Home » Archief » Gedweep


[29.05.2008]

Gedweep

Pamela Hemelrijk

Harukawa7 (80k image)
Namio Harukawa

Soms vraag je je af of televisiemakers helemaal goed snik zijn. Van de week schotelde het veelgeprezen geschiedenisprogramma Andere Tijden ons een reportage voor over de Franse meirevolte van ’68. En de manier waarop Andere Tijden dit schoolvoorbeeld van zinloos geweld bejubelde als was het Nieuwe Dageraad, deed mij overgeven. Ik mag nu niet meer naar Andere Tijden kijken van de dokter.

Het begon allemaal, zoals u weet, met de bezetting van de Sorbonne door opstandige studenten. Waarom deden die opstandige studenten dat? Hier hield Andere Tijden zich een beetje op de vlakte: “omdat ze het niet eens waren met het lesprogramma”. Waarom waren ze het niet eens met het lesprogramma? Daarover gaf Andere Tijden geen opheldering, daarom zal ik het voor u doen. Die studenten wilden geen onderwijs in de geschiedenis van het Marxisme van ‘bourgeois‘ docenten. Die moesten er allemaal uitgeflikkerd worden, en voortaan mochten alleen verklaarde Marxisten nog college geven over het Marxisme. Dat was de bedoeling.

Ik weet dat zo zeker omdat het indertijd ook de voornaamste eis was van onze eigenste Maagdendenhuisbezetters. (Als u me niet gelooft, lees er dan de onvolprezen Karel van het Reve maar op na, die zich indertijd als hoogleraar het geschreeuw en gekrijs van die zwakzinnige ingebeelde nitwits heeft moeten laten welgevallen. We mogen nog van geluk spreken dat zij hoofdzakelijk de agogische sector van de universiteit onveilig maakten. Anders hadden ze ook geëist dat colleges over leukemie en schizofrenie voortaan alleen gegeven mochten worden door leukemiepatiënten en lijders aan schizofrenie. Welbeschouwd zijn we nog goed weggekomen.)

Hoe dan ook, Andere Tijden blikte terug op mei ’68 alsof het een soort Praagse Lente was geweest; vol vertedering, weemoed en nostalgie. Een inmiddels bejaarde kunstnijverheidstrut die zich indertijd in Parijs onledig hield met het maken van kladschilderijen, en die deze ‘reuze opwindende tijd’ dus van nabij had meegemaakt, bejubelde in Andere Tijden de ongedwongen sfeer van zang en dans, solidariteit, gelijkheid, kameraadschap, verbroedering tussen studenten en arbeiders, vrije liefde, ongebreidelde creativiteit en hoop op een betere wereld. Kortom, het gedweep was niet van de lucht. Presentator Kees Goedkoop resumeerde tot slot dat de meirevolte weliswaar van korte duur was geweest, en met harde hand was neergeslagen, maar dat de wereld daarna voorgoed was veranderd: er was een frisse, liberale, anti-autoritaire wind gaan waaien die nu, ruim 50 jaar later, nog steeds voelbaar was, aldus onze historicus.

Mijn mond viel open. Anti-autoritair? Liberaal? Waar haalt Hans het vandaan? Die bloeddorstige brandstichtende Sorbonne-bezetters lieten er niet de geringste twijfel over bestaan waarom zij indertijd half Parijs kort en klein sloegen op een schaal waaraan de huidige Mocro’s in de banlieu’s niet kunnen tippen! Zelfs de in Andere Tijden getoonde beelden spraken boekdelen, een kind kon het zien: hier was sprake van een ordinaire, en godzijdank mislukte, poging tot een bolsjewistische staatsgreep. Had Goedkoop die beelden soms zelf niet bekeken? Je zou het bijna denken. De hele Sorbonne hing vol met levensgrote portretten van Lenin, Mao, Castro en Che Guevara. Terwijl de kunstnijverheidstrut zich onledig hield met het op grote vervaardigen van Marxistiese zeefdruksels, componeerden revolutionaire muzikanten socialistische strijdliederen die overal door de stad schalden, en thans als achtergrondmuziek dienden voor de terugblik van Andere Tijden: “Nous sommes Maoistes, Leninistes, Guevaristes…” etc.

Anti-autoritair? Liberaal? Een paar zwakzinnige onvolwassen leden van de looney left proberen met grof geweld om in Frankrijk een dictatuur te vestigen naar Cubaans model, en Kees Goedkoop noemt dat liberaal en anti-autoritair? Als het aan Daniël Cohn Bandiet had gelegen dan zou Frankrijk nu worden bestuurd door een Franse editie van een Sovjetrussisch politbureau! (Helaas heeft Cohn Bandiet welbeschouwd nog zijn zin gekregen ook, want heel Europa is thans in de ijzeren greep geraakt van dat Kremlin in Brussel, maar daar hebben we het nou even niet over.)

Terwijl ik met stijgend afgrijzen naar die misleidende propaganda van Andere Tijden zat te kijken, vroeg ik mij in enen het volgende af. Hoe zou Andere Tijden er nu op terugblikken als die 1,6 miljoen Fortuynstemmers indertijd Amsterdam zouden hebben platgebrand uit protest tegen de gevestigde orde? Je hoeft geen helderziende te zijn om zeker te weten dat Andere Tijden woorden tekort zou zijn gekomen om dit staaltje van fascistische barbarij in alle toonaarden te veroordelen. Denk maar niet dat Andere Tijden er dan over gepiekerd zou hebben om een van de relschoppers van 2002 nostalgisch te laten terugblikken op zijn deelname aan de revolte tegen de ‘vastgeroeste structuren’. No way!

En dan te bedenken dat die Fortuynstemmers een veel beter excuus zouden hebben gehad om Amsterdam en Den Haag plat te branden. Hun kandidaat-premier was namelijk uit de weg geruimd, op instigatie van diezelfde vastgeroeste structuren, die niets hadden nagelaten om het volk tot de laatste man tegen professor Pim op te hitsen. Dat is wel effe wat anders dan ‘klachten over de kwaliteit van het door de universiteit aangeboden lesprogramma’. Of niet soms, Goedkoop? En dat noemt zich historicus. Ga toch op het dak zitten man, met je tendentieuze kwatsch.

Voordat columniste Pamela Hemelrijk doorbrak op Frontaal Naakt, schreef zij onder andere voor Metro, het Algemeen Dagblad en De Gezonde Roker.

Algemeen, 29.05.2008 @ 12:00

[Home]
 

55 Reacties

op 29 05 2008 at 01:06 schreef Sabian:

Lekker artikel, jammer dat er geen enkele reactie op zal komen van dhr. Goedkoop.

op 29 05 2008 at 01:13 schreef Lagonda:

Anders hadden ze ook geëist dat colleges over leukemie en schizofrenie voortaan alleen gegeven mochten worden door leukemiepatiënten en lijders aan schizofrenie. Welbeschouwd zijn we nog goed weggekomen.

Kijk, daar moest ik nu heel hard en lang om lachen.

op 29 05 2008 at 01:19 schreef stoethaspel:

Dank. Ik stel vast dat het bepaald geen stront is, de dis die U hier opdient.

op 29 05 2008 at 02:29 schreef heteb:

De meirevolte was inderdaad een breekpunt. De verbeelding aan de macht, het einde van de autoritaire verhoudingen en van de klassenmaatschappij. In Nederland hebben we hetzelfde meegemaakt. Dank God op je knieën voor de zestiger jaren!
Daarvóór sprak men nog van goede wijken en achterbuurten, van hoeden en petten. Wees blij dat je het niet hebt meegemaakt. Of moet ik hier zeggen: niet hebt gezien?

Het gedweep met Lenin en zelfs Stalin en Mao was niet meer dan gedweep met waar men hen voor aanzag, men wist uiteindelijk niets. Rechtgeaarde soosjalisterigen schroomden zelfs niet om nog in de zeventiger jaren Alexander Soltsjenitsin voor CIA-agent uit te maken. Simpelweg omdat hij hun illusie doorbrak. Wisten zij veel?

Is dat onnozel? Nou en of! Doet het er wat toe? Geen ene moer! Als het namelijk om de beweging gaat doet enkel ertoe waar men Lenin, Che en Mao voor aanzag, niet waarvoor die -zoals we nu weten- uiteindelijk verantwoordelijk bleken te zijn geweest. Men volgde niet Mao, maar het idee dat men van hem had.

Per saldo is de meirevolte een zegen geweest. Alles wat Pamela Hemelrijk, en Peter Breedveld, en Gregorius Nekschot, en Hafid Bouazza hier vrijelijk kunnen neerpennen, is mogelijk gemaakt door de anti-burgerlijke revolte van de zestiger jaren.
Ik geniet weliswaar van de hedendaagse kritiek -da’s immers ook een verworvenheid van de meirevolte!- maar ik hou niet van vadermoord.

op 29 05 2008 at 03:13 schreef Ernst:

Heteb, je bent mijn vader niet, en van vadermoord is dan ook geen sprake. De zg revolutie was niet anders dan verwende kinderachtigheid, van kinderen die ook wel eens goed wilden zijn na de oorlog.

Het prachtboek Daar waar die andere God woont beschrijft mooi de situatie in de 50er jaren in Nederland: officeel mocht er weinig, maar alles kon, en dat dan nog met de saus van het verbodene, des te lekkerder dus.

in Nederland, in het Westen kan er al eeuwen van alles, sterker nog, er zijn eeuwen geweest dat hier meer kon en mocht, dan nu.

Ons huidige kabinet (ook mensen van na de zg reolutie hebben hun stokpaard) hebben we mede te danken aan de neprevolutie van 68, waarin niet alleens alles werd toegestaan, maar ook alles werd verboden. Immers, die mensen van 68 waren (en kennelijk zijn) in eigen ogen zo geweldig, dat alles wat er na komt alleen maar minder is, en een verkrachting van een erfgoed, dat voor de erfgenamen overigens uit weinig anders bestaat dan de obetaalde rekeningen betalen voor die meest hovaardige van alle generaties die ooit hebben geleefd (en erger nog, nog steeds leven).

Voor 68 kon je nog gewoon slaaf met eigen gedachten zijn, tegenwoordig -althans de afgeloipen 40 jaar- is ook de gedachte verboden. Dat is de meest zieke erfenis van 68.
Vadermoord? Hoe durft u, u bent mijn vader niet, u bent op zijn best mijn lintworm.

Het enkele feit dat ik nooit gezwegen heb over wat ik vond, dat ik nooit met de hoed in de hand aan de kant van de weg gestaan heb, heeft niets maar dan ook niets te maken met 68. Zo een burgertrut ben ik namelijk nooit geweest en zal ik ook nooit worden.

En weet je waar die revolutie echt door kwam? Doordat voor het eerst in de geschiedenis seks (en ik bedoel die lekkere, met penetratie en juichend klaarkomen, en niet de ‘van kijk eens wat ik allemaal doe-seks’) werd losgekoppeld van voortplanting.

Dat is de echte verandering, en die is niet van zelfverklaarde wijsgeren gekomen, maar gewoon van Bwetenschappers die hun werk deden.

Wat ik wel geleerd heb van die hele generatie is dat astrant volgehouden domheid, tot vele voordelen kan leiden, en dat al die voordelen op de kosten van anderen genoten worden.

Kortom, daar trap ik dus allemaal niet in, ik vind het al erg genoeg dat ik niet willens edoch wel wetens voor die oude zeikerds met eigendunk, moet betalen. Het zou die zeikerds sieren eens te zwijgen, gewoon onder het motto: who pays the piper, plays the tune, wat mi inhoudt dat je de piper ook eens kan laten ophouden.

op 29 05 2008 at 03:23 schreef heteb:

Wie zijn woorden niet weegt die weegt zijn gedachten niet.

Quote: En weet je waar die revolutie echt door kwam? Doordat voor het eerst in de geschiedenis seks (en ik bedoel die lekkere, met penetratie en juichend klaarkomen, en niet de ‘van kijk eens wat ik allemaal doe-seks’) werd losgekoppeld van seks.

Ik ben inderdaad uw vader niet en u dus niet mijn kind. Geen compassie hiero.

op 29 05 2008 at 03:26 schreef Ernst:

En dat we hier ons zegje kunnen doen is te danken aan wizkidds die internet hebben mogelijk gemaakt.

En sinds wanneer is het gedweep met massamoordenaars geoorloofd uit domheid? Zo een dom idee kan alleen van de werkelijk dommen komen, of de werkelijk slechten, daar wil ik van af zijn.

Want zo dom dat ik de vrijheden hier zou danken aan het gedweep van domoren met tirannen, nee Heteb, zo stom is zelfs mijn lintworm niet. En zo slecht dat je feloowtravellen met ziekmakende regimes aanvaardbaar vindt, om welke reden dan ook, dat is inderdaad echt ziek, of slecht, of verwerpelijk, of hoe je het (maar wel in die sferen) maar wilt noemen. "Ons mag niets kwalijk genomen worden, want we bedoelden het toch goed, en wie uit is op het goede, mag natuurlijk over lijken gaan, al zijn het er tientallen miljoenen".

God zj dank hebben zinniger mensen dan u een teiltje uitgevonden, want werkelijk, uw bijdrage maakt dat ik er blij mee ben er één te hebben.

Laat ik het krachtiger formuleren: Heteb, u is een idioot, en ik ben milder dan ik zou moeten wezen.

op 29 05 2008 at 03:32 schreef Ernst:

Heteb, ik barst van de compassie voor u, had u dat nu nog niet gemerkt? Jammer dat uw egotisme wederzijdsheid verhindert, maar ach, dara had ik het al over, niet?

op 29 05 2008 at 07:25 schreef filantroop:

Een waar genot te lezen wat hier boven me prijkt. De vermeende bevrijders van toen bleken de volgevreten regenten van later.
Een beetje minder brandschattend dan de Franse parteigenossen, en vooral met boekjes als “Tien over Rood” en “Ha die PvdA” rebelleerden onze radicalen zich richting commissariaten (van zowel bedrijf als provincie), tot Soeslovs van de Wereldomroep, en soms tot langzaam weg schilvererende landgoedeigenaar.
Revoluties in Nederland waren altijd al gedoemd in het drassige polderland uit te blussen. Pieter Jelle Troelstra op het Haagse Malieveld, Jan Nagel aan de doodskist van Fortuyn, Ton Regtien onder de groene zoden, en Roel van Duyn aan de breinaalden achter de geraniums.
Toch was Nederland ervoor heel wat beschaafder dan erna. Er werden geen politici en opiniemakers geliquideerd of met de dood bedreigd, en razzia’s op cartoonisten kwamen alleen in de landen voor waar onze revolutionairen hun inspiratie vandaan sleepten.

op 29 05 2008 at 08:06 schreef Peter:

Alles wat Pamela Hemelrijk, en Peter Breedveld, en Gregorius Nekschot, en Hafid Bouazza hier vrijelijk kunnen neerpennen, is mogelijk gemaakt door de anti-burgerlijke revolte van de zestiger jaren.

O, maar natuurlijk. En in de jaren voor mei 1968 was de aarde woest en ledig. De babyboomers herschiepen alles en sindsdien houden ze niet op te constateren dat het goed was, wat ze hebben gebracht.

Multatuli, Slauerhoff, Céline, Henry Miller, Anaïs Nin en Nabokov zijn van ver vóór 1968, Heteb. Hermans en Reve hadden hun beste boeken toen ook al geschreven. Het socialisme, nuttig aan het eind van de negentiende eeuw vanwege de emancipatie van de kleine luiden, was in 1968 volkomen overbodig geworden. Een beweging van lawaaiige Rupsjes Nooitgenoeg, die tot op de dag van vandaag kaalslag en geestelijke armoede veroorzaakt.

Niet Nekschot en Bouazza, maar Balkenende en Bos zijn de voortbrengselen van Mei 1968. Tel uit je winst.

op 29 05 2008 at 08:26 schreef Lagonda:

Ha, Peter, je bent me net voor. Bij dat citaat moest ik me ook achter de oren krabben.

Ik moet altijd aan de woorden van Reve denken: "Al die zogenaamde progressiviteit is in feite niets anders dan nutteloze, onvruchtbare en onrijpe recalcitrantie."

op 29 05 2008 at 08:30 schreef filantroop:

Bekennend dat ik behoorlijk lang voor 1968 geleefd heb, herinner ik me niet dat er heel weinig mocht voordien. Het ergste was de vervolging van Han. B. Aalberse (Johannes van Keulen, vanwege diens rode-oortjesboeken als “De liefde van Bob en Daphne”, waarvoor hij geboet werd, en welke werken niet meer in Nederland voorhanden waren.
Toch kon men volmondig oreren dat het zo geweldig was in de Sovjet-Unie, en werden communisten in 1956 vriendelijk beschermd door de politie toen men ze na de Russische inval in Hongarije wilde roosteren.
Politici traden wat vaker af nadat ze zich aan wandaden schuldig gemaakt hadden, maar Opland werd niet van zijn bed gelicht door een horde Bokito’s op verdenking van discriminatie van gelovigen.
Aad Kosto ging er nog prat op dat hij de eerste was die het woord “neuken”op de beeldbuis uitsprak in “Zo is het toevallig ook nog eens een keer”. Kijk, vanaf dat moment waren we pas echt bevrijd, en niet in 1945. Dat we het woord sindsdien overal en altijd uit mogen zingen hebben we aan deze “bevrijders” te danken. Maar jammer dat ze ons nu overladen met geboden, waarbij vergeleken de jaren voor 1968 paradijselijk waren. Hoewel, je kon niet overal “neuken” uitroepen.

op 29 05 2008 at 08:42 schreef daniel:

Soms vraag je je af of televisiemakers helemaal goed snik zijn

Dan kijk je denk ik te weinig TV, Pamela. Want anders zou je het zeker weten.

Hoe dan ook, Andere Tijden blikte terug op mei ’68 alsof het een soort Praagse Lente was geweest; vol vertedering, weemoed en nostalgie.

Dat komt, en kan alleen, omdat het een mislukte revolutie is geweest. Als die revolutie was gelukt dan zouden we voor weemoed en nostalgie geen tijd hebben gehad daar we ons bezig zouden houden met het herdenken van de doden.

Alles wat Pamela Hemelrijk, en Peter Breedveld, en Gregorius Nekschot, en Hafid Bouazza hier vrijelijk kunnen neerpennen, is mogelijk gemaakt door de anti-burgerlijke revolte van de zestiger jaren.

Nee hoor, Internet heeft niets met de revolutie van Mei 1968 te maken.

op 29 05 2008 at 09:04 schreef Hosseyn:

Ook ik ging al voor ’68 naar school. Heb gezien en meegemaakt hoe kinderen van 6, 7 jaar oud werden afgeranseld met essenhouten aanwijsstokken, één keer zelfs tot brekens toe. Ik heb kinderen zien kotsen en in hun broek schijten door de continue intimidatie, ben zelf opgesloten geweest in een stalen kast tussen twee planken, urenlang, moest hele ochtenden op mijn knieën voor het schoolbord staan etc.

Eén keer meegemaakt dat een vader, boos over de mishandelingen van zijn zoon, het schoolplein opkwam met een honkbalknuppel en de onderwijzer in kwestie halfdood sloeg. Dat was een mooie dag.

De goeie ouwe tijd van Hemelrijk.

’68 was een idiote revolutie, maar het heeft ons van veel rotzooi bevrijd. Het onderwijs van nu is zonder meer kut, maar ik blijf erbij: na oorlogstijd gingen de Irma Grese’s, de sadisten en ranselaars van deze wereld gewoon voor de klas staan. Inmiddels denkt dat schorum van een ‘welverdiend’ pensioen te genieten. Wacht maar dames, heren; Hosseyn heeft jullie namen genoteerd.

op 29 05 2008 at 09:11 schreef filantroop:

Nog goed in mijn herinnering opgetast de beelden dat de toen voor de Vara posterende Arie Kleijwegt bij “Achter het Nieuws”, die een ontvouwde foto van Brigite Bardot demonstratief uit een tijdschrift rukte, verfrommelde en met een “bah”in de prullenbak wierp.
Ik vond dat een misdaad tegen de menselijkheid. Maar linksen zijn zo plooibaar als gesmolten praliné, en weldra ging de brave man werken bij de VPRO, van de in “Hoepla” achter het dagblad Trouw zittende, blote maar zeer verrukkelijke Phil Bloom. De ironie is nu juist dat Arie Kleijwegt de mede-bedenker was van "Hoepla".
Je zou hieruit kunnen vermoeden dat de linksen zichzelf bevrijd hebben, maar het ons niet gunden.

op 29 05 2008 at 09:26 schreef filantroop:

Wie wordt er dan ook naar een foute school gezonden. Op mijn school werd niet geslagen. Keek men er wel voor uit in dat Haagse deel van de wereld, want een gemene juffrouw werd daar maar zo aan d’r oorlel opgehesen en boven het gapend gat van het sierlijk gedecoreerde trappenhuis gehouden.
Het ergste wat mij overkwam is dat de juffrouwen zo ontiegelijk lelijk waren, en de meesters (zoals we ze toen noemden) een keurig pak met stropdas droegen, en zo spraken als ze eruit zagen.
Zo nu en dan zag je Drees de hoek om komen fietsen. Dat kon toen nog.

op 29 05 2008 at 09:55 schreef Jimmy:

@Hete Bliksem

Dat de Mei-revolte niet alleen maar negatieve gevolgen had, is eerder toeval dan opzet.

En.. "vadermoord"? Dat was nu precies wat de 68ers deden. Zíj waren het immers die wel even af zouden rekenen met alle "fouten" van de voorgaande generaties: "Mao! Marx! Marcuse!", "Ren kameraad, de Oude Wereld ligt achter je! Snel!", etc. Nee, wat betreft aantijgingen als *vadermoord* hebben ’68ers hun critici niet al te veel te verwijten.

"Het gedweep met Lenin en zelfs Stalin en Mao was niet meer dan gedweep met waar men hen voor aanzag, men wist uiteindelijk niets. Rechtgeaarde soosjalisterigen schroomden zelfs niet om nog in de zeventiger jaren Alexander Soltsjenitsin voor CIA-agent uit te maken. Simpelweg omdat hij hun illusie doorbrak. Wisten zij veel?"

Zoiets is eerder een karakterzwakte, zéker na de publicatie van de Goelag Archipel.

op 29 05 2008 at 10:29 schreef filantroop:

Het kon toch niets anders zijn dan dat de gehele politieke constellatie zo’n trap naar links toegediend kreeg, dat we er nu nog last van hebben.
Er zijn sedert 1945 slechts twee politieke partijen uit het firmament genomen door de bezorgde overheid. In 1953 de NESB van oud-SS’er Paul van Tienen, en in 1998 CP’86.
Men durfde kennelijk niet op het gezonde verstand van het electoraat te vertrouwen waar het extreemrechts betrof.

Sedert 1945 is staatsgeweld met grote slachtofferaantallen (op wat rechtse dictaturen na) vooral door linkse regimes bedreven. Toch heeft de overheid niet gemeend de Nederlandse adepten en verdedigers ervan op het matje te roepen, dan wel hun politieke partijen te verbieden.
Het is zelfs veel erger dan dat: prominenten uit die gelederen zijn salonfähig geworden, nu geëerde burgers van dit land, en kunnen iedere dag hun giftige spreuken spuien over politici die ze niet bevallen. Ze controleren dagelijks in door de burger gefinancierde instellingen op politiekincorrecte uitingen, en geven de deugnieten aan in de hoop dat die door de hermandad van bed gelicht worden en met muilkorf op in het hok gaan.
We zullen lang moeten zoeken om journalisten te vinden die vanwege linkse recalcitrantie aan de uitkering moesten.
De lelijkerd die intertijd een moordaanslag op de Paus wenste, zit ons nu in het parlement de nieuwe zedenleer op te dringen.
Ja, alsof we van gisteren zijn.

op 29 05 2008 at 10:30 schreef Jimmy:

Voor de liefhebbers van de goeie ouwe tijd..

http://tinyurl.com/56pkpj

op 29 05 2008 at 10:49 schreef Jimmy:

@Filantroop
Rutger van Santen is onlangs uit de gemeenschap verbannen, dat is er i.i.g. één. Hopelijk gaan al die verwarde geesten snel met pensioen.

Het is en blijft natuurlijk absurd dat oud-communisten als Elsbeth Etty en Paul Rosenmöller, krakers als Duyvendak en zolen als Geert Mak nog gewoon columns schrijven, programma’s maken, gesubsidieerde boekenweekgeschenken aanbieden en politiek bedrijven. Maar ja, ook dat is Nederland: born to be mild.

op 29 05 2008 at 11:12 schreef filantroop:

Dan toch liever deze: “Brief Encounter”, 1945, met Celia Johnson en Trever Howard, met veel Sergei Rachmaninoff en Noel Coward in de dialogen:

http://video.google.nl/videosearch?q=Brief+Encounter+&hl=nl&sitesearch=#

op 29 05 2008 at 11:18 schreef filantroop:

Rutger van Santen? Is dat die halfaap die in een NOS-shot met microfoon als een aasgier op de camera afstormt? Die is op betaald verlof bij de Wereldomroep. Nu Bertus Hendriks nog.

Trouwens, de beeltenis van de juffrouw van de retirade helemaal boven, vind ik zeer fraai. Ik mis alleen het schoteltje met fooien.

op 29 05 2008 at 11:30 schreef Sabian:

Je zou hieruit kunnen vermoeden dat de linksen zichzelf bevrijd hebben, maar het ons niet gunden.

Profetische woorden IMHO.

Dat autistische van revolutionairen is ook de reden dat dergelijk gebral altijd met bloedvergieten gepaard gaat. Ik heb er zelf ook erg vaak last van.[revolutie willen schoppen tegen die haagse fascisten] Het lezen van de discussies hier heeft bij mij al meerdere malen de geestelijke gezondheid veilig gesteld. Daar komt ook een stuk dankbaarheid bij mij los naar die mensen die hun powerbrains gebruiken om hun meningen, kennis en gevoelens zomaar gratis inzichtelijk te maken op het web. Vrijplaatsen als FN zijn mijn shelter en bewijs dat echte vrijheid alleen in het hoofd bestaat. Als internet niet had bestaan en ik de betogen van de reaguurders en schrijvers hier niet had gekend is de kans meer dan aanzienlijk dat ik een soort rechtse Volkert v/d Graaf zou zijn geworden in m’n kleine kamertje.

BTW, I’ll second to Ernst, mij uit het hart gegrepen.

op 29 05 2008 at 12:05 schreef Conan:

De Ergernis wederom briljant verwoordt!

op 29 05 2008 at 12:18 schreef Scruton:

Geweldig stuk van Hemelrijk. Meer graag!

Las Balkenende tijdens zijn ziekenhuisopname niet de bundel van Hemelrijk? Is daar ooit een reactie op gekomen?

op 29 05 2008 at 12:45 schreef Lagonda:

"Het gedweep met Lenin en zelfs Stalin en Mao was niet meer dan gedweep met waar men hen voor aanzag, men wist uiteindelijk niets. Rechtgeaarde soosjalisterigen schroomden zelfs niet om nog in de zeventiger jaren Alexander Soltsjenitsin voor CIA-agent uit te maken. Simpelweg omdat hij hun illusie doorbrak. Wisten zij veel?"

Zoiets is eerder een karakterzwakte, zéker na de publicatie van de Goelag Archipel.

Nah, in sommige gevallen gaat dat verder dan karakterzwakte. Neem nou Paul Rosenmuller — die doet zijn radicale verleden altijd af als een "jeugdzonde", maar dat is natuurlijk wel erg kort door de bocht — een jeugdzonde is een rolletje pepermunt jatten bij de Jamin, maar Rosenmuller stond met zijn puistenkop te prediken dat er "een geweldadige revolutie" moest komen om de hele "burgermaatschappij naar de verdommenis te helpen". Hij heeft welbewust gekozen voor revolutie, en dus ook welbewust de keuze gemaakt om zijn handen vuil te maken; lieden die de revolutie ongunstig gezind zijn mogen worden opgeruimd, want het ideaal gaat voor alles. Dat gaat verder dan "karakterzwakte"; dat is weloverwogen beslissen dat het doden van een medemens te rechtvaardigen valt — een moordenaar maakt een identieke keus.

Rosenmuller heeft nog gecollecteerd voor Pol Pot, en toen de eerste foto’s van de killing fields vrijkwamen, heeft hij deze afgedaan als "amerikaanse propaganda om het revolutionaire experiment van Pol Pot in diskrediet te brengen", maar diep in zijn hart zal hij het volkomen logisch hebben gevonden dat kameraad Pot de tegenstanders van de revolutie uit de weg ruimde; Rosenmuller was immers ooit bereid hetzelfde te doen. Dus achteraf lopen roepen dat hij van niks heeft geweten, is natuurlijk grote onzin. Het uitschakelen van tegenstanders hoort nou eenmaal bij zo’n prachtige revolutie, en Rosenmuller weet dat dondersgoed.

op 29 05 2008 at 13:47 schreef pamela hemelrijk:

Gossie Scruton. Dat je dat nog weet! Maar dat boek van mij lag alleen maar bij zijn bed omdat het hem door een libertariër was toegestuurd,als kadootje.
Hij heeft er ongetwijfeld nooit in blik in geworpen.

op 29 05 2008 at 13:54 schreef Bas:

Als je kijkt naar die geldstroom die de ex revolutionaire linkse ,en rechtse mens elkaar vandaag toespelen ,met instemming van de regering ,dan is die revolutie er geweest ,en is geslaagd in z,n opzet.
Wat over het hoofd gezien word is het feit dat in Rusland ,direct na het einde van communisme er diezelfde karakters er in slaagden om zichzelf,met dezelfde methodes
te verijken.
En waren wij ,de ex bevrijde niet blij met dit gebeuren ! de deuren konden open gaan voor privatisering in ons land nadat de NATO ,en Europa toestemming gaven voor de grootste roof ooit.
v der Veer als baas van een bedrijf gemaakt niet door hem ,maar door Nederland, had de onbeschoftheid om te dreigen met verhuizing ,met medeneming van leger en gasbel neem ik aan ?
Van een simpele 100 jaar oude methode en nieuwere werden vervoer, water en de grootste elektriciteit voorziening tot rebus oplossingen gereduceerd .
Kijk naar de reclame van die ex revolutionairen als het gaat over de geprivatiseerde onderdelen van de samenleving ,apetrots als er een trein op tijd rijd,en licht aan gaat als je de knop omdraait ,of zij het uitgevonden hebben !
En willen er ook voor beloont worden, zoals de handdruk van een bus leider die 850 000
Euro mee kreeg als dank voor wat ?
Deze revolutie was een masterpiece in opzet ,niet zo Nijpel en Wiegel ? de linkse mens was toch een tool ,dom als dat volk is !
Niet allemaal ,vraag dat maar aan nog een schitterend voorbeeld van een geslaagde revolutie ,nee ,niet Melkert ,ook wel ,maar ik bedoelde Herfkens .
In sommige landen noemen ze dit ,maffia praktijken ,bij ons ,na de revolutie ,heren akkoorden.

op 29 05 2008 at 14:26 schreef filantroop:

Toch, de bevrijding van 1968 heeft ons ontegenzeggelijk ook veel goeds gebracht: zuipende, fietsenhokkende, flessentrekkende, afwerkplekbezoekende, zelfverrijkende, concubinerende en malafide socialisten. En laten we nou niet doen alsof we daar geen leedvermaak over hebben. Dankzij de bevrijding van 1968 zit Eveline nu niet naar een blinde muur te staren.

op 29 05 2008 at 15:12 schreef Niek:

In de jaren ’60 gebeurde er veel meer dan de Mei revolte van ’68. Er was wel degelijk sprake van een culturele omslag waarin uiteindelijk het individu vrijer kon zijn. Homo’s, vrouwen en anderen zoals zwarten in de VS kregen sinds die tijd daadwerkelijk gelijke rechten. rechten die daarvoor, als ze al bestonden, slechts op papier bestonden. Ook de vrijheid van meningsuiting werd verruimd. Er werden geen processen meer gevoerd tegen onwelvallige schrijvers e.d.

Das de laatste jaren worden de stemmen om deze verworvenheden de nek om te draaien weer luider.

Ik weet zeker dat de meesten op dit forum deze rechten niet zouden willen terugdraaien. Integendeel zelfs. Velen stellen zich juist teweer tegen bevolkingsgroepen voor wie deze verworvenheden nu niet bepaald vanzelfsprekend zijn. En politici die deze bevolkingsgroepen faciliteren in hun intolerantie.

Het is goed om de aandacht te vestigen op excessen zoals de studentenrevolte, maar het is ook goed om je ogen niet te sluiten voor wat er ten goede is veranderd.

op 29 05 2008 at 16:05 schreef filantroop:

De Amerikaanse antiracismebeweging heeft helemaal niets met 1968 te maken. Niet alleen links stond daar sympathiek tegenover, maar vrijwel het gehele politieke spectrum in de Europese democratieën.

Het bevechten van vrouwen- en homorechten toedichten aan 1968 is een overhonorering die ten onrechte de suggestie wekt dat liberalen en confessionelen er niets aan deden. De eerste vrouwelijke minister van Nederland was de struise, katholieke Marga Klompé. In de VVD wemelde het van vrouwen in de fractie nog voor Rudi Dutschke z’n muil opentrok.
Voor Freule “Bob” van de CHU, maakte men een omweg. De socialisten deden het in hun broek voor Haya van Someren Downer van de VVD.
Homorechten? Homo’s trekken en masse richting rechts omdat ze hun leven niet zeker zijn bij het nieuwe electoraat van links.
Harry Mulisch adoreerde het Cuba van het homo’s in de kerkers werpen.

Niet toevallig waren de strijders van 1968 de verdedigers van de onvrijheid in de rode dictaturen, die juist nu zwijgen als een tekenaar met een overkill aan machtsvertoon uit z’n huis gesleept wordt.

op 29 05 2008 at 16:16 schreef Paco:

Terecht dat ze het Maagdenhuis uitgeslagen werden. Wat denken ze wel, op onze kosten studeren en nog eisen stellen ook. Kom zeg.

Wie betaalt bepaalt.

op 29 05 2008 at 16:23 schreef Niek:

Filantroop, je moet een en ander in een veel breder verband zien. Mei ’68 was een extreme, een exces in een wereldwijde en veel bredere emancipatiebeweging. Die linkse studenten waren maar een klein deeltje van een veel breder geschakeerde groep mensen. De hele sexuele revolutie, de antiracismebewegingen, de revoltes in Oost Europa en dergelijke behoorden daar allemaal toe.

De "revolutie" van de jaren ’60 was dan ook geen linkse of rechtse revolutie. Er vond wereldwijd een totale verandering plaats. Dit was m.i een logisch gevolg van de spectaculaire toename van de welvaart vanaf de jaren 1950 en uitvindingen zoals televisie, de anticonceptiepil en goedkope auto’s. De mensen konden eindelijk, voor het eerst in de geschiedenis massaal, verder gaan denken dan hun maag nu de wrede natuur eindelijk was bedwongen.

op 29 05 2008 at 16:57 schreef Conan:

De Amerikaanse antiracismebeweging heeft helemaal niets met 1968 te maken.

Klopt. Bijvoorbeeld busmaatschappijen die ook gewoon zwarte betalende klanten wilden bedienen, hebben uiteindelijk een nauwelijks belichte, maar veel grotere rol gespeeld. Dat "kapitalistisme" voor zaken als racismebestrijding, emancipatie en vrijheid veel belangrijker is geweest dan het destructief en geweldadig links idealisme, past natuurlijk niet in het fabeldenken van de holle sosjalistiese hoofdjes.

op 29 05 2008 at 17:08 schreef Niek:

Er vindt echter een terugslag plaats. een combinatie van (ultra) conservatieve immigranten, oud-conservatieve gristenen en nep-linkse pseudo progressieven proberen veel van de verworvenheden van de jaren ’60 weer terug te draaien. Dat is de reden dat een cartoonist als een gevaarlijke crimineel van zijn bed wordt gelicht en waarom "blote" kunstwerken, net als vaak voor 1960, hier en daar worden verwijderd. Je ziet ook veel minder jongeren topless of op een naturistenstrand rondlopen. De terugslag begint te wortelen. Door de "revolutie" van de jaren 60 totaal te verwerpen steun je de nieuwe vertrutting die op ons afkomt vanuit het Midden Oosten en Noord Amerika.

op 29 05 2008 at 17:18 schreef Niek:

Kapitalisme is dan ook een zeer progressieve kracht. De spectaculaire welvaartstoename van na de oorlog is ook aan kapitalisme te danken. Dankzij kapitalisme heeft de grote culturele omslag van de jaren ’60 kunnen plaatsvinden. Helaas beseffen veel zichzelf "progressief’ noemende mensen niet hoeveel vooruitgang kapitalisme brengt en bracht.

Zelfs Marx noemde de Bourgeoisie "De meest revolutionaire klasse tot nu toe" omdat deze alle oude, traditionele rimram opruimde. Op andere vlakken had Marx echter wat minder gelijk…

op 29 05 2008 at 18:52 schreef Pieter:

De ‘Maagdenhuis’ revolte is blijkbaar goed geslaagd! Als student in de jaren negentig waren er tentamens filosofie met Marx en meerwaarde, de academische droogneuker Lijphart met zijn ‘consocialism’, leergroepen die causale relaties tussen leeftijd en sexe definieerden, faculteitsverenigingen met 6 leden die gezamenlijk 28 commissies vormden….

Studie-advies: de Beta die 5 jaar wil feesten in een wereldvreemde omgeving, met minimale studiebelasting, kiest voor een studie op de SCW-faculteit.

op 30 05 2008 at 07:41 schreef Paco:

Bah, wat een smeerpijpenzooi.

op 30 05 2008 at 12:11 schreef Bert Brussen:

Hoe dan ook: ik HAAT conservatisme. Links naar Roger Scruton mogen dan ook kapotvallen wat mij betreft.

op 30 05 2008 at 12:31 schreef EH:

Zijn we het toch nog een keer eens Paco. Dergelijke afbeeldingen is mijn netvlies ook liever kwijt dan rijk.

op 30 05 2008 at 12:36 schreef Peter:

Da’s dan jammer voor je, EH. Want there’s more where that one came from!

op 30 05 2008 at 12:50 schreef lurker:

op 29 05 2008 schreef filantroop:

Dan toch liever deze: “Brief Encounter”, 1945, met Celia Johnson en Trever Howard, met veel Sergei Rachmaninoff en Noel Coward in de dialogen

Erg mooie scene. Bedankt voor de link, nog nooit van deze film gehoord, maar ik ga hem nu zeker kijken. Prachtige muziek ook van Rachmaninoff.

op 30 05 2008 at 16:26 schreef Willem:

@Peter
Dat zal heus wel, maar het ontgaat mij wat deze porno met jouw site te maken heeft. De naaktfoto’s hadden, zo dacht ik altijd, te maken met de naturistengedachte van jou, maar deze porno is toch iets anders dan die naaktfoto’s van de FKK die je telkens plaatste?

Nog even los van dit type porno trouwens, want dat gaat dan nog een paar stappen verder, en inderdaad: zeer onsmakelijk.

op 30 05 2008 at 16:46 schreef Peter:

‘De naturistengedachte van mij’? Nee, het naakt, de porno, de kinky stuff plaats ik deels uit recalcitrantie; het is mijn protest tegen de verburkaïsering van de samenleving.

Maar ik vind het vooral erg mooi. Harukawa is een meester. En als jij dat niet ziet vanwege je aangeleerde inhibities, dan is dat erg jammer voor jou.

op 30 05 2008 at 17:00 schreef heteb:

Ik vind ‘m verschrikkelijk, maar in dit geval wel erg toepasselijk.

op 30 05 2008 at 17:15 schreef Peter:

Hoezo verschrikkelijk? Je kunt er toch ook gewoon om lachen? Of het curieus vinden?

Ik vind het nogal mal, die openlijk beleden afschuw van sommige afbeeldingen, die ik plaats.

Veel van mijn mede-vrijdenkers zijn ontzettend preutse, benepen mensen.

op 30 05 2008 at 17:30 schreef heteb:

Daar ga je weer.

op 30 05 2008 at 19:02 schreef Wilem:

Ik vrees dat je je vergist over mijn "inhibities": ik heb een enorme collectie porno alhier, ook van het soort dat minstens lijkt op wat hier staat. Het is een kwestie van smaak of je hier van houdt of niet, en kennelijk zijn er meerderen die dit toch net even minder smakelijk vinden.

Het ging mij meer om het enorme contrast tussen deze afbeeldingen en de veel meer idealistische foto’s van de FKK. Die laatste categorie foto’s geeft een ontzettende levensvreugde weer, gedeeltelijk behorend bij een bepaalde periode van ver vóór 1968. Eigenlijk zijn die FKK foto’s oneindig veel sterker als reactie op de burkaïsering dan dit soort tekeningen, omdat het gaat om echte mensen die staan waarvoor ze op de foto staan.

Ik zou trouwens wel willen dat ik zo zou kunnen tekenen!

op 30 05 2008 at 19:34 schreef Peter:

Die FKK-foto’s zijn prachtig, maar de voorraad is niet onuitputtelijk en bovendien wil ik wel eens wat anders; ik ben ook een groot liefhebber van tekeningen. En eerlijk, ik vind deze plaatjes geweldig vrolijk. Ik lach me een kriek.

op 02 06 2008 at 11:33 schreef Wampie:

Anja Meulenbelt komt nu ook al op voor vastgebonden Japanse meisjes, die ze ongetwijfeld op Frontaal Naakt heeft gespot — zie haar weblog van vandaag.

Verbieden, ik zou zeggen doe maar niet. Had Nekschot maar in de ranzige rechter uithoek van het internet laten zitten, waar hij tussen de vastgebonden Japanse meisjes, klaar om verkracht te worden, en de tirades tegen moslims nauwelijks opvalt – viespeuken onder elkaar in hun eigen warme bad met bagger.

In haar opsomming van walgelijke Nekschot-prenten ontbreekt trouwens de grap met Meulenbelt zelf als onderwerp van spot.

op 02 06 2008 at 12:01 schreef Peter:

Liever vastgebonden Japanse meisjes dan de Palestijnse necroporno waar Meulenbelt haar lezers dagelijks op vergast.

De Japanse meisjes in deze editie zijn trouwens niet vastgebonden.

op 02 06 2008 at 17:54 schreef Lagonda:

Wat leuk dat Anja hier meeleest — FN is blijkbaar de enige ranzige rechter uithoek die door haar *serieus* wordt genomen.

op 02 06 2008 at 21:06 schreef Tarak:

Bondage is dus ook al rechts. De begrippen rechts en links devalueren ook echt met de dag. Tijd voor een lijstje?

Links Rechts
(dood?)knuffelen Bondage

op 02 06 2008 at 21:07 schreef Tarak:

mmm layout wordt niet overgenomen, ik bedoelde:
Links: (dood?)knuffelen

Rechts: bondage

op 03 06 2008 at 10:00 schreef Peter:

Nee, Tarak. Dit is accurater:

Rechts: Bondage

Links: Necropedofilie

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS