Home » Archief » Octobriana


[28.01.2008]

Octobriana

Peter Breedveld

rood_jan2008_10 (34k image)
Illustratie: Robi Roboter

Een schaarsgeklede seksbom met superkrachten en een paar enorme borsten, een kruising tussen Brigitte Bardot en Superman. Octobriana was een Russische superheldin die in de jaren zestig streed voor de idealen van de communistische revolutie van 1918, de ‘Oktober Revolutie’. Geen vriendin van de Sovjetregering, deze Octobriana. Zij was ontsproten aan de geesten van een aantal recalcitrante jongeren die zich hadden verenigd in de Progressieve Politieke Pornografie Partij (PPP). De leden van de PPP waren gedesillusioneerd omdat de Sovjet-Unie, in plaats van een rechtvaardige samenleving, was verworden tot een totalitaire maatschappij van onderdrukking en vervolging.

‘Octobriana’ betekent zoveel als ‘de geest van de Oktober Revolutie’. Ze stond voor alles waar de Sovjetburgers alleen maar van konden dromen: rechtvaardigheid en vrijheid. Ze beleefde de meest bizarre avonturen. Zo bestreed ze een gigantische radioactieve walrus in Rusland en moest ze in China het vege lijf zien te redden temidden van een kudde op hol geslagen bisons.

Geïnspireerd door de Russische bezetting van Hongarije verzonnen de makers van Octobriana een verhaal waarin de Soviets probeerden de Verenigde Staten op de knieën te krijgen met behulp van de Jivaro-indianen uit het Amazone-gebied. De Jivaro’s richtten met hun blaaspijpen en vergiftigde, dodelijke pijlen een ware chaos aan in de VS. Octobriana wist ze echter met de hulp van Noord-Amerikaanse Apache- en Sioux indianen te verslaan.

Zo’n staatsgevaarlijke strip konden de Soviet-autoriteiten natuurlijk niet dulden. De politie en de geheime dienst maakte jacht op de leden van de PPP en probeerde zoveel mogelijk exemplaren van het blad Mtsyry, waar de strip over Octobriana in verscheen, in handen te krijgen en te vernietigen.

Eén van de mannen achter Octobriana, de van oorsprong Tsjechische Petr Sadecky, wist naar West Europa te ontkomen, waar hij begin jaren zeventig een boek publiceerde: Octobriana and the Russian Underground. Octobriana groeide hier uit tot een cultfiguur. Overal dook ze op in populaire kunstuitingen. Geheel in de geest van de pure communistische idealen bezat namelijk niemand het auteursrecht op de Russische superheldin. Ze was van niemand, en tegelijkertijd van iedereen. De Britse activistische striptekenaar Bryan Talbot heeft haar gebruikt in zijn werk, en in Amerika inspireerde ze onder andere striptekenares Trina Robbins.

Ook rockster David Bowie raakte in de ban van Octobriana. Hij liep jarenlang rond met het plan om een film over Octobriana te maken, waarvoor hij de liedjes al had geschreven. Voor de hoofdrol had hij de popzangeres Amanda Lear weten te strikken. Uiteindelijk is er van zijn plannen echter niets terechtgekomen. Bowie had trouwens een leren jasje waar de stripfiguur op stond afgebeeld en dat is gejat door de Nederlandse popjournaliste Elly de Waard. Daarover is hij nog steeds geweldig gepikeerd. Bij tijd en wijle brengt hij het ter sprake.

Octobriana speelt een belangrijke rol in het album Cacoïne en Commando’s uit de Agent 327-reeks van Martin Lodewijk. Lodewijk heeft wel haar naam veranderd in ‘Novembriana’. Daar heeft hij een goede reden voor, want de Oktober-revolutie vond eigenlijk in November plaats. Dat heeft te maken met een het feit dat in Rusland ten tijde van de revolutie een andere kalender werd gebruikt dan in het Westen.

Octobriana (65k image)

Eerder gepubliceerd in De Haagsche Courant.

Algemeen, 28.01.2008 @ 13:49

[Home]
 

16 Reacties

op 28 01 2008 at 21:14 schreef Loor:

Peter, mooi! Inspirerend ook…

op 28 01 2008 at 21:51 schreef Naakte molrat:

Zou ze dat jasje nog hebben?

op 29 01 2008 at 08:38 schreef Zabu:

Ja dat jasje heeft ze nog en ze is er nog trots op ook dat ze het gestolen heeft, geeft het volmondig toe en weigert het af te staan ondanks diverse serieuze pogingen om het aan de rechtmatige eigenaar te doen toekomen. Ik herinner me een interview met de dievegge gelezen te hebben waarin zij de diefstal goedpraat met een beroep op de romantiek van de rock, zoiets als ‘dat was in die tijd heel gewoon’.

op 29 01 2008 at 09:07 schreef Zabu:

En o ja, de journaliste beweerde in het interview ook dat zij persoonlijk medeverantwoordelijk was voor het succes danwel doorbraak van bowie.

op 29 01 2008 at 10:03 schreef Peter:

In Opinio blaast ze nogal hoog van de toren over de affaire, en stelt ze dat Bowie rijk genoeg is om een nieuw jasje te laten maken of iets van die strekking. Opmerkelijk voor een conservatief blad. Kennelijk is het wel cool om van rijke mensen stelen als je Fortuynist bent. Ik stel me zo voor dat het verontwaardigde geloei uit dezelfde hoek niet van de lucht zou zijn als een dergelijk betoog geschreven zou zijn door – ik noem maar een fictieve naam – Aicha Bouali in Vrij Nederland.

op 29 01 2008 at 10:17 schreef Paco:

Vanuit de socialitisch-rode hoek gezien kijk ik er totaal niet vreemd van op, het stelen van rijken geprogageerd wordt dan wel goedgepraat wordt. In principe doet de regering dat hier ook alleen noemen zij dat anders, u kent de kreten wel.

Dat mooie jasje moet ze ook houden en die man die erbij staat heeft een mooie pet op. Ik hou zowiezo van uniformen op één uitzondering na, die van onze politie.

op 29 01 2008 at 12:20 schreef Tofuburger:

Doelgroep van Opinio: oude hippies die geld zijn gaan verdienen en het rode experiment hebben zien mislukken. Dit stuk was een heimwee-naar-vroegerverhaal. En rood jasje als witte fiets. Maar wat is er met die liedjes van Bowie gebeurd?

op 29 01 2008 at 12:26 schreef Peter:

Bowie maakt nog steeds erg mooie liedjes.

op 29 01 2008 at 12:43 schreef DvR:

Ik zit me suf te peinzen waar ik die Octobriana van ken. Heeft ze misschien ooit op een platenhoes gestaan?

Volgens haar bedenkers was ze geënt op een "Angelic Maiden Who Turned Into A Devil And Was Old As The Sun" – grappig hoe dingen soms op hun plaats vallen, na de recente discussies over engelen en devil girls.

op 29 01 2008 at 12:49 schreef Lagonda:

Op die foto lijkt ze erg op Nina Hagen.

op 29 01 2008 at 13:00 schreef Paco:

Met George Maikeal zeker. Bah, om misselijk van te worden.

Ja ze lijkt inderdaad Nina Hagen. Top off de bill

op 29 01 2008 at 13:11 schreef Lagonda:

*swingneger doet een dansje*

op 29 01 2008 at 13:12 schreef DvR:

Swingneger to the rescue! :-)

Daar heeft ze inderdaad veel van. Maar ook van zo’n amazone uit de oude Tarzan films:

De hoes waarmee ik me vergiste is waarschijnlijk die van Martin Denny’s "Exotica" uit de 50er jaren, bekend van het nummer Wimoweh. Daarop staat ook een dame met een dingetje op haar voorhoofd, maar die ziet er bij nader inzien veel braver uit. Afijn, ze raakt een hoop archetypen.

op 29 01 2008 at 13:35 schreef Ludo:

Ik moest meteen aan Gwen Stefani denken toen ik haar zag. Alleen de grote van de borsten vertekenen dat beeld een beetje.

op 29 01 2008 at 15:46 schreef daniel:

Ik vind eigenlijk wel dat een communistische superheldin rood haar moet hebben.

Overigens vraag ik mij hevig af of je wel een Octoberiana krijgt als je Brigitte Bardot en Superman met elkaar kruist. En niet bijvoorbeeld een Christopher Reeve met borsten, of een Brigitte Bardot met een cape en een baard.

op 30 01 2008 at 01:06 schreef barry:

Zoals Hannie Schaft. Nederland mocht onlangs twee planetoïden een naam geven. Nr 85119 kreeg de naam Hannie Schaft en de ander is vernoemd naar niemand minder dan Prin Willem van Oranje. Het viel mij twee of drie jaar geleden al op dat Maxima tijdens dodenherdenkening zich volgens een soort Hannie Schaft heeft laten stylen. Het is wat voor een juntadochter. Misschien dit jaar als Octoberiana

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS