Home » Archief » Plat


[21.04.2008]

Plat

Traudl de Jonge

becat5 (211k image)
Paul-Émile Bécat

Bij de PvdA is men dol op lieden die ‘plat’ praten. ‘Plat’ in de zin van: praten als een tegelzetter uit – pak ‘m beet – Amsterdam Noord. Vanwege een ziekelijke hang naar de romantiek van ‘sosjale strijd’, hebben Jacques Tichelaar en Ella Vogelaar het ver geschopt in de PvdA. Jacques en Ella beheersen het ‘plat’ praten namelijk tot in de puntjes. Jacques noch Ella hebben ooit plafonds gestuukt, ketels gestookt of de kitspuit gehanteerd – maar toch praten ze alsof ze de hele dag niets anders doen.

Vroeger, maar nog niet zo heel lang geleden, ritselde het van dit soort lieden bij vakbonden. Als er weer eens gestaakt moest worden vanwege, bijvoorbeeld, vastgelopen CAO-onderhandelingen in de Grootmetaal, klommen bondsbonzen (diploma Nyenrode op zak, echt waar!) op een kistje om, met ingestudeerd plat accent, suffe arbeiders op te roepen tot ‘aksie, harde aksie!’. U kunt zich deze gênante vertoningen ongetwijfeld nog herinneren.

Bij de vakbonden zijn ze inmiddels uitgekeken op bondsbonzen met arbeidersaccent, alleen Agnes Jongerius (FNV) praat nog een beetje raar. Dat komt omdat arbeiders niet meer bestaan. Tegenwoordig ben je of flexwerker (m/v) of manager (parttime/fulltime). De Partij van de Arbeid echter moet nog wennen aan de gedachte dat arbeiders niet meer bestaan. Toch zullen de socialisten er aan moeten geloven.

Jacques Tichelaar zal – om gezondheidsredenen – niet terugkeren als fractieleider van de PvdA in de Tweede Kamer. Afgezien van zijn platte tongval kennen we Jacques vooral van gebroken verkiezingsbeloften. Onze Jacques heeft ons Europa in gezwendeld, weet u nog? Jacques Tichelaar wilde voor de verkiezingen wél een referendum over de Europese grondwet, maar daarna niet meer. De positie van Jacques was sowieso onhoudbaar. Exit Jacques met zijn platte accent.

Ella Vogelaar gaat de politiek binnenkort ook verlaten, zoveel is zeker. Ella blijkt niet in staat te ‘communiceren’. Dat wil zeggen: ze is een psychopaat van het slag Jan Pronk. Volop hoogdravende en kostbare plannen – denk aan haar ‘prachtwijken’ – maar niet in staat uit te leggen wat Nederland daar nou mee op zou schieten. Exit Jacques, exit Ella. Weg dus politici met het ingestudeerde platte accent. Einde van een tijdperk.

Historicus Traudl de Jonge (Heiligerlee, 24 oktober 1973) is als onderzoeker verbonden aan het Stutterheim Del Ferro Instituut te Amsterdam. Aan de Zuid-Afrikaanse universiteit van Witwatersrand promoveerde zij in 1999 op het proefschrift Eyewash and deceit, an introductory study of Maoism and the communist quest for a paradise.

Algemeen, 21.04.2008 @ 14:59

[Home]
 

16 Reacties

op 21 04 2008 at 15:17 schreef Dennis L.:

Dat krijg je als jij je rooie veren van je afschudt. Herfkens, Cramer en Ter Horst mochten ook wel in dat eerder genoemde rijtje.

op 21 04 2008 at 15:20 schreef fadin:

Erger dan plat praten, is liegen en draaien en daarin zijn het duo Bos en Ter Horst verus Balkenende elkaars overtreffende trap.

op 21 04 2008 at 16:13 schreef Donatien:

Wél weer hip is het provinciale accent, met name de zachte g slaat aan.

op 21 04 2008 at 19:53 schreef Betaman:

Als ik Jacques Tichelaar zie, denk ik altijd aan Michiel Romeyn van Jiskefet: "Goeiesmorgens, heren van het goede leven!"

op 21 04 2008 at 20:07 schreef Aad Leering:

Ze moeten bij de PvdA gewoon de mensen naar voren schuiven die met hun poten in de modder staan.

op 21 04 2008 at 20:36 schreef cactus:

@Aad Leering,
of mensen aannemen die ergens (maakt niet uit van welk onderwerp),iets, (al is het ook maar een heel klein beetje),snappen.
Ik heb al jaren de indruk, dat ik, kijkend naar het kabinet, of de tweede kamer, naar een soort zeer slechte, en onsmakelijke parodie van "Monty Python" zit te kijken.

op 21 04 2008 at 20:42 schreef Aad Leering:

Op hetmoment doen ze (het kabinet) zo min mogelijk, dan maken ze ook de minste brokken. Alleen het belasting innen, dat houden ze wel bij.

Maar mee eens, hoe is het mogelijk dat Donner eerst de beste was voor justitie, en nu ook de beste blijkt te zijn voor sociale zaken. Daarnaast, hij was toch weggestuurd, of gegaan, wegens incompetentie ?

Zelfde geldt voor Moeder Maria van der Hoeven, die eerst alles van onderwijs wist, maar ook op economische zaken de aangewezen persoon blijkt te zijn om haar kennis en kunde in te zetten.

Het meest trieste is dat deze twee nog met kop en schouders uitsteken boven Huizinga, Cramer en Vogelaar, qua niveau.

op 21 04 2008 at 22:34 schreef lenn:

Ben geen fan van de Pvda, maar ik denk wel dat deze lieden bijna ”verdronken zijn in eigen idealen”, ze weten niet beter, ze zijn opgegroeid in een omgeving dat de ”wereld beter kan”, Dat de wereld kan bestaan uit aangeboren criminelen en
maanaanbidders is voor hen te hoog gegrepen. Daarmee bedoel ik dat de autochtone kiezer verloochend is van deze partij.

op 22 04 2008 at 01:38 schreef Sabian:

Dikke zoen voor Traudl.

op 22 04 2008 at 08:03 schreef Bas:

Ik ben niet zo zoenerig uitgevallen,maar deze keer van mij ook een zoen.

op 22 04 2008 at 10:22 schreef Tristan:

De PVDA kan blijkbaar putten uit een groot reservoir van mannen en vrouwen die gestaald zijn in de jaren 70 met het motto van de ‘maakbare samenleving’.
Dat Jan Pronk nog steeds een graag geziene gast is op tal van PVDA-bijeenkomsten zegt al genoeg.

Oude politiek verpakt in zakken die lijden aan langdurige overgang, pseudo-dementie en een ongeneselijke politieke correctheid.

op 22 04 2008 at 12:50 schreef Jeanette:

Vroeger heette het Partij voor de Arbeid, nu Partij voor de Achteroverleuners,
ik heb het idee dat het kabinet vrijwel stilstaat en alleen op postzegelnivo beslissingen neemt. Moesten ze daarvoor nu 3 maanden op dure "maatschappelijk stage"? Weet een PvdA-man of -vrouw dan niet wat er in de samenleving leeft? Moet je daar eerst naar toe bij wijze van excursie? En de belastingbetaler – ja ook die minima – maar betalen voor deze maanden nietsdoen.
PvdA plat? Ja, van het uitgestrekt liggen niksen.

op 22 04 2008 at 16:53 schreef filantroop:

Het boven verbeelde stel musici mag er anders ook zijn. Het zal wel iets van Luigi Boccherini zijn, in een transcriptie voor fluit en harp, en met een cadens van de fluitiste.

op 23 04 2008 at 03:40 schreef fadin:

Volgens mij is die fluitiste op het plaatje hierboven de tweede vrouw van dat mannetje.

Vanavond was nieuwe voorzitter bij P.en W.
Zo ad-rem als ze reageerde in haar antwoord op de vraag van P.naar haar sterke punten!
Wat een autistische knurft en poephoofd ( sorry die woorden heb ik niet van mezelf) en wat een
charisma. Het kon het zusje van Tichelaar zijn.
Die nieuwe spindokter bij de PVDA is zijn geld dubbel en dwars waard en je ziet dat Bos weer een primma selectieprocedure gevoerd heeft.

op 23 04 2008 at 03:51 schreef fadin:

Traudl,
Intrigerende titel heeft je proefschrift.
Heeft dat "Eyewash" iets te maken met wat er op dat plaatje misschien nog staat te gebeuren?

op 25 04 2008 at 17:14 schreef Wichard:

Eindelijk een leuke column van Traudl. Hoera!

Hoe het komt weet ik niet, maar de PvdA heeft momenteel last van het D’66 virus: Wat ze ook doen, als er iets mis gaat krijgt de PvdA steevast de schuld.
Denk maar eens aan het ontslagrecht, het Irak-referendum, de schoolboeken, de Chinese asielzoekers en nu Vogelaar, waarbij zelfs haar fractiegenoten met zoveel meel in de mond moeten praten om het nog een beetje recht te lullen, dat ze haast niet meer verstaanbaar zijn.

En Balkenende grinnikt, gaat nog eens verzitten op zijn troon en deelt in alle rust de lakens uit.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JANUARI

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Kankerhomo

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O De meest gelezen stukken van 2023

O Neem PVV-stemmers serieus!

O Aylin Bilic kan beter zwijgen over Theo van Gogh

O Tegen racisme zijn is het nieuwe haatzaaien

O De beste boeken die ik in 2023 las

O Eigen vrije doorvaart eerst

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS