Home » Archief » Vergeten groenten


[20.12.2008]

Vergeten groenten

Shayne McCreadie

pin9 (40k image)

Weken geleden, aan het begin van onze befaamde Crisis 2008™, sloeg ik de krant open. Een bepaalde supermarkt stond op het punt om vergeten groenten opnieuw te gaan verkopen. In mooie, hapklare paketten, inclusief recept.

Op een koude winterdag in 1966 stapte Kaatje de keuken van haar ouderlijk huis binnen. Ze had al de hele dag trek in een stevige stamppot. Haar moeder stond aan het fornuis te roeren in een grote pan.

“Mama, eten we pastinaak vandaag?”
-“Lieverd, vergeet die groente maar. Vanaf nu eten we broccoli.”

Tweeënveertig jaar later duwde Katharina zuchtend haar winkelwagentje door de gangpaden van de C1000. Wat zou ze vanavond eens klaarmaken? Falafel met pitabrood en sla? Paprikasoep met pijnboompitten en ciabatta? Of simpelweg vlindertjespasta met zalm en kappertjes? Ze hield halt voor de koelvakken. Een golf van weemoed overmande Katharina. Daar lag een stamppotpakket met pastinaak en Gele van Molle staart.

Vergeten groenten. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat groenten daadwerkelijk uit de mode konden raken. Was dit gebeurd met spruitjes en bietjes, dan was er een stille wens uit mijn jeugd alsnog in vervulling gegaan.

Ik was gisteravond op het kerstdiner van mijn werk. We aten schorseneren. Het meisje dat naast me zat, was teleurgesteld dat het geen asperges waren. Ik legde aan haar uit dat schorseneren ook wel ‘asperges van het volk’ werden genoemd, maar ze ging ze er niet meer van lusten.

Ik vind het mooi. Schorseneren en pastinaak liggen weer in het schap. Niemand heeft meer geld. We gaan gebukt onder de dreiging van oorlog. Bovendien wijzen de weersverwachtingen eindelijk weer eens op een extreem strenge winter. Haal de schaatsen maar vast uit het vet. Dan zoek ik nog snel even op of vroeger alles beter was.

Drs. P wordt komend jaar overigens 90 jaar oud. Hij zal het vast weten.

Shayne M. McCreadie (1980) imiteert op geweldige wijze de Liervogel die Shayne McCreadie imiteert. Dit oraal Droste-effect is haar grootste talent. De term ‘oraal Droste-effect’ is haar beste uitvinding. Zij droomt van een gearrangeerd huwelijk met Sir David Attenborough. Meer op haar weblog.

Algemeen, 20.12.2008 @ 10:20

[Home]
 

17 Reacties

op 20 12 2008 at 11:47 schreef Rena:

Al 20 jaar geleden kon je op de Noorder-biologische- markt in Amsterdam veel van deze ‘vergeten’ groeten kopen.
Zelf eet ik graag raapstelen stampot. Veel mensen kennen het niet.
Ik vind het heerlijk.
Schorseneren zijn wel wat lastig schoonmaken.

op 21 12 2008 at 11:16 schreef Alf Berendse:

‘Keukenmeidenverdriet’ werden ze toch ook genoemd, schorseneren? Ik heb niet onthouden waarom. ‘Armeluis asperges’, noemde mijn moeder ze, voor, tijdens en na het opdienen. ‘Opdienen’ zei ze nooit. En wat was ook al weer die groente die op met maizena gekookte andijvie leek, maar nog viezer was?

op 21 12 2008 at 11:32 schreef Peter:

Postelein? Ben ik dol op. Andijvie ook, trouwens. Niet met maizenapapjes.

op 21 12 2008 at 16:35 schreef N. Molrat:

Alf, ik denk dat je gewoon witlof bedoelt. Bij van de Valk krijg je dat waarschijnlijk nog steeds in een roestvrijstalen bakje naast je bord met schnitzel; tot snot gekookte klein gesneden witlof in slijmerige maizenapap.

Het is jammer dat veel lekkere groentensoorten in de vergetelheid aan het raken zijn. De mensen willen het gewoon niet meer eten als het ergens naar smaakt.
Wat ik ook zo erg vind is dat bij groenten als witlof, spruitjes en andijvie de bittere smaak door veredeling is afgezwakt. Nog even en alles smaakt zo neutraal als bloemkool.

op 21 12 2008 at 16:41 schreef Peter:

Inderdaad, alles moet dat zelfde laffe, zoetige smaakje hebben.

Oerhollandsch puur natuur kerstmenu, anyone?

op 21 12 2008 at 18:17 schreef Mohammed:

Alles wat ik eet is puur natuur:

1-Schapenhersens in tomatensaus of met eieren (kruiden natuurlijk)
2-Rundermilt gevuld met gekruide lamsgehakt
3- Een (Kersha)tajine van darmen, longen, maag, hart en nieren. Echt heerlijk.

Na het eten neem ik een Marokkaanse Kopstoot.Heerlijk gewoon!

op 21 12 2008 at 18:20 schreef Mohammed:

Marokkaanse Kopstoot: Kopje verse Marokkaanse thee en een glasje cognac en dan uit de twee glazen om en om slurpen. Allah Ou Akbar zo lekker!

op 21 12 2008 at 18:30 schreef Peter:

Kijk, dat is nog eens een stijlvolle manier om het vasten te breken.

op 21 12 2008 at 18:50 schreef Alf Berendse:

Molrat, ik bedoelde postelein. Witlof, daar wist mijn moeder wel raad mee. Niks tot prut gekookt, hele stronken.
Postelein zal ik echter onthouden als metafoor voor alles da’k nie blief.

Doe mij maar spruiten. Ik verbleef eens in een gezelschap van volwassenen die zich erg bezig hielden met hun ‘innerlijk kind’. Op een dag was het mijn kookbeurt en zette ik hen spruiten voor. Al die innerlijke kinderen in een zet naar buiten gedreven.

En, lees ik bij een recept op het www, schorseneren werden inderdaad ook ‘keukenmeidenverdriet’ genoemd? Heb ik genoemd in een gedicht, dus het is fijn te weten dat het klopt.

op 21 12 2008 at 19:31 schreef Mohammed:

Ik vind het nog steeds er jammer dat je geen glasje wijn mag drinken bij de Iftar. Zo kunnen we natuurlijk Nederland nooit islamiseren.

op 22 12 2008 at 08:27 schreef Paco:

Mo, met die thee van jullie gaat dat ook nooit lukken. Groene blaadjes en gras in een longdrinkglas met een bende suiker waar je bek door aan elkaar blijft zitten lukt niet. Thee is helemaal niks. Koffie, zwart en sterk dat gaat goed. Na een goede maaltijd ter afsluiting een glas brandy bv. Carlos 111

op 22 12 2008 at 21:02 schreef Peter:

Armeluis-asperges? HIer is een recept van kreeft met schorseneren, voor u gevonden op het wereldwijde web:

Kreeft met schorseneren en saffraan

1 pak schorseneren, 2 kreeften van 600 g, witte wijn azijn, grof zeezout, 20 peperbolletjes, 1 kruidentuiltje, 1 pakje saffraan,2 dl witte wijn, 1 dl kalfsfond, 1 dl room, zout en peper.

Bereiding: Breng ruim water aan de kook met de peperbolletjes, het kruidentuiltje en een handvol grof zout. Kook de kreeften 7 minuten en laat ze in hun kookvocht afkoelen.

Schil de schorseneren en dompel ze onmiddellijk in water met azijn. Snijd ze in stukken van 4 cm. Breng 2 liter water aan de kook met 2 el bloem, 3 el azijn, en zout.

Kook de gekuiste schorseneren beetgaar en laat ze afkoelen. Breng de wijn aan de kook met de saffraan en de kalfsfond.

Snijd de kreeften in 2 en verwijder het maagzakje in de koppen. Verwijder voorzichtig het staartvlees en het vlees uit de scharen. Het zachte vlees uit de koppen kan in de saus.

Laat de saus 5 minuten koken, voeg er de room bij en laat tot de helft inkoken. Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper en monteert met een klontje boter.

Bak ondertussen de schorseneren kort, maar op hevig vuur in een klontje boter.

Verwarm de stukken kreeft in de saus en dien op met de schorseneren.

op 22 12 2008 at 22:09 schreef Rena:

Ga je dit tweede kerstdag voor Hassnae koken?

op 23 12 2008 at 01:30 schreef Peter:

Hoezo tweede kerstdag?

op 23 12 2008 at 15:13 schreef Rena:

1e kerstdag wordt, traditioneel gezien, opgeëist door ouders/schoonouders?

op 23 12 2008 at 15:35 schreef Peter:

O, op die fiets. Daar heb ik me nog nooit iets aan gelegen laten liggen. Mijn eerste kerstdag wordt opgeëist door mijn kinderen. De tweede gaan we uit eten.

Wat staat er bij jou op het menu?

op 23 12 2008 at 16:01 schreef Rena:

ouders en schoonouders, kinderen en 2 vrienden en door ieder meegebracht eten
2e kerstdag weet ik nog niet..kerrykoolstamppot misschien

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

Become a Patron!
 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

Vermaakt u zich een beetje met deze site? Laat uw waardering blijken met een kleine donatie (grote mag ook!): NL59 RABO 0393 4449 61 (SWIFT BIC RABONL2U) o.v.v. ‘Frontaal Naakt’.

 

pbgif (88k image)
 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

Meest gelezen in februari

O De weduwe Rost van Tonningen is helaas overleden, maar gelukkig hebben we Martin Bosma nog

O Nederland is toe aan een nieuwe racist

O Gooi hartjes op me

O Nederland is liever de rechtstaat kwijt dan corona

O Nederland is wel degelijk een dictatuur

O Houd alsjeblieft de scholen dicht

O Nederland is heel rap een fascistische staat aan het worden

O Wij blijven opgesloten zodat Big Pharma zich kan verrijken

O YouPorn

O Wij zijn beslist geen dor hout, maar vluchtelingen wel, die mogen lekker dood

 

Meest gelezen ever

O YouPorn

O Hoi, Jesse Klaver, ik heb geen zin om te boeten voor jouw papatijd

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Ik word vervolgd wegens belediging van een seriebelediger

O Verplicht naakt douchen op school, jongens en meisjes bij elkaar

O Ga je nu Wierd Duk ontslaan, Telegraaf?

O Ik ga naar Japan verhuizen

O Hoi, Onderwijsraad, zit de mensen eens niet zo in hun nek te hijgen!

O Kappen met je hypocriete gejank, landgenoten, je racisme schijnt door

O Lekker hitsen tegen migranten met Wierd Duk en Lucas Hartong

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“Voorganger van de Linkse Kerk in Hersteld Verband.” (Carel Brendel)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.’ (Hafid Bouazza) ‘Complimenten voor Frontaal Naakt.

‘Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.’ (Lousewies van der Laan)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS