Home » Archief » Vrijheid en verantwoordelijkheid


[21.05.2008]

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Willem de Zwijger

nudeman009bew (371k image)

Door huiselijke omstandigheden heb ik het grootste deel van het Nekschot-debat gemist. Lees vooral ook de Pers en let op Hirsch Ballins interdepartementale werkgroep cartoonproblematiek: ‘Die was al heel lang bezig met cartoons in de zin van anticiperen op Deense situaties.’ Uiteindelijk zag ik Femke op weg naar middelbare leeftijd (welkom!) in een modern soort bloemetjesjurk, Rita in een hedendaagse outfit voor vijftigers en met nog één kruk, Rutte, de Wit, van der Ham, en allemaal fel in hun interrupties.

Ballin vond in elk geval dat Nekschot te lang opgesloten had gezeten, hij zou de redenen hiervoor en voor andere wandaden bij het OM navragen en wilde volgende week verder. De meerderheid – gemaakt na ‘enig nadenken’ door Heerts van de PvdA – wil daar niet op wachten, en wil moties. Wanneer het nu echt verder gaat (morgen?) bleef voor de kijkende leek in het ongerede. Mevrouw Verbeet hangt er in dit soort situaties voor de kijkers thuis nog wel eens een tijdstip aan, maar haar plaatsvervanger voorzag daar niet in.

Het was in elk geval vandaag diverse commentatoren en columnisten ook opgevallen dat Nekschot moest hangen als onbeduidende Ersatz voor Wilders en Fitna. Jammer dat Elsbeth Etty weer zo nodig moest beginnen met een uitgebreid ‘ik verafschuw het werk van Gregorius Nekschot’ voordat ze tot haar ‘maar niettemin…’ kwam. Slechte gewoonte. Niet terzake. Voltaire nog eens nalezen.

Echt eng was het even toen Ballin sprak over ‘de balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid’. Dit doet terugdenken aan Van den Broeks ‘vrijheid versus landsbelang’ in de Fitna-discussie. Vrijheid, met grenzen ver voorbij Nekschot, is de verantwoordelijkheid van iedere rechtgeaarde democraat.

Wie daar een tegenstelling ziet is een gevaar voor de samenleving. Dan marcheren de laarzen.

In de hoop dat de PvdA – want daar hangt het vanaf – begrijpt dat het belang in dezen dat van een minister, en ook van een coalitie, ordes van grootte overstijgt.

Willem de Zwijger is ‘de stem van politiek incorrect links’. Hij rijdt een poenige SUV.

Algemeen, 21.05.2008 @ 11:50

[Home]
 

34 Reacties

op 21 05 2008 at 12:21 schreef Tarak:

"In de hoop dat de PvdA – want daar hangt het vanaf – begrijpt dat het belang in dezen dat van een minister, en ook van een coalitie, ordes van grootte overstijgt."

De Zwijger heeft gelijk. Helaas ben ik niet overtuigd dat de PvdA dat belang zal zien. Het optreden van Heerts gisteravond heeft mij in die overtuiging gesterkt.

op 21 05 2008 at 12:33 schreef rkh:

Willem mag gezien worden. Maar wat een kantoorpikkie.

op 21 05 2008 at 12:48 schreef Jona Lendering:

Jammer dat Elsbeth Etty weer zo nodig moest beginnen met een uitgebreid ‘ik verafschuw het werk van Gregorius Nekschot’ voordat ze tot haar ‘maar niettemin…’ kwam. Slechte gewoonte. Niet terzake. Voltaire nog eens nalezen.

Is inderdaad niet terzake, maar is wel van belang: je houdt lezers die in de eerste plaats door walging over die prenten worden getroffen bij de les. De meeste lezers hebben Voltaire nooit gelezen; je kunt niet van ze verwachten dat ze -zeker na een eerste kennismaking met Nekschots rauwe werk- meteen zien waar de kern van de zaak zit. Ook mensen die de middelbare school niet hebben afgemaakt, hebben stemrecht; Etty heeft gelijk dat ze ook hen wil aanspreken.

Voor het overige ben ik van mening dat Etty’s persoonlijke geloofwaardigheid een veel wezenlijker probleem is, zoals ik al eerder op deze pagina’s betoogd. http://www.peterbreedveld.com/archives/00001072.html Iemand die een stuk moddergooien ondertekent met "professor", dient subiet door de betrokken universiteit de laan te worden uitgestuurd.

op 21 05 2008 at 12:59 schreef Tofuburger:

Het standpunt van de theocraten is inderdaad eng. Maar het wordt nu tenminste bediscussieerd in het parlement. We zullen nu kunnen zien wie er voor of tegen het vrije woord is. Mijn gok is dat EHB nu definitief met pensioen wordt gestuurd.

Etty heeft denk ik Nekschot niet helemaal gelezen. Die grap over Raul Marijnissen was bv briljant. Nekschot heeft de smakeloosheid van Hugo Brandt Corstius, maar is grappig en niet politiek correct links.

op 21 05 2008 at 13:04 schreef Tofuburger:

Ook mensen die de middelbare school niet hebben afgemaakt, hebben stemrecht; Etty heeft gelijk dat ze ook hen wil aanspreken.

Die mensen zijn toch geen doelgroep van de NRC? Etty is wel rood, maar als ze dropouts zou willen bereiken zou ze een ander medium zoeken. Ik ken trouwens iemand zonder middelbare school met een half plankje Voltaire.

op 21 05 2008 at 13:08 schreef Theo Ichtus:

Ik vind het werk van Gregorius Nekschot smaakvol.

Kunstzinnig ook. Een verfijnde penvoering en – ook heel belangrijk – zijn karikaturen zijn veel herkenbaarder dan die van veel van z’n collega’s.

Echt jammer dat het ontaarde kunst blijkt te wezen, die aanzet tot haat, discriminatie, geloofsafvalligheid en zondige gedachten.

Kunnen we geen aparte afdeling maken in de openbare bibliotheek waar het – na schriftelijke toestemming van de hoofdbibliothecaris – toch nog geraadpleegd kan worden door zeg maar de wat rijpere geesten? Je zou zelfs een speciale partijkaart of zo kunnen instellen, zodat je niet steeds die drukbezette functionaris hoeft lastig te vallen.

Dan is VVM gered, lijken wij beschaafd en kunnen we eindelijk een begin maken met het afsluiten van het Internet.

Wat in China kan, moet hier ook lukken.

op 21 05 2008 at 13:09 schreef Wampie:

Willem, interessant, maar hoe zat het met de outfits van Rutte, de Wit en van der Ham?

op 21 05 2008 at 13:11 schreef uitgeverij XTRA:

Ter info: direct na verschijning van Nekschots eerste bundel hebben we Elsbeth Etty een exemplaar bezorgd.

op 21 05 2008 at 13:13 schreef XTRA:

De NBD (Nederlandse Bibliotheekdienst) heeft Nekschots bundel teruggestuurd en (uiteraard) geen bestelling geplaatst.

op 21 05 2008 at 13:24 schreef Peter:

Ik durf te wedden dat Halsema zelfs in bloemetjesjurk nog sexy is.

Ton Heerts is – en ik gebruik de kwalificatie niet snel – een landverrader.

op 21 05 2008 at 13:26 schreef Hosseyn:

En de KB, XTRA? Moeten die geen exemplaar van álles hebben? Of het instituut voor Sociale Geschiedenis? Ik wed dat ze daar alle jaargangen ‘bluf!’ ook nog hebben.

Ik geloof dat ik liever Etty in mijn bed zou vinden dan Halsema.

op 21 05 2008 at 13:33 schreef Hosseyn:

Mag het ook allebei?

op 21 05 2008 at 13:40 schreef Peter:

Daarmee ben je officieel een freak, Hos. Of een gerontofiel, kies zelf maar.

Over Femke Halsema gesproken, ik ben erg onder de indruk van haar laatste blogbijdrage:

‘Het komt mij wel heel wrang voor dat nu juist iemand uit de school van Theo van Gogh – voor wie de moord ook persoonlijk heel beangstigend moet zijn geweest – wordt blootgesteld aan gedwongen onthulling van zijn identiteit.’

Ik heb het al eerder gezegd: Femke Halsema is de laatst overgebleven liberaal van Nederland. Als ik niet belastingplichtig was geweest, had ik op haar gestemd.

op 21 05 2008 at 13:44 schreef Peter:

Omdat jij het bent, Hos.

op 21 05 2008 at 14:03 schreef Hosseyn:

Niet te geloven. Ik had al dertig jaar geleden van die leuke franse stripbladen (L’echo des savannes geloof ik) waarin Judas de gekruisigde Jezus een stevige pijpbeurt geeft. Denk maar niet dat er iemand van wakker lag.

op 21 05 2008 at 14:08 schreef XTRA:

En de KB, XTRA?

Ha, de Koninklijke Bibliotheek is een verhaal apart. Wij werden (=ik werd) destijds gebeld door een mederwerker van KB die een exemplaar van de bundel wilde hebben. Hij vertelde uit zichzelf openhartig dat het boek een speciale behandeling zou krijgen, "net als bijvoorbeeld ‘Mein Kampf’; deze categorie boeken is alleen op speciale aanvraag in te zien."

Toen we dit in een interview naar buiten brachten, voelde de KB zich genoodzaakt om hierover een verklaring uit te brengen die erop neerkwam dat het instituut niet met een zwarte lijst werkt.

op 21 05 2008 at 14:10 schreef Wampie:

Bij Femke Halsema ging het om een laag uitgesneden, strakke bloemetjesjurk – niet het model van mijn oma.

op 21 05 2008 at 14:11 schreef Peter:

Is dat nog ergens te controleren?

op 21 05 2008 at 14:15 schreef Tofuburger:

http://www.kb.nl:

Nekschot : misselijke grappen / Gregorius Nekschot
Aanvraagnummer: 1037668 DEPOTEXEMPLAAR
Aanvraaginfo: wendt u tot de balie

Normaal staat er "ter inzage"

Joop den Uyl, 1919-1987 : dromer en doordouwer / Anet Bleich
2264038 DEPOTEXEMPLAAR
Aanvraaginfo: ter inzage
beschikbaar Aanvraag

op 21 05 2008 at 14:31 schreef Tofuburger:

@Peter, Kijk dan op de tweedekamerzender of http://www.tweedekamer.nl. Vroeg of laat trekt ze hem weer aan. Je kunt ook bellen/mailen met haar. Ze is Frontaal Naakt-lezer toch? Het filmpje met Halsema is overigens vrolijk, dat wel, maar ik zie vooral dingen die wijzen op ingrijpen in het openbare leven, niet in het vrij laten van mensen. Niet heel liberaal.

op 21 05 2008 at 14:32 schreef Peter:

Ik bedoelde de bloemetjesjurk!

op 21 05 2008 at 14:41 schreef persephone:

Misselijk als ik nu eenmaal ben, behoor ik tot de absolute adepten van Gregorius’ werk. Zijn oeuvre herinnert mij er dagelijks (en dat al een flink aantal jaren)aan dat ik niet gek ben,ook al wil de "Umwelt" mij zulks fanatiek aan het verstand brengen. Gregrorius: leuker en goedkoper dan de shrink!

op 21 05 2008 at 15:46 schreef daniel:

Ik ben over het algemeen niet zo’n fan van Halsema, maar daar waar het de vrijheid van meningsuiting betreft zit het bij haar wel snor.

op 21 05 2008 at 16:21 schreef Conan:

Femke Halsema rookt stiekum wel eens een sigaret en heeft stiekum ook wel eens een pilletje geslikt. Stiekum gelooft ze ook niet (meer) zo in de linkse fabels.
Al met al een sympathieke dame, zeker in the flesh; alleen waarom moet het allemaal zo stiekum?

op 21 05 2008 at 16:30 schreef Theo Ichtus:

hoe zat het met de outfits van Rutte, de Wit en van der Ham?

Van der Ham met stip het elegantst gekleed. Marc Rutte was speciaal voor dit debat door z’n moeder naar de kapper gestuurd. Kan ie toch beter een paar dagen van te voren doen, want dat vers gekapte geeft ‘m een veel te braaf uiterlijk en gaat ten koste van een jongensachtige uitstraling waar een beetje liberale leider altijd erg op moet letten, dat ie dat heeft.

De Wit was wat grijs, vond ik.

Halsema een snor? Niks van gemerkt. Zeker afgeleid door de jurk.

Goed te horen trouwens, dat de Koninklijke Bibliotheek in dezen al trendsettend te werk is gegaan.

op 21 05 2008 at 16:56 schreef Hosseyn:

Tenzij het bij haar snor zit waar de zon niet schijnt.

op 21 05 2008 at 17:43 schreef mn020:

Enige info over de ‘outfit’ (verschijning) van de verschillende deelnemers…

Naar mate de uitzending vorderde, kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik naar een extra lange Fabeltjeskrant keek. Niet vanwege de inhoud van het debat (of misschien juist wel), maar vooral omdat alle deelnemers zo mooi rolvast leken;

Femke de Mier (laat die nou eens de boel opruimen daar!)
Ballin de Mol
Rita Bever (goeie performance met die stok en dat briefje!)
Tofik Lama (die mocht alleen een tijdje vooraan zitten, maar had verder geen inhoudelijke bijdrage)
Boris de Wolf (Huuuh!)
Mark (ja, waar leek die nu eigenlijk op, iemand een suggestie?)
Voorzitster Ooievaar
Jan de Uil (klinkt alsof hij iets ingewikkelds best duidelijk voorleest)
Ronald de Raaf (duidelijk degene met de meeste opleiding in de zaal)
Martin de Vos (uit het enge bos?)
Sybrand de Postduif (al had die in het origineel beslist een ander accent, zover ik me dat kan herinneren)
Ton de Haas (Zoef zoef)

Alleen de CU heb ik gemist.
De SGP was er geloof ik wel, maar toen had ik ruzie met Windows Media Player.

En de Partij voor de dieren?
Waren die nog aanwezig?

op 21 05 2008 at 22:11 schreef R.:

@Peter
In de denhaagvandaag uitzending van NOVA van gisteren kan je nog wel zien wat voor jurkje Femke Halsema aan had. De laarzen van haar zijn eigenlijk veel mooier, maar die kan je niet goed zien, ze zijn een beetje kinky… heel erg sexy in ieder geval

Femke Halsema is bezig GL te veranderen. Het gaat langzaam, maar hoerdoor krijgt ze wel bijna iedereen in de partij mee. Wat dat betreft heeft ze meer dan alle andere fractievoorzitters bij elkaar!
Pechtold grijpt terug op de van Mierlo tijd en heeft nog geen enkel vernieuwend voorstel voor de partij gedaan. Wouter Bos deed in het begin heel erg zijn best, maar nu is iedereen in de partij dat al weer vergeten. Mark Rutte is bang voor zijn achterban en durft geen controversiele voorstellen te doen. En Marijnissen, tsja die is onzichtbaar.

op 21 05 2008 at 22:13 schreef R.:

oeps te snel..

hoerdoor = hierdoor
heeft ze meer voorelkaar = krijgt ze meer voor elkaar

op 21 05 2008 at 23:11 schreef Tarak:

@R

"Hoerdoor" en "heeft ze meer" toch wel verdachte verschrijvingen! De woorden "kinky" en "sexy" stuurden u al in een bepaalde denkrichting?

Laat toch echt de indruk achter van een Freudiaanse verspreking. :P

op 21 05 2008 at 23:20 schreef ReneR:

Femke halsema’s jurk……

Ja hoor…daarvoor moet je de Tv aanzetten….

op 22 05 2008 at 12:12 schreef Paco:

Gerald Ford.

op 23 05 2008 at 21:03 schreef diana:

Tjesus, wat een puberaal gezeur over de jurk of de tieten van Halsema. Al heeft ze een quasimodobult op haar reet, wat maakt mij dat uit. Als er maar verstandige taal uitkomt, heren!

Ik vind Halsema een betweterig "kijk-mij-eens-in-orde-zijn" trutje die denkt dat ze het gelijk aan haar kant heeft en echt verschrikkelijk arrogant kan prediken. Ze is alleen te pruimen wanneer ze het opneemt voor de vrijheid van meningsuiting, maar verder zap ik echt onmiddelijk weg als ze oreert over het behoud van uitkeringen, de overdreven bezorgdheid voor het milieu en het overige bekende groenlinkse gezever waar geen mens nog op zit te wachten.

op 24 05 2008 at 01:02 schreef Asmodeus:

‘In de hoop dat de PvdA – want daar hangt het vanaf – begrijpt dat het belang in dezen dat van een minister, en ook van een coalitie, ordes van grootte overstijgt.’

In de hoop dat wat? Ik kan Willem even niet volgen. Welk belang? Indien de PvdA het belang in dezen begrijpt van de ordes-van-grote-overstijging, wat verwacht je, behalve begrip, dan van deze partij?

Het kabinet opblazen?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS