Home » Archief » Intendant


[16.04.2009]

Intendant

Peter Breedveld

fred16 (18k image)
Illustratie: Fred de Heij

Eindelijk wordt de strip als medium serieus genomen door de Nederlandse overheid. Het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) heeft voortaan namelijk ook een potje voor strips. Althans, er komt een ‘intendant’ en die gaat ‘een inventarisatie maken van de ‘knelpunten’ die de ontwikkeling van Nederlandse strips in de weg staan.’ ‘Hieruit zal een concept programmadocument voortkomen dat wordt voorgelegd aan de vakwereld en vervolgens zal dienen als uitgangspunt voor de werkzaamheden van de intendant.’

Als ik het goed begrijp gaat die intendant dus zelf verzinnen hoe hij zijn dagen gaat vullen. Dat schrijft hij allemaal op in een rapport, dat wordt voorgelegd aan een raad van oude wijze mannen, ‘de vakwereld’. Om hoeveel geld het gaat, is me niet duidelijk.

Maar toch: Goed nieuws. In Vlaanderen subsidieert de overheid al heel lang stripprojecten en daar komen mooie projecten uit voort, zoals werkbeurzen voor stripauteurs, het tweejaarlijkse stripfestival in Turnhout en de documentaire Ceci n’est pas la BD Flamande.

Slechte nieuws is dat de intendant Gert Jan Pos is, en dat hij wordt ondersteund door onder andere Jean Marc van Tol. Twee gedachtepolitieagenten die teveel van hun tijd besteden aan het belasteren en uitsluiten van mensen met een andere mening dan zijzelf.

Gert Jan Pos noemt zichzelf stripjournalist, maar verstand van strips heeft hij niet (erover schrijven kan hij al helemaal niet) en van strips promoten heeft hij ook geen kaas gegeten. Hij mocht twee jaar geleden een stripafdeling op poten zetten op het boekenfeest Manuscripta en dat was te beschamend voor woorden. Zo zat daar een vent met een kartonnen doos op zijn kop uit de Donald Duck voor te lezen.

Pos is altijd beleefd en vriendelijk als je hem recht in zijn gezicht kijkt, maar achter je rug lult hij rare verhalen over je rond, bijvoorbeeld dat je de beheerder bent van een enge website genaamd Frontaal Naakt, en je omringt met allemaal enge, fascistische mensen. Een collega’s die wèl iets van strips afweet, zeikt hij af in een artikel vol feitelijke onjuistheden, dat de VPRO-gids klakkeloos publiceert, want niemand van de redactie is daar toegerust met voldoende kennis om te zien dat Pos maar wat uit zijn nek zwatelt.

Jean Marc van Tol, tekenaar van het politiekcorrecte, behaagzieke gevogelte Fokke & Sukke, lult tenminste niet achter je rug om. Hij doet dit gewoon waar je bij staat, in alle openheid, om daarna met schrille stem in alle toonaarden te ontkennen dat hij over je lult.

Toen Gregorius Nekschot een paar jaar geleden de logo’s van een aantal advocatenkantoren op zijn site had geplaatst, ging Van Tol die kantoren bellen om te vragen of ze wel wisten dat hun logo’s op de site van een fascistische cartoonist prijkten, die terecht zou worden vervolgd. Van Tol heeft het ontzettend druk met het verkopen van Fokke & Sukke, waarmee hij bakken geld verdient, maar voor het kapotmaken van een armlastige, dissidente collega vindt hij altijd nog wel even tijd.

Nadat ik daar een stukje over had geschreven, belde Van Tol me verontwaardigd op om alles te ontkennen, maar ik had de betreffende advocaten zelf gebeld om te vragen of het waar was, en het was waar. Uiteraard werd ik daarna gemaild door boze collega’s van Van Tol, die me lieten weten wat een lage streek ik hem had geleverd.

Ik vraag me wel eens af of Van Tol ze wel allemaal op een rijtje heeft. Hij belde me ook eens om te vragen hoe het mogelijk was dat een lid van de PvdA (mijn ex) samenleefde met een bruinhemd als ik, en om me op de man af te vragen of ik mijn kinderen sloeg. Toen ik een boekje van hem negatief besprak, probeerde hij mijn baas zover te krijgen mij te ontslaan.

De redactie van het blad Stripschrift heeft hij jaren geterroriseerd met zijn gezeik, vanwege een hem onwelgevallige publicatie in dat blad, geschreven door Jeroen Mirck. Die heeft hij eens gedreigd op zijn bek te slaan. Mij heeft hij nooit gedreigd op mijn bek te slaan, zo gek is hij dan ook weer niet.

Over Ger van Wulften, de man achter de rebelse uitgeverij Xtra, raakt Van Tol blijkbaar ook nooit uitgezanikt. Regelmatig melden zich mensen met allerlei wilde verhalen over Van Wulften, die aan de wieg stond van de succesvolle carrières van onder andere Theo van Gogh, Hein de Kort en Eric Schreurs. Die wilde verhalen komen altijd van Van Tol. Hij raakt totaal geobsedeerd door mensen die hij nog nooit heeft ontmoet, maar die gewoon een andere manier van denken hebben dan hij. Dat vindt Van Tol blijkbaar onverdraaglijk.

Hoe dan ook, mooi dat er nu eindelijk ook subsidie is voor strips. Jammer dat die subsidie alleen is bestemd voor vrienden van Pos en Van Tol, en dus per se niet voor vernieuwende projecten die de Nederlandse strip naar een hoger niveau tillen. Het zullen wel vooral projecten zijn waar ze zelf nauw bij betrokken zijn, maar daarover een andere keer.

Peter Breedveld slaat vrouwen en sluit zijn kinderen op in de kelder, als ze stout zijn geweest.

Peter Breedveld, 16.04.2009 @ 10:56

[Home]
 

24 Reacties

op 16 04 2009 at 12:11 schreef Wampie:

Ik zag dat de steungroep van de intendant een Vlaamse bevat, terwijl het in België barst van de fondsen voor stripmakers. Met haar zelf is niets mis, ze is actief als vertegenwoordiger van een stripverspreider. Maar het is alsof er hier geen gekwalificeerde stripkenners zouden rondlopen (met gevoel voor de Néderlandse situatie).

op 16 04 2009 at 12:40 schreef Frank:

Tsja, Reid deed destijds zijn buitenstage als Raio bij het über-politiekcorrecte Kennedy van der Laan, dus die ingang lag inderdaad wijd open voor Van Tol.

op 16 04 2009 at 12:53 schreef ReneR:

Wat een smeerlap die zwamkous van Fokke en Sukke.
Over het paard getilt door de media.

op 16 04 2009 at 13:21 schreef Geert:

" Althans, er komt een ‘intendant’ en die gaat ‘een inventarisatie maken van de ‘knelpunten’ die de ontwikkeling van Nederlandse strips in de weg staan.’"

Hmm ik ben blij voor de Nederlandse striptekenaars, maar niet voor de stripkunst in het algemeen. Alsof subsidie ooit geholpen heeft om een kunststroom nieuw leven in te blazen. Als je het mij vraagt draait subsidie en de bijbehorende voorwaarden al het echte talent de nek om.

In de muziek is dat duidelijker zichtbaar (subjectief). De jongste klassieke muziek waar ik kippenvel van krijg is 60 jaar oud. Smaken verschillen, maar als ik naar een stuk van een moderne NL componist luister (50 muzikanten aan de slag met een rolletje plakband) dan is het enige gevoel wat ik krijg vergelijkbaar met het verorberd hebben van een Big Mac menu. Terwijl, bijvoorbeeld, het ongesubsidieerde Coldplay me meer dan eens bij mijn strot weet te grijpen.

Ik denk niet dat het door subsidie komt dat er in Frankrijk en Belgie zo veel meer en zoveel betere strips gemaakt worden. Het leeft gewoon meer onder de mensen en dus houden meer tekenaars zich ermee bezig.

op 16 04 2009 at 14:56 schreef Bert Brussen:

@Frank: wat is een Raoi en wat is Kennedy van der Laan?

op 16 04 2009 at 15:42 schreef Frank:

Goedemiddag Bert,

Een Raio is een Rechterlijk Ambtenaar in Opleiding en Kennedy van de Laan is een hoofdstedelijk advocatenkantoor, opgericht door (o.a.) Zijne Excellentie de Minister van Wonen, Wijken en Integratie (of hoe het heet).

Voer voor Peter Siebelt! Duistere dwarsverbanden tussen striptekenaars (en ja,ja, in welk medium publiceren zij dagelijks?), de rechterlijke macht die milieuactivisten niet of slap straft, tbs-ers op proefverlof laat, maar intussen zeer streng is als het om infrastructurele projecten gaat, de advocaat en de hoofdstedelijke en landelijke PvdA!

op 16 04 2009 at 15:43 schreef Frank:

Ik bedoelde te zeggen: de advocatuur. Heeft Mischa Kat er ook nog wat aan.

op 16 04 2009 at 15:49 schreef onno:

een rechten assistent in opleiding?

een advocatenkantoor waar onze minister van wonen vandaan komt!

op 16 04 2009 at 16:53 schreef sabaroth:

Wel een onwijs mooi b-cupje trouwens.

op 16 04 2009 at 22:37 schreef Bert Brussen:

@Frank: zeg dat nou niet. Op HVV zijn ze net de klap van de benoeming van Korvinius als Vara-voorzitter te boven gekomen.

op 16 04 2009 at 23:05 schreef Loesje:

@Peter,
"Peter Breedveld slaat vrouwen en sluit zijn kinderen op in de kelder, als ze stout zijn geweest."
Je bent die ketting en dat aanrecht nog vergeten.
*Proest*

op 17 04 2009 at 09:55 schreef sabaroth:

HJ:
Inderdaad, het meeste ziet er niet uit, behalve bovenstaande dan, die borstjes hebben gewoon iets heel moois. Kan ook een beroepsafwijking zijn.

op 17 04 2009 at 10:39 schreef Wampie:

Ja, jongens, dit zijn nou vrouwen van vlees en bloed. Je weet wel, die je in het echt tegenkomt.

op 17 04 2009 at 11:46 schreef Geert:

Het was me nog nooit opgevallen dat echte vrouwen zo’n laag voorhoofd hebben. Ik zal mijn ideaalbeeld maar weer wat bijstellen :)

op 17 04 2009 at 12:35 schreef Wampie:

Geert, types met een wijkende haargrens? O, je bedoelt travestieten.

op 17 04 2009 at 12:51 schreef hj:

Geert: Ja, jongens, dit zijn nou vrouwen van vlees en bloed. Je weet wel, die je in het echt tegenkomt.

Wellicht leef jij in een andere realiteit dan ik?

Ik vind het gewoon een afschuwelijke schilderstijl en als gevolg daarvan komen de dames er ook maar bekaaid af. Verder niks ten nadele van een leuk b-cupje natuurlijk.

op 17 04 2009 at 12:53 schreef hj:

Pos is altijd beleefd en vriendelijk als je hem recht in zijn gezicht kijkt, maar achter je rug lult hij rare verhalen over je rond, bijvoorbeeld dat je de beheerder bent van een enge website genaamd Frontaal Naakt, en je omringt met allemaal enge, fascistische mensen.

Wat is er precies onwaar aan die bewering? (a)

sabaroth: Wel een onwijs mooi b-cupje trouwens.

Ik vind die schilderijen van Fred de Heij eerlijk gezegd stuk voor stuk foeilelijk.

Verder weet ik ook niet of ik moet geloven in subsidie voor kunst. Het klinkt allemaal heel mooi, maar ik ken weinig praktijkvoorbeelden van gesubsidieerde kunst die de moeite waard is en een heleboel voorbeelden van prachtige ongesubsidieerde kunst.

op 17 04 2009 at 14:03 schreef Wampie:

Misschien maakt het uit dat ik zelf vrouw ben. En dat Fred de Heij een prachtig portret van mij heeft gemaakt.

op 17 04 2009 at 14:06 schreef Wampie:

Fred de Heij is ook een geweldige stripauteur én iemand die met verstand van zaken over het vak kan vertellen. Ik denk dat hij een prima docent zou zijn op de nieuwe stripopleiding.

op 17 04 2009 at 14:11 schreef Peter:

Fred is wars van glamour; hij is een soort Pieter Breughel van het geschilderde naakt. Daar zal niet iedereen door gecharmeerd zijn. Zijn vrouwen zijn in elk geval echt, warm, aanraakbaar.

op 17 04 2009 at 14:42 schreef sabaroth:

Ik verkoop lingerie Wampie, heb al heel wat echte vrouwen gezien hoor. Allemaal mooi puur natuur, dik en dun, lang en klein.
Op de een of andere manier komt dat nooit goed tot uitdrukking in de meeste schilderijen die ik zie.
Beats me why.

op 17 04 2009 at 14:54 schreef hj:

Fred is wars van glamour; hij is een soort Pieter Breughel van het geschilderde naakt. Daar zal niet iedereen door gecharmeerd zijn. Zijn vrouwen zijn in elk geval echt, warm, aanraakbaar.

Tsja, voor mij hoeft het ook niet altijd glamoureus te zijn en over warme, echte vrouwen zal je me niet horen klagen. Maar deze schilderijen vind ik vooral heel flets. De werken van Jacob Collins die hier een tijdje geleden stonden en mi. in dezelfde categorie vallen vind ik dan een stuk fraaier.

op 18 04 2009 at 15:54 schreef Paco:

Wel geluk gehad Bert, op het Kanibaleneiland in Utrecht he. Voor hetzelfde geld lag je tussen 6 planken.

op 19 04 2009 at 01:21 schreef Bert Brussen:

@Paco: Zuilen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekent geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN 2024

O Richard K., martelaar van de Afgehaakten

O Liever Wilders dan Yesilgöz

O Hoe Albert Heijn constant probeert ons te bestelen

O Kankerhomo

O Domheid is een kanker en we zitten nu in stadium 4

O Harde Por

O Het terloopse nazisme van Caroline van der Plas

O Zijn onze universiteiten antisemitische Hamasbolwerken?

O Vrij Nederland: Peter Breedveld had toch weer gelijk

O Er is niks meer om respect voor te hebben

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS