch eens iets van kopen.

op 06 01 2007 at 12:16 schreef Peter Breedveld:

Stuck Mojo ken ik pas sinds drie dagen, Bernadette en Paardestaart kwamen er ook al mee, en ik ben er niet gek van, eerlijk gezegd. Maar je bent meer dan welkom je eigen lijstje te plaatsen. Graag met links.

op 06 01 2007 at 16:44 schreef Johnny:

NIN hoort natuurlijk niets thuis in het 2006 lijstje ;-) (‘With Teeth’ is natuurlijk wel een beregoede plaat!)

op 07 01 2007 at 22:05 schreef Lagonda:

Boys and Girls in America van The Hold Steady was wel een fijne plaat. Leuk om op te zuipen.

Ook de laatste van Prince, 3132, niet zijn beste, maar alles van de man is verplichte kost. En altijd goed voor geile neukseks.

Uiteraard Völkerball, een live-DVD+CD van het licht ontvlambare Rammstein — gottegottegot, wat een band, wat een band. Voor twee weken als toetsenman op mogen treden met Rammstein en dan sterven.

op 08 01 2007 at 19:56 schreef Patrick:

Leuk zo’n lijstje!
Enne, bedankt Peter, die Fishbone was helemaal aan me voorbij gegaan. Ik ga m meteen opzoeken.
10.000 Days is een beetje ‘same old’.
De intro’s van die nummer duren vaak zo onnodig lang. Geef mij Aenima maar.
Ik miste nog:
Arctic Monkeys – Whatever People Say I Am That’s What I’m Not
en misschien Thom Yorke – The Eraser…

op 08 01 2007 at 20:27 schreef Peter Breedveld:

Ik ken de CD’s van Arctic Monkeys en Tom Yorke niet, Patrick. Maar ik zal ze beluisteren. Weet je wat het met Yorke is? Ik heb alles van Radio Head, maar op een gegeven moment ging het totale gebrek aan humor me irriteren.

op 08 01 2007 at 21:16 schreef Patrick:

Ja da’s waar, bij Radiohead moet je niet voor de humor zijn. En die van Thom Yorke, het is zeker niet het beste wat ie gemaakt heeft maar 2006 vond ik sowieso een mager muziekjaar.

Offtopic:
Ik las dat je ook een fanatiek loper bent.
Loop je wel eens een wedstrijd?

op 08 01 2007 at 22:18 schreef Peter Breedveld:

Eh, fanatiek zou ik me niet willen noemen. Ik ben begonnen met rennen omdat ik veel wijn drink en niet dik wil worden en om – ik ben nou eenmaal een fundamentalistische christen en dat betekent straf voor elke keer dat ik plezier heb – boete te doen.

Inmiddels ben ik enigszins verslaafd geraakt aan rennen, maar ik loop nooit wedstrijden. Dat heeft weer te maken met mijn afkeer van grote groepen mensen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Harde Por

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O De meest gelezen stukken van 2023

O Willem Kraan zou met Scharwachter en Dibi hebben meegeprotesteerd

O Neem PVV-stemmers serieus!

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS