Home » Archief » Sharia


[12.02.2009]

Sharia

Jamila Laoudadi

collins8 (128k image)
Illustratie: Jacob Collins

In een Haags huiskamerrestaurantje wisten mijn Nederlandse vriend en ik ons meteen bij binnenkomst verzekerd van de geconcentreerde aandacht van het gezelschap aan de belendende tafel. Duidelijk hoorbaar begonnen de dame en twee heren te speculeren over mijn etniciteit. “Ze heeft iets Indisch” – “Volgens mij is ze Indiaas” – “In Zuid-Italië heb je ook zulke donkere vrouwen.” – “Marokkaans? Met dat steile haar? Neeee.”

En gewoon blijven kijken, ook toen ik voorzichtig een paar keer terugkeek. Pas toen mijn vriend lang en hard bleef terugstaren, besloten ze uiteindelijk hun aandacht weer te richten op wat er op hun borden lag.

Dit gebeurt ons niet vaak, zeker niet in de grote stad. In één van die typische middelgrote rijke babyboomergemeenten werden we op een zomerse zondagmiddag eens door iedereen aangestaard, totdat we ons zo opgelaten voelden dat we ons heil maar ergens anders zochten. Marokkaanse mannen hebben er ook een handje van om nadrukkelijk te kijken, alsof hún persoonlijke eer is aangetast door de stamgenote die met een Nederlandse kerel aanpapt.

Marokkanen hebben meteen door dat ik ook uit lebled kom, voor de meeste Nederlanders blijft het gissen. Ik ben al voor alles uitgemaakt, tot Cherokee aan toe. Dat is best leuk, maar om als een stel negentiende-eeuwse antropologen hardop aan de hand van mijn uiterlijke kenmerken te discussiëren over welke diersoort ik vertegenwoordig, gaat mij iets te ver. Kom het me vragen, als je het per se wilt weten. Ik spreek gewoon Nederlands. Kun je meteen doorzagen over waarom ik geen hoofddoek draag, of ik besneden ben en wat mijn vader ervan vindt dat ik met een Nederlandse jongen ben.

En het waren geen tokkies of zo, integendeel. Deze mensen behoorden tot de hogere middenklasse. Ik schatte ze in als PvdA-stemmende staatsambtenaren, sowieso de meest racistische Nederlanders die ik ken. Zullen het woord ‘kut-Marokkaan’ nimmer in de mond nemen, maar menen wel de zeggenschap te hebben over elk aspect van je leven, zelfs je over je intiemste gevoelens. Praten daarover met elkaar alsof je er niet gewoon bij zit. Alsof je een onmondig kind bent van 33 jaar.

Naarmate de avond vorderde, raakten de drie steeds aangeschotener en werden ze ook steeds luider. Nu praatten ze over iemand die niet aanwezig was, een afdelingschef, vermoedde ik, of projectmanager of hoe dat dan ook heet (ik ben kleine zelfstandige en heb er het meeste baat bij in gewone mensentaal te communiceren). Een meerdere, in elk geval, die beslissingen genomen had die bij de drie niet in goede aarde waren gevallen en die één van hen overduidelijk had geschoffeerd. De details weet ik niet, want we luisterden ze niet bewust af, vingen alleen af en toe een flard op.

Eén van hen liet door de serveerster/eigenaresse van het restaurant in rap tempo glazen bier aanrukken en zijn hoofd werd steeds roder. Op zeker moment sloeg hij met zijn vlakke hand op tafel en schreeuwde: “Ze zouden de sharia moeten invoeren!” Zijn twee tafelgenoten keken geschrokken en uit hun monden klonk simultaan: “De sharia?” – “Ja! De sharia!”, sprak de dronkelap. “En ‘m dan zijn kop afhakken! Die klootzak!” De tafelgenoten begonnen nu besmuikt te lachen. “Ja, ja, soms zou je sharia willen invoeren”, zei de vrouw. “Hèhè” grinnikte de man. “Onder de sharia zouden ze wel raad weten met dat soort types.”

Ze vielen even stil en keken toen onze kant op, met op hun gezichten iets wat op een betrapte uitdrukking leek. We keken glimlachend terug. Ik hief mijn glas en zei: “Op de sharia!”

De dronkelap slaakte een vermoeide zucht.

Jamila Laoudadi (1975) koestert haar twee paspoorten en het harira-recept van haar moeder.

Jamila Laoudadi, 12.02.2009 @ 10:57

[Home]
 

24 Reacties

op 12 02 2009 at 12:01 schreef Jur:

ik heb een grafhekel aan bemoeienissen in restaurants. Daar vallen dus ook luidruchtige mensen onder die denken dat ze alleen in het restaurant zitten. Ik kies ervoor ergens anders heen te gaan, anders verknal ik mijn eigen avond en loop ik het risico een PV gepresenteerd te krijgen.

op 12 02 2009 at 13:25 schreef Jamila:

Wat is een ‘PV’?

Zelf ben ik niet helemaal onschuldig wat bemoeizucht in restaurants betreft. Zo heb ik eens iemand gevraagd of-ie zijn mond dicht kon houden als hij er wat in had gestopt. En ik heb eens een luidruchtig gezin gewezen op een heel nieuw concept dat ze misschien eens zouden moeten proberen: kinderen opvoeden. Dat schijnt het helemaal te zijn in bepaalde kringen.

op 12 02 2009 at 13:46 schreef carmo da rosa:

Leuk stuk met een geniale uitsmijter: "(drinken) op de sharia"

Jamila, met de zin ”Ik schatte ze in als PvdA-stemmende staatsambtenaren, sowieso de meest racistische Nederlanders die ik ken.”

dat ik, als medeallochtoon volkomen onderschrijf, maakt u hier geen vrienden…

op 12 02 2009 at 13:51 schreef Jamila:

Niet onder PvdA-stemmende staatsambtenaren misschien, Carmo, maar ik heb jou toch?

Joepie! Een dwangmatige Wilders-stemmer die liever VVD zou stemmen maar zichzelf niet kan helpen als vriend!

Als Wilders jullie Führer wordt en ik op de boot naar Marokkanië moet, kom je me dan uitzwaaien?

op 12 02 2009 at 17:56 schreef Daan:

Hoezo zijn PvdA stemmende staatsambtenaren zo racistisch dan?

op 12 02 2009 at 18:19 schreef Gor:

Door mensen te behandelen alsof ze debielen zijn, omdat ze uit een noord Afrikaans land komen. Ben je racistisch.

op 12 02 2009 at 18:23 schreef Benfatto:

Omdat juist zíj denken in hokjes van ras, geloof, sociaal economische klasse etc. in plaats van iemand te zien als een individu.

op 12 02 2009 at 22:19 schreef Jan van Dijk:

Het blijft merkwaardig, dat individuen die zelf denken dat ze vaak het slachtioffer zijn andermans vooroordelen, zonder problemen hun eigen vooroordelen over andere groepen, bijvoorbeeld staatsambtenaren, etaleren.

op 12 02 2009 at 23:18 schreef toevallige voorbijganger:

Jamila, dat bij die mensen het gesprek een beetje stilviel en dat ze daarom over jou begonnen te praten moet je niet gelijk als racisme opvatten.
Als er iemand van rood haar zou zitten zouden ze vast hebben gedacht dat die een Ier was.

Je bent wel erg aan het zoeken als je het van een stel drinkende kerels in een restaurant moet hebben om aan te tonen dat de Nederlandse samenleving intens racistisch is.

op 13 02 2009 at 01:24 schreef Huub:

Ik zie de mensen zo voor me. Racisten heb je zeker ook onder PvdA-achtige types. Maar ze bedoelen het goed hoor….

op 13 02 2009 at 02:50 schreef carmo da rosa:

”Joepie! Een dwangmatige Wilders-stemmer die liever VVD zou stemmen maar zichzelf niet kan helpen als vriend!”

Jamila,

‘dwangmatige’ is niet het goed woord. Wilders krijgt wel mijn stem maar onder bepaalde voorwarden, niet zo maar: zolang hij bedreigd wordt, en zolang de gematigde Islam blijft zeiken over de kapsel van Wilders en hem blijft achtervolgen met processen, i.p.v. de real thing, de salafisten te bestrijden.

En deze laatste actie van de Engelse regering dwingt mij twee keer (wat illegaal is) op Wilders te stemmen. Maar gelukkig dat de Nederlandse regering toch een fatsoenlijk standpunt in deze heeft aangenomen. Hal ik weer een stembiljet daaruit…

”Als Wilders jullie Führer wordt en ik op de boot naar Marokkanië moet, kom je me dan uitzwaaien?”

Nee, want als het zover zou komen zit ik natuurlijk in dezelfde boot, gezellig naast jou te beschouwen hoe het zover heeft kunnen komen. En daar zouden onze meningen uiteen kunnen lopen, wat de tocht minder gezellig zou kunnen maken maar wel levendig…

op 13 02 2009 at 11:30 schreef Jamila:

Heren Van Dijk en Voorbijganger, ik voel me nergens het slachtoffer van, noch heb ik geprobeerd ‘aan te tonen’ dat de Nederlandse samenleving ‘intens racistisch’ is. Ik beschreef slechts een grappig incident in een restaurant. Als ik dat onder een autochtoon klinkende naam had gedaan, was mij door u vast geen slachtoffergedrag verweten.

Nee, ik voel me geen slachtoffer van uw pavloviaanse reacties. Ik constateer slechts dat u het slachtoffer bent van uw eigen domheid.

Carmo, ik begreep de eerste keer al wel wat je bedoelt. Het blijft vreemd, om op iemand te stemmen omdat je het niet eens bent met de manier van argumenteren van zijn tegenstanders.

Wilders werft zijn stemmen niet op eigen kracht, maar dankzij de inspanningen van anderen en de onnozelheid van een groot deel van de kiezers.

op 13 02 2009 at 11:44 schreef Hosseyn:

Als Wilders onze Führer wordt neem ik ook de boot naar Marokkanië. (is de boot niet een omslachtige manier van reizen?)

op 13 02 2009 at 12:19 schreef babs:

Zonder haar te kennen, ik zit liever met Jamila op een boot dan in een vliegtuig; dat duurt langer.

op 13 02 2009 at 12:31 schreef FransEngels:

@ Jan van Dijk
Waarom zou dat een vooroordeel zijn dan? Een generalisatie op basis van feiten daar is niets mis mee.

op 13 02 2009 at 16:23 schreef Jamila:

Dank je, Babs. U is tenminste een heer.

op 13 02 2009 at 17:34 schreef carmo da rosa:

@ Jamila: ”Wilders werft zijn stemmen niet op eigen kracht, maar dankzij de inspanningen van anderen….”

Precies. Wat zijn wij het met elkaar eens!

Wilders werft zijn stemmen: dankzij de inspanningen van de radicale islam; dankzij het slechte gedrag van teveel allochtonen; dankzij de onnozelheid van een groot deel van links denkende Nederland, die de laatste jaren heeft zitten te slapen, en sommige zullen nooit meer wakker worden; en dankzij het totale onvermogen van de gematigde moslims tot enig kritisch onderzoek, tot enige zelfreflectie.

Oh ja, en dankzij ook een paar PvdA racistische staatsambtenaren die jij kent. Maar eerlijk gezegd, ik denk niet dat deze veel zoden aan de dijk zullen zetten.

op 13 02 2009 at 18:20 schreef Hosseyn:

Maar Carmo; als we geen allochtonen hadden, dan zouden die Wildersstemmers wel wat anders te zeiken hebben, toch?

op 13 02 2009 at 18:38 schreef beroeps allochtoon:

carmo de rosa.

mocht het ooit zover komen dat we samen op de boot zitten, dan zorg ik er persoonlijk voor dat je overboord gaat, als we een tijdje onderweg zijn.
hoop dat je wel kan zwemmen.
hebben ik en jamila meer plek.
jamila, allah hafdik ya zine.
hosseyn niet onder mijn duiven schieten.

op 13 02 2009 at 18:43 schreef Hosseyn:

Tawk al hamama al mafkoud!

Ik schiet op alles wat halal is!

op 14 02 2009 at 01:16 schreef toevallige voorbijganger:

Jamila maak je geen zorgen, ook zonder je naam te weten was ik ervan uitgegaan dat je van buitenlandse afkomst was. Dat wordt overduidelijk in je eerste paragraaf. Ook wringt deze zin enigsinds:
"Als ik dat onder een autochtoon klinkende naam had gedaan, was mij door u vast geen slachtoffergedrag verweten." Want je gaat er dus vanuit dat ik mijn reactie plaatste om jouw naam. Klinkt als slachtoffergedrag.

op 14 02 2009 at 08:31 schreef hassnae:

en dankzij het totale onvermogen van de gematigde moslims tot enig kritisch onderzoek, tot enige zelfreflectie.

Uiteraard, omdat de zelfkritiek niet naadloos aansluit bij wat de heren en dames critici willen, is die er gewoon niet. Je moet precies datgene zeggen wat de mensen, die je eigenlijk haten, willen, en zolang je dat niet doet deug je niet.

Als je dat wel doet, is het nooit genoeg, want dat is het of taqiyya of er is nóg wel iets wat je kunt doen of zeggen om écht te deugen of moedig te zijn.

Zo vermoeiend. Als een hond die achter zijn staart rent en niet weet te stoppen.

op 14 02 2009 at 09:13 schreef Jamila:

Laten we het eens over het totale onvermogen tot enig kritisch zelfonderzoek van de zelfbenoemde islamcritici hebben. Janken en zeiken tot iedereen er gek van wordt, en als een allochtoon daar iets over opmerkt, wordt dat onmiddellijk gediskwalificeerd als ‘slachtoffergedrag’.

op 14 02 2009 at 12:38 schreef carmo da rosa:

@ Hosseyn: ”Maar Carmo; als we geen allochtonen hadden, dan zouden die Wildersstemmers wel wat anders te zeiken hebben, toch?”

Zeker en vast, Belgen en de Nederlandse Antillen lijken me een uistekende alternatief.

@ beroeps allochtoon: ”….dan zorg ik er persoonlijk voor dat je overboord gaat,”

Zoals gebruikelijk, de allochtonen, ook de beroeps, en dat is juist het probleem, denken bij voorbaat dat de schuld altijd bij de andere ligt, en dat alles met geweld is op te lossen…

Met zulke vijanden heeft Wilders geen vrienden en geen stemmers meer nodig!

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O De aangifte van Wilders is een greep naar de macht over onze taal

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Kankerhomo

O Harde Por

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS