Home » Archief » Agent van Poetin


[13.08.2016]

Agent van Poetin

Dirk Janssen

nat14

Wat hebben Thierry Baudet, Julian Assange, Donald Trump, Boris Johnson, Bashar al-Assad, Alexis Tsipras en Recep Erdogan met elkaar gemeen?

In het afgelopen jaar hebben ze allemaal het verwijt gekregen dat ze het verlengstuk zijn van Vladimir Poetin. En het zijn niet de minsten die dit verwijt uitten: het zijn stuk voor stuk gerenommeerde nieuwsbronnen die dit verwijt dusdanig geloofwaardig inschatten dat ze het publiceren.

Complot

De narratieve structuur van al deze nieuwsuitingen komt er op neer dat een complexe serie gebeurtenissen als de Brexit, het Oekraïenereferendum, de beschamende email-correspondentie in de Democratische Partij in de VS of de populariteit van Donald Trump kunnen worden teruggebracht tot één enkele actor: Vladimir Poetin in dit geval. Deze structuur heeft een naam. Die naam is “complot”. Het fijne van complotten is dat ze een erg makkelijk te behappen verhaal vormen. Het vervelende van complotten is dat ze bijna altijd niet waar zijn.

In werkelijkheid zijn ontwrichtende gebeurtenissen vrijwel nooit het resultaat van een grondige planning die tot in de puntjes perfect is uitgevoerd. Er is juist eerder sprake van een grove inschattingsfout: een gebrek aan centrale coördinatie en enigszins dommige eenlingen die in hun naïviteit een heleboel schade aanrichten. Klassieke complotten als de Rijksdagbrand of de moord op Pim Fortuyn blijken achteraf helemaal geen goed geplande operaties te zijn, maar prutswerk van mensen die niet wisten wat ze aan het doen waren.

Prutswerk

In alle voorbeelden van Poetins vermeende betrokkenheid is het prutswerk dan ook niet ver te zoeken. Alleen vergt het lef van journalisten om te zeggen dat de grove inschattingsfouten zich hebben opgestapeld in de eurocrisis, het Brexit-referendum, in de Arabische lente en de daarop volgende burgeroorlogen en in de Amerikaanse economie en buitenlandse politiek. En waarschijnlijk vergt het ook wel wat talent om dat in minder dan 500 woorden op te schrijven. En zowel lef als talent ontbreken bij de meeste journalisten anno 2016.

En aan de andere kant werkt de PR ook niet mee. Stel je even voor: een Thierry Baudet die zegt dat hij geen orders van Moskou krijgt, maar gewoon een aandachtszieke prutser is die de gevolgen van zijn handelen niet kan overzien? Gaat niet gebeuren. Donald Trump die de fatsoenskaart speelt en zegt dat het gevaarlijk is om een presidentskandidaat te beschuldigen van spionage voor een buitenlandse mogendheid? Niet zijn stijl. Porosjenko die toegeeft dat de Maidanrevolutie vooral een West-Oekraïens fenomeen was, gebaseerd op een volstrekt naïef idee van politieke verandering onder een wanhopige bevolking? En dat nu zijn land verscheurd wordt door allerhande warlords en facties van gewapende hooligans? Politieke zelfmoord. Boris Johnson die zegt dat hij die hele Brexit eigenlijk nooit zag zitten en vooral zijn eigen carriere een boost wilde geven? Nee, dan is de suggestie dat alles het resultaat is van een zorgvuldig gecoördineerde operatie van Vladimir Poetin stukken aantrekkelijker.

Bullshit

En zo zijn we in een situatie verzeild geraakt waarin je telkens, als je de naam Poetin hoort, er eigenlijk van uit kunt gaan dat je een enorme lading bullshit voor je kiezen krijgt. Poetin zelf komt nooit aan het woord trouwens. Dat is best jammer, want in elke ontmoeting met de internationale pers benadrukt hij dat het heel gevaarlijk is om de schuld van elke crisis in Russische schoenen te schuiven. Niet alleen omdat het niets oplost, maar omdat dit onherroepelijk leidt tot escalatie.

In elke ontmoeting met de internationale pers benadrukt Poetin dat hij bereid is tot samenwerking en compromis. Als er iemand ervaring heeft met vat krijgen op stuurloze situaties is hij het wel. Maar er is niemand die dat durft op te schrijven. Voor je het weet ben je namelijk een agent van Poetin.

Dirk Janssen is natuurkundeleraar en schreef dit stukje op vijf hoog in een flat in Rusland. Daar is hij namelijk op vakantie. Als hij uit het raam kijkt kan hij Litouwen zien liggen.

Dirk Janssen, 13.08.2016 @ 05:22

[Home]
 

14 Reacties

op 13 08 2016 at 08:32 schreef Lennart:

Het spijt me zeer, maar ik ben deze beschuldiging juist helemaal niet tegengekomen in de gerenommeerde media. Dit hele artikel lijkt een beetje een stroman te zijn. Maar goed, het kan ook te maken hebben met de lokatie van de auteur; we weten, dat de media in Rusland niet helemaal betrouwbaar zijn.

op 13 08 2016 at 09:13 schreef Edwin Vink:

“In elke ontmoeting met de internationale pers benadrukt Poetin dat hij bereid is tot samenwerking en compromis. Als er iemand ervaring heeft met vat krijgen op stuurloze situaties is hij het wel. Maar er is niemand die dat durft op te schrijven. Voor je het weet ben je namelijk een agent van Poetin.”

Ja, want als Poetin wat tegen de pers zegt dan is het natuurlijk waar. Het gaat er ook niet altijd om DAT je vat krijgt op stuurloze situaties, maar HOE je vat krijgt op stuurloze situaties. Het vermoorden van dissidenten en journalisten is wat dat betreft nou niet bepaald de meest elegante manier. De NATO wordt daarnaast nog steeds groter. De economie in Rusland is nou niet je van het, en intern rommelt het ook nog steeds. Het is maar wat je vat krijgen noemt.

op 13 08 2016 at 10:57 schreef Marcus:

Dit stuk lijkt een poging een karikatuur te maken van evidente Kremlin-inmenging in buitenlandse politiek en media. Met geld (het financieren van Front National e.d.), het hacken, de propaganda, enz.

Dat is geen complot. Die inmenging is er. Wrokrechtse figuren nemen talking points van het Kremlin over. Daar is geen complot of direct overleg voor nodig. Zij ondermijnen onze democratie en instituties. Dat past in de Kremlin-strategie (doel: het Westen verdelen en verzwakken).

Lees ook het nieuwe CEPA-rapport over de informatieoorlog: http://cepa.org/reports/winning-the-Information-War

Zo’n type “agent van Poetin” noemen is in de 140-tekens-soundbite-wereld slechts een simpele, korte duiding van een reële ontwikkeling.

op 13 08 2016 at 11:27 schreef Dirk Janssen:

Of je gelooft wat Poetin zegt of niet moet je denk ik zelf uitmaken. Maar het lijkt mij dat als iemand als belangrijke speler, zelfs aanstichter van allerlei kwesties genoemd wordt, het dan ook relevant is wat zo iemand zegt. Als een journalist opschrijft wat Poetin zegt hoeft dat niet te betekenen dat hij het daar mee eens is. Je kunt hem zelfs kritische vragen stellen om in te schatten welke compromissen hij bedoelt en hoe hij dat voor zich ziet. Opmerkelijk is dat juist dat niet gebeurt.

En als je de naam Poetin niet in combinatie met de genoemde dissidenten uit het stuk hebt gelezen zou je op de links kunnen klikken of zelf even google aan kunnen zetten.

op 13 08 2016 at 12:02 schreef Dirk Janssen:

@Marcus

Ik heb het CEPA-rapport uiteraard gelezen. Precies deze toon baart me zorgen. Als je werkelijk vindt dat het gevaarlijk is om “talking points” over te nemen van buitenlandse regeringen heb je wel heel weinig vertrouwen in het zelfreinigend vermogen van het debat. Als je vindt dat bepaalde argumenten in het debat ons als machtsblok verzwakken ben je volgens mij echt antidemocratisch bezig.

Als je denkt dat geldstromen uit het buitenland ervoor zorgen dat het maatschappelijk debat uit proportie wordt gerukt en er voor zorgt dat de buitenlandse stem de rest overschreeuwt zou het misschien een idee zijn om een wet aan te nemen die dergelijke organisaties verplicht om zicht te registreren als “buitenlandse agenten”. Ik ken nog wel een land waar ze daar succes mee hebben.

op 13 08 2016 at 12:48 schreef Murat:

“Het vervelende van complotten is dat ze bijna altijd niet waar zijn.”

Dan zou ik de geschiedenisboeken er toch nog maar eens goed op naslaan.

op 13 08 2016 at 13:15 schreef Marcus:

Ik had een reactie van 630 woorden maar dat past niet.

Het beeld “agent van Poetin” als contrast gebruiken is geen aanval op de waandenkers (Wilders, Baudet, etc.) maar een VERDEDIGING van onze vrijheden, rechtsstaat en democratie.

Dat is volgens mij een kern. Wie zijn de échte verdedigers van onze vrijheden, vrije pers, vrije woord, rechtsstaat en democratie? Dat zijn zij die niet bang zijn voor keerzijden, maar ze head on aankunnen.

Dat zijn niet de wrokrechtse waandenkers. Die zijn – net als Poetin – niet sterk, maar zwak. Niet moedig, maar laf. Net zo zwak en laf als hij, die opponenten onderdrukt, verjaagt, intimideert, en zelfs vermoordt.

Zij die zich alleen “sterk” wanen door anderen omlaag te halen, door anderen proberen te verzwakken. Dat is geen verdediging van, maar een regelrechte aanval op onze vrijheden, rechtsstaat en democratie.

op 13 08 2016 at 15:54 schreef MNb:

“Poetin zelf komt nooit aan het woord trouwens.”
Natuurlijk niet. Hij heeft er alleen maar voordeel van; hoe gebrekkiger de politieke realiteitszin bij westerse politici hoe gunstiger voor hem.

“bereid is tot samenwerking en compromis”
Beeldvorming. En dat is een compliment, want dat is (zie Macchiavelli) waarom het draait in de politiek. Dat wil nog niet zeggen dat het onwaar is. Maar ja, Putin die zegt dat hij bereid is tot samenwerking en compromis, maar dan wel uitsluitend op zijn voorwaarden? Dacht het niet.
Putin maakt optimaal gebruik van de kansen die zich voordoen. Westerse politici maken er een zootje van. Merkel is een uitzondering, maar zij kan het ook niet in haar eentje. En zo is deze Groen Linkser met tegenzin een fan van een CDUer geworden.

op 13 08 2016 at 23:45 schreef dewanand:

Miaauw, miaauw, namastiaauw Dirk Janssen,

Wist je niet dat ik als viesbruin koelie aapje nu een agent ben van zekere Wieroe de Grote??
Kijk dit zijn de lekkerste, vers gebakken naSZie ideeen van deze Delftse Uberkat:

Miaauwallah: ‘Mein Führer, Adolf Hitler stierf 69 jaar geleden’

Offeraar Wieroe, de Hindoe Nazi kat
Offercode S209
Offerdatum 30 april 2014

http://www.dewanand.com/s209.htm

Ach niets mis mee om agent van Poetin te zijn, denk aan Geert Wilders die agent van de Mossad is, denk aan dhr. drs. Rabin Baldewsingh die agent is van Modi Narendre, een hindoe nationalist en hindoe extremist uit India today.

Ja joh, een Russisch Kalifaat zou de prijs van kaviaar verhogen en de winst dus ook. Groot Rusland is geil idee, alle kleingeschapen chinezen vingeren op GREAT CHINA fantasie.

tussen haakjes:
(meeste dictators hadden maar een klein piemeltje joh.)
(Een man is altijd net zoveel waard als de zielige, slappe kleine man in zijn eigen broek)

op 15 08 2016 at 14:03 schreef Chris:

Wat mij vooral opvalt is dat ze altijd over “Poetin” spreken, en niet over “Rusland”. België doet dit, Zweden doet dat, Australië doet zus, De Verenigde Staten doen zo. Maar wel altijd “Poetin doet dit, dat, zus en/of zo.” Zeer doorzichtig.

op 15 08 2016 at 16:41 schreef Rene:

Het Russische regime is ook zo’n prachtig voorbeeld. Zo staat er nooit het Amerikaanse regime in het NRC, of het Nederlandse regime…

op 15 08 2016 at 22:55 schreef dewanand:

op 15 08 2016 at 16:41 schreef Rene:

Het Russische regime is ook zo’n prachtig voorbeeld. Zo staat er nooit het Amerikaanse regime in het NRC, of het Nederlandse regime…

——— antw dewa aapje en wieroe:

N1: The US Has Invaded 70 Nations Since 1776 –
Make 4 July Independence From America Day

By Dr Gideon Polya

05 July, 2013

http://www.countercurrents.org/polya050713.htm

N2: Wieroe en ik zitten ons hier kapot te miaauwen, ja ok Hitler’s nassie staatje heeft niets gepresteerd vergeleken met de Yankee nassie staat. Amerikaanse nassie shit eten mag wel maar vreet aub geen naSZie duits katten voer uit 1940 want dan ben je een barbaarse rechtse neuker.

op 16 08 2016 at 21:44 schreef Ernst:

Hoe is het toch godverdomme mogelijk dat de enige met wie ik het hier altijd eens ben die vermaledijde hindoeïstische nazi-kutkat van dewanand is?

op 17 08 2016 at 00:28 schreef dewanand:

Logisch Ernst, miaauw joh,

Wieroe is niet gelobotomiseerd door die uitgelebberde, linkse slachtkutjes en politiek correcte vingeraars.

Google: de DOMdenkende, zeurende linkse, blanke, harige huispoes op twee poten vs de alwetende Hindoe NaSZie huispoes op 4 poten.

Jij moet vaker naar zulke harige, gevlekte Hindoe Nazi huispoesjes luisteren zoals Wieroe de Grote en met hen mee miaauwen in alle yoga standjes uit de Dikke van Dale.

Tongzoenen met Hindoe NaSZie poesjes schijnt de oudste topsport te zijn van de eerste mannelijke mensapen. Nee de Duitsers uit 1939 tm 1945 hebben niet goed geluisterd naar hun eigen Hindoe NaSZie huispoesjes anders hadden zij zeker nu hun Duizendjarige Arische UberKatten Kalifaat gerealiseerd met de V14, V18, V88, maanbasis en vliegende schotels die al op Warp speed zoefden door de hele melkweg door wormgaten en tijdruimte krommingen.

Nieuwe reactie
Naam:
E-mail:
Homepage:
  Afbeelding invoegen
 

 


Home

Archief

 

STEUN FRONTAAL NAAKT MET EEN TIKKIE!

 

 

OF VIA PATREON!

 

 

Let op: Toelating van reacties en publicatie van opiniestukken van anderen dan de hoofdredacteur zelf betekenen geenszins dat hij het met de inhoud ervan eens is.

 

pbgif (88k image)
 

MEEST GELEZEN IN JUNI

O Aso’s in de trein

O Waarom zijn christenen van die hardvochtige klootzakken?

O Huub Stapel is een klootzak

O Het gilde van het bruine gajes

O Lampies ontdekken: extreemrechts is best linke soep

O Mag geen omvolking zeggen

O Harde stukjes poep

O Niet zien is geloven

O Wilders: domme lul of geniale schurk?

O Ook Jezus was een harteloze bullebak

 

MEEST GELEZEN EVER

O Caroline van der Plas, dwangmatige leugenmachine

O Caroline van der Plas is de Nederlandse Donald Trump

O YouPorn

O Iedereen haat Sander Schimmelpenninck omdat hij écht onafhankelijk is

O Wierd Duk de pro-Russische complotdenker

O Domme Lul

O Frans Timmermans kan het einde van de domrechtse ijstijd zijn

O Wierd Duk en Jan Dijkgraaf, hoeders van het fatsoen

O De koning van het uittrekken van de damesslip

O Haatoma

 

pbgif (88k image)
 

CONTACT
Stuur uw loftuitingen en steunbetuigingen naar Frontaal Naakt.

 

NIEUWSBRIEF
Ontvang gratis de Frontaal Naakt nieuwsbrief.

 

pbgif (88k image)
 

BLURBS
“How does it feel to be famous, Peter?” (David Bowie)

“Tegenover de enorme hoeveelheid onnozelaars in de Nederlandse journalistiek, die zelfs overduidelijke schertsfiguren als Sywert, Baudet en Duk pas ver in blessuretijd op waarde wisten te schatten, staat een klein groepje van ondergewaardeerde woestijnroepers. Met Peter op 1.” (Sander Schimmelpenninck)

“Frontaal Naakt dient een publiek belang” (mr. P.L.C.M. Ficq, politierechter)

“Peter schrijft hartstochtelijk, natuurlijk beargumenteerd, maar zijn stijl volgt het ritme van zijn hart.” (Hafid Bouazza).

“Ik vind dat je beter schrijft dan Hitler” (Ionica Smeets)

“Peter is soms een beetje intens en zo maar hij kan wél echt goed schrijven.” (Özcan Akyol)

“Jij levert toch wel het bewijs dat prachtige columns ook op weblogs (en niet alleen in de oude media) verschijnen.” (Femke Halsema)

“Literaire Spartacus” (André Holterman)

“Wie verlost me van die vieze vuile tiefuslul?” (Lodewijk Asscher cs)

“Pijnlijk treffend” (Sylvana Simons)

네덜란드 매체 프론탈 나크트(Frontaal Naakt)에 따르면, 네덜란드 라 (MT News)

“Echt intelligente mensen zoals Peter Breedveld.” (Candy Dulfer)

“De Kanye West van de Nederlandse journalistiek.” (Aicha Qandisha)

“Vieze gore domme shit” (Tofik Dibi)

“Ik denk dat de geschiedenis zal uitmaken dat Peter Breedveld de Multatuli van deze tijd is.” (Esther Gasseling)

“Nu weet ik het zeker. Jij bent de antichrist.” (Sylvia Witteman)

“Ik ben dol op Peter. Peter moet blijven.” (Sheila Sitalsing)

“Ik vind hem vaak te heftig” (Hans Laroes)

“Schrijver bij wie iedereen verbleekt, weergaloos, dodelijk eerlijk. Om in je broek te piesen, zo grappig. Perfecte billen.” (Hassnae Bouazza)

“Scherpe confrontatie, zelfs als die soms over grenzen van smaak heen gaat, is een essentieel onderdeel van een gezonde democratie.” (Lousewies van der Laan)

“Ik moet enorm lachen om alles wat Peter Breedveld roept.” (Naeeda Aurangzeb)

“We kunnen niet zonder jouw geluid in dit land” (Petra Stienen)

“De scherpste online columnist van Nederland” (Francisco van Jole)

“Elk woord van jou is gemeen, dat hoort bij de provocateur en de polemist, nietsontziendheid is een vak” (Nausicaa Marbe)

“Als Peter Breedveld zich kwaad maakt, dan wordt het internet weer een stukje mooier. Wat kan die gast schrijven.” (Hollandse Hufters)

“De kritische en vlijmscherpe blogger Peter Breedveld” (Joop.nl)

“Frontaal Naakt, waar het verzet tegen moslimhaat bijna altijd in libertijnse vorm wordt gegoten.” (Hans Beerekamp – NRC Handelsblad)

“De grootste lul van Nederland” (GeenStijl)

“Verder vermaak ik mij prima bij Peter Breedveld. Een groot schrijver.” (Bert Brussen)

“Landverrader” (Ehsan Jami)

“You are an icon!” (Dunya Henya)

“De mooie stukken van Peter Breedveld, die op Frontaal Naakt tegen de maatschappelijke stroom in zwemt.” (Sargasso)

‘De website Frontaal Naakt is een toonbeeld van smaak en intellect.’ (Elsevier weekblad)

“Frontaal Gestoord ben je!” (Frits ‘bonnetje’ Huffnagel)

“Jouw blogs maken hongerig Peter. Leeshonger, eethonger, sekshonger, geweldhonger, ik heb het allemaal gekregen na het lezen van Frontaal Naakt.” (Joyce Brekelmans)

‘Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat.’ (jury Dutch Bloggies 2009)

Frontaal Naakt is een buitengewoon intelligent en kunstig geschreven, even confronterend als origineel weblog waar ook de reacties en discussies er vaak toe doen.’ (jury Dutch Bloggies 2008)

‘Intellectuele stukken die mooi zijn geschreven; confronterend, fel en scherp.’ (Revu)

‘Extreem-rechtse website’ (NRC Handelsblad)

‘De meeste Nederlanders zijn van buitengewoon beschaafde huize, uitzonderingen als Peter Breedveld daargelaten.’ (Anil Ramdas)

‘Peter Breedveld verrast!’ (Nederlandse Moslim Omroep)

‘Breedveld is voor de duvel nog niet bang’ (Jeroen Mirck)

‘Nog een geluk dat er iemand bestaat als Peter Breedveld.’ (Max J. Molovich)

‘Godskolere, ik heb me toch over je gedróómd! Schandalig gewoon.’ (Laurence Blik)

 

pbgif (88k image)
 

 

(Advertentie)
 

 

pbgif (88k image)
 

LINKS

 

 

RSS RSS