Home » Archief » Asielzoekers


[03.08.2008]

Asielzoekers

Gin Hageman

Ik heb eigenlijk altijd een heel rechtlijnig beeld gehad over vluchtelingen, uitzettingen en integratie. Vluchtelingen hebben geleden, die moet je niet in asielzoekerscentra neerzetten, ze niet wantrouwen en ze niet aan allerlei rare ondervragingen blootstellen. Walgelijk vond ik het, de houding die in de Nederlandse politiek zoveel populariteit won, ten koste van weerloze oorlogsslachtoffers, die al zo ontzettend veel geleden hebben.

Maar ook de integratiedebatten kwamen me de strot uit, ik vond het discriminerend en racistisch, weerzinwekkend dat we er zo hard over konden praten. Waarom moeten vreemdelingen zich zo nodig helemaal aanpassen aan de Nederlandse cultuur? Waarom kunnen we hun eigen cultuur niet gewoon accepteren en respecteren en samen met elkaar integreren tot een nieuw soort cultuur. Typisch Hollands multiculti-gedachtegoed, samenvattend. Wie dit bekend voorkomt, en er ook zo over denkt, moet voor de gein eens een jaartje in het buitenland gaan wonen. Bij voorkeur in een land waar deze mensen vandaan komen, dan ga je er namelijk wel een klein beetje anders over denken.

Sierra Leone is zo’n land, waar vele vluchtelingen vandaan kwamen, en waar er nu een hele hoop van uitgezet worden of uitgezet dreigen te worden. Ze werden ooit onderworpen aan taaltoetsen, gebitscontroles om hun leeftijden te bepalen en ga zo maar door. Mensonterend. Toch? Er woedde immers een burgeroorlog, de meest wrede van de moderne tijd nog wel, waarom moet je de slachtoffers daarvan lastig vallen met pesterijen?

Maar wat nou als je weet dat een behoorlijk aantal van deze vluchtelingen helemaal niet uit Sierra Leone kwam, maar uit buurland Guinee bijvoorbeeld? Mensen die het economisch slecht hebben, in een behoorlijk onderdrukkend politiek regime leven, maar niet in een oorlog. Mensen die profiteren van het leed in een buurland om weg te komen. Mensen die het in veel gevallen tot niets weten te brengen in hun eigen samenleving. En wat nou als je weet dat veel Sierra Leonese vluchtelingen gewoon met een vliegtuig van de KLM naar Amsterdam kwamen, en dat zo’n ticket een kapitaal kostte in die tijd? En dat je ook weet dat er onder die vluchtelingen een groot aantal oorlogsmisdadigers zaten, die mensen beroofden en vermoordden om met zo’n duur ticket naar Nederland te kunnen vluchten omdat ze aan de verliezende hand waren?

Ik heb er een aantal ontmoet in ieder geval, en ik ken verhalen te over. Men weet dat dondersgoed in Sierra Leone. En als je dan ook nog weet dat een ander deel van de vluchtelingen in hun eigen land uitgekotst werden, niets wisten te presteren en daarom maar naar een ander land vertrokken om er daar ook een potje van te maken? Waarom is het dan zo ontzettend verkeerd om dat soort mensen terug te sturen? In welk opzicht hebben zij meer recht op hulp dan de rest van de wereldbevolking die het lijden doorstaat, maar dan op eigen bodem en die er hard aan trekt om er iets van te maken?

Verbaasd heb ik het afgelopen jaar naar de petities gekeken die via mijn email voorbij kwamen, van Sierra Leonese vluchtelingen in de diaspora, die hun gastlanden proberen wijs te maken dat ze te goed zijn om de armoede in hun eigen land te trotseren. In veel gevallen komen ze namelijk helemaal niet in hele arme posities in hun eigen samenleving terecht, maar zullen ze het na wat aanloopproblemen makkelijker hebben dan Sierra Leonezen die op eigen bodem zijn gebleven. Heb je een westerse schoolopleiding? Bingo! Je vindt heus wel werk, want dat wordt in Sierra Leone veel beter gewaardeerd dan een Sierra Leonees diploma.

De opinie van Sierra Leonezen in Sierra Leone? Aan de ene kant zijn ze deze mensen liever kwijt dan rijk, want ze zijn bang dat ze alleen maar terugkomen om nog meer te verzieken. Aan de andere kant zijn ze het beu dat uitschot het tot het westen haalt en het hele land en het hele volk daar een slechte naam geeft. Men kan zich goed voorstellen waarom westerlingen beginnen te discrimineren als ze geconfronteerd worden met wangedrag en criminaliteit onder asielzoekers. Dan doen ze zelf overigens ook met Nigerianen, Libanezen en Chinezen.

En laten we dan eens naar de integratieproblematiek kijken. Ik ben nu in totaal zo ongeveer een jaar in Sierra Leone. Denk je dat ik ook maar iets van mijn eigen cultuur kan behouden? Als ik me niet volkomen aanpas, en culturele foutjes maak, slaat mijn hele omgeving op tilt. Aanpassen zal ik me, al moeten ze de gebruiken, normen en waarden er bij me in timmeren. Toegegeven, Sierra Leonezen zijn erg gastvrij voor vreemdelingen en ze maken het heel erg aantrekkelijk voor de vreemdeling om erbij te willen horen, maar aanpassen gebeurt toch met harde dwang, hoe je het wendt of keert. En eerlijk gezegd: ik heb het vanaf het begin af aan niet vreemd gevonden dat ik als vreemdeling me aan hoor te passen aan hun cultuur, ik ben immers te gast.

Nu Sierra Leone zelf te maken krijgt met illegale vreemdelingen, zie je pas goed hoe onverbiddelijk andere landen tegenover vreemdelingen staan. Bij het immigratiekantoor staan vier politieagenten aan de poort, die hele vervelende dingen met je doen als je niet de goede antwoorden geeft. Een visum krijgen is zo makkelijk niet, en als je ‘m niet krijgt, word je er zonder pardon uitgedonderd. Geen mensenrechtenorganisatie hier die zich daar druk om maakt, en ik denk dat er alleen al in hoofdstad Freetown honderden van bestaan.

Vorige week werd er een Chinese vrouw gearresteerd omdat ze pindaschellen op de grond had gegooid en ze weigerde op te rapen. Ze verzette zich tegen haar arrestatie en de boodschap die ze meekreeg van de politie was onomwonden: als ze het nog een keer doet, moet ze het land verlaten. Zonder pardon. Nederland niet tolerant? Ik denk dat dat nog steeds een beetje anders in elkaar zit.

Intussen denk ik dat asiel een oneerlijke oplossing is, behalve voor mensen wiens levens direct in gevaar zijn en dat ook kunnen bewijzen. Als je eens berekent hoeveel asielzoekers kosten, en dat omzet naar hulp voor de landen waar ze vandaan komen? Voor educatie bijvoorbeeld, waar landen als Sierra Leone om staan te springen? Juist, dan is de hulp uitgebalanceerd, en profiteren de juiste mensen ervan. Wie wil profiteren, zal er voor moeten werken. Wil je niet, dan profiteer je ook niet. Punt. Weer een ander rechtlijnig beeld.

Cultureel antropologe Gin Hageman (die eigenlijk Ginny Mooy heet) deed vorig jaar veldonderzoek in Afrika en zet zich nu in voor ex-kindsoldaten in Sierra Leone. Meer op haar weblog.

Algemeen, 03.08.2008 @ 08:42

[Home]
 

14 Reacties

op 04 08 2008 at 12:59 schreef riek:

juist,
duidelijk standpunt,
en de enige oplossing

op 04 08 2008 at 13:38 schreef ocean:

Ik heb jarenlang in West Afrika gewoond (als blanke). De boodscahp van de politie was duidelijk: als je als blanke een ongelk veroorzaakt -doorrijden- en het eerste beste politiebureau binnen vluchten (anders werd je gelyncht). Als je overvallen werd s nachts, bij inbraken: schieten. Nooit een Afrikaan slaan of uitschelden, je verliest elke rechtzaak (of je moet ervoor betalen) etc…enz…
Racisme. Maar dan anders dan anders. Daar hebben ze geen last van de multikul gedachte.
Erg moeilijk te begrijpen voor mensen die alleen maar als toerist reizen (en zonder inzicht een erg grote mond hebben). Om dit soort zaken helder en duidelijk te kunnen -zien- moet je inderdaad een aantal jaren in het buitenland hebben gewoond.
Het was trouwens inderdaad allemaal nog erger voor Afrikanen uit arme(re) buurlanden. Die worden helemaal gediscrimineerd (vanuit de stammen gedachte, inferieur omdat van een andere stam). En toch ben ik nog steeds verliefd op zwart Afrika.

op 04 08 2008 at 15:45 schreef Sabian:

@Gin,

begrijp ik nou goed dat je het huidige vluchtelingen verdrag [de basis onder het asielbeleid: vluchteling heeft altijd RECHT op politiek-asiel] zou willen aanpassen?

Ik ben overigens voor. Niet eens vanwege het misbruik, dat kunnen we eigenlijk wel aan hier maar vanwege de gigantische worldrecord bevolkingsdichtheid van Nederland.

op 04 08 2008 at 15:57 schreef vander F:

Is ook taalvervuiling,
asielzoeker, vluchteling of immigrant.
Dit is jarenlang op de grote hoop gegooid wat nu tenkoste is gegaan voor echte politieke vluchtelingen.

Een gelukszoeker is niet zielig.

op 04 08 2008 at 16:18 schreef Bottehond:

Indrukwekkende shift in mores van deze Gin. Sommigen zullen dat herkennen en zij weten dat zo’n "shift" het tegendeel is van de gemakkelijkste weg kiezen.
Kijk: Voor zo een iemand koester ik nou respect.

op 04 08 2008 at 18:02 schreef Ozymandias:

Als ik op de link van "ex-kindsoldaten in Sierra Leone" klik, onderaan het artikel, kom ik op de site van Jock Sturgens.

Zijn die blote mensen op zijn foto’s allemaal ex-kindsoldaten uit Sierra Leone?

op 04 08 2008 at 21:30 schreef Bottehond:

op 04 08 2008 schreef Ozymandias:

* proest *

op 05 08 2008 at 02:59 schreef Michiel Mans:

Ha Gin,

Alles goed verder?

Je bent jong en idealistisch, en je hebt ballen, en dan zie je de werkelijke wereld. Vanwege je avonturen, vermoedelijk sneller dan velen.

op 05 08 2008 at 14:34 schreef Ben:

Ja, ja, maar ondertussen hebben dit soort figuren wel 3 decennia lang de agenda bepaald en (mede) mij van mijn vaderland (het plekje op de wereld waar ik me thuisvoelde, waar mensen waren die je begrepen als je wat zei etc.) beroofd waardoor ik mezelf gedwongen voelde een goed heenkomen te zoeken in een dorpje aan de Ionische zee (waar de zgn. vluchtelingen weliswaar aanspoelen, maar waar je er absoluut geen last van hebt a.g.v. het ontbreken van de Bijstandswet).
Ik ben er toch een voorstander van om deze mensen die door hun multicul gedram mij en vele anderen dit hebben aangedaan ter verantwoording te roepen.
Om even een vergelijking te maken die dit soort mensen graag zelf maken als ze zich, vastklampend aan hun kinderlijke idealen in een discussie met een mond vol tanden komen te staan, nl. met W.O.II:
Hoe is het ook al weer gegaan met mensen die de NSB gesteund hebben (ook uit zgn. idealisme)?

op 05 08 2008 at 16:07 schreef Geert Geel:

Nou Gin, gefeliciteerd met je ontwaking. Ook jij bent nu een racist, een bruinhemd, een nazi, een aso, extreem-rechts, Mussolini en een fascist. In linkse kringen althans. De asielindustrie is op dit punt namelijk onverbiddelijk. Afvalligen verdienen niet alleen de doodstraf maar worden sowieso geëxcommuniceerd en gestigmatiseerd. Een moraal die de links-fascisten hebben overgenomen van de mensen die ze hier met honderdduizenden tegelijk naar binnen loodsen.

op 05 08 2008 at 16:31 schreef dingetje:

effe offtopic. Krijgen jullie nou nooit gezeik, met die fotos van blote pubers? voor je het weet, krijg je Herr Hirsch op je dak, met zijn team van kunstverbranders.

op 05 08 2008 at 20:16 schreef janne:

he he….dit is al zo lang bekend!

op 06 08 2008 at 05:58 schreef Bas:

Vreemd is het feit dat mensen jaren wonende in landen met een andere cultuur als d,r eigen ,zelden geraadpleegd worden over ervaringen ,positief of negatief , in samenleven in die landen.
Indien wel, dan hadden er veel misverstanden nooit bestaan.
Die misverstanden kwamen ,en komen voort uit het onnozele idee dat de eigen cultuur het benchmark is voor leven met een andere cultuur of geloof.
De onnozele maakt de eigen ,of ondergeschikt ,of vind zichzelf superior van de ander,en trekt daar conclusies uit.
Dat kan geen kwaad zolang er geen olie of mineralen rijkdommen een rol spelen in het spel van ,wie is de eigenaar.
Dan gaan andere factoren een rol spelen ,zoals het corrupt maken van autoriteiten die
meestal behoren bij de andere cultuur.
Zoals de Europeaan het doet op het gehele Afrikaanse continent ,van Z tot N met chaos
en miljoenen doden als gevolg.
Die praktijken zijn al eeuwenoud ,de ex koloniën,en geschiedenis, als leerschool voor de onnozele van vandaag die het maar niet wil begrijpen.
Of het moet wezen dat de naïeveling denkt dat het allemaal tot heil en glorie is voor de achtergebleven inboorling ,dat is bekeken uit de ogen van een superior cultuur .
En dan zijn we weer terug bij nul.

op 13 08 2008 at 21:16 schreef keuleniscool:

Veel meer dan 90 % zijn gelukzoekers en /of profiteurs .

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS