Home » Archief » Astro TV


[09.03.2008]

Astro TV

Bart Klink

araki9 (25k image)
Nobuyoshi Araki

Astro TV is een programma dat dagelijks wordt uitgezonden op NET5. Kijkers kunnen opbellen ‘met al hun levensvragen’ die vervolgens beantwoord zullen worden door de vrolijke astromuts Sonia Pereira, een ‘medium’ dat contact heeft met ‘gene zijde’. Het antwoord krijgt u uiteraard niet voor niets, elk gesprek kost 1,30 euro. Ook bent u niet direct in de uitzending als u belt, zoals gesuggereerd wordt, maar moet u eerst door een toevalsronde waar u slecht een kans van één op tien hebt om door te komen. Voor elke poging betaalt u weer die 1.30 euro. Misleiding dus, en nog dure ook.

Ik kan het nooit laten om even een stukje te kijken als ik toevallig langs het programma zap. De antwoorden die gegeven worden zijn meestal óf onjuist, open deuren, óf zo vaag dat ze op bijna iedereen van toepassing kunnen zijn. Foute antwoorden worden meteen vergeten en vage antwoorden worden gemakkelijk door de beller zelf geïnterpreteerd als accuraat, waardoor het net lijkt alsof de astromuts werkelijk iets zinnigs verteld heeft.

Dit heeft iets vermakelijks, maar ook iets verwerpelijks. De mensen die bellen en in de uitzending komen zijn vaak geestelijk labiel (hebben net een dierbare verloren, zitten in financiële of relationele problemen enz.) en zijn daardoor een makkelijke prooi voor charlatans. Aangezien ze eerst door de toevalsronde moeten zijn gekomen (elke poging à 1,30 euro), zijn ze al het nodige geld kwijtgeraakt voordat ze überhaupt in de uitzending komen. En dat terwijl sommige mensen juist bellen omdat ze financieel in de problemen zitten! Het verbaast mij steeds weer hoe simpele zieltjes in deze oplichterij trappen. Het zijn trouwens vaak vrouwen die bellen (sorry dames, het is echt zo).

Om astromuts Sonia eens te confronteren met de onzin die ze uitkraamt, besloot ik een tijdje geleden te bellen (ik wist toen nog niets van de selectieprocedure). Ik zou me voordoen als iemand die net zijn broertje verloren had, vlak na een ruzie met hem, en wilde weten hoe het hem verging. Uiteraard zou Sonia mij vertellen dat hij in ‘het licht’ leeft, het goed met hem ging en ik me vooral nergens zorgen om hoefde te maken. Een dergelijk antwoord krijgen bellers namelijk steevast op zo’n vraag. Nooit iets negatiefs, alles is altijd pais en vree. Dat is namelijk wat de bellende mensen willen horen.

Vervolgens zou ik haar confronteren met het feit dat mijn broertje zonder geruzie in levende lijve naast mij zit en alles wat zij zojuist heeft gezegd dus onmogelijk waar kan zijn. Kortom: dat ze de boel aan het bedonderen is. Helaas is het me niet gelukt. Na drie keer niet door de selectieprocedure te zijn gekomen (en dus 3,90 euro lichter te zijn), besloot ik er verder geen geld aan te verkwanselen. Jammer, want het zou een mooie stunt zijn geweest als ik haar hier en plein public op kon wijzen.

Een ander onderdeel van Astro TV zijn de horoscopen. Iedereen is wel enigszins bekend met astrologie: de stand van de hemellichamen tijdens je geboorte bepalen in belangrijke mate je persoonlijkheid en levensloop. Gelukkig nemen niet veel mensen dit serieus, al zijn er nog steeds genoeg mensen en zelfs bedrijven die bij belangrijke beslissingen bij de sterrenwichelarij te rade gaan.

Slechts weinig mensen beseffen dat astrologie ons terugbrengt naar de tijd vóór Copernicus, waarin onze aardkloot het centrum van het universum was. We zijn niet de tweebenige apen in een uithoek van het heelal die op kosmische schaal niets voorstellen, zoals de moderne wetenschap heeft laten zien, maar het middelpunt van het universum waarom alles draait. Voor bepaalde mensen is dat blijkbaar een prettig idee, voor mensen met gezond verstand is het humbug, boerenbedrog.

Hier is een heel aardig experiment te zien van de Britse goochelaar en scepticus Derren Brown. Hij deed zich voor als een astroloog en trok voor een aantal jongeren (waarschijnlijk studenten) een uitgebreide persoonlijke horoscoop. De jongeren zijn duidelijk onder de indruk en zijn verbluft door de persoonlijke nauwkeurigheid. Later blijkt dat iedereen exact dezelfde horoscoop heeft gekregen en hij de horoscoop al gemaakt had voordat hij deze mensen ontmoette! Hun reactie daarop is prachtig.

Soortgelijke experimenten zijn al vaker uitgevoerd, sommige zelfs met de horoscoop van een (massa)moordenaar. De resultaten zijn steeds hetzelfde: een zeer groot deel van de ondervraagden meent dat de horoscoop precies op hem of haar slaat. Blijkbaar zit er altijd genoeg in een horoscoop waarin mensen zich kunnen vinden, ook al is deze voor een totaal ander persoon getrokken.

Ook kun je eens voor jezelf nagaan of mensen die op dezelfde tijd geboren zijn inderdaad zo veel op elkaar lijken wat betreft persoonlijkheid en levenloop, zoals de astrologie voorspelt. De meest gemakkelijk voorbeelden daarvan zijn natuurlijk tweelingen, omdat deze mensen (bijna exact) op dezelfde tijd geboren zijn. De twee tweelingen die ik ken voldoen totaal niet aan deze voorspelling. Zij verschillen net zoveel als mijn broertje en ik (3,5 jaar verschil).

Astrologie, dat volgens de Griekse herkomst van het woord ‘leer van de sterren’ betekent, is een belediging van de werkelijke leer van de sterren, de astronomie. Wie zich een beetje verdiept in de astronomie, zal versteld staan van de grandeur van het universum, van de ontelbare hoeveelheid hemellichamen, de gigantische afstanden en afmetingen en de onvoorstelbare ouderdom. Het leert ons tegelijkertijd zeer bescheiden te zijn over onze significantie in het heelal. Wie zou na het aanschouwen van de sterrenhemel met deze kennis in het achterhoofd nog terug willen naar de illusie van pre-Copernicaanse sterrenwichelarij?

Bart Klink (23) studeert bewegingswetenschappen in Amsterdam. Zodra er overtuigend bewijs is voor het bestaan van God, keert hij meteen weer terug in de boezem van de kerk die hij verliet. Tot het zover is, blijft hij de website De Atheïst beheren.

Algemeen, 09.03.2008 @ 19:29

[Home]
 

20 Reacties

op 09 03 2008 at 22:07 schreef Lagonda:

Ha, je hebt niet echt het meest geschikte moment uitgezocht om rationeel over astrologie te gaan praten, met die Mercurius-Neptunus conjunctie die momenteel in de lucht hangt.

op 09 03 2008 at 22:15 schreef Hansje Castorp:

Mooi geprobeerd, maar een beetje helderziende ziet zo’n valstrik al jaren geleden aankomen. Nogal wiedes dat je dan niet door die ’toevalsronde’ heen komt. Je poging bewijst alleen maar (weer) dat helderziendenden helderder zien dan sceptici. (Laten zich vaak niet zoveel beinvloeden door dat achterhaalde concept ‘logica’ of ‘empiricisme.’

op 09 03 2008 at 22:40 schreef Hansje Castorp:

In feite, lieve Bart, was het ook voor mij overduidelijk dat je één dezer dagen voor de zoveelste keer een stuk frustratie van je af zou proberen te wentelen. Ik herinner me sterk die ene dag in het najaar van 2005, weet je nog, die dag? Je was in een gelukkige omgeving, misschien een feest of iets dergelijks. Er was ook de invloed van een meisje, maar dat staat me niet zo helder meer voor de geest en het kan zijn dat je er zelf niet van bewust was… Hoe dan ook, het was toen dat je een flinke dip kreeg in je energie, ik weet het nog goed, ik dacht ‘och gut, dat voelt helemaal niet fijn bij die jongen!’ en het was toen dat je een belangrijke stap maakte in de richting van je huidige hobby. Het spijt me Bart, of hoe je je zelf ook moge noemen, maar die cynische houding komt voort uit ongelukkigheid: Je aura is bruin.

Om terug te komen op het stukje waarvan ik wist dat je het binnenkort zou gaan schrijven (was een gok hoor, ik wist alleen maar dat je een poging zou doen om vanuit je verbitterdheid met de wereld een slag in de rondte te maken), laat het gaan: De tranen in de baard van Neptunus zijn zout, laat ze dus daar. Zoek de geheime vrucht van je zieleroerselen.

Omdat ik nu toch zo met je bezig ben wil ik ook wel een tipje oplichten van de sluier over jouw toekomst (ja het licht van de toekomst schijnt in mijn ogen.) Weet dit, De ster van Pegasus gaat verborgen achter de staart. Daarom het advies: Richt je lans op de bron van de goudgerande vijg, dan zal het geluk je bezoeken.

op 10 03 2008 at 01:36 schreef dikdik:

http://www.klisia.net/blog/swastika.png

op 10 03 2008 at 02:33 schreef RFT:

Goede SP episode over dit onderwerp:
http://southpark.comedycentral.com/video_by_episode.jhtml?episodeId=103625

op 10 03 2008 at 12:12 schreef arend:

Goede helderzienden bestaan natuurlijk wel degelijk. Je moet ze alleen eerst even testen.
Ik bezoek ze meestal rond 2 of 3 uur ’s nachts; als de koffie klaar staat is het een goede. Als ze roepen "wat kom jij nu doen, eikel" ga ik op zoek naar een andere.

op 10 03 2008 at 13:26 schreef Bart Klink:

Heel goed Hansjes! Je lijkt me een volleerd astroloog, je uitspraken zijn immers of onjuist of vaag.

op 10 03 2008 at 16:02 schreef Conan:

"De meest gemakkelijk voorbeelden daarvan zijn natuurlijk tweelingen, omdat deze mensen (bijna exact) op dezelfde tijd geboren zijn. De twee tweelingen die ik ken voldoen totaal niet aan deze voorspelling. Zij verschillen net zoveel als mijn broertje en ik (3,5 jaar verschil)"

Tweelingen, zeker eeneiïgen, lijken enorm op elkaar. Zelfs als eeneiïgen los van elkaar opgroeien blijken hun levens vaak enorme paralellen te vertonen. Dat heeft niet direct wat met het moment van geboorte te maken, maar des te meer met het feit dat zij genetisch identiek zijn. Twee-eiïge tweelingen daarentegen zijn genetische niet indentiek en vertonen dezelde overeenkomsten (of variëteit) als ‘gewone’ broers en zussen.
Tot slot zetten tweelingen zich (zeker in de pubertijd) regelmatig af tegen hun gelijkheid, maar ook dat zegt helemaal niets over eventuele astrologische aspecten.

Kort en goed heeft dit ‘voorbeeld’ in het geheel geen betekenis voor de rest van het betoog.

op 10 03 2008 at 16:17 schreef Lagonda:

Kort en goed heeft dit ‘voorbeeld’ in het geheel geen betekenis voor de rest van het betoog.

Klopt. Daarbij zal iedere astroloog betogen dat zelfs een verschil in geboortetijd, al is het maar een paar minuten (en bij tweelingen kan er nog wel eens wat meer tussenzitten), een grote impact heeft op de geboortehoroscoop.

op 10 03 2008 at 20:28 schreef Sparta:

leuk stukje over de astrologie Bart. Lees ook eens de kritiek van Sextus Empiricus op de Chaldeeers, while you’re at it. Erg komisch.
Ik heb enige tijd geleden ook eens geprobeerd om telefonisch door te dringen tot astromuts Sonia, maar ook mij is dat niet gelukt. Zou het niet gewoon helemaal bedrog zijn, m.a.w. gesprekjes die helemaal niet live zijn maar opgenomen met ‘kijkers’ in dienst van NET5?
Maar laten we aannemen dat het allemaal ‘echt’ is. Dan vind ik de commentaren pas goed stuitend. Inderdaad bellen er veel labiele mensen op met veelal serieuze problemen. En die willen echt niet horen ‘sorry je tijd is op, er zijn andere bellers en die moeten ook een kans hebben’. Wie dat doet belazert niet alleen de kluit maar duwt deze mensen nog verder de shit in. Hier zou tegen opgetreden moeten worden, misdadig is het.

op 11 03 2008 at 12:32 schreef Conan:

Maar laten we aannemen dat het allemaal ‘echt’ is. Dan vind ik de commentaren pas goed stuitend. (…) Hier zou tegen opgetreden moeten worden, misdadig is het.

Vanwaar dat onvoorwaardelijke opkomen voor onbedaarlijke domheid? Volgens mij is het product van de betreffende dame een stuk transparanter dan bijvoorbeeld de overheid van wie je optreden vraagt.

op 13 03 2008 at 10:12 schreef Restit:

nou, jullie hebben het voor mekaar hoor.
ik bel niet meer hehehehe

op 14 03 2008 at 10:14 schreef Bart Klink:

@ Conan

“Tweelingen, zeker eeneiïgen, lijken enorm op elkaar. Zelfs als eeneiïgen los van elkaar opgroeien blijken hun levens vaak enorme paralellen te vertonen. Dat heeft niet direct wat met het moment van geboorte te maken, maar des te meer met het feit dat zij genetisch identiek zijn. Twee-eiïge tweelingen daarentegen zijn genetische niet indentiek en vertonen dezelde overeenkomsten (of variëteit) als ‘gewone’ broers en zussen.”

Dat vormt juist het probleem! Twee-eiige tweelingen zijn genetisch net zo verschillend als broertjes en zusjes die geen tweelingen zijn en kunnen ook net zo verschillend en persoonlijkheid en levenloop zijn als ‘gewone’ broertjes en zusjes. Het zou dus niet moeten uitmaken of je een twee-eiige tweeling bent, of ‘gewoon’ broertje of zusje, maar volgens de astrologie maakt dat wel degelijk uit (de stand van de sterren is bij de geboorte van een twee-eiige tweeling namelijk bijna exact identiek, maar bij ‘gewone’ broertjes en zusjes niet).

Daarnaast maakt de astrologie geen onderscheid tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen (beide worden enkele minuten na elkaar geboren), terwijl daartussen dus wel degelijk een verschil is.

Hoe je het ook wendt of keert, tweelingen blijven dus een argument tegen astrologie.

op 14 03 2008 at 10:20 schreef Bart Klink:

@ Lagonda

“Klopt. Daarbij zal iedere astroloog betogen dat zelfs een verschil in geboortetijd, al is het maar een paar minuten (en bij tweelingen kan er nog wel eens wat meer tussenzitten), een grote impact heeft op de geboortehoroscoop.”

Als het op minuten aankomt, staat de astroloog voor een nog groter probleem: Wat is de exacte tijd van geboorte? Hoe bepaal je dat? Zelf nu zitten er nog verschillen van soms enkele minuten tussen vele klokken. Hoe denk je dat dit voor het computertijdperk zat? En 500 jaar gelden? Er was toen geen enkele methode om met een exactheid van minuten geboortetijden te bepalen. Kortom: hiermee kan een astroloog zich niet redden, nog afgezien van de problemen die ik schets in mijn reactie aan Conan.

op 14 03 2008 at 23:31 schreef Patrick:

Ik denk dat je niet goed gekeken hebt naar Sonia Pereira want dan zou je gezien hebben dat het een heel integer, duidelijk en goed Medium is. Zeer gerespecteert in de media. Ze heeft zichzelf inmiddels wel bewezen denk ik. Maar types zoals jij kijken naar die tien consulten die minder goed waren ipv die honderd consulten die scherp waren.
Tja……

op 16 03 2008 at 16:16 schreef Conan:

Bart,

Astrologie beweert niet absoluut bepalend te zijn. Het zal best even willekeurig als tarotkaarten, religie en ander bijgeloof zijn, maar tweelingen als ‘meest makkelijke voorbeelden’ blijven volstrekt irrelevant.
In je reactie toon je wel aan over een opmerkelijk elastisch redeneringsvermogen te beschikken.

op 14 04 2008 at 12:36 schreef frank:

Bart,

Groot gelijk over die Sonia! Wat een onzin kraamt die uit, ik kijk graag af en toe om me te ergeren!
Je zie gelijk dat ze een malloot is. Ze verzint het terplekke! Snap niet dat het mag deze oplichting?
Mensen die haar geloven zijn zwaar in de war!
Keep up the good job Bart

op 14 08 2012 at 10:41 schreef Spanky:

Je bent een fucking wijsneus.

En God bestaat gewoon hoor, wacht maar.

op 02 04 2015 at 11:24 schreef Thea Roelofs:

het is toch abnormaal, dat er mensen zijn die hun medemens voor schut zetten, degene platkletsen vernederen en kleineren.Zou je dat leuk vinden over jou zelf. Of is dit weer vrije meningsuiting? Bah, geen woorden voor, typisch Nederlands.Zo gauw je hoofd boven het maaiveld komt,hakken ze hem eraf.

op 07 07 2021 at 10:38 schreef Sonia Pereira:

Beste heer Klink,

Uw artikel staat vol lasterpraat over mij. Ik verzoek u vriendelijk doch dringend om dit artikel te verwijderen van internet.

Met vriendelijke groet,
Sonia Pereira

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS