Home » Archief » Barbaarsheid


[12.07.2008]

Barbaarsheid

Multatuli

Maar zoolang ’t gekibbel over niet-bestaande zaken nadeelig inwerkt op dingen die wèl bestaan… zoolang ik moet vreezen dat de stemmen, hoe forsch ook, van mannen die zich ten-doel stelden de maatschappy te verlossen van den verderfelyken invloed der zoogenaamde godsdienst, niet alom worden gehoord, zóólang zal ik voortgaan met het geven van ’n zweepslag hier-en-daar. Zwygen waar spreken plicht is, noem ik misdadig.

Onlangs zyn, volgens de nieuwsbladen, in Spanje twee personen veroordeeld tot de galeien ‘wegens verspreiding van den bybel.’

Ik vind dat vonnis schandelyk. Laat me dit vooraf zeggen, opdat niemand het recht hebbe voortewenden dat ik partytrek voor zulke barbaarsheid.

Maar, ééns aannemende dat zoo’n straf mocht worden toegepast op ’t verspreiden van ’n boek…

Aannemende dat die straf behoort te zyn in overeenstemming met de nadeelen die er uit de verspreiding en ’t lezen van zoo’n boek kunnen voortvloeien, en hier-en-daar werkelyk voortgevloeid zyn

Dit alles aannemende, is het vonnis waarby twee personen in Spanje zyn veroordeeld tot de galeien, wegens ’t kolporteeren van den bybel, rechtvaardig en niet streng.

Hoe zoudt gy ’t vinden, lezer, als iemand uw kind krankzinnig maakte? Zóó, dat het lag te brullen als ’n wild beest, met schuim op den mond? Zoudt ge dat goedvinden? Ik denk neen.

Multatuli (1820) is de grootste schrijver aller tijden. Maar goed dat-ie dood is, anders was-ie ook allang door tien man gedachtepliesie van zijn bed gelicht. Het is een schande dat zijn verzamelde Ideën niet continu worden herdrukt, maar gelukkig is daar de Digitale Bieb.

Algemeen, 12.07.2008 @ 12:47

[Home]
 

10 Reacties

op 12 07 2008 at 15:01 schreef leo:

Godzijdank! Bestaat er van deze uitspraak ook een tegenhanger, die God vervloekt vanwege de ellende?

Van mijn voormalige huisgenoot kreeg ik vanochtend het volgende e-mail bericht: ‘Beste allemaal, er heeft weer een incident plaatsgevonden enkele minuten geleden nabij de Safi Landmark. Waarschijnlijk opnieuw een zelmoord-bomaanslag. Ik hoop dat jullie allemaal veilig en wel zijn, het beste, …

Naar verluidt heeft dezelfde vriend afgelopen maandag na de moordadige aanslag op de Indiase ambassade de rest van de dag rondgesprongen en luidskeels de Heer gedankt dat hij levend en wel was: ‘I am alive’. Zijn chauffeur was 2 minuten te laat aan zijn deur verschenen en daardoor ontliepen ze de knal net op het punt dat ze straat bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken zouden indraaien. In die straat is ook de Indiase ambassade gevestigd. En dat is bij mij op de hoek, een kleine 100 meter.

Die ambassade is in een puinhoop veranderd. Was notabene net vorige maand opgeknapt en zelf van een boomrijtje voorzien. Maar twee weken geleden verschenen opeens de bom-pantserbakken en verdween de netjes geschilderde muur uit beeld. Er werden toen ook Kalashnikov figuren op het dak gepositioneerd. Kortom men was gewaarschuwd, maar dat heeft niet geholpen.

Mijn huisbaas heeft 75 ruiten moeten vervangen. Dankzij de dunne film-coating op het glas zijn de ruiten redelijk intact uit de sponning geblazen zonder schade te veroorzaken. Het is daarbij ook verstandig de gordijnen gesloten te houden om rondvliegend glas te vermijden.

Hoe dan ook, de ruiten zitten er weer in en de lichaamsdelen en brandende onderdelen die in de tuin waren beland zijn ook opgeruimd. Onder de 41 doden en 120 gewonden waren talloze winkeliers die hier pas een maand of twee geleden hun drukkerijzaken hadden geopend na uit een ander deel van het centrum te zijn herplaatst in een nieuw pand aan het einde van ons straatje; recht tegenover de ingang van de consulaire afdeling van de Indiase ambassde. Je moet het maar treffen. Verder veel visa-aanvragers, zoals die daar iedere dag in de rij staan en ook de ‘schrijvers’ die op houten stoeltjes zitten en tegen betaling de formulieren invullen. Daarbij nog wat voorbijgangers, schoolkinderen en natuurlijk enkele van de kalshnikov-figuren die ons iedere dag het leven zuur maakten door ons te beletten ons straatje in te komen.

Ook ik heb de klap ontlopen, doordat ik op die dag nog niet terug was in Kabul vanwege de begrafenis van een familielid in de week daarvoor. Misschien heeft ze mij beschermd. Maar eigenlijk ook niet, want ik verplaats mij nooit voor 9 uur omdat de ervaring heeft geleerd dat de meeste zelfmoordaanslagen rond 8 uur in de morgen plaatsvinden. Zoals ook in dit geval, om 8.20 uur. Daar is een verklaring voor: het is dan spitsuur en zware poorten worden dan geopend voor belangrijke figuren, die zich onder bewaking door de stad verplaatsen. Bovendien wil zo’n dader de klus zo snel mogelijk geklaard hebben.

Maar goed, vandaag kreeg ik die mail van onze vriend over dat nieuwe incident, en ook nog een sms bericht over een mogelijke aanslag op de Pakistaanse ambassade. Beiden hebben dus niet plaatsgevonden.

En wat mailt vervolgens onze lieve kantoorassistente (haar pc wachtwoord is loveallah): ‘The attack has not occurred, Thank God’

Morgenochtend, op kantoor ga ik haar vragen wat ze afgelopen maandag over God te zeggen heeft gehad, toen de kinderdeeltjes door de lucht vlogen. Als God gedankt moet worden voor een beetje mazzel dan moet ie toch vervloekt worden voor al die ellende. Laten we nou toch konsekwent wezen. Maar het zal wel geen ‘godverdomme’ zijn geweest, en eerder godzijdank dat ik het niet ben. Overigens was zij ook in de taxi aan het einde van de straat op het punt om er in te draaien op weg naar kantoor.

op 12 07 2008 at 15:05 schreef Bert Brussen:

LOL!

Die film van Jock Storges (zie website fotograaf), die zou je integraal op FN moeten plaatsen, Peter. Genoeg naakt voor duizend jaar discussie over wat allemaal niet mag omdat het kinderporno is enzo. :-)

Briljante, mooie, niet seksuele foto ook van Storges.

op 12 07 2008 at 15:08 schreef Peter:

StUrges.

op 12 07 2008 at 19:44 schreef Bert Brussen:

o=u

op 12 07 2008 at 19:46 schreef philippine:

Briljante, niet sexuele foto?

op 12 07 2008 at 23:50 schreef Tedje:

Inderdaad, een briljante, TOTAAL NIET seksuele foto! Ik wil tenslotte niet als pedoseksuele galeislaaf eindigen.
Niettemin zojuist ter controle toch maar even mijn vriendin er naar laten kijken.
Die vond het een prachtige, maar wel degelijk sensuele foto van een jong meisje. En dat is natuurlijk ook zo.
Alle foto’s van Sturges die ik even heb bekeken op zijn site, evenals de trailer van zijn dvd-tje zijn prachtig trouwens. Maar ik vind het nogal krampachtig om te beweren dat ze beslist niet erotisch zijn.
Maar misschien beweert eigenlijk ook wel niemand dat en moet ik hier slechts onderschrijven dat Spanje aanmerkelijk minder toegeeft aan religieuze randfiguren met missies dan onze, inmiddels van bovenaf herkerstenende samenleving.

op 16 07 2008 at 04:43 schreef Asmodeus:

Hear, hear, Tedje.

op 16 07 2008 at 04:50 schreef Asmodeus:

LOL? Mij ontgaat de lol van Leo, en Multatuli…

op 16 07 2008 at 04:53 schreef Asmodeus:

Toch kan ik niet genoeg van hun krijgen.

op 23 12 2011 at 18:14 schreef stefan d:

schoon meisje niet sexueel getint gewoon de foto
en licht inval puur natuur briljant genomen
schoon prachtig .

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Harde Por

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O De meest gelezen stukken van 2023

O Willem Kraan zou met Scharwachter en Dibi hebben meegeprotesteerd

O Neem PVV-stemmers serieus!

O De verpletterende charme van de supertolerante Gidi Markuszower

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS