Home » Archief » Het Gesprek


[29.08.2008]

Het Gesprek

Hassnae Bouazza

ubnudismo011 (92k image)
Foto: UrbaNudismo

Televisiezender Het Gesprek heeft het Arabische praatprogramma Kalaam Nawaem aangekocht en ter gelegenheid daarvan werd ik gevraagd voor een discussie erover voor of na het programma, samen met de maakster van de documentaire Satellite Queens, Bregtje van der Haak, een Marokkaanse, Fatima en een Irakese vrouw, Zeineb.

Ons werd gevraagd een fragment uit de eerste aflevering uit te kiezen: het mijne was een nieuwsbericht over een vader die door zijn dochters van 38, 39 en 41 jaar was aangeklaagd omdat hij hen steeds had verboden te trouwen. Hij overleed meteen nadat hij het voor hem nadelige vonnis te horen kreeg. Twee van de vier presentatrices van Kalaam Nawaem namen het op voor de dochters en waren blij dat de rechtbank hen in het gelijk had gesteld. De jongste van de presentatrices, een actrice die altijd vrij is opgevoed en met haar grote liefde is getrouwd, veroordeelde de dochters. Zij zou haar vader noooiiit aanklagen, ook al zou ze tot haar veertigste thuis zitten, bezwoer ze. Lekker makkelijk praten natuurlijk, schamperde ik. Als je je in alle vrijheid hebt mogen ontplooien en niet als een plant thuis hebt hoeven zitten. Want waarom zou je eigenlijk leven, als je geen enkele vorm van zelfbeschikking hebt?

Zeineb, die volgens mij wat moeite met me had, wilde daar toch tegenin brengen dat zij haar ouders ook nooit zou aanklagen. Nee, ik ook niet, ze zijn de liefste van de hele wereld, maar daar gáát het dus niet om. De vraag is of ouders boven alle discussie en twijfel verheven zijn. Of ouders hun kinderen los kunnen laten en of het mogelijk is om kritiek te leveren zonder in emotionaliteit te verzanden.

Eerder, tijdens het pruttelende en aarzelende begin, wist Zeineb te vertellen dat de Arabische vrouw helemaal niet onderdrukt is en heel sterk en krachtig is. Zeker, is ook zo. Alleen: er valt, bijvoorbeeld op juridisch en maatschappelijk vlak, nog heel wat te bevechten voor de Arabische vrouw. “In het Westen heeft de vrouw ook niet alle rechten” was haar repliek. Kijk, en dat is waar het mis gaat. Al zouden wij ook hier niet volledig vrij zijn, dan nóg betekent dat niet dat je niet op de misstanden in de eigen moederlanden mag wijzen. Het is niet altijd relevant om aan het vergelijken te slaan. En al is er niks mis mee om óók de andere, positieve kant te laten zien, het is niet geloofwaardig of nuttig om te beweren dat er helemaal niks meer aan de hand is.

Hoe dit er allemaal uitziet in de uiteindelijke versie weet ik niet, maar ik heb in ieder geval geprobeerd wat leven in de brouwerij te brengen. Als mij volgende week alsnog de toegang tot het VPRO-gebouw wordt ontzegd, weet u na het kijken wel hoe dat komt. En o ja: ik heb ook goed geblunderd. Kijken wie het raadt!

Hassnae Bouazza in Het Gesprek, zaterdagavond 30 augustus vanaf half negen.

Algemeen, 29.08.2008 @ 14:22

[Home]
 

30 Reacties

op 29 08 2008 at 14:39 schreef Bert Brussen:

Vanaf half negen? Is dat 08:30 uur of 20:30 uur?

op 29 08 2008 at 14:54 schreef Kariem:

Ik neem aan dat het wordt herhaald? Jammer trouwens dat ze bij NPS en andere publieke omroepen niet zo snugger zijn geweest om dit programma aan te kopen en jou de voor/nabeschouwing te laten doen. Nu blijven we opgescheept zitten met de meiden van halalujah…

op 29 08 2008 at 15:35 schreef hassnae:

Ha Kariem, wat fijn dat je er weer bent. Ik weet niet of het herhaald wordt.

Het is 20:30 Bert, en ik denk dat eerst de docu wordt uitgezonden en daarna het gesprek.

En wat die publieke omroepen betreft: ze willen geen zelfstandig denkende allochtonen, alleen mensen die aan hun cliché beeld voldoen.

Dat hele verhaal dat de omroepen geen geschikte kandidaten kunnen vinden is pure onzin: als je eenmaal binnen bent, mag je alleen "allochtone klusjes" doen.

op 29 08 2008 at 16:08 schreef Kariem:

Op zich is er niets mis met "allochtone klusjes" het is alleen zo jammer dat het vaak de middelmaat niet weet te ontstijgen. Er zijn volgens mij genoeg capabele nieuwe Nederlanders (ik heb besloten om het woord allochtoon niet meer te gebruiken) die iets van kwaliteit kunnen neerzetten. Des te treuriger dat ze dat altijd nitwits als Ab&Sal en Halalgrietjes naar voren schuiven. Met zulke clowns verhef je namelijk niemand.

op 29 08 2008 at 17:59 schreef Marc:

"En wat die publieke omroepen betreft: ze willen geen zelfstandig denkende allochtonen, alleen mensen die aan hun cliché beeld voldoen."

Dit trof me, naief als ik ben. Het lijkt wel of niemand staat te wachten op zelfstandig denkende allochtonen.

Rechts (wilders adepten, Islam bashers, tante Ton) niet, stel je voor dat het vijandbeeld wordt genuanceerd, daar gaat je electoraat!

Links (wynand adepten, fascisten bashers, ome Job) niet, stel je voor dat het slachtofferschap wordt genuanceerd, daar gaat je electoraat!

en de publieke omroepen ook al niet (door rechts overigens steevast als links weggezet), waarom eigenlijk niet? So much voor de beeldvorming, een en al cliche.

Ben erg benieuwd naar de uitzending en ga zeker kijken.

op 29 08 2008 at 18:10 schreef Shireen:

‘Zeineb, die volgens mij wat moeite met me had, wilde daar toch tegenin brengen dat zij haar ouders ook nooit zou aanklagen’. LOL, Hassnae!

Mocht jou inderdaad de toegang tot het VPRO-gebouw ontzegd worden, dan weet ik nog een hele leuke baan voor je hoor, bij een publieke omroep waar ze nóóit naar afkomst zouden kijken – het gaat daar enkel en alleen om je kwaliteiten!!.

Uiteraard gaan we nu kijken, al was het alleen maar om je te zien blunderen!

op 29 08 2008 at 18:13 schreef hassnae:

Haha, Shireen, wat fijn dat ook jij er weer bent!

Hmmmm, welke omroep zou je nou kunnen bedoelen????

Ik spreek je zo! Smak.

op 29 08 2008 at 18:49 schreef Lydia:

Hmm, volgens mij is die Shireen gewoon weer een sock puppet van Peter Breedveld.

op 29 08 2008 at 19:54 schreef Paco:

Boycotten die rotzooi, er is al genoeg troep.

op 29 08 2008 at 23:13 schreef Shireen:

Zeg Lydia, wil je me alsjeblieft niet mijn eigen trotse identiteit ontnemen?? Alsof die kaaskop ooit zo’n prachtige naam zou kunnen fingeren!

op 30 08 2008 at 03:59 schreef Temujin:

Ja hoor, daar gaat ie weer!

Deze ‘discussie’ begint met de vraag 8:30 of 20:30. Terwijl er toch duidelijk staat: zaterdagAVOND vanaf half negen! Of moet ik hier óók nog vermelden dat dit een synoniem is van bv Peters’ versie zijnde voor de middag en avond PM te gebruiken? De schrijver hasnae gaat in zijn eerste reactie nog eens extra vermelden dat het toch echt 20:30 is terwijl HIJZELF degene lijkt die – maar blijkbaar niet bewust – zaterdagAVOND heeft neergezet. ( Of heb jij dat gedaan, Peter, rotzak die je bent want verder niks zeggen )

Ik noem dit ‘eerst goed lezen en juist interpreteren’. Maar erger: het daarna volgende ‘debat’ wordt eigenlijk alleen maar weer ingekleurd door een hoop mensen die dit ‘over het hoofd’ zien. Nog veel erger is de vraag: Zouden ze een hoop andere dingen ook over het hoofd zien bij het gewoontegetrouw weer op en neer gaande gepingpong? En domweg NOOIT eerst goed lezen en dan pas – juist – interpreteren en reageren?!

De laatste mogelijkheid is echter het allerergst: dat MIJ hier een onzettend uitgekiende humor of kat tussen Bert Brussen en Hassnae Bouazza ontgaat. En dat alle verdere reageerders in dit complot om mij te vangen zitten ……

op 30 08 2008 at 07:33 schreef Peter:

Rustig, Temujin, Bert vroeg alleen maar iets. Ik heb de tekst naar aanleiding van zijn vraag aangepast.

op 30 08 2008 at 10:37 schreef Temujin:

OK, nu ben ik rustig. Ik had al zo’n gevoel dat IK hiermee op op mijn bekkie zou gaan. Even de wonden likken, Peter.

op 30 08 2008 at 12:22 schreef Hosseyn:

De schrijver hasnae?

Volgens mij ziet er nog iemand iets over het hoofd.

op 30 08 2008 at 12:24 schreef Peter:

Ja, een ‘s’, toch, Hos? Hassnae is met twee essen.

op 30 08 2008 at 12:47 schreef kaka:

vrouwtje of mannetje, dat is volgens mij hetgene wat niet helemaal duidelijk is.

@temujin
hassnae is een vrouwtje.

op 30 08 2008 at 14:54 schreef wablief?:

Hey Temujin,

"dat alle verdere reageerders in dit complot om mij te vangen zitten …… "

Natuurlijk, één groot complot van de hele wereld tegen jou ;)

op 30 08 2008 at 17:59 schreef Temujin:

Quoque tu, Wablief, quoque tu. Zou dit zelfs een dubbel complot kunnen zijn?

op 31 08 2008 at 10:01 schreef wablief?:

mea culpa, Temujin ;)

op 01 09 2008 at 14:24 schreef Lydia:

Hassnae, ik heb genoten van je televisieoptreden. Je was lekker dwars, en toch charmant. Die andere Marokkaanse was breedsprakerig, zeg! Ik kon mijn aandacht er niet bijhouden, als zij aan het woord was.

En wat ben je mooi! Ik heb me wel verbaasd over wat jij kennelijk ‘grappig’ vindt.

op 01 09 2008 at 15:25 schreef Wampie:

Lydia, ik geef je gelijk. Als ík op vrouwen zou vallen, dan net als jij op Hassnae. Laten we daar op proosten (sake de lucht in, boink).

Ik had gerekend op het archief van Het Gesprek, maar daar is Hassnae onvindbaar.

op 01 09 2008 at 15:35 schreef hassnae:

Ah, mijn twee lievelingsvrouwen en -helden hebben het over mij!

Lydia, Wampie: het is geheel wederzijds. Waar was ik toch zonder jullie.

op 01 09 2008 at 16:09 schreef Wampie:

Hassnae onvindbaar? Daar is zij al, hoera! (Oeps, ik heb maar twee glaasjes).

op 01 09 2008 at 18:45 schreef Lydia:

Ik val niet op vrouwen, maar voor Hassnae maak ik een uitzondering. En ik heb het programma opgenomen, dus laten we er een pyama-party van maken.

Sake? Kanpai!

op 01 09 2008 at 19:46 schreef Wampie:

Mijn pantoffels staan al klaar!

Maak de borst maar nat, want ik ben zo’n ergerlijk opgewekt ochtendmens.

op 01 09 2008 at 19:48 schreef Lydia:

Mooi, want aan types met een ochtendhumeur heb ik een hekel.

op 01 09 2008 at 19:58 schreef hassnae:

Leuk! Dan maak ik een heerlijk ontbijt klaar!

op 01 09 2008 at 20:05 schreef Wampie:

Lekker. Eén ding, Hassnae: ik lust alleen croissants met échte chocolade.

op 01 09 2008 at 20:17 schreef hassnae:

Ha, dat treft Wampie! Ik maak de lekkerste croissants met de heerlijkste, échte chocolade! Niet van die bruine onzin die ze in petits pains verkopen.

op 02 09 2008 at 02:01 schreef Asmodeus:

Ontbijt… Kun je dat eten?

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN MEI

O Polderhitler

O Waarom ik Wilders (en Van der Plas, Yesilgöz en Omtzigt) gewoon extreemrechts blijf noemen

O De ondraaglijke hypocrisie van Natascha van Weezel

O Ik las Hannah Arendt en Wilders lijkt dus écht op Hitler

O Snakken naar Jodenhaat, met wijd opengesperde snavels

O Hoe je antisemitisme bestrijdt

O De vrije pers heeft zijn eigen graf gegraven

O Yvonne Coldewijer is een zegen voor de NVJ

O Wilders 1: stevig verankerd in het kolonialisme

O De ene schelder is de andere niet

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS