Home » Archief » Naturisme


[06.08.2007]

Naturisme

Peter Breedveld

FKK9

Naturisme, dat was voor de Utrechtse Eline (25) en haar vriend Johan (26) een overblijfsel uit de hippietijd. Geitenwollen sokken, één met de natuur, veganisme. “We dachten dat het vooral iets voor oude mensen was”, vertelt Eline.

Maar Eline en Johan gaan regelmatig naar de sauna. En met het naaktlopen dáár hadden ze geen moeite, dus probeerden ze toch een keertje een naaktstrand. “En dat beviel zó ontzettend goed”, zegt Eline. “De rust die daar heerst. Geen herrie. Je zit niet allemaal boven op elkaar. En het is er zo ontzettend relaxed.” Op textielstranden zitten mensen volgens haar voortdurend naar elkaar te kijken. “De hele tijd checken hoe anderen er uit zien. Ik vind dat niet fijn. Het irriteert me mateloos. Op het naaktstrand heb je dat helemaal niet.”

Dat was drie jaar geleden. Na deze prettige ervaring besloten Eline en Johan dat ze zoiets ook wel in de vakantie zouden willen doen. Die zomer trokken ze naar Frankrijk, waar ze terecht kwamen op de camping Domaine d’Enriou. Hier ontdekten ze dat naturisme niet alleen geestelijke voldoening schenkt, maar ook veel praktische voordelen biedt: “Geen moeilijk gedoe in vochtige kleedhokjes, geen gesleep met je kleren, je loopt gewoon naakt vanuit je tent naar de douches”, aldus Johan. “Die open douches, die vind ik helemaal halleluja”, zegt Eline. “Alleen was ik een keer mijn bikinilijn aan het bijwerken toen er een klein jongetje bij kwam staan kijken. Ik dacht: zulke dingen kan ik misschien beter ’s avonds een keer doen.”

“Ik was me in het begin wel heel bewust van mijn naaktheid”, bekent Eline. “Ik maakte me zorgen: hoe zie ik eruit? Maar dat was na een paar uur verdwenen. Toen voelde ik me volkomen op mijn gemak.” Eén ding was wel jammer: er waren nauwelijks leeftijdgenoten op de camping. “De andere gasten waren vooral gezinnen met kleine kinderen en veertigplussers”, vertelt Johan. Er was één stel van rond de vijfentwintig, toevallig ook uit Utrecht. Daarmee konden Eline en Johan het uitstekend vinden. “Daar hebben we mee gedanst en roseetjes gedronken”, aldus Eline.

Eline heeft psychologie gestudeerd en werkt als projectcoördinator bij een railbedrijf. Johan is IT-er. Ze stemmen links van het midden, de laatste keer PvdA. Eline houdt op z’n tijd wel van een discussie over politiek. “Vooral met LPF’ers of VVD’ers. Die daag ik een beetje uit. ‘Kom maar op’, denk ik dan.”

Ze wonen in een huiselijk Utrechtse ingerichte flatwoning. Aan de muur hangen moderne kunstreproducties, op een fauteuil ligt een enorm dikke poes. Buiten is het guur, binnen zijn kaarsen aangestoken. Er klinkt salsamuziek, er staan een pot thee en een schaal Belgische wafels op tafel. Eline en Johan houden van gezelligheid. Ze zien er ook verzorgd uit. Eline is vrij modebewust, zegt ze. “Dat moet je wel een beetje zijn in deze maatschappij. Iedereen is bezig met z’n imago. ‘Hoe kom ik over, wat moet ik aan, welke sieraden draag ik hier bij?’”. Op een naturistencamping hoeft dat allemaal niet. “Dan hoef ik twee weken niet na te denken en trek ik alleen iets aan als het koud is.”

Tijdens het gesprek begint Eline steeds enthousiaster de voordelen van het naturisme op te sommen. “Ik moet zeggen dat ik mensen veel mooier vind als ze naakt zijn”, zegt ze. “Ze zijn mooi in hun puurheid.” Ze praat er vaak over met familie, vrienden en collega’s. “Wanneer mensen dan zeggen dat het niks voor hen is omdat ze zich bijvoorbeeld schamen voor hun lichaam, dan vind ik dat zo zonde. Het is zo jammer dat ze niet kunnen ervaren hoe fijn naturisme kan zijn.”

Naturisme heeft haar kijk op mensen veranderd, zegt ze. “Ik ben me nu meer bewust van hun kwetsbaarheid.” Ze is nogal bevlogen, lijkt wel een bekeerde gelovige. Ik zeg haar dat ik dat vaker heb meegemaakt, en dan juist bij vrouwen die het naturisme hebben ontdekt. “Zou het kunnen dat het komt doordat vrouwen voortdurend op hun uiterlijk worden beoordeeld?”, suggereert ze. “Het is bevrijdend om je drie weken lang niet te hoeven afvragen of je wel mooi genoeg bent.”

Voor Johan speelt dat allemaal nauwelijks. Hij vindt naturisme gewoon fijn. Het is praktisch, op de campings is meestal veel ruimte en de vriendelijkheid van de andere campinggasten is hem opgevallen. “Toen we eens een uitstapje hadden gemaakt was het heel hard gaan regenen. Onze campingburen hebben toen al onze spullen in onze tent gelegd, zodat ze niet nat zouden worden. We mochten zelfs in hun caravan komen slapen, toen het noodweer aanhield.” Zoiets hadden ze op een textielcamping nooit meegemaakt.

Wat ze ook is opgevallen, is dat de activiteiten op een naturistencamping vaak naar het ‘holistische’ neigen: yoga, massage, pottenbakken. “En we zijn ook op een camping geweest waar van je verwacht werd dat je om vier uur ’s middags meedeed met volleyballen. Anders hoorde je er niet bij”, vertelt Eline. Als er geklede tieners op de camping rond lopen, voelt ze zich een beetje ongemakkelijk. “Ik begrijp ze wel, maar als ik naakt ben, voel ik me kwetsbaarder wanneer andere mensen gekleed zijn. Ik voel me prettiger als iedereen naakt is.”

Johan vindt zichzelf geen naturist. Eline wel, wat Johan enigszins verbaast. “Niet dat ik constant naakt door het huis loop. In feite doen we maar een of twee keer per jaar aan naturisme”, zegt ze. “Toch ben ik een naturist.” Ze staan op een speciale lijst van de naturistenfederatie NFN waardoor de pers, iedere keer als die naturisten wil interviewen, al gauw bij Eline en Johan voor de deur staat. Vorig jaar zijn ze door Vrij Nederland en het damesblad Vriendin geïnterviewd. Voor Vrij Nederland zijn ze naakt gefotografeerd op het strand van Kijkduin. De redactie wilde Eline op de cover zetten, maar dat ging haar te ver. De redactie bleef echter aandringen en dat vond ze heel vervelend. Toch zijn ze er niet schuwer van geworden. Ze vinden het wel leuk als naturisten in de openbaarheid te treden. En ze zeggen niet overal ja tegen. Als ze het gevoel hebben dat een journalist er bijvoorbeeld op uit is naturisten neer te zetten als wereldvreemde brandneteltheedrinkers, werken ze niet mee. Zo heeft Eline veel kritiek op een artikel over naturisten in de Volkskrant. “De mensen die daarvoor zijn geïnterviewd, snap ik niet”, zegt ze. “Je hoort naturisten heel vaak klagen over het oubollige imago van naturisme. En dan werk je dáár aan mee!”

Eerder verschenen in het blad Naturisme.

Algemeen, 06.08.2007 @ 23:20

[Home]
 

31 Reacties

op 06 08 2007 at 23:49 schreef DvR:

Een naturiste met een bikinilijn – ik hoop voor Hafid dat hij daar overheen leest.

op 07 08 2007 at 09:35 schreef luckybee:

Bestaat de naturisme dan nog, als deze converentie zouw lukken????

http://the-gathering-storm.blogspot.com/2007/08/winds-of-war-conference-to-revive.html

op 07 08 2007 at 09:57 schreef Lagonda:

Het kalifaat herstellen? Ik moet het nog zien gebeuren.

op 07 08 2007 at 11:29 schreef Karim:

Mooi artikel. Toch, als het op naaktheid aankomt, komen altijd deze woorden van de schrijver Boris Vian bij mij naar boven: "De waarheid is simpeler en teleurstellender, net als de meeste vrouwen als je ze naakt ziet."

op 07 08 2007 at 12:55 schreef Klaas Heitinga:

Waar gaat dit over? Naturisten doen maar weinig mensen kwaad. Ze proberen nauwelijks te bekeren, dragen geen bomgordels etc. Kortom: welk maatschappelijk probleem wordt hier aangekaart? Wat mij betreft een non-item. Krijgen we nu het hele rijtje? Veganisten, zen, transcedenten,….

op 07 08 2007 at 16:01 schreef luckybee:

@Lagonda
Met ministers zo als Vogelaar en Koenders, krijgen wij de Khalifaat sneller als het ons lief zal zijn.

op 07 08 2007 at 16:27 schreef Lagonda:

Joa, maar met religieuze burgeroorlogen zoals in Irak en Gaza kan het nog wel even duren.

op 08 08 2007 at 10:32 schreef luckybee:

Niet als het ze lukt de Sharia bij ons in te voeren ;dan hebben wij ongelovigen,geen rechten meer moslims mogen ons doden en gaan straf frij,als ze gepkat worden maar wij worden gedood als we een moslim doden.Vergeet de Jizza niet dat wij moeten betalen, aan de umma, moslims worden hier van gevrijwaard; de hoogte van de Jizza bepalen de umma.Bij de Ottomanen heeft het tot requereren van de kinderen van de ongelovigen geleidt,jongens als janissaren bij de armee na islamisering, meisjes lekker de harem in, voor het welzijn van de hoge moslims heren.Van af 9 jaar mogen meiden odalisken worden.Als dit alles geregeld is, en iedereen moslim geworden is, dan komt eerst jouw burgeroorlog.

op 09 08 2007 at 17:28 schreef filantroop:

Zelf geen naturist, beken ik dol op naturisten te zijn, mits ze vrouw en onder de dertig zijn. Helaas zijn naturisten maar al te vaak ver boven de vijftig, en bedrijven ze het naturisme vooral in de nabijheid van anderen zonder vooraf eerst een welstandcommissie te raadplegen. Ieder zijn of haar passie, maar als ik soms over een duintop tuur zie ik naturisten met een bijna acrobatische gedrevenheid alles in het werk stellen hun genitaliën aan de argeloze medemens te exposeren, terwijl ik nu juist het nestelen van een wulp aan het observeren was.
Op een keer tuurde ik door mijn Zeiss en werd ik getroffen door een grillig landschap dat door een duinbrand getroffen leek. In het verkoolde struweel was geen nachtegaal meer aan te treffen en slechts een grauwe vleesvlieg maakte er nog zijn trage rondjes. Tot het landschap zich oprichtte, haar badmuts opzette en richting zee waggelde teneinde zich in de branding tussen de kwallen te werpen. Op zo’n moment ervaar ik het bestaan als een lijdensweg.

op 09 08 2007 at 17:50 schreef Ansje:

.. en jij bent zelf een jonge, gebronsde god…..?

op 09 08 2007 at 20:24 schreef filantroop:

Een atheïstische gebronsde God? Ach, voor mijn oudtante Adolphine wel, maar die is zo bijziende dat ze haar poedel onlangs in de magnetron deed en een pak andijvie uitliet.

op 13 08 2007 at 10:50 schreef dewanand:

naturisme is heel natuurlijk. Naakt is een mens zuiver en weerloos.

heel boeiend thema.

dewanand

op 13 08 2007 at 11:45 schreef Cor:

Dewanand, hoe is het met je laatste rechtszaak afgelopen? En hoe gaat het met Wieroe?

op 13 08 2007 at 16:06 schreef luckybee:

Hier wat een ouwe Shik hierover te vertellen heeft.
Kijk en luister naar de Video. Wat voor Engeland geldt geld ook voor ons, in Nederland.

http://atangledweb.squarespace.com/httpatangledwebsquarespace/another-view.html#comments

op 13 08 2007 at 22:27 schreef Jimmy:

@Luckybee

Daar word ik niet vrolijk van, wat deze man vertelt.

op 14 08 2007 at 06:40 schreef luckybee:

Tsia de islam is ook geen religie om vrolijk van te worden helaas.Alles wat wij mensen mooi en leuk vinden wordt door Mohammed de profeet verboden.Geen muziek, geen gezang,nooit mooie vrouwen mogen bewonderen,geen levende mogen afbeelden, alleen wiskundige figuren, en gestilliceerde wijnranken.Alles andere is Haram.

op 14 08 2007 at 10:20 schreef dewanand:

cor,

kijk op mijn site voor laatste nieuws rechtszaak. is wel gewonnen door mij, maar officier van justitie dreigt met nieuwe, via een vonnis van hemzelf. alles hierover komt binnen enkele weken online.

en wieroe maakt het goed. hij ving laatst twee muizen op een dag en heeft al lang geen date gehad met een mooie doekjes kat.

dewanand

op 14 08 2007 at 10:43 schreef Wampie:

Ik wil ook een doekjeskat!

op 15 08 2007 at 19:29 schreef Paardestaart:

.. en jij bent zelf een jonge, gebronsde god…..?

Nee – en daarom houdt ‘ie menslievend zijn broek aan:-)

op 16 08 2007 at 07:10 schreef luckybee:

Onze nieuwste aanwinst aan Naturisme

http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=4211&titel=De_nieuwe_%DCbermensch_heeft_schijt_aan_U_

Veel kijk en luister plezier.

op 16 08 2007 at 09:43 schreef jan techneut:

Als deze hoogopgeleide,netjese mensen maar lang genoeg PVDA blijven stemmen, wordt naturisme vanzelf verboden…

op 16 08 2007 at 11:16 schreef Peter Breedveld:

Het maakt niet uit waar een artikel over gaat; het vrouwelijk orgasme, naturisme, voor Luckybee is alles aanleiding voor zijn domme gezwets over de islam. Niet lang meer, want ik ga je er straks echt uitgooien, Luckybee.

op 16 08 2007 at 12:16 schreef filantroop:

Als filantroop doe ik het de mensheid niet aan mijn pantalon uit te trekken, Paardestaart, tenzij een welgevormde dame mij er dringend toe verzoekt. Maar, moet ik bekennen, zowel mijn eega als maîtresse verlangen absolute monogamie van mij.

Overigens, toen ik luttele jaren terug nog wel een jonge gebronsde godheid was, was ik ook al geen medestander van het naturisme. Zeker in de natuur valt er veel te vrezen voor de naakten. Voor je het weet heb je een bijziende grote bonte specht aan je geslacht. Om nog maar te zwijgen over de onlangs in ons land ontstane plaag van vale gieren, die naarstig op zoek naar vlees, een ware paranoiagolf onder de naturisten heeft ontketend. Trouwens, waakt voor penisnijdige nonnen. Die zijn nog erger dan vale gieren.

op 16 08 2007 at 15:28 schreef luckybee:

@Peter Breedveld zijn al je plaatjes en foto’s opgeraakt Peter? PS ik was niet de Rapper dat was een Marokaan. sorry hoor.Ik heb je al eenst gezegd op deze Web Site of blogg ben je de baas. Doe wat je niet laten kan.Ik laat mijn critiek aan de islam door niemand verbieden.

op 16 08 2007 at 21:05 schreef Compli:

Pas op, hoor, LB: hij meent het echt!

op 16 08 2007 at 21:14 schreef Compli:

Leuk, overigens, dat stukkie over naturisten. Ik moest stiekum wel even lachen om Eline’s observatie:

Op textielstranden zitten mensen volgens haar voortdurend naar elkaar te kijken. "De hele tijd checken hoe anderen er uit zien. Ik vind dat niet fijn. Het irriteert me mateloos. Op het naaktstrand heb je dat helemaal niet."

Ik kan je uit ervaring meedelen dat voor dit opvallende fenomeen, dat naturisten elkaar niet zo checken, maar één reden is: als ze het wel zouden doen, deed het 9 van de 10 keer teveel pijn aan de ogen. Het is en blijft nu eenmaal een feit dat het gros der naturisten er in hun adams- of evakostuum niet bijzonder appetijtelijk uitziet.

(En voordat iemand zich afvraagt of ik zelf dan wel een gebronsde Adonis ben: zodra het Hollandse weer een beetje gaat meewerken, schiet het qua kleur in ieder geval al aardig op)

op 16 08 2007 at 21:18 schreef Peter Breedveld:

Observaties zoals die van Compli en Filantroop zijn net zo voorspelbaar als ze goedkoop zijn (maar wel bedankt voor het on-topic blijven) en ze missen de essentie van het hierboven betoogde volledig.

op 16 08 2007 at 21:38 schreef Compli:

Tsja, het kan natuurlijk ook te maken hebben met mijn lichte afkeer van ‘lekkere gekke losse mensen’. Daarmee bedoel ik die lieden, die het ware leven trachten te ontvluchten door zich toe te leggen op allerlei zweverige tijdverdrijven. In gedachten schaar ik naturisten daar ook altijd onder.

Deze vond ik trouwens ook niet bijzonder sterk:
"Toen we eens een uitstapje hadden gemaakt was het heel hard gaan regenen. Onze campingburen hebben toen al onze spullen in onze tent gelegd, zodat ze niet nat zouden worden. We mochten zelfs in hun caravan komen slapen, toen het noodweer aanhield." Zoiets hadden ze op een textielcamping nooit meegemaakt.

Dat is op de meeste campings vrij gebruikelijk. Bepaalde jeugdcampings uitgezonderd. Ik vraag me bij zo’n opmerking onmiddellijk af of de twee hoofdfiguren wel zo ‘met beide benen in het leven staan’ en moet mijn best doen een neiging om zekere vooroordelen bevestigd te zien te onderdrukken.

op 16 08 2007 at 21:44 schreef filantroop:

Misschien goedkoop, hoewel ik als filantroop veel uitgeef conform mijn goede naam, Breedveld.

Maar toch nog even over de essentie van bovenstaand onderwerp:

“@Lagonda
Met ministers zo als Vogelaar en Koenders, krijgen wij de Khalifaat sneller als het ons lief zal zijn.”

Of ging het toch over naturisme?

op 18 08 2007 at 20:58 schreef dewanand:

peter breedveld,

ik mis toch plaatjes van mooie doekjes meiden in superminirok, geheel conform de koran.

motto moderne moslimmeiden:
doekje aan, broekje uit.

islam was al sedert achtste eeuw moderner dan het westen.

dewanand

op 19 08 2007 at 13:34 schreef Cor:

Leuk – in plaats van ‘moslima’ zeggen we voortaan ‘doekjespoes’.
"De doekjespoes liep consequent twee meter achter haar baasje."

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS