Home » Archief » Jihad: dromen van een bevrijd Spanje


[05.01.2007]

Jihad: dromen van een bevrijd Spanje

Aaron Hanscom

Pompeii19 (50k image)

Eerder dit jaar riep een jihadtekst op tot de bevrijding van de zogenaamde bezette gebieden. De tekst stond op de islamitische website Al Ansar van de aan al-Qaida gelieerde groep Nadim al-Maghrebi.

In de meeste Europese hoofdsteden, waar de cultus van het Palestinianisme welig tiert, kan een dergelijke eis vaak op goedkeuring rekenen omdat onder het bezette land meestal Israël wordt verstaan.
Maar dit keer ging het over Spanje – en niet Israël. Genoemd document waarschuwde voor een ‘heilige oorlog tegen de ongelovige Spaanse staat die de twee steden bezet houdt.’
De steden in kwestie zijn de populaire vrijhavens Ceuta en Melilla, Spaanse enclaves aan de Noordafrikaanse kust, die 500 jaar geleden onder Spaanse heerschappij kwamen. Melilla is met 64.000 inwoners de thuisbasis voor 26.4000 moslims; Ceuta (Sebta voor Marokkanen) telt 27.000 moslims op een totaal van 71.500 inwoners. Volgens de Spaanse krant El País zullen de moslims er binnen tien jaar in de meerderheid zijn.

Demografie is echter niet de enige bedreiging voor de toekomst van Spanje. Vorige maand werden elf islamistische radicalen, tien Spanjaarden en een Marokkaan, in Ceuta gearresteerd wegens het voorbereiden van terroristische aanslagen in Spanje. (Onder hen twee broers van Hamed Abderrahaman Ahmed, ex-gevangene van Guantanamo, die uiteindelijk werd vrijgesproken door een Spaanse rechtbank.) De zeven verdachten die later door rechter Baltasar Garzon werden vastgezet, worden verdacht van het lidmaatschap van de salafistische Yihadia-terreurgroep, die deel uitmaakt van het al-Qaidanetwerk in Noord-Afrika.
In een verklaring zei Garzon dat de groep wapens en explosieven had willen stelen uit een militaire basis, om een aanslag te plegen tijdens het jaarlijkse festival in Ceuta.
Bronnen beweren dat ten minste één lid van de groep al een zelfmoordbrief had geschreven. Het onderzoek naar de groep, dat in maart 2005 begon, bracht ook aan het licht dat de in bewaring gestelde individuen in contact stonden met twee Spaanse soldaten van Marokkaanse afkomst, van wie ze explosieven en strategische informatie hoopten te krijgen.

De onthulling van deze terreurplannen mag dan schokkend zijn, maar het feit dat dit gebeurde in het grensstadje Príncipe Alfonso was allesbehalve een verrassing. Príncipe is in de loop der jaren een waar broeinest van islamitisch extremisme geworden. In hun artikel Favorable situations for the jihadist recruitment: The neighbourhood of Príncipe Alfonso (Ceuta, Spain) [Gunstige situaties voor de jihadistische recrutering: de wijk Príncipe Alfonso, red.] gaan Javier Jordan en Humberto Trujillo van de universiteit van Granada in detail in op de volle breedte van jihadistische activiteit in het stadje.

Príncipe heeft veel weg van de licht ontvlambare Parijse banlieues en de wijk valt vanwege de grote veiligheidsrisico’s voor agenten buiten de controle van de Spaanse nationale politie en de Guardia Civil, behalve in noodsituaties of bij grote plunderingen. Onlangs werden het plaatselijke politiebureau en zijn enige politieauto in brand gestoken. Niet alleen verrassingsaanvallen op politieauto’s komen in Príncipe veel voor, maar ook wordt het alarmnummer vaak gebeld om agenten in de val te lokken. Door de chaos kunnen zelfs de stadsbussen niet meer veilig rijden.

Het enige gezag in Príncipe komt van moslimextremisten die tot doel hebben hun salafistische interpretatie van de sharia op te leggen. Jongens worden bijvoorbeeld standaard afgeranseld als ze op straat met meisjes spelen. Jordan en Trujulli vermoeden dat er al ‘morele brigades’ bestaan die ongesluierde meisjes of mannen die in het openbaar alcohol nuttigen, intimideren of aanvallen.

Vele moslims in Príncipe geven de katholieke kerk de schuld van de armoede in het grensstadje. Dit soort retoriek is olie op het vuur van de haat tegen Spanje en zijn katholieke tradities en verklaart mede waarom kreten over de ‘intifada van Sebta’ vaak worden gehoord tijdens aanslagen op politieauto’s.

Het zou eenvoudiger zijn te concluderen dat dit verontrustende scenario onvermijdelijk is in een getto vlakbij de Marokkaanse grens, maar niet in de rest van Spanje, ware het niet dat het streven naar herovering van het gehele historische Andalus met volle kracht vordert. De islamisten, die niet bereid waren de deal te accepteren die het Spaanse electoraat dacht te maken toen ze bij de laatste verkiezingen, in de nadagen van de bomaanslagen in Madrid, de sussende Socialisten aan de macht hielpen, zijn nog steeds vastbesloten het hele land aan te vallen. Sinds 2004 zijn ten minste acht terreuraanslagen verijdeld, terwijl er alleen in 2006 meer dan 50 aan terrorisme gerelateerde arrestaties zijn verricht.
En nu moet premier José Luis Rodriguez Zapatero, die de kiezers verzekerde dat terugtrekking van de Spaanse troepen uit Irak het land veiliger zou maken, zijn landgenoten uitleggen waarom een andere groep strijders uit Irak terug is in Spanje.

In een verhaal dat deze maand in El País verscheen, stond dat de jihadisten die in Irak gevechtservaring opdeden, terugkeren naar Spanje om aanslagen in Europa voor te bereiden. In Irak werkten deze heilige strijders samen met wijlen Aboe Moesab al-Zarqawi, ooit al-Qaidaleider in Irak en hoofdrolspeler in de Madrileense bomaanslagen. Mariano Simancas, adjunctdirecteur van Interpol, kwam met de volgende waarschuwing: ‘Zij zijn het nieuwe Trojaanse paard van al-Qaida en zijn satellieten op ons grondgebied en ze bereiden zich reeds voor.’

Het is de vraag of Spanjaarden zich wel echt voorbereiden op de onvermijdelijke strijd tegen het islamitisch extremisme. Jarenlang de andere kant opkijken terwijl terroristen Israël aanvielen, hebben hen niet bepaald voorbereid op het gevecht dat voor hen ligt. Spanjaarden zouden er goed aan doen de woorden van de Duitse oud-minister Joschka Fischer te koesteren. Hij waarschuwde dat als Israël bijgeval zou worden verslagen, Spanje absoluut als eerstvolgende aan de beurt zou zijn.

Dit is een vertaling van een artikel dat op 22 december verscheen in FrontPageMagazine.com.

Algemeen, 05.01.2007 @ 13:44

[Home]
 

22 Reacties

op 05 01 2007 at 15:10 schreef Paardestaart:

Hihihihihihi..Het is wel van een verrukkelijke poetic justice dat de knipmessende Zapatero dit nu moet meemaken..:-)
Time waits for no man, and the bell tolls for thee, al is thee nu nòg zo’n druilerige ridder van de droevige figuur..
Er is geen afstel – only uitstel..:-)

op 05 01 2007 at 15:12 schreef wablief?:

Hhmm….
Ik ken de teksten en haar basis niet, maar zo als het mij nu in de oren klinkt, lijkt het alsof de verovering van Spanje niet op islam, maar op arabische expansie drift en dromen over oude tijden is gebaseerd. Natuurlijk zal er in de islam wel weer een smoesje gevonden kunnen worden, maar goed, de koran noemt Spanje bij mijn weten niet als heilige plaats.

Een beetje off-topic wellicht, maar de spaanse overheid wist de afgelopen periode alle islamitische aanslagen te verijdelen, de potentiële daders werden van te voren in de kraag gegrepen. Knap. Waarom lukt dit wel, maar is de ETA nog steeds in staat wel aanslagen te plegen?

op 05 01 2007 at 15:43 schreef Peter Breedveld:

de koran noemt Spanje bij mijn weten niet als heilige plaats.

In The New Yorker verscheen vlak na de aanslagen op het Atocha-station in Madrid een interessant artikel over de organisatie achter die aanslagen. In dat artikel het volgende fragment:

Although many Spanish historians have painted Moorish Spain as something other than paradise for Jews and Christians, for Muslims it remains not only a symbol of vanished greatness but a kind of alternative vision of Islam—one in which all the ills of present-day Islamic societies are reversed. Muslim tourists, including many heads of state, come to Spain to imagine a time when Islam was at the center of art and learning, not on the fringes. “The Alhambra is the No. 1 Islamic monument,” Malik A. Ruíz Callejas, the emir of the Islamic community in Spain and the president of Granada’s new mosque, told me recently. “Back when in Paris and London people were being eaten alive by rats, in Córdoba everyone could read and write. The civilization of Al Andalus was probably the most just, most unified, and most tolerant in history, providing the greatest level of security and the highest standard of living.”

Imams sometimes invoke the glory of Al Andalus in Friday prayers as a reminder of the price that Muslims paid for turning away from the true faith. When I asked Moneir el-Messery, of the M-30 mosque, if the Madrid bombers could have been motivated by the desire to recapture Al Andalus, he looked up sharply and said, “I can speak of the feeling of all Muslims. It was a part of history. We were here for eight centuries. You can’t forget it, ever.”

op 05 01 2007 at 16:27 schreef Bernadette:

Nee natuurlijk noemt ‘de koran’ Spanje niet. Ten tijde van de eerste islamitische veroveringen o.l.v. de profeet Mohammed zaten er Visigoten er nog.
De moslims hebben Spanje veroverd vanaf 711.

Maar de koran roept wel degelijk in tientallen soera’s op tot onderwerping van alles en iedereen op de wereld. Daar laten de moslimse legers zich nog steeds door ‘inspireren’.

Vorig jaar zei al-Zawahiri van al-Qaida op al-Jazeera dat de jihad net zo lang zal voortduren totdat de islam als winnaar uit de bus is gekomen, ‘van Spanje tot Irak’.

op 05 01 2007 at 17:32 schreef Paardestaart:

Sjongejonge – ‘de koran noemt Spanje niet als heidense plaats’..
Israel wel dan??
‘Palestina’ soms??

Kijk Wamp – àlle plaatsen waar de moslims ooit geheerst hebben is islamitisch grondgebied – en dat schreit ten hemel
Daarom voelen de gelovigen ook zo’n dolle woede over de joodse reconquista van ‘Palestina’, zie je…

En daarmee houdt de gotspe niet op: Spanje is volgens moslims namelijk eigenlijk El Andaluz

Toen de grote moskee in Granada ‘herbouwd’ werd -heel tactvol tegenover de voormalige, het Alhambra, die nu een kerk is, net als voor de verovering van Spanje – schreven de arabische kranten: We’re Back!!
Ze hebben dit jaar ook al drie keer toestemming gevraagd aan de paus om te mogen bidden in de grote moskee van Cordoba – ook weer een kerk, sinds de reconquista

Alleen maar ter bevordering van ‘het wederzijds begrip’ natuurlijk…dat spreekt

op 05 01 2007 at 20:22 schreef F.:

Zodra moslims, nu of in het verleden, ergens op deze wereld vaste voet aan grond hebben gezet, zullen er fundamentalisten zijn die dat grondgebied claimen als zijnde heilige grond en die vervolgens dat verklaren behorende bij de islamitische wereld….

op 05 01 2007 at 20:57 schreef Tania:

Hm, in dat geval is ook het Sloterbad dus reeds verloren. Het is me wat fraais.

Nu begrijp ik wel dat ze Spanje graag terug willen – het is tenslotte de enige plaats/tijd waarin moslims nog wat respect wisten te vergaren – maar dan wordt het nu toch echt tijd dat we Job Cohen met een appeasement-voorstel vooruit sturen naar het vijandelijk gebied. Zo kan het toch echt niet langer!

op 05 01 2007 at 20:58 schreef Peter Breedveld:

‘Wamp’? Je bedoelt Wablief, Paardje.

op 05 01 2007 at 21:12 schreef Benedictus:

Dit gegeven is al jaren bekend.

Spanje heeft altijd op het lijstje van Al Qaeda gestaan. Zie het artikel uit de Groene Amsterdammer hieronder.

In het brein van al-Qaeda

Door Harald Doornbos, De Groene Amsterdammer, 27 maart 2004.
Het klinkt logisch: haal je troepen uit Irak en al-Qaeda schrapt je van haar lijst. Dat idee getuigt van onbegrip. Over de strijd tussen de slaven van God en die van Satan.

Het klinkt raar, maar ik kan lopend naar al-Qaeda toe. Als ik mijn straatje in wijk F-8 van Islamabad uit loop, sta ik binnen driehonderd meter voor het appartement van Khalid Khawaja, een vriend van Osama bin Laden en verdacht van de moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl. Khawaja (een 52-jarige Pakistaan, ex-medewerker van ’s lands geheime dienst ISI en oud-luchtmachtofficier) zat een tijdje in de gevangenis. Maar dat weerhoudt hem er niet van te praten. Juist niet.

Enthousiast wacht hij me voor de deur van zijn appartement op. Nog voordat ik iets kan zeggen, begint hij:
"De aanslagen in Madrid zijn een enorm succes. Oog om oog, tand om tand. De Spaanse regering trekt zich uit Irak terug. Ik zeg je: dit is het begin van de overwinning, net zoals tijdens onze strijd tegen de Russen in Afghanistan.
Er komen nog honderd aanslagen in Europa, nog honderd Madrids. Jullie kunnen ons niet verslaan, omdat wij een superieure ideologie hebben. Wat stellen jullie voor, waar staan jullie voor? Jullie soldaten hebben geen hart voor hun zaak, vechten voor geld en zijn dus alleen maar professionele moordenaars. Wij vechten voor God en God alleen."

Om zijn vrouw, moeder en dochters te vermijden, gaan we in het gastenverblijf van zijn woning zitten. Khawaja beveelt een dienstbode thee en cake te serveren. Ik laat hem ondertussen een exemplaar van het weekblad Newsweek zien met daarin foto’s van de aanslagen in Madrid. Verwrongen staal, lijken, rouwenden. Ik zie waanzin, onschuldigen, terreur.
Khawaja niet. "Ik zie de echte daders die hiervoor verantwoordelijk zijn", zegt hij, "Amerika, de joden, Satan."

Terwijl Khawaja door de pagina’s bladert en de foto’s bekijkt, vraag ik:
"Wat moet Europa doen om zulk soort terreur in de toekomst te voorkomen?"
"Madrid was het gevolg van de strijd tussen de slaven van God en jullie slaven van Satan. Geef je over aan God en de aanslagen stoppen", zegt Khawaja.

"Maar religie bij ons is niet belangrijk en niemand heeft zin om moslim te worden."
"Kijk, dat is jullie grote probleem. Dat is de macht die Satan over jullie heeft. De islam geeft ook jullie recht op bevrijding. Niemand verdient het geregeerd te worden door de duivel. Accepteer Mohammed, vrede zij met hem, als de laatste profeet en als de boodschapper van God. Accepteer de koran als het woord van God. Wij zullen jullie helpen rechtvaardigheid te bereiken. De tijd zal komen dat we jullie zullen bevrijden van jullie machthebbers, bevrijden van de democratie. Mensen hebben niet het recht om te heersen, dat is alleen aan God."

De strijd tussen goed en kwaad, God en Satan, waarheid en leugen en gelovigen en kruisvaarders staat centraal bij al-Qaeda. Ze beschouwen zichzelf als idealisten, utopisten bijna, die niets anders willen dan goed doen door Gods wetten op aarde te implementeren.
Hoe kan het toch, zo vragen ze zich constant af, dat de rest van de wereld Allah maar niet wil aanvaarden als redding? Zelfs veel moslims doen bewust niet mee. De regeringen van Saoedi-Arabië, Egypte, Jordanie, Turkije, Pakistan zijn alle pro-Amerikaans en dienen Satan. Ook die van Libie, Syrie en het Irak van Saddam zijn satanisch. Vijanden van Amerika, dat wel, maar seculier. Net zo erg.

Het alleen-op-de-wereld-gevoel van al-Qaeda doet haar leden niet wanhopen, maar geeft ze juist extra kracht. Veelvuldig denken ze terug aan het jaar 622. Toen, tijdens de hijrah (migratie), aldus de koran, werd de profeet Mohammed door de autoriteiten van Mekka uit de stad gegooid en verbannen naar Medina. Twee jaar later stuurde het stadsbestuur van Mekka een leger af op Mohammed en zijn paar honderd aanhangers met de bedoeling deze eerste moslims een kopje kleiner te maken. Maar het leger van Mohammed won deze slag bij het stadje Badr. Weer zes jaar later veroverde Mohammed Mekka en was de islam veilig gesteld.

Het is dan ook niet toevallig dat de daders van de aanslagen van 11 september 2001, vlak voor ze de Twin Towers raakten, de opdracht hadden gekregen om juist die verzen uit de koran te prevelen die betrekking hadden op de slag bij Badr.

"Deze veldslag geeft enorme inspiratie aan al-Qaeda", aldus auteur Yosri Fouda, zelf een moslim, die een boek schreef over de twee commandanten die 11 september hadden voor bereid. "Ze zien zichzelf als een kleine groep van strijders die, net als Mohammed destijds, tegen alle verwachtingen in de overwinning boeken en de islam veiligstellen."

Noem Osama bin Laden – zittend in een grot in Afghanistan, altijd pratend over het jaar 622 en met als enige vervoermiddel een ezel – vooral geen primitieveling die veertien eeuwen achterloopt.
Juist wij, joden en christenen, lopen anderhalf duizend jaar achter. En dat terwijl ook wij volkeren van het boek zijn! Al-Qaeda snapt ook wel dat de joden joden waren toen er alleen nog maar profeten en voorvaderen waren als Abraham en Mozes. Maar met de geboorte van de profeet Jezus was het logisch dat de joden christelijk zouden worden. Jood-zijn na Jezus is dus zondig. Op hun beurt maakten de christenen dezelfde cruciale fout door de laatste profeet Mohammed niet te accepteren. Zo zijn alle joden en christenen zondig en achterlijk. En dan hebben we het nog niet over hindoes, boeddhisten, of, erger nog, communisten.

Khalid Khawaja zegt dat hij even moet bidden. Hij is binnen tien minuten klaar. Ik zeg hem dat we een serieus probleem hebben, dat we ons bevinden in een patstelling. Want bijna niemand in het Westen wil de democratie afschaffen en vervangen door Bin Ladens interpretatie van God.
"O ja, we hebben een probleem, dat is duidelijk. Dat is die strijd tussen God en Satan. Jullie kunnen ons vermoorden maar daarmee geef je ons dus precies wat we graag willen: de dood, het hiernamaals. Maar als wij jullie de dood geven, dan weten we dat jullie dat niet willen.
Jullie houden van het leven, wij van de dood. Het leven voor ons is als een toilet. Het stelt niets voor. In Gods realiteit is het een fractie van een seconde. Het leven is niet bedoeld om te leven, maar dient als test voor het hiernamaals. Nu goed doen leidt tot het paradijs. Wij leven voor het hiernamaals."

"Dus je troepen terugtrekken uit Irak is niet genoeg?"
"Nee, natuurlijk niet", roept Khawaja, "kijk eens naar die nieuwe Spaanse regering. Dat zijn socialisten. Bah, daar hebben wij in Afghanistan altijd tegen gevochten. Bush of Clinton? Het maakt niet uit. Ik heb zelfs liever Bush, want die is gelovig. Bush is tegen homofielen. Zijn ze helemaal gek geworden in de VS met die huwelijken? Wij hebben de doodstraf voor sodomieten. Als Bush de Amerikaanse grondwet afschaft en vervangt door de tien geboden kunnen we beginnen met praten. Maar ja, dat wil hij niet. Uiteindelijk interesseert het me niet wie aan de macht is in Amerika of Spanje of Nederland. De islam schrijft voor niet te kiezen tussen twee soorten kwaad. Als je daaraan begint word je zelf onderdeel van Satan."

"Dus Spanje kan nog meer aanslagen verwachten?"
"Spanje was vroeger islamitisch", zegt Khawaja. "Wij willen het kalifaat (vereniging van alle moslimlanden in een staat onder goddelijke wetten van Spanje tot en met Indonesie) herstellen, alle moslims moeten in één rijk wonen, net als vroeger. Van daaruit kunnen we optrekken, met kernwapens, elektronische bommen, gifgassen, tegen de ongelovigen.
Luister, iedere farao heeft een Mozes. Wij zullen niet stoppen voordat elke farao, overal ter wereld, is neergehaald. Al zou de hele wereld moslim zijn, maar het gouden beeld van Toetanchamon in Egypte toch nog heel, dan gaan we door totdat het beeld kapot is. Het is schandalig dat mensen waarde hechten aan een beeld. Materie heeft geen liefde of zorg nodig, het gaat om liefde en respect voor God en je medemens."

Met Allah als een volmaakte god en de koran als het enige goddelijke boek ter wereld, zo redeneert al-Qaeda, kunnen wereldvrede, harmonie en rechtvaardigheid alleen worden bereikt wanneer iedereen op aarde moslim is. Ze hopen van ganser harte dat de schellen van de ogen van de ongelovigen zullen vallen.
Bin Laden haalt in 2002 een vers uit de koran aan om duidelijk te maken dat de strijd net zo lang zal duren "tot er geen fitnah (ongeloof en aanbidding van andere goden dan Allah) meer is en de aanbidding voor Allah alleen is". Onrecht zal op de aarde blijven heersen zolang Satan niet volledig is vernietigd en niet iedereen een slaaf van God is.

Het resultaat van dit denken is dat de aanslagen van Madrid een daad van vrede zijn. Ze breken de machtsbasis van Satan, waardoor de wereldvrede eerder zal worden bereikt.
Toen al-Qaeda-leden in november 2002 zich schriftelijk mengden in een uitgebreide discussie tussen westerse en Saoedische academici rechtvaardigden de aanhangers van Bin Laden de terreur niet met politieke maar met religieuze argumenten. Ze schreven:
"Wij roepen jullie op deel uit te gaan maken van de islam, een religie van eenheid en onschuld, een religie van complete liefde voor de almachtige Allah waar alles aan is overgegeven. Het spijt ons te moeten melden dat jullie (het Westen) het slechtste land zijn in de geschiedenis van de mensheid. Jullie respecteren niet Gods maar jullie zelfgemaakte wetten. Jullie drinken en produceren alcohol. Jullie staan gokken toe, heffen rente. Prostitutie en homofilie heersen. Jullie kunnen trots zijn op het verspreiden van hiv en aids. Trots op jullie president Bill Clinton die overspel pleegde en daarvoor alleen maar gestraft werd met een verhoor."

Vergeet dus de manier waarop wij kijken naar conflicten of tegenstellingen. Links tegen rechts, Amerika te gen Europa, nieuw tegen oud Europa, staat tegen individu, armoede tegen rijkdom: allemaal onwerkbare concepten wanneer je al-Qaeda probeert te ontleden.

Generaal Mirza Aslam Beg is 72 en voormalig stafchef van het Pakistaanse leger. Hij is geen lid van al-Qaeda, meer een sympathisant. De oude generaal, die door de autoriteiten wordt verdacht van het doorsluizen van Pakistaanse nucleaire componenten naar Iran, woont in Rawalpindi. Dat is te ver om vanuit Islamabad te lopen, maar met de auto ben je er in een kwartiertje. President Musharraf haat Aslam Beg en noemt hem een "pseudo-intellectueel". Aslam Beg op zijn beurt moet niets hebben van Musharraf. "Een Amerikanenvriendje", zegt hij.

Dan steekt de generaal van wal. "Er wordt veel gesproken over de negatieve consequenties van 11 september. Maar ik zie eigenlijk alleen maar positieve ontwikkelingen. Voor de eerste keer is het Amerikaanse unilateralisme serieus uitgedaagd. De Amerikaanse tactiek van het gebruik van geweld om politieke doelen te bereiken, wordt door al-Qaeda succesvol tegen hen gebruikt. 11 september was een zegen omdat het heeft geleid tot de renaissance binnen de moslimwereld.
Overal waar moslims leven, zijn er problemen. Dat vervult ons met grote trots. Moslims in Irak en Afghanistan tegen de Amerikanen en de Anglosaksen, moslims in Tsjetsjenie tegen de Russen, moslims in Bosnie tegen de Serviers, moslims in Kasjmir tegen de hindoes, moslims in Palestina tegen de joden. Overal waar je kijkt spelen moslims een cruciale rol. Je moet vele eeuwen terug gaan om eenzelfde soort situatie aan te treffen. Het Westen kan niets terugdoen. Pakistan heeft kernwapens. Als jullie zo dom zouden zijn om ons aan te vallen, gooien we alle kernbommen die we hebben op India. Ik herhaal: ook al valt Israel of Amerika ons aan, alle bommen gaan naar India. Dat weet iedereen, dat is de reden dat ze ons niet kunnen aanvallen."

Enigszins gesimplificeerd verklaren westerse analisten de opkomst van het fenomeen al-Qaeda als volgt. Amerika heeft Afghanistan aan het einde van de jaren tachtig in de steek gelaten nadat de communistische Russen er verslagen waren. Hierdoor kregen de Afghanen en de Arabische strijders het gevoel dat ze misbruikt waren. De frustratie is verder gegroeid toen Amerika in 1991 voor het eerst Irak aanviel, troepen naar het heilige land Saoedi-Arabië stuurde, Israel bleef steunen en vervolgens in 2003 opnieuw Irak binnentrok.
Oftewel: wie kaatst, kan de bal verwachten, nietwaar? Verscheidene Europese ministers hebben het na Madrid al hardop gezegd: we moeten ons niet alleen bezighouden met de bestrijding van de terreur, maar ook de oorzaken ervan wegnemen.

Maar de oorzaken van al-Qaeda’s terreur zijn veel groter, allesomvattender en onbegrijpelijker en veel minder politiek. Al-Qaeda valt volgens dr. Jean E. Rosenfeld, verbonden aan de vakgroep vergelijkende religieuze studies van de universiteit van Los Angeles en een van de weinige onderzoekers die de groep serieus heeft bestudeerd, te vergelijken met een sekte: "Ze bevinden zich in het milieu van de revolutionaire millenniumbewegingen waarbij alles een samenzwering is en de seculiere staat als de grootste vijand wordt gezien, waar alle vormen van geweld tegen zijn geoorloofd."

Neem het recente voorbeeld van de aanslagen in Madrid. Spanje is door al-Qaeda ongetwijfeld als doelwit gekozen, boven bijvoorbeeld Oeganda, omdat premier Aznar een pro-Amerikaanse politiek voerde en de regering van Oeganda niet.
Maar als iemand de moeite had genomen Bin Ladens speeches te lezen, blijkt dat al-Qaeda al lange tijd Spanje in het vizier had.

In een toespraak van 8 oktober 2001, vlak nadat de Amerikanen waren begonnen met het bombarderen van Afghanistan, maar ver voordat de Spaanse regering duidelijk maakte dat zij achter de latere Irak-politiek van de VS stond, begint Bin Laden met de volgende woorden:
"Laat de hele wereld weten dat wij nooit zullen accepteren dat de tragedie van Andalusie herhaald zal worden in Palestina."

Bin Laden meldt de tragedie van Andalusie niet zomaar tussen neus en lippen door. Nee, hij begint ermee. Madrid, Sevilla en Cordoba als Jeruzalem en Bagdad, kruispunten en climaxen van de strijd tussen de kruisvaarders, de ongelovigen, de kaffers en de slaven van God.
Noem de tragedie van Andalusie tegenover een enigszins ontwikkelde westerling en hij zal wellicht denken aan de verbeten strijd tijdens de Spaanse burgeroorlog tussen anarcho-syndicalisten en Franco’s troepen. Maar aan het verlies ervan door de Moren in de vijftiende eeuw? Probeer dat maar eens uit te leggen op het strand van Torremolinos.

Niet al te ver verwijderd van generaal Aslam Beg heeft ook luitenant-kolonel Hamid Gul een aardig optrekje. Gul is voormalig hoofd van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Als vroegere leider van een club Pakistaanse nucleaire wetenschappers die in Afghanistan een kernbom voor al-Qaeda wilden bouwen, wordt Gul door tegenstanders ook wel Mister Evil genoemd. Gul is al-Qaeda-lid en ideoloog.

"De Amerikanen hebben er zelf om gevraagd door Irak in te trekken. Dom, dom, dom. Alle jihadi’s (strijders van de heilige oorlog) hebben nu een oorlog om de hoek. We hoeven niet meer naar Amerika, ga naar Irak en je hebt honderd duizend doelwitten. Een guerrillero hoeft niet te winnen, die moet er alleen maar voor zorgen dat hij niet verliest. Hoe lang duurt de strijd in Palestina al?
Door alle overwinningen die we gaan boeken, zal de moslimwereld steeds sterker worden. Ik ben eens in New York geweest en daar heb ik het Wereld handelscentrum beklommen. Mooi uitzicht was dat. Wij moslims hebben een goddelijke gids die ons de overwinning brengt. Wij erkennen alle voorvaderen en profeten van de joden en christenen, maar jullie weigeren onze profeet te erkennen. Jullie systeem zal instorten. Het einde van de westerse beschaving is in de maak. Als ik jou was zou ik me heel erg veel zorgen maken."

Vroeger, ach, vroeger was alles mooier en beter. Vroeger, toen een terrorist nog de politie opbelde met de mededeling dat er een bom hier of daar zo en zo laat zou ontploffen. Toen een terrorist de moeite nam een ellenlange verklaring op papier te zetten. Toen een terrorist nog excuses aanbood als er een beetje te veel onschuldigen om het leven bleken te zijn gekomen. Sorry, zo hadden we het ook weer niet bedoeld.
Terroristen hadden toen een min of meer realistisch einddoel. Als Baskenland morgen onafhankelijk wordt, stopt de Eta ermee. RaRa pleegde, nadat de Makro zich had teruggetrokken uit Zuid-Afrika, geen vervolgaanslagen met de eis dat de Makro-bezoeker voortaan op maandag een onderbroek op zijn hoofd moest dragen.

Met al-Qaeda liggen die tijden definitief achter ons. Osama bin Ladens club kent geen einde. Word je een moslim, dan is het feit dat je alcohol drinkt nog altijd genoeg reden om je te vermoorden. Stop je ook met de alcohol, dan moeten tevens de foto’s uit je huis weg. Heb je alle fotoalbums weggegooid, moeten ook de cd’s eraan geloven. En zo gaat het maar door.

Al-Qaeda belt de politie niet voordat ze een aanslag pleegt. Het is juist de bedoeling dat er zo veel mogelijk slachtoffers vallen. Omdat de slachtoffers slaven van Satan zijn, bestaat het begrip onschuldigen niet. Hoe meer onschuldigen er vallen onder de ongelovigen, hoe meer haat Satan voelt tegen de slaven van God.
Aanslagen worden niet meer opgeeist, want schijnbare zinloosheid maakt ons nog kwader en dat geeft juist zin aan al-Qaeda’s strijd. Bin Laden hoopt dat zijn haat de onze aansteekt en zal leiden tot een niet te lijmen tweedeling in de wereld, een ultieme clash of cultures.

Bin Laden zelf is daar heel open in. In een rechtvaardiging van de aanvallen van 11 september 2001 houdt de al-Qaeda-leider begin oktober van dat jaar in Afghanistan een toespraak voor aanhangers. Hij zegt:
"Deze gebeurtenissen hebben de wereld verdeeld in twee kampen, die van de gelovigen en die van de ongelovigen, moge God u bij hen weghouden. Iedere moslim moet zich haasten om bij de overwinning van zijn religie te helpen. De wind van geloof is gekomen, de wind van verandering is gekomen die de onderdrukkers zal vernietigen op het eiland van de profeet Mohammed (Saoedi-Arabië), vrede zij met hem."

Khalid Khawaja, de man van de cake, is het daar volledig mee eens. "Waar wij van uitgaan", zegt hij, "is dat als er maar genoeg aanslagen plaatsvinden de christenen uiteindelijk alle moslims uit Amerika en Europa zullen gooien. Dit is erg belangrijk voor ons, want wij willen niet dat moslims zich mengen met Satan of door hem geregeerd worden. Moslims die in dienst zijn van de ongelovigen mogen niet worden begraven en gaan direct naar de hel. Alle moslims in het Westen moeten uiteindelijk in het kalifaat gaan wonen.»

Ook Hamid Gul kan zich daarin vinden, al beweert hij dat tegelijkertijd moet worden afgerekend met de joden.
"Ik heb puntsgewijs een programma ter vernietiging van de joden opgesteld", vertelt Gul tevreden. "We maken er zo’n zootje van in Irak dat Amerika het niet kan blijven volhouden. Vervolgens wil Amerika zich terugtrekken, maar dat zal Israel niet toestaan omdat Irak dan in handen valt van de heilige strijders. Dus Israel zal extra spanningen gaan creeren om de Amerikanen in het Midden-Oosten te houden. Hierdoor ziet de rest van de wereld Israel steeds meer als de spelbreker, als een obstakel naar vrede.
Misschien is de wens de vader van de gedachte, maar er zullen weer pogroms in Europa tegen de joden komen. De Europeanen hebben namelijk een traditie als het gaat om het vermoorden van joden. Israel zal vervolgens zo geisoleerd komen te staan dat alle Arabische landen hen zullen omsingelen en hen eruit zullen gooien. Ach, de joden hebben er een handje van om als natie collectief zelfmoord te plegen."

Het had allemaal heel anders kunnen aflopen. Als Osama bin Laden in plaats van in een grot in Afghanistan door de politie hallucinerend en halfnaakt was aangetroffen langs de snelweg ter hoogte van Amersfoort, was hij vast en zeker in een inrichting gestopt en kon hij na een paar jaar psychiatrische behandeling wellicht weer op een sociale werkplaats functioneren.
Maar het is gelopen zoals het is gelopen. Bin Laden zit in een ijzersterke positie. Open samenlevingen hebben eigenlijk helemaal geen antwoord. Bij iedere aanslag is de bevolking van Amerika en Europa meer genegen om haar vrijheid te verruilen voor zekerheid. Meer camera’s, meer politie, meer controle, meer wantrouwen, meer haat. Maar als we ons juist terugtrekken uit de oorlog tegen het terrorisme en hopen dat Osama een land als Nederland niet weet te vinden op de kaart, dan verzwakken we andere democratische landen en maken we het alleen maar makkelijker voor al-Qaeda om te winnen.

De teerling lijkt geworpen. De oorlog zonder einde is begonnen.

op 06 01 2007 at 03:57 schreef Paardestaart:

Sjongejonge – glashelder, net als het verhaal van Khadaffi dat ik eens geplaatst heb.
Iedereen kan het lezen, maar geen mens die we wakker van ligt. En beter, duidelijker en sinisterder kan geen kafir het toch verwoorden…
Maar er is niemand thuis, helaas

‘Wamp’? Je bedoelt Wablief, Paardje

Duh – ik kan ze echt niet uit elkaar houden..
Familie zeker?

op 06 01 2007 at 10:58 schreef wablief?:

Bij mijn weten is er geen Wampie familie van mij…ghêgh!

Als ik het stuk dat door Benedictus is geplaatst hoed heb gelezen, is de tegenstelling tussen moslims en niet moslins hetgeen waar men op uit is. Ze hebben het kennelijk nodig om hun grote profetie uit te laten komen. Misschien erg kort door de bocht, maar moeten we ze die tegenstelling dan wel geven? Hoe frustrerend zou het zijn als we constant de dialoorg blijven zoeken, en doorlopend begrip blijven tonen, ongeacht welke gruwelijke aanslagen er ook worden gepleegd? Zou dat niet tot uiterste frustratie leiden? Natuurlijk weet ik ook wel dat dit gen echt reëele optie is, voordat iedereen over me heen gaat vallen. Het kan natuurlijk oom minder zwart wit. Alles wat ik hierboven lees is erg zwart wit, kort door de bocht en zonder enige nuance. Daar in mee gaan is je laten vermurwen in hun denkpatronen.

De grootheidswaanzin die ik van de verschillende heren oppik, heeft echt weinig met de islam te maken, de islam wordt eerder gebruikt als excuus of rechtvaardiging voor hun gerootheidswaanzin. Dat is een punt van aandacht. Grote huizen, rijkdom, paleizen, privé bezit en vertier zijn nu niet bepaald de zaken die de strenge islam hoog in het vaandel heeft. Toch zijn de woordvoerders in het artikel hierboven nu niet bepaald minder bedeeld. Dat geeft in ieder geval aan hoe serieus ze het gedachtengoed van de strenge islam nemen, niet dus. Het gaat enkel om hun grootheidswaan, en nergens anders om. Het betrekken van de islam is een middel, niet meer dan dat.

Er zijn veel mensen in mmeer of mindere mate vatbaar voor de onzin die Al Queda flapdrollen uitkramen. Je kunt je afvragen waar die vatbaarheid vandaan komt. Als je de oorzaak daarvan hebt gevonden, kun je hem wellicht wegnemen. ook Al Queda staat of vat met haar aanhang.

op 06 01 2007 at 13:40 schreef Frans Groenendijk:

@Paardestaart "Iedereen kan het lezen, maar geen mens die er wakker van ligt."
Dat is niet helemaal waar. Er zijn wel wat mensen die er wakker van liggen. Er zijn zelfs mensen die wat proberen te doen. Niet alleen in de VS, India en België maar ook hier. Maar je bedoelt waarschijnlijk geen mens onder de boven-ons-gestelden.
Maar waarom op hen wachten?
Ik ben wel benieuwd of die paar mensen hier bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat de PVV een Nederlandse versie van het Vlaams Belang wordt en of de groep Wilders de aandacht kan gaan verleggen naar de internationale dreiging in plaats van zich druk te maken over opgehangen hondjes.
Moet er niet wat meer beweging in die richting komen?

op 06 01 2007 at 14:19 schreef Polleke:

Het volgende artikel beschrijft de romantisering en de mythe van Al-Andalus. Westerse wetenschappers zoals Washington Irving hebben al in de 19e eeuw de basis gelegd voor de multiculturele mythe.

De valse romantiek van Al-Andalus van auteur Navane.

op 06 01 2007 at 14:25 schreef Polleke:

Repost – link werkte niet.

Het volgende artikel beschrijft de romantisering en de mythe van Al-Andalus. Westerse wetenschappers zoals Washington Irving hebben al in de 19e eeuw de basis gelegd voor de multiculturele mythe.

De valse romantiek van Al-Andalus van auteur Navane

op 06 01 2007 at 14:44 schreef Benedictus:

Wablief, de factor tijd moet je niet onderschatten. Hoeveel tijd hebben wij nog alvorens het te laat is? Ook kan niet worden ingestaan, dat jouw oplossing – hoe erg ook de aanslagen zijn, steeds moeten wij in dialoog blijven- acceptabel blijft, vooral voor nabestaanden. Ik hoor Anneke van Gogh (moeder van Theo) nog zeggen dat zij Marokkanen nu niet als haar vrienden zag. Ze zei dit niet precies, maar het kwam daar wel op neer.

Een oplossing moet ook haalbaar zijn. Zelf zie ik als enige oplossing een grote EENSGEZINDE druk op moslimgeleerden door wereld en kerkleiders om de interpretatievrijheid van de Koran toe te staan. Paus Benedictus heeft hiervoor de eerste stap gezet, maar stond bijna alleen. De moslimgeleerden moeten dus verklaren, dat de Koran door MENSEN is geschreven en niet door GOD. Pas dan is interpretatie mogelijk! Het beste is als de moslimgeleerden dit met velen doen. Sommigen zijn te elimineren, velen tegelijk niet. Je neemt dan ook de zekerheden weg bij de Mohammed B’s en Samir A’s. Dat zal de laatstgenoemden ervan weerhouden om aanslagen te plegen. Zij voelen zich nu gesteund door de Koran. Bovendien moet duidelijk gemaakt worden dat er geen maagden "boven" wachten maar druiven. Niet de moeite dus om je voor op te blazen. De angst voor het hiernamaals en voor elkaar -zowel tussen moslims onderling alsmede tussen moslims en niet-moslims- moet worden weggenomen.

op 06 01 2007 at 17:26 schreef Frans Groenendijk:

"De moslimgeleerden moeten dus verklaren, dat de Koran door MENSEN is geschreven en niet door GOD."

En hoe groot acht je de kans dat dat gebeurt?
Het idee dat de praatjes van de ‘profeet’ van een (of de, of het) god komt ligt er aan ten grondslag dat deze krijgsheer uit de 7e eeuw nog steeds zo veel succes heeft.
Anders waren alle moslims mohammedaan.
Maar anderzijds heb je gelijk, dat is de enige manier. Die druk moet echt van alle kanten komen. Atheisten, christenen en soefi’s zullen coalities moeten vormen.

op 06 01 2007 at 17:29 schreef Paardestaart:

Dat stuk over de valse romantiek van Polleke is wel een aparte draad waardig – het sentimentele sprookje van de nobele exoot en Het Schone Ideaal van Ooit en Elders is per slot een hoeksteen van de multiculturaliteit..
Thanxs Polleke

op 06 01 2007 at 18:45 schreef wablief?:

Benedictus en Frans,

ik heb aangegeven dat het geen reëele optie is om dat idee daadwerkelijk uit te voeren, het was alleen een gedachte, ik stelde me vergenoegd de frustratie van de terroristen voor. Ghandi was iemand die de kracht van niet reageren, of in ieder geval niet met geweld reageren, heel goed doorhad, maar nogmaals, ik begrijp best dat dit in deze situatie niet werkt.

Ik begrijp best dat jullie er voor pleiten om druk uit te oefenen op de leiders van de islam. Daar ben ik op zich helemaal niet op tegen. Ik vraag me daarbij wel af of dat ( in ieder geval bij sommigen ) niet juist tot averechtse reacties leidt, dat de kont juist nog meer tegen de krib wordt gegooid. Daarom blijf ik er van overtuigd dat de bevolking, de aanhang om moet. Als een leider ziet dat zijn volgelingen niet meer willen volgen wat hij preekt, moet hij iets anders gaan preken. De lokale iranese verkiezingen zijn daar een goed vorbeeld van, Ahmedinejad moet zich meer op de binnenlandse econoische omstandigheden gaan richten, anders kan hij in gaan pakken. Daar ligt natuurlijk een opening. Helaas is Iran een uitzonderlijk geval, het is een ( beperkte ) democratie, en is niet arabisch maar Perzisch. What’s the difference? Bij mijn weten een andere herkomst, afstamming, etniciteit. Zo hebben arabieren het mij in ieder geval verteld. Het niet arabisch zijn is ( raar maar waar ) overigens geen reden tot minachting door de arabische wereld, maar dat heeft er schijnbaar weer mee te maken dat Iran op religieus gebied van grote invloed is en door veel islamitische stromingen wordt gezien als "de hoeder van de islam". Dat zijn niet mijn woorden overigens, maar die van een Marrokaan waar ik een tijdje mee heb samengewerkt. Maar goed, het volk dus.

Misschien, bedenk ik me nu, wel twéé sporen, druk op de leiders, en het volk alternatieven in laten zien voor de strenge, strikte islam, en zelf tot nadenken aansporen. Nadenken is denk ik toch een menselijke behoefte, iedereen heeft zo z’n gedachten, probeer daar eens mee te werken.

op 06 01 2007 at 19:49 schreef Benedictus:

Wablief, natuurlijk is het werken met 2 sporen het beste. Van boven naar beneden en van beneden naar boven dus, maar……als het een religie betreft -vooral m.b.t. de islam- is van beneden naar boven moeilijk.

"Boven" wil geen macht inleveren. Zij hebben gezien hoe het bij de christenen is verlopen. Op het moment dat het eigen geweten de doorslag mocht geven en veel eigen interpretatie werd toegestaan liepen de kerken leeg. De aanzet tot hervorming kwam toen in Nederland vooral van BOVEN o.a. bisschop Bekkers. Direct werd dit opgepikt door de RK gelovigen. Met het voorbeeld van de christenen voor ogen willen de moslimgeleerden/leiders dat risico dus niet lopen.

Hoeveel moslims zouden er overblijven als de mogelijkheid van afvalligheid voorrang kreeg boven de doodstraf/uitstoting om van geloof te veranderen? De keus om moslim te blijven is dan niet meer verplicht. Vrije keuze betekent natuurlijk ook veel afvalligen en niet alle moslimbaby’s zijn dan voor het leven moslim, dus minder macht voor de imams en andere moslimleiders.

Een liberale islam zal minder groot zijn, maar wel vrij van angst. Ons belang -niet-moslims en een aanzienlijk deel van moslims- daarbij is enorm maar helaas geldt dit niet voor de moslimleiders.

"Beneden" durft niet of zelden -Nahid Selim- zelf te oordelen over het waarheidsgehalte van de Koran. Zij wachten op het oordeel van "boven". Natuurlijk beleven niet alle moslims het geloof even serieus, maar in opstand komen tegen het "Woord van God" in de Koran zie ik niet snel gebeuren. Het geeft namelijk ook een stuk houvast en je hoeft zelf niet overal over na te denken. Afsplitsingen in de islam zijn er wel -o.a. Alevieten en Soefies- maar deze splintergroepen mogen blij wezen dat zij met rust worden gelaten.

Het is al met al een MACHTSSPEL (macht en tegenmacht), waarbij de sterksten aan het langste eind zullen trekken. Dus vooral inzetten op het uitoefenen van druk door onze politieke en geestelijke -niet-moslim- leiders.

Er zijn voldoende redenen om die druk uit te oefenen. Aanslagen e.d. zijn ook oorlogshandelingen en daar mogen en kunnen wereldleiders van de landen die daaronder te lijden hebben op reageren. Niet met een kopje thee, maar passende reacties -dat hoeft geen geweld te zijn- en…van IEDER LAND dat doelwit is van moslimterreur. SOLIDAIRITEIT is van levensbelang om onze Westerse samenleving te kunnen behouden. Of de politieke wil daarvoor aanwezig is, betwijfel ik sterk. Angst en Oliebelangen spelen daar ook een rol van betekenis in. Bovendien: geld stinkt nooit!

Zie ook de cartoonrellen van 2006 en de afwezigheid van steun aan Denemarken. Zolang Denemarken de klos was hoefden andere landen niets te vrezen. Laf!

op 08 01 2007 at 12:58 schreef Elise:

In dit licht worden ook titels van sites als wijblijvenhier.nl een beetje eng

op 08 01 2007 at 18:18 schreef Bernadette:

De domeinnamen wijgaanterug.nl en op-naar-dar-al-islam zijn nog vrij. Geldt ook voor wijlustenjullieniet.nl
Allahweethetbeter.nl is ook nog vrij.

op 08 01 2007 at 18:47 schreef Peter Breedveld:

‘wijlustenjullieniet.nl’, hahaha! Meteen even claimen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS