Home » Archief » Bakker Bagger


[31.01.2007]

Bakker Bagger

Michiel Mans

Riebi10 (46k image)

Geachte heer Bert Bakker,

Bij Pauw & Witteman liet u op 29 januari zien dat u werkelijk geen fluit hebt begrepen van wat er zich in de samenleving afspeelt. Of u liegt er naar hartelust op los. Ik hoop op het eerste naïeve maar vermoed toch een meer sinistere achtergrond van uw opvattingen en uitlatingen.

In de uitzending drukte u mensen in diverse bewoordingen in hokjes. U brandde Wilders, Pastors, Verdonk en hun aanhangers en sympathisanten af. U had het over ‘door hen geëxploiteerde vreemdelingenhaat’, ‘meedeinen op racisme’, ‘meeliften op verkeerde sentimenten’, ‘sentiment in de richting van buitenlanders’. U heeft zorg om ‘de relatie tussen migranten en Nederlanders’. U kon ongegeneerd, ongestoord en zonder kritiek het algemene beeld van xenofobie onder Wilders, Verdonk en Pastors plus aanhangers neerzetten. Het maakte me woedend. Op een paar idiote uitzonderingen na, zijn deze aanhangers niet racistisch(er) of doen aan vreemdelingenhaat. U weet donders goed dat voor zover aanwezig, die angst of afkeer uitsluitend en alleen leeft in de richting van de zeer dwangmatige, dogmatische religie de islam, ‘de moslims’ zo u wilt. Voor u is angst, zorg of afkeer van de islam, synoniem met afkeer van migranten, buitenlanders of vreemdelingen. Zo worden mensen als ik (1NL stemmer), en velen met mij, constant door sommige politici en massa’s mediavoorgangers weggezet. Ik ervaar dat als schofterig en beledigend. Het is bovendien een grove leugen.

Toch mag u dat zeggen en vinden. Daar heb ik op zich geen moeite mee. Mijn incasseringsvermogen kan een tijdelijk verhoogde bloeddruk wel aan. Wat mijn woede en frustratie vooral opwekt, is dat die aldus als xenofoob weggezetten, zelden de kans krijgen om mensen als u, bij een Pauw & Witteman direct van repliek te dienen. Ik had graag in de uitzending aan tafel gezeten om uw leugens en valse voorstelling van zaken, aan de kaak te stellen.

Voor u, zo bleek, zijn er ook verschillende soorten mensen, wat gezien uw standpunten opvallend zo niet tegenstrijdig is. Er zijn voor u ‘fans van Verdonk’ en er zijn ‘gewone mensen’. Fans van Verdonk, of Wilders en Pastors, zijn naar uw idee dus geen gewone mensen. Deze aparte Homo Sapiens ondersoort lijdt volgens u ook ernstig aan het ‘kicken op het aanpakken van de islam’. Meneer Bakker, denkt u nou werkelijk dat mensen voor hun lol, ter vermaak of voor de broodnodige ’thrill’, zich tegen de islam verzetten of zich er negatief over uitlaten? Mocht Verdonk al zo dom zijn als u omschreef, uw hersenloosheid, hersendoodheid is waarschijnlijk een betere omschrijving, is bijkans grenzeloos.

U en uw correct gekaderde kompanen, hebben nog steeds niet door dat deze veelal eenzijdige en niet zelden uiterst valse voorstellingen van zaken, de polarisatie aanwakkeren. Niet alleen die tussen moslims en niet-moslims. Velen hebben inmiddels wel door dat de woede om of over de islam, in Nederland althans, vaker wordt opgewekt door uitspraken of handelingen van niet-moslims als u, dan door de korankrijsers zelf. Het is ook al een tijd geen gewone ‘wij-zij’ polarisatie meer. Het is een groeiende kloof tussen ruwweg: ‘correct links en rechts’, ‘incorrect links en rechts’ -de verzwegen groep- en ‘de moslims’. Met racisme of vreemdelingenhaat heeft het verdomd weinig te maken. Dat maakt u ervan.

Michiel Mans (1956) is grotendeels autodidact, een ‘lezer’ met interesses in geschiedenis, filosofie, politiek en wetenschap. Hij komt uit een nest van ‘boerenverstand’ aan moederskant en een ‘oud koloniaal uitzuigersgeslacht’ aan vaderskant. Een mix van Drents humanisme en rechts reactionair in een liberale, sceptische saus.

Algemeen, 31.01.2007 @ 09:55

[Home]
 

22 Reacties

op 31 01 2007 at 10:33 schreef Wampie:

Helemaal mee eens, Michiel. Een klein sprankje hoop is dat Bakker zich niet zegt te laten voorschrijven of hij van voren of van achteren neukt (interview Volkskrant). Dit als lange neus naar de vertegenwoordigers van de morele herbewapening. Zo zie je dat een klein deel van zijn hersenen nog niet is verweekt.

op 31 01 2007 at 10:40 schreef metatron:

Michiel:

Ik heb het interview met Bakker als zeer aanmatigend en arrogant beschouwd. Deze dorpse fietsenmaker, neemt nogal wat uitspraken voor zijn rekening die hij volgens mij nooit kan waarmaken. Wat wild om zich heen slaan, als een verongelijkte schrootboer voor zich uit kijkend, en een eigen gelijk houding die bijna stuitend is.
Het is dat naar binnen gekeerde en vol zelfovertuiging uithalen naar alles en iedereen, die niet wil meelopen met de heersende sociaal-maatschappelijke mores, een dictaat uit de socialistische pamfletten van de jaren zeventig.
Tja, met zo’n politieke dwaallichten heb je geen vijanden meer nodig. Hij verraadt nog liever zijn eigen liberale en democratische beginselen, dan dat hij op enig moment in de toekomst zijn ongelijk moet erkennen. Alles ten faveure van een kritiekloze houding naar een exotische woestijncultuur. Het is me wat!

op 31 01 2007 at 11:13 schreef Conan:

"Meneer Bakker, denkt u nou werkelijk dat mensen voor hun lol, ter vermaak of voor de broodnodige ’thrill’, zich tegen de islam verzetten of zich er negatief over uitlaten?"

Ik vermoed dat deze Bakker dat inderdaad denkt. In de "broodnodige ’thrill’" lijkt hij immers de rechtvaardiging voor zijn eigen gescheld en gezever te vinden. Deze man kan niet zo dom zijn dat hij zelf daadwerkelijk gelooft wat hij zegt. Hij wil het hooguit graag geloven. Vervolgens hoopt hij door de politieke correctheid van zijn wil, en het enthousiasme waarmee hij een en ander te berde brengt, persoonlijk voordeel te verwerven. Dat ging toch goed de afgelopen decennia?
Overigens ergerde ik mij niet aan de man, maar vond ik hem eerder een fraai en inzichtelijk voorbeeld van het morele failliet van het politiek correcte wensdenken.

op 31 01 2007 at 11:45 schreef Appelscha:

Verdonk xenofoob? Ze is nota bene zelfverklaard fan van Tariq Ramadan!

"Demissionair minister van Integratie Rita Verdonk (VVD) vernam half december uit de krant dat de Zwitserse islamitische filosoof gasthoogleraar ‘Identiteit en Burgerschap’ zou worden. Ze kent hem. Sterker nog: toen Ramadan een paar jaar geleden in Frankrijk als ‘gevaarlijke fundamentalist’ werd gebrandmerkt en de VS hem zijn visum afpakten, nodigde zíj hem uit voor een dîner pensant. "Ik ken de verwijten tegen hem", zegt ze. "Hij is niet de meest liberale man die je je kan indenken. Maar hij is géén fundamentalist. Zijn boodschap is dat de islam en de Europese cultuur niet strijdig zijn. Hij zegt: respecteer de wet, respecteer de regels van Nederland, en intussen kun je gewoon moslim zijn. Hij adviseerde mij om de vertrouwensbreuk met moslims te herstellen. Om een betere relatie op te bouwen, met dialoog en meer respect. Het was een interessante avond."

(…)

Verdonk zegt hetzelfde. "Na de these en de antithese komen we bij de synthese. De tolerantie van vroeger was pure onverschilligheid. Nu spreken we elkaar aan. Voorzichtig, maar toch." Zijn rehabilitatie verbaast haar niet."

http://www.msvnijmegen.nl/forum//viewtopic.php?t=347

Overigens: hoe relevant is de mening van een oud-kamerlid van D66 vandaag de dag nog?

op 31 01 2007 at 11:58 schreef marij van Eck:

Een heel goed stuk Michiel. Ik ben blij dat jij erover schrijft. Wat mij vooral enorm stoorde,wat jij ook schrijft, was de kans die Bakker kreeg om ongegeneerd zijn gal te spuwen. De sympathisanten van Wilders en Verdonk werden ook door hem natuurlijk zeer denigrerend weggezet. Alleen Gonny van Oudenallen, merkte op dat hij wel erg bot te werk was gegaan. Pauw en Witteman zaten al die uitspraken weer door stomheid geslagen aan te horen.Hoe de politiek in elkaar zit, wist Felix Rottenberg gisteren in datzelfde programma weer haarfijn uit te leggen. Als politicus heb je zoveel aan je hoofd dat je heel rustig de ene keer dit mag zeggen en de andere keer precies het tegenovergestelde. Daar moet je echt niet zo zwaar aan tillen. Zo werd Wouter Bos bij voorbaat, voor al zijn tegenstrijdige uitspraken, door deze kenner van het politieke bedrijf, de hand boven het hoofd gehouden.

op 31 01 2007 at 16:10 schreef Michiel Mans:

Met Bert Bakker ga ik graag een keer koffie drinken om uit te vogelen wat hem nou bezielt. Hij heeft best wel goede dingen gedaan. O.a. allerlei ‘gekte’ (feng shui, stiltecentrum en geestelijke zweefcursussen op kosten van de belastingbetaler) aangekaart op departementen. Daar was hij behoorlijk vasthoudend in maar kreeg te weinig bijval om een impact te hebben. Met Rottenberg ga ik liever geen koffie drinken. Ik weet niet of ik me kan beheersen. Ook een emmer thee, in plaats van koffie, zal waarschijnlijk niet helpen. Rottenberg behoort tot de club die de ongebreidelde immigratie heeft gestimuleerd, de ghettovorming en apartheid heeft laten gebeuren en doof, stom en blind bleef voor de kritieken. Jaren later maakt hij een bejubelde drieluik over de mede door hem veroorzaakte verpaupering en verislamisering van een Amsterdamse wijk. Over zijn eigen rol in dat proces, rept hij niet. Voor zover ik weet, deed niemand dat in de reguliere, correcte, media. Rottenberg ‘speelde’ de betrokken, opmerkzame observator. Een calculerend, laf en gewetenloos min mannetje.

op 31 01 2007 at 16:12 schreef Benedictus:

Van het onderstaande artikel (Bron: Volkskrant) druipt de frustratie van de heer Bakker af. Ook kwam de haat tegen het christendom van D66 weer eens boven tafel. Daar zie ik dan ook een belangrijke reden in, dat de Koran door D66 blijkbaar als een vredelievend boek wordt gezien, terwijl de Bijbel als een gevaarlijk boek wordt neergezet. Als beiden werden genoemd, zou ik daar niet eens op gereageerd hebben. Ook wordt over het hoofd gezien dat hij -Bakker- van alles kan zeggen zonder gevaar voor zijn leven zolang het over christenen gaat. Hij kan met zijn voorkeur voor de Islam in de toekomst "van een koude kermis thuiskomen". Mogelijk heeft hij vroeger slechte ervaringen gehad met een christelijke kerk, dergelijke mensen zijn nogal eens blind voor een nog veel groter "gevaar". De inperking van de vrijheid van meningsuiting is al in volle gang. Maar het is nu eenmaal gemakkelijker om alle schuld te geven aan een groep die geen geweld gebruikt. Lekker veilig dus, maar wel laf.

Totaal niet trots op Nederland
27 januari 2007 (pagina 25)
Marc Peeperkorn

Hij had het gevoel ‘uit een orkaan te stappen’ toen hij eind november de Tweede Kamer verliet. Bert Bakker over Rita Verdonk (‘miss Xenofobie’), Balkenende (‘iemand uit een reservaat’) en het nieuwe kabinet: ‘ Ik ben als de dood.’ Door Marc Peeperkorn

(foto)
Bert Bakker laat in Den Haag zijn honden uit.

Na de verkie-zingen heb ik Wilders een sms gestuurd: je hebt een kutpartij, maar persoonlijk wil ikje wel feliciteren

Debater Vriend en vijand zijn het erover eens: Bert Bakker was zijn gewicht (85 kilo) in goud waard voor D66. Ruim twaalf jaar speelde hij een prominente rol als Kamerlid voor deze partij. Bakker (48) had niet alleen de grootste portefeuille met de belangrijkste onderwerpen, hij beheerste het politieke spel als geen ander.

Begin jaren tachtig meldt hij zich als medewerker voor de D66-fractie. Na een tussenstop als hoofd voorlichting van de SER, wordt hij in 1994 Kamerlid. Daar maakt hij naam als scherp debater met een encyclopedisch geheugen. Zijn voorzitterschap (2002-2003) van de enquêtecommissie wordt alom geprezen. Vorig jaar was hij de Bekende Nederlander met het hoogste IQ (132).

Bakker is een sociaal liberaal in hart en nieren, die gruwt van betutteling en moralisering. ‘We zijn een naargeestig landje geworden.’

Tot voor kort verslond hij boeken over seriemoordenaars. Uit fascinatie voor het afwijkende, als zoektocht naar het perverse in de samenleving. Nu overweegt hij zelf zo’n thriller te schrijven, gesitueerd aan het Binnenhof. ‘De Tweede Kamer is een prachtig decor voor iemand met een serieuze stoornis. Er zitten 150 Kamerleden die allemaal lijden aan een extreme vorm van ijdelheid. Niet dat het 150 genieën zijn, maar ze hebben zich onderscheiden. En hoe groter de geest, hoe groter het beest.’
Bert Bakker (48) kan het weten. Twaalfenhalf jaar zat hij voor D66 in de Kamer. In die eindeloze aaneenschakeling van debatten liet hij zijn gedachten graag de vrije loop. Hij creëerde personages voor zijn toekomstige roman, al dan niet geïnspireerd door levende voorbeelden. ‘Jan Peter Balkenende als politiecommissaris bijvoorbeeld. Een onnozele hals, die de moord nooit zal oplossen, omdat het leven nooit grip op hem heeft gehad. Balkenende is iemand uit een reservaat, uit het Nederland van vijftig jaar geleden dat alleen bij gereformeerden nog voortleeft.’

Bakker heeft in ieder geval tijd voor zijn boek. Zeeën van tijd. De man van D66 die moeiteloos de portefeuilles financiën, economische en sociale zaken, media, zorg, buitenlands beleid en defensie combineerde, kijkt nu overdag naar de nieuwszender RTL7, zonder geluid. Geen telefoon, geen teletekst, geen spoeddebatten of journalisten die verlegen zitten om een pittige quote. Er heerst serene rust in zijn bescheiden driekamerflat in Den Haag. Slechts sporadisch verstoord door de twee honden die – meegebracht door vriendin Tanja – in het Kroatisch tot stilte worden gemaand.

Hij had het gevoel ‘uit een orkaan te stappen’, toen hij eind november de Kamer verliet. ‘Maar ik ben heel makkelijk in de stand Begin van de rest van mijn leven gegaan. Voor het eerst de sinterklaascadeaus niet op 5 december tussen 4 en 6 uur gekocht. In grote fracties heb je mensen die hun portefeuille van een vierkante millimeter geweldig opblazen, daarin zwelgen. Als dat wegvalt is dat een drama voor ze. Ik heb geen moment een klotegevoel gehad.’

Geen teleurstelling over uw lage plaats op de D66-lijst?

‘Dat was een afrekening van de partij met de fractie. Politiek is niet per se rechtvaardig. Is het rechtvaardig dat goede Kamerleden van de VVD en de PvdA moesten vertrekken, omdat een clubje tuig onder de naam Groep-Wilders de Kamer is binnengelopen met negen zetels? Is het rechtvaardig dat absolute schurken qua opvattingen, Nederland kapot zitten te maken? Is het rechtvaardig dat VVD-minister Rita Verdonk, miss-Xenofobie wat mij betreft, 620 duizend stemmen krijgt? Verdonk, die in haar eigen imago van ‘hard wijf tegen de islamieten’ is gaan geloven. Ik maak me grote zorgen, niet over mijn positie, maar om wat er met Nederland aan de hand is.’

Wat is er aan de hand?

‘Nederland heeft niet in de gaten hoezeer het de afgelopen vijf jaar is veranderd. Het begon na 11 september 2001, is versterkt onder invloed van Fortuyn. Die heeft een heleboel ratten uit de modder doen kruipen. De sluimerende onvrede wordt geprojecteerd op vreemdelingen. Dat leidt tot de idiolisering van Rita Verdonk. Het mens is echt te stom om voor de duvel te dansen. Politici hebben de verantwoordelijkheid voor een harmonieuze ontwikkeling van de samenleving. Maar Verdonk wakkert het racisme en de xenofobie aan, dag in dag uit. Verdonk gooit olie op ieder vuurtje. Omdat ze politiek gewin wil halen uit de angst voor buitenlanders, voor de islam. Rita is meer een lont in het kruitvat dan Ayaan Hirsi Ali ooit is geweest. Dat de VVD vervolgens helemaal naar rechts buigt en alles goedpraat wat mevrouw doet, is een internationale schande! Als ik mezelf maar een klein beetje fatsoen mag toedichten, moet ik eigenlijk blij zijn dat ik niet meer in de Kamer zit.’

D66 draaide afgelopen drie jaar in het kabinet mee aan de knoppen.

‘Ik was voor een restrictief vreemdelingenbeleid. Maar op een goed moment heeft Verdonk gemerkt dat ze een gevoelige snaar raakte bij al die mensen die na Fortuyn geen politiek huis meer hadden. En die snaar heet racisme. Die snaar heet: we moeten ze allemaal op een schip zetten en laten zinken. Dag in dag uit kreeg ik e-mailtjes van die achterban. NSB-leider Mussert is een intellectueel bij deze teksten. Verdonk, de VVD, Balkenende en het CDA, ze hebben dat ‘allemaal eruit’-verhaal gelegitimeerd.

‘Ik heb de omslag bij CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen meegemaakt. Begin 2006 stond in Den Haag een Syrisch gezin op de rol om uitgezet te worden. Het zoontje kwam onder een bus, benen verbrijzeld, zwaargewond in het ziekenhuis. De verwachting was dat hij zou overlijden. De immigratiedienst heeft elke dag met het ziekenhuis gebeld om te vragen of het jongetje al dood was, want dan konden de ouders worden uitgezet. Dat ging zelfs Maxime te ver, dat heeft hij mij verteld. ‘Het is doorgeslagen’, zei hij, ‘we moeten terug naar meer fatsoen.’

‘Een paar maanden later was het debat over het paspoort van Hirsi Ali. Verdonk riep (driftig stemmetje): ‘Het was allemaal niet nodig geweest als mevrouw Hirsi Ali niet had gelogen.’ Ik ontstak in woede, sloeg – dat was nog nooit gebeurd – met mijn hand op de bankjes, ik stond op en liep naar de gang. Op hetzelfde moment kwam ook Maxime aanlopen, stoom uit z’n oren. Hij zei: ‘Als dat godvergeten kutwijf nou d’r kop eens wil houden!’ Maar nee, ze moest olie op het vuur gooien. Mevrouw was de grote Rita, dat flinke wijf dat wel eens een eind zou maken aan al dat gelazer van die multiculturele samenleving.’

Die door u verfoeide Verdonk en Wilders zijn goed voor circa twintig zetels. Zeven keer D66.

‘Dat is de tragiek van Nederland. We zijn een naargeestig landje geworden. Met politici die niet meer voor hun beginselen durven te staan. PvdA-leider Bos die vóór de verkiezingen Verdonk niet naar huis durft te sturen, uit angst dat ze met een eigen partij kiezers bij hem weghaalt. Balkenende die begrip toont voor de doodstraf van Saddam Hussein, die op bezoek in Indonesië, bloost over het homohuwelijk. Het is godgeklaagd dat we onze tolerante traditie niet meer verdedigen.

‘Balkenende heeft absoluut niet in de gaten, vanuit z’n koppige Zeelandse calvinisme, dat we het Nederland van de VOC de afgelopen vijf jaar hebben verspeeld. Op het moment dat de ‘canon’ uitkwam met vijftig dingen die Nederland kenmerken, waren we het Nederland van die canon kwijtgeraakt. Ik ben absoluut niet trots meer op Nederland.

‘Neem Alexander (Pechtold, D66-leider, red.) die tijdens de verkiezingscampagne Wilders hard aanviel. Hij werd aangestoten door Femke (Halsema, GroenLinks, red.): ‘Dat moet je niet doen joh, dan krijgt ie alleen maar aandacht.’ Vervolgens had Pechtold beveiliging nodig. In zo’n land leven we nu.’

Twee politici gijzelen de rest van politiek Nederland?

‘Voor Wilders vind ik dat te veel eer. Ik kon het trouwens goed met Wilders vinden toen hij nog in de VVD zat. Op de avond van de verkiezingen heb ik hem een sms gestuurd: je hebt een kutpartij maar persoonlijk wil ik je wel feliciteren.

‘Het is vooral Rita en de angst voor de kiezer. De angst voor een nieuwe populistische revolte leidt ertoe dat politici zich ofwel bekeren tot het populisme, à la Marijnissen, of zwijgen. Laat het in godsnaam niet over integratie of Europa gaan! Kamerleden van CDA en VVD zeiden tegen mij: we schamen ons! Maar wel in stilte, in pure angst.’

Marijnissen, Wilders en Verdonk: de succesvolste politici durven juist wel hun mond open te doen.

‘Verdonk en Wilders deinen mee op racisme, Marijnissen is een simplist. Een linkse populist met z’n kretologie. Alsof heel Nederland bij de voedselbanken zit. Alsof alle ouderen in verpleeghuizen in hun uitwerpselen liggen. Volstrekte onzin, maar wel een makkelijk verhaal. Het is de nieuwe politieke correctheid: wie het hardst schreeuwt, krijgt de meeste steun. En het wordt niet weersproken. Niet door de PvdA, die partij wacht al jaren op de volgende opiniepeiling alvorens ze iets durft te zeggen. Niet door de VVD, die doodsbenauwd is dat haar rechtse achterban wegloopt met Wilders en Verdonk. En niet door D66. D66 is te lang zelf haar grootste vijand geweest.’

Bakker houdt van het rebelse. ‘Zo’n Laurens Jan Brinkhorst (D66) die als minister van Landbouw op het hoogtepunt van de mkz-crisis tegen een zaal met varkenshouders zegt: ‘Kunt u mij uitleggen waarom vooral gereformeerde boeren getroffen worden door dierziekten?’ Heerlijk, een beetje poken.’

Hand in hand hiermee gaat zijn diepgewortelde afkeer van ‘betutteling, bemutsing en moralisering’. Als jochie wilde hij al naar Den Haag, om te demonstreren tegen ‘die stomme politici’ die besloten hadden zijn favoriete radiozender Veronica uit de lucht te halen. ‘Omdat de mensen alleen naar de publieke omroep mochten luisteren. Vreselijk.’

In zijn geboorteplaats Almelo stuitte de 13-jarige Bert op de onverbiddelijke regels van de filmkeuring: Turks Fruit mocht hij niet zien. ‘Ik kon daar zo boos over worden. Vanaf dat moment wilde ik Kamerlid worden, om dit soort dingen uit te bannen.’

Uit nog vroeger jaren stamt zijn afscheid van religie. Als 9-jarige ging hij met een vriendje naar de Grote Kerk (Nederlandse Hervormd) in Almelo voor de kerstviering. ‘Als je gedoopt was, mocht je het brood, het lichaam van Jezus Christus, aannemen. Na je belijdenis mocht je ook langs de wijn. Ik was niet gedoopt, maar ik vond het ook weer zo lullig om als enige in de bankjes te blijven zitten in die immense kerk. Dus ik liep mee, kwam bij die dominee en dacht: je weet niet of God meedenkt, dus ik zal het maar vertellen. Ik ben niet gedoopt, zeg ik met een klein stemmetje, waarop de dominee me met een heel theatraal gebaar toch het brood overhandigde. Toen iedereen weer zat, hernam hij zijn preek en zei (luide stem): ‘Er kwam net jongen bij me die niet gedoopt is. Ik heb hem toch het brood gegeven. Maar ik vraag mij af hoe jij het zult redden in het leven zonder de goddelijke voorzienigheid, goedheid en weet ik wat allemaal.’ Ik dacht: wat zullen we nou hebben? Ik kreeg zo’n kop, natuurlijk. Dat heeft het moment gemarkeerd waarop ik dacht: ik heb helemaal niks met deze arrogante man die het zo zeker weet. Dominee Otten heeft mij de Kerk uitgejaagd.’

Keert de moralisering terug met een CDA-PvdA-ChristenUnie-kabinet?

‘Daar ben ik als de dood voor. Christen-democratie betekent in the end, zeker met Rouvoet en Balkenende, dat men religieuze normen, ontleend aan een gewelddadig boek van tweeduizend jaar geleden, wil gebruiken om mijn keuzevrijheid te beperken. En daar ben ik keihard tegen. PvdA’ ers willen mij onder het juk van de vakbonden en de overheid brengen. Alles moet collectief, alsof ik zelf niet kan kiezen.’

CDA en ChristenUnie met de Bijbel, de PvdA met de bonden, ze hebben het beste met u voor.

‘Pleur op! Ik ben helemaal geen lid van die kerk of bond. Balkenende die uit de Bijbel het gezag meent te halen om mij te moraliseren. Maar het is diezelfde Balkenende die kinderen van asielzoekers in de gevangenis laat creperen: dat is pas morele verdorvenheid tot in de derde graad. Ik wil de vrije keus hebben of ik iemand van voor of van achteren neuk. Daar ga ik over en niet Jan Peter Balkenende.’

De rode draad in Bakkers politieke werk is zijn strijd tegen de alles dichtregelende overheid, door hem steevast aangeduid als de ‘hindermacht’. Breek hem de bek niet open, hij heeft het aan de lijve ervaren toen zijn dochter rond 2000 ontspoorde.

‘Ze was 13, 14 jaar toen ze extreme gedragsproblemen kreeg. Onhandelbaar op school, overal, nachtenlang niet meer thuis komen, blowen, drinken. Als ze thuis was, liep ze erbij als een junk. Ze verkocht alles wat los en vast zat om aan geld te komen voor drugs. Ze ging in die tijd uit met jongens van een jaar of twintig. Ik sluit niet uit dat er sprake was van loverboys. Ik heb nooit langs de tippelzone durven rijden uit angst dat ze daar rondliep.

‘Als ouder ben je in alle staten, je zoekt hulp. De school maakt zich er van af. Het speciaal onderwijs geeft niet thuis. Je belt naar de leerplichtambtenaar die nooit terugbelt vanwege vergadering, atv of vakantie. Via de huisarts beland je bij de jeugdzorg, waar de dienstdoende psychiater ook niets kan bedenken. Maar voordat hij dat meedeelt, gaat hij eerst twee maanden op vakantie.

‘Het is een alle opzichten falend systeem. Uiteindelijk heb ik de rechter zelf gevraagd mijn kind

Zie verder pagina 26, kolom 3

Ik ben niet gelikt genoeg Vervolg van pagina 25

onder toezicht te stellen, zodat ze gedwongen behandeld kon worden. Vervolgens belandde ze wel eerst in de jeugdgevangenis, want er was natuurlijk geen plaats in een inrichting. Had ze ten slotte een plek, besteedde daar ook niemand serieus aandacht aan haar. En toen werd ze 18 en verviel de ondertoezichtstelling.

‘Vorig jaar woonde ze weer bij mij. Met Pinksteren kwam ze opeens naar beneden rennen met enorme waandenkbeelden, totale psychose. We konden haar overtuigen dat ze opgenomen moest worden. Wij naar de huisartsenpost en dan zit daar weer zo’n vent die zegt: ‘ja, het is Pinksterzondag, ik kan nu niets doen.’ Toen heb ik op de gang lopen huilen. Je zit met je kind dat haar armen kapot schraapt met scheermesjes, helemaal in de war en niemand die zich dat lot aantrekt. Toen heb ik geschreeuwd. Al die kutmensen in dit kutsysteem die allemaal zeggen dat u morgen of overmorgen maar moet terugkomen, die niet thuis geven, geen verantwoordelijkheid nemen. Je staat volstrekt machteloos.

‘Gelukkig kwam die arts op het idee het interventieteam van Parnassia, een psychiatrische instelling in Den Haag, te bellen. Daar zijn ze met haar aan de slag gegaan. Diagnose: paranoïde schizofrenie. Ik zeg niet dat het onnodig tot die diagnose is gekomen, maar haar lijdensweg was veel korter geweest als iemand in die hele keten de noodkreet van ouders en kind had opgepakt.’

Waarom heeft de politiek, inclusief D66, de jeugdzorg zo ingericht?

‘Ik herinner me een fractievergadering over de falende jeugdzorg, ik zat midden in de problemen met mijn dochter. Wat stelden de partijen voor: dat alle aanstaande ouders een folder krijgen over de risico’s van kindermishandeling… Typische Haagse politiek: het systeem faalt en dus stapelen we er weer iets nieuws boven op. Zodat er kleilagen van regels ontstaan, die kind en ouder verpletteren. Die instellingen de kans geven te zeggen als er weer een kind is vermoord: we hebben adequaat en volgens de regels en protocollen gehandeld. Weet je nog, Rita Verdonk die bij de Schipholbrand zei: er is adequaat gehandeld. Terwijl er net elf mensen waren verbrand?

‘De politiek heeft een enorme kerstboom opgetuigd met het idee dat we op die manier ook de laatste zwakke konden opvangen. Maar het gevolg is dat de mensen met de zwaarste problemen op straat lopen. En dan zegt Balkenende (opgewonden stemmetje): ‘Er moet streng worden opgetreden.’ Ik word gierend kwaad over zo’n simplistisch mensbeeld. Mijn dochter liep een keer zomaar op de snelweg, totaal van de wereld. Wat doe je als je zo iemand tegenkomt? Dan vraag je waar ze woont, belt haar ouders. Maar wat deed de politie: die gaf haar een bon, omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich had en liet haar verder lopen.’

Dat regeren voor D66 decimeren is, heeft Bakker op de voet kunnen volgen. De Kamer binnengekomen in 1994 in de grootste D66-fractie ooit – 24 zetels. Bij zijn vertrek waren er afgelopen november nog maar drie collega’s over om hem uit te wuiven. Met name 2006 was een rampjaar voor de Democraten, met als dieptepunt het gestuntel van de partij (dreigen met een kabinetscrisis, maar niet doorbijten) rond de militaire missie naar Uruzgan.

Uruzgan stond niet op zichzelf, verzekert Bakker. De opmaat voor de ‘stortvloed aan ellende’ situeert hij bijna een jaar eerder, in maart 2005. De Eerste Kamer heeft dan net het wetsvoorstel, dat de gekozen burgemeester mogelijk moet maken, naar de prullenbak verwezen, het kroonjuweel van D66-minister Thom de Graaf van Binnenlandse Zaken.

De ochtend erna is er crisisberaad bij De Graaf op het ministerie. ‘Thom zei: ‘Ik moet nu scoren met het nieuwe kiesstelsel, anders misluk ik.’ De fractie had daar absoluut geen trek in. Wij wilden ons niet doodvechten voor een stelsel dat we zelf niet eens konden uitleggen, maar ons wel tot in het stemhokje zou achtervolgen. Boris Dittrich (fractievoorzitter) was heel duidelijk: ‘Thom, je kunt ons alles vragen, maar niet dat.’ Thom heeft dat ervaren als een dolkstoot. Een dolkstoot van Dittrich, van de fractie. Toen zei De Graaf: ‘Dan kan ik alleen maar aftreden.’

Thom was woest, hij heeft acht maanden geen woord tegen Dittrich gezegd. Hans van Mierlo was ook buitengewoon boos, vooral omdat Boris verklaarde: jammer van die gekozen burgemeester, maar D66 staat voor meer dan bestuurlijke vernieuwing. Hans zei toen: ‘Boris is als de vader die op de begrafenis van zijn geliefde zoon zegt: ik heb ook nog een mooie dochter.’

Vanaf dat moment werd Boris geen enkele regie meer gegund. De kring rond Van Mierlo, De Graaf, Brinkhorst en Pechtold vond dat Boris in geen geval de volgende lijsttrekker mocht worden. Daar is gezaaid wat ons later is opgebroken.’

Begin december doet het vacuüm in leiderschap zich voor het eerst voelen. D66 en CDA eisen in de Kamer een extraatje voor de burger vanwege de gestegen energieprijzen, VVD-minister Zalm is mordicus tegen. ‘Brinkhorst wist heel goed wat wij wilden, maar gooide het op een akkoordje met Zalm. Omdat steun voor de fractie zou worden uitgelegd als steun voor Boris. Dat leidde tot een geweldige aanvaring tussen Brinkhorst en mij. Echt vloeken, met het servies gooien. En dan Brinkhorst: ‘Vrinden, vrinden, laten we het leuk houden.’ Ik antwoordde: Laurens Jan, je kunt de pot op. Het was geen prettige crisis maar peanuts met was ons nog te wachten stond.’

Uruzgan.

‘Voor de goede verstaander was al lang duidelijk dat de D66-fractie niets voelde voor de missie naar Afghanistan. Op 16 december 2005 zat ik ’s ochtends bij Boris op de kamer. Hij had aanwijzingen dat Pechtold de dag erna zou aankondigen dat D66 niet instemt met Uruzgan. Pechtold wilde zich positioneren als leider. Ik zei: dan moet jij sneller zijn. Boris heeft diezelfde dag, terwijl iedereen bij de receptie van de koningin zat, via RTL laten weten dat D66 afzag van de steun aan de missie. Brinkhorst sprong uit zijn vel, omdat hem als vicepremier de loef was afgestoken. Pechtold was ook niet blij.

‘Een week later meldde RTL dat de Uruzganmissie D66 een kabinetscrisis waard was. Dat kwam voor mij uit de lucht vallen, Boris had het erin gehangen. Dinsdagavond 17 januari was er een geheime D66-bijeenkomst in het Haagse restaurant Julien, in een apart kamertje. Boris was erbij, ik, Lousewies van der Laan, Brinkhorst, Pechtold, Eerste Kamerfractievoorzitter Eddy Schuyer en partijvoorzitter Frank Dales. Boris had een heldere lijn, de bewindslieden moesten zorgen dat de missie niet doorging of D66 zou uit het kabinet stappen. Brinkhorst was woedend. Hij wees op de aantrekkende economie, dat we daarvan zouden profiteren als we de rit afmaakten. Brinkhorst riep: ‘Dit neem ik niet voor mijn rekening. Als de fractie het kabinet opblaast, zeg ik – lid van het eerste uur van D66 – mijn lidmaatschap op.’ Schuyer reageerde onmiddellijk: ‘Dat ga ik ook doen.’ Waarop Dales zegt: ‘Het partijbestuur is unaniem, de fractie mag niet uit het kabinet stappen.’ De heren hadden het goed voorbereid.’

Het voortbestaan van D66 stond op het spel.

‘Ja. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen dreigde de D66-top te exploderen. Het was een knalhard machtspel. De enige vraag was: wie is hier de baas. Boris mocht de stekker niet uit het kabinet trekken, want dat zou hem onbetwistbaar tot leider maken. En dat kon niet, want Boris had afgedaan voor het kamp rond Van Mierlo. Ego’s gingen boven partijbelang, want zowel de fractie als de partij verloor haar geloofwaardigheid.

‘De ochtend van het Uruzgandebat, zei Boris in de fractie: ‘De missie gaat sowieso door. Uit het kabinet stappen dient geen enkel doel.’ Daar hebben we ons bij neergelegd. Tijdens het debat kon Boris niets zeggen over de chantage van Brinkhorst cs. Hij kwam in de knel, diste het verhaal op dat het dreigen met een kabinetscrisis alleen bedoeld was om de PvdA onder druk te zetten. Dat sloeg helemaal nergens op. Ik stond in de wandelgang en dacht: wat zegt ie nou? Wat een onzin! Een blackout van een kat in nood.

‘Sindsdien lagen de scherven op straat, maar het is lange tijd onduidelijk gebleven waar precies de breuken zaten. De kern van probleem was de anticipatie op het lijsttrekkerschap. Boris had gegokt en verloren. Lousewies schoof door als fractievoorzitter en zei tegen Laurens Jan, die in het vacuüm het stuur had vastgehouden: ‘De oppas kan naar huis, mama is weer thuis.’ Dat moet je net tegen Brinkhorst zeggen. Razend was ie, net als Pechtold. We hebben toen drie bijeenkomsten gehad met de hele partijtop, waarbij we elkaar allemaal de tent uitvochten. De partij was in totale ontreddering.

‘Het verklaart waarom de strijd tussen Van der Laan en Pechtold zo venijnig is geworden. Het was opgestapelde en op de spits gedreven irritatie tussen fractie en bewindslieden. En dat allemaal in een klimaat van kijvende ego’s.’

De kiezer heeft evenmin gewaardeerd dat D66 het kabinet uiteindelijk opblies om de paspoortaffaire van Hirsi Ali.

‘Het probleem was dat Brinkhorst door wilde regeren. De dag voor het debat had Hirsi Ali onder druk van Verdonk een verklaring vol excuses afgelegd. ‘Dat moeten jullie als fractie maar dragen’, zei Brinkhorst. Toen sprong Ursie Lambrechts, het enige D66-Kamerlid dat nooit van politiek gedoe verdacht kon worden, uit haar vel. ‘Dit zijn verdomme Oost-Europese situaties. Teken hier bij het kruisje voor je krankzinnigheid, anders ga je naar Siberië.’ Die woede werd in de fractie gedeeld. De nacht van het debat zijn Lousewies en ik naar Balkenende gegaan om het vertrouwen in Verdonk op te zeggen. Balkenende reageerde geëmotioneerd: ‘Dat is niet eerlijk, net nu de economie en de peilingen aantrekken.’ Op dat moment kwam Gerrit Zalm binnenvallen, behoorlijk dronken. Hij probeerde z’n gezicht in de plooi te houden en vroeg: ‘Moet ik hier misschien even aanschuiven?’ Balkenende antwoordde: ‘Nee Gerrit, nu niet. ‘Oké’, zei Gerrit ‘toedeloehoe’ en liep dansend de kamer weer uit.

Waarom heeft u zich nooit als partijleider opgeworpen?

‘Ik voel me meer spelverdeler dan spits. Het past meer bij mijn persoonlijkheid om de tweede man te zijn. Als lijsttrekker moet je ook sexappeal hebben. Ik kan best een nieuw pak kopen en er gelikt uitzien, maar ik ben geen gelikte persoon. Ik ben niet gelikt genoeg voor het leiderschap. Hans van Mierlo zei ooit over mij: ‘Jij bent de ideale adviseur. De Joop Zoetemelk van D66: lang volhouden en hoog eindigen, maar nooit de winnaar.’

Pechtold zei bij uw vertrek dat Kamer een kenner van het vrouwelijk schoon verliest. Anderen noemen u een notoire vreemdganger.

‘Ik heb een veel promiscuer naam en faam dan geschraagd wordt door de werkelijkheid. Ik houd wel erg van foute grappen, het uitwisselen van vunzigheden met ministers, die zich ook maar zitten te vervelen in de Kamer tijdens een saai debat. Daar heb ik een redelijke graad van luciditeit in bereikt. Met VVD-minister Loek Hermans verzon ik de prachtigste blondjesmoppen.

‘Pas in de laatste fase van mijn huwelijk heb ik eens een affaire gehad. Als het huwelijk een beetje sleur is geworden, blijf je toch een man. Mijn vrouw voelde het, baalde er van, ook al wist ze niets van de details. Nu ben ik al weer vijfenhalf jaar buitengewoon monogaam.

‘Tanja komt uit Vucovar, in het oosten van Kroatië, ze is 29 jaar. Haar ouders zien me nog steeds als een vervelende indringer. Hun dochter met een 19 jaar oudere man, dat is not done in hun cultuur. Ze had gewoon een leuke Balkanboy moeten trouwen. Het heeft ons bijna onze relatie gekost.

‘Ik houd van Slavische vrouwen. Ze hebben prachtige trekken, brede jukbeenderen. Daarnaast zijn ze geëmancipeerd én vrouwelijk. In Nederland zijn nogal veel geëmancipeerde vrouwen die niks meer met het vrouw-zijn te maken hebben. In Oost-Europa heeft de hele seksuele revolutie zich in versneld tempo afgespeeld na de val van de Muur. Was hier de minirok allang voorbij, liepen ze er daar in de winter mee rond. Om te laten zien dat ze onafhankelijk waren. Dat fascineert me.’

En nu?

‘Ik had altijd twee dromen: de eerste, Kamerlid worden, is uitgekomen. De tweede is een eigen radioprogramma. Ik weet nog niet of het een praat- of muziekprogramma moet worden. Muziek volg ik op de voet, ik moet mijn kinderen vertellen wat ‘in’ is. Bij een ziekenomroep beginnen lijkt me best wat. Of krijg ik nu alle ziekenhuizen aan de telefoon?’

Copyright: de Volkskrant

op 31 01 2007 at 17:05 schreef Elke:

Mja.
De Volkskrant lijkt zich meer en meer te specialiseren in marxistische sensatieverhalen, al dan niet gelogen (zie Ton Heerts).
Hoewel; ieder marxistisch verhaal is eigenlijk een pak leugens.
De marxistische waarheid lust immers niemand nog.

op 31 01 2007 at 17:07 schreef Quasimodo:

Hihi,

’t Is wel een beetje off-topic en ik heb gelukkig Bekker bij PW niet gezien. (Kijk niet zoveel televisie, maar ja ‘k woon op de Veluwe hè)Maar, ik neem aan dat eea nauw aansluit bij het hierboven weergegeven interview. En met Bakker’s opvattingen over de discussie inzake de ontwikkeling van de Nederlandse samanleving denk ik niet dat we ver komen. Een beetje een Dhimmy is het wel, maar dat zijn ze bij D66 allemaal. Verder is het teiltje met interne D66 prut en Haags braaksel wel redelijk overtuigend en voor hemzelf waarschijnlijk wel verfrissend. Hij heeft daar natuurlijk wel jaren zelf aan meegedaan. Zijn persoonlijke noten (ervaringen met de jeugdzorg oa) zijn lekker recht voor zijn raap. Hij is volgens mij ook opportunistisch genoeg om op een gegeven moment terug te komen op eerder ingenomen standpunten.

Overigens heeft Verdonk al lang bewezen over beprekte geestesvermogens te beschikken (maar daar zit bij iedereen een grens aan)met als triest hoogtepunt de affaire Hirschi Ali. Maar aan de andere kant is ze wel begonnen met een redelijk consequent vreemdelingenbeleid (wat een raar woord eigenlijk) waarin ze toch ook ruimhartig gebruik heeft gemaakt van haar zgn. discretionaire bevoegdheid.

NB: Lees ook dit ‘ns:
http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=85851

op 31 01 2007 at 18:11 schreef arnold:

Wat kun je na lezing van het interview in de Azijnbode anders concluderen dan dat BB een frust van ongekende omvang is. Wat zit er een woede en een seksuele frustratie in dat mannetje!!! Het is bijna angstaanjagend dat zo’n iemand, met een obsessie voor serial killers, volksvertegenwoordiger is geweest.
Uit het gratis verkrijgbare dagblad De Pers is de navolgende column als reactie op het interview in De Volkskrant van harte aan te bevelen:

BERT BAKKER

door Margriet van der Linden

Bert liet zich in Den Haag, in een wijk waar het altijd lijkt te motregenen, fotograferen. Op de eerste foto met het bezielende foto-onderschrift ‘Bert Bakker laat in Den Haag zijn honden uit’, laat Bert Bakker zijn honden uit. Hij draagt een grijs krijtstreeppak met daarover een zwartsuède driekwart-jas. Aan de riem twee Jack Russels, waarvan de een de lijn strak trekt om te kunnen kwijlen naar een jonge vrouw met een paard aan een tuig. De vrouw kijkt minzaam naar de ‘kuttenlikkers’, zoals Bert zijn honden noemt. Bert lijkt iets te zeggen: ‘Altijd achter de vrouwtjes aan, hè Vieswiesje, net als het baasje!’ Vieswiesje is dus een hondje met een bijzondere belangstelling, maar, in dit ‘naargeestige landje’, zoals Bert Bakker zou zeggen, is dat inmiddels een verworvenheid. ‘PLEUR OP! Ik wil de vrije keus hebben of ik iemand van voor of van achteren neuk!’ Op de tweede foto is Bert Bakker inmiddels teruggekeerd van het uitlaten. Bij het oprapen van een ‘grote hoop’ kwam er ‘GODVERDOMME!’ wat stront aan zijn handen, maar SODEFLIKKER OP’ daar kunnen die beesten niks aan doen! Plagend aait hij de honden. Donkere kringen tekenen zijn gezicht. Hij heeft de laatste jaren alleen maar te maken gehad met kutmensen in een kutsysteem! En dan nog dat KUTWIJF. Iedereen vindt het. Hij, Hans Hoogervorst, want hij was het die na een ministerraad zei: ‘Dat Ka-uu-tee-wijf!’, Maxime. Iedereen! Dat xenofobe teringkutwijf. Terwijl hij ook nog eens zijn handen volhad aan zijn psychotische dochter. Dat wisten jullie GODSKLOLERE TERINGJANTJE niet hè?! ‘Ik was bang dat mijn dochter op de tippelzone liep. Ik heb er nooit durven kijken!’ Gepijnigd probeert Bert Bakker met spuug een vlek uit de bank te vegen. Niet op de foto: Tanja, 29 jaar, uit Vucovar, geblondeerde haren. Beetje uitgroei. Aan tafel maakt ze de 1.000 wekelijkse filtersigaretten, met behulp van ‘eigen merk’-shag en een apparaatje. ‘Haar ouders vinden me een vervelende indringer ’, zegt Bert Bakker, inmiddels weer vrolijk, ‘maar ik houd van Slavische vrouwen. Ze hebben prachtige trekken. Daarnaast zijn ze geëmancipeerd én vrouwelijk.’ Tanja kijkt vermoeid op. Hoe zeg je ‘kut’ in het Kroatisch?

op 31 01 2007 at 18:51 schreef Cor:

Bwee, wat een vies mannetje.

Het is duidelijk dat Bert Bakker medeverantwoordelijk is voor het instanthouden van de schrijnende dagelijkse praktijk waar Nederlandse jongens en meiden uit een islamitische omgeving voor staan, die in het geheel geen gebruik kunnen maken van Bert bakkers "vrije keus of iemand van voor of van achteren te neuken".

Bwee, wat een walgelijk ventje, dat zegt ‘Heerlijk, een beetje poken’, wanneer zijn collega gereformeerde boeren op stang jaagt; maar de islamieten die mensen in Nederland op niet mis te verstand wijze de vrijheid ontzeggen "van voren of van achteren te neuken" geen strobreed in de weg legt. Die zelfs schande spreekt van Fortuyn, omdat Pim wel het broodnodige lef had, dat Bakker ten enenmale ontbeert.

op 31 01 2007 at 20:38 schreef babs:

Goed stuk van Michiel Mans, die zich terecht boos maakt.

Maar dat interview in de Volkskrant vind ik dus juist prachtig. Zelden een politicus zo eerlijk zien zijn. En ik ben het helemaal met hem eens dat Verdonk een populistisch monster is. Bakker vindt Wilders ook populistisch en extreem, maar bij Wilders maakt hij wel degelijk een voorbehoud. Hoewel Wilders misschien een ‘foute’ aanhang heeft, zegt Bakker niet dat Wilders echt ‘fout’ is.

Natuurlijk is Bakker naïef over de islam, die hij niet eens noemt, Bakker heeft waarschijnlijk ook nog nooit wat voor probleem dan ook met een moslim gehad. Maar dat hij zich zorgen maakt over de populistische stemming in Nederland, vind ik terecht. Op deze site schrijven veel mensen negatief over de islam, maar dat is meestal uitstekend onderbouwd. Goed onderbouwd komen sommigen tot conclusies die de mijne niet zijn, maar goed onderbouwd is het vaak wel.

Maar de manier waarop Verdonk Hirsi Ali misbruikte om haar hardheid te tonen en haar imago aan te scherpen was in mijn ogen walgelijk. Toch waren er nogal wat mensen die meteen populistisch meeriepen dat die gelukzoekster op moest rotten. Ik ben me rotgeschrokken die dag van bijvoorbeeld de comments op Geenstijl.nl. Zelfs de redactie daar schrok ervan kennelijk, want ze vonden het nodig Hirsi Ali expliciet te steunen en dat is daar niet de gewone gang van zaken.

Een ander voorbeeld: op stemwijzer was geloof ik 80% van de deelnemers tegen nieuwe moskeeën. Nu zijn hier reageerders die prima kunnen beargumenteren waarom er een bouwverbod moet komen. Maar ik weiger te geloven dat die 80% tegen moskeeën dat in hoge mate kunnen onderbouwen. Ik vermoed dat veel van die mensen gewoon tegen de islam zijn.

Bang zijn voor de islam begrijp ik en vind ik terecht. Oppassen met de islam is heel goed, maar de meesten lijken dat alleen maar te vertalen in simpele pestmaatregelen. Die tendens om de islam te discrimineren vind ik gevaarlijk. Haast even gevaarlijk als het theedrinken met extremisten.

Het theedrinken zoals ook deze week weer is misplaatst. Extremisten die onze democratie en onze vrijheid van meningsuiting willen veranderen moeten hard worden aangepakt. Maar populisten die rücksichtslos anti-islam maatregelen willen, die moskeeën blind willen sluiten, buitenlanders blind willen weren en moslims blind willen uitzetten, zijn ook een gevaar voor een democratie. Ook moslims mogen hun mening verkondingen, zelfs als die mening is dat Mo een profeet was en geen perverse tiran.

op 31 01 2007 at 20:56 schreef keesjemaduraatje:

mij vielen de twee hondjes op Bert Bakker zijn schoot het meeste op. Zie ook mijn bijdrage hierover op het extreem reactionaire en neo-conservatieve weblog:
http://keesjemaduraatje.web-log.nl/keesjemaduraatje/2007/01/twee_hondjes.html

op 31 01 2007 at 21:47 schreef Metatron:

Bertje Bakker is een naargeestig manneke. Een driftige regenjasdrager, waar de vlekken van gemorste koffie en hotdogcurry, perfect matchen met de onwelriekende zware shagdampen uit zijn vlezige mond. Als hij zijn jas uittrekt, ruik je een combinatie van muffe zweet, regenwater en bedorven sperma. Zijn brillenglazen zijn vlekkerig en klef van transpiratie en door het nerveus en continue tasten met zijn besmeurde vingers. Bert snapt niet dat mensen hem vergelijken met de ‘vieze man’. Hij snapt niet dat mensen denken dat hij een man is, die de hele dag door aan kutjes en slettebakken denkt. Hij begrijpt niet dat mensen hem niet willen zien als een intelligente en diep nadenkende man, die Nederland zijn tradities van tolerantie en respect voor nieuwkomers wil teruggeven. Een man die belezen is en geinteresseerd in slavische partizaansen, waarmee hij het vuur van de man voor een vrouw, opnieuw heeft weten te ontdekken.
Wat zijn schoonouders al wisten, weten wij nu ook en ik citeer hem: "Haar ouders zien me nog steeds als een vervelende indringer. Hun dochter met een 19 jaar oudere man, dat is not done in hun cultuur………" Een vervelende man die zich ophoudt met vrouwen die 20 jaar jonger zijn. Een vieze hollandse kleffe hap, die geilt op minirokken uit de Balkan. Die geilt op geblondeerde vrouwen met uitgroei, (vandaar dat Geert wel een potje kan breken bij hem).
En deze gederailleerde luchtfietser, wil ons wijsmaken dat we in een geperverteerde samenleving zijn terecht gekomen na de moord op Fortuyn. Een lagere schoolmeester van het type korstig en bedruimelde signatuur zal je bedoelen.
Je geeft zo’n man je bastaardteckel nog niet mee, nog niet misschien.

op 01 02 2007 at 01:45 schreef Huuskesgait:

Beter dan Michiel Mans had ik het niet kunnen zeggen. Daarom alleen wat aanvulling: Als iemand uit de buurt van Almelo, de stad waar Bert Bakker vandaan komt, schaam ik me voor zo’n mede-Tukker. Hij is blijkbaar aangestoken door de dogma’s van de Linkse Zwartekousenkerk. En bijgevolg heft hij als Ouderling van die Kerk het bestraffende vingertje. Of is het frustratie omdat hij door een Turkse medelandse van zijn Kamerzetel is gestoten, en zijn woede nu op anderen en mij, als EénNL-stemmer, wordt afgereageerd? Laat hij eens gaan kijken in Kazakhstan of Kyrgyzstan, grotendeels Islamitische landen. Ik zag er in 8 weken minder "dweilen-om-de-kop" dan in één uur wandelen door Utrecht. En ze lopen er ook niet rond met een air van "kijk mij, ik ben al bijna heilig" of "wij zijn hier binnenkort de baas". Waarom Bakker die lui dan wèl heilig verklaart is mij een kompleet raadsel!
Wat hij over Verdonk en Wilders zegt is blijkbaar verboden als het Islamieten betreft.
Wat ik wel weet is dat zo’n 9 van de 10 Asylaanvragers, die zich "Asylzoeker" noemden, dat helemaal niet waren en ONTERECHT zijn toegelaten. Nou, zulk volk noem ik KLAPLOPERS, mijnheer Bakker! Want ik weiger mee te zingen in het "Wat zijn ze Zielig"-koor en nog meer weiger ik om "Amsterdams sentimenteel" te worden en mijn verstand op nul te zetten.
Helpen waar nood is? Jawel, maar daarginds. Ze hierheen laten komen is wel het domste wat men kan doen: voor hetzelfde bedrag dat hier een asylaanvrager kost kan ik daarginds 10 man helpen!
Ik sta dan ook achter de aanpak van Verdonk, die ons heeft behoed voor een Klaplopers-Tsoenami.
Goodgoan: Huuskesgait

op 01 02 2007 at 01:46 schreef Ad:

hee, arnold, dat is mijn pseudoniem!

op 01 02 2007 at 19:41 schreef Marijke de Jonge:

Wie neemt Pauw & Witteman nou serieus? Ik lees je repliek graag en liever op internet, Michiel.

Uit het Volkskrantinterview: Vorig jaar was hij de Bekende Nederlander met het hoogste IQ (132)

Voor iemand met zo’n hoog IQ lijkt hij me een beetje dom. Maar ik vind het altijd heerlijk om mensen zo te zien leeglopen. Op papier dan.

Aaaaaa, je wilt niet opgeblazen worden?
Racist!

Oooo, je houdt niet van niks-presterende pubers met grote bekken?
Xenofoob!

Eeeee, je ziet het niet zitten voor ‘hoer’ uitgescholden te worden?
Fascist!

Uuuu, je vraagt je af hoe het moet met het onderwijs als studenten college willen over de vraag hoe groot de klomp klei was waarmee Allah Adam schiep?
Conservatief!

Iiiiiii, je ziet liever niet dat verstandige hulpverleners hun klanten gaan bestendigen in hun geloof dat schizofrenie te maken heeft met in het oor hijgende djinns?
Reactionair!

Ben ik effe blij dat ik het maar met één hersencel hoef te doen.

op 02 02 2007 at 02:52 schreef Paardestaart:

Toch slim van zo’n eenvoudige acteur, nietwaar?
Je moet ook wel een ‘anders’geletterde zijn om in deze dagen van gelijkgeschakelde hersenspoeling op je eigen verstand te durven vertrouwen :-)

Hij was bijvoorbeeld ook de enige hotemetoot die zich niet gek liet maken door het vergrootglas van de media-exposure, en niet meedeed aan de bijbehorende rellerigheid waar je in verzeild raakt als je je mee laat slepen..hij maakte gewoon een geintje!

op 02 02 2007 at 11:37 schreef Fritzie:

Mijnheer Mans,

Ik heb u toch voorgehouden niet in propaganda materiaal te trappen. U kijkt nog steeds TV Rood ? Als politiek geïnteresseerde weet u toch dat Bert door de Turkse regering in Ankara uit het Nederlandse parlement is “ge-emailed". Dat u zich nog bezig houdt met zo’n Jan Klaassen als Bakker. Dat poppentheater in Den Haag in samenwerking met de staatstelevisie is toch niet meer dan een “Vorhang”. De echte voorbereidingen op de toekomst worden elders genomen.

Afgelopen week konden we daar een glimp van opvangen. Majesteits Lakei, de op 6 Mei 2002 een, innig vrolijk, pirouette draaiende Kok, liet eventjes zijn dagelijkse bezigheid zien. De allang, schijnbaar, uitgerangeerde Oprecht Socialist, berichtte ons over de herindeling van de Provincies Zuid-, Noord-Holland en de Flevoland. Weet onze minister van Bestuurlijke vernieuwing daar iets van ? Discussies in Het parlement ? Is de bevolking van Nederland daarbij betrokken geweest ? Neen. Ja, een commissie is nog geen besluit en bla bla. En ja hoor “hoor en Wederhoor” moet ook nog gedaan worden.

Toch maar vreemd dat er geen commissie Kok is benoemd om de problematiek van Zwarte scholen aan te pakken. Een Probleem dat veel ernstiger en alweer zo’n 25 jaar oud is !
Opvallend.
Het is aardig dat u de spade ter hand genomen heeft, echter u bekrast slechts het oppervlakte.
Dieper moet die spade. Waarom Bert wel en Wim niet ?

Kijkt u s’nachts eens toch wat vaker naar de prachtige sterrenhemel ! U ziet de maan, die bijna elke dag trouw aan uw raam voorbijgaat, maar u realiseert haar invloed niet.
Om de 25 uur, en in de verre toekomst wat minder vaak, tilt dit hemellichaam u en uw dierbaren zo’n 20 Centimeter de lucht in. En niet alleen uw huis, maar ook de Domtoren, paleis op de Dam, de Euromast. Eigenlijk heel Nederland, Duitsland, en ga zo maar door.
Neen, natuurlijk heeft u dat niet in de gaten. Immers we bewegen allen in de zelfde richting en verandert er ogenschijnlijk niets ! En welke gek gaat dit nu nameten ?

Dat is nu precies wat TV Rood ons aandoet: Egalisering, één overheersende Mening !
Global Warming, stijgende zeespiegel, koraaleilanden worden verzwolgen en nog meer van dergelijke kolder wordt ons opgedrongen. Weer zo’n "Vorhang".
Koraal, het bouwmateriaal van deze eilanden groeit zo’n 30 Cm onder de zeespiegel. Niet veel dieper, want dat is het licht te zwak, maar ook zeker niet hoger want dan is te weinig voedsel.

Ga nu eens meten, pak eens een vakantiefoto van zo’n eiland en zie ! Het eiland steekt boven het water uit, anderhalve meter. Ja, de zeespiegel daalt !
Gek he ?

De reden waarom ik poppetje zoals Bert Bakker heb gemist is omdat TV Rood, vanwege dergelijke kolder, steeds vaker op Zwart gaat en er steeds naar het buitenland wordt gekeken. Niet dat de stemming daardoor verbetert, maar het helpt iets.
Zo berichtte men, vanuit het oosten, over het niet doorgaan van Mozarts “Idomeneo” door De Berlijnse Deutsche oper, dit vanwege Angst voor islamitisch geweld.
Niet alleen vertoonde de Duitse regering lafheid, maar ook de oorverdovende stilte van ”Gematigde” Islamieten was veelzeggend.

Godsamme, Mozart verbieden omdat Islamieten zich beledigd voelen !

Tot ziens op zes mei in de Korte Hoogstraat te Rotterdam !

op 02 02 2007 at 12:16 schreef Michiel Mans:

Marijke schreef,

"Voor iemand met zo’n hoog IQ lijkt hij me een beetje dom. Maar ik vind het altijd heerlijk om mensen zo te zien leeglopen. Op papier dan."

Ik gebruikte de term hersendoodheid. Het intellect is uitgeschakeld of wordt door andere zaken overheerst.

op 02 02 2007 at 12:47 schreef metatron:

Michiel: (waarschijnlijk overbodig)

Ronald Reagan reageerde al met de opmerking aan de links progressieven in Amerika: "Het is niet dat jullie dom zijn, maar jullie hersens zitten vol met verkeerde informatie."

op 02 02 2007 at 16:08 schreef Michiel Mans:

Beste Fritzie, je schreef,

"Waarom Bert wel en Wim niet ?"

Je vergeet Bos. Of Halsema. Laten we zeggen, een pijl tegelijk. Bakker was actueel en ik voelde me persoonlijk aangesproken als 1NL stemmer.

"Kijkt u s’nachts eens toch wat vaker naar de prachtige sterrenhemel ! U ziet de maan, die bijna elke dag trouw aan uw raam voorbijgaat, maar u realiseert haar invloed niet."

Zeker wel, ik ben er me ernstig van bewust dat we constant op en neer gaan door die maan en ook dat we met zo’n Mach 1.5 rondgeslingerd worden zonder eraf te vliegen dankzij G. Vandaar dat ze vaak tollen op de evenaar en nogal rustig zijn in Lapland.

"Ga nu eens meten, pak eens een vakantiefoto van zo’n eiland en zie ! Het eiland steekt boven het water uit, anderhalve meter. Ja, de zeespiegel daalt !
Gek he ?"

Nee, niet gek. Die zeeespiegel daalt en stijgt zowel met als zonder ons. Al miljoenen jaren. Dat koraal is niet gisteren gevormd. Wat onze invloed op het klimaat is, kun je over twisten maar zowel voor een accuut en reeel gevaar als een potentieel gevaar moet je maatregelen nemen. Daar er meerdere regenbuien dreigen waar gelijksoortige maatregelen voor nodig zijn, houd ik het op ‘groen’ denken. En minder denkenden, voor zover men dat uberhaupt doet.

"Godsamme, Mozart verbieden omdat Islamieten zich beledigd voelen !"

Van Bakker naar Mozart, interessante TomTom heb je. Overigens heb je wel gelijk.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS