Home » Archief » Naturisme


[12.07.2008]

Naturisme

Peter Breedveld

Het verschil tussen naturisten en niet-naturisten is nergens zo duidelijk zichtbaar als in het recreatiegebied Vlietland in Leidschendam. Wie daar op een mooie zomerdag vanaf het parkeerterrein naar de naturistenweide aan het water loopt, passeert eerst de bomvolle ligweide voor ’textilisten’, waar de mensen bijna op elkaars handdoek liggen, radio’s op volle sterkte door elkaar heen schallen en een deel van de scooterjeugd elkaar door middel van luidruchtig haantjesgedrag probeert te imponeren. Na afloop van een drukke dag lijkt het er wel een vuilnisbelt, zoveel rotzooi ligt er op het gras.

Bij de naaktrecreanten heerst daarentegen rust. Het is er schoon. Deze hete zomermiddag zijn er enkele honderden mensen. Die laten zich niet weerhouden door alarmerende berichten over het zwemwater in Zuid-Holland. “Naturisme betekent voor mij dat ik me in vrijheid zonder kleren kan bewegen”, zegt de 39-jarige Yvonne uit Voorburg die met haar dochters Anne (8) en Sarah (6) een dagje Vlietlanden doet. Haar achternaam wil ze niet in de krant, want hoewel ze er geen geheim van maakt naturiste te zijn, heeft ze ook weer geen zin om er straks door Jan en alleman steeds over te worden ondervraagd.

Yvonne komt al jaren op de naturistenweide van de Vlietlanden vanwege de rust en de tolerantie. “En omdat hier niet zoveel zand is”, voegt Anne toe. Minpuntjes zijn voor Yvonne de ‘gluurjeugd’, die regelmatig in groepjes over het terrein banjert.

Er zijn meer mensen die zich aan gluurders storen. Een Leidse mevrouw vertelt hoe ze er eerder op de dag nog één wegstuurde. “Hij zei tegen me dat hij alleen maar zat te genieten”, zegt ze. “Ik zeg: ‘Dat geloof ik graag, ga jij maar naar het geklede strand, daar kun je ook genieten’.”

Zij en een paar andere vaste, vrouwelijke bezoekers hebben een soort brigade gevormd die gluurders en perverselingen, die in het openbaar seks bedrijven, aanspreekt op hun gedrag. “Want de politie houdt hier nauwelijks toezicht”, moppert ze.

Perverselingen zorgden vroeger nog wel eens voor overlast, maar de laatste tijd niet meer, menen vaste bezoekers Piet en Marijke (beide 39) Het echtpaar komt al twaalf jaar op Vlietland en volgens Marijke is hier nog sprake van het ouderwetse naturisme, met respect voor elkaar en voor de natuur. “Hier zijn geen radio’s, barbecues en patattenten”, zegt ze. “Je kunt hier rustig je portemonnee laten liggen, niemand komt er aan. De mensen zijn hulpvaardig en sociaal.”

Marijke is naturistisch opgevoed en heeft geconstateerd dat op veel andere naturistenterreinen de verloedering is doorgedrongen. “Zoals mensen hun kinderen tegenwoordig aanspreken, die verruwing, dat kwam je in mijn jeugd op de naturistencamping niet tegen”, aldus Piet. Maar ook op Vlietland is de normvervaging niet uitgebleven, stelt ze vast. Bezoekers laten nog wel eens sigarettenpeuken achter in het gras. Haar dochter Bloem (8) klaagt over geklede mensen die in bootjes vlak langs het strand varen om te gluren. “Dat vinden we niet leuk.”

Iedere bezoeker van de naturistenweide die je het vraagt, zal een lofzang beginnen op het wederzijdse respect onder naturisten. Zo ook Annelies (41), die hier met haar vriendinnen Ria (49) en Lilia (37) en hun dochter Iris (6) is. “Naturisten accepteren elkaar zoals ze zijn”, aldus Annelies. “Ze beoordelen elkaar niet op het uiterlijk”, meent Lilia. Dat is in Brazilië, waar zij vandaan komt, wel even anders.

De 28-jarige Rana heeft spierwitte borsten en billen, die fel contrasteren met de rest van haar gebruinde lichaam; duidelijke aanwijzing dat ze nooit eerder aan de zon zijn blootgesteld. Rana is dus een beginnende naturiste. Zij komt uit Syrië, waar naturisme een absoluut taboe is. Voor de tweede keer in haar leven doet ze aan naaktrecreatie, maar een hele bijzondere ervaring is het voor haar niet, zegt ze. Ze haalt haar schouders op: “Ik wil gewoon egaal bruin worden.” Rana is moslim en weet dat de koran gelovigen verbiedt in het openbaar naakt te zijn, maar daar heeft ze geen boodschap aan. “Ik geloof niet dat God dat belangrijk vindt.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Haagsche Courant.

Algemeen, 12.07.2008 @ 10:40

[Home]
 

5 Reacties

op 12 07 2008 at 14:37 schreef filantroop:

Het is waar dat de glurende mens grote verbittering bij de naturist oproept. En zeker nu de glurende mens zich met toenemende spitsvondigheid weet te verschansen daar waar de mens zich graag ongekleed begeeft. De nieuwste rage is zich in de vroege ochtend in te graven, zodat bij de komst van de argeloze naturist deze slechts een veldje schijnbaar onschuldige stinkzwammen ontwaart, die fier boven het maaiveld uitsteken. Wees dus gewaarschuwd en neem het groot Groot Paddenstoelenboek ter hand ter nadere verifiëring of dit wel degelijk stinkzwammen zijn. Ga ook niet ergens klakkeloos zitten als niet vaststaat dat hier echt sprake is van de stinkzwam, want voor men het weet is er een conceptie gaande.
De rokers onder de naturisten valt daarom aan te raden eerst even met een brandende sigaret de stinkzwam te toucheren. Komt er niet een van pijn kretende voyeur overeind, dan is de kust veilig.
Ondanks de onsmakelijk geur van de stinkzwam is die echter wel eetbaar, en heeft zelfs het effect van een afrodisicum. Bij twijfel reedplege men een uroloog of een botanicus.

op 12 07 2008 at 19:56 schreef Lydia:

Met mijn ouders ging ik vroeger altijd naar naturistencampings. Heerlijk, om zo in je blootje van je tent naar de douches te kunnen lopen. Dat onbevangene van de mensen daar. Ik zou wel weer eens willen gaan.

Ken je toevallig La Jenny, Peter?

op 12 07 2008 at 20:06 schreef Piet:

Ja, dat vat een beetje samen wat ik prettig vindt aan naturistengebieden. Maar waarom er nou altijd weer een moslim met de haren bijgesleept moet worden… ;)

Peter postte recent al een link naar La Jenny. Ik heb ’t in m’n bookmarks gezet en ik denk dat we er wel eens heen zullen gaan. Iemand ervaring met kinderen daar?

op 12 07 2008 at 20:50 schreef Peter:

Ik ken La Jenny heel goed, Lydia. Frappant dat je daar naar vraagt. Kennen we elkaar?

Piet, ik zou geen geschikter vakantiepark weten voor kinderen dan La Jenny. Vooral vanwege het fantastische zwembad. Maar ze hebben er ook een kinderclub, ponies, eigenlijk gewoon alles. Voor volwassenen ook, trouwens. Echt één van de leukste vakantieplekken waar ik ooit ben geweest. Ligt ook in een prachtig gebied, in een naaldbos, vlak aan de oceaan.

op 16 07 2008 at 17:44 schreef geert:

Piet,naturisten vragen niet aan welke kerk jij behoort.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS